A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Keresztváltó alkatrészek (kondik, tekercsek, ellenállás
Egy 30-as mac audio premiumhoz csinálok ládát egy barátomnak autóba. Meg van otthon két 16-os kevlár sal, még egy régesrég készített hangfalban voltak közepek, abból csinálok anyámnak egy pár álló dobozt a nappaliba. Kipróbáltam famaradékból egy jól összeszilózott dobozban, mennyire voltak helyesek a winisd adatai, há meglepődtem. 58 literes dobozba tettemBig GrinBig Grin És tényleg nagyon mélyre ment le!!Smile Csak itt már a hangerővel voltak gondjai.. De mamának tökéletes.
Valamint végre tehetek gyári tekercset az otthoni 20 éves videotonokba, mert egy házibulin az egyik ki lett ütve, s bár elég gyakorlottnak érzem magam tekercselés terén, szerintem akkor is szinte képtelenség ugyanolyat tekerni, mint a másik.. Úgyhogy most nm teljesen egyform a a két doboz, ezt kompenzálom. Természetesen mindkettőbe új csévét és pillét rakok.
Válaszol
Újabb fontos változások a keresztváltó-tervezésnél, kivitelezésnél:

A sok kísérletezés után (2 hónap!) a (viszonylag) végleges értékekkel szépen megépítettem egy deszkamodellt, a következő módon:

- válogatott értékeket használtam, amennyire csak lehet, legyenek a két doboznál egyformák

- nem használtam sem nyáklemezt, sem összekötő madzagokat, az alkatrészek lábait forrasztottam össze

- a megtervezésnél egyetlen pontot alakítottam ki a földnek, ide futnak be az alkatrészlábak és a két hangszóró KÜLÖN negatív vezetékei

- a dobozon kívül, rezgésmentesítve helyeztem el a váltót

- a magasnak jó minőségű kondikat használtam

- a váltó és a hangszóródugaljak között is jó minőségű kábelt alkalmaztam

- a hangszórókat bő Fidekába ágyazva csavaroztam be, a kibuggyanó többletet szépen eltávolítottam

Az eredmény mellbevágó volt, mert:
1. sokkal dinamikusabb, feszesebb lett a hang
2. kis hangdobozoknak (bocsi ha hülyén hangzik) nagyon komoly NAGY hangja lett (nem hangosabbat akartam írni!)
3. a tér is még jobb lett
4. hihetetlenül kitisztultak a magasak, most sokkal magasabbak lettek, nem TÖBB, hanem magasabb lett a hegye (a váltóban még a pár centis sima összekötőkábel is hazavágta ezelőtt a magasakat)
5. jelentősen megnőtt a zenehallgatási élmény, ki se kapcsolom, élvezem a hangját

LS 3/5a méretű és arányú doboz (6,8 liter, SEAS Noferro 900 + Vifa PL 14 W) pácolt dió furnér, sellak-os kézi politúrozás
Üdv: Cirrus

Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.
Válaszol
cirrus Írta:Újabb fontos változások a keresztváltó-tervezésnél, kivitelezésnél:....
Én is tegnapelőtt fejeztem be a kisbeyma váltóját, sok hasonlóságot látok:

- Mind a két hangszórót kivezettem egy 4 x 2,5 mm^2-es Klotz kábellel,
- speacon csatlakozókkal
- igy a váltó kívül van.
- BlueTack ragasztógyurmát használtam a hangszórókhoz

Viszont előre csíkozott nyákra szereltem.

Három RIAA korrektort hasonlítottunk össze vele, a különbségeket annyira lehet rajta hallani, hogy kettős vakpróbára is vállalkoznék.
Vendég fülelő szerint, az ő kifejezését használva: "szigorú hangfal", minden keverési, mastering hibát lebuktat, igaz, az a dolga, lévén stúdió monitor.

Igazán jól egy igazán jó kétmikrofonos utómunka nélküli felvétel szólt rajta, más felvételeknél a tér manipulálása egyből feltűnt.
Üdv., Pagrus
---
Isten őrei lassan mormolnak.
Válaszol
Topeti!
Kondik a magas előtt: 5,6uF+1,5uF Bennic MPP, ill 1uF ERO MPP = 8,1 uF + 0,192 H2000 tek visszatekerve.

Monacor 1,2 mm-es tekercsek (1,841 mH-re visszatekerve) és Monacor 10 uF MKT + Siemens 3,3 uF MPP

Audio Note AN-B sárga kábel (keresek jobbat, használtan kb.6-8e Ft/m-ig, sajnos idáig semmit nem találtam, ha tud valaki, feltétlen SZÓLJON!)

Válaszol
Kedves cirrus!

Köszönöm a listát. A belső kábelezést is ezzel az AN AN-B kábellel oldottad meg?
Belül mivel kábelezzem a hangváltót? Jelenleg hagyományos 1.5mm2 falidróttal van megoldva. Ennél jobbat szeretnék. Smile
Üdv, Péter
Válaszol
A belső kábelezés is ez, csak nem tudom a további hangdobozoknál is ezt tartani, mert kevés van belőle. Szerintem az a legjobb, ha végig egy kábelt használ az ember. Fix meggyőződésem, hogy az elérhető csúcs passzív rendszernél az lenne, ha sehol nem lenne csatlakozás, hanem a végfokon lenne a váltó, a hangszórók fülecskéjéig megszakítás nélkül futnának a legjobb madzagok bi-, ill. trikábelezve a rendszert. Én is a nagyságrendi javulás miatt vettem az Audio Note E-hez a dupla madzagokat.
Egy-két ezer Ft/m-es kategóriában is nyugodtan lehetne hagyatkozni a tesztekre, csak haza kellene tudni vinni kipróbálásra, hogy melyik illik bele a legjobban a saját gépek hangképébe. Teljesen véletlenül az első, amibe belebotlottam volt a legjobb, ez a Hifibarlangban a QED négyeres még nem ezüstözött kábele (Bi-Wire MK 2). Az utolsó 5,5m-t most vittem el, de biztos lesz később is. Az ezüstözöttek nagyon csörögnek, vigyázat, nem mindenhová jó! Ebben az alsó kategóriában sok jó kábel van, csak feljebb már eluralkodik a sznobizmus, meg az ember félti is a pénzét. Kipróbálás (de inkább együttélés) nélkül nem szabad venni drágát! De nagyon megértem, ha valakinek a 10e Ft is drága, annyit viszont mindenképp érdemes kiadni, azt nagyon megéri egy Best Buy típus.

Válaszol
topeti Írta:...Belül mivel kábelezzem a hangváltót? Jelenleg hagyományos 1.5mm2 falidróttal van megoldva. Ennél jobbat szeretnék. Smile
Erre nincsen recept,egyéni szívások rögös útjain át jutsz el a célig. .szia. De jut eszembe,eccer már Spexcell szaktárs összelőtte azt a váltót,így hát nem kéne utólag beletúrni,vagy ez egy másik doboz volna?
Üdv Doki!
Válaszol
Szerintem egy váltót lehet tuningolni, és lényegesen jobb hangot elérni vele, anélkül, hogy az LRC tagok értékeit módosítaná az ember. A jó minőségű kábel szerintem nem tuning, hanem alapkövetelmény.

Válaszol
Való igaz,sose mond,hogy sose... Big Grin Azért kiváncsi volnék,hogy egy régóta "jól" muzsikáló rendszerben a kábelcsere hatása előrelépés lenne-e.Volt nálam 3db ksl hálózati spagóca kipróbálásra(több hétig volt nálam) az occsó pécésderót helyébe.Végülis nem volt rossz.Azt mondta a tulaj,hogy majd akkor derül csak ki hogy milyen jó drót,ha majd elviszi és visszagyugom a szutyidrótot.És hogyhogynem elmaradt a hiányérzet.Na most mi ebből a tanulság,hát nekem az,hogy egy összelőtt rendszert nem véletlen híjják összelőtt rendszernek. .oh. Ha feltételezzük,hogy a Peti hangfala is az,akkor jó esetben nem ront rajta az új derót...vagy mégis? .sokk. Persze minden lehet,de ezt Neki kell végigjárni,és lehet,hogy pont a másfelese az,ami akár jobb lehet az áenderótnál.Ki köll próbálni,dobd meg kölcsönbe egy kevéskével,azt majd kiderül!... Wink
Jut eszembe.Mi a jó minőségű kábel pontos ismérve(i)?
Üdv Doki!
Válaszol
Petinél a madzagcsere apróság. Spexcel ténykedése óta a doboz is cserélve lett (lesz), a váltóalkatrészek is. Szóval jobb volna teljesen újrakezdeni.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Hát akkor úgy kéne újrakezdenie,hogy ne az áen derót legyen a megoldás kábelproblémáira,hanem valami megfizethetőbb,szerintem. .pia. Meg sem merem említeni ezekután,hogy nálam mik vannak a dobozban és azon kívül.(persze egyiket már elszóltam) .csitt.
Üdv Doki!
Válaszol
Sziasztok!

Igaz én nagyon keveset konyítok ehhez de, egy érdekességem nekem is van számotokra.
Voltam még anno egy hifi kiállításon (2006-ban) és ott az egyik csóka 1utassal nyomult. Néztem hogy a kábel elég érdekes (nem hajlott a semmit full merev volt). Kérdem tőle, hogy ez milyen kábel. Azt mondja nekem, hogy valami nagyon drága spéci kábel. Mondom, ezt megnézem, közelebbről ha nem baj. Kiderült hogy egyszerű antenna kábel volt. De csak az a belső merev drót része a többi lecsupaszítva róla. Kérdezem a csókától, hogy helyes-e a sejtésem. Mosolyogva mondja hogy igen.
Ő azt mondja, hogy rengetek drága kábelt próbált, már de eddig ez volt a legjobb.
Amúgy SONIDO hangfalak voltak (a kit verzió)
Nekem nem tetszett a hangjuk. Az áruk meg aztán végkép nem tetszett
Üdv: Vava
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
Nagyon érdekes témát feszegetünk. Szem és fültanúja voltam két történetnek, azt hiszem nem minden tanulság nélküli.

A Csontosnál először volt az Ongaku, kisebb társaság lélegzetvisszafojtva várt a csodára, hogy amikor kiadja a hangot magából, akkor mindenki valami csodában részesül. Elindult a zene, csak semmi extrát nem csinált az erősítő, egyszerűen jól szólt. Egy nagyon buzgó mócsing benyögte: "hát így nálam is szól otthon a saját cuccom".

A másik történet, amikor a sógorom a Denon erősítőjéhez villanykábellel csatlakoztatta a Tannoy Sensys DC1 hangdobozát. Amikor betettünk egy kábelt, ami a dobozok árának a fele volt, akkor minden csúnyaság eltűnt a hangképből, kitisztult, sávszélei kitágultak, az énekes nem üvöltözött, diszkréten a háttérbe vonult, a döngő mélyek eltűntek, csak akkor szólt mélyen, de igazán mélyen, amikor kellett, az ütősökön lehetett érezni, hogy megjött a dinamika. A lapos tér a szélekről középre húzódott, és valódi mélysége lett. 5 perc eltelte után kérte a sógor, hogy tegyük vissza a villanyderótot, mert neki ez nagyon érdektelen hanggá vált.
"Mi a jó minőségű kábel pontos ismérve(i)?" Ezen tényleg érdemes elgondolkodni.

Válaszol
vava Írta:Nekem nem tetszett a hangjuk.
Azoknak a hangja nekem se tetszett. (ha ez 2006 nov 17-én volt)

Válaszol
cirrus Írta:Nagyon érdekes témát feszegetünk. Szem és fültanúja voltam két történetnek, azt hiszem nem minden tanulság nélküli...
Hát ebből az a tanulság vonható le,hogy dokibácsi bizonyára süket minn nagyágyú,de valahogy sosem voltam hajlandó bedőlni a mindenféle hifistavonulatoknak.

Nem tartozik szorosan a témához,illetve lehet,hogy mégis.Éppen két DIY dobozon gányoskodom mostanság,amiknél úgy gondolom,hogy elértem a befejező fázishoz közeli állapotba,és a lenyeg az,hogy a két eltérő hangszóró,meg váltó,meg minden készletű hangsugárzók hangja igen hasonlatos egymáshoz.A belső kábelezésük is igen eltérő,ennek ellenére a hangjuk igen "rokoni" vonásokat hordoz...Biztosan igazad van,de én speciel úgy gondolom,ha viszonylag olcsó megoldásokkal is elérem(valamelyest) a célomat,akkor nem biztos,hogy az kéne legyen az első gondolat egy hangsugárzó(terveinek) megszületésekor,hogy vajon hogy szólhat áen,vagy akármi drága úrihuncutságnak számító drótokkal.Nehogy azt hidd,hogy elvetem a kábelek fontosságát,inkább csak megkérdőjelezem az áruk-értékük egyenes arányosságát...

ui.:azt meg csak halkan jegyezném meg,hogy akinek a wilson audio vonulat jön be, nem hinném hogy az áen vonulatot a szívébe zárná...
Üdv Doki!
Válaszol
doki Írta:....Biztosan igazad van,de én speciel úgy gondolom,ha viszonylag olcsó megoldásokkal is elérem(valamelyest) a célomat,akkor nem biztos,hogy az kéne legyen az első gondolat egy hangsugárzó(terveinek) megszületésekor,hogy vajon hogy szólhat áen,vagy akármi drága úrihuncutságnak számító drótokkal.Nehogy azt hidd,hogy elvetem a kábelek fontosságát,inkább csak megkérdőjelezem az áruk-értékük egyenes arányosságát....
Ez is figyelemre méltó vélemény. A felső ár, amit hajlandó vagyok drótokért kifizetni, az a tisztes stúdió kábelek ára. Ezek ára reális, és ezekkel veszik fel azokat a zenéket, amiket sokan otthon horribilis árú kábelekkel hallgatnak vissza, ugyanakkor otthon többnyire mellőzik a stúdiótechnikában alapvető szimmetrikus csatlakozást, mert az drága. Még egy kis stúdióban is mint a mienk, ha egyszerre 16 hangforrást (mikrofonok, hangszerek) kell használni átlag öt méteres drótokkal, az ugye 80 méter kábel, az 400 forintjával több, mint 30 eFt, ennyibe kerül egy olcsó 80 cm-es ic.
Üdv., Pagrus
---
Isten őrei lassan mormolnak.
Válaszol
1. "Soha, senkinek, semmit ne higgyetek el egy az egyben, minden kontroll nélkül!" Ezt igen gyakran mondom a hallgatóimnak.

2. "Hát ebből az a tanulság vonható le,hogy dokibácsi bizonyára süket minn nagyágyú" Messze nem ezt szerettem volna, hogy ebből ezt szűrd le. Senkit nem szeretek megbántani, hidd el nekem, nagyon nem jó érzés!!! Legyél kedves sokkal általánosabb következtetéseket levonni.

3. "de valahogy sosem voltam hajlandó bedőlni a mindenféle hifistavonulatoknak." Hogy mennyire igazad van: most változtatom meg a mottóm. Ld. lent.

4. "akinek a wilson audio vonulat jön be, nem hinném hogy az áen vonulatot a szívébe zárná..." Igazad van, az AN dobozok és az Audio Innovation csövesek, a spéci ezüstkábelek és a fekete LP tényleg jól egymáraépülve lettek kitalálva, a hangot kell nézni, ami a végén kijön, és az igen koherens. Nekem tetszik, de én a Wilson Watt Puppy-t is nagyon szeretem.

5. "a két eltérő hangszóró,meg váltó,meg minden készletű hangsugárzók hangja igen hasonlatos egymáshoz" Ha valaki megkérdezné, miért vacakolok házi megoldásokkal ilyen cuccok mellett, akkor az idézeted megmagyarázza: szeretném én is egy számomra etalon hangját elérni, közben tanulni, szórakozni, tapasztalatokat, barátokat gyűjteni, rögeszmét cserélni. És én is meglepődtem, hogy egy nagyon jó szintet és rendkívül hasonló hangzást gondossággal, nem méregdrága darabokkal, sok méréssel és még több hallgatózással el lehet érni, a zene élvezetét 95%-osan meg lehet közelíteni és ráadásul a konstruktőr saját egyénisége, kreativitása is benne van a kapott hangban.

6. "megkérdőjelezem az áruk-értékük egyenes arányosságát..." Természetesen mindenkinek különböző szinten telik be a pohár az ár-érték aránnyal, láttam már embert több mint százezret fizetni hálózati csatlakozó kábelért is. Ezt csak az a tény mentheti, ha azért vette meg, mert TÉNYLEG hallja a különbséget, és becsületes úton szerezte rá a pénzt. Az, hogy elbüszkélkedjen vele (az árával) az a tahó sznobság teteje. Viszont én sajnos nem tudnék meglenni az ezüst interconnectem nélkül, akárhányszor próbáltam kiváltani, két nap után lelkibeteg lettem a hiányérzettől, emberi áron nem találtam semmit ami kiváltaná. Sajnos, mert most dugdosni kell. (CD, Tuner, néha LP) A sárga hangdobozkábellel ugyanez a helyzet, fentebb írtam. Tehát ezek nagyon hosszas spórolás és hónapokig tartó őrlődés gyümölcsei, de életem jó döntései közé tartoznak, nem bántam meg, bár mindenkitől elnézést kérek, akit ez irritál.

7. "ha viszonylag olcsó megoldásokkal is elérem(valamelyest) a célomat" Én is ezen töröm a fejem, mivel sokan kérdezik mit érdemes megvenni. Erre az a kérdés, hogy mit szán rá és hogy mibe kell. Nekem is ott lapul a sok tucat méter CAT5, csak még nem volt időm megfonni. A QED Bi-Wire MK 2 viszont tényleg nagyon jó.

Végezetül: magamhoz is kénytelen vagyok könyörtelenül kritikus lenni, még magamtól sem fogadok el dolgokat elsőre, csak ha aludtam rá egyet. Hifiben: tizenkettőt. És ha még akkor is tetszik, akkor azt mondom: ebben lehet valami. Már egész megszoktam a kisdobozom hangját, és nagyon tetszett, akkor azt mondtam csináljuk meg a váltót rendesen, szépen megépítve. Ekkor egy fent leírt rendes megépítés megint dobott rajta, most nem győzöm hallgatni, már azt hittem az előbbi volt a végső megoldás, és közben az értékeken pedig nem is változtattam.

Válaszol
doki Írta:ui.:azt meg csak halkan jegyezném meg,hogy akinek a wilson audio vonulat jön be, nem hinném hogy az áen vonulatot a szívébe zárná...

Wilson Audioval vagy Von Schweikerttel egy gondom volt, hogy olyan zene szólt rajta, amin nem tudtam jól megitélni a hangját, mert általam nem ismert zenét hallgattunk rajta. Csak rohanva hallottam ezt a hangfalat, éppen indulás előtt jártam abban a teremben. Ennio Morricone féleség ment rajta, ha jól emlékszem... aztán betettek valami lakodalmas rock-hoz hasonlót, és kimenekültem a teremből. Big Grin
Egyébként úgy tűnt, jól zenél. De 5 perces "ismerettséggel" nem lehet tulságosan megitélni a hangját.

ui. Shala légyszi az előző vendéges hsz-t töröld ki. Smile Kösz.
Üdv, Péter
Válaszol
Cirrus
Alapjaiban véve teljesen egyet tudok érteni írásod lényegével,viszont az,hogy Peti megtudja,milyen faxa egy derót még nem fog megoldódni a problémája.Csupán erre próbáltam rávezetni a nagyérdeműt okosságos eszmefuttatásaimmal,valszeg kevés sikerrel. Wink Smile
Mellesleg nekem is van egy olyan spagócám,aminek hiánya okozna némi bosszúságot,igaz ára töredéke notésososnak. .sor.

Peti!
Sajna nekem nem jött be egyiknek sem a hangja.Az egyik hájsón viszont tetszett az Avantgarde duo,legutoljára viszont nem.Állítólag a saját erőködőjéről ment. .monokli.
Üdv Doki!
Válaszol
doki Írta:Peti!
Sajna nekem nem jött be egyiknek sem a hangja.Az egyik hájsón viszont tetszett az Avantgarde duo,legutoljára viszont nem.Állítólag a saját erőködőjéről ment. .monokli.
Na én meg éppen attól voltam rosszul Smile Big Grin Akkor már értem miért nem jó neked az ami nekem, tetszik és viszont. Tongue .monokli. .kaloz.
Üdv, Péter
Válaszol
Peti!
Nem is azon a són szólt jól,amin a wilson is ott vót. Wink .cigi.
Üdv Doki!
Válaszol
Akkor lehet hogy Von Schweikert VR4jr hangfalat hallottam. Első ránézésre külsöre csak a szinük más Smile

2005. novemberi hájendsón hallottam őket. És úgy emlékszek, az általad emlitett avantgarde is jelen volt.
Üdv, Péter
Válaszol
[quote="doki"]Cirrus
Alapjaiban véve teljesen egyet tudok érteni írásod lényegével,viszont az,hogy Peti megtudja,milyen faxa egy derót még nem fog megoldódni a problémája.

ez má amerika ?

Capacitor MBGO-2 2uf / 500V +-10%

5 pieces NEW, never used, in perfect condition. High quality Russian Paper in Oil (PIO) capacitors made for the Russian army.

Worldwide shipping, $9.00

http://cgi.ebay.com/Capacitor-MBGO-2-2uf...dZViewItem
eBay: Capacitor MBGO-2 2uf / 500V +-10% - 5 pieces NEW (item ...
pia nyer
Válaszol
Sziasztok!

topeti kérdezte még talán az első oldalon, hogy melyik hangváltó alkatrész okozhatja a magas sugárzó sziszegését, ezt én most újra megkérdezem mert úgy látom igencsak elfeledkeztetek róla és engem is érdekelne.

még egy-két hülye kérdés:
általában mekkora maximális feszültségű kondenzátorok és mekkora teljesítményű ellenállások kellenek hagváltóba (mondjuk 150W folyamatos teljesítményt leadó erősítő esetén)
Creative E-MU 1212M ---> Neotech KHS-CA-201 ---> Sony TA-F730ES ---> Gale 315 ---> Celestion F38
Válaszol
Marci Írta:topeti kérdezte még talán az első oldalon, hogy melyik hangváltó alkatrész okozhatja a magas sugárzó sziszegését

...ez az alkatrész az erósítő és a hangszóró lehet....a hangváltóval lehet csökkenteni-növelni...
--------------------------------------
még egy-két hülye kérdés:
általában mekkora maximális feszültségű kondenzátorok és mekkora teljesítményű ellenállások kellenek hagváltóba (mondjuk 150W folyamatos teljesítményt leadó erősítő esetén)

háromutas 180w zenei teljesítményű hangfalban rejtőző titok :

mélyközép-60 w

közép-30 w

magas-15 w

ellenállás :1-2 w
kondenzátor :a még létező 100 v-os szabvány miatt,ennél magasabb...
pia nyer
Válaszol
Hali!
Van nekem egy DC2002-es VT hangfalam és régebben a mélyet kicseréltem H2000 HA20-502 re, aztán nem nagyon foglalkoztam vele, de gondoltam egy új hangváltó jó lenne bele vagy felújítani ami benne van,
"nem értek a lovakhoz" sose csináltam még ilyet,
gondolom a kondikon megmutatkozik az idő, egy fényorgonában durrant el 2 kondenzátor mert már ki volt száradva , ezen a váltón is vannak olyasmi kondik, ezért gondolom főként hogy lehetne javitani újakkal, vagy is csak kicserélni az alkatrészeit újakra. vagy egy tök új váltót bele

Kérdésem az hogy érdemes-e babrálni vele? vagy komolyabb változás nem várható ?
Válaszol
Remélem Marci idetalálsz Smile !

Sztem ez az egész hő dolog butaság mert nem hiszem el hogy annak anniyra melegednie kellene hogy számolni kellene vele. Doki képei között láttam olyat hogy az ideiglenesen összarkott váltó a dobozon kívül volt ezért gondolom ő biztosan megtudja mondani menniyre melegednek ezek a dolgok de szerintem max lanygosra Smile

üdv:vava
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
Mostmár csak azért is kicserélem, és inkább azt kérdezem hogy a hangváltóknál nem baj az ha nagyobb feszültséggel biró kondit rakok a régi helyébe? pl 100V os van benne de én csak 250V osat tuttam csak venni ez ugye nem baj ?
Válaszol
Ha ugyanolyan értékűre cseréled semmi sem fog változni. Gondolom fóliakondikkal volt szerelve a váltó.
Válaszol
szerény tudásommal 6 kondit számoltam össze és ebből 2 fólia 4 elektrolit, (márha nem ugyanaz a kettő Big Grin ) aza 4 amit elektrolitnak nevezek fémes házban van hengeres alakú, amit meg fóliának titulálok az két műanyag fekete téglatest és a teteje sárga műanyag
Válaszol
Igen, hát lehet, hogy száradtak az elkók valamennyit, de nem lehet olyan vészes. Ha gondolod, próbáld meg kicserélni. De legjobb volna egy hozzávaló rendes új váltót készíteni.. Sőt, akkor már új dobozt is. Big Grin Lehet, hogy nem érdemes belevágni a projectbe.
Válaszol
Big Grin
Végülis az egyiken már kicseréltem őket, a régieket nézegetve sok számot láttam rajtuk és ha az egyikról a gyártási éve feltételezem "79" akkor olyan rosszat nem csinálhattam, bár nemtom mennyire irkálták rá ezt régen Smilea márkajelzése két nagy M betű egy hatszögben, MM

Esetleg ötlet hogy milyen másik konstrukció lenne a jó ?
Válaszol
Ha MM, akkor simán lehet 79-es, ez egy régi magyar gyár volt, talán Műszeripari Művek vagy ilyesmi.
Creative E-MU 1212M ---> Neotech KHS-CA-201 ---> Sony TA-F730ES ---> Gale 315 ---> Celestion F38
Válaszol
vava Írta:Sztem ez az egész hő dolog butaság mert nem hiszem el hogy annak anniyra melegednie kellene hogy számolni kellene vele.
Arra még nem gondolt senki, h a doboz alját üregesnek hagyja, és oda szereli be a váltót?
Esetleg 1 plexi lappal lehet védeni, amire lyukakat fúrva szellőzik is. Wink
Válaszol
A doboz alját üregesre csinálni , jó ötlet . Csak nem váltóval kell megtölteni ,hanem homokkal . A váltó elhelyezésre láttam ötletes megoldást . A hangfal csatlakozó hátuljára volt függőlegesen ráaplikálva a panel . Így bármikor hozzáférhető .
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 13 Vendég