A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Ami késik... .pia.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
És, esetleg létezik (ismert, köztudott, más által megmért, megdicsért) mély+magas páros, aminek a használati értéke meghaladja az alább tárgyalt hangszórókét? Mondjuk a kiindulás, a 634+xt25 kétutas monitor.
halgató
Válaszol
Sziasztok!

Kis polcsugárzót szeretnék építeni, 16-17 cm-es hangszórókból. (a kis sugárzó kb. 30-35 cm magasságot jelentene).
Alapvetően hangszeres, főleg rock zenére kellene. Szóval milyen hangszóró, s kb milyen doboztérfogat lenne megfelelő?

Köszi
Pisti
Válaszol
170mm-ben a HA17-634 jó, de abból is csak a 4 és 8 ohmos verzió, mellé pedig a legolcsóbb, szerintem még használható magashangszóró, a kis XT25.
Válaszol
Köszönöm a választ!
H2000 magasakat miért nem célszerű használni?
És esetleg egy 10-12l körüli kis dobozhoz megfelelő ez a mélyközép? Vagy ahhoz már kisebbet illene választani?
Válaszol
Mert nem központosan szereltek.

10-12 literben csak zártként jó ez a hangszóró, főleg, ha falra tolod, és tényleg polcdoboz lesz. De akkor 70Hz-től alacsonyabb alsó határra nem lehet számítani.
Válaszol
Utánanéztem, 12 l körül talán szerencsésebb egy 15 cm-es mélyközép. Ezekről milyen tapasztalataid vannak?
Kis szobába, zenehallgatásra, később esetleg tv, számítógép mellé. Nem szeretném falra tolni.
Válaszol
Látszik a méréseken.
Mostanában nem kifejezetten jók. Bár a Peerless magassal még megoldható a váltásuk.
Válaszol
A HA15-610 mennyire lehet életképes egy 14l-es reflex dobozban?
Válaszol
12-ig működőképesek körülbelül. Persze ez nettó hasznos térfogat.
Válaszol
A HA1544-618 típusú hangszóróval 8 l-es térfogat mellett lett lineáris az átviteli görbe, és 0,05s alatti az impulzus válasz. Te mit gondolsz, mekkora az az impulzus válasz lecsengési idő, amely mellett még "feszes"-nek mondható a hangzás. A fenti példa esetén elfogadható, ha 12 dB/oktávos keresztváltót használnék 2 kHz-nél?
A hangdoboz oldalarányainak módosításaival adódó doboz rezonanciát hogyan érdemes változtatni?
Válaszol
Nos, ha 8 literben tervezed a 618-as mélyközepet, akkor lehet, hogy meg kéne fontolni a 634-et 14 literes zártban, egy kisebb méretű helyiségben 30-50 centire a faltól pl. jobb mélyátvitelt hoz, és középen is kevesebb a szenvedés vele.

[Kép: 618634.th.gif]

Az 24ms fölötti csoportkésés pl. már veszélyesen hallható, annyi biztos.

A váltó meredeksége igazából nem a dobozmérettől függ, tisztán másodrendűt nem vagyok benne biztos, hogy érdemes használni a kisebb hangszórónál. Inkább egy olyan megoldás kéne, ahol notch, vagy hasonló szűrővel leszeded a rezonanciákat középen, és ami maradt azt váltod..
Válaszol
Köszönöm a segítségedet!
S ha a kis méret - sajna ennél - számít, akkor mit tudnál javasolni, hogy ilyen literszám mellett "értékelhető" mély hang jelentkezzen. Természetesen nem gondolom, hogy lerázza a könyveket a polcról, csak a lehetőséghez képest egyenletes legyen. Másik verzióban a HA 1544-618 -hoz egy 6l-est is próbáltam, így az impulzus válasz 0,03 s alatt maradt.

Üdv:
Pisti
Válaszol
Az a 8-10 liter jó hozzá szerintem. 50-55Hz körüli hangolásnál biztos hogy nem lesz gond a mélytartománnyal.
Válaszol
a 30ms már tényleg kicsit sok.. mennyivel maradt alatta? Nekem olyan 12-15 körül van azthiszem most a max.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Szerinetm mást néztek mindketten, valószínűleg ő unibox-al számol, és a lecsengés csillapodását nézi. Azt hiszem.
Válaszol
Igen, uniboxot nézem, s az impulse response időre 7,5 l esetén F3=53 Hz esetén 37 ms jön ki, innen kvázi nulla, és 44 ms esetén áll be teljesen az x tengelyre. 6l térfogat esetén F3=60 Hz, 27 ms -tól kvázi nulla, s 33-34 ms körül simul a tengelyre.
Egyébként az impulzus válasz itt is a dirac gerjesztés eredmélye?Ilyen értékkel már lomha?
Válaszol
Lex régi doboza HA16-542 + HG2,5-464 kicsit megújul, és átalakul, a folyamat itt követhető: [link]
Válaszol
Elég jó lett a frekvencia menet és a két hangszóró válthatóságaSmile
Te hogyan központosítasz mélyközepet? Sablont készítesz hozzá, vagy a hangszóró perem és pille illesztésével?
a 15 centis "mélyközép" lineárisabbá tételére van valami ötleted esetleg?
Válaszol
.zold. Én már látom, amit Te még nem. Vagyis készül a váltó.

150mm-ben is volt egy saját hangszóróm, de az most nincs, mert a hozzá való membrán nem jó jelenleg. Egyéb ötleteim nincsenek. Láttad, hogy a másiknál is mindent cseréltem ahhoz, hogy idéig eljussak.

Központosítani összerakáskor kell a lengőcsévénél.
Válaszol
Azt értem, hogy összerakáskor kell,de mintha úgy értettem volna, hogy ez néha hagy kívánni valót maga után. Érdemes ezzel foglalkozni? A hogyant pedig úgy értettem, hogy a perem és a pille pontos illesztésével, vagy érdemes a légrésbe valamivel pozícionálni? Mert pozícionálás után esetleg ha nem "tehermentes" a pille, vagy perem illesztése, akkor elhúzhatja, nem?
Válaszol
Ezt otthon nem tudod megcsinálni. Nincs alaktrészed, ragasztód, stb. A légrésben természetesen ki szoktuk támasztani a csévét.

Egyébként sajnos ezerféle oka lehet, hogy nem sikerül központosra szerelni egy hszt.
Válaszol
[Kép: hallg2_www.kepfeltoltes.hu_.png]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Egyelőre itt tartok. A képesség rovatban feltett kép szerint használom a dobozokat közeltéri monitorként.. a mérés hallgatási pozícióban készült.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Shalafi66!
Szerinted a HA 1544-618-at hol kellene váltani, mondjuk a vifa xt25-tel?
Tudsz javasolni valamilyen programot, amivel hangváltót lehet tervezni?
Válaszol
Hát nem tudom. Adott példánytól függ. De úgy kell csinálni, ahogy írtam, a rezonanciákat kiejteni notch-al, majd megnézni, hogy mi maradt az átvitelből. programmal nem tudod megcsinálni, méregetni kell hozzá, átvitel-impedancia legalább.
Van egy egyszerű célprogram, ARTA néven.
Válaszol
Erre gondoltam én is, de ha tudom, hogy hol váltom, akkor tudom, mekkora frekveciatartományban működjön a notch.
Válaszol
Azt csak a rezonanciára kell méretezni. Az elsőre.
Válaszol
Szervusztok!

Új vagyok az oldalon, de kölyökkorom óta a vidi és orion ládák hangképének bűvkörében élek. Gimiben sokszor próbáltam fölújítani, lemásolni egy-egy ilyen ládát, sőt vettem a bátorságot új, egyedi ládák építéséhez is, de az egyediek igazán jók ritkán lettek mert nem tudtam jól méretezni a ládák méreteit.
Azóta kaptam egy jbl hangfaltervező programot egy barátomtól, de én németül beszélek, nem angolul és ez nekem elég súlyos problémát jelent főként hogy vakon nem is bízom meg semmilyen programban.
Azt szeretném megkérdezni hogy hogyan kell méretezni adott mélyközép sugárzóhoz a ládát és hogy ti milyen programot vagy képletet használtok ehez?
Előre is köszönök minden választ. .szia.
Laci
Válaszol
zupp87 Írta:[Kép: hallg2_www.kepfeltoltes.hu_.png]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Egyelőre itt tartok. A képesség rovatban feltett kép szerint használom a dobozokat közeltéri monitorként.. a mérés hallgatási pozícióban készült.
Az enyimé ilyen lett:
http://forum.audiodiy.hu/fs/untitled__41____155.gif
Kicsit olcsóbb dómmal.
Válaszol
Szebbjövőt mindenki.
Kérdésem lenne...

HA17-582 -nek megfelel e:
30 liter netto, és 45 hz es hangolás?

Ha jól olvastam ez lenne a megfelelő állat kétutas dobozkába.

Kérdés még hogy magashangszórónak melyik az ami passzol is hozzá?

Illetve esetleg más, olyan mélyközép ami megfelel 2 utas dobozba, de lemegy mélyebbre van e a kínálatban?

Helynek nem vagyok éppen szűkében, ha feltétlen muszály egy szubnak is találok teret. Erősítő van kéznél, bár meg kell jegyezni hogy nem valami kimagasló darab.

Át is fogalmazhatnám a kérdést, átlag vidéki magyar keresetéből melyik hangszóró páros alkalmas rá hogy teljes értékű (nem könyvespolc) két utas hangfalat fabrikáljak belőle?
/keresztváltót majd megoldom. egyenlőre lássam miből lehet élni, és hol lehet érdemes váltani/

Köszönöm a választ előre is.
Válaszol
Picit lentebb az oldalon: http://forum.hangszoro.net/viewtopic.php...-634#26006
Válaszol
shalafi66 Írta:Picit lentebb az oldalon: http://forum.hangszoro.net/viewtopic.php...-634#26006

Rendben is va, de ..
http://h2000.hangszoro.net/speaker/midbass.html

itt csak 6 ohm os van belőle, szóval pont az ami elvileg nem jó. (4 vagy 8 ohm os ami említésre került)

A magashangszorot pedíg nem találom az oldalon Sad
xt25 ös nincsen, hol kapok én olyat?
s hol kapok 4 vagy 8 ohm os változatot az említett mélyközépből, és ha kapok is, honnan leszen hozzá adatlapom, hogy kipötyögjek hozzá egy dobozt?
Válaszol
Kipötyögni a dobozt csak úgy nem lehet, pl. a kisebb papírmembrános mélyközepekhez is ~20 liter a maximum nettó hasznos térfogat. Ehhez 25 liter ami még elmegy, szobától-elhelyezéstől függően 36-40Hz közötti hangolással.

A 4 vagy 8 ohmos verzió szintén az üzemben készül, a magashangszóró meg itt kapható.
Válaszol
Rendben.
Akkor ami kérdés még maradt:
-kaphatok a 4 és a 8 ohm os kivitelről adatlapot valahol? (T/S paraméterek miatt)
-mennyibe kerülnek ezek ?

-és mibe kerül az XT25, valamint szintúgy adatlapot kaphatok e hozzá?
Válaszol
Rá kell kattintani az "itt" szóra az előző hozzászólásomban.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 137 Vendég