Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
A cső és a rezonátor jósága miatt sem rossz, ha picit nagyobb az átmérő.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Üzenetek: 182
Témák: 6
Értékelés:
0
A DX25 is jó, de a D19, D20, D27, PL... bármelyikkel szórakoznék. Azért a seas-t néztem, mert magasan lehet vágni a HA18 mellett.
Nem tudom eleget hangsúlyozni, de nekem program sosem adott megfelelő csőhosszt. Nem is lehet igazán tudni, mert a veszteségeket v eltéréseket nem ismerjük először. Azt szoktam csinálni, h megmérem kézzel a hangolást, akkor szinkronba hozom a programmal, és már látom, mennyit kell vágni. (mindig mélyebbre hangolom először, és haladok felfelé)
Értékelés:
1
hát ezt eleve így kell, megnézed a prog. mit mutat (mondjuk a Visatonos szokott a közelében járni), aztán vmi hasonló hosszúságú csövet beépítsz, és jöhet az impedanciaméréses játék.
A veszteségek elvileg nem befolyásolják a hangolást, kivéve, ha szelel a doboz. De az más tészta.
Azért a DX25, mert az a legolcsóbb, és középen talán a legtisztább. De a 180-as hangszórókhoz elmennek még a magasabb frekitől működőképes dómok is, csak pl. D27 már jóval drágább.
Meg mondom, a 18 helyett inkább a 17-eset, az vmivel jobb középen.
Értékelés:
0
A magam példáját hoztam fel, mert itt nem túl tapasztalt emberkék dobálóznak a tanácsaikkal. Nagyon mellé is lehet lőni.
A 18-asat azért írtam, mert azzal találkoztam eddig, és nekem szimpatikus.
Üzenetek: 1 153
Értékelés:
1
Igazad van, tényleg nem vagyok túl tapasztalt, ezért is mondom sokszor az illetőnek, aki mondjuk tanácsot kér, hogy várja meg a "nagyok" véleményét, viszont amit a HA 17-tel és a reflexcsővel kapcsolatban leírtam, azokat tényleg tapasztaltam, és már elég sokmindent kipróbáltam ezzel kapcsolatban. Váltó téren még tényleg nagyon tapasztalatlan vagyok, de az már más tészta.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális
Értékelés:
0
Én még az ismert dolgokkal is módjával bánnék, ezt tapasztalatból mondom. Én is voltam lelkes is, kezdő is. Csak a példa kedvéért: a szoba keresztirányú elrendezésében biztos, h lejjebb hangolnám a dobozt, mint hosszantiban. Ha adsz x tippet, és neki döng a doboza, nem fogja érteni miért.
Mondjuk az télleg jó lenne, ha lenne pár komplett terv ezekkel a mélyközepekkel, mert jó az ár/teljesítmény arányuk. Ha lenne időm bíbelődni, biztos nekifutnék 1-2-nek.
Értékelés:
1
No ez is egy módja, a hangolásnak, de csak bizonyos korlátokon belül, mert ha a hangszóró nem szereti, nem tudja kezelni a 45Hz alatti hangolási frekit, akkor nem is érdemes alá menni.
Ok, Léva, te láttál már egy HA18-at, de én láttam 17-et is, tudom, h. mi a különbség, és az 582 jobb középen egy fokkal.
Üzenetek: 11
Témák: 0
Értékelés:
0
Szia SEAS!
Shalafi írta:
"A váltónál olyan 1,3mH körüli tekercs kell a mély elé, a magasnál lehet másodrendű, kb. 3,3u x 470uH illetve egy 3,3-4,7 Ωos soros ellenállás."
Tehát a válasz igen 8) .
"Azért vagyunk a Világon, hogy valahol otthon legyünk benne."
Üzenetek: 674
Értékelés:
0
Akkor jó. Azt hittem van egy dobozterv, és kész.
Értékelés:
1
Ez még nem váltóterv ugyan, csak egy kiindulási alap, de a semmitől tényleg több.
Üzenetek: 5
Értékelés:
0
Sziasztok!
Egy kétutas zárt dobozt szeretnék tervezni, ehhez kérnék tanácsot.
Melyik hangszórópárost ajánlanátok hozzá?
A HA17-626 tetszene, de sajna nincs hozzá adatlap.
Magas ügyében meg teljesen tanácstalan vagyok.
Üzenetek: 703
Témák: 12
Értékelés:
0
Szia!
Zártat igazán ezek közül nem tudsz csinálni :S
Ha hajlasz a reflex felé akkor 620 vagy 582-es mély.
A magasra sajnos én sem tudok mit mondani ugyanis 5-6000 alatt nem nagyon van használható a magyar piacon. De egyben biztos lehetsz! Ha innen választasz mély közepet nem fogsz rosszul járni! (kis reklám de azt hiszem ez igaz).
A 620-nak 24L-es dobozt ajánlanak a nagyok. Az 582-nek nem tudom. A hangolás mérés és ízlés után megy.
Amúgy megkérdezhetem hogy milyen stílust hallgatsz?
Üdv: vava
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Üzenetek: 5
Értékelés:
0
Kösz a választ!
Én elsősorban rock zenét hallgatok, abból is inkább az elvetemültebb fajtát :-)
De az asszony Madonnája is számít :-)
Az hogy a tucc-tucc nem elég mélyen tucc-ol, az nem lényeg :-)
Üzenetek: 703
Témák: 12
Értékelés:
0
Azt nem mondom hogy helyes felfogás mert erre nincs jogom (hogy bárkit bíráljak) de minden esetre maximálisan osztom!
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Értékelés:
1
Újdonság a hangváltómmal kapcsolatban (még csak szimulálok, de hamarosan meg is valósítok valamit..  ):
Mélyközép elé: 1,6mH
Magas (egyelőre DTF-12) elé: 3,9uF+560uH másodfokú, és a hangszóróval sorosan egy 6,8 ohmos ellenállás. Képlet szerint számolva a kondi érték nem ennyire jön ki, még akkor sem, ha a hangszóró impedanciájába (ami 3-5kHz környékén közel 8 ohm) beleveszem az ellenállást is (bár az impedancia komplex mennyiség, és nem lehet egyszerű összegzéssel elintézni, ha sorbakötök vele egy ellenállást, de ehhez le kellene mérnem az elektromos fázismenetet, szóval egyelőre csak trehányul összegeztem  ). Szóval ez lehet nem túl helyes, de így kaptam a legszebb átvitelt, ezen kívül a fázisok se olyan rémesek. Képlethelyes váltókat használva végigzongoráztam egy csomó keresztezési frekit, de mindegyik eredménye girbegurba átvitel lett. Ennek (a HA 17 adatlap szerinti 1k környéki beszakadása miatti lukat figyelmen kívül hagyva) megvan a +/- 2,5dB-es tartománya 70-13kHz-es tartományban.. efölött azért esik, mert DTF  De egy dolog aggaszt: mind helyesen méretezve, mind ezzel a kompozícióval 1 és 2k között vészesen megugrik az impedancia (kb. 30-32 ohmig). Amikor a mélyközép előtt is másodfokú váltó volt, akkor se volt túl szép az impmenet, de nem volt ekkora ugrás. Ott a mélyközéppel párhuzamos kondi valamennyire kompenzálta azt, hogy a magas szekció impedanciája keresztfreki előtt az egekben van. Essetlegesen arra gondoltam, hogy az egész váltó elején nem e lehetne ezt egy soros Notch-filterrel kiküszöbölni?.. Mert hiába teszek én mindkét hsz elé Zobel-t, a mélyközéppel soros tekercsnek szépen nő a reaktanciája (a hangszóró impedanciájával egyetemben), valamint a magas rész soros kondija miatt annak impedanciája meg szintén az egekben van. Ez a baj, ha nem egy frekvencián vágja a két hszt az ember.. de ha meg azt teszem, a magas hülye átvitele miatt meg rémes lesz az össz-átvitel. Lehet jobban tenném, ha várnék, míg megjönnek a DX-ek.. azzal lehet könnyebb dolgom lenne  De hát na.. a kísérletező hajlam..
Értékelés:
0
Értékelés:
1
Általában az ember azért ír ide, mert valamiben még nem eléggé jártas, és tanácsot kér a tőle jártasabbaktól. Mint látszik, hangváltók terén még igencsak amatőr vagyok, azért is osztottam ezt meg a fórumozókkal, hogy segítsenek, mit kéne máshogy csinálnom. Shalafinak igaza van, még jó sok idő, mire rendes váltót fogok tudni tervezni, de ha csak ülök a seggemen, nem haladok sehová. De az sem lendít a szekeremen előre semmit, ha a képembe röhögnek: "szegény hülye"...
Értékelés:
1
Nyugalom, Léva is így indított kb.
Értékelés:
0
Sose nem szimuláltam, mindig ellene voltam.
Ha már ennyire a lelkedre vetted, majd koppansz amikor nekiállsz tényleg váltózni, és semmi köze nem lesz a valós eredménynek a szimulációidhoz. Erre aszondom, h elpazarolt idő.
Értékelés:
1
Már mitől ne lenne köze? .sokk.
Egyébként hasonló lelkesedéssel kezdtél neki te is, és nagyrészt menet közben tanultad meg, erre gondoltam az elébb.
Értékelés:
0
Jó'van, akkor Ti szimulálgassatok.
Tudom mire gondoltál. Aztán ilyenkor érdemes végiggondolni h anno a fórumok milyen szinten voltak. (infó, tudás, emberek, stb...)
Értékelés:
1
Én nem szimulálok drága, csak modellezek, tudod, mint az építész, elébb összerakja makettként, aztán nyúl a vésőért.
Hát annakidején jobbak voltak a kérdések, jobban lehetett rájuk válaszolni, és a válasz megtalálása közben én is előrébb jutottam.
Értékelés:
0
Nagyjából ja, persze én is voltam kezdő is, balf@sz is, és még sorolhatnám, emiatt senkit nem nézek le.
De a tanulási metódus mostanában, khm....
Félreértések elkerülése végett, sok éve hobbizó emberektől is látok olyat, h én szégyellem magam.
Üzenetek: 8
Értékelés:
0
Szevasztok! Kellene egy kis segítség. Dobozt akarok építeni van 2db Orion HS511-esbe való mélysugárzóm! Annyit tudok róla hogy 80/100Wattos 8Ohm-os 30centis. Ehhez kellene valami dobozterv.
Előreis Köszönöm!
Értékelés:
1
Kb. 60-80 liter körüli zárt doboz.
Üzenetek: 47
Értékelés:
0
Üdv mindenkinek!
Lenne egy olyan feladatom, hogy egy hangdobozt kellene egy kicsit felturbózni, főleg a mélyhangok terén. A doboz egy kb. 10-12 literes reflex doboz. Igazából egy régi doboz lett "átalakítva". Belekerült egy ha15-618 és egy hg 2,5-639. A váltó azt hiszem eléggé el lett baltázva, megpróbálok beszúrni egy képet.
A kérdésem az lenne, hogy mivel tudnánk egy kicsit feljavítani a dobozt? Az ötleteiteket köszönöm előre is.
Na azóta ez a probléma megszűnt. A hangszórókat én "öröklöm", majd farigcsálok hozzá egy dobozt. Ehhez a hsz-hez TL semmiképpen nem jó?  Ok olvastam, hogy az EBP miatt nem való bele, de azért egy próbát megér.
Üzenetek: 1
Értékelés:
0
Üdv Mindenkinek!
Jmlab Chorus 710 hangfal belső térfogatára lenne szükségem, mivel a külső adatokból számolt kb. 30 l helytálló-e, vagy kisebb térfogat van leválasztva a mélyközép számára?
A segítséget előre is köszönöm.
Hammill
ENTER K
Üzenetek: 76
Értékelés:
0
sziasztok lenne egy kérdésem... ha két 4 ohmos mély hangszórót sorosan össze kötünk, az ugy már 8 ohm???
mert van két 400/800 as hangszóróm, azt szretném egy ládába tenni piezzó magasal..
Segitsetek pls!!!
Értékelés:
1
Igen, 8 ohm-os lesz.
Egyébként milyenek ezek a hangszórók? Mert ha autós szubok, akkor egy piezoval összekombinálva szép bár-hangja lesz a doboznak: bár ne hallanád..
Értékelés:
0
hát igen, sajnos autó hangszórók:S de valami értelmeset szeretnék kihozni belőlük, valahogy, ha valami ötleted van akkor pls segits
Értékelés:
1
Ha már megvetted őket, akkor egy szubládát érdemes belőlük csinálni, külön szub-erősítővel meghajtva. Ha valamennyire jártas vagy az elektronikában, javaslok hangszórónként egy 7294-est. Az igazi az lenne, ha hangszórónként 2 ilyen TDA lenne, hídban, mivel nem túl nagy az ilyesfajta hsz-eknek az érzékenysége, de ugyebár 4 ohmosak.. és ahhoz nem igazán ajánlott a híd. Az IC-k még nem is drágák, meg a többi alkatrész sem, viszont kellene hozzá egy jókora trafó, ami nem olcsó (12-15000 Ft). A SAL-os és MNC-s beépíthető szub-erősítők pedig nem tudnak annyit, mint amennyire drágák. Mondjuk a nagyobbik, 16-17 ezres MNC erősítő MOSFET-es, és kb. 80W-ot tud, de a SAL ugyanennyibe kerülő darabja max 30-35-öt. Autós erősítő PC tápról.. hmm, ez is szóba jöhet, egyesek próbálkoztak is vele, de nem mernék rá megesküdni.
Magasnak a piezo-t szerintem felejtsd el. Volt nekem is, de nem szerettem őket. Ha már erre tévedtél, akkor javaslom a H2000-féle HA 17-582 + HG 2,5-639 párost kb. 18 literes reflex dobozban, kb. 48-50Hz-re hangolva. Shalafi javasolt hozzá egy váltót is. A mélyekkel ezeket lehetne esetleg kiegészíteni. De csak a 2 mélyből és a piezoból nem nagyon lehet kihozni semmi jót. Ha mér nagy hangszórókat szerettél volna, szét kellett volna nézned jobban. Vannak ugyanis pl. 25-30 centis hangszórók, amelyek elég jó hatásfokúak, szélesebb tartományban dolgoznak rezonanciamentesen és olcsóbbak, mint egy autós mély. Egyébként milyen erősítőd van jelenleg?
Értékelés:
1
Ha mélyben a szub támogat, akkor nem kell reflexdoboz a HA17-nek, elég egy kisebb zárt.
Értékelés:
0
hmm, hát Kenwoodom volt 2 x 100 watt de tranzisztoros és végfokos lett, és nem érdemes javitani meg régebbi fajjat, hát Keddre hozzák emg az ujj erölködőmet, ami valójában Végfok lessz báttyám hozza nekem de azt mondta h discóbol esett, semmi baja nincs jó tejesitményű.
nah az az igasság hogy ezek is 30 cm esek:S és nagyon nincs kedvem ujjakat venni ujj hangfalat, ezekböl szerettem volna kihozni a legjobbat.:S ajánlották már nekem minden hogy ezt az egészet.. mondták hogy ha ténleg ezekkel akarok épitkezni vegyek mind a kettőnek egy 8 ohmos hangszórót.. és épitsem ládába egy 8 ohos egy 4 ohos, valaki azt mondta rakjam egybe a két 4 ohost, valaki meg azt mondta hogy vegyek rendes hangfalat, gyárit, hát igen aki ezt ajánlotta nem tudom hogy honnan szerzi a pénzt.. de én ha már ezeket megvettem akkor már ezekkel szeretnék, megbántam már , mert sokba volt a hangszóró  azért próbálok minnél több embert megkérdezni hátha van aki mond egy jó ötletet, avgy valamit aivel meg lehetne oldani ezt a problémát, én nem azt akarom hogy egy profi hang cucc legyen... én mindössze azt akarom hogy egy jó teljesitményü hangfalam legyen párban ami azért elég erőteljesen szol szépen, oda lehet neki tekerni.. és házi buliba is megálja a helyét "házi buli" nem disco sokan félre értik ezt.. tudoim h hüje voltammikor meg vettem ezeket, sokan éreztetik is ezt velem, mikor kérdezem, és próbálok rá megoldást találni :x
Értékelés:
1
Hát kellene valami, ami szól középtartományban, a piezó, és a mélyhszek között, vagy pedig egy szélessávú, ami elviszi a magasakat is. Hirtelen ennyi jut eszembe.
Értékelés:
0
igen, gondoltam én is erre, csak nem tudom h min lenne jó ha közép hangszóróra gondolsz hogy hány wattos lenne elég.. ezekhez.
|