A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mérőműszerek és használatuk
És a harmadik: a földön elvégezve ugyanazzal a letakarós módszerrel, 20 centire a miki,megint kicsit kilógatva, -5dB alap jelszint.
[Kép: meres3.jpg]
Szerintetek melyik lehet a járható út? Bocsi a sok képes kommentért .oh.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
távolabbról, legalább fél méterről próbáld. Igazság szerint egy méter jobb lenne, de ha nem akarsz túl nagy zajt...
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
És ez a "két kispárna közé a mikrofont, és az egészet lefedni takaróval" megoldás mennyire okozhat hibát? Mert úgy vettem észre, hogy ha nem lóg ki a mikrofon a párnák közül, hanem éppen csak kilát, akkor magasabban fekszik az egész (2. mérés), ha meg kicsit kilóg (2-3 centit), akkor már 50Hz-en is megvan a 0 decibel. Természetesen a mikrofonburkolatbol kivettem a kapszulát.
Válaszol
Nem hagyott nyugodni a kíváncsiságom, szoval csináltam még egy mérést, aminek már az összeállítását is megörökítettem. A táv fél méter volt.
íme:
[Kép: mrendszer.jpg]
Ez az egész cucc volt letakarva a takarómmal, beleértve a 3 dobozt is (lehet az baj volt.. mert azok jol tudnak hangot visszaverni.. de amugy meg rogyott össze az egész..
És az eredmény:
[Kép: meres4.jpg]
így már az alsó szekció se olyan szép.. Na már méregettem majdnemmindenhogy, szoval csak azt kéne eldönteni, melyik a jóhoz akárcsak kicsit is közelítő megoldás Big Grin
Egyébként bocsi, hogy teleszemetelem a topikot, ha shallafi megunja, csinál majd egy offtopikot, "Így szenved zupp87" címmel, amibe átpakol .haha.
Méért is nincs nekem süketszobám... Big Grin Big Grin
Ennyire ocsmány dobozt csak nem építettem, hogy +/-9dB-t ingadozik Big Grin
(mondjuk ez még korrigálatlan.. a jó ég tudja milyen a mikrofonom átvitele, mondjuk a 3. mérésem 600Hz-ig szerintem elég valósághű.. szerintem)

Ideje, hogy valaki leirja részletesen, hogy kell megcsinálni egy szobai mérést, mire kell ügyelni.. elképzelésem van sok, de számos kérdés is van bennem. Jó, az a jobb miki is kéne, de az alsó részen ennek is jónak kéne lennie (ahogy a Mócsing mondta, 5k-ig, mert a 3. mérésemben nem voltak ilyen huplik.. ott jol kicsillapitottam valszeg a visszaverődések nagyrészét.. ebben meg azért vannak)
Válaszol
Öööö.. megint én.. megcsináltam az "ágyon letakarós" mérést megint, csak most fél méterről, és a hátizsákmerevítős "mérőmikit" tettem a párnák közé, kb. 10 centit kilógatva
Ilyent kaptam:
[Kép: meres5.jpg]
Ez igencsak hasonlit a 3.asra. Na, aki végig bírja olvasni, mondja el a véleményeitTongue
(De legalább már van két, 5k alatt nagyjábol hasonló mérésem Big Grin)
Válaszol
lelkes amatőr vagy te is látom, Big Grin
Én is ezzel a programmal akarok mérni, de az istennek sem akar felmenni a jelszint mind a két csatornában 0-1 db-hez mindig csak az egyiken megy fel , te hogy oldottad meg?
Válaszol
Szia!
Én is ugy csináltam, hogy csak az egyiken ment fel.. ahogy a spexcel irta az oldalán: balcsatorna használ (tehát balra tekertem az erölködön a balanszot, és arra a mérendő hangfalat). Aztán mérés
Egyébként a legutsó mérőösszeállításomban kipróbáltam valamit: zenét játszottam le, és az Audacityvel meg rögzítettem. Ez lesz a jó megoldás szerintem Smile Mert kb. 3-4 k-ig utána ugyanazt hallottam vissza szinte, mintha gépröl ment volna. A magas az nagyon csillapított volt, de ha lesz panasonicom vagy monacorom, remélem az is megoldódik Wink
Válaszol
Hát igen, csak ugye Spexcel nek mind a kettő fönt van és minden zöld, annak ellenére hogy csak az egyik oldal van bekötve :S
Nekem még a Torzjell-gomb is piroslik, ha mondjuk ez nem lenne akkor mennyire lehetne használható méréseket csinálni?
Válaszol
Nekem még a mérőösszeállítás se nagyon használható, bár már kezdenek dolgok világossá lenni. Zenét felvéve a takarós módszerrel, és visszahallgatva hallatszik, hogy ennek az EDNET mikinek elég rossz 4-5k felett az átvitele. Csináltam egy kísérletet: a winamp equalizerével megpróbáltam utánozni azt az eredeti zenével, amit a felvételen hallottam, már amennyire sikerült. És itt van a kutya elásva: 1kHz-es csúszkát le kellett húznom kb. -7dB-re, és amint látni, kb. ennyi az a belyukadás a méréseimben 1k környékén. De mindegyik összeállításban. Kezd bennem egyre jobban megerősödni, hogy az a nevesincs miki a bűnös Tongue

Egyébként pedig.. nézd a harmadik és a legutolsó, 5-ös mérésemet.. hát az enyém úgy sikerült, bár minden esetben kb. -6-ra állítottam az alapjelszintet, pont emiatt az 1k-s belyukadás miatt (ugyanis 1k a tesztjel, és még lusta voltam átállítani Big Grin)
Válaszol
Tegnap este eszembe jutott egy extrém ötlet, hogy lehetne kikompenzálni a "maszek süketszobám" és a mikrofon karakterisztikáját: összerakom a "mérőcuccot", lejátszok egy viszonylag széles spektrumú zeneszámot, és rögzítem, majd az eredetit az Audacity FFT alapú equalizerével addig piszkálom, amig a hangfalon ugyanazt nem hallom vissza, amit felvettem, és azt a karakterisztikát, amivel megpiszkáltam az eredeti zenét, lejegyzetelem.. De sajna ez se működne, jobban belegondolva, csakis akkor, ha az a cucc, amin visszahallgatom, mentes lenne minden szobaakusztikai hatástól (fülhallgató), és full egyenes lenne az átvitele. Olyan ötlet is bevillant tegnap nagy fáradtságomban, hogy generálok egy 20-20000Hz-es jelet, lejátszom, és közbe rögzítem, aztán mindkettőből minimum 1024 elemszámú FFT, kettő kivon egymásbol, és megvan a kompenzálás.. de mégse Big Grin mert ezzel ugyanazt csinálnám mint az RMAA.. Szóval az lesz a legjobb, ha rossz szokásommal ellentétben türelmes leszek, és kivárom, mig találok egy MCE-4000-rest vagy panasonicot Tongue
Válaszol
Mérni, ha sajátmagadnak fejlesztesz, hallgatási pozícióban kéne, vagy legalább fél méterről, bár szerintem még ez is kevés, az ágy és párnák most nem lényegesek, inkább rontanak a helyzeten.. mármint ha a valós általad hallott átvitel mérése a cél. Az nem probléma, ha a mélytartományt felszabdalják a rezonanciák, teljesen természetes dolog, a szoba méreteiből következik. Pontosabban közeltéri méréssel lehet megtudni a mélyátvtielt, vagy dobozon belül mérve, csak ehhez már másféle program kell.
A mikrofon átvitelét akkor tudnád kompenzálni, ha valaki megmérné egy teljesen egyenes ávitelű rendszerrel a hangsugárzód, majd megmérné a te mikrofonoddal is, és a kettőt kivonná egymásból.
Válaszol
Akkor bizony ki kellene fejlesztenem egy mikrofonálványt Big Grin De lehet egyelöre megteszi az a dobozos megoldás is. Viszont ahogy magamat ismerem, fogok még kísérletezni a paplanos dologgal.. ugyanis arra is kíváncsi vagyok, mit tud a cuccom "tisztán", vagyis majdnem tisztán. Ugyanis ha ismerem a doboz pontos átvitelét, amiben szinte csak a hangfal hibái vannak, akkor biztos lehetek abban, hogy akárhol hallgatom, csak a szoba változtatja meg a hangzást.. De igaza van azoknak, akik azt mondják: nem süketszobában fogok lakni Big Grin Akkor most meg kell kérdezzem: Hogy építsünk jó hangfalat? Mi a jó hangfal? Az, ha tiszta környezetben szép az átvitele, vagy az, a egy adott helység mellett az adott hallgatási pozícióban egyenletesen jut el a fülemhez minden? Szerintem az utóbbi.. csak ezt sokkal nehezebb kivitelezni.. és szerintem először natúr körülmények között kéne rendben lennie a dobozomnak.. szerintem.. javítsatok ki ha tévedek
(Egyébként az egyik koleszban, mikor felvittük a cuccot, sokkal másképp szólt.. több köze volt a valósághoz.. hát na.. nekem itthon 2x3,5m körüli a szobám Tongue)

U.i.: Azon a mikrofonkompenzálásos dolgon meg azért gondolkodtam sokat, meg azért születtek azok a hülye, de nemjó ötleteim, mert hiteles mikrofonban igencsak hiányt szenvedek Tongue És hogy talán van valami trükk, amivel bemért miki nélkül is meg lehetne csinálni.. de rájöttem, hogy nincs Sad Pedig tök jó lett volna feltalálni valami újat Big Grin
Válaszol
Érdekesség (vagy ha úgy tetszik, off): bementem tegnap egy helyi elektronikai alkatrészboltba, eladó hölgynek mondom: elektrétmikrofon kellene, milyen tipusúak vannak? Erre ő odacammog az elkós pulthoz: mondjak neki értéket.. Mondom: kondenzátormikrofon, ha így tetszik ismerni.. gondolkodik.. "jaaaa, olyanunk van.."
Hát igen, az eladói színvonal Smile
Válaszol
Olyat vegyél, aminek ismert az átvitele.
Válaszol
Olyat is szeretnék, plö amiket a Spexcel leírt a honlapján.. csak eddig még nem találtam ilyent Miskolcon.
Válaszol
Na, találtam valamit: az SOS kínálatában van MCE-2000-res mikrofonkapszula, kb. 170+ÁFA-ért (ha valaki miskolci, és érdekli). Na, majd ha eccer valamikor rendelek, beszúrom a listába. De ahogy magamat ismerem, tuti fogok még próbálkozni ezzel a vacakkal Big Grin
Válaszol
Talán segít, ez az én mérési elrendezésem. A mikrofont bevontam egy zsugorcsővel, ezt egy barkácsboltban kapható rúdhoz ragasztottam, ezt pedig egy székhez.

[Kép: Mikrofon_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
Válaszol
Tetszik az a hangfal Smile
Egyelőre én most a mikrofonos méréssel leálltam, helyette az erősítőm átvitelét mértem le. Ott is van gubanc: 500Hz alatt esik (alsó -3dB-es határfreki 92,6Hz), és 40Hz-nél már -6,42 decibel, hiába 0-án van a hangszín az LM1036-on (de ha nem is, ennyire távol nincs a mély a nullától). De rá is jöttem a hibára: hallgattam a TDA7294 egyik kapcsrajzára, és 220nF-et tettem bemeneti csatolókondinak. Ez egy szép kis elégfelüláteresztőt alkot a bemeneti ellenállással Big Grin Még jó hogy elkezdtem méricskélni.. most már értem én, mért volt Loudness Control nélkül mélyhiányos.. Elő kellett volna venni az elektro I tudásom, és szépen kiszámolni az alsó határfrekit, de hát milyen, ha kapkod az ember Tongue Mondjuk egy kondicsere nem nagy cucc Smile
Amugy a többi részével nincs gond, még talán a magashangszint kéne picit pontosabban belőni, mert kb. 0,4dB-t vág, de a mélypoti is ugyanabban az állásban volt.

/A mérés a mikrofonerősítő átvitelével korrigálva van, aminek a jelleggörbéje egész jónak mondható(max. +0,2...-0,4dB eltérés)/

Ebből levonható konzekvencia: mielőtt mérni kezdessz a saját építésű erősítőddel, mérd ki az erősítőt is Big Grin
Válaszol
njzs Írta:Talán segít, ez az én mérési elrendezésem. A mikrofont bevontam egy zsugorcsővel, ezt egy barkácsboltban kapható rúdhoz ragasztottam, ezt pedig egy székhez.

Az eredményt megmutatod? Smile És milyen miktoront használtál?
Válaszol
Kedves zupp87 és Többiek!

Legalább 4,7uF-ot tettél be?
Nagyjából az passzol oda.
-
Eszembe jutott egy nem igazán "szakszerű, tankönyvszerű" megoldás, hangváltóként.
Mély megy kb. 2-4kHz-ig, legalábbis papíron, magas pedig mehet már 2kHz-től felfelé. A lényeg az, hogy a mélyet már 500Hz-1kHz-től vágnám, -6dB-vel és a magasat pedig csak 4kHz felett engedném, ha bírja -6dB-vel, ha ez nem elég, akkor -12dB-vel. Tehát a keresztezési frekvenciákat "széthúznám". Hallottam már hasonlókról, de nem próbáltam.
Nos ki fogom próbálni, ha nem beszéltek le erről.
Smile

Üdv! SMA
Válaszol
Pedig ez így látatlanban eléggé szakszerűnek és működőképesnek hangzik. Azért közben méni is kéne.
Válaszol
Kedves shalafi66 és Többiek!

Igen, mérni kell.
Lakószobában nehéz, de nem kivitelezhetetlen.
Az átvitelben sajnos felléphet vályú, beszakadás, vagy éppen kiemelés a váltás-tartományában, igaz, bárhol máshol is lehetséges ez, de valamilyen módon kézben kéne tartani, hogy a végeredmény mérve elfogadható, egyébként pedig élvezhető legyen a kapott hang.
Ha elérem az ISO-2969-es átviteli görbét, akkor elégedett leszek és prezentálom a konstrukciót, ha érdekel Titeket.
Újabban így hallgatom otthon a cuccot és valóban sokkal nyugodtabb a hangzás, ha a magasak kicsit vágva vannak 2-3kHz fölött, kb -3dB/oktávval.
Ezt elérhetjük egy túlcsillapított szobában minden egyéb nélkül, csak a hallgatási pozíciót kell ehhez megtalálni.

Üdv! SMA
Válaszol
Nah most még tolódott kicsit a hangfalam :? Big Grin Mert telót váltok Big Grin Lehet h megcsinálom a másik dobozomat is ugyanolyanra mint ami most van h legalább sztereo legyen mert már unom az 1 hangfalat....vagyis mosmár "sztereo" a gitárhsz-os hangfal végett dehátt.....Mert ha építek az ugyse lenne valami olcsó dolog így meg kb negyedéért megúsznám,,,,
És egy kérédés:ha vennék bele egy h200-es közepet nemtudom pontosan mi a neve(az ami a 2050-be való) akkor az elé mekkora kondit kéne tenni?Mert csak kétutas váltóm van és valamivel azért el kell fedni a középhsz. kivágását és ha már hsz-el tömöm el akkor szóljon is... Big Grin
Válaszol
Időközben megérkezett az MCE-4000-res mikrofonom Smile Valahol azt olvastam, hogy megegyezik a Panasonic WM-61-gyel. Ha nem így van, javítson ki valaki. Jó lenne, ha igy lenne, mert a WM-61-nek az átvitelét Spexcel közzétette az oldalán.
Válaszol
.forog. Én úgy tudom, hogy más, és vmelyik fórumon láttam hozzá átvitelt.
Válaszol
Mondjuk olcsób is volt, 300Ft (az EMO-ban rendeltem). A Panasonic azt hiszem 1200Ft körül van.
Válaszol
Na, guglizok ezerrel, de eddig szinte minden fórumon (így itt is) azt találtam, hogy MCE-4000=Panasonic WM-61, de ez a szócska is hozzá volt téve a kommentekhez: "elvileg" .haha.

Meg ez is olyan kis csöppség, mint a WM-61.. kb 6x6mm
Válaszol
Mintha a WM laposabb lenne . /?/
Válaszol
Ebben igazad van.. én is megnéztem utána.. akkor most már kérdőjel, honnan szedek hozzá karakterisztikát.. mert eddig sehol se találtam
Válaszol
Ha mégis WM ,akkor 60-as . Az kb. 6*6-os .
Válaszol
A Spexcel azt irja az oldalán, hogy az MCE-2000-res felel meg a WM-60-nak. Nem tudom már, melyik fórumon láttam, hogy MCE-4000=WM-61, de láttam. Na mindegy.. akkor még kutakodok.. úgyis csak hétvégén tudok majd mérni.
Válaszol
Sziasztok!

Kicsit ugyan leült ez a téma, de remélem olvassa majd valaki. Nos kezdő amatőrként belevágtam én is a hangdoboz építés rejtelmeibe. Egyenlőre kicsiben kezdem, egy kétutas (occó) dobozt próbálok megépíteni. A hosszas olvasgatás-gondolkodás-utánnaolvasás után a mérőműszerek megépítésével és használatával indultam. Sikerült egy impedancia mérőt (amivel elvileg fázist is tudok) és egy mérő mikrofont készíteni. Jelenleg az utóbbival van problémám. Sikerült beszerezni egy Panasonic WM-61A típust. Ezt a Spexcel honlapján olvasott módszerrel egyszerűen egy jack dugóval a mikrofon bemenetre dugtam, és az RMAA-val szeretnék mérni. A jelszint megjelenik, de alacsony. Ahogy tekerem fel az erősítőt megnövekedik, viszont itt jön a képbe a probléma, a mikrofon elkezd gerjedni a hangszoróval. Próbáltam 1 centi, 10, 100 centi távolságról is, de hasonló eredményre jutottam, csak egyre hangosabban. Ja igen, a tesztalanyom egyenlőre egy szélessávú hangszoró (egyik ismerősömnek van pár, gondoltam kísérletezéshez jó lessz).
Szóval van valakinek valami 5lete mivel tudnám kiküszöbölni a gerjedést? ti hogy csináljátok?

Üdv.
Válaszol
A hangerő beállításokban a lejátszás fülnél némítani kell a mikrofont, hogy a jelét ne adja ki egyből a hangkártya a kimenetre (mert úgy úgyszólván direkt mikrofonerősítőként funkcionál). Csak a felvétel részben maradhat bekapcsolva. Szerintem ez a gerjedés oka.
Válaszol
Vagy creative-os a hangkártya, és ezért nem engedi a whatUhear-t kikapcsolni.
Válaszol
Akkor meg le kell húzni a szintet.. ha azt engedi.. Tongue
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 9 Vendég