Üzenetek: 1 153
Témák: 6
Értékelés:
1
A te célodnak szerintem tökéletesen megfelel egy HG 2,5-639. Egyébként próbáld ki, hogy milyen, ha a piezoval sorba kötsz egy 680nF-os kondit. Kellemesebb lesz egy picivel a hangja, csak ha nem megy elég magasra a mélyközép, lesz egy nagy luk.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális
Üzenetek: 76
Témák: 0
Értékelés:
0
Értékelés:
0
de ez nem vált be, valamennyivel jobb az MNC töl dupla magas. nem találtam meg, de az is piezzo
Értékelés:
1
Én akárhányféle piezot hallottam eddig, egyiknek sem volt szép hangja. Legelőször nekem is piezo-m volt, a már említett 680-as soros kondival (egyébként abban a piezoban van egy L-C felüláteresztő nemtudom milyen tekerccsel+4,7uF kondival, de kellett neki az a 680n sorba, anélkül nagyon harsogott). Aztán jött a DT-1, majd a DTF-12. Ám egyszer műhelyhangfalnak összeraktam egyet az MNC 30206-tal meg az említett piezoval (soros 680nF ugyanúgy), és akármennyire vacak a DTF is.. szörnyű hangja volt a piezonak a dóm után.
Értékelés:
0
csak az a gáz h a láda már ugye ki van vágva annk a hangszórónaka a piezzónak:S
Üzenetek: 47
Értékelés:
0
A piezo helyére csavarozol, ragasztasz egy falapot, aztán máshova vágsz likat a dómnak. Ha nincs több hely, akkor a piezo kivágását középtályt kiszélesíted, amennyi kell a dómnak. Vágsz rá egy előlapot, az előzőek szerint, így befér a régi helyére. Remélem érthetően le tudam írni. Ez az ötletem támadt. A második megoldás esztétikailag is elfogadhatóbb szerintem.
Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
zupp87 Írta:A te célodnak szerintem tökéletesen megfelel egy HG 2,5-639. Annak ide nem elég a terhelhetősége.
Idézet:Egyébként próbáld ki, hogy milyen, ha a piezoval sorba kötsz egy 680nF-os kondit. Kellemesebb lesz egy picivel a hangja, csak ha nem megy elég magasra a mélyközép, lesz egy nagy luk.
piezót úgy szoktunk váltani, hogy valami értelmes értékre hozzuk az impedancáját egy l-paddal, és ehhoz az értékhetz tervezünk valami szűrőt.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Értékelés:
1
Tényleg, ezt már említettem.. meg így a helyes.. csak ahhoz bele kellene nézni, nincs e benne olyan hókuszpókusz, mint az enyémben. Mert pl. régi kois szobatársaméban csak a piezo lapka volt szimplán.. az enyémben meg egy tekercs és egy kondi is.
Üzenetek: 8
Értékelés:
0
Szevasztok lenne egy problémám! Kinéztem magamnak egy hangfaltervet SAL-nak a kiadása abból is a C30PA tipusú falat csak az a gond az anyag méretre kilett vágva vagyis ami meg volt ott adva. Csak az a bajj nem akar összeállni a doboz. :S
Valaki tud segíteni?
Előreis Köszönöm!
Értékelés:
1
Ezekszerint vagy rosszul lettek kivágva az oldalak, vagy rossz oldalakat próbálsz összerakni egymással  De szerintem az előző. Azt sem tudjuk amúgy mi a konkrét probléma.. szóval egyelőre csak találgatni tudok.
U.i.: csavar vagy ragasztó nélkül se áll ám össze egy doboz
Értékelés:
0
Amit leirtak oda méretet én azt pontossan kivégtam. Nem egyszer ellenőriztem.
Üzenetek: 674
Értékelés:
0
Anyagvastagságra lennék kíváncsi!
Értékelés:
0
Értékelés:
0
Nem emlékszem már melyik az a C30PA, de találtunk a SAL katalógusában olyan méretet, ami egyszerűen hibás volt. Úgy emlékszem a teteje, meg az alja volt hosszabb vagy 2-3 centivel. De ki lehet számolni, ha tudod hogy hogy illeszkednek a lapok, akkor az anyagvastagságot is hozzávéve le tudod ellenőrizni a dolgot te is.
Értékelés:
0
Asztalosnak tanulok de énis méricskéltem de nem akart összeállni amugy köszi. Aszthittem én rontottam el valamit de akkor mégse.
Üzenetek: 22
Értékelés:
0
Roli!
Megnéztem azt a SAL katalógust, abban van a hiba! .torz.
A C30PA-nál a külső méretek: 660x400x320 mm. Az anyaglistában a C lapok (alsó és felső lap) méretéből úgy látom elfelejtették levonni az anyagvastagságot. 320x362 a helyes méret (a tervben szereplő 320x400 helyett), így illeszkedik az elő és hátlap szélességéhez, végül ezekhez jön a két oldallap (2x19mm) és így adja ki a 400 mm szélességet. Tehát csak annyi a dolgod, hogy az említett 400 mm széles lapokból levágsz 38 mm-t, és minden passzolni fog!
<k-sonix>
Üzenetek: 191
Témák: 8
Értékelés:
0
egy asztalostanoncnak ez nem jelenthetne ekkora problémát..
Biztos vagyok benne,h. a Föld körül 2345m magasan 1 pár rendörcsizma kering,csak persze meg kell tudni azt keresni.
Értékelés:
1
Sonix, szép az a doboz  Mutatsz esetleg róla nagyobb képet? Mondjuk a gyöngyszemek topicban
Értékelés:
1
Apropo SAL hangfalépítő füzetecske: itt van belőle az új kedvenc okosságom:
"Kiadványunkban nem foglalkozunk részletesen a doboz méretezésének menetével (a különbözõ bonyolult számításokkal),
viszont konkrét ajánlásokat teszünk, méretezett doboztervekkel. Ezektõl el lehet térni ugyan, de az eredeti javasolt térfogatot
nem célszerû megváltoztatni. Lehet tehát a doboz szélesebb, keskenyebb, mélyebb, magasabb, alacsonyabb - amennyire a
kiválasztott hangszórók engedik -, de ezt valamely másik befoglaló méretének változtatásával kell ellensúlyozni. Például, ha
alacsonyabb dobozt tartunk elhelyezhetõnek az adott helyen, akkor legyen mélyebb, vagy szélesebb; így megtarthatjuk az ideális
térfogatát."
Úúgyvan, dóógozzanak csak azok a fránya rezonanciák
Üzenetek: 405
Témák: 3
Értékelés:
0
Nem tudom hogy számolták (bonyulultan), hogy pont ugyanakkora térfogatok jöttek ki többféle ugyanakkora hangszóróhoz.
Értékelés:
0
Na meg marha jó hogy bonyolultan kiszámították, ha „ezektől el lehet térni” akkor akár meg is saccolhatták volna, a végeredmény ugyanaz.
Üzenetek: 703
Témák: 12
Értékelés:
0
Idézet:akkor akár meg is saccolhatták volna, a végeredmény
Nyugi! Az igazság az idézetben van
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Értékelés:
0
Én is úgy gondolom. Lehetett vagy kb. bruttó 2 perces munka a doboz+váltó megálmodása. Amilyen bonyolult számolás abba az időbe belefér, kb. olyan lett.
Ja még valami. Először helyesen meg kéne mérni a hangszórókat talán, aztán lehet bonyolult számításokat végezni. Az eredmény még úgy sem garantált.
Értékelés:
0
k-sonix Írta:Roli!
Megnéztem azt a SAL katalógust, abban van a hiba! .torz.
A C30PA-nál a külső méretek: 660x400x320 mm. Az anyaglistában a C lapok (alsó és felső lap) méretéből úgy látom elfelejtették levonni az anyagvastagságot. 320x362 a helyes méret (a tervben szereplő 320x400 helyett), így illeszkedik az elő és hátlap szélességéhez, végül ezekhez jön a két oldallap (2x19mm) és így adja ki a 400 mm szélességet. Tehát csak annyi a dolgod, hogy az említett 400 mm széles lapokból levágsz 38 mm-t, és minden passzolni fog!
Köszönöm szépen!
Értékelés:
0
zupp87 Írta:Apropo SAL hangfalépítő füzetecske: itt van belőle az új kedvenc okosságom:
"Kiadványunkban nem foglalkozunk részletesen a doboz méretezésének menetével (a különbözõ bonyolult számításokkal),
viszont konkrét ajánlásokat teszünk, méretezett doboztervekkel. Ezektõl el lehet térni ugyan, de az eredeti javasolt térfogatot
nem célszerû megváltoztatni. Lehet tehát a doboz szélesebb, keskenyebb, mélyebb, magasabb, alacsonyabb - amennyire a
kiválasztott hangszórók engedik -, de ezt valamely másik befoglaló méretének változtatásával kell ellensúlyozni. Például, ha
alacsonyabb dobozt tartunk elhelyezhetõnek az adott helyen, akkor legyen mélyebb, vagy szélesebb; így megtarthatjuk az ideális
térfogatát."
Úúgyvan, dóógozzanak csak azok a fránya rezonanciák 
Ez szép mondhatom!
Értékelés:
0
Fész Írta:egy asztalostanoncnak ez nem jelenthetne ekkora problémát..
Gondoltam elöbb kikérem a fórumozók véleményét!
Üzenetek: 182
Értékelés:
0
A matek a világ minden táján ugyanaz.
Üzenetek: 22
Értékelés:
0
zupp87 Írta:Sonix, szép az a doboz Mutatsz esetleg róla nagyobb képet? Mondjuk a gyöngyszemek topicban
Ez egy kis TQWT doboz, számítógép mellé csináltam anno jópár éve, offtopic hangszóróval. Képet teszek fel, ha megtalálom (mert valahol a régi gépemen van...)
Majd az új projektről is teszek fel pár képet, azok érdekesebbek (KTL "oszlopok"). Csak sajnos elég lassan haladok vele .oh.
<k-sonix>
Értékelés:
0
Sziasztok!
Nos, a helyzet a következő: van egy pár ha15-618 hangszóróm, ehhez szeretnék dobozt készíteni (mivel pénz szűkében vagyok, mint mindíg  ezért magasnak HG2,5 lenne). Kellenek a mélyek is, ezért gondoltam Tl-re. Valakinek van vele tapasztalata ilyen téren? Tudom, hogy paraméterei alapján nem való TL-be (bár állítólag sok féle hangszórót elvisel a TL). De azt hiszem, hogy a 620-as sem passzol TL-be adatok alapján, Mócsing mégis összehozta őket szépen. Ebből kiindulva érdemes foglalkozni egy 618-al épített TL-lel? (de sok a TL itt  ) Ha igen, akkor mit tudtok javasolni? Ötleteket szívesen fogadok. Előre is köszönöm!
Értékelés:
0
Egyenes TL 2,5 Sd konstans keresztmetszettel. Javaslom a 130x167 mm-es belső csőméretet. Lehet a 167 mm a szélesség, 18-as natúr pozdorja bőven jó.
Egy kanyar, hátul felül a kilépő, javaslom a mélyközepet a cső elejére tenni, v cserélhető előlappal kísérletezni, h hol jobb.
Ne tekergesd, mint Mócsing.
Értékelés:
1
Hja, legjobb forduló nélkül.  De a rezonanciák ellen még akkor is küzdeni kell.
Értékelés:
0
Olvastam Martin J. King irományát, abban a forumokon olvasottaktól kissé (legalábbis ahogyan kivettem) eltérő méretezést ír le. Mit gondoltok, ha az abban leírtak alapján "terveznék" egy dobozt, az is jó lehet? Én legelőször hasonló kialakításúra gondoltam mint Mócsing Tl-je. Írtátok, hogy nem az a legjobb kialakítás, de a szűkülő keresztmetszetet mindenképpen megtartanám és az 1/3-os elhelyezést is. Igaz így csökken az érzékenység, de ha jól értelmeztem akkor bizonyos rezonanciák is csökkennek. 45Hz-re hangolva (~1,5 méter), 2 Sd-ről csökkenne 0,7 Sd-re (?) Hírtelen nem tudom miért ezt a 0,7-et írtam fel a papírra.
Értékelés:
0
Olvasgasd ezt: http://www.humblehomemadehifi.com/Optimo.html
Egyértelműen látszik, h az egyenes TL viselkedik a legszebben, mind hangnyomás mind rezonancia terén. A 2,5 Sd-t MJK táblázatából néztem a 618 Qts-e alapján. Szerintem sokkal fontosabb a hsz megfelelő kordában tartása, és a sárgaföldig lehangolni sem érdemes, mert egy kiegyenlítettebb mélyhangolás sokkal jobb eredményt ad, mint aminek lent van az alsó határfrekije, de 100 Hz-en meg hiányos.
Én is építettem hasonló TL-t, mint Mócsing, kuka lett. (szerintem csak szerencséje volt Mócsingnak)
Ha ennyi nem elég kezdésnek, részemről azt csinálsz amit akarsz, de kösd fel a gatyád... .forog.
Értékelés:
1
Csak azért a fordulót nem árt majd megcsinálni rendesen, mert így két részre szakad a cső. Egyébként legjobban a teljesen egyenes cső viselkedik, MJK számításai is erre vonatkoznak. Még megfelelő fordulókialakítással sem érvényesül a második szakasz teljes hosszában.
Értékelés:
0
Arról direkt nem írtam még. Már így is túl sokat fórumozok! .haha.
|