A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3 utas rendszerek
Egyelőre próbálkozom, Tinával egész szépeket sikerült szimulálnom. A Trio-t azért gondoltam egy lehetőségnek, mert van itthon és feláldoznám egy próbának.

Szimulálva valami ilyesmi jött ki:

326 áramköri modellje:
[Kép: hb125_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

zobel + l-pad:
[Kép: hb125lz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

sávszűrővel átvitel:
[Kép: hb125_filter_a_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

sávszűrővel Z:
[Kép: hb125_filter_z_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

Félek, h. a valóságban nem lesz ilyen szép...
Ha a tekercsek értékét is megpiszkálom, akkor szebb görbét lehet kihozni. (Az alső X-freki kicsit lejjebb van mint kellene) A mélyhez talán nem is kell majd hozzányúlni, a magasnál elég lehet a 3R3-at kisebbre cserélni. Kétutast könyebb lenne, de ez a hangfal szimpatikus, jól megfelel a komprommisszumaimnak. Érzékeny, nem kell nagy teljesítmény hogy kiengedje a hangját, jó basszust ígér 40-41Hz körüli F3-al, kapok még tőle 8msec alatti csoportfutást (már ha hihetünk a BassBox-nak) csak egy kicsit bajlódni kell a váltójával.

Viszont, Shala lenne még egy olyan kérdésem, hogy a 422-höz mennyi csillapítást ajánlasz? Meg egy olyan is, hogy egy 422-sem van már, kb fél éve vettem h. bandpass mélynyomót építsek, de ebből nem lett semmi (inkább építek két normális hangfalat, amiket nem kell mélynyomóval alátámasztani) kb 15-20 órát ment, gyak. még be sincs járatva. Baj lenne abból hogy ha ezt felhasználnám, és vennék hozzá egy másikat? Vagyis a kb fél év gyártási különbség miatt nem-e fognak nagyon különbözni TS-ben?

Üdv. Laci
Válaszol
sziasztok hamarosan szeretnék építeni egy hangdobozt a ha31-ből. Én mindig azt a módszert követtem, hogy előre néz a hangsugárzó és a reflexnyílás is, de én most szeretnék valami mást csinálni. pl.: a föld felé fordítani a mély sugárzót és a reflexnyílást is a hangdoboz hátára a fal felé helyezni. Így jobb hatásfokot érnék el vajon? Kísérletezésnek nekem egy kicsit drága, úgy hogy ha valakinek van erről tapasztalata az szóljon hozzá. Ha nem jobb akkor esztétikai okok miatt maradunk régi hagyományos módszernél!
Válaszol
Három utasnál nem jó ötlet a HA31-nek kell sugározna több száz Hz-es hangokat is, ott meg már nem jó a föld felé fordítás.
Válaszol
Említettem, hogy a a három utas doboznál a közép (?HA15-618) és a magas külön dobozba lennének. Úgy tervezem, hogy ez a zárt doboz nem lenne több 2,5 liternél. Ez milyen hatással lesz a HA15 -re azon kívül, hogy (számomra szimpatikus akusztikus módon) elég meredeken segít az alsó frekvenciák levágásában.
Válaszol
bikabeka Írta:Említettem, hogy a a három utas doboznál a közép (?HA15-618) és a magas külön dobozba lennének. Úgy tervezem, hogy ez a zárt doboz nem lenne több 2,5 liternél. Ez milyen hatással lesz a HA15 -re azon kívül, hogy (számomra szimpatikus akusztikus módon) elég meredeken segít az alsó frekvenciák levágásában.
Én nem nagyon forszíroznám,hogy a mély,és a közép "együtt szóljon",így mindenkép tennék a közép elé egy felüláteresztőt... Wink
Üdv Doki!
Válaszol
Felüláteresztő mindenképp lesz, csak így egy sima elsőrendűnek sokkal nagyobb lesz az esése..Mert ha jól emlékszem te is elsőrendű váltóban gondolkodtál alapnak.
Válaszol
Üdv.

Régebben volt egy felvetés itt, hogy jó lenne egy táblázat, amiben össze lenne gyűjtve, hogy milyen váltó+doboz+hangszóró+reficső összeállítások jók. Ezzel meg lehetne spórolni sok felesleges kérdést, és más okokból is jobb lenne. Ez szerintem is jó ötlet. Ha lenne ilyen, akkor nem kellene most megkérdeznem:

Valaki csinált már 3 utas dobozokat braunnal. Én is ilyet szeretnék. Megvan még annak a hangszórópárosítása és váltóterve valahol? Láda? Tongue Tongue

Még nem aktulis, de már most szeretném megtervezgetni.

Ha már én építem, és anyámnak is kedvében járjak, akkor szépen szóló, bútorokhoz, és szobához illeszkedő dobozt építenék. Mert megtehetem.
Válaszol
DjTaRsY Írta:Üdv.

Valaki csinált már 3 utas dobozokat braunnal. Én is ilyet szeretnék. Megvan még annak a hangszórópárosítása és váltóterve valahol? Láda? Tongue Tongue

Hali!

HorsePower-nek egy ládája, aminek a váltója ha jól rémlik még nem tökéletes:

http://forum.hangszoro.net/viewtopic.php...&start=105

Én is ezt akarom majd megépíteni HP- már küldött is pár képet róla, a belseje egy kissé kacifántos, mert minden oldal dupla
Válaszol
Én is most tervezem a braun-os 3 utast. A terveim nagyjából megvoltak, de ezt felrúgta az egyedi hangszórók megszűnése. Az azért már biztos, hogy braun-ok lesznek bent, mert azok már megvannak.
Válaszol
sziasztok
kérdésem, hogy megvan a doboz a hangszóró meg minden ki van számolva már csak azt nem tudom, hogy ha 90mm átmérőjű lesz a reflex csövem ez is fix akkor mekkora távolságot kell min tartanom a doboz hátfala és a cső vége között?
tudtok segíteni?
Válaszol
Emlékeim szerint minimum a cső átmérője a távolság.
Válaszol
sziasztok
készülőben van egy hangdoboz, melybe braun mély, hb 13-as közép és hg 1,9 magas kerül. már szinte minden megvan a kezdéshez, csak egy dolog hiányzik a keresztváltó. nagy dilemmám, hogy elsőrendű, vagy másodrendű váltót használjak? vajon melyik illik jobban ehhez a konfighoz?
Válaszol
Elég bonyolult dologba fogtál bele, úgy biztosan nem fog menni, hogy tankönyv-méretezésű tisztán első, vagy másodrendű váltóval éptkezel. HB13, HG1,9 szintén nehezen jön össze. Valószínű, hogy a mélyhsznek másod, a középnek első a dómnak másod vagy harmadrendű váltó lesz talán jó, de ezt így fejből ránézésre nem tudom megmondani. Egy ilyen háromutasban rendesen megépítve hónapok munkája fekszik. És pont ilyet még sosem csináltam.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
SMA Írta:Mélynek a HA31-es, középnek a HA18-as(!), magasnak pedig, a HG2,5-es, ha három-utasban gondolkodsz.

Ilyen http://www.djtarsy.extra.hu/images/2007doboz.bmp Elrendezésben szabad-e? Egyáltalán megoldható-e? (Ne fürgyé le!)
Mélyhiány ellen +ha 31, interferencia, kihívás és design miatt bandpass.

kb 40-40 liter a bandpass, "szokásos" 65Liter 35Hz-re hangolva a reflexben a Ha31, 10 liter a Ha18nak.
Válaszol
Kedves DjTaRsY és Többiek!

Ha egy méllyel mélyhiányos lesz a doboz, az nem feltétlenül a hangszóró hibája, hanem a rosszul méretezett dobozé és egyéb körülményeké, műsoranyagé.
A HA31-es már jó mélyre lemegy, tehát otthoni általános zenehallgatáshoz bőven elég, jó dobozban.
Mostanában folytatott méricskéléseim arra mutatnak, hogy nagyobb doboz, - kevesebb hiba a mélyátvitelben, simább átvitel, kisebb torzítás.
Vissza fogok térni a nagy dobozokhoz és hangszórókhoz, azokban eddig ( profi minőségre gondolok ) nem csalódtam. Igen, az áruk is profi, de ha arra gondolok, hogy precízen megépítek mondjuk egy pár eredeti méretű Karlson-féle dobozt, vagy a nagy Onken féle dobozt, az valószínűleg egy életen át kiszolgál, anélkül, hogy hiányérzetem lenne a hangzásban.

Üdv! SMA
Válaszol
Igen, de nálam az általános zenehallgatás kicsit durvább dolog mint máshol.
Egyébként én is úgy tervezek, hogy a doboz beépül szobám bútorzatába, és örökre ott is marad.
Válaszol
Azért.... Big Grin 160mm-es hangszóróval is tudok mélyebbről induló átvitelt, mint a 310-es méllyel. Wink
Válaszol
Schmacks féle expo ládában mennyire menne le? :?
Válaszol
Kedves shalafi66 és Többiek!

"Na erre Én befizetnék" - mondja Koltai művész úr a Hyppolit újabb verziójában és Én is erre gondolok most.
Mint erről írtam, más a térkitöltési tényezője egy kicsi, illetve egy nagy membrán átmérőjű hangszórónak. A nagy membrán kevésbé torzít mély hangoknál mint a kis hangszóró. A végeredmény nem ugyanaz.

DjTaRsY!

Az a "durvább dolog" - talán akkor vegyél néhány JBL 2242H, vagy 2246H hangszórót, azok tényleg elég durván szólnak, ha van a műsorban is jel a számukra. Smile

Amit időnként hallok néhány karosszériabontó, zörgető autóból, az nem mély hang, hanem, - mérve is - inkább egy puffogás, bummogás a kb. 40-80Hz közötti tartományban.

A Schmacks-féle ládába nem jó a habszélű hangszóró, inkább más.

Üdv! SMA
Válaszol
Mer a habszélnek van bármilyen jelentősége... Big Grin Egyébként befizethetsz SMA, kisebb az érzékenysége természetesen, ez ez áldozat a mélyátvitelért (túl érzékeny hangszóró ilyen méretekben sosem lenne jó mélyátvitelű), de hogy 30Hz-től szól az már biztos, mert itt van mellettem. Hogy a terhelhetősége is kisebb valamivel? Hát persze, de az átvitelén ez nem változtat.
Válaszol
shalafi66 Írta:Azért.... Big Grin 160mm-es hangszóróval is tudok mélyebbről induló átvitelt, mint a 310-es méllyel. Wink
És milyen felállásban tudja ezt a 160asod?
Gondolom nem széria.... Big Grin
Üdv: Crockoo
Válaszol
Kiffejezetten Wagnerur ő kékszakállúsága részére készült 24Hz fs-el és gumiszéllel ( .nyil. szub topik). Egyébként 22-23 liter környéke doboz emlékeim szerint. *Jól emlékszel. De a 24Hz-es Fs-re meg én nem emlékeztem. :-D * Wagnerur
Válaszol
Az zsír.
Válaszol
Kedves shalafi66 és Többiek!

Rendben, elhiszem, hogy gumiszéllel lejjebb megy, de nem fizetek be rá, nincs pénzem. Smile
A terhelhetőség normál körülmények közt, pedig, hatodrangú kérdés.

Üdv! SMA
Válaszol
butaság. ugyanannyi az alsó határfreki gumi és habszéllel is.
Válaszol
Sziasztok!

Általában laikusként szólok hozzá a témákhoz, de a következő projektem H2000 cuccokból így néz ki:HA22-598,HA15-618,Hg2,5
A 620-639-ről hamarosan képeket is rakok fel, de szeretném ha ezt véleményeznétek. Zárt dobozban gondolkodom..

Üdv Petja
Válaszol
Nem jó ötlet, és 598 nincs, csak 599.
Válaszol
ez a kérdés igazából csak a mélyre vonatkozik, azon belül is a cső elhelyezésére. szóval van e valami jelentősége annak ha a reflexcső elől vagy hátul van kivezetve, illetve lejjebb vagy feljebb?
Válaszol
Van, mélyátivtel és későbbi elhelyezhetőség szempontjából.
Válaszol
ha valakinek van egy kis ideje akkor ezt bővebben ki tudná fejteni. valószínűleg annyit tudok, hogy ha hátra van kivezetve akkor kell egy felület "fal" amiről visszaverődjön a hang, különben nem sok mindent fogok hallani.
Válaszol
A mélytartományban a reflexcsőnek sem irányított a sugárzása, és a visszaverődés épp, ami nem hiányzik nekünk, de nem lehet vele sokmindent tenni, csak ki-játszani a faltó való távolsággal. Reflexcső: bizonyos esetekben növelhető a mélytartomány hangnyomása, ha a hátlapra kerül a reflexcső, mivel úgy kevesebb mint féltérbe sugároz, és ahogy fentebb is említettem a faltól való távolság is sokkal jobban hat az átvitelre.
Válaszol
Sziasztok,

Egy éve regisztráltam, mert szeretnék egy háromutas zárt dobozt építeni. Akkor HA27, HB12.5, HG1.9 kombinációban gondolkoztam. Mivel akkor úgy nézett ki, hogy komoly fejlesztések lesznek, félre tettem a projektet, de úgy érzem nem érdemes tovább várni .sir. . A fenti kombinációval gond, hogy nagy a kükönbség a hangszórók között, amit B.A.T. (II.) hozzászólása alapján baffle step kompenzációval fogok tudni kiegyenlíteni. Ezzel az a gondom, hogy ilyen méretű hangdoboznál az előlap erősítése 600Hz környékén van, viszont a HB12.5-öt 2kHz körül kéne váltani, azaz egy freki függő tagot kell a HA27-tel sorba kötni, amiben nem igazán bízom.
Viszont lenne egy másik ötletem: ha a HA27 mellé a 484-es mélyközepet választom, akkor válthatok 600Hz körül. A baffle stepet úgy gondolom kompenzálni, hogy alul nem vágom a 484-et, ez gyakorlatilag +3dB emelést ad a mélyhez, ami elég is lehet, tekintve, hogy a hangszórót nem tudom a faltól messze tenni. Ebben az esetben magasnak használhatom a HG2.5-öt is.
Az FRD group Excel sheet-jeivel számoltam egy előzetes karakterisztikát, amiben modeleztem az előlapot is.
[Kép: 566-484-639_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
Mi a véleményetek?
Válaszol
Rossz ötlet. Akkor már inkább normális kétutas.
Válaszol
Köszi a választ, akkor visszatérnék az eredeti 3 utas verzióhoz. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy van-e ételme a HG1.9-et megduplázni, illetve hogyan kompenzáljam a baffle stepet.
Válaszol
A magasat duplázni? Nem kell, miért kellene? A baffle kompenzáláshoz mérni kellene. Nem tudni mit művel a hangszóró, nincs róla mérésem se.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 27 Vendég