2011. 05. 10., 15:10
Mivel van a probléma ,és te mivel próbálnád?
|
Kétutas dobozok :)
|
|
2011. 05. 10., 15:10
Mivel van a probléma ,és te mivel próbálnád?
2011. 05. 10., 15:42
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2011. 05. 10., 15:43. Szerkesztette: shalafi66.)
Még mindig ugyanaz, nem veszed figyelembe a hangszórók és a doboz akusztikus tulajdonságait. Hogy mit próbálnék, azt már írtam korábban.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
2011. 05. 10., 15:48
Igazad van, amiatt nem veszem figyelembe mert nem tudok mit figyelembe venni mert nincsen benne semmi tapasztalatom
2011. 05. 10., 16:02
Egy része ott van az adatlapon, másik része modellezhető az előlap méretei, és a hangszóróelhelyezés ismeretében az edge nevű programmal.
2011. 05. 10., 16:07
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2011. 05. 10., 16:38. Szerkesztette: roboguard.)
megnézem ezt a progit..
köszi tudsz valami pontosabbat erről a programról ,mert így nem találom megvan ![]()
2011. 05. 11., 11:47
(2011. 04. 11., 20:17)hobbi-zene Írta:shalafi66 Írta:Ha17-626 mindig volt. 634 még alkatrészhiány miatt nincs.biztos csak eddig nem vettem észre a listában. Na elindult végre, reggel öt körül készen volt az első két darab. [attachment=24] H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
2011. 05. 23., 17:23
stp-nek 634 átvitel
[attachment=29] H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
2011. 06. 13., 13:47
hello shalafi66!
játszom az edge nevű programmal,lenne egy két kérdésem: - a mikrofon helyzete "mic distance" elég ha a legnagyobb oldal távolságában van,vagy hallgatói pozícióban kell lennie? -viszont a vizszintes és a függőleges helyzetről nincs ötletem.... az edge response: ablakban meg a doboz vagyis előlap kiemelését látom a frekvencia függvényében ,és a lényeg hogy ne legyen sehol sem kiemelés jól gondolom?
2011. 06. 13., 18:21
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2011. 06. 13., 20:08. Szerkesztette: shalafi66.)
Általában 1m-ről szokás nézni. A függőleges ~fülmagasság, a vízszintes meg lehetséges hallgatási pozíciókból követezik. De elég általában csak szemből nézni, nem kell a túlzott tökéletesség.
Az előlap hatásait látod diffrakciók, és baffle step szempontjából, a cél, hogy minél kevésbé emeljen rá középtartományban, és minél kevesebb letörés legyen magasban. H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
2011. 06. 13., 19:24
köszönöm, már nézem is:d
2011. 06. 28., 16:45
Sziasztok! Hangládába csillapító anyagnak pontosan mi a szerepe???
2011. 06. 29., 9:28
Szia, hát az, hogy csillapítson
Megakadályozza az állóhullámok létrejöttét, valamint virtuálisan növeli a térfogatot. Utóbbival lehet hangolni még a dobozt.
2011. 06. 29., 9:36
Hangolni? Azt hogy? Én hegedülök azt tudom hogy kell hangolni..de egy dobozt?
2011. 06. 29., 11:10
Itt leírja.
A csillapítóanyaggal is tudsz még ezen változtatni, figyelembe kell venni azt is.
2011. 06. 29., 11:28
De hogy? minél többet rakok bele annál mélyebb lesz vagy mi??
2011. 06. 29., 11:47
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2011. 06. 29., 11:49. Szerkesztette: zupp87.)
A zárt doboz, és a cső -mondhatni így is- egy rezonátort alkot, aminek van egy rezonancia-frekvenciája, ez a hangolási frekvencia. Ezen frekvencia alatt a hangnyomás 18...24dB/oktávval esni kezd. Minden hangszóróhoz az ajánlott doboztérfogat mellett ajánlható egy kompromisszumos hangolási frekvencia, bár az attól is függ, mekkora a szoba, és hol van a doboz elhelyezve.. meg még sokmindentől. A doboztérfogat ugye adott.. a cső hosszával lehet játszani, azzal lehet módosítani a hangolási frekvenciát. Ellenőrizni pedig impedanciamenet-méréssel lehet: egy görbe lesz az eredmény, 2 csúcsponttal, és a két csúcspont közötti minimum helyhez tartozó frekvencia a hangolási frekvencia. Továbbá a csillapítóanyag mennyiségével is lehet egy dobozt hangolni.
(2011. 06. 29., 11:28)radocroli Írta: De hogy? minél többet rakok bele annál mélyebb lesz vagy mi?? Ez nem ilyen egyszerű. Mint ahogy a cső esete sem. A dolog nem úgy működik, hogy minél mélyebb hangolod, annál mélyebb lesz. Van egy optimuma a hangolási frekinek, amikor a legalacsonyabb az alsó határfreki. Ha ezen frekvencia alá vagy felé hangolod, mindkét esetben nőni fog, tehát romlani fog a mélyátvitel. Föléhangolásnál kiemelések lehetnek, aláhangolásnál pedig csökkenő mechanikai terhelhetőség, rossz impulzusválasz.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális
2011. 06. 29., 13:13
Ez így ok de ogy tudom meghatározni a megfelelő hangolást? és hogy hatarozom meg a megfelelő reflex cső hosszát pl.? Van valami képlet?
2011. 06. 29., 19:15
Kösz ezt nem láttam.
2011. 07. 06., 19:57
Sziasztok!
Hangdoboz építésre adtam a fejem.. Hosszas tervezgetés után a HA20-484-es mélyközép és HG2,5-639 -es magas mellett döntöttem. Az ajánlás után ~32 literes zárt dobozba rakom őket. A dobozok már majdnem készen vannak, most következik majd a doboz " lelke", a hangváltó. Egy két kérdésem akadt ezzel kapcsolatban. Először is nem tudom, hogy a dobozokat kitömjem e valamennyire, vagy majd a tesztelés közben meglátom? A hangváltó 6/12db/okt, a mélyközép elött egy 1,3 mH-is tekercs lesz, a magas előtt 6,8uF-os kondi lesz és egy 270uH-os tekercs. Amit nem tudok: Jobb ha a kondik párhuzamos kapcsolásából rakom ki a 6,8 uF-ot, így jobb eredő ESR értéket kapok? A magassal párhuzamosan 3 Ohm körüli l-padet gondoltam, de ha a 270uH -s tekercsnek 2 Ohm körüli a soros ellenállása, akkor az gondolom elég csúnyán beleszól a dolgokba... Ami még kérdésem akadt: Sok helyen azt olvastam, hogy a mélyközép előtti tekercs akkor jó ha légmagos, mert a vasmag torzításokat visz be. Ezzel nem értek teljesen egyet, mivel ha elég nagy a vasmag, akkor nem telítődik, és hiszterézis ide vagy oda, nincs torzítás, viszont kevesebb menetszám is elég, ezzel kisebb a soros ellenállás. Mi van akkor a magas ágban az tekercs vasmagos? Ott kisebb a teljesítmény, viszont nagyobb a frekvencia.. Nem tudom eldönteni mi lenne a helyes megoldás..Mi a véleményetek erről? Üdv Zaturek
2011. 07. 07., 4:11
Kevés az 1,3mH legalább 1,5 kell, ferrites nyugodtan lehet. Jobb, mit a lemezes vasmagos.
L-pad az feszültségosztó, két tagból áll, egy párhuzamos 3 ohmos ellenállás még csak az impedanciát változtatja, soros tag nélkül a hangnyomást nem csökkenti. Pedig arra is szükség van, nagyjából 86-87dB@1W-ra kell csökkenteni, kb. ez lesz az a szint, ami a mélytartományból megmarad zárt dobozban. 270uH-nek kb. 0,4R körüli a DC ellenállása 1,0-ás huzalból. H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
2011. 07. 08., 17:22
Oké, köszi! Változtatok akkor rajta. Zaturek
2011. 07. 13., 13:57
Lenne egy kérdésem még az L-pad-del kapcsolatban. Ha 3dB-t akarok csökkenteni a magassugárzó érzékenységén, mi határozza meg, hogy a feszosztóban mekkora ellenállások legyenek? Itt arra gondolok, hogy elméletileg végtelen lehetőség van a 0.707/1 arány eléréséhez.
2011. 07. 13., 14:53
Én úgy tudom, úgy csinálják, hogy az LPAD-ozott ereső DC ellenállás megegyezzen a hangszóró eredeti DC ellenállásával. Tehát R1+(R2XRHSZDC)=RHSZDC. A komplex impedancia ennél kicsit már bonyolultabb helyzet.. Azon kívül figyelembe kell venni azt is, hogy a soros ill. párhuzamos ellenállások a magashsz jóságába is belenyúlnak.
http://subvoice.hu/hangdobozepites/elmelet/hangvalto2/ Itt Subvoice szépen leírja, mit kell tudni az LPAD méretezését illetően, nameg egyéb hasznos dolgokat.
2011. 07. 13., 17:59
Hmm...ez teljesen logikusan hangzik! ![]() Hogy erre én miért nem gondoltam!? ![]() Köszi az infót! Zaturek
2011. 07. 16., 19:57
Elkészültek végre a dobozok. Hát hogy is mondjam..elég vegyesek az érzéseim. Első hallgatásra jobb volt, mint amire számítottam, de miután összehasonlítottam a hangjukat egy etalon essence 10-zel kicsit elkenődtem.. Rogers Waters úgy szól rajta, mint ha totál taknyos lenne...Vagy nem is tudom, mintha a víz alól énekelne..Valami nem kóser
![]() Asszem lesz még mit reszelnem rajta..
2011. 07. 23., 12:10
Sziasztok! Meg tudná nekem mondani valaki, hogy a HG2,5-639-es magashangszóróm miért nem akarja megszólaltatni rendesen a 14-15 kHz feletti frekvenciákat? Mi lehet a baj? Hangszórókábel? Kondi? A hangszóró szinte új, lehet h be kell még járódnia? Üdv Zaturek
2011. 07. 23., 13:56
Elvileg nem sokat változtat az átvitelen a bejáratás, főleg nem a felső oktáv végén. Az átvitel biztosan esik magasban 15k fölött, de régen mértem már, nem tudom, mi az aktuális állapot.
2011. 07. 28., 14:19
Üdv!
Mivel új vagyok a fórumban, nem tudom, hogy jó helyen járok a tanács-kérésben. Szeretnék építeni egy 2 utas állóhangfalat. Van egy pár Orion lb 1031-em 8 ohm 40 watt ha jól tudom. Van még egy pár SAL DT 6 magassugárzó és SAL HV 211 A hangváltó. Lehet valami értelmeset összedobni belőlük? Előre is köszönöm! Viktor
2011. 07. 28., 14:29
Ha a magas központosan szerelt, és nincs más szokásos problémája akkor valószínűleg. De nem lesz könnyű, mert a hangszóró ismeretlen, és használható adatokat nem közölnek a SAL-nál. A bolgár mélyközépnél is kérdéses, hogy milyen állapotban van, esetleg javították-e már.
2011. 07. 28., 15:54
Eléggé jó állapotban van, és biztosan nem javított, mivel olyan helyről szereztem, ahol dobozban állt.
Van egy SAL terv, az húszas méllyel van szerelve, de az 3 utas. 2utas terv meg csak 16-os méllyel van. Esetleg egy doboztervet nem tudna valaki mutatni? Shalafi66! Köszönöm a választ!
2011. 07. 28., 17:00
A SAL "tervek" nem használhatóak, valódi tervezés nincs mögöttük. A doboz egyszerű, ennél a hangszórónál 30 liter nettó hasznos térfogat kell, jól csillapítva. De a doboz önmagában még semmi.
A lényeg inkább a váltónál lesz.
2011. 07. 28., 19:28
Szóval mindegy, hogy az magas lesz, vagy inkább szélesebb és alacsonyabb, de a térfogata 30 liter legyen?
Nem megfelelő hozzá a SAL hangváltó?
2011. 07. 28., 20:53
Azért annyira nem mindegy.. az oldalarányokra is érdemes figyelni, hogy az oldalfalak rezonanciái minél távolabb legyenek egymástól.
2011. 07. 28., 21:02
(2011. 07. 28., 19:28)CraMur Írta: Nem megfelelő hozzá a SAL hangváltó? Az semmihez nem megfelelő. Kevesebb múlik az oldalarányokon, mint a hangszórón a térfogaton, vagy a váltón, de azért azok is fontosak. Ebben az esetben annyi bőven elég, hogy egyik oldal se legyen a másik egész számú többszöröse, a hangszórók legyenek minél közelebb egymáshoz, és a magasat érdemes eltolni kicsit a középvonalhoz képest. Természetesen a 30 litert megtartva érvényes mindez. H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető. |
|
|