A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SUB
Kezdő fejjel nem nagyon tudom mi a T-S paraméter és hogy hogyan mérik. De ha van kedved leirhatod és ha tudom lemérem.
Válaszol
Olyan hatalmas jelentősége van a WinISD-ben, hogy nem teszek fel képet róla, hogy szemléltessem, mert szélsőséges értékek mellett is tökéletesen fedik egymást a görbék. Szóval egy görbét látnátok, arról meg minek screenshot?

(Szerkesztés: az xmax-ra és a diameter-re mondom)
Válaszol
(Jobban tetszett, mikor kevesebbet írtál Big Grin) Két azonos T-S paraméterű de eltérő lineáris kitérésű hangszóró mélyátvitele fedi egymást 1W-on, de mi van 10W-on, 30W-on, 50W-on? Nnaugye hogy lényeges.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Fogadni mernék rá egy közepes összegben, hogy a WinISD ezeket sem veszi figyelembe. Így látatlanban azt mondom, hogy 1 MW (azaz megawatt, már ha be lehet írni ekkorát a programba) teljesítményen továbbra is tökéletesen fednék egymást a görbék. Ezt tudja a WinISD, erről van szó végig.

A valóság persze egészen más, tudom, és azt is hogy erre gondolsz te, csak nem írod le Smile
Válaszol
Természetesen nem a progrm által rajazolt ábrák vagy kiszámolt térfogatok a lényegesek, főleg ha tudod, hogy mi a valóság. Azt hitem ez az alap. Ha tudjuk, ismerjük egy program hiányosságait együtt kell élni vele.
Válaszol
shalafi66 Írta:...Azt hitem ez az alap....
Már micsoda? Az hogy, hogy tudjuk, hogy mi a valóság, vagy az, hogy nem a program görbéi a lényegesek?

Mert előbbire azt tudom mondani, hogy ebben az esetben esetleg sejtésünk/megérzésünk lehet, utóbbira meg azt, hogy nem hitted rosszul, senki sem állította, hogy nem így van.
Válaszol
Egyik sem. Az az alap, hogy tudnod kell a programot használni. Tehát ha kell, saját számításokkal kiegészíteni (akár fejben) a program ismert hiányosságait (pl. azt, hogy nem számol a hsz nagyjelű paramétereivel). Én ezt a módszert nem "sejtésnek", vagy "megérzésnek" nevezném, nem kristálygömb, hanem elektrodinamikus hangszóró a számítások tárgya.
SEAS Írta:nem a program görbéi a lényegesek?
Nos akkor nem, ha a program által rajzolt diagramok hibásak. Egyébként minden paraméternek kikerülhetetlen és fontos szerepe van. Itt most nem jó példa az audoifil, akit már nem érdekel a hangsugárzója 100Hz-es 10dB-s rezonanciája, mert ő felülemelkedett ezen.
Válaszol
shalafi66 Írta:

Te, a kérdés nem erre vonatkozott. Smile
Azt én is tudom, hogy nem.

Én nem a WinISD-t használnám, ha nem muszáj, de most Vmann erre kérdezett rá, és mint kiderült, a két paraméternek a program szempontjából nincs jelentősége.
Számítások tárgya akkor lehetne, ha valós paraméterek alapján lehetne számítani, de addig is maradnak a sejtések vagy megérzések (összefoglaló néven találgatások; vagy éppen ezek azok a kiegészítések fejben), annyit azok is érn(het)ek, mint valótlan adatokkal történő számolások.
Válaszol
SEAS Írta:
Te, a kérdés nem erre vonatkozott. Smile Azt én is tudom, hogy nem.
Akkor nagyon rosszul tudod. Wink Épp itt volt az ideje álláspontot váltani. Big Grin
SEAS Írta:Én nem a WinISD-t használnám, ha nem muszáj, de most Vmann erre kérdezett rá, és mint kiderült, a két paraméternek a program szempontjából nincs jelentősége.
De ez nem jelenti azt hogy ne lenne mindkettő létfontosságú. Nem szabad elhitetni senkivel hogy attól mert a program nem számol vele nem is lényeges.
Idézet:
Számítások tárgya akkor lehetne, ha valós paraméterek alapján lehetne számítani, de addig is maradnak a sejtések vagy megérzések (összefoglaló néven találgatások; vagy éppen ezek azok a kiegészítések fejben), annyit azok is érn(het)ek, mint valótlan adatokkal történő számolások.
Nos nekem biztos információim vannak a kérdéses hangszóró mechanikai, lineáris, és megengedhető kitéréséről, engedd meg nekem, hogy ne kelljen jósnőhöz fordulnom ebben a témában. Sajnos a szóban forgó hsz T-S paramétereiről is van némi fogalmam, így ha nem volna a SAL 30%-tól magasabb gyártási szórása, nem tartom valószínűnek, hogy a valóságtól eltérő eredményre jutnék.
Válaszol
Nekem még lenne egy kérdésem Big Grin Tud valaki ajánalni valami könyvet vagy valamit, amiben le vannak irva hasonló dolgok, hogy mi mire jó és hogy kell ezt-azt kiszámolni? Szóval egy könyv kellene a hangfalkészités folyamatáról. Remélem érthető voltam. Köszi előre is!
Válaszol
shalafi66 Írta:De ez nem jelenti azt hogy ne lenne mindkettő létfontosságú. Nem szabad elhitetni senkivel hogy attól mert a program nem számol vele nem is lényeges.

Meg sem próbáltam ilyet.
Válaszol
Akkor biztos félreértettem. De nekem ebből:
SEAS Írta:Bármit beírhatsz, nincs jelentősége. Például: 4 mm és 25 cm.
az jött le.
Válaszol
Vmann Írta:Nekem még lenne egy kérdésem Big Grin Tud valaki ajánalni valami könyvet vagy valamit, amiben le vannak irva hasonló dolgok, hogy mi mire jó és hogy kell ezt-azt kiszámolni? Szóval egy könyv kellene a hangfalkészités folyamatáról. Remélem érthető voltam. Köszi előre is!
Hát nehéz lesz. Könyvet találni is, meg beletanulni sem könnyű. De azért fel ne add! Wink Kezdetnek ott a Klinger-féle mű, ha nincs kéznél majd feltöltöm valaholva. Aztán mellé ott vannak a magyar nyelven írt egyéni hangdobozépítésről szóló szájtok, ott a forum.terminal.hu "hangfal hangolása" és "Méricske" topikja mindkettőben vannak hasznos infók, itt van ez a fórum, aztán kiegészítésnek angol nyelven ezeknek többszörösét találhatod a neten. Hál'Istennek elég sok ilyen témájú lap létezik.
Válaszol
Vmann Írta:Nekem még lenne egy kérdésem Big Grin Tud valaki ajánalni valami könyvet vagy valamit, amiben le vannak irva hasonló dolgok, hogy mi mire jó és hogy kell ezt-azt kiszámolni? Szóval egy könyv kellene a hangfalkészités folyamatáról. Remélem érthető voltam. Köszi előre is!

Klinger könyv Wink
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
Ha valaki valahova feldobná az jó lenne, mert nem találom neten. Aztán lehet hogy csak nem jól kerestem...
Válaszol
http://zupp87.extra.hu/book.zip
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
shalafi66 Írta:Akkor biztos félreértettem. De nekem ebből:
SEAS Írta:Bármit beírhatsz, nincs jelentősége. Például: 4 mm és 25 cm.
az jött le.

WinISD-hez kellett neki xmax és dia. A kettő közül melyik az szerinted, ami félrevezető? Hozzátenném, hogy nem valós paraméterekre kérdezett rá, hanem WinISD-hez kellett neki. Mellesleg, ha valós paramétert adtam volna meg (amire éppen azt írtad, hogy 30% szórás), az mennyit javítana a helyzeten?

Nekem az jött le, hogy bármit beírhat, nincs jelentősége, nem az, hogy a valóságban ezeknek a paramétereknek nincs jelentőségük.
De ha úgy jobban tetszik, akkor pontosítok:

Bármit beírhat, nincs jelentősége a program szempontjából, mert ezekkel nem számol, de vigyázzon, ez nem jelenti azt, hogy a valóságban ezeknek nincs jelentőségük, mert van!

Bár ezt ő nem kérdezte, véleményem szerint az, hogy "bármit beírhatsz", eléggé arra céloz, hogy a programról szólnak a dolgok.

Remélem sikerült tisztáznom a dolgot.
Válaszol
Sziasztok.
Van nekem egy Fusion EN-SW12 ED mélyem, szeretném egy zárt ládába beletenni. Szerintetek ez jó ötlet vagy maradjon a reflex ládában? Kicsit sok helyet foglal a reflex( új swift) a csomagtartóbol. Tudnátok segíteni a zárt láda méretezésében?
adatai:
Dual voice coil
Max Power Rating (Watts): 400
RMS Power Rating (Watts): 200
Coil Height (Hvc): 20
Compliance (Cms): 303.9
Cone Area (Sd): 53.1
D.C. Coil Resistance (Re): Dual 3.6
Electrical Q (Qes): 0.432
Force Factor (Bl): 17.663
Free Air Resonance (Fs): 27.98
Frequency Response: 25Hz - 3kHz
Impedance (Nominal): Dual 4
Linear Excurson (Xmax): 6
Mechanical Excursion (mm): 23
Mechanical Q (Qms): 3.01
Moving Mass (Mms): 106.473
Magnet Structure (Oz): 47
Sensitivity (dB) (1W/1M): 89.8
Total Loudspeaker Q (Qts): 0.378
VAS (L): 121.67
VAS (CuFt): 4.24

KösziSmile
Válaszol
Erről, a szabadon használható, szobakorrekciós prg-ról hallott már valaki? Érdemes ilyesmivel egyáltalán foglalkozni? http://www.hometheatershack.com/roomeq/
halgató
Válaszol
Sziasztok
Lenne egy kérdésem hozzátok mélysugárzókkal kapcsolatban.
Odáig már eljutottam hogy megcsinálom a 22 hz alsó határfrekvenciájú 2oldalt terhelt tölcsért 1,6m2-es szájnyílással, ezt pedig 3 részre szét lehet szedni.
Hangszóró kiválasztásával tökölök a legtöbbet.
Mivel a tölcsér 30 és 150-200 Hz között dolgozna, csakis a mélyátvitel érdekel. Ha jól tudom 300 hz alatt jelentkezik a baffle-step hatás, tehát a 300 hz alatti érzékenység grafikont nem is nagyon tekinthetem mérvadónak. Elvileg maximum 6 dB ronthat az átvitelen. Számolgattam winisd alpha-val és bassbox-al, különböző pa szórókkal, és subokkal is. Annyit látni és talán egyértelmű is, hogy minél alacsonyabban van az fs rezonancia frekvencia pont, annál jobb a mélyátvitel, és emelett minél nagyobb qts összesített jósági tényező, szintél emel a mélytartományi érzékenységen. Ugye alacsony rezonanciapont csak nagy mozgótömeggel érhető el, ami viszont rontja az érzékenységet. Tehát akkor elvileg az érzékenységnek semmi köze nincs a mélyátvitelhez.
Másik pedig a jóság. Úgylátom hogy minél magasabb, annál jobbel kiemel alsó tartományban a hangszóró, viszont csökken a hatásfok. Tehát jóság és az érzékenység szemben áll egymással, mint pl az jbl E 130-as szórója, azthiszem 0,17-es qts-el, és 8 % körüli hatásfokkal, de bassboxal számolgatva nagyon rossz a mélyátvitele, tehát csak középsugárzónak jó.
Vas térfogategyenértéket pedig gondolom a felfüggesztés keménységevel tudják korrigálni, és ha lejebb viszik kisebb dobozokban is lehet normális mélyátvitel. De akkor lehet hogy rosszab a mélyátviteli hatásfoka ?
Végülis a lényeg hogy progival számolgatva pl Lab 12 sokkal jobb mélyátvitelt mutatott, mint pl beyma sm115/n vagy kappa 15 lfa, viszont ha az spl hangnyomást nézem, akkor majdnem teljesen együtt futnak.
Miért tér el ilyen mértékben a frekvenciaátviteli karakterisztika és az spl hagnyomás ?
Tehát akkor pl. Eminence Lab 12-vel érzékenyebb mélyátvitelt tudok elérni 30-150 Hz-ig mint pl beyma sm115/n-el ?
jah és Baffle-step-ről is szívesen olvasok bármilyen infót.
Válaszokat előre is köszönöm.
Válaszol
shalafi66 Írta:Nah, szóval a reflexcső, az nem lengőrendszer, csak plusz tömeg, egyébként kapacitáskét lehet a helyettesítő képletbe felírni, így alkot rezonátort a dobozba zárt levegővel, aminek az engedékenységét, hogy-hogy nem induktivitásként tudjuk behelyettesíteni.
Ahogy már írtuk, ez
zupp87 Írta:Egyébként valahol azt olvastam, hogy a reflex doboz akkor dolgozik a legjobban, ha a doboz hangolási frekvenciája és a hangszóró rezonanciafrekvenciája megegyezik.
butaság, a hangolási frekit nem lehet így méretezni, annyi igaz, hogy nem tesz jót az impulzusválasznak, ha a hsz fs-e alá hangolod a b-reflex dobozt. Egyébként mindig az egész rendszert kell nézni, amikor dobozt méretezel. A programok által gombnyomásra számolt értékek legtöbbször nem a legjobb megoldást jelentik, neked kell eldönteni hogy mi az a kompromisszum, amit vállalsz és mi az ami megfelel a hangszrónak is, T-S paraméterek, lengőrendszer szempontjából.
A HA31-nek nem jó igazán a 30Hz alatti hangolási frekv. mert csak ront a terhelhetőségen, impulzusváalszon, de még a mélyátvitelen is. Amivel kicsit ki lehet terjeszteni a méyltartományt, ha a minimumtérfogat (64l) helyett a maximumot használod, a 83 litert. Úgy az f3 pont 37Hz körül lesz.
Ami csak apróság, de lényeges, a 27Hz-hez 64 literben 100-as csővel 426mm kellene, hosszú, de azért mégsem 1m. Big Grin Azért sokkal kisebb átmérőval nem lehet megúszni, az alsó határ a 80mm-es cső, de inkább 100-as kellene, csak ebben a dobozban nem megy. Ezért is jobb szerintem a nagyobb doboz, könnyebb hangolni a reflexcsövet hozzá.
Még valami, a végleges hangolást mindig illene ellenőrizni impedanciemenet méréssel, mert egyes programok képesek fura dolgokat kiszámolni, és a dobozban is elhangolhatja pár dolgo a rezonátort, pl. csillapítóanyag rossz helyen, esetleg ha a doboz belső falaihoz túl közel van a cső.

nah... remélem. megfelel így. de ezt én már még egyszer nem írom le, az biztos. Wink

Akkor ezekszerint újra kell gondolnom kicsit az aktív sub-omat. A doboztérfogattal kénytelen vagyok kompromisszumot kötni (64l). Eredetileg úgy terveztem, hogy a reflexcsövek (2 db 45x130mm) és a hangszóró az előlapon lennének, csak hát így közel kerülnének a csövek a belső falakhoz, ami probléma lehet, ahogy mondtad.. Mi lenne, ha mondjuk a hangszóró az egyik oldallapon lenne, és a csövek (vagy akkor már egy darab nagyobb cső) az előlapon lenne/lennének. Vagy esetleg picit magasabb lábakon állna a láda, és alul lenne a hangszóró, mint azt egy pár aktív szubon látni. Vagy a doboz arányain kéne mégiscsak változtatni?
(tudom, hogy ez máshol is megvan.. de szerintem ebben a topikban is előkelő helye van)
Válaszol
Még nincs vészhelyzet, nincs még pénzem kivitelezni a dolgot.. szóval majd ha valakinek lesz ideje válaszolni a szubos kérdésemre, tegye meg Wink MSN-en nem akarok ezzel senkit zaklatni, meg itt talán többen okulnak belőle.
Válaszol
shalafi66 Írta:... tömeg, egyébként kapacitáskét lehet a helyettesítő képletbe felírni, így alkot rezonátort a dobozba zárt levegővel, aminek az engedékenységét, hogy-hogy nem induktivitásként tudjuk behelyettesíteni.
Véletlenül nem fordítva? :o Wink
Üdv Doki!
Válaszol
doki Írta:Véletlenül nem fordítva? :o Wink
De, lehet fordítva is, az akusztikában pont ez a szép, hogy szabadon választhatsz Smile
(Egyébként nekem is sokkal látványosabb, ha a csőbe zárt levegő tömegét tekintem induktivitásnak, és a dobozba zárt levegőt kapacitásnak. De ez tényleg szokás kérdése csupán.)
Válaszol
Közben rájöttem, hogy a 2 db 45mm átmérőjű cső kicsit kevés lesz.. három kell belőle, és úgy keresztmetszetileg kb. egy tizes csőnek felelne meg. Azért nem egy darab tizes csövet rakok, mert így, ahogy én eredetileg kigondoltam (hsz+csövek is a 450x450mm-es előlapon) így fér el, valamint így valamivel jobban el tudom hozni a csöveket a faltól, valamint így csonkítás nélkül megfelelnek a logotech féle RCS21 csövek (hangolás: 31Hz, vent mach: 0,04) Nem okoskodás, ne csinálja így senki, ha nem jó.. pont azért írom le ezeket, hogy megtudjam a reakcióitok alapján, mi nem jó belőle.
Válaszol
Hali

Mélyládát szeretnék építeni, 15'' vagy 18''as mélyből. Nézegettem a beymát esetleg van valami dobozterv valakinek a birtokában ? Esetleg hasonló nagyságú méllyel raktatok már össze dobozt amiröl mintát vehetnék esetleg lemásolhatnám ? Üdv
Válaszol
Hali ! HA25-672-nek mekkora nettó térfogatot ajánlotok? Légyszi írjatok egy tól-, -ig értéket, és a hangolási frekit is ha vagytok oly szívesek. Esetleg, de akkor tényleg befejezem a kéréseket, kb a legoptimálisabb térfogatot a hangszóró számára Smile Köszönöm szépen !!
senkisem se nemcsinál se senkivel se semmit se nem ! Smile
Válaszol
PredatorNo1 Írta:Hali

Mélyládát szeretnék építeni, 15'' vagy 18''as mélyből. Nézegettem a beymát esetleg van valami dobozterv valakinek a birtokában ? Esetleg hasonló nagyságú méllyel raktatok már össze dobozt amiröl mintát vehetnék esetleg lemásolhatnám ? Üdv
Hangszórófüggő a dolog.
Válaszol
Tudni kell hozzá a hangszóró paramétereit, és ezalapján méretezni neki egy dobozt, hogy minél többet ki tudj belőle hozni.
Válaszol
Üdvözlök mindenkit!

Előre is elnézést, hogy nem olvastam teljesen végig a hozzászólásokat, rengeteg van és nehéz lenne a nekem kellő információt kiszűrni.
Egy zárt (lehetőleg lefele sugárzó) sub-ot szeretnék építeni alapjában véve házimozira.
Azért érdekelne a zárt, mert szeretném, ha érzéketlen lenne az
elhelyezésre. Az egyenletes mélyátvitel természetesen alapkövetelmény.
A doboz méretét illetően szerintem 100L-ig még elmehet.
Mivel még nem építettem vagy építtettem hangdobozt, ezért pontos tervekre lenne szükségem.
Az erősítő valószínűleg egy Magnat Monitor Sub 200A-ból jön majd, ez van jelenleg, de zavar, hogy ennyire érzékeny az elhelyezésre és a 20cm-es sugárzó sincs a helyzet magaslatán.
Jó lenne, ha +-3db 30hz körül járna, de lehet akár 35hz is.
Melyik sugárzót ajánlanátok?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Válaszol
25 ös braun-t szokták erre a célra 64L ben. Shalla tudja hova kell hangolni.
Másoknak bevált.
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
vava Írta:25 ös braun-t szokták erre a célra 64L ben. Shalla tudja hova kell hangolni.
Másoknak bevált.

Bár nem esküdnék meg rá, de emlékeim szerint ez reflex-rendszer volt.
Én elsősorban zárt dobozt szeretnék, bár ha a lefelé sugárzó reflex rendszer is érzéketlen az elhelyezésre, akkor az is szóba jöhet.
Válaszol
Igen reflex. de ettől még a reflex nyílás nézhet felfelé (lefelé semmiképpen max ha nagyon magas lábakat csinálsz neki). Ha felfelé néz semmi sem gátolja az elhelyezést max a plafon :d
Válaszol
vava Írta:Igen reflex. de ettől még a reflex nyílás nézhet felfelé (lefelé semmiképpen max ha nagyon magas lábakat csinálsz neki). Ha felfelé néz semmi sem gátolja az elhelyezést max a plafon :d

Reflex rendszerű dobozoknál még sose hallottam felfele
néző csőről. Nem pont az lenne a lényege, hogy felém nézzen
és felém szóljon a belőle jövő hang, vagy hátra/lefele nézzen
és a falról/padlóról visszaverődjön a hang? Nem veszítene így a
mélytartomány az erejéből? No majd a Magnatnál kipróbálom,
arcra állítom és akkor felfele néz majd a nyílás.

Zárt rendszer változatlanul érdekelne. HA31-421/422 sugárzókból
lehetne jó zárt mélyládát csinálni?
Válaszol
Kicsit elmélyültem a hozzászólásokban és úgy láttam a jelenlegi
H2000 mélysugárzók eleve reflex rendszerhez lettek kitalálva.
Ennek nemigen örülök, mert körülményes elhelyezni őket.
Tehát a kérdésem a már többször leírt Braun reflex
ládához kapcsolódna: mire lehetne számítani, ha a
sugárzó lefele nézne, nyilván talpakon állna a doboz és
fa, vagy gránit lap lenne alatta, a reflex nyílás pedig előre
nézne?
Az f3=30hz így is hallható maradna, vagy reflex doboz
kialakítás miatt kezdhetném pakolgatni ide-oda, hogy
mikor szól a legjobban?
Milyen távolságra lenne szükség a sugárzó és a lap között?
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 19 Vendég