Üzenetek: 191
Témák: 8
Értékelés:
0
pedig bezony gerjedés is lehet,csak lehet nem hallod.
Érdemes lenne megnézni(ha lehet hanggen+szkóp)-al,szoktak ezek a 20Khz felett is gerjedni,és az ember meg néz,hogy mi a fa**-ért száll el
én jártam már így,de tranyós cumóval,és szerencsére én előbb találtam rá a hibára,mielőtt elpusztult volna szegény,bár igaz ez egy végerősítőnél fordult elő nálam.
Biztos vagyok benne,h. a Föld körül 2345m magasan 1 pár rendörcsizma kering,csak persze meg kell tudni azt keresni.
Üzenetek: 1 153
Témák: 6
Értékelés:
1
Mindkét alkalommal bekapcsoláskor szállt el.. előtte kutya baja nem volt.. aztán kikapcsoltam, bekapcsoláskor pedig elkezdett baromira torzítani.. majd megint kikapcsoltam, aztán már csak pukkadozott, aztán se kép se hang.. majdnem az az eset állt fel, mint amikor a legelső ilyen IC-met figyelmetlenségből egy 40Vra feltöltött, fordított polaritással rákapcsolt 100mikros kondival melegebb éghajlatra küldtem..  de akkor az egész elkozmált utána.. most meg csak a fele.. a másik fele megy..
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális
Értékelés:
1
Nincs meg valakinek az LSPLab? Én próbálom már egy jó ideje leszedni.. vagy nem jön, vagy pedig egy nagyhalom vírus az egész. Ha jól emlékszem, ezzel a progival CSD-t is lehet mérni.
Értékelés:
1
Na unalmamban piszkálgattam egy kicsit még a BassBox Pro-t, és megadtam neki a mostani váltómat (másodfokú, tervezett keresztfreki 3200Hz, L=560uH (RDC=0,4 ohm), C=4,3uF(kettőből összerakva, ESR=0,15ohm). Átvitelileg elég vacakul néz ki, nem is ott vált ahol kéne (anno ezt adta valami gagyi progi.. én meg elhittem):
http://zupp87.extra.hu/valto/most.jpg
Nade megvariáltam kicsit, és az új értékek: L=390uH, C=13,3uF. És íme a leendő átvitel (csak a mély, a kondi(k) ESR-je meg a tekercs RDC-je még tolhatja picit, még lehet variálni kell majd rajta):
http://zupp87.extra.hu/valto/majd.jpg
Ez már közelebb áll ahhoz, hogy 3200nál váltson 
(A hangszóró átvitele sincs még benne a modellben)
Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
ehhez viszont külön BSC kell.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Értékelés:
1
Íme:
http://zupp87.extra.hu/valto/bscvel.jpg
A kompenzáló tag a váltó után és a hangszóró elé van beiktatva. Azokkal az értékek, amivel BSC nélkül jól vált, azok nem működnek jól, ez az ábra az eredeti (mostani) értékekkel van. A kondis BSC kapcsolást használtam, mivel a tekercseset nem tudtam a bassboxba beiktatni. Igaz, Így 3800Hz-en van a felső f3, és nem 3200-on, szóval van mit rajta még igazítani.
Értékelés:
1
Van egy kis hiba a képekben.. az első kettőnél figyelembevetettem a plottal a reflexcső rezonanciákat.. a BSC-ssel azonban nem. A valóságban hogy működik ez? gondolom figyelembe kell venni..
U.I.: kijavítottam.. mindhárom ábra "vent resonance peaks" figyelembevétele nélkül van, úgy, ahogy a bassbox alapbol világra hozta őket. Ebben az esetben érvényes az általa kiszámolt 42Hz-es F3.. amugy nem.
Egyébként a BSC taghoz edge-ben számoltam ki a dolgokat. Szerintem belerondít az a púp 70Hz körül az imoedanciamenetben, és így az átvitel se pontolyan mint az elméletben. Az impedancia BSC nélkül így néz ki:
http://zupp87.extra.hu/valto/imp.jpg
És baffle step kompenzáló taggal:
http://zupp87.extra.hu/valto/imp.jpg
Én már arra is gondoltam, hogy ötvözöm a passzív és az aktív technikát: a váltót szépen beméretezem BSC nélkül, ahogy kell, és a végfok elé beteszek egy műverősítős PI tagot.
Értékelés:
1
No felfedeztem magamnak a Visaton boxsim-et, és azzal kísérletezgetek.. felparamétereztem a hangszórókat úgy ahogy kell.. és BSC-vel meg mindennel nem volt nehéz összehozni egy egész szép kis átvitelt.. csak amikor megadtam a hangszórók átviteli paramétereit is (DIN baffle beállítva).. hát szüzanyám.. megszülök mire ehez normális váltó lesz.. a HA 17-nél az a kicsi beszakadás 1k-n, valamint az a trapéz alakú kitüremkedés 1,2-2,3k között okoz gondot. De majd lemérem én is natúrba.. hogy mégis mi van ott.. És akkor még a DTF12 katasztrofális átvitelét nem is tettem bele 
(A magassal szerintem esélytelen szenvedni.. de a mélyközepet lehet lemérem egyszer.. Azért piszkálom ezzel a konfiggal, hogy legalább gyakoroljam a progit  ).
Üzenetek: 3
Témák: 0
Értékelés:
0
Sziasztok!
Mostanság így karácsony felé kezdtem el ezzel a dobozépítgetéssel foglalkozni, sok dolog homályos, de mivel érdekel egyre kevesebb, ám segítségre lenne szükségem.
Szóval van egy Vidi 6383 erőlködő a láthatáron, és e mellé kéne egy kétutas rendszer. Amit eddig tanácsként kaptam az konkrétan egy HA 17 1544-582 + HG 2,5 párosról szól, a kérdésem az hogy mire van még szükségem a hangszórókon kívül, illetve mekkora legyen az a láda amit ki kellene szabni?
Persze csak ha jóvá hagyjátok ezt a hangszóró párost?!
Köszi előre is a segítséget: Matt
Új vagyok itt
Üzenetek: 703
Témák: 12
Értékelés:
0
Szia!
Nincs kizárva hogy ez is egy jó páros. Ezt a párost őszintén szólva nem ismerem. DE én inkább a HA18 620 és hg 2,5-öt ajánlanám. Arról vannak konkrét doboz leírások itt és még váltó is.
Üdv: vava
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Értékelés:
0
vava Írta:Szia!
Nincs kizárva hogy ez is egy jó páros. Ezt a párost őszintén szólva nem ismerem. DE én inkább a HA18 620 és hg 2,5-öt ajánlanám. Arról vannak konkrét doboz leírások itt és még váltó is.
Üdv: vava
Szia!
Örülök a válaszodnak, és ha valóban vannak a HA18 620 és HG 2,5 dobozleírások akkor még jobban fogok örülni, elkezdem keresgélni, de keresésben nem vagyok jó...
Esetleg ha te tudod akkor belinkelhetnéd, megköszönném!
Új vagyok itt
Értékelés:
1
Nem figyelsz vava, az 582 a jobb a kettő közül.  Igaz a 620 kicsit jobban néz ki, de ennyi áldozatot megér a dolog.
Üzenetek: 703
Témák: 12
Értékelés:
0
.oh.
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Értékelés:
1
Csak 1 k körül ne lenne ott az a luk, meg 2,3k-nál az a hirtelen letörés.. na majd lemérem valamikor így van e.. az az 1k-s luk az tuti.. azt már eddig is láttam a méréseimben. De lehet túldramatizálom a dolgot.
Apropo: min. két napja bűvölöm a Visaton Boxsim-et, és a HA-17-tel, valamint a DTF-12-vel idáig ez a legjobb, amit sikerült összehoznom:
http://zupp87.extra.hu/valto/lesz/atvitel_majd.jpg
Jó, tudom, hogy a magas váltója kicsit bonyolult lett, de így sikerült kihozni belőle a legjobbat. A mélyközepet meg (a tekerccsel párhuzamos ellenállás miatt ->BSC) nem tudtam elsőfokúval szűrni..
És íme elrettentésképpen az, ami most van
http://zupp87.extra.hu/valto/lesz/atvitel_most.jpg
Szóval ahogy Subvoice írja: nem lesz jó vége, ha a szokásos "Addmeg az ómot, meg a keresztfrekit" váltókiszámoló progikat vagy weboldalakat használjuk
Amugy azt meg se mutatom, milyen volt, míg nem cseréltem meg a magas polaritását.. szívinfarktust kapna mindenki  nagyon nagy beszakadás volt.. azért is dobtam ki belőle anno az LPAD-ot... aszittem azért van kevés magas, mert mégse olyan érzékeny az a DTF. Jelenlegi felállásban meg túl sok  Mármint 12K-ig.. felette meghal a hangszóró amúgy is..
Értékelés:
1
jajjajjajj. nem csak játszani kéne.
Értékelés:
1
Jó, még csak kísérletezgettem.. hogy a különféle soros/párhuzamos elemek miben módosítják a dolgot. Bevallom, számolni tényleg nem számoltam semmit, csak kísérleteztem vakon. Ennek szerintem az impedanciagörbe látta kárát (4,5ohmos min. ponttal..... )
Egyébként subvoice oldalának köszönhetően rájöttem, mely összekapcsolások mik is csinálnak.. de ezekszerint rosszul alkalmaztam őket.
(a magas szűrő előtt a kondival meg ellenállással (amit shala emlitett nekem ) párhuzamosan kötött tekercset azért tettem be, hogy egy mélyközép-csillapítót alkossanak, aminek segítségével sikerült eltüntetni azt a 4kHz-es lukat a DTF átviteléből.)
(mondjuk azt se tom mire volt ez a jujuj.. a mostani konstrukcióra (igen, az nagyonis megérdeli), vagy arra, amit kikisérleteztem (lehet az is))
Üzenetek: 2 277
Témák: 3
Értékelés:
0
A magassal soros kondi minőségére figyelj ,önmagában képes hallgathatatlanná tenni az egészet . Nálam legalábbis így volt .
Értékelés:
1
Megkérhetlek Mócsing, és a többieket is, hogy szerintetek használható-e ez az összeállítás, és ha nem, miért?
http://zupp87.extra.hu/valto/lesz/atvitel_majd.jpg
A magas váltójával vannak szerintem gondok, de ebből a SAL-os szutyok magasból ennél egyszerűbben semmivel sem tudtam jót kihozni. Nade reményeim szerint hamarosan jönnek a DX-25-ösök (lehet még hamarabb, mint január  ), és azoknak az adatlapján nézve, azzal jóval egyszerűbb dolgom lesz.
Értékelés:
0
Zupp
Nekem olyan improvizációnak tűnik . Az a váltó amit használok soros ,12dB/okt ,3 kHz váltás .Külön baffle steap kompenzálással /Legalábbis Whitefül számolója szerint ./
Értékelés:
0
Valaki esetleg tud mutatni egy (akár saját) készre hangolt összeállítást?
Új vagyok itt
Üzenetek: 54
Értékelés:
0
Sziasztok,
A napokban szerettem volna ajánlani egy kollégámnak kétutas bassreflex dobozhoz a HA25 és a HG2.5 párost, de láttam, hogy a HG2.5 rezonanciája már feljebb van mint a régi mérésen és nem igazán illeszthetőek össze. Jól látom? Van esetleg más megoldás?
A most folyó beszélgetésben szeretném megerősíteni Mócsing véleményét. Elsőre én is csináltam egy majdnem teljesen lineáris karakterisztikát (természetesen valós hangszóró karakterisztikával és nem névleges impedanciával), és elég szörnyű volt. Most is ajánlom az FRD Consortium excel filejait, ha valaki nem akar guruvá válni, de hajlandó elolvasni az útmutatókat, akkor egész jó eredményt ad.
Értékelés:
1
Mócsing Írta:Zupp
Nekem olyan improvizációnak tűnik . Az a váltó amit használok soros ,12dB/okt ,3 kHz váltás .Külön baffle steap kompenzálással /Legalábbis Whitefül számolója szerint ./ azt a számolást el kellene felejteni
Értékelés:
0
Lehet ,nem vitatom . Viszont ez a legjobb hangú váltóm eddig .
Nem kizárt hogy a többi is jobb lett volna tisztességes kondival ./sőt valószínű /
Értékelés:
1
Egyébként az az improvizációnak látszó váltó az alapokkal, és shalafi tanácsainak megfogadásával kezdődött, hosszas kísérletezés során alakult át a magasnál az a párhuzamos RC kör párhuzamos RLC középcsillapítóvá, ésígytovább. Rengeteg variációt kipróbáltam, figyelembevéve közben az impedanciamenetet és a fázismenetet is. Jelenlegi tudásom és tapasztalatom alapján ez a legjobb átvitel, amit ki tudtam ezekből a hszekből hozni. De ezekszerint még nagyonkevés tudással és tapasztalattal rendelkezem etéren
Értékelés:
1
A jelenleg beépített váltóm leszimulálásakor meg elírtam valamit: a magas váltójában a tekercs nem 1,56 hanem 0,56mH. De nem valami sokat változtat a dolgon. Ja, és szerintem a hangszóró átviteli adatait rossz beállítás mellett adtam meg (din doboz helyett sajátdobozban mérve-t állítottam be, holott adatlapi átvitellel dolgoztam). Mondjuk amit kikísérleteztem, a szebbet, annál minden ok.
Üzenetek: 32
Témák: 1
Értékelés:
0
.................................
Értékelés:
1
Sajnos pont ugyanolyan nehéz mindkettő.
Értékelés:
1
Szerintem egy soksávos eq úgy szét tudja barmolni a fázisokat hogy nagyon. Még egy szoftveres eq is. Konkrétan (bár ez lehet kicsit gagyi eq) én a winamp-pal kísérleteztem. Minden egyes sávot beállítottam -5dB-re, és a PeAmp-ot meg felhúztam hozzá, hogy kb ugyanolyan hangszint legyen mint eq nélkül. Gondolná az ember, hogy ha bekapcsolja az ON gombbal az eq,t ugyanazt a hangképet kapja, hisz az a kis görbe is azt igéri. Aztán bekapcsolom.. totál más hangkép.. teljesen más..
Üzenetek: 144
Értékelés:
0
Hát a Winampnak az eq-jában van vmi trükk. Talán az, hogyjól átba...a az embert. Gond van a hangnyomásszintekkel is. Van egy orosz 2*10 csatornás eq-m (kontiner tetejéről vadásztam le .haha. ) és össze sem vethető a winamppal.
Értékelés:
0
..........................................
Értékelés:
1
andrew Írta:gyakorlatilag haaaaaa valaki 2 utas hangváltót épít, akkor fog belőle 2 darabot, az 9 műveleti erősítő. s már rosszabbul jár, mintha lenne egy másodrendű passzív váltója. Ki mondta, és hol, hogy aktívval büntetlenül lehet a végtelenségig korrekciózni? andrew Írta:open baffle cuccoknál jól bevélt trükk ügyesen vagy több hangszórót sorba kötni, Hát  hiába köti sorba a két hangszórót, attól még nem változnak a jósági tényezők. Kiéve, ha eleve nem voltak egyformák a hszek. andrew Írta:szóval bármi ami nem open baffle vagy tölcséres , vagy negyed hullámhossz rendszerű, sokkal jobban használható aktív eq és aktív váltó használattal Na ez meg hogy jutott eszébe? andrew Írta:persze gondolom a hideg-rideg kőkemény tények és az hogy profi cuccokban ezt használják is senkinek se szúr szemet hogy PA-ban miféle dolgokat használnak többnyire kényszerből, az szerintem semmiféle jelzésértékkel nem bír számunkra. Azért mert a hangosításnál többbnyire olyan hangsugárzókkal kénytelenek doglozni, amiknek aktív EQ nélkül nem lehetne korrigálni a hibáit, még nem kell azt hinni, hogy ez a helyes módszer.
Üzenetek: 674
Értékelés:
0
Andrew: amit leírtál az oké, de felesleges dolgokról van szó.
Persze ha valakinek az átláthatatlanságig bonyolult elektronika a mániája, akkor oké 8)
zupp87: miért ragaszkodsz annyira a winamphoz?
Értékelés:
0
...........................
Értékelés:
1
SEAS Írta:Andrew: amit leírtál az oké, de felesleges dolgokról van szó.
Persze ha valakinek az átláthatatlanságig bonyolult elektronika a mániája, akkor oké 8)
zupp87: miért ragaszkodsz annyira a winamphoz?
Baffle kompenzáló tag hiányában valamint tönkrement előfokom miatt kénytelen vagyok ezvel kompenzálni a BS-t  (megfelelően csökkentett preamp szint mellett)
Üzenetek: 674
Értékelés:
0
Egy három utas rendszernél kapásból 3× annyi erősítő kell, és ha mondjuk darabja nem 50 000 Ft, hanem 500 000, akkor nem biztos, hogy a minőségjavulás arányos a többletköltséggel, többe kerül a leves, mint a hús.
Ha meg a tökéletesség az elfogadható, akkor valami digitális megoldás jöhet szóba.
Szóval érted mit mondok, nem azt mondom, hogy nem jó, amiről szó van, csak azt, hogy én magamnak biztos nem így csinálom, mert nem éri meg.
|