A téma értékelése:
  • 1 szavazat - átlag 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hangszórók
Azt megtudná vki mondani, hogy mekkora a minimum átmérőjü reflex cső ehhez a hangszoróhoz, ami még nem susogna? (HA31) Fontos lenne tudnom!
Válaszol
Ez attól is függ, milyen hosszú. Erre a célra jó most a winISD.. (itt nem vele gondolkodsz, csak számol helyettedWink. Ha megálmodtad a hangolási frekit, akkor szépen beviszed a hangszóró adatait a programba, beállítod benne a dobozod térfogatát, és a hangolási frekvenciát, ezekután ő kidobja neked, hogy 10 centis átmérő esetén (asszem enyire számol) milyen hosszú cső kell, és kiírja mellé a Vent Mach értéket.. ez a lényeg suhogás szempontjából. Minél kisebb ez a szám, annál kevésbé suhog. Az ajánlott értéke 0,04. Nos, ha neked ez a csőhossz speciel nem fér el a dobozban, akkor választhatsz kisebb átmérőjűt, abból értelemszerűen rövidebb kell, de nőni fog a vent mach érték (minél növidebb a cső, annál gyorsabban mozog benne a levegő -> suhogás). Arra kell ügyelni, hogy lehetőleg 0,14 fölé ne menjen, efölött a progi is pirossal írja ki (nekem speciel 0,14, és nem suhog hallhatóan Tongue ) Ha ez mégis piros, úgy be kell állítani, hogy két cső legyen.. ekkor leesik a vent mach érték, viszont a csövek hossza megnő (tartandó a beállított hangolási frekvencia). Nagyjából ezek a lehetőségek vannak. Egyébként ha megadod, mekkora dobozod van, esetleg végigzongorázhatom ezeket a lépéseket neked Smile
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Köszi a leírást! Jah ez jobb mint a jbl
Válaszol
Én most arra lennék kíváncsi, hogy a HA 17-582-őt gyártotta e a Videoton régebben, és ha igen, hová volt az beépítve? Vagy ez valamiféle új fejlesztés?
Válaszol
PWM Írta:Na ma megvettem és hazavittem "kicsike" HA31-eseimet. Big Grin
Az ősök mikor meglátták-e két csodálatos hangszórót hát.. egy kicsit csöndbe lettek az arcuk ekkor kb így nézett ki :o aztán kb 3 másodperc után így .sir. ekkor én ilyen pofát vágtam .haha. Aztán kb egy perc után amikor feleszméltek, hogy nagyobb a cucc mint a fejem (persze ezt hangosan meg is jegyezték) akkor ilyen pofával .torz. közölték, hogy költözhetem a hangszóróimmal együtt. Wink

Szóval köszönöm a h2000-nek ezek a nagyszerű berendezéseket. Most én és a kicsi HA31-gyeim lakást keresünk 8)

ui. Bár nem értem a szüleimet, mert ez a két hangszóró egy 54nm panellakásban igenis elkell, hogy férjen 8) vagy nem? Big Grin

Nekem ugyan csak 17-eseim vannak, apám még el is röhögte magát, amikor meglátta.. aztán amikor ezek bekerültek a falaimba.. azóta már párszor kilátásba helyezte nekem is a költöztetésemet Big Grin Ezért vol jó, míg az albiban voltak.. Tongue
Válaszol
Egyébként érdekelne, kinek van még HA 17-582-ese. Azt hiszem, az enyémek a multkori buli alatt járódtak be igazán Smile Mintha azóta mélyebbre mennének, és nagyobbat is ütnek Smile
Válaszol
Hát nekem még hallani nem hallották, sőt még én se de már dolgozom rajtSmile Igazából nem akarom szétveretni a házat, de nem árt, ha van neki tartaléka. Meg úgy olvastam minél nagyobb a membrán annál kevesebbett kell mozognia ugyanahhoz a hangerőhöz ezáltal kisebb a torzítása is. Hátránya, hogy q.. nagy doboz kell nekije.
Válaszol
Kedves PWM és Többiek!

Ha a hangszórónak megfelelő a reflex-doboz, akkor azzal lehet a legkisebb méretű hangsugárzót építeni, azonos mélyhangátvitel mellett.
Ha teljes mértékben ki akarod használni a mélyhangsugárzását, akkor a legjobb választás az Onken-féle doboz lenne. Keress rá a neten, van róla rajz, méretes-leírás, stb.
-
Mióta nem látom az adatlapokat, "kiszerettem" ebből a márkából, pedig bíztam benne, az ár/minőség mutatójuk egész jó.

Üdv! SMA
Válaszol
Kedves SMA!
Igazából nagyon sokszínű a hangdobozépítés, mert ahogy az utóbbi időben láttam rengeteg formája létezik. Úgy gondolom, hogy aki igazán ennek a foglalkozásnak él (vagy hobbinak) az megépít mindenfélét és igazából abból lehet a legtöbb tapasztalatot levonni. Nekem sajnos helyem nincs erre, ezért én összerakom ezt a hangdobozt, és az elkövetkező években nem hiszem, hogy csinálnék másikat. Bár minden előfordulhat. Big Grin Ennek Doboznak a megépítését is egy év úgymond "felkészülés" előzte meg a részemről, fórumokról nagyrészt ill a klinger könyvből. Így is az ajánlott dobozméretet a Shalafitól tudtam meg ill. a hangolását is a doboznak. Na mind1 összerakom aztán meglátjuk mi lesz.
Sajnos kb fél éve itt eléggé meghalt az élet mindentéren. Adatlap nincs, Shalafi is kiszált úgymond a bizniszből. A magas és a középsugárzóm részben ezmiatt, (hogy nincs adatlap) nem h2000-es lett. A HA31-ről meg annyit , hogy a viszonteladónál volt két darab 2006.09.04-es (ebben az évben készültek a mérések is) darab amit 6000ft-ért odaadott. Szóval most így áll a helyzet. A dobozokon meg dolgozom amikor az időm engedi, ha kész lesz meg leírom milyen lett. 8)
Válaszol
Bejáródás után változhatnak egy hangszóró T-S paraméterei oly mértékben, hogy az már hallható is? Nekem speciel a 17-eseim két sörözős buli után kisebb membránkitérésre is erőteljesebb mélyeket produkálnak, mint előtte, és mélyebbre is mennek. Na nem drasztikus mértékűek ezek a változások, de számomra hallhatóak.
Válaszol
Hát változnak, az biztos. Egyszer láttam egy oldalt, ahol mérésekkel támasztotta alá az ember. Többek között olyanra is emlékeszem, hogy ahogy bejáródott, egyre mélyebbre ment, csökkent az fs. Nem sok, 1-2 Hz lehetett.
Válaszol
Belegondoltam a dolgokba: lehet csak az egyre jobb elhelyezésnek köszönhető a mélynövekedés Tongue Egyébként most szombaton élte túl a cucc a harmadik sörözős buliját. Az ég világon semmi gond nincs velükSmile, bár kicsit féltem, mert folyamatosan langyos volt a porvédő (kb. névleges terhelésen mentek a mélyközepek, az erősítő sem torzított, a kilengés se haladta meg a lineárist, de elég dinamikus és testes mélyhangok voltak a terem közepén, meg ugy általában mindenütt Smile)
Válaszol
Nem csak.
Válaszol
sziasztok

Nem találok bizonyos hangszórókat, mintha a számozásból kimaradna még egy szám.
Tehát akkor csak ezek maradtak?
És a régi hangszórókból nem lehet kérni?
köszi
Válaszol
Minden olyan hangszóró megerendelhető amit a H2000 1996-óta gyárt.
Válaszol
Hangszórót keresek , egy 51 literes reflex ládába . Eredetileg 20 cm -es noir2 volt benne ,de már az első hallgatásból éreztem ,hogy valami baj van vele. Az egyik még szól , a másik kb 60dB ! -el halkabban . A gyári dobozon 200/100 W volt. Egy kicsi 25 W -os ,erősítővel lett legyilkolva kb fél hangerőn.

A mélyközép hangszórók között találtam a HA22-599 -et , de mint kiderült van egy M-es változat ami kifejezetten bass reflex ládához van.

Shalafi többször is utalt egy 22n599m.jpg -re ami gondolom az adatlapja lenne. Megvan valakinek ez ?

Köszi a segítséget!
Válaszol
az 51 liter már 250mm-es hangszóróhoz való, vagy két 160mm-eshez. A 200-as pont kiesik.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
shalafi66 Írta:az 51 liter már 250mm-es hangszóróhoz való, vagy két 160mm-eshez. A 200-as pont kiesik.

Ugye 672 braun-ra gondoltál? Akkor háromutas lesz ,vagy van hozzáillő magas hsz?
Válaszol
Bármelyik 250mm-es-nek jó ez a dobozméret. 479-nek zártban, 451 és 672-nek b-reflexben. Két útban egyik sem működik szívesen, és nem csak a magashsz miatt, 2kHz-től kezdve mindegyiknek rezonáns gondjai vannak.
Válaszol
shalafi66 Írta:Bármelyik 250mm-es-nek jó ez a dobozméret. 479-nek zártban, 451 és 672-nek b-reflexben. Két útban egyik sem működik szívesen, és nem csak a magashsz miatt, 2kHz-től kezdve mindegyiknek rezonáns gondjai vannak.

Ezek közül csak a 672-nek találtam meg az adatlapját , de ha beviszem a BassBox 6 ba - akkor kifejezetten zárt dobozhoz javasolja. Arra tudok gondolni,hogy van 672M ?
Válaszol
Van, mert bármire lehet kompenzáló mágnest rakni. De arra csak akkor kell gondolni, ha valamit zavarna a mágneskör szórása, az árnyékolás főleg ennek megszüntetésére való. A sima 672-es hangszórók 35 liter zárt, vagy 35-64 liter térfogatú b-reflex dobozban működnek elfogadhatóan.

Hogy a program mit javasol, az kb. lényegtelen. De szerintem nem olyen egyértelműen zárt az EBP érték szerint sem, ami alapján a program "dönt". Perze gyakorlailag nem döntés ez, csak számítás.
Válaszol
shalafi66 Írta:Van, mert bármire lehet kompenzáló mágnest rakni. De arra csak akkor kell gondolni, ha valamit zavarna a mágneskör szórása, az árnyékolás főleg ennek megszüntetésére való. A sima 672-es hangszórók 35 liter zárt, vagy 35-64 liter térfogatú b-reflex dobozban működnek elfogadhatóan.

Hogy a program mit javasol, az kb. lényegtelen. De szerintem nem olyen egyértelműen zárt az EBP érték szerint sem, ami alapján a program "dönt". Perze gyakorlailag nem döntés ez, csak számítás.

Köszi a felvilágosítást. Már csak egy kérdésem ,kérésem lenne.

A doboz 51 liter , fb 25.33. A mostani reflexcső 60mm átmérőjű ,a külső fele tölcsér alakú , ezt hozzáméretezve 21.28 cm hossz jön ki . Ez nem lesz suhogós? Vagy inkább több reflexcsővel próbálkozzam?
Válaszol
mármint mihez kell a 25Hz-es hangolás? A braun membrános mélyhszhez 30-32Hz kell, a 451-hez ~40. A 60-as reflexcső meg határeset. Még elmegy.

Ui: esetleg kétutasban is tudsz gondolkodni, ha új előlapot kap a doboz, és 2db 160mm-es hangszórót.
Válaszol
shalafi66 Írta:mármint mihez kell a 25Hz-es hangolás?.

Ezt nem én adtam meg a bassbox ezt számolta a dobozomhoz. Ha elküldeném neked a bassbox project fájlomat megnéznéd?

Szétszedni már nem igazán akarom , mert eléggé massiv. Smile

Ja a braunt válsztottam.
Válaszol
ok, de a bassbox sem, meg egyik progi sem tudja kiszámolni, mi az ideális hangolás egy dobozhoz és hangszóróhoz. Szerintem.
Válaszol
Én ugy csináltam, hogy kipontoztam ,azt hogy override vb. és megadtam a dobozom méreteit. Rögtön vágta is az űrtartalmát , kiválasztottam a vented-box ,és melette a suggest gombnál a HighFidelity -t pontoztam be. Lejebb a suggest fb re kattintás után ,már meg is adta az fb-t.
Válaszol
jajj, hogy magyarázzam.... a program kiszámol valamit, a beépített képletek alapján, de mivel nincs olyan képlet ami meghatározhatná egy adott hangszóróhoz az ideális doboztérfogatot és hangolási frekit, ezért ilyet a program sem tud. Ezek a beépített kiszámolgatós "suggestek" ajánlások (ugye a nevében is benne van), egy idő után csak zavaróak, mert a prog. nem tud helyetted gondolkodni, kompromisszumot kötni, arra jó, amire tervezték (és semmi többre), hogy helyetted számoljon, és ne kelljen egy dobozméretezéshez 10db A/4-es lapot elhasználnod.
Válaszol
Ok értem.

fb=30

Köszi a segítséget
Válaszol
4 kérdésem lenne :

1. Milyen egy jó fázismenet 2 utas rendszernél?
2. Ugyanez az impedancia menetre is érdekelne.
3. Mitöl kiscsapos , vagy nagycsapos egy hangszóró. (erre rákerestem ,de nem sok sikerrel Sad )
4. HA20-594 körperemes a megfelelője a HA20-521/6 füles hsz-nek? De ez lenne a legfontosabb kérdésem.
Köszi
Válaszol
Én úgy tudom, hogy a kiscsapos és a nagycsapos hangszóró között az a különbség, hogy míg a kiscsapos lengőcsévéje 25mm átmérőjű, a nagycsaposé 37.. azt hiszem így van.. a mm-ek lehet nem stimmelnek, de a hangsúly a lengőcséve átmérőjén van.
A többi kérdésedre nem tudnék szerintem pontos választ adni.
Válaszol
Köszi. Hát a csapról speciel nem ez jut eszebe ,hanem az ami az asztalosnak.

.oh.
Válaszol
A csap itt szerintem azt a csapot akarja jelenteni, ami a mágneskör közepe.
Válaszol
HA20-594 körperemes a megfelelője a HA20-521/6 füles hsz-nek?

A többi nem olyan fontos , azokra már elkeztem olvasgatni , a whiteful-et, talán minden kérdésemre ott a válasz.
Válaszol
Ptesza Írta:Hangszórót keresek , egy 51 literes reflex ládába . Eredetileg 20 cm -es noir2 volt benne ,de már az első hallgatásból éreztem ,hogy valami baj van vele. Az egyik még szól , a másik kb 60dB ! -el halkabban . A gyári dobozon 200/100 W volt. Egy kicsi 25 W -os ,erősítővel lett legyilkolva kb fél hangerőn.

Hát ezt nem fogjátok elhinni! Nincs semmi baja a hsz-nek, mindössze annyi történt ,hogy elszabadult egy csepp csillapítóanyag , ami ez esetben vatta volt , és a hsz ezt egyszerűen beszippantotta a mágneskör alján levő ,kb 1cm átmérőjű lyukon. egy csipesszel kivettem , olyan mint ujkorában.

.forog.
Válaszol
A HA22/4-594 megfelelője a HA20/4-521-es hangszóró ami szintén négy Ohmos.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 103 Vendég