Üzenetek: 134
Témák: 1
Értékelés:
0
zupp87 Írta:Meg kő tanulni Visual C-be programozni hangkártyát, oszt írni egy olyan progit, a mikrofonbemenetre meg egy ismert átviteli karakterisztikájú miki csatlakoztatni, mondjuk egy WM-61-et, és ezt a mikir elhelyezni a hallgatási pozícióba. A progi indításkor kiadna a kimeneten egy szinusz sweep-et 20-20000Hz-ig, közben a miki által "hallott" dolgokat rögzítené, amiből aztán gyors Fourier-transzformációval megcsinálná az amplitúdó-frekvencia spektrumot, majd ezek alapján a beleprogramozott FFT equalizert úgy állítaná be, hogy az előzőleg mért átviteli hibákat kikompenzálja. Majd rezidensen futna a háttérben, beépülve a zenelejátszó progi és a hangkártya közé. Az ellenőrzés-állitás macerát meg lehet többször is csinálni egymás után, ha nagyon pontosak akarunk lenni. Vagy még elegánsabb megoldás, ha ezt a dolgot az erősítőben egy DSP végzi Csak az kicsit költségesebb mint a programozgatás 
Most azt mondhatnátok: nosza Laci, csináld meg! A Fourier transzformáció alkalmazásával nincs is gond.. csak nem vagyok valami hűdejó Visual C+±ban, valamint hangkártyát csak DOS alatt tudok programozni De legalább az alapötletet megadtam, majdcsak megcsinálja valaki 
Visual C++ a neve ennek a frekvencia módosító programnak? Vagy külön programot kellene írni a hangkártyához? Akkor leszedném ezt a progit és belőném a mélyhangot kiemelve tetszésem szerint. Mikrofonom nincs ezért nem tudok hangzás felvételt készíteni. De nekem elég lenne a mélyet kiemelni 60-80 Hz- körül.
Üzenetek: 1 153
Témák: 6
Értékelés:
1
A Visual C egy programnyelv, rengeteg féle programot lehet benne írni.. még nekem sem volt türelmem megtanulni.. engem inkább a hardverközeli dolgok érdekelnek, mint pl az Assembly  Egyébként a visual C csak egy a sok programnyelv közül. Ahhoz, hogy egy ilyen programot tudj csinálni, komoly háttértudás kell.
Ha hangszínt akarsz finoman belőni hallás alapján, javaslom az Electri-Q nevű plug-int a winamphoz, ami egy finoman hangolható EQ. De sajna csak próbaverzióban tudtam eddig leszedni.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális
Értékelés:
0
Zupp87 köszi, akkor kipróbálom a Winamphoz azt az Electri-Q progit. FFT és DSP programokat találtam a neten, de csak torzítani lehet a hangokat benne.
Pedig biztos van olyan egyszerű program, amivel be lehet írni számmal hány Hz-nél emeljen ki és a hangszínt beállítaná ahogy én akarom.
szerk: Kipróbáltam, tényleg jó program, csak bele gabalyodtam a szálakba. .haha. De ezzel még nem hallottam mély röffenő basszus kiemelést, mintha az erősítőm vagy a hangváltóm nem engedné az erősebb mélyhangokat. De a program biztos le tudja adni a hangkiemeléseket.
Üzenetek: 674
Témák: 0
Értékelés:
0
Na most az FFT önmagában nem módosít semmit, a DSP meg "csak egy" proci.
A hangváltó meg nem valószínű, hogy akadály lenne, mivel a mélyet alulról nem szokták vágni. Akkor már inkább az erősítő és a hangszóró.
Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
Azért a váltó el tudja érni, hogy arányaiban kevesebb legyen a mélytartomány hangnyomása, azzal, hogy borítja az átvitel egyensúlyát középen vagy magasban.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Értékelés:
0
Akkor ki kéne próbálnom, hangváltó kiiktatásával a mélyet, hátha jobban szólna. Bár lehet az se segítene.
Értékelés:
1
az biztos nem.
Értékelés:
0
shalafi66 Írta:Azért a váltó el tudja érni, hogy arányaiban kevesebb legyen a mélytartomány hangnyomása, azzal, hogy borítja az átvitel egyensúlyát középen vagy magasban.
Ja, hát arányaiban lehet, de szerintem itt most valami másról van szó.
Másrészről pedig nem mélykiemelés a megoldás, hanem megfelelő hangszóró, és ezt nem azért mondom, mert a minőség nálad szempont. Mélykiemelésbe elég gátlástalanul nyúlnál bele szerintem, már csak ezért is mondom.
Értékelés:
0
Még egy kérdés, nem szelel a doboz?
Értékelés:
0
Eredeti hangszórók vannak benne és nem ereszt levegőt sehol a doboz. Egyszerüen a hangváltónak nincs olyan mély kiemelése 80 Hz körül mint ami a DC3011-ben van. Azt kellene csak beállítani tehát, hogy úgy dübörögjön a mélye mint a mini hifik, zuhogós hangszórói.
Én voltam régen házibuliban ahol DC3011 szólt és olyan mélyet akarok hallani az enyémben is. De nem értek a hangváltó buheráláshoz.
Értékelés:
1
A váltó nem emel ki egyik Vidi doboznál sem. A régi DC30xx dobozoknál az alapvetően hibásan tervezett b-reflex doboz miatt volt kiemelés 60-80Hz körül.
Neked DC2550-ed van, ha jól emlékszem, de a mélyhszek nem voltak eredeti állapotban... Sőt az egyik H2000-féle 451-es volt, ami zárt dobozban eleve nem működik jól. A Videoton-féle verzió 40Hz-es alsó határfrekit tudott egyenes ártvitel mellett.
Értékelés:
0
Ja igen, az igényesen buherált hangszórók, már emlékszem. Már értem hová lett a mély.
Értékelés:
0
shalafi66 Írta:A váltó nem emel ki egyik Vidi doboznál sem. A régi DC30xx dobozoknál az alapvetően hibásan tervezett b-reflex doboz miatt volt kiemelés 60-80Hz körül.
Neked DC2550-ed van, ha jól emlékszem, de a mélyhszek nem voltak eredeti állapotban... Sőt az egyik H2000-féle 451-es volt, ami zárt dobozban eleve nem működik jól. A Videoton-féle verzió 40Hz-es alsó határfrekit tudott egyenes ártvitel mellett. Már ki lett cserélve eredeti hangszóróra a 451-es mély, így most már eredeti hsz-ók vannak benne. Értem, tehát a bass reflex nyilás miatt emelt ki a DC3011 hangfal. Nekem meg olyan kiemelés kéne, amit a hangváltó emelne ki. De az is lehet, hogy az erősítőm miatt nem megy le olyan mélyre.
Lehet mégis csak jót tenne neki egy kiemelés 80 hz körül. Vagy arra is gondoltam vissza tenném bele a 451-est + vennék a másikba is 451-est és bass reflex nyílást vágnék bele.
Vagy pedig eladom az egészet, és veszek valami mást. Tudom sokan mondják, akinek Vidije van az ne váljon meg tőle soha, de az enyémek nem úgy szólnak ahogy elvárnám.
Üzenetek: 191
Témák: 8
Értékelés:
0
Pandaboy
Most lehet sokan megkövezenek,de ajánlhatok vmit.
Egyik haverom,megcsinálta a DC(talán DB)2002A hangfalaival(ebben van egy 20cm mély,10 cm közép,és 10 cm -es magas.
Na a mély SBX2030 lett,közép az vicc volt-> kuka,helyére hangolható 10cm-es bass-reflex cső,a magas helyére,meg DTF-12.
Akkor nagyon megfelelt neki,mert rendesen dübörgött.Messze ne mvolt olyan minőségű,mint a mostani h2000 hsz-ek,de nem is az volt a szempont.
A mély direktben,a magas előtt 4uF bipolár elko.
Lehet csak mázlija volt(sőt biztos  ,de télleg egész hallgatható volt)
Ja,és fontos milyen az erősítőd,a réggebbi japán cuccok,tipikus"japán-basszusa" miatt nem megy le olyan mélyre,hogy tartani tuggyák a minimális thd-t.
Saját végfok,vagy próbálj meg valami magyar cuccot,hidd el azok"mélyebbre mennek",de ne várj tőlük csodát.
Biztos vagyok benne,h. a Föld körül 2345m magasan 1 pár rendörcsizma kering,csak persze meg kell tudni azt keresni.
Értékelés:
1
Vagy csináld azt, mint a mai gyártók: ugyebár a mélyhsz zártba való.. a láda is zárt.. üss bele egy reflexcsövet, így az lesz, amit Shalafi mondott: ki fog emelni 60-80 Hz-en (asszem a DC3011 is reflex volt, és abban is a zártba való régi HA 31 volt, és az is kiemelt). Persze valamennyire azért kell méretezni azt a reflexcsövet is, csak ahhoz meg kellenek a régi HA31 paraméterei.
Tudom hogy nagy "tervezési hibát" ajánlok épp a Pandaboynak.. de hát neki ez kell.. hogy úgy szóljon mint a minihifik  Azok is tele vannak tervezési hibákkal
Szerk:
Ja, bocsi, 2550-ed van eredeti hangszórókkal.. akkor meg pláne kell bele az a reficső.. had emeljen ki a szerencsétlen
Üzenetek: 191
Témák: 8
Értékelés:
0
...a 60-80hz-es "búgástól" meg egyenesen .aaa. .aaa. .aaa.
Biztos vagyok benne,h. a Föld körül 2345m magasan 1 pár rendörcsizma kering,csak persze meg kell tudni azt keresni.
Értékelés:
1
Én egyébként most tervezgetem az aktív szubládám, HA 31-422-vel, 60 literes doboztérfogattal, 27Hz-re hangolva, hogy elférjen a koleszban az asztalom alatt (külön rész lesz hátul az erősítőnek), 200Hz-ig engedem a mélyet egy aktív szűrővel, és a maximális kiemelése 72Hz-en kb. 1,4dB lesz a 200Hz-es szinthez képest. A tervezett alsó -3dB-es pont 43,1Hz-en van. Az alsó -8dB-es pont (az átvitel alsó határa - tanultam from Klingerkönyv  ) 32,97Hz lesz. Mellé lesz még két szatellit, HA 13 + HD 6,5 kombinációban, 3 literes zárt dobozban (tudom, hogy reflexbe való a hsz, de ebben a zárt boxban 200Hz-től már egyáltalán nem csillapít, ezalatt meg az erősítők előtt úgyis vágom a jelet egy aktív felüláteresztővel). Ha valaki kíváncsi az eddigi terveimre, felteszem.
Panda fijam, ilyet csinájjál, azt ebben úgy el lehet majd tologatni a mély arányát a többihez képest, ahogy nem szégyenled
Üzenetek: 703
Témák: 12
Értékelés:
0
Meg ahogy panda ízlését olvasva: ameddig a HA31 lenem ég :|
Idézet:el lehet majd tologatni a mély arányát a többihez képest, ahogy nem szégyenled Razz
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Értékelés:
1
Nem kis dologra akarok ezzel majd vállalkozni: versenyre akarok majd kelni egy Cambridge Soundwork nyomóval (20 centis, 3 tekercses mély, amelybe 3 db STA575 2x80W végfok egyik oldala pumpálja a kraftot, azaz elméletileg 3x80W-ot kap max az a mélynyomó; a delejt meg egy kapcsitápról kapja). Remélem nem túl nagy érzékenységű jószág..  A szatelitjei 86 decibelesek, annyit megtudtam. Bár nagyot szól, az fix, és szép mélyre megy. Egyébként ezt a kütyüt ma szedtük szét a sráccal, mert egy csomó helyen kifújt (vivát szakszervíz), nameg a paneltartó csavarok is meg voltak lazulva, és rezegtek.. ugyanis a mélyhsz légterében van az elektronika.. na nekem nem úgy lesz  Igaz, emiatt kicsit még nagyobb ládika kell (45x45x50 centi  ).
Szerk: ahogy néztem, igencsak kemény felfüggesztése volt annak a Cambridge-nek.. meg hogy 3 tekercse volt, és mindegyik meg van hajtva egy 80W-os erősítővel.. kicsit autósmélynyomó szaga van a történetnek.. gondolom akkor az érzékenysége is azokhoz hasonló. Vagyis remélem
Értékelés:
0
Köszönöm a jó tanácsokat. Majd kipróbálom a középsugárzóba rakott reflex csövet, hogyan szól. Bár azt is tudni kéne pontosan milyen magasan helyezzem el a csövet,de lukat nem fúrok rá, mert meg akarom őrizni az eredeti állapotot. Az ilyen hangfal és hangváltó építéshez meg nem értek, csak a kész terméket szeretem hallgatni.
Egyébként valószínüleg tartom az erősítőt, hogy az miatt nem megy le olyan mélyre. Japán Pioneer-om van és egy Bass Test-en a 60 Hz-nél magas hangot hallok, nem mélyet, és a 40 Hz-nél adja ki a legmélyebb dübörgést a hangfalom ezzel az erősítővel, de azt már csak úgy erőtlenül halkabban.
Értékelés:
1
Ha a középsugárzó helyére teszed a reflexcsövet, akkor át kell építeni a váltót is kétutas váltóra. Másrészt: a középsugárzó átmérőjével megegyező reflexcsőből iszonyat hosszú kell, hogy megfelelő frekire tudd behangolni. Az lenne a legjobb, ha impedanciamenetet mérnél/méretnél a mélysugárzón, ebből kiszámolnád a T-S paramétereket, és az adott doboztérfogathoz számolnál egy reflex csövet. Mindenképpen fúrni kellene rá egy lukat a reflexcsőnek. Ha okosan csinálod, akkor nem fogod elrontani, csak ez nem megy egyik percről a másokra.. sokat kell tervezgetni, számolgatni, és szerintem ki kellene mindkét mélyet cserélni H2000-resre. Én is összehasonlítottam a reflex dobozaimban az MNC Eclipe 2-őt (ami zárt dobozba lenne elvileg) és a HA 17-et. Kis hangerőn aránylag jó mélyei voltak az MNC-nek, de nagyobb hangerőn csak huppogott, meg torzított.. hamar túlment a lineáris kitérésen. Az 582-nek viszont nagyobb hangerőn is ütős, dinamikus hangja volt, mivel ez a hsz eredetileg is reflexbe való.
Egyébként abban az időben, amikor ezeket a DC-ket gyártották, az számított jónak, ha egy hangfal szép egyenletesen adja vissza a hangokat 20-20000Hz-ig.
Ha minihifihangot akarsz, akkor a legegyszerűbb egyébként az, ha veszel vaterán egy használt sony minihifit
Szerk: A 60Hz az 60Hz, és semmiképp sem magas hang  Ha a népszerű MP3 Bass testeket próbáltad, annak az alja kb 50Hz, a legalja talán picit kevesebb. Viszont az a magas hang amit mondassz, az tuti nem 60. Azok kb 80-100Hz-es hangok. A 60Hz emberi fülnek még elég mély hang. Legalábbis az én fülemnek
Értékelés:
1
zupp87 Írta:Egyébként abban az időben, amikor ezeket a DC-ket gyártották, az számított jónak, ha egy hangfal szép egyenletesen adja vissza a hangokat 20-20000Hz-ig. mondjuk ez inkább csak álom volt, a váltóban sem erre törekedtek.
Értékelés:
1
Jó, lehet.. de akkor ez volt az álom, és ezt próbálták közelíteni, jól, ill. kevésbé jól.. de szerintem semmiképp sem az volt a cél, hogy keményen "dübögjenek".
Értékelés:
1
zupp87 Írta:Jó, lehet.. de akkor ez volt az álom, és ezt próbálták közelíteni, jól, ill. kevésbé jól.. de szerintem semmiképp sem az volt a cél, hogy keményen "dübögjenek". Hihi, DCR 2020, DCR 2520, DC 3011, DCR 3090...
Értékelés:
0
shalafi66 Írta:zupp87 Írta:Jó, lehet.. de akkor ez volt az álom, és ezt próbálták közelíteni, jól, ill. kevésbé jól.. de szerintem semmiképp sem az volt a cél, hogy keményen "dübögjenek". Hihi, DCR 2020, DCR 2520, DC 3011, DCR 3090... Na ezek voltak a jó dübörgő Vidi hangfalak, ezekből csak a Dc 3011-et hallottam de a többit is szívesen meghallgatnám hogyan szólnak.
Értékelés:
0
Az impedancia mérés még menne, de TS paramétereket, meg más bonyolult méréseket nem tudok végezni. Én csak annyit tudnék, hogy egy közepes átmérőjü, állítható hosszúságú reflex csövet beletennék találomra egy helyre, mondjuk a magas mellé és eldönteném, hogy előre vagy hátulra menjen bele.
Ja és az sem mindegy, hogy zártba való hangszóró lenne benne a reflex dobozban, vagy reflex hangszóró. Meg én ha építenék dobozt, azt körberaknám refi csövekkel, vagy egyik felében mélyhsz lenne a másik felében meg tele lenne fúrkálva refi csővel. De ehhez már nem értek, gondolom akkor megváltozna a hangzása, ha túl sok reflex nyílás lenne rajta.
Értékelés:
1
A reflex cső egy újabb lengőrendszert jelent a dobozban lévő levegő mellett. A cső hosszának és átmérőjének változtatásával lehet az egész rendszert hangolni. Ha telerakod reflexcsővel, akkor az olyan lesz, mint ha egy bazinagy átmérőjű, és átmérőjéhez képest rövid reflexcsöved lenne. Ezzel csak az a baj, hogy nagyon felviszed így a hangolási frekvenciát, valamint a vent mach baromi nagy lesz, valamint (ezt úgy teszem hozzá hogy "szerintem") lecsökken a hangszóró terhelhetősége. Egyébként a reflex cső "vastagsága" nem feltétlenül van arányban a basszus mennyiségével. A reflexcső milyensége a láda ürtartalmától függ.
A T-S paraméterek méréséről pedig annyit, hogy annak az impedanciamenet-mérés az alapja. Ha érdekel a dolog, Gilszki oldalán találsz erről leírást: http://gilszkilabor.freeweb.hu
Egyébként valahol azt olvastam, hogy a reflex doboz akkor dolgozik a legjobban, ha a doboz hangolási frekvenciája és a hangszóró rezonanciafrekvenciája megegyezik. Csak ez nem minden esetben oldható meg. Pl. a HA-31 esetén 16Hz-re hangolni a dobozt elfogadható értékű vent mach mellett csak többméteres csővel lehetne 60-70l esetén.
Az én leendő aktív sub-omban egy HA-31 lesz, 27Hz-re hangolva, két 4,7 centi átmérőjű, egyenként 20 centi hosszú reflexcsővel, a max kiemelés 1,7dB lesz 60Hz-en. Így az alsó -3dB 43Hz-nél lesz. Ha viszont aszondom, hogy menő falat csinálok, jó nagy, 10 centis reflexcsővel, ami 10 centi hosszú.. mert mondjuk olyan volt a boltban.. akkor a hangolási freki 67Hz körül lesz, és ennek következtében 90Hz-en 9dB-t fog kiemelni, arról nem is beszélve, hogy szerintem lecsökken a hangszóró terhelhetősége a 80-90Hz alatti tartományban. Ez csak egy szemléltető példa akart lenni. Jó, be lehet hangolni egy 10 centi vastag csővel is rendesen, csak akkor 1,02m hosszú cső kellene.
Értékelés:
1
Hát azért nem egészen így...... :x
Értékelés:
1
Pandaboy Írta:shalafi66 Írta:zupp87 Írta:Jó, lehet.. de akkor ez volt az álom, és ezt próbálták közelíteni, jól, ill. kevésbé jól.. de szerintem semmiképp sem az volt a cél, hogy keményen "dübögjenek". Hihi, DCR 2020, DCR 2520, DC 3011, DCR 3090... Na ezek voltak a jó dübörgő Vidi hangfalak, ezekből csak a Dc 3011-et hallottam de a többit is szívesen meghallgatnám hogyan szólnak.
Ezeket még nem hallottam..  Sőt még semilyen DC-t se  én csak okoskodok itt
Értékelés:
1
shalafi66 Írta:Hát azért nem egészen így...... :x Akkor javtsd ki a hülyesgeimet, hogy tanulhassunk is belőle. Elismerem, kezdő vagyok, tévedhetek. És tévedek is. Sokat.
Rájöttem: itt úgy lehet tanulni, ha mondok valamit, erre azt mondják, "nemjólmondod", én meg megkérdezem, mért.. és erre jön a jó válasz. Ez is egy módszer
Értékelés:
0
Idézet:"Ezzel csak az a baj, hogy nagyon felviszed így a hangolási frekvenciát, valamint a vent mach baromi nagy lesz"
A vent mach baromi kicsi lesz, ami jó.
Idézet:"Egyébként a reflex cső "vastagsága" nem feltétlenül van arányban a basszus mennyiségével."
Az a lényeg, hogy akkora legyen az átmérő, hogy nagy membránkitérések mellett se legyen túl nagy a levegő sebessége.
Idézet:"Pl. a HA-31 esetén 16Hz-re hangolni a dobozt"
Biztos nem 16-ra. Dobozba építve magasabbra tolódik a rezonancia frekvencia.
Értékelés:
1
zupp87 Írta:Akkor javtsd ki a hülyesgeimet, hogy tanulhassunk is belőle. Elismerem, kezdő vagyok, tévedhetek. És tévedek is. Sokat.
Rájöttem: itt úgy lehet tanulni, ha mondok valamit, erre azt mondják, "nemjólmondod", én meg megkérdezem, mért.. és erre jön a jó válasz. Ez is egy módszer  Káosz kicsit, amit írtál. Nna.
Értékelés:
1
SEAS Írta:Idézet:"Pl. a HA-31 esetén 16Hz-re hangolni a dobozt"
Biztos nem 16-ra. Dobozba építve magasabbra tolódik a rezonancia frekvencia. Azért ez sem igaz ebben a formában. Nem 16 Hz-re hangoljuk, de még csak nem is 27-re, inkább 30-ra kell, de nem amiatt, mert zárt dobozba építve a hangszórót magasabbra kerül a rezonancia pont.
Értékelés:
1
Akkor, mivel már nem tudom a hozzászólásom kitörölni, hagyjátok figyelmen kívül, amit írtam.
U.i.: Köszi a javításokat, de tényleg
Értékelés:
1
Hát ezaz, hogy nincs időm kijavítani egy ilyen hosszú hszt.  Meg amit javítani kéne rajta, az már vhol le van írva itt a fórumban.  De majd rendeződnek még a gondolatok, aztán egyszer helyére kerül minden.
|