A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Köszönöm a linket, átnéztem. Igazad volt Léva. Szóval akkor marad az állandó keresztmetszet, 130x167mm mérettel (2,5 Sd). A cső végén elhelyezve a hangszórót, kilépő pedig fent hátul. A cső hosszát mennyire válasszam? A fordulóval meg majd eljátszok Big Grin
Válaszol
Szabadon választhatod a cső hosszát, a hosszával hangolod. Érdemes a hallgatási pozíció környékére választani. Ha kb. 1 m magas lesz a doboz, akkor még nem lesz nagyon lent a magassugárzó.
A forduló kialakítására nagyon kell figyelni. Érdemes Fdsa ajánlását követni, amit vhol már leírt.
Válaszol
Hja, itt van a TL-es topikban.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Shala, akkor mit kell majd keresnem és kb. mikor?
Nem lenne jó erről is lemaradni..... .forog.
Válaszol
Még annyit, ha tudnátok mondani egy váltó tervet, amivel el tudok indulni azt megköszönném. (618+639)
Válaszol
bikabeka Írta:Shala, akkor mit kell majd keresnem és kb. mikor?

Csatlakozott: 2006.09.19. Kedd 19:25 - ezt írja rólam az adatlap, csak eddig kell visszaolvasnod a TL-topicban...
Válaszol
fdsa Írta:
bikabeka Írta:Shala, akkor mit kell majd keresnem és kb. mikor?

Csatlakozott: 2006.09.19. Kedd 19:25 - ezt írja rólam az adatlap, csak eddig kell visszaolvasnod a TL-topicban...

Nem tudom ezt miért írtad... .forog.
Én Shalafit egy hangszóróról kérdeztem...
Válaszol
Gondolta a TL-ek lelkivilága érdekel. .zold.
Válaszol
Régebben volt pár napom amikor érdekeltek a TL -ek, de elmúlt.
Most egy igazán jó BR kétutas érdekelne. .torz.
Válaszol
Sziasztok!

Kaptam egy pár házi gyártású kb. 20 éves kétutas hangfalpárat.
366 x 250 x 137 mag x szél x mély. 12,5 liter
20as LB1031es Bolgár mély(-közép?) és egy beazonosítatlan csipogóval.
Elég tropán van minden hangszóró, ránézésből, szeretném kicserélni újakra.
Anno aki csinálta, nem hiszem, hogy törődött a dobozméretezéssel.
Most viszont olyan sugárzókat szeretnék beletenni, amelyek többé-kevésbé passzolnának a doboz méreteihez.

Fordítva teszem fel a kérdést; ezekhez a méretekhez milyen, mekkora hangszórókat kellene beépítenem.

Régi-új Videotonokat terveztem bele, de ha létezik ettől jobb ár-érték arányú., akkor szívesen veszem a javaslatot! Smile

köszi
Válaszol
Milyen átmérőjű a mély sugárzód helye?
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
193mm a lyukátmérő, de igazából ez nem számít.
A doboz előlapja lecsavarozható. Ha kell, ki tudom cserélni az előlapot vágatlanra.

vava Írta:Milyen átmérőjű a mély sugárzód helye?
Válaszol
Sziasztok!
Remélem még néha felnéztek ide! Nem tudom mitől halt ki ennyire ez a forum. Aki tudja rá a választ, írja meg Smile A lényeg: megépítettük haverral Mócsing TL dobozát. Hangváltó is bent van, már csak az lenne a kérdésem, hogy hogyan helyezzük el benne a csillapító anyagot. Gondolom a szoba határozza meg nagyban ezt is, de van valamilyen alap elrendezés amivel aztán tovább játszhatunk? Erről egy kis információt kérnék tőletek. És bocsánat, ha esetleg ezt már megírtátok a forumon. (ha jól emlékszem, volt már csillapító anyag elrendezésről valami, de most konkrétan a Mócsing-féle TL-hez kellene némi infó). Köszönöm előre is!
Válaszol
Cnjani .
Egy réteg vatelin van beleragasztva . Olyan amit a szabók használnak .
A lezárt végében meg egy félcsomag vatta .
Milyen váltót építettél ?
Ha van még kérdésed , majd a TL topicban .
Válaszol
Pedig az a csillapítás elég kevés a rezonanciák kezelésére. Nem nagyon szabad olyan TL-t építeni, mint Mócsingé, a sokforduló eleve egyenló egy kisebb halálos ítélettel.
Válaszol
A TL-be nem kell sok csillapítás .
Válaszol
Hát ha a rezonanciákat akarod hallgatni, akkor nem. Vagy ha terelő és fékezőlemezekkel elcsillapítottad őket, de ezt kétlem.
Válaszol
Hiába a gyakorlat .
Válaszol
8) levadásztad a rezókat az impmenetből?
Válaszol
Megtaláltam az impedanciamenetét ,csak nem tudom ideaplikálni . Pedig valamikor tudtam ...
Hátha abból kiderül valami .
Válaszol
A szűkülő volta miatt kicsit nehéz számolni rezókat, de nem megoldhatatlan.
Válaszol
Az a gond nem tudom feltenni a képet .
Válaszol
shalafi66 Írta:Pedig az a csillapítás elég kevés a rezonanciák kezelésére. Nem nagyon szabad olyan TL-t építeni, mint Mócsingé, a sokforduló eleve egyenló egy kisebb halálos ítélettel.
Ámen.
Építettem ilyet, kuka lett...
Válaszol
Mi volt vele a gond ?
Válaszol
Kezelhetetlenek voltak a szűkülőre jellemző rezonanciák, meg az a sok kanyar... Egyenes sokkal jobb.
Válaszol
Eddig úgy tudtam ,a szűkülőre kevésbé jellemzőek a rezonanciák mint a párhuzamos oldalúra . Az egyenes milyen hosszú csövet jelent ?
Válaszol
Lehet h. kisebb a hangnyomásuk, de időben nehezebben csillapodnak, és gyakorlatilag nem a szűkülés a legnagyobb baj, hanem a sok forduló, sok sok különálló részre szakadt csőszakasszal, aminek az effektív hossza jóval kevesebb, mint amit a valós hossza alapján gondolnánk. Egy szimpla kettéhajtott TL-nél, jól kidolgozott fordulóval is csak kb. fele hosszban érvényesül a második szakasz. Nem véletlen, hogy MJK elméletei is csak egyenes csövekre vonatkoznak.
Válaszol
Egy db 90 fokos kanyarral van benne több .
Van olyan márka hogy Cyrus ?
Válaszol
1 m magas volt a doboz felső kilépővel, hsz a cső elején.
Válaszol
heló mindenkinek! én kinéztem magamnak ezt a hangszórót Ha-31 422 csak valahogy nemigen sikerül hozzá doboztervet összeügyeskednem!pedig több progival is próbálkoztam!Szóval nemtudom mi lenne megfelelőbb ezzel a hangszóróval 2vagy 3utas!Szóval az lenne a kérésem hogy valaki tudna nekem egykis segitséget nyújtani hogy mekkora láda kéne neki!meghogy reflex vagy zárt!!!A segitségeteket előre is köszönöm!ÜdvSmile
Válaszol
64-80 literig szereti reflex kivitelben, 30Hz környékére hangolva (ha progit használsz: tuning freq.). A reflexcső minimum 80mm átmérőjű legyen. Igazából 3 utas rendszerben működik jól, azonban egy jó 3 utas rendszer váltóját nem kis idő megtervezni. Univerzális váltóval pedig biztosan nem kapsz túl jó eredményt. Esetleg nézz utána a fórumon, van már, aki csinált HA 31+HB 12,5+HG 2,5-tel háromutast. Egyik ismerősöm megcsinálta kétutasban is, HG 2,5-639-cel.. házibulis hangoskodásra használja, és meg van vele elégedve, bár 4-500Hz fölött már irányítottan sugároz a 31-es. Egy SAL SR-3040+SAL DTF-12 kombináció volt neki a viszonyítási alap a meghallgatásnál, és minden tekintetben számottevően jobb volt állítása szerint, amit én el is hiszek, bár szakmailag korántsem tökéletes a HA 31+HG2,5 kombináció sem (ráadásul elsőfokú váltó).
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
hmm köszi a választ először isBig Grinés a méretek miként lennének a legmegfelelőbbek?mert sokhelyröl hallom hogy pl 80literes láda meg 80literes láda között is sok különbség van!!tehát a méretek elosztása hogylennne legcélszerübb?hát hangváltót meg nemtudom!eddig egyszer készítettem hangváltót de az csak egy egyutas sub hangváltóvoltBig Grinvagy mi olyan nehéz amugy a hangváltó elkészítésében?amugy monacor magasakat sasolgattam azokrol van valami véleményed?Smileköszi a válaszodBig Grinhelóheló
Válaszol
Mócsing Írta:Egy db 90 fokos kanyarral van benne több .
Van olyan márka hogy Cyrus ?
1: És ez sok nehezen/nem csillapítható rezonancia pluszt okoz? (Lala?)
2: Van.
Kétutas topik ez vagymi. Ejjjj!

Tanács, mint pár sorral lentebb. Tongue .torz.
Válaszol
Akkor jól emlékeztem . Cyrus dobozokat hallgattam az egyik ismerősnél ,
kétutas reflexek . GU50 SE-el meghajtva . Nekem uborkásüveg hangja volt , kissé .
Válaszol
Mivel uborkásüvegek voltak ... Wink
Volt nekik igen jó kis dobozuk több is, csak az sem az íszternjuróp lúzereknek készült. Mostani állapotukat nem ismerem.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 112 Vendég