A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Szia Roboguard,

Gondolom, akkor nem a konkrét adatlappal számolt a program. Ha ez igaz, akkor szerintem nem túl fontos, hogy hol van bemélyedés, mert a valóságban tele lesz kisebb nagyobb kiemelésekkel, beesésekkel .torz. .
Ha küldesz linket, megnézném a program mivel számol. Első ötletem a hibára egyébként, hogy túl távol van egymástól a két szűrő töréspontja.
Mivel elsőfokú váltót használsz, sokkal érzékenyebb lesz a váltód a hsz paramétereinek frekifüggésére.
Válaszol
Szia Zupp87,

Én is a három út mellett vagyok, de vigyázz, tényleg bonyolultabb! Az ötleteddel kapcsolatban: problémásnak látom, hogy ilyen magasra engeded fel a mélyet, egyrészt mert torzítást okozhat a mélyhangszórón, másrészt, mert nagyon keskeny sáv jut a középre. Ne feledd, az analóg szűrők karakterisztikája nem töréspontos, típustól függően közelíti a határértékeit. Ezért a közép hsz-en inkább csak egy "harang" formájú átviteled lesz. Én a magaméban kb. 1.9 és 9kHz között engedtem a közepet, ez majdnem 5 oktáv, míg nálad csak 2,5 oktáv.
Próbáld meg szimulálni a karakterisztikát! Egy háromutasnál mindenképpen megéri a plusz munkát!
Válaszol
Elgondolkodtatott a dolog. Azért döntöttem egyébként a 3-8K-s sáv mellett, mert ott egész szép átvitelt produkál a HD 8. De most újra megnéztem: 1,9kHz-en kicsit emelkedik a görbe a 3K-8K-s "egyeneshez" képest, viszont ha mondjuk a mélyet vágom 1,9K-n, a HD váltójának alsó határfrekijét meg kicsit feljebb tolom, és ha ezt jól sikerül kiszámolni, akkor a hangszóró karakterisztikájának 3dB-es emelkedése és a szűrő -3dB-es csökkentése (a határfrekin) pont kiegyenlítik egymást. Na még majd jobban utánaszámolok, de szerintem járható út, jól jön az az emelkedés 1,9K-nál Smile Ami meg a felső részét illeti, szerintem akár 10K-ig is mehet a HD, onnan kezdve pedig a HG 1,9 szép egyenletesen fog menni fölfelé.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Rajta van az adatlapon, hogy a HD8-as hangszóró 3000Hz-től használható, és nem véletlan, hogy ez a szám áll a frekv. tartomány résznél, még kicsit alul is van tervezte, mert igazából a 3500Hz volna az a pont, ahonnan elfogadhatóan váltható.
A 180-as hsz pedig egyértelműen mélyközép, nem tud olyan alsó határfrekvenciát, ami miatt szerintem érdemes volna három útban megküzdeni vele. Egy jó magashangszóró kellene mellé a nagyobb boldogsághoz.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Igen, a HD-vel kapcsolatban ez nekem is eszembe jutott. Még olvastam is a dolgot az adatlapon, csak lehet nem igazán fogtam fel a második okoskodásom alatt Tongue Végülis eredeti ötletem szerint a 3200Hz feletti tartományt akartam kettébontani a HD 8-cal és a HG 1,9cel úgy, ahogy leírtam.. Arra gondoltam, talán ezzel ki lehetne küszöbölni a HG 2,5 nyújtotta egyenetlenségeket, ráadásul az 1,9-es magasabbra megy a 2,5-nél, csak annak a 7-8kHz alatti része nemigazán használható. Szerencsére a HD 8-nak a 3,2kHz és a 8kHz közötti része elég egyenletes, csak itt jön képbe a sávszűrő gondja, amit njzs írt. Ejnye, pedig azt hittem, működőképes lesz a kitalációm Tongue
Jut eszembe.. ha már kénytelenek vagyunk két útnál maradni.. voltak ugyebár a Spexcel retro hangfalai módosított HG 2,5-tel, amiben az egyetlen módosítás talán az volt, hogy a membrán alá be lett farigcsálva egy sütetlen habszél félgömb. Írta azt is, hogy megoldható ez bármilyen nem porózus anyagból. Ha tegyük fel én is megcsinálom, mennyire javít az az átvitelen? Nekem a 4-7K szakasz nem tetszik, amin kb. 7dB-t esik.
Válaszol
Shala! Ha esetleg van konkrét ötleted arról, melyik is lehetne számomra a jó magashangszóró, várom a javaslatod. Ebből is látszik, mennyire sokat számítanak a gyakorlati tapasztalatok. Én még nem sok hangszórót ismerek személyes tapasztalataim alapján, szóval csak adatlapra tudok hagyatkozni, tehát ha azt látom az átviteli görbén, hogy 2kHz-nél még 95dB, akkor merem azt feltételezni, hogy ott is használható.. holott te a méréseid alatt rájöttél, hogy szól ugyan 2K-n is, csak nem úgy, ahogy kellene neki.
Válaszol
Azt hiszem tavaly kitárgyaltuk, hogy a hb12.5 és a hg1.9 ami 3 utasba való. És igaza van Salának, hogy kis méllyel nem érdemes 3 utast építeni.
Válaszol
Én is egyetértek a 2 útban.
Nem nagyon ismerem a mostani HG 2,5-öt, de nagyon mással nem tudsz mit kezdeni.
Válaszol
Egyelőre még én sem, de az szerintem tutibiztos, hogy jobb lesz a DTF-nél Big Grin (Ami az eddigi legszebben szóló magasam Big Grin)
Válaszol
Sziasztok!

Nemrégiben említettem hogy készül nálam kétutas egyedi hangfal.
Hát készen lett.

Doki fórumtársunk készítette el a váltót miután én kevés voltam hozzá. A hangja kimondottan kellemes nekem nagyon tetszik. A hangfal egy igen jó rendszeren (heed obelisc pro onkyo magas kategóriás cd és heed althius hangfalak) lett tesztelve. A mély tartománya nekem jobban tetszik mint az althiusé. Sokkal. A magas az ai nem az igazi. Olyan a magas tartomány mintha az althiust hallgatnám de egy jó vastag függönyön keresztül. De érdekes hogy ha volt egy rosszabb minőségű felvétel az az althiuszon kellemetlen is volt míg az enyémen kellemesebb. De ha volt egy kellemes felvétel az mind két hangfalamon jó volt de az enyémen másképp. A közép magasat valahogy összemossa. Ez az ének hang az ami nem az igazi. Összességében nem maradt le sokkal tőle és megvagyok vele elégedve. A mély tartománya gyönyörű szerintem. kellemes telt megfogott. Megfogott engem is Smile

üdv: vava
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
vava Írta:én kevés voltam hozzá
azért ne írd le magad
Válaszol
Fő az önbizalom Vava.. az nekem is van Big Grin
Válaszol
Mi van benne, ha szabad érdeklődni?
Válaszol
18N620N mélyközép és 2,5R639 dóm.
Válaszol
Sziasztok!

Még valamikor tavaly vettem 2db HA 20 "nagycsapos" és 2db HG 2.5 tipusu hangszórókat. Most nekiálltam a doboz elkészítésének is. Azt az infót kaptam hogy 37- 40 liter kell neki (JBL speakershop is azt írja). Kérdésem: mekkora legyen a reflexcső? Mondtak nekem d=10 h=20 cm méreteket is meg ennél sokkal kisebbet is. A másik meg a hangváltó. Úgy tudom hogy az akkusztikus hatások miatt nem ajánlott egyforma meredekséggel vágni a magasat és a mélyközepet. Jó, de melyik legyen a meredekebb? A mélyközép elé 12dB/dekád meredekségű váltót képzeltem. Próbáltunk cimborámmal egy hangváltó-tervező programot de az eredmény elér rossz lett, pedig 2 négyzetmilis huzalból lett tekerve a tekercs légmagosan. Tehát a hangváltóhoz is szeretnék kérni pár tippet, értékeket.
Válaszol
Ha HA hangszóróhoz kell ajánlás, Shalafi jókat tud ajánlani. Ja szűrő: vagy 12db/oktáv, vagy 40dB/dekád.. ez a 2 ugyanaz.. és nem keverendő.
Válaszol
Jah igen, 12dB/oktáv... erre gondoltam én is, csak néha keverem. Szóval reflexcsőnek mekkorát ajánlotok? A hangváltóval kapcsolatban is várom a javaslatokat.
Válaszol
Üdv!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Egy meglévő dobozt kellene felújítani. (egyik barátomé, az eredeti hangszórók már nincsenek benne) Nem muszáj, hogy csúcsszuper legyen a végerdmény. Kissé olyan mint ha kabáthoz keresném a gombot, de sebaj. Annyira ez most ne legyen fontos Smile Szóval van egy kis kb. 12 literes doboz, amibe gondoltam egy HA13-478 és egy HG1,9-623 hangszórót. Basszreflex rendszerű a doboz, a hangolást kb. 53Hz-re választanám. Lehet, hogy nem jó párosítás, ezért is szeretnélek megkérdezni benneteket, hogy mit gondoltok erről.
A másik pedig a hangváltó. Egy 2. rendűt gondoltam hozzá, 5kHz-en váltva. Itt van bővebben:

[Kép: valto1.JPG]

Hogy ez mennyire lenne jo, igazából nem tudom, úgyhogy várom a javítást Big Grin

Meg ha jól értettem, akkor a hangszórók impedancia növekedését is korrigálni kell a hsz-al párhuzamosan kötött soros RC taggal (ez lenne a zobel-tag?) Valamiféle számítást találtam és ezek jöttek ki: mélyhez 10uF + 7,75 ohm, magashoz 680nF + 8,25 ohm. Nos ez már teljesen homályos. Big Grin De várom a kiigazításokat!

hopp azt hiszem ez így sehogyse lenne jó. Inkább hg 2,5 kellene, talán jobban váltható lenne?
Válaszol
Na lassan kezd bennem összeállni a kép, mi kell még egy normális hangváltóhoz az alul és a felülvágón kívül: baffle step kompenzáló tag, Zobel tag.. mélyhangcsükkenés és impedanciamenet kompenzálva.. node miket lehet és kell még egy korrekt váltóval kompenzálni? Gondolom a kiugró csúcsokat/völgyeket az átvitelben.. és ez lehet akár doboz miatt is

Apropo dobozrezonancia.. egyik hozzászólásban olvastam, hogy annál jobb a doboz, minél keskenyebb és kisebb a mélysége.. ezzel lehet elkerülni a dobozrezonanciákat.. de mindkettőnél kell kompromisszumot kötni.. egyrészt a reficsö hossza, másrészt a hangszóró átmérője miatt.. és ha túl keskeny a doboz, akkor nagyfokú lesz a baffle step is.. esetéeg valami íratlan szabályt tud valaki a doboz oldalaira nézve?

(Lehet, h még a kérdéseimben is vannak hülyeségek.. de csak tanulni szeretnék..:$)
Válaszol
zupp87 Írta:esetéeg valami íratlan szabályt tud valaki a doboz oldalaira nézve?

Én a köbgyök kettőt, meg az aranymetszést ismerem, de láttam már ettől eltérőt is, de azoknak nem tudom mi az alapja.
Válaszol
Nem jól állt össze a kép. A váltónak egy feladata van, az hogy illeszkedjen a hangszóró+doboz pároshoz. Nem kötelező a BS kompenzálás (létezik hangszóró, amibe beépített), nem kötelező a Zobel tag, csak akkor kell, ha szükség van rá.

A doboz belső állóhulllámai könnyen végigszámolhatók, és ezzel megkereshető a számodra ideális oldalarány.
Válaszol
SEAS Írta:

Én a köbgyök kettőt, meg az aranymetszést ismerem, de láttam már ettől eltérőt is, de azoknak nem tudom mi az alapja.

És ezeket picit bővebben ki tudod nekem fejteni?
Válaszol
shalafi66 Írta:Nem jól állt össze a kép. A váltónak egy feladata van, az hogy illeszkedjen a hangszóró+doboz pároshoz. Nem kötelező a BS kompenzálás (létezik hangszóró, amibe beépített), nem kötelező a Zobel tag, csak akkor kell, ha szükség van rá.

A doboz belső állóhulllámai könnyen végigszámolhatók, és ezzel megkereshető a számodra ideális oldalarány.

Viszont ha van egy olyan hangszóróm, aminek a vágási freki körül tizenvalahány ohm már az impedanciája, és emelkedik.. akkor valószínűnek tartom, hogy kell pl. a Zobel-tag, mivel ennek hiányában másképp fog viselkedni a váltó, mint ahogy én azt mondjuk 8 ohmra kiszámoltam. Viszont valószínűnek tartom, hogy mélyközép hsz esetén nem lehet csak az alap adatlapi impedanciamenetre hagyatkozni.. a doboz is befolyásolhatja az impedanciamenetet (most épp hangosan gondolkozom.. Big Grin)
Egyszómintszáz.. méricskélni kell majd.. Smile
Egyébként csak nyugodtan tessék megirni, ha hülyeséget mondok, és kijavítani.. a jó pap is holtig tanul.. és én egyelőre még elég rossz pap vagyok Big Grin
Válaszol
zupp87 Írta:
SEAS Írta:

És ezeket picit bővebben ki tudod nekem fejteni?
fdsa nagyjából mindent leírt, amit tudni lehet róla. Big Grin
Válaszol
zupp87 Írta:Viszont ha van egy olyan hangszóróm, aminek a vágási freki körül tizenvalahány Ω már az impedanciája, és emelkedik.. akkor valószínűnek tartom, hogy kell pl. a Zobel-tag, mivel ennek hiányában másképp fog viselkedni a váltó, mint ahogy én azt mondjuk 8 Ωra kiszámoltam.
És ez miért probléma? .forog. Mivel a hangszóró impedanciája eleve elég összetett helyettesítő képlettel leírható valami, sosem ellenállásként számolunk vele.
Válaszol
Sziasztok!

Írtam egy pár hozzászólással előbb. Azzal lehet valamit kezdeni, vagy teljesen reménytelen megpróbálkozni vele? Elég bizonytalan vagyok, valaki világosítson fel! Big Grin Előre is köszi.
Válaszol
HA-13 és HG-1,9 kombinációról találtam értekezést a topik elején. Még a legelején. Ott azt hiszem a váltóról is volt szó.
Válaszol
gyakorlatilag cnjani is jól látta, hogy nem műkösik a dolog, az 1,9-es dóm nem képes arra, amit vár tőle.
Válaszol
Igen, annakidején nekem is mondtad, hogy kétutasba nem használható.. és néztem mostanság a frekimenetét.. én kb. 8k-tol használnám.. Most találtam rá azokra a hozzászólásokra, ahogy böngészgettem a fórumot.. ezért is írtam le neki, hátha mégis más a helyzet. Ott te értekeztél erről a konfigrol
Válaszol
Lehet készíteni belőle olyan verziót, ami alkalmas kétútba, de ahhoz változtatni kéne a gyártás módszerein.
Válaszol
A héten történt, hogy az előfokom elkezdett vacakolni.. sorra fogyasztja az ICket, de csak a jobb oldalát. Eddig ketőt evett meg. Szóval egyelőre kiiktattam, és csak szimplán a végfokok mennek. Mit ne mondjak, loudness nélkül elég csirke hangja van a falamnak, főleg kis hangerőn. Azonban lemodelleztem EDGE-ben, és a winamp equalizerében beállítottam egy olyan karakterisztikát (nem emeltem, csillapítottam), mint ami a BS kompenzáló tagnak a karakterisztikája lenne az én dobozomhoz. Így már egész tűrhető, mély is van épp amennyi kell.. de a magasabb frekiket még ígyis közel 0ra kellett húzni... ha követem a kompenzációs görbét a magassal is, akkor alig van magas hang.. hála annak, hogy 12-13K-tól elég rendesen esik a DTF12..
Válaszol
Mennyibe kerülne egy normális magas? .haha.
Válaszol
hát most én 5700,-ért tudok viszonylag normálisat. Smile
Válaszol
zupp87 Írta:A héten történt, hogy az előfokom elkezdett vacakolni..
gerjedés?
Válaszol
Azt a magasat már említetted, épp írni is akartam h arra gondoltam.. csak nem ebbe a dobozba.. ez már így veszett.. majd a másik párba, másik két mélyközéppel (erről is beszélgettünk shalafival Smile ), és azt a dobozt igyekezni fogom jol megtervezni.. Wink

Amugy nem a gerjedés a baja az előfoknak.. hanem hogy egyszercsak meghalt az egyik csatorna.. IC-csere.. egy hétig ment, aztán megint megadta magát.. Szóval nem az ICvel lesz a gond.. hanem valahol máshol.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 56 Vendég