A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OFF-tanoda
Ja, láttam azt is. Biztos valami tűzoltótól kapta kölcsön a ruháját, nekik van ilyen hózentrógerjük ha jól láttam az amcsi filmekben.
Az efféle zenétől csak ideges leszek .bomba. nemtudom miért, de rossz hatással vannak rám az ilyenek. Egy ideig birom hallgatni, utána csak idegesit. .forog.
Üdv, Péter
Válaszol
Én semmit se hallok ,és zöld a képernyő . Dugja meg a róka . .tor.
Látom Te sem sokat aludtál az éjel .
Válaszol
Az AudioDiy-n ,egyebek- kapcsolási rajzok topicba , istipisti tett be linket . Rengeteg kapcsolásirajz van alatta . Megpróbáltam áthozni , de úgylátszik nemértek hozzá . .kopp. Akit érdekel nézze meg . .??. -Így .
Válaszol
Mivel éjszakás vagyok mostanában..... tényleg nem alszok éjjel Big Grin
Üdv, Péter
Válaszol
De Te legalább internetezhetsz Közben .
Válaszol
Sziasztok

Mint azt tudjátok van nekem egy Panasonic WM61A kapszulám.
Melyikőtök vállalja pénzért, hogy épít belőle egy hangszórómérésre
alkalmas mikrofont? Bekábelezve, csőbe szerelve, stb...
A bekalibrálásért külön fizetek.

KIZÁRÓLAG emailben várom a válaszokat.

Üdv!
Üdv, Péter
Válaszol
Hopp úgy néz ki már nem kellenek a méréseim. .??. .sir. .monokli. .kiraly. .kaloz. .foghijas.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Kedves topeti és Többiek!

Ez nem egyszerű.
Kérdezd meg shalafi66-barátunkat, Ő vállalja-e.
A "kalibrálás" drága buli.
Megint, shalafi66 tudna ebben segíteni neked.

( Őszintén szólva nem tudom mihez kalibráltok, mihez képest ellenőrzitek a mikrofon által mutatott ( mért ) értéket és milyen hangnyomás-szinten van elvégezve a kalibrálás, a korrekció figyelembe-vétele megtörnik-e minden mérés előtt? )

BUÉK!
Üdv! SMA
Válaszol
Én ezt sajnos nem tudom megcsinálni a béna forrasztópákámmal.
Wellerre nem költök, egyszerűbb ha valaki megcsinálná.
Félek, hogy összeforrasztom a két kivezetést aztán cseszhetem.
Üdv, Péter
Válaszol
SMA Írta:Őszintén szólva nem tudom mihez kalibráltok, mihez képest ellenőrzitek a mikrofon által mutatott ( mért ) értéket és milyen hangnyomás-szinten van elvégezve a kalibrálás, a korrekció figyelembe-vétele megtörnik-e minden mérés előtt?
Akinek már van egy ismert karakterisztikájú mikije, ahhoz képest biztosan be lehet lőni
egy másik mikrofont. Biztos pepecs munka, hogy csinálj egy adathalmazt, hogy
melyik frekin milyen dB-ekkel több vagy kevesebb... de gondolom megoldható.
Úgy gondolom a shalafi mikrofonjához van rendes dokumentáció a kalibráláshoz.
Aki cisnált ilyet biztos be tud hozzá lőni egy másik mikit, megadva hozzá a kalibrációs táblázatot.
Nem tudom milyen pontossággal lehet bemérni ezeket, szerintem a +/- 0.2dB tűrés már jó.

Nem tudom hogy zajlik egy ilyen....

BUÉK
Üdv, Péter
Válaszol

Ez már igen! +/- 0,2dB igen jó érték. Smile

A mikrofon ugye valamit "hall", ami egyáltalán nem biztos, hogy annyi és olyan lineáris, mint amilyennek látszik a mikrofon eredményéből.
Nagyon bonyolult és drága egy mikrofon bemérése, pláne, amivel később "mérni" fognak. Ezért is annyira drágák a jó mérőmikrofonok.
Inkább javasolnám egy Behringer ECM-8000 mikrofont megvenni, az elég jó, házi mérésekhez pláne. Ez kb. 20EFt.
Ja, nem árt ha vigyáz az ember a mérőmikrofonjára, a hidegtől, széltől, víztől, leejtéstől óvni kell!
Ismeritek a mondást: Lovat és asszonyt kölcsönadni nem szabad.
Smile
BUÉK!
Üdv! SMA
Válaszol
topeti Írta:Én ezt sajnos nem tudom megcsinálni a béna forrasztópákámmal......
Meg lehet csinálni vele, a piszolypákára lehet vékony rézdrótot is tenni, nagyon precíz hegye lesz úgy, csak gyakrabban kell cserélni.
Ha véletlenül összeforrasztod a mikrofon két bemenetét, akkor utána szétforrasztod.
Ha csináltatod, könnyen úgy járhatsz mint a hangfaladdal, hozod-viszed aztán csalódsz benne. Aztán ha szerinted nem lesz elég pontos (+/-0,2 dB Big Grin), vagy nem tudsz mérni vele másokat okolsz majd.
Üdv., Pagrus
---
Isten őrei lassan mormolnak.
Válaszol
Jó akkor +/- 1dB nem az a lényeg, hanem hogy mérje meg az átvitelét vki
hogy legyen valami fogalmam az átviteléről, hogy legyen mihez viszonyitani,
mert nincs semmilyen adatlapom a mikihez Sad
Üdv, Péter
Válaszol
.otlet. Ilyenkor évvégén kitör az adatlaphiány, orvosolni kell... .pia.
Válaszol
topeti Írta:....hogy legyen mihez viszonyitani,
mert nincs semmilyen adatlapom a mikihez Sad
Fent van Spexcel oldalán.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
topeti Írta:Józsi, találtam neked képet.

http://www.avx.hu/forum/index.php?s=0fb6...&id=431604
Meggyőztél, jöhet az eredeti is. .foghijas.
- Ajándékot hoztam, malájok fejedelme. Aquamarinkék.
- Az ajándék szép, de ilyet már ettem.
Válaszol
Mindenkinek, aki nem tudja használni a Google-t:

http://www.panasonic.com/industrial/comp...ud_mic.htm

Itt találhatók a Panasonic mikrofon kapszulák pdf adatlapjai, köztük a WM60A és a WM61A is, természetesen.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Nézd meg a spexcel oldalán lévő rajzot, meg a panasonic oldalán lévő pdf fájlt.
A két rajz az átvitelről nem is hasonlít! Most akkor melyiknek higyek?

itt a szilveszter!!! .eros.
Üdv, Péter
Válaszol
Magyarázzatok el valamit. Miért nem jók a neten fel lelhető frd-ék? A wm-60 és wm-61-hez is találtam. Az frd Spexel görbéi alapján kb. fedi a valóságot. Azt is írja Spexel hogy ezek a kapszulák elég kis szórással készülnek, így a neten mások által készített cal filet lehet használni hozzá. Peti ha kell elkészítem neked a mérőmikrofon testét, csak beszéljük meg mic az igényeid, hogy nézzen ki.
Válaszol

Ahhoz, hogy megkapjuk egy mikrofon frekvencia-átviteli görbéjét, kell egy kivételesen lienáris átvitelű hangsugárzó, vagy akármi, aminek lineáris az átvitlele, ezt "hallja" a mikrofon és a mikrofon saját átvitele ebből adódik, illetve kikalkulálható, számítható, mérhető.
Ez elvileg OK.
A gyakorlatban ez nem egyszerű.
Házilag összebarkácsolt mikrofon soha nem fogja azt a görbét adni, amit közölnek róla. Ha már házkészítés vár a mikrofonra, akkor úgy kellene megépíteni, hogy kikorrigálja mechanikusan az átvitelt a lehető legegyenesebbre.
Ehhez már mérni kell, illetve kell hozzá egy mérce, etalon, vagy valami hasonlító eszköz.
Lényegtelen, hogy 1dB, vagy 0,2dB a tűrés, ez nem befolyásol semmit, ezt kell kalkulálni minden méréshez és akkor többé-kevésbé pontos adatokat kapunk.

A mikrofonok kényesek az időjárásra, hőmérsékletre, a légnyomásra, ez is okozhat akkora hibát, hogy rossznak mérünk valamit. Ilyenkor jól jön, ha van valamihez hitelesíteni, kalibrálni, saját cuccunkat ellenőrizni.

Ez is okozhatja, hogy eltérőek a neten fellelhető átviteli görbék az adott mikrofonokhoz, mert más-más helyen és körülmények között készültek.

.udv.

BUÉK!
Üdv! SMA
Válaszol
Peti, ne sérts meg. Szerinted melyik görbe a jó??? :x Hát teszek én fel hülyeséget a lapra? Azok a görbék 5 azonos típusú mikrofon kalibrálásával készültek, tehát amit ott állítok, az fedi a valóságot: kicsi a szórásuk és olyan az átvitelük. Hidd el, ha azzal lineárisnak méred, akkor az jól is fog szólni. (vagy inkább: ha nem lineáris, akkor nem fog jól szólni)
Más: 0,2db mérésnél szükségtelen, nem a mikrofon lesz a legnagyobb bajod a méréssel. De ezt - mint a lapon is írtam, mindenki saját szenvedése, ki kell kínlódni a tapasztalatokat. Smile
Üdv: spexcel!
Válaszol
Hát igen, ez nem mákos bejgli recept. Big Grin
Válaszol
spexcel Írta:Peti, ne sérts meg. ....
Nem akar megsérteni, csak hisztizik és másoktól várja a megoldást, ahelyett, hogy beleásná magát a témába rendesen.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Péter.
Az állványhoz tudok adni olyn befogó szerkezetet ,amilyet használok .
Válaszol
Kigondoltam egy mikitartót, lerajzoltam. Véleményt kérek, jó-e. Ha nem akkor milyen legyen?

[Kép: mikiof5.jpg]
Üdv, Péter
Válaszol
Mócsing Írta:Péter.
Az állványhoz tudok adni olyan befogó szerkezetet ,amilyet használok .
Azt megköszönném. Milyen hosszú legyen a mikitartó cső? Néhány centi?
Üdv, Péter
Válaszol

Én lekerekíteném a sarkát kívül, ahol a mikrofonbetét van.
Így nem éles, sarkos a frontoldala a befogónak, a 30-35 fokos szög már elég.
Mikrofonállványnak valamilyen hosszabb, erősebb teleszkópos antennát javasolok, aminek a menetes végére kell a mikrofont becsavarni, tokostól.

Hajrá!

BUÉK!
Üdv! SMA
Válaszol
pagrus Írta:Nem akar megsérteni, csak hisztizik és másoktól várja a megoldást, ahelyett, hogy beleásná magát a témába rendesen.

Igen, ezt már én is észrevettem. .zold. Azért azt a mikrofont megpróbálhatnád. Az oldalam is DIY (do-it-yourself), nem LDFY (let-it-do-for-yourself). .zold.

Az a cső rossz. Túl széles, az oldalamon (és a neten egyéb helyen fellelhető) átviteli görbék akkor igazak, ha a mikrofon szabadon van, nem holmi "falba" süllyesztve. Smile A cső legyen akkora, hogy pont belemenjen a kapszula, és még vékonyíthatsz is az elején reszelővel, hogy teljesen rásimuljon a miki oldalára. Egyébként olvasni sem szégyen, ez le vagyon írva az oldalamon, Peti... Wink .zold.
Válaszol
A méretezés...
spexcel... mi az hogy "túl széles"? Ezen azt érted, hogy az átmérőnek a 15mm sok?
A cső falvastagságát akkor lecsökkentemm 1-2mm gondolom elég. a 8mm-es részben a mikikábel megy.
Annak ha jol emlékszem 8mm az átmérője, az is "szorosan" illeszkedik.
Igy nem lesz üreges.
5mm = asszem ekkora a kapszula átmérője. Olyanra csinálnám, hogy jól beleszoruljon a kapszula.
A hossza akkor minél kisebb lesz, szerelünk rá valahogy egy tartót, amivel az állványhoz lehet illeszteni,
de előbb az állvány is kéne hozzá Big Grin Ja és a mikifelőli résznél mi a jobb, ha 30 fokos szögben levágjuk a végét,
vagy ha lekerekítjük pl 2mm-es rádiusszal?

spexcel, majd elolvasom a lapod. Pá! Jó bulizást.
Üdv, Péter
Válaszol
topeti Írta:......
5mm = asszem ekkora a kapszula átmérője. Olyanra csinálnám, hogy jól beleszoruljon a kapszula......
Nem hinni kell, megnézni, pl. a belinkelt Panasonic oldalon az adatlapon, azon 6 mm. Vagy megmérni.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Na megmértem tolómérvel, a koaxkábel és a kapszula is kereken 6mm átmérőjű.
Így egy egyszerű 6mm belső átmérőjű csőbe kell tenni, kész. A külső átmérő mennyi legyen? 8 vagy 10mm?
Ja és a kapszula tetejénél 30 fokos letörés lesz...

BUÉK.
Üdv, Péter
Válaszol
Minnél vékonyabb falu , és a kapszula is lógjon ki belőle félig + minnél hegyesebb szögben lemunkálni a végét . Nem kell szorulnia , kend meg technokllal egy kicsit úgy nyomd a helyéra .

Megnézem van e elfekvő Wellerem , de trafót neked kell szerezni hozzá .
Válaszol
Mócsing testvér jól szólt a beépítéssel kapcsolatban... Smile
A tartó meg legyen csak jó hosszú, hogy messze tartsa a potenciális reflexióforrásoktól! Smile
Válaszol
Nagyon off, de azért beírom, holnap reggel mindenki választ kap a decemberben küldött e-mailjeire.
Válaszol
pagrus Írta:
cirrus Írta:Nekem simán letöltötte a WBS154a.zip kb. 17 Megás fájlt 1 perc alatt az előbb.
Cirrus, felteheted akkor fdsa-nak az FG-4-re.
Ha én tudnék feltölteni....
Le még csak valahogy. (hozzáértem és mér jött is le, csak aztán meg kellett keresnem hova ment.)
Üdv: Cirrus

Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 76 Vendég