A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
rendben, mostmár látom (módosítva lett a hozzászólás),
az XT25 ös rendben.

Márcsak a mélyközepek adatai , ára, és a beszerzés lehetősége kérdéses Smile

mivel csak a 6 ohmos hoz találtam adatlapot, árat, és beszerzési helyet.
Válaszol
csak kiszíneztem a linket, hogy jobban látható legyen.

Az ára nem változik, általában 8 ohmosak vannak készen, de van pár darab régebbi 6 ohmos is.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
nem egyszerű az élet Smile

Ez jelentse azt hogy a 4-6-8 ohm os hangszórók paraméterei (T/S) egyformák?

Ha igen, az jó hír (lenne).
Ugyankkor ha nem egyformák, adatlapot azt szeretnék kérni ha valaki véletlen leméricskélte őket.
Válaszol
Áh, ez még az egyszerűbb része.

Pl. itt van egy régebbi adatlapom.
Válaszol
aha, érzékelem.
Tehát ez ugyan 8 ohmos nak az adatlapja, csak régi.
Most vagy nekem szűkös a felfogásom, vagy azt jelenti hogy ezzel se nem vagyok komolyabban kisegítve, mert ugye régi, és lehet hogy a mostaniak nem hozzák ezeket a számokat.

No, sebaj, azért szép lassan lépésenként csak kiérek a sötétből.
Válaszol
.haha. És ezzel mi a probléma? Lehet, hogy nem pont ilyen, de mindenképp nagyon hasonló.

Ez a legtöbb hangszórónál így van, friss adatokat egyik gyártónál sem látsz (mondjuk a H2000 kivétel, mert itt azért szoktak friss mérések felkerülni egyik-másik hangszóróról). A Peerless magasnál is az első mintadarab mérését látod, aztán hogy amit te veszel, milyen, csak akkor tudod meg, ha utánamérsz.
Válaszol
ha nincsen lényeges eltérés akkor nem érdekes igazából.
Azt szoktam próbálgatni hogy mi lenne ha valamivel kisebb, illetve nagyobb dobozt használnék, illetve mi lenne ha az adott hangszóró valami csalafintaság szerint kicsit másabb paraméterekkel rendelkezne.

Meglepő, vannak darabok amik eléggé érzéketlenek.
Tehát van tér a holtjátéknak.

No, mindenesetre akkor most megnézem én ezt a 8 ohm os hangsugárzót mit tud, és betúrok a szebbe hogy mit is engedhet meg magának a szrogos melós idehaza.
Válaszol
Túl sokat nem szokott változni, látszik azoknál a hangszóróknál, ahol van 2006-os és új mérés is feltöltve.

25 liternél többet nem tud kezelni, és a legalacsonyabb elérhető alsó határfrekv. 36Hz féltérben.
Válaszol
ahha, 87 dBL, ugyan nem a leg érzékenyebb, de véglis volt szerencsém már roszabbhoz is.

Az a baj hogy savanyúúúúú a szőlő, de nem kicsit.
Fájdalmas, a kis XT25 ös grafikonját megvizsgáltam.
Helyzet egyszerű, roppant érzékeny kis jószág, kétségtelen hogy az átviteli karaktere alapján összepasszol az említett mélyközéppel. De önmagában 4 dBL el érzékenyebb, és még 4 ohm os is. Baj, hát éppen nem baj, köllene bele feszültségosztó, hogy le legyen fogva kellőképpen..
Igazából ami fájdalmas hogy DX19TD05-04 vagy 2000 pénzel drágább, és jóval szebb a frekimenete...
Annyira nem is érzékeny mint a kis XT25 ..

sőt, akár tovább is mehetnénk, 2 mélyközép párhuzamosan ki is adna közel akkora érzékenységet mint a DX19.

A szőlő viszont savanykás, mert...
4600 Huf ugyan nem sok, de kapásból 4 darab kellene..
+ 6750 darabja a magasaknak.

A doboz ára elhanyagolható, a hangváltót meg csak nagyvonalakban lehet tippelni ameddíg nincsen beépítve a mélyközép, és nincsen egy korrekt impedancia görbe felvéve..

Ugyanakkor megúszhatom komoly(abb) kompromisszumokkal ha maradok az eredeti felállásnál, és beérem 1 pár mélyközéppel, és bőlére eresztve inkább a jobbik dómot veszem..

Csábítónak hat pedíg a duplázott mélyközép.
Ugyanakkor azon az áron semkizárt hogy létezik a palettán jobb mélyközép.

.kopp. .kopp. .kopp. .kopp. .kopp.

Na joh.
Maradjunk a realitásnál.
Van nékem egy pár videoton DC 2050 E hangfalam, peremezésre szoruló hangszórókkal. Végülis a gondom az hogy nekem nem tetszik a hangja. Nagyjából behatárolom mibe fájna az egypár új hangfal, és hogy mennyit tudok összevakarni közben. Ha eltudom passzolni "vakerán" vagy egy fórumon a kis videoton nyekenyókákat a különbözetért, akkor nyert ügyem van, ha nem akkor még biza lehet addíg így maradnak a dolgok ameddíg ki nem önt a Duna.

Úgyhogy most fikcionálisan úgyveszem hogy ki fogom tudni karázdálkodni a hangszórókat.

Lássuk miből élünk ha a duplázott mélyközépnél maradunk.
Ha a 2 mélyközepet egy légtérbe veszem akkor ~50 liter nettó amit úgyahogy elfogadhatónak találok. 20 watt körül leszen a terhelhetőségem, senem baj, az "erőlködő" kizárt hogy 30 wattnál többet kipumpáljon 4 ohmra. (Eleve 100 Va a trafója, halál biztos hogy ettől többet nem tudhat, ha mégis azt jobb nem hallgatni)
Hangolásnak 37 Hz, adna ki ha minden igaz alsó határnak 37-8 Hz et, tulajdonképpen az még korrekt is.

Mi van még.. Hümm, oldal arányok.
Hallottam felőle, bár eddíg szerencsém volt.
Esztétikai szempont alapján az "arany metszés" szerint hoztam össze a dobozokat amiket fabrikáltam. Állítólag ha így járok el akkor technikailag sem teszek rosszat.

Erre rá is akartam kérdezni, főleg mivel ez lenne az első 2 utas hangfalam. Eddíg csak kocsiba csináltam mélyládát, meg SAL srp 2030 as kitet építettem csak eszközöltem "némi" változtatást a dobozkán. Rámaradt a sógorra, amim van erősítő azzal nem volt elég hangos, mert nem elég érzékeny az. Meg nemis szerettem mert a magas hangok olyan furán jöttek elő belőle.

Nade mindegy is, az oldal arányok amiket eddíg használtam azok:
2.6:1.6:1 hez.
Kérdésem hogy ez jó e így.
Valaki felhomályosíthat ha van idő és kedv rá, hogy hogyan számolom ki hogy most ezek összecsengenek e majd, vagy sem. Most ezt azért érzem fontosabbnak mert sokkal nagyobb membrán felületen fog a középhangok egy tetemes része is előbukanni, és nem volna jó ha nagyon elhúzná az összképet...

Elvileg a fenti oldalarányokkal ha kicsit szűken is , de az előlapon elfér minden aminek el kell. Lessz az az 50 liter nettó elégsokkal több mire bruttót kapok belőle..
Meglássuk mennyit szorít ki egy-egy hangszóró, mennyit szorít ki a reflex cső, meghát a merevítők.
A "nehezebbik" útvonalon jöttem rá hogy a 22 es bútorlap nem ellenfele egy -akár vékonyabb- anyagból készült doboznak, ha abban van merevítés. Erős merevítés.

Van a reflex csövekkel kapcsolatban is egy kérdésem, ha valaki tud segíteni, persze.
Namost az egy dolog hogy a cső fala kiszorít a térfogatból, de ami a csőben helyet foglal levegő, azt a bruttóból le kell e vonnom? Eddíg sosem volt ilyennel gondom, ugyanis nem fordítottam rá gondot. Most ha lehet majd fordítok rá.
Tehát reflex csővel kapcsolatban a kérdés az, hogy a doboz térfogatból keresztmettszeti felület X dobozon belüli hossz e az a térfogat amit elfoglal, vagy csak a csőnek az anyaga által kiszorított térfogatot kell számításba venni ?
Azért kérdem mert találtam egy képet ahol úgyfest hogy a csőben levő levegőt már nem a doboz nettó térfogatához számolják hozzá.

[Kép: net_vb.gif]

Szóval itt úgyveszik hogy a cső tartalma a külvilághoz tartozik. Ez így van e?

Ha igen, akkor igencsak megfog hízni a kicsike...
hümm, hiába is kűzdök, a -valamennyire is- minőségibb hangzás beza komolyan pénz kérdése, még egy "egyszerűnek" induló projektben is.. szép, mondhatom Big Grin

Na, akinek volt hozzá türelme hogy elolvassa annak már most köszönöm, meg ha van valami javaslat / ellen javaslat azt is szivesen várom ám, főleg amik úgy menetközben felmerültek kérdések azokra főleg. (ám). .cigi.
Válaszol
Sztem nem savanyú. Ettől sokkal egyszerűbb a dolog.
Válaszol
Hát úgy savanyú hogy látszik hogy olyan nagyon sokat nem kellene extrában rá áldozni hogy valami sokkal jobbat kapjak vissza (ár/érték arányban), csakugye a fizetésem made in hungári.
Válaszol
A 19mm-es dóm ehhez a mélyközéphez nem kifejezetten jó. És adatlapból nem lehet hangszórót választani, nagy valószínűséggel nem olyan amit jelnleg gyártanak. A DX-ek ilyen szempontból még pontatlanabbak. Tehát ezen a részén nem kell többet költeni, és az érzékenységkülönbség is könnyen ledolgozható.

Duplázni is csak akkor kell a mélyközepeket, ha nagyobb hangnyomás || nagyobb terhelhetőség elérése a cél.
Válaszol
Értem.
Akkor maradjék az eredeti felállás szerinti XT25 ös dóm.

A duplázást még meglátom, sosem volt még olyan hangfalam ami így lett volna konstruálva. Mi tagadás bizergálja a fantáziám.

Többi kérdésben amik felvetődtek lentebb tudsz segíteni?
Válaszol
Le vannak írva a fórumban. Aranymetszés nem jó, ez nem építészet, a rezonanciasorozatokat kell megnézni, és úgy megválasztani az arányokat, hogy minél kevésbé erősítésk egymást.

A csőben áramló levegő térfogata nem számít bele a hasznos térfogatba, ettől még a rendszer (rezonátor) része természetesen..

A hangolást meg a kész dobozon, impedanciaméréssel kell ellenőrizni.
Válaszol
Ezt véltelen sem tagadom Big Grin bár a fórum kereső funkciója gyakorlatilag az égvilágon minden témát "találtanak" vélt, így az aranymetszés terén nem jutottam előrébb.

A reflexcsövekben található levegő kérdésére a választ köszönöm szépen. Sose gondoltam volna Big Grin

Hangrezgésről/hullámhosszról a lambda = c /f ami beugrik.
Ha ez most jól ugrott be akkor ha minden igaz a hullámhossz méterben illenék lenni.

Leírom saját kútfőből mire jutottam, s vagy kijaít valaki, vagy -feltételezhetően- megoldottam a feladatot.

Lássuk akkor -a példa kedvéért-

legyen most ez az egyenlőre "imaginárius" herkentyű ~ 50 liter,
legyen a belseje a doboznak 23 centi.
A szokásos arányaimmal akkor ez 59,8 centi magas,
s pedíg 36,8 mély.
Ez a térfogat 50,6 liter -legalábbis közelítve-

Ha a fenti lambdás dolog ami beugrott pontos, akkor az első rezonencia az:
1491 hz
568 hz,
923 hz.

első többszorosük nyilván:
2982 hz,
1136 hz
1846 hz

az 1491 hz és az 1136 hz nemtudom hogy elég távol vannak e egymástól, közel 350 hz a távolságuk. hasonlóan az 1846 és 1491 hez. Ugyanaz a távolság.

A következő többszörös akkor:
4473 hz,
1704 hz,
2769 hz.

Itt már kisebb az ablak, mert az 1704 hz és az 1846 elég közel vannak, 142 hz a távolság.

Nehéz megítélnem hogy mennyire számít ez problémásnak, mivel foglamam sincsen mekkora távolság az amit úgy általában jónak lehet nevezni. A rosszat tudom, ha 1:1:1 az oldal arány az mindenképpen a nem jó kategória.

Összehasonlításképpen ha 1:2:3 arányokat választok,
akkor kapok:
21*42*63 (~55 liter, ez csak összehasonlítás most nem törekszem még pontos térfgatra, mivel pár litert ide-oda változhat a felállás , nemtudni előre hogy mennyi a bruttó térfogat, ahhoz majd méricskélni kell ezt-azt.)

ehhez a rezonenciák :
1619 hz,
816 hz,
539 hz.
Itt már érzékelhetőbb a probléma, mivel a 816 hz és az 539 hz eleve közelebb vannak, a következő többszörös esetében pedíg látványos egybe esés következik be a 816 hz *2 , és az 1619 hz között.

Ha elégséges az első példában említett megoldás akkor maradok az aranymetszésnél, annyi biztos hogy a "kocka" formánál jobb ebben a tekintetben, s pedíg szintén jobb az 1:2:3 arányoknál.

Miközben ezt leírtam azért okosan lapozgattam a fórumon, ugyanitt ebben a kétutas Smile témában találtam a legutolsó oldalon egy ilyet:

Jancsi Írta:Admin
Hiányozni nem tudom pontosan mi hiányzik elég elrettentő volt a 2 oldalniy adatlap amit ki kell tölteni egy hangszóró heviteléhez. Sad
A könyvet olvasgatom de odáig még nem jutottamel Big Grin de hogy odalapoztam láttam olyat a 147. oldalon hogy szendvics szerkezet, azzal van értelme foglalkozni? vagy felejtsem el mert nem éri meg a plussz munkát (főleg első doboznál). A csilapítás megoldódott találtam itt az oldaon "Rezgéscsillapító hangfal belsejébe 950x500x38mm" 520,- Ft-ért egész baráti Smile egy majdnem elég a két hangfalba.
A JBL Speaker Shop-rol mi a véleményed? Most azzal póbálkozok és fogjuk rá hogy megyeget, azt mondta hogy 25,6 literes doboznál 18cm mély 30cm széles és 48cm magas lenne az ideális méret, a 18cm nem kevés mélységre?
A program ezeket a grafikonokat alkotta rolla, de a magasat nem tudtam bevarázsolni a dobozba http://jancsivackai.atw.hu/doboz.GIF (Fb 40,7, f3 42,8 ) most olvasom hogy zárt a légtere akkor elvileg nem is kellene befoláysolnia a mélyet.

Wolkens
Köszi az infot! Szakállam már van így arra nem kell várni, Big Grin de dolgoztam már rétegeltlemezzel (igaz nem hangfal lett) és sajnos reszelni is kellett Sad
Egy táblát megvenni csak a lehető legrossazbb esetben kellene, ha olyan fajta/vastagságú kellene aminek a maradékát nem tudja asztalos ismerős hasznosítani, minden más esetben nem kell egész táblát fizetni csak amit fekhasználtam.
Neked van tapasztaltod szendvics szerkezetű dobozokkal? 12mm-es rétegeltlemezek között 4cm homok vajon mire lehet képes? Azon kívül hogy megszakadok mire hazahozom Big Grin

Ebből az oldal arányok amik érdekesek,
"30cm széles és 48cm magas lenne az ideális méret,"
nem láttam ellenvetést különösebben, és ezek az arányok pedíg:
48:30:18 az nem más mint ~ 2,66:1,66:1 hez.

Ha akkor most jól értékeltem magamat akkor az aranymetszéses dolog életképpes, vagyis ezekből úgyfest hogy biztosan nem a legroszabb.

Na, ha már merevíténél tartunk, szintén közben felfedezni véltem hogy a hangszórók adatlapjában fizikai méretek is szerepelnek, abból a kiszorított térfogatot meg is tudom mondani, és a reflex csöveket is be tudom kalkulálni.
Tehát ha ügyes vagyok akkor egészen közel a megvalósítandó doboz bruttó térfogatát is ki tudom pötyögni.
Ugye ehhez a merevítés is kérdéses.

//egyébbiránt hozzá kell tennem hogy "írásban" gondolom végig mit tervezek, azért lehet kusza amit leírtam mert végig a gondolatmenetemen át haladtam, a nap folyamán lesz ebből egy amolyan kivonat is hogy mit fogok csinálni, meg valami letölthető 3d rajz, méretekkel.//
Válaszol
Két egymással párhuzamos kemény visszaverő felület között félhullámú rezonancia alakul ki, illetve ennek felharmonikusai, tehát még oszd el kettővel.

Ezzel végigszámolva ilyen oldalarányok mellett 1,4 2,3 és 3,73kHz-en vannak egybeesések. Biztos jobb, mint a négyzetalapú hasáb, de nem "ideális". A fórumban is, mint mindenütt vannak elavult, vagy hibás információk, néha jó visszaolvasni a saját hülyeségeinket, de követni azért nem kell.

Alapvetően nem így állunk neki. De szerintem ezt már írtam egyszer. Megnézzük az elhelyezés lehetőségeit, a lehallgató helyiséget, és döntünk, hogy álló, állványos, vagy polc. Aztán ehhez keresünk oldalarányokat, ahol viszonylag jó a rezonanciasorozatok eloszlása.

Ui. A kereső konkrét hozzászólásokat is meg tud találni, nem csak témákat.
Válaszol
Nyilván, ezt nem is vitatom.
Maradjunk abban hogy jobbat most hirtelen nem találtam.

Szoba akkusztikáját nemtudom lemérni, nincsen alkalmas eszközöm ehhez.

Alaprajzot tudok adni, de az nemhiszem hogy sokat segítene.

Részben megnyugodtam, ugyannem a tökéletes megoldás, de megfelel az aranymetszés.
Válaszol
Nem felel meg, csak léteznek ettől rosszabbak is. De ha nem hagyod, akkor nem tudok segíteni.
Válaszol
Big Grin miért is ne hagynám, most még elvi síkon mozgolódok, tehát információt kell gyűjteni.
Annyi biztos hogy nekem konkrétan jobb oldal arány ötletem éppen nincsen.
Hasznos lenne pedíg tudni mi az amit mások ajánlanak, hátha alkalmazható. Nyilván az előlap mérete részben korlátozott, hiszen el kell férjen a mélyközép és a magas, ez helyből az előlap minimális széleségét és magasságát korlátozza is.

Mindenesetre ha van ötlet rá hogy milyen oldal arányokkal érdemes létezni, nyilván próbálok hozzá adoptálódni.
Válaszol
Ahogy írtam, nem szoktam konkrét arányokkal dolgozni. .sokk.
Válaszol
Ezt azért nem biztos hogy teljesen értem Big Grin
Elvileg ha az arányok ugynazok, akkor a kialakuló rezonenciák aránya is ugyanaz marad. Ennek alapján akár létezhet is megfelelő arány.

Na végüis akkor majd nézegetm mi jöhet szóba mint arány, és hogy az most jobb e mint amit használni szoktam vagy sem. Ha találok jobbat akkor nyilván majd azzal próbálkozom Big Grin
Válaszol
Jut is eszembe akkor ha minden igaz félhllám alakul ki, ahogy írtad.
Akkor a képlet úgy véltozik hogy
hangsebesség /(távolság/2) = frekvencia?

1,4 2,3 és 3,73kHz nem értem hogy jött ki a
23 / 59,8 /36,8 cm méretekből.

ugye én úgy számoltam hogy hangsebesség / hullámhossz = frekvencia.
Namost mondtad hogy félhullámról van szó, ezért osszam el kettővel (a távolságot, gondolom én).

namost akkor a 23 centis oldalból lesz 11,5 cm, azaz 0,115 méter. A hangsebesség meg ~340 m/s.

ebből nekem 2,95 khz jön ki, a többi élre pedíg:1,13 khz,
és 1,84 khz.

Namost akkor hogy lett pl. a 3.73 khz?
Válaszol
Érdeklődöm, hogy az üvegszálas projekt hol tart jelenleg?
halgató
Válaszol
200mm-ben gyártható, most épp átépítés alatt van a gép, amin az alkatrészei készülnek.
Válaszol
tellmore Írta:namost akkor a 23 centis oldalból lesz 11,5 cm, azaz 0,115 méter. A hangsebesség meg ~340 m/s.

ebből nekem 2,95 khz jön ki, a többi élre pedíg:1,13 khz,
és 1,84 khz.

Namost akkor hogy lett pl. a 3.73 khz?
A 23 centi a félhullámhossz, a teljes hullámhossz ennek a kétszerese, vagyis 46 cm = 0,46 m.

Nálam a hang egy picit gyorsabban terjed, ezért a rezonanciafrekvencia f= 344/0,46=747,82 Hz.

Szerintem akkor esnek a rezonanciafrekvenciák a lehető legmesszebb egymástól, ha egy olyan szorzótényezővel dolgozunk, hogy a legrövidebb oldalhoz tartozó frekvenciát ugyanezzel megszorozva a leghosszabb oldal rezonanciafrekvenciájának a kétszeresét kapjuk, hiszen az a frekvencia szintén "megszólal", majd jön a középső mérethez tartozó kétszeres frekvencia, utána pedig a legrövidebbhez tartozó.

Nekem erre a szorzótényezőre a 2-nek a harmadik gyöke jött ki: 1,2599.
Ezzel az oldalarányok: 1:1,2599:1:587.
Az 1,587-et megszorozva még egyszer az 1,2599-cel 2-t kapunk eredményül. Természetesen a doboz belső méreteire igazak ezek a számok.
Válaszol
És ha állódobozt szeretne? Smile
Félre a tréfát... Akárhogy is számolunk, mindig lesznek párhuzamos oldalak, szóval a rezonanciák megszüntetéséhez csak a párhuzamos oldalakat kell kerülniSmileSmile

Ez egyébként nem olyan nehéz, ami kívülről kocka, nem kell hogy belül is az legyen... Pl. terelőlemezeket, merevítéseket is be lehet vonni ebbe a játszmába.

Meg az se mindegy, hogy hol helyezkedik el a hangszóró, ha az előlap közepén, akkor az 1. felharmonikusra 0 lesz a hangnyomás (ez viszont nem előnyös más okból), ha teljesen fenn akkor pedig maximális.
Válaszol
Biztosan meg akarjuk szüntetni, amikor kézbentartható a párhuzamos verzióban is?
Válaszol
Már megtanultam, hogy az életben semmi sem biztos Smile Akkor csak egy alternatív verziót mutattam.
Válaszol
csabesz Írta:És ha állódobozt szeretne? Smile
Akkor helyből az egyik méretet a fentiek szerint kiszámolható méretek egyikének (páros) egész számú többszörösére lehet választani.
Vagy, ha végtelen hosszúnak tekintjük a csövet (akusztikus mocsár), akkor lehet a két maradék oldal aránya 1 a gyökkettőhöz.
De a legjobb a széles sávú rezonátorok használata, mint például a zongora meg a nagybőgő esetében. Ha belenézel, egyikben sincs egy fél csipet vatta sem.
Válaszol
fdsa Írta:
tellmore Írta:A hangsebesség meg ~340 m/s.
Nálam a hang egy picit gyorsabban terjed, ezért a rezonanciafrekvencia f= 344/0,46=747,82 Hz.
A harmadik verzió igaz. EgyikőTÖK a melegebb (21.342C°) lakást kedveli, másikóTÖK meg a hidegebbet (14.532C°). És már meg is van a gond.

Kellene már valami alaptételes topik. Mert így elvész a sok okosság. .cigi.
Válaszol
Jó, hogy mondod. Mert el is írtam egy helyen:
Idézet:Ezzel az oldalarányok: 1:1,2599:1:587.
Az 1,587-et megszorozva még egyszer az 1,2599-cel 2-t kapunk eredményül.
A helyes szöveg ez lett volna: 1:1,2599:1,587
Ez viszont hőfoktól teljesen függetlenül.

Szerk.: és akkor mi van még a tengerszint feletti nyomással? Én a harmadikon lakom ráadásul, jó magasak az emeletek Smile
Válaszol
Semmi sincs. A hang terjedési sebessége nem függ a légnyomástól. De ezt nagyon jól tudod. .nyelv.

Statement: The air pressure p and the density ρ of air are proportional at the same temperature.

[Kép: FormelSchallgeschwindigkeit.gif]

That means, the ratio p / ρ is always constant on a high mountain, and even at "sea level".
Forget the air pressure, but look accurately at the very important temperature.
Válaszol
Mire felér a harmadikra, elfárad, és nem lesz hangja.
Válaszol
De a Holdon mégis nullára csökken Sad(((((((((((((
Válaszol
.zold. Ez már varázslat. Kb. mint mikor megkérdezték a BME-seket, hogy mi történik, ha elejtünk a Holdon egy tollat.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 30 Vendég