A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Videoton DC2050E, Videoton DC2550A, Videoton DC3011A
Nah, szóval a reflexcső, az nem lengőrendszer, csak plusz tömeg, egyébként kapacitáskét lehet a helyettesítő képletbe felírni, így alkot rezonátort a dobozba zárt levegővel, aminek az engedékenységét, hogy-hogy nem induktivitásként tudjuk behelyettesíteni.
Ahogy már írtuk, ez
zupp87 Írta:Egyébként valahol azt olvastam, hogy a reflex doboz akkor dolgozik a legjobban, ha a doboz hangolási frekvenciája és a hangszóró rezonanciafrekvenciája megegyezik.
butaság, a hangolási frekit nem lehet így méretezni, annyi igaz, hogy nem tesz jót az impulzusválasznak, ha a hsz fs-e alá hangolod a b-reflex dobozt. Egyébként mindig az egész rendszert kell nézni, amikor dobozt méretezel. A programok által gombnyomásra számolt értékek legtöbbször nem a legjobb megoldást jelentik, neked kell eldönteni hogy mi az a kompromisszum, amit vállalsz és mi az ami megfelel a hangszrónak is, T-S paraméterek, lengőrendszer szempontjából.
A HA31-nek nem jó igazán a 30Hz alatti hangolási frekv. mert csak ront a terhelhetőségen, impulzusváalszon, de még a mélyátvitelen is. Amivel kicsit ki lehet terjeszteni a méyltartományt, ha a minimumtérfogat (64l) helyett a maximumot használod, a 83 litert. Úgy az f3 pont 37Hz körül lesz.
Ami csak apróság, de lényeges, a 27Hz-hez 64 literben 100-as csővel 426mm kellene, hosszú, de azért mégsem 1m. Big Grin Azért sokkal kisebb átmérőval nem lehet megúszni, az alsó határ a 80mm-es cső, de inkább 100-as kellene, csak ebben a dobozban nem megy. Ezért is jobb szerintem a nagyobb doboz, könnyebb hangolni a reflexcsövet hozzá.
Még valami, a végleges hangolást mindig illene ellenőrizni impedanciemenet méréssel, mert egyes programok képesek fura dolgokat kiszámolni, és a dobozban is elhangolhatja pár dolgo a rezonátort, pl. csillapítóanyag rossz helyen, esetleg ha a doboz belső falaihoz túl közel van a cső.

nah... remélem. megfelel így. de ezt én már még egyszer nem írom le, az biztos. Wink
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Magam nevében, és szerintem sokak nevében is mondhatom: köszönjük Wink

(Tudom hogy rossz topikba megy ez.. egy részét elkezdtem a sub-os topikba, de nem igazán érkezett válasz..)
Akkor ezekszerint újra kell gondolnom kicsit az aktív sub-omat. A doboztérfogattal kénytelen vagyok kompromisszumot kötni (64l). Eredetileg úgy terveztem, hogy a reflexcsövek (2 db 45x130mm) és a hangszóró az előlapon lennének, csak hát így közel kerülnének a csövek a belső falakhoz, ami probléma lehet, ahogy mondtad.. Mi lenne, ha mondjuk a hangszóró az egyik oldallapon lenne, és a csövek (vagy akkor már egy darab nagyobb cső) az előlapon lenne/lennének. Vagy esetleg picit magasabb lábakon állna a láda, és alul lenne a hangszóró, mint azt egy pár aktív szubon látni. Vagy a doboz arányain kéne mégiscsak változtatni?
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Sziasztok !!
Tudna nekem valaki segíteni .?.
Van nekem 1pár DC2050E Hangfal
és 1pár DC2016A hangfal
A mélynyomók Tönkre mentek , Létezik most olyan hangszóró amivel lehetne helyettesíteni őket .?.
Van somogyi hangszóróm SBV2020 ha ezeket raknám bele mi történne??
Valaki segítene
Válaszol
Akkor lenne benne egy Somogyid D
Amúgy valószínűleg megszólalna )De hogy hogyan az már nem mindegy..
De ez kb. olyan dolog, hogy mi történne ha a kávéfőződbe, tescós kávét raknál, a megszokott omnia helyett, az izét senki sem fogja tudni előre megmondani neked, de azt igen, hogy rosszabb lesz mint előtte.Remélem érted ezt az idióta metaforát ))
Üdv
Válaszol
Köszi ! És értelek Wink
Találtam egy ilyet !
http://h2000.hangszoro.net/speaker.html
van ezzel tapasztalata valakinek ,működik még ez a cég , Jó amit adnak vagy csinálnak ???
Válaszol
Nem nagyon vagyok benne, ill. úgy értem nem vettem még tőlük semmit de szándékomban áll.
Ez a fórum pedig eredetileg ennek a cégnek a fóruma, de lehet, hogy már csak volt ezt én nem tudom.
De csak most kezd igazán működni a cég, véleményem szerint, mióta elkészült a honlap, rendes termékleírással azóta biztos fellendült kicsit.
A hangszóróikról olvashatsz más topikokban !

ÜDv
Válaszol
Úgy tudom a HA 20-as sorozat egyes tagjai alkalmasak zárt dobozba. A H2000 hangszórók zöme reflex dobozban működik jól, ahogy én tudom. De (az előző hasonló témájú hozzászólások alapján) szerintem a legjobb megoldás megjavíttatni az eredeti hangszórókat.
Egyébként az SBV hangszórók (bár a somogyi úgy írja, hogy minden tekintetben alkalmasak a videoton hangszórók leváltására), szerintem semmi közük ehhez. Ezeket a mondatokat egyébként csak tolmácsolom, ezeket már páran előttem leírták. Remélem jól tolmácsolom őket.
Válaszol
És azt nem tudjátok véletlen,hogy nincs valami leírás melyik videoton hangfalba milyen hangszórót válasszak amik benne vannak vagy olvashatatlan és nem ilyen számokkal vannak vagy egyáltalán nincs ráírva semmi ,a hangváltó miatt lehet ,hogy nem mindegy .. megcsináltatással nem akarok foglalkozni mert ahoz szerintem ezek már teljesen halottak !! Meg hát egy új csak új úgy gondolom ..
Válaszol
SBV kb. annyira alkalmas Videoton helyettesítésére, mint bármelyik másik hangszóró, vagy még talán annyira sem. Nagyon gyenge.
Válaszol
Vissza olvastam shalafi66 írásaiba
DC2050 javasolta a
mélynek 200mm 484
középnek hb 10-586
magasnak hd 6,5 pss
azon nem tudtam eligazodni,hogy ez az eredeti váltóval jól szól vagy azt is jobb lenne cserélni ?? ha cserélni kell akkor milyen kell bele?
ÉS a DC2016 vidibe ugyan az való mint DC2050 vidibe ???
Válaszol
Olyan kell bele, ami hozzá való, tehát egyedi.
Válaszol
Egyedi ? Nem értek hozzá! mi alapján lehet ilyet készíteni?
Leírás rajz ? Nincs a közelemben olyan aki ért hozzá .sir.
Válaszol
Másképp nem fog menni. Még a hozzáértés sem jelent biztos sikert.
Válaszol
Nem csinálna nekem valaki ilyet?? És elküldené postán!! Persze nem ingyen..
Válaszol
Akkor először küldd el neki a hangfalad.. Big Grin És visszaküldi váltóval Tongue
Válaszol
Egyik DC2550-esemben a magas hangszóró nagyon serceg, pattog. Pedig fél éve lett cserélve benne a pille. Mi lehet a baja?

szerk: Már rájöttem az erősítőm miatt van a probléma, néha ha rácsapok egyet, akkor jól szól. .haha.
Válaszol
lulu77 Írta:Nem csinálna nekem valaki ilyet?? És elküldené postán!! Persze nem ingyen..

Szia!
Azt nem írtad mi a baja a mélyeknek, de még a teljes javítás is olcsóbb mint egy új mély és az biztosan illeszkedni fog a váltóhoz (viszont szerintem csak a perem halt meg). Az általad talált honlapon Wink van egy hangszórójavítás link ott nézelődj.
Nálam az 1989-ben már használtan vásárolt DC2050E-ben ami itthon van a szülőknél most repedt el az egyik perem egy helyen. Ez hogy bírt ki eddig 20 évet vajon, ezt magyarázza meg valaki? Minden más hangfalban már cserére szorult ilyenkor a második perem is .?.
Üdv.
Válaszol
Mi a különbség a a DC2550A-ba való hangszórók között ha egyik lemez kosaras, másik alukosaras (HA25-1018) ?
Azt látom a lemez kosarasnak jóval nagyobb a mágnese mint az alukosarasnak. És a porvédő kisebb az aluson. Hangzásba van valami különbség?
Garfieldnak van alukosaras Vidije, talán ő megmondja.
Válaszol
Pandaboy Írta:Mi a különbség a a DC2550A-ba való hangszórók között ha egyik lemez kosaras, másik alukosaras (HA25-1018) ?
Azt látom a lemez kosarasnak jóval nagyobb a mágnese mint az alukosarasnak. És a porvédő kisebb az aluson. Hangzásba van valami különbség?

Szia!
Tény, hogy az első 2550 beszerzésben ilyen alukosaras mély van, viszont azt valaki korábban textilperemmel javította és Shalafi nem akarta "visszacsinálni" a magasak garanciális szervíz során ezért az is kissé "moddolt" darab. Ez otthon van a szülőknél így hétvégeken kerül csak fülközelbe.
Emellett amit napi szinten hallgatok a lakásban az csak volt 2550-es, mivel abban shalafi minden hangszórót kicserélt és a váltó is módosult. Az irodában meg mostanában csak a szekrényben hever a lemezkosaras méllyel szerelt "közel gyári" 2550 pár (ebben vannak a shalafi által a másik párból kiszerelt és peremezett lemezkosaras mélyek). Ezt korábban hallgattam bent és a jövő héten megint össze akarom rakni az új kolléga elrettentésére a rendszert. Smile
Ennyi felvezetés (félrebeszélés) után, talán azt monhatnám, hogy mintha az alukosaras mélyebbre menne, mint a lemezkosaras.
Valamint mintha valahol talán pont Shalafi írta volna, hogy az alukosarasnak nagyobb a kivágása mint a lemezkosarasnak, ezért a felcserélésük szó szerint akadályokba ütközhet.
A hangzásról még annyit, hogy nekem a 2550-nél (otthon és itt az újraépítettnél is) a középső és a magasabb tartományban van némi hiányérzetem egy-egy 2050-es párhoz viszonyítva. Megfordítva pedig a 2050-nél a mélytartományban van hiányérzetem a 2550-hez viszonyítva Smile
Számomra legjobb beállítás, ha a 2050 és a 2550-es pár együtt zenél (otthon "gyári" 2050, itt fent egy szintén shalafi által átépített 2050 van a 2550-esek mellett, A+B kimenet). Lehet megjegyzéseket tenni. Big Grin
De ez csak mellékszál, mert a kérdés csak a mélyre vonatkozott.
De miért is merült fel a kérdés?
Válaszol
Pandaboy Írta:Mi a különbség a a DC2550A-ba való hangszórók között ha egyik lemez kosaras, másik alukosaras (HA25-1018) ?

Szia!
Röviden még azt hozzátehettem volna, hogy a három hangfal fizikai távolságai miatt nincs mód a közvetlen összehasonlításra és mindhárom mögött eltérő "kommersz hifi" technika áll a 80-as évekből.
Otthon a szülőknél egy Technics hi-fi torony (talán ez a legjobb a háromból), itt nálam egy Unitra semi-slim torony, az irodában meg egy Siemens RS 722 receiver (még ez is a hifi alsó széle, közepe kategória).
Egy kicsit ez is belezenélhet a dologba, csak hogy érdekesebb legyen.
Viszont az otthoniakat a szülőknél a hétvégén egy Dansk-on is kipróbálhatom ami talán ezekhez képest "top" kategória, mert legutóbb az is hazaköltözött.
Üdv.
Válaszol
Köszi Garfield a válaszodat. Én is ezt olvastam korábban, hogy az alukosaras állítólag mélyebbre megy. Igen azt is sokan mondják a 2050-es jobban szól a közép és magas tartományban csak mélyben nem erős, bár olyat még élőben nem hallgattam. Csak azért kérdeztem, mert a Vaterán láttam ma egy alukosaras mély hangszórópárt 6500-ért, csak peremezésre szorulnak. És felvetődött bennem, mi lenne ha vennék ilyet és bele tenném az én 2550-esembe. De sztem nem fogom, ezt nemsokára eladom és lecserélem valami jobb fajta hangdobozokra.
Válaszol
Pandaboy Írta:Köszi Garfield a válaszodat. Én is ezt olvastam korábban, hogy az alukosaras állítólag mélyebbre megy. Igen azt is sokan mondják a 2050-es jobban szól a közép és magas tartományban csak mélyben nem erős, bár olyat még élőben nem hallgattam. Csak azért kérdeztem, mert a Vaterán láttam ma egy alukosaras mély hangszórópárt 6500-ért, csak peremezésre szorulnak. És felvetődött bennem, mi lenne ha vennék ilyet és bele tenném az én 2550-esembe. De sztem nem fogom, ezt nemsokára eladom és lecserélem valami jobb fajta hangdobozokra.

Szia!
Az szerintem nem éri meg annyiért.
Az utolsó jónak tűnő ilyen üzletet pár hónapja lehetett volna kötni, egy eléggé leharcolt dobozú sal közép magassal szerelt, de alukosaras méllyel bíró 2550-es párt 4000 Ft-ért vettek meg. Utána a vevő kiárulta a "szakadt" dobozt ha jól rémlik 2000 Ft-ért a SAL-októl is gondolom megszabadult pár Ft-ért (azokat nem figyeltem, a váltót se néztem, hogy felkerült-e) és így szinte ingyen ott maradt neki a mély pár (az egyik recsegős volt), így azt javítani kellett. Anno még én is gondolkodtam rajta, de nem vágtam bele.
Nekem mostanában inkább az itteni 3 utas topicban "njzs" által megépített dobozpár tetszene, de sajnos mostanában se idő, se pénz és hely meg végkép nincsen ilyennek, de azért jó lenne belevágni majd 1x. A faipari része menne, de a többihez nekem "konyhakész" terv kell, mert az finoman szólva nem a szakterületem. Viszont ennek pont ez az előnye, hogy teljesen széria H2000-es hangszórókra épül és a váltóterv is ott van, valamint az eredeti építő is segítőkésznek tűnik így a távolból nézve.
Üdv.
Válaszol
Nicsenek csodák, a kosártól nem kerül mélyebbre az alsó határfreki, szóval ha azonos mágneskörrel és lengőrendszerrel szerelt az alukosaras és a lemezes hangszóró, akkor nagyjából azonosan fognak teljesíteni. Az alusnál van még annyi hátrány, hogy a pille miatt magasabb a rezonanciafreki, és picit gyengébben teljesít mélytartományban.
Válaszol
shalafi66 Írta:Nicsenek csodák, a kosártól nem kerül mélyebbre az alsó határfreki, szóval ha azonos mágneskörrel és lengőrendszerrel szerelt az alukosaras és a lemezes hangszóró, akkor nagyjából azonosan fognak teljesíteni. Az alusnál van még annyi hátrány, hogy a pille miatt magasabb a rezonanciafreki, és picit gyengébben teljesít mélytartományban.

Ez az amikor a "szagértő" lealázza a botfülem. .sokk.
De nem hagyom magam.
.torz. Jelentős népcsoportok előnyben részesítik az alumínyiumot még a mostani válság idején visszaeső átvételi árak mellett is, így mégis az a jobb Big Grin
Válaszol
Najó, de ott van a HA. Tehát ha gyengébb a mágnes/nehezebb a membrán, simán hallhatod többnek mélyben.
Válaszol
Sziasztok!

Sikerült szert tennem egy pár dc 3011a-ra és fel szeretném újítani őket.
Látszólag buherálták már és sajnos csak a közép hangsugárzók épek benne.

SAL DTF 10-et és Visaton MR-130-at gondoltam h veszek bele.
A mélyeken még gondolkozok, egyenlőre nincs sok pénzem rá.

A hangváltó látszólag eredeti benne. Szerintetek cserére szorul?
Meg kíváncsi lennék arra hogy: az elején az a "kapcsoló" mire szolgál(t)?

Köszönöm!
Üdv
Válaszol
Hali!
sal dtf 10 felejtsd el, helyette inkább a belevaló

magas: Hg 2,5 javallom ára 10ft-vel több, de nem csak hangra, hanem terhelhetőség szemp. is jobb bele.

közép
2600,- Ft-ba kerülne és HB12,5-326 néven találod, e mellet hirtelen érvet csak azt tudom, olcsóbb, ez a bele való gyárilag!

mély: az már drága dolog!

Döntsd el, de a legkevesebb befektetéssel így érsz el optimális eredményt!
Válaszol
Sziasztok

Nekem DC 3011 hangfalam van,és eléggé hiányolom belőle a közép hangokat.Vajon ezek az uj gyártmányú HB 12,5 és HG 2,5 magas sugárzói már jobb hatásfokuak,mint a régi eredetiek avagy hangosabban szólnak?
Köszi a választ
Válaszol
Eredetileg is elég érzékeny volt a HB12,5, talán még érzékenyebb, mint most, 95dB-t írtak rá, ha jól emlékszem. De lehet hogy már valami probléma van vele.
Válaszol
Sziasztok.

Vettem a DC 3011 hangfalamhoz HG 2,5 magassugárzot.Nagyon jol szol vele.Vettem 66 mm átmérőjü reflex csövet is,és a kérdésem az,hogy hogyan kell a hoszzát behangolni.Ha valaki estleg tudja a pontos hosszt,akkor légyszi irja meg ide.
Köszike:Gábor
Válaszol
Idézet:magassugárzot
azt hittem hangszórót...
Válaszol
Mondjuk hangszorot! :-)

DE a kérdésemre nem kaptam választ.Várom azért :-)
Válaszol
pepetv Írta:Sziasztok.

Vettem a DC 3011 hangfalamhoz HG 2,5 magassugárzot.Nagyon jol szol vele.Vettem 66 mm átmérőjü reflex csövet is,és a kérdésem az,hogy hogyan kell a hoszzát behangolni.Ha valaki estleg tudja a pontos hosszt,akkor légyszi irja meg ide.

Ha eredeti állapotot akarsz, meg kell kérdezni egy DC3011 tulajdonost, hogy mekkora benne a reflexcső gyárilag. Ha gyári mélyhangszóró van benne, akkor tudomásom szerint nem tesz jót a dolognak a reflexcső, ugyanis az zártban dolgozik jól.
Válaszol
zupp87 Írta:
pepetv Írta:Sziasztok.

Ha eredeti állapotot akarsz, meg kell kérdezni egy DC3011 tulajdonost, hogy mekkora benne a reflexcső gyárilag. Ha gyári mélyhangszóró van benne, akkor tudomásom szerint nem tesz jót a dolognak a reflexcső, ugyanis az zártban dolgozik jól.

Nem eredeti állapotot akarok,hanem jobbat.Valaki irta elöttem,hogy a reflexcsövet ki kell cserélni hosszabra,csak nem tudom hogy mennyivel.Zárt dobozba reflexcső?Hm érdekes,vagy csak én vagyok tudatlan.De ha valaki tudja hogy kell behangolni azt is szivesen veszem,ha leirja.
Válaszol
Az úgy van, hogy a régi HA 31 zárt dobozban érzi jól magát. Csak videotonék reflexet terveztek neki a DC3011 személyében. Emiatt mindenképp lesz neki valamilyen tartományban kiemelése, nem tudom pontosan, hol, ahhoz tudni kellene az eredeti, régi HA31 adatait. Az új, H2000-res HA31 jól működik reflex dobozban is, 30Hz környékére kell hangolni (legegyszerűbb winisd-vel vagy BassBox6-tal számolgatni, bár a hangolási freki a valóságban sok tényezőtől függ, szóval progival nem fogsz halálpontos értéket kapni). Programmal való számolgatáshoz azonban ismerni kell az eredeti hangszóró sok paraméterét, melyek idő közben meg is változhattak, így T-S mérést kéne vele végezni. Legyegyszerűbb a te esetedben az, hogy mivel szerintem ahhoz a hangszóróhoz csőhossz helyett mindenki azt mondaná, hogy inkább zárt legyen a doboz.. és te mégis reflexet akarsz, akkor vegyél egy hoszabb (min. 2x hosszabb), ugyanakkora átnérőjű reflexcsövet, és próbáld bele, és hallgasd meg. Ha nem tetszik amit hallassz, faragj belőle kb. fél centit, és hallgasd meg újra. Egészen addig, amíg a te füled számára jobb eredmény nem születik az eredeti reflexcsővel hallottnál. Tudom kedves Többiek, hogy ez kicsit szakmai szemmel blődség, de az a sejtésem, hogy a kolega hiányolja a mély hangokat.. bezárva a ládát még annyira sem lenne mély. Lehet szakmailag nem lesz jó, amit csinál, de lehet nem is akar tökéleteset.. hanem csak egy kicsit több basszust..
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 13 Vendég