A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Keresztváltó alkatrészek (kondik, tekercsek, ellenállás
Ahhoz ismerni kell az átvitelt és az impedanciát 20-20k-ig.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Elkészült a váltóhangolászó ,relés aplikátum . Így első fülelésre 2 kHz-en jobb hangja van a 12 db-esnek ,mint a 6-osnak . / Soros ,Whitefül programja szerint 12dB-re állítva ./
Válaszol
Mi határozzameg hogy egy hangszórót ,hány dB-vel kell váltani ?
Az egyik fórumtárs szerint , mélyközépnél a felsővég lejtése . Ha 6dBhez hasonlít akkor annyival váltja ,ha 12-höz hasonlatos akkor annyival . Ugyanezt a módszert alkalmazza a magasnál is ,csak ott az alsó végét nézi .Nemnagyon értem az összefüggést .
Válaszol
Mert épp ilyen összefüggés, amit a fórumtárs gondol nincs, van ehhez hasonló, de az másról szól, arról, hogy ideális esetben a mélyközép és a magas átvitele szűrővel együtt azonos meredekséggel essen keresztezési freki környékén.
Válaszol
sziasztok
nincs meg véletlenül a monacor dn-20 hangváltó kapcsolási rajza?
http://www.monacor.pl/catalogue-product....SubKtg=450

mivel ezt ajánlották a dt-99 hez?
köszi
Válaszol
A váltóbizergáló panel .

[Kép: vlton6.th.jpg]
Válaszol
Shalafi, mennyire változik meg egy váltó paramétere, ha a tervezett 8 Ohm helyett 4 Ohmos jelet kap?
Pl abban az esetben, ha azokkal a váltókkal operálok, amiket tőled kaptam.
Üdv: Crockoo
Válaszol
Mócsing Írta:A váltóbizergáló panel .
Hát nem vagyok benne egészen biztos, hogy ez így rendben van...
Válaszol
Crockoo Írta:Shalafi, mennyire változik meg egy váltó paramétere, ha a tervezett 8 Ω helyett 4 Ωos jelet kap? Pl abban az esetben, ha azokkal a váltókkal operálok, amiket tőled kaptam.
? Konkrétan? 4 Ohm-os jeet hogy tudsz a váltónak adni? .oh.
Válaszol
shalafi66 Írta:? Konkrétan? 4 Ω-os jeet hogy tudsz a váltónak adni? .oh.
Akkor lehet -sőt biztos- rosszul tettem fel a kérdést. Tehát két 8 Ohmos hangfal párhuzamosan, azok hangváltóiban okoz-e keresztfreki eltérést?
Válaszol
Igen, okoz, az aluláteresztő fele, a felüláteresztő kétszeres törésponti frekvenciára jön ki. Nagyon körülbelül.
Válaszol
SEAS, sztem nem jól értelmezed. Ha két hangsugárzót párhuzamosan kapcsolsz az csak az erősítő számára jelent plusz terhelést, meg kisebb lesz ugye a DF, de a váltók ettől még ugyanúgy viselkednek.
Válaszol
Úgy gondoltam, közös a váltó, mert különben minek kérdezi?
Crockoo: szóval amit az előbb írtam, akkor érvényes, ha egy váltóra kötöd a kettőt, párhuzamosan. .oh.
Válaszol
köszönöm, de Shalafi értette pontosan. Azt tudtam, hogy a végfoknak nem mind1, csak abban nem voltam biztos, hogy ebben az esetben okoz-e a váltóban bármit a párhuzamos kötés.
Válaszol
Mócsing Írta:A váltóbizergáló panel .

Mindenhol azt olvasni, hogy passzív váltóba légmagos tekercs való. Ez biztos aktív váltó Smile
Válaszol
Az csak a baffle kompenzáló R-L tag része . A tényleges váltást légmagos csinálja ,az a sündisznószerü a jobboldalon a relé mellett .
Válaszol
Ez mondjuk nem így van, a kompenzáló tag is ugyanúgy soros a hangszóróval mint a szerinted "tényleges" váltást végző légmagos. Egyébként nem jól gondolod, a kettő együtt alakítja ki a hangsugárzó átvitelét mindkettő részt vesz váltásban.

fdsa, miért nem jó a ferritmagos tekecs szted? Big Grin
Válaszol
Jó ,persze hogy együtt alakítják az átvitelt . De az 1.3mH csak a mélyekbe szól bele leginkább ,följebb már a vele párhuzamos ellenállás dominál . Az fx-et a légmagos ,és a kondi határozza meg .
Válaszol
Mócsing Írta:Az fx-et a légmagos ,és a kondi határozza meg .
Nem inkább az összes váltóalkatrész és a hangszórók?
Válaszol
Hogy mindenbe belelehet kötni . Az 1.3mH-nek nemis az a feladata .
Megpróbálom fölteni a rajzát ,úgy érthetőbb .
Válaszol
Nekem nem kell ehhez rajz, nem először látok baffle-step kompenzációt felrajzolva, lehet, hogy nem az a feladata, de mégis létfontosságú, és ha egyben nézed egységként a váltót, hangszórókat, dobozt, akkor kiderül, hogy középtartományban is van hatása, a baffle-kompenzációnak.
Válaszol
Hy!Am valami 3utas váltó mennyibe fáj?Mert most ugye nincs oldal h megnézzem......Valami jó,de a lényeg h a mélyet jól szűrje mert mindig azzal van a baj....
Válaszol
shalafi66 Írta:fdsa, miért nem jó a ferritmagos tekecs szted? Big Grin
Minden vasnak van hiszterézise, és az bizony torzítások forrása szokott lenni.
Válaszol
Fene tudja, természetesen van, de ez a késés talán kevésbé veszélyes mint egy légmagos tekercs nagy DC ellenállása.
Válaszol
Úgy olvastam , alacsony frekvenciákon nem zavaró a vasmag .
Szerintem az 1.3mH légmagosban , hasonló DCR-el, 2kiló réz .
Válaszol
Mócsing, próbáltad az alkatrésztemetőből kivenni az aktuális váltót, és "csupaszon" bekötni?
Válaszol
Még nem , de az egyik klónban úgy működik . A másikbanis ,de ott valami furcsa probléma van . Gondolom a relék bántják a szemed ,dehát valamit valamiért . Visszagondolva nemteljesen igaz ,amíg nemvoltak kész a panelok ,hátul lafogott . Meglehetősen amorf formában .
Válaszol
Mócsing, az utóbbi pár napban nem igazán fogod amiket írunk.
Milyen vmit vmiért?
Csomó alkatrész van most a jel útjában, szerinted az nem ugat bele a hangba?
Már az általad jónak tartott váltó lifegett hátul?
Egyébként nem mind1, h lifeg-e, amíg nincs kész?
Nálam is mindig így van, de sosem zavart, amúgy lehet alá tenni vmit, h ne lógjon.
Válaszol
Léva Írta:Mócsing, az utóbbi pár napban nem igazán fogod amiket írunk.
Milyen vmit vmiért?
A jel útjábam csak a relék érintkezői vannak +ban . Ezeknélkül viszont nemműködik Nem egy hájendes dolog elismerem ,de nincs más .
Ezért írtam ,hogy valamit ,valamiért . Természetesen a végső összeállítást is figyelni fogom ,neme változott meg valami . A napokban elkészült ,fixen szereltre nem panaszkodik az illető .
Egyébbként nem saját ötlet . A neten láttam egyik külhoni kolléga berendezését , az akkora volt mint egy elektromos orgona . Ahhoz képest az én 2 kapcsolóm...

Az is soros volt , de valahol 2kHz körül váltva . Mármint a lifegős . Azelőtt meg 6/6dB-esek lifegtek,de az nemvoltjó .

A WhiteFül féle L-pad scriptet hol találom ?
Válaszol
Whitefül küldte el még régebben.
A 6/6-os vágás nagyon ritkán életképes.
Válaszol
Szereztem egy pár TrioTon 4/70-es váltót. 3 tekercs van rajta, 110, 121, és 123. Ezek induktivitás-értékéről lehet valamit tudni?
Válaszol
Crockoo Írta:Szereztem egy pár TrioTon 4/70-es váltót. 3 tekercs van rajta, 110, 121, és 123. Ezek induktivitás-értékéről lehet valamit tudni?
Shalafi, tudsz erről valamit mondani?
Válaszol
Valaki megtudná mondani milyen az a 2,5 utas váltó? Big Grin
Válaszol
Meg, de hogy te milyen lusta vagy )
Ott van két mélyközép hangszóró, az egyik hamarabb el van vágva és ott kezdődik a másik ! Remélem érthetően írtam le ) Tehát nincs külön 3 utad csak 2,5 )
Válaszol
Jólvan na....csak ilynről még nemhallottam azért kérdeztem meg Big Grin
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 32 Vendég