A téma értékelése:
  • 1 szavazat - átlag 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hangszórók
Helló!
Ne felejtsd el, hogy ha Neked TÉNYLEG csak a membrán felület a fontos, akkor ott van a néhány jó tulajdonsággal rendelkező d' Appolito elrendezés is!
Üdv: Cirrus

Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.
Válaszol
shalafi66 Írta:Még 250 vagy 270mm-es méllyel megoldható lenne a két út nagyobb viszontagságok nélkül.
Igen, 3 utas volt, ám annak idején a sógorom két úttal építette meg. Szerintem nem lehetetlen, de hallgatok rátok, jobban otthon vagytok a témában mint én. Smile
Igen a 250-es család. A Braun kivételével inkább zárt dobozba valók, ha nem tévedek. És akkor már inkább a 270-es, szép körperemes (ez is szempont... Smile ) lenne jó. Lássuk csak... az 566 is 90 dB érzékenységgel bír, és igaz, nincs adatlapja de ez vmelyik 25ös (talán nagycsaposok???) körperemes kivitele.
Itt ugye a váltásnál eleve van 2 dB a 639-el szemben. De könnyen oda lehet csapni szegénynek, 60W sinusosan és ettől picit tartok. Igaz a 634-ekre is vigyázok mint a hímestojásra.
Shala: zenére (ebben minden féle könnyűzenét érts) mit javasolsz nekem?
Szép, telt mélyeket szeretnék kapni, jó lenne ha le tudna menni 40-42Hz-ig.
És ugye a 639el is össze kell majd váltani, ami megint szempont.
Üdv: Crockoo
Válaszol
Nem kolléga, igazából a tiszta, telt mélyeket szeretem. ÉS ugye ehhez kell egy méretes "tányér". Smile
Bár a 634-ek meglepő dolgokra képesek, pedig nem olyan hű-de-nagyok....
Válaszol
Ezeket a feltételeket eddig mindegyik hangszóró teljesíti. Szóval még mindig nem tudom, melyiket is akarod. Smile Megpróbállak kicsit összezavarni, hátha ez segít. Nagyjából ezek a lehetőségek: 566: 45-50 liter zárt doboz, 672: 35l zárt vagy 35-64liter b-reflex, 451: 50-64 liter b-reflex. A középtartomány átvitele mindegyiknél formálható olyanra, hogy két útban ideális legyen.

lila: 566 (90dB) 50 liter zárt doboz, f3=45Hz mech. terhelhetőség: 70W
zöld: 672 (88dB) 35 liter zárt, f3=50Hz mech. terhelhetőség: 60W

sötétkék: 451 (91dB) 64 liter b-reflex 35Hz-re hangolva, f3=40Hz mech. terhelhetőség: 150W b-reflexhez képest nagyon jó impulzusválasz, max 8ms csoportkésés
cián: 672 (88dB): 64 liter b-reflex, 28Hz-re hangolva, f3=31Hz, mech. terhelhetőség: 80W
[Kép: nvtelen1aw4.th.gif]

Ui: A mélyátivtelnek nem a membránfelület az egyetlen feltétele. A 672-es braun például jobb ilyen szempontból, mint a ha31.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Végülis az előlap is és a vasmag is módosítva lesz a magason? kb mikorra várható, hogy gyársát alá kerül?
Esetleg mérés van már a próbadarabról?

Hogyha rendelek árnyékolt hangszórót, akkor megkapom annak a paramétereit? Tudom, hogy elenyésző a különbség, de ha már dobozt készítek akkor annak készítesem már ne az árnyékolatlan változatnak.
Egyébként csak azért gondolkodom árnyékoltban, mert egy kicsit jobbak a paraméterei, szükségem nincs rá, mivel nincs semminek a közelében.
Creative E-MU 1212M ---> Neotech KHS-CA-201 ---> Sony TA-F730ES ---> Gale 315 ---> Celestion F38
Válaszol
A 150-esnél sztem nem jobb az árnyékolt verzió. Így is 118 az EBP-je, ez már tölcsérbe való szinte, nem is b-reflex dobozba. Big Grin

Egyelőre nem akarok az új 2,5-es dómmal foglalkozni, amíg nincs kész az első darab. Mérés term. van, egyébként hogy is lehetett volna elkészíteni a terveket. Sok változás van, mágneskör, zárófedél, felületkezelés, csillapítás.
Válaszol
Az előző mondandóm második felére még várom a választ...
Nem lehetne esetleg előhozakodni azzal a tuning magas méréssel, hogy mégis mire számítsunk vagy csak szimplán kíváncsiságból?

Akkor ezek szerint még segg hülye vagyok a témához, elmagyarázná valaki, hogy mégis hogy lehet összeváltani a 634-et pl a HG2,5-el, mert magamtól nem tudok rájönni, max soakdrendű váltóval tudom elképzelni (3-4.)?
Creative E-MU 1212M ---> Neotech KHS-CA-201 ---> Sony TA-F730ES ---> Gale 315 ---> Celestion F38
Válaszol
Nem tudom, mikorra lesz kész, ahogy ez sejthető volt az eddigiekből. Ma írtam le épp, hogy nem rajtam múlik a sorsa ebben a fázisban. A 2,5-es dóm+634 elég egyszerűen megoldható.
Válaszol
shalafi66 Írta:
shalafi66 Írta:A papíros magashangszórók inkább kétuas rendszerben válthatók könnyen. Sztem.
Tehát ha háromutas, legyen a dóm inkább, akár a 19mm-es is. A többi azt hiszem jól látszik a képeken.

Hali!

Azt írtad, hogy inkább 2 utasat javasolsz. Én erre hallgatván csak egy db magasat szeretnék a 479 fölé.
A 2,5 464-es dómot, vagy a HD8-as papírt néztem ki.
Főleg a dóm a szimpi, de hallgatok az okosabbra, ha rosszul döntöttem.
Mit jelent, hogy a papír két utasban váltható könnyebben?
Amúgy én 4-5kHz körül szeretnék váltani 12dB/oktávval.

Szerinted?

A 464-es dóm úgy néz ki, mint a képeken? És a 479 miben tér el a belinkelt képtől? (azért kérdezem, mert azt írtad, hogy nem pont úgy néz ki. konkrétan a kosárra vagyok kíváncsi)

Köszi! Jövő héten megy a rendelés. 2db 479, és 2db a befutó magasból, és lehet, hogy a haver is rendel két pár hsz-t. Smile
Válaszol
479: normál esetben impregnált. Legyen akkor a 2,5-es dóm, azzal könnyebb dolgod lesz. A haver, ha nem muszáj, inkább ne 250mm-es hsszel építsen kétutast. Jó? Smile
Válaszol
Köszi az infót, de nem értelek.

Te javasoltad, hogy legyen két utas, pedig már tudtad, hogy 25-ös hsz-t szeretnék. Az irányítottság miatt nem jó nagy hsz a két utashoz?
(Amúgy a haver 582 + HD8 kombinációt akar. Ha jól emlékszem, akkor eldöntötte már.)

köszi!
Válaszol
.cigi. Háromutas hangsugárzót instrukciók alapján nem lehet összerakni. Smile Ez volt az ok. A haver inkább barátkozzon a 620-assal, a 80mm-es papíros magashoz. Smile
Válaszol
Ja, értem, ahhoz több tapasztalat kell. Ok, így érthető.
Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy mit lehet elrontani egy középsugárzó beiktatásával? A dobozt? Vagy a hangváltót? Esetleg a hsz-ek rossz kiválasztását?
A havernak javasolni fogom a 620-ast, de ahogy néztem nem sokban különbözik az 682-estől. Megmagyarázod, miért jobb a 620-as a HD8-hoz? Elhiszem, csak tanulni szeretnék belőle. (olvasgattam a fórumot, és feltűnt, hogy egy-ketten otthon mérik a hangsugárzóikat, meg a hangszórókat moddolják. Honnan lehet ilyen tudásra szert tenni? Könyvek, internet? Én is műszaki ember vagyok, úgyhogy menne a dolog.)

Üdv: Bici
Válaszol
A hangszórókat jobban járnak, ha rám bízzák. Smile Leginkább a váltó rontható el háromutasnál nem is olyan nehéz elhibázni. A 620-as mélyközép azért jobb, mert könnyebb hozzáigazítani a magashoz az átvitelét. Tanulni sokféleképp lehet. Net, könyvek, fórumok, saját tapasztalatok, stb..
Válaszol
Oks, akkor belevetem magam a tanulásba. Smile Ja, még arra nem válaszoltál, hogy miért előnytelen a 25-ös hsz két utasba. Irányított lesz?
Ja és ha a 3utas hangváltót valami jófajta elektronikai szimulációs progival belövöm, akkor is könnyű elrontani? Mert elvileg a kész hangváltók sem konkrét hangszóró kombinációkhoz készülnek, hanem a keresztezési freki, teljesítmény, meredekség, és impedancia jelentik a kiinduló adatokat, és innentől már csak elektronikai kérdés. Vagy tévedek?
Válaszol
Tévedés. Az univerzális váltók ezért nem jók igazán semmihez (pont azért, mert mindenhez jók). Kissé irányított a mélyközép magasabb frekvenciákon. Nagyjából ennyi. Programmal modellezni lehet, de ahhoz előtte mérned kell az adott hangszórók átvitelét és impedanciáját az adott dobozban.
Válaszol
Hmmm, értem. Köszönöm az eddigi összes segítséget! Smile
A továbbiakban áttelepülök a hangváltó topicba, mert azt hiszem marad a 479 + 463. Majd szembe ülök vele. Smile
Válaszol
Nagyon szívesen, de igazán nincs mit köszönni.
Annyira nem lesz vészes, hogy csak egy helyben ülve tudd hallgatni. Smile
Válaszol
shalafi66 Írta:Megpróbállak kicsit összezavarni, hátha ez segít.
Akkor ha jól értem:
1./ eldöntöm, hogy mekkora dobozt akarok, az már belövi, hogy melyik hsz jöhet szóba.
2./ tovább szűkül a kör, mert ugye én a reflex dobozokat előnyben részesítem.... Wink

Azaz 566 kiesett, mert nagy és zárt doboz lenne neki jó, legjobb érzékenysége és terhelhetősége az általad felvázoltak közül a 451-nek van. De ugye neki is kellene 64 liter nettó a legjobb variánshoz.

Vagy Braun kisebb, reflex dobozban... hmm....

Erre még alszok, de azért azt megkérdezném, hogy a 451 körperemes kosárral készülhet-e?
Azaz akkor lenne egy HA27-451.....
Válaszol
Persze ez utóbbi nem akadály.
Válaszol
Megkaptam a privit, egy apróság fölött ásiklottam, pedig írtad. Bocs. Adott a 35 liter. Akkor legyen a 672-es hsz ebben a dobozban. Sztem. Lehet b-reflex is, két 45*197-es csővel elfogadható lesz a hangolás.
Válaszol
Váltóban is számíthatok rád?
Válaszol
Persze. De nem lesz bonyolult. Főleg a mélyközépé. Big Grin
Válaszol
Ebbpl nekem az jön le, hogy a 672 elé nem igen lesz semmi sem rakva, hanem a frekimenetre hagyatkozunk.
Így csak gondolom a 639 elé kell vmi.
Válaszol
Üdv. Shala!

Továbbgondoltam a két, vagy 3 út problémát, és a következőre jutottam:
Elsőkörben megépítem a rendszert 2 úttal, mivel nincs elég tapasztalatom a 3 utas váltó építésében. Viszont kihagyok helyet a közép hsz-nek. Már csak az a kérdés, hogy melyik közép passzol a 479, és a 464 es dóm közé? Gondolkodtam egy mélyközép hangszórón, és azon, hogy jó mélyre rakom az alsó keresztezési frekit. Az 542 a legszimpibb ezen a téren.
Szerinted van ennek értelme?
Többek között azért is incselkedem mégis a három utas rendszerrel, mert a BossBoxPro6 által kirajzold diagram (zárt dobozba épített 479-re) 1kHz felett esést mutatott. http://bici.dox.hu/bbp6-479.jpg Persze azért is, mert szeretem a kihívásokat, és az irányítottság, és különben is. Smile

Köszi!
Válaszol
Szia Shala!

Vásároltam 4db HA 17 4ohm-os hsz-t (55/80W). Adatlap csak a HA 17 1544-582 (8ohm) van fent.
Szeretném megtudni a fontosabb adatait (Re;Le;Qms;Qes) váltó tervezéshez. Mérni sajnos nem tudok.

Előre is köszi! .?.
Válaszol
A 672-es kosaránál kb hány mm a visszahajtás? Én 5,5 mm-t martam neki, remélem elég lesz.
Válaszol
Rossz hírem van: sublerral mérve 9,1 mm. Amit a rajzon látsz, az a perem síkjából kiemelkedő habszél plusz magassága.

Válaszol
A 672-es hangszóró gumiszélű, ezen kívül minden stimmel.
Válaszol
Bocsi, gumiperemet akartam írni.

Válaszol
Szia salla!

Ezt mindíg elfelejtem megkérdezni!

De ez az új 150-es menniybe fáj az embernek?

üdv: vava
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
Az egyedi gyártás +30% többletköltséget jelent.
Válaszol
Oké! És akkor az árlistán szereplő 150-eshez kell a 30%-ot számolni gondolom én .oh.
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
Jól gondolod. Smile
Válaszol
Megjött a kettő 620 -asom. Beszereltem a TVM -em helyé, és még így is (hozzá való váltó nélkül) meggyőzőbb nála. .taps.
Persze a ragaszó ezen is látszik (ezek a kis hibák még mindig idegesítőek .morcos. ), de a hang ezt kezdi elfelejtetni..
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 58 Vendég