A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Figyelj oda a magassal soros kondenzátor minőségére .
Akár hallgathatatlan is lehet miatta a dobozod .
Válaszol
Tisztelt Shalafi66 és Többiek!

Az elmúlt 8 napban összeszedett "hatalmas" tudásomat összegeztem ebben a rajzban:
https://picasaweb.google.com/bszunyoghy/...1131119762

Abban kérném a segítségét-segítségüket, 1-hogy jó-e egyáltalán az alapkoncepció, 2-a hiányzó értékek megállapítása (L2, C, R1, R2).
Azt tudom hogy L1 jó, mert azt nem én írtam
Big Grin . Bár azt még nem tudom hogy ez hol vágja a frekvenciát, gondolom minél nagyobb az induktivitás annál mélyebben szól a hangszóró.

Segítséget előre is köszönöm!

Szunyoghy
Válaszol
Kezdetnek megfelelne szerintem egy 3,3-4,7R soros ellenállás a magasnál, ezzel az impedanciája is 8R körüli szintre emelkedik, a szűrőt is eszerint lehet méretezni. Arra 3,3u × 470uH az első ötletem, de igazából mérni kellene.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Tisztelt Shalafi66!

Nagyon szépen KÖSZÖNÖM az értem tett eddigi fáradozását!

Igen, tudom-olvastam rengetegszer a mérés fontosságát.

Úgy gondolom és hiszem hogy ennek is elfog jönni az ideje.

A nyáron. (lelkierőt, bátorságot és tudást, valamint még pénzt gyűjtve)

Addig is elkészítem az adott paraméterekkel és ajánlásokkal a hangfalat.

Tisztelettel: Szunyoghy
Válaszol
Nincs mit igazán, de mindenképp megéri utánaméregetni kicsit, mert ezek csak hozzávetőlegesen jók kiindulási alapnak.
Válaszol
Csak mutatóba egy kis kétutas. [link]
[Kép: 162932_img_4087.jpg]
Válaszol
Üdv,
Megjelent egy 17/626-os a kínálatban. Csak nem a megmaradt 634-es alkatrészekből épült darabok?
Válaszol
Ha egyazon 626, mint az enyém (csak kép alapján az enyémnek egész kicsi porvédője van), akkor nem teljesen 634 alkatrészekből épült. Ugyanis a 626-nak 25mm átmérőjű csévéje van, szemben a 634-es 38mm-es csévéjével. Valamint a 626 +/-7mm lineáris kitéréssel büszkélkedhet. Legalábbis az én példányaim ennyit tudnak (az orrom előtt készült tavaly az egyik Tongue ) Egyébként 40Hz-es alsó határfrekvencia 22 literes dobozban kompromisszumok nélkül megcélozható vele. (Az én példányaim úgy emlékszem 0,55-ös Qes-t és 0,45-ös Qts-t produkáltak a mérés során).

Szerk: de várjunk.. az már régebben is ott volt... ja, és az enyém az nem HA, hanem szimplán 17R626.. Tongue Szóval visszavontam Tongue
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Ha17-626 mindig volt. 634 még alkatrészhiány miatt nincs.
Válaszol
shalafi66 Írta:Ha17-626 mindig volt. 634 még alkatrészhiány miatt nincs.
biztos csak eddig nem vettem észre a listában.

a 634 "mutáció" már rég óta parkol :?
Válaszol
Igen, ugyanúgy a vasmag hiányzik.
Válaszol
Sziasztok

A tanácsotokat szeretném kérni hogy a HA13 mély közép hangszóróhoz illene e egy HIVI q1R típus, a magas hangszóróra azt írják hogy 2500Hz felett váltsuk.

Eddig egy h2000 magassal használtam és gondoltam kipróbálom egy jobb magas hsz-el.
Nem igazán tudom eldönteni hogy milyen paraméterek alapján párosítunk két hangszórót.
Válaszol
Általában a HiVi sem jobb, mint a fehérvári magasak, ezek a kínai hangszórók is elég változékonyak, sok köztük a központosítási hibás, és az adatlaptól elég messze van a valóság a mérések szerint. A ferrofluid valamennyit segít rajta, de kb. ez az egyetlen pozitívuma.
Nagyjából 3000Hz-től tényleg használható, viszont a 130mm-es mélyközép valószínűleg rezonál 3 és 6000Hz-nél így elég nehéz váltani ebben a tartományban. Mérések után kicsit könnyebb lenne kiigazodni, de egy 3,3uf körüli elsőrendű szűrőt meg lehet próbálni sztem.
Válaszol
Igen ezt már többször olvastam a fórumon hogy ezek a kínai hangszórók mást mutatnak mint az adatlap (nem gondoltam hogy ez is ,bár már lassan minden kínai) , igazából a válaszod alapján nem tudtam eldönteni hogy megvegyem e vagy sem Big Grin
Miből derül ki hogy a 13 mélyközép rezonál 3K és 6Khz nél,vagyis akkor olyan hangszóró kell amit 2Khz alatt kell váltani?
A másik problémám hogy ez a mérés most nem megoldható még egy darabig, és a másik hogy mondjuk biztosra szeretnék menni hsz választás ügyében.Mit gondolsz létezik valami nem zsákbamacska alternatíva?

Köszi
Válaszol
Igazából a mérésen kívül nincs biztos módszer ebben az árkategóriában jelenleg (még a SEAS-t is ellenőrizni érdemes, pedig ott többszörösek az árak). Az elmúlt évek alatt láttam már mindenféle HiVi magasat, olyat is, ami jó volt, olyat is, ami nem, aztán egy másik alkalommal, másik beszerzésnél megfordult a helyzet.

Pl. a magyar forgalmazás kezdetén K1-es magasak mérésinél látszottak a vashoz hozzá-hozzáérő lengőcséve miatti rezonanciák, akkor az X1 volt jó, aztán eltelt fél év, és teljesen mást lehetett mérni az X1-ről, de egyik ismerősöm találkozott jó K1-es dómmal. Big Grin Amikor a gyárból kikerülnek, ezek a hangszórók sem jelentősen drágábbak, mint az itthon kapható hárombetűsek (SÁL, MNC), de a piacon (EU és USA) kicsit fel (vagy inkább túl) vannak értékelve ezek a hangszórók. Smile Ezért aztán magasabb árkategóriában is eladhatók. A kereskedelem nagy örömére.

A 13-assal kapcs. nézd meg a 15-ös utolsó méréseit, abból jobban kiderül, h. mire gondoltam. A két hangszóró azonos, csak a kosár különbözik, de 13-asat már régen mértem.

Biztosabbra menni a szintén kínai, de Vifa vagy Peerless néven futó magasakkal lehet egyelőre, míg nem lesz jobb megoldás. Kicsit drágábbak, de még talán megérik a kifizetett összeget (ha nem változik a mostani ár).

A gyenge pont itt sztem inkább a 130-as mélyközép, de az gondolom adott, és változatlan marad a doboz miatt.
Válaszol
Megnézem az általad említett gyártmányokat! A 15 ös adatlapján tényleg jobban látszik a kiemelés.
A 13 miért gyenge pont?
Válaszol
Ezek miatt a középtartománybeli hibák miatt.
Válaszol
Ezt ki lehet úgy küszöbölni, hogy a HA 13 nál meredek szűrőt alkalmazol,és olyan magasat nézel hozzá ami már 2KHz alatt használható?
Válaszol
Ezt külső eszközökkel, leginkább az adott példányhoz méretezett párhuzamos Notch szerű szűréssel lehet finomítani.
Válaszol
De ez is csak mérés után derül ki gondolom hogy hova érdemes méretezni......,olyan mintha az elmélet csak irányadó lenne.
Válaszol
Hát ez maga az elmélet. Smile Doboztól adott gyártástól is függ, hogy hol, és mennyire rezonál, ezért csak mérés után lehet pontosan beállítani a szűrést.
Válaszol
az átvitel alapján ezt választottam: XT25SC90-04, csak azt nem tudom hogy mi alapján határozzam meg a keresztezési frekvenciát , az átvitele elég lineáris 2Khz körül jó lenne?
Válaszol
Nem jó sajnos, az XT-k, kicsi és nagy is nagyon torzítanak alsó középtartományban (a kicsi persze sokkal gyengébb ilyen szempontból), sokkal kevésbé terhelhetők, mint pl. a DX25.

XT25-ök azért jók, mert kisebb a szórásuk, egyformábbak, mint a többi vifa-peerless magas.
Válaszol
Úgy érzem muszáj lesz mérnem Big Grin
Viszont azt hogy torzít az xt fogalmam sincs, honnan látod?.....ilyen torzítási adatot csak tapasztalat útján lehet csak szerezni?
Már csak 3 hangszóró maradt dx19-25 és a bc 25 ebben az esetben a tanácsodat kérném,mivel addig úgy gondoltam hogy elég az átvitel linearitását figyelni.
Válaszol
Hát ezt már akkor is láttam, amikor először megnéztem a hangszórót, a membrán anyagából-formájából, a hangszóró felépítéséből egyenesen következik.
[attachment=22]

Ha alacsonyabb váltást tervezel olcsón, akkor DX25 szerintem.

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol
Nekem a hangszóró tulajdonságaiból ez nem derült ki, csak abból az ábrából amit beraktál azon látszik ....
Válaszol
De annyi pozitívum, hogy legalább páros számú felharmonikusokat hangsúlyoz, szóval nem annyira kellemetlen, mintha fordítva lenne (ez a nagyobbik XT25TG).
Válaszol
Ezt sikerült kihozni mit gondolsz kiindulási alapnak?

magas(forditott polaritás):6,8u sorosan 0,33m tekercs +soros 4 Ohm
mély 0,7mH + 10Ohm 6,8u (impedancia miatt)
Válaszol
A mélynél szerintem kevés a 700uH, 1,3-1,5mH körül kell a 3k alatti váltásoz. A 6,8u × 330uH kicsit kiemel a töréspontnál 8R lezárással. Nagyobb induktivitással kellene megpróbálni.
Válaszol
Átalakítottam ,
magas(forditott polaritás):6,8u sorosan 0,5m tekercs +soros 2 Ohm
mély 1,3mH + 10Ohm 6,8u (impedancia miatt)
egész egyenesnek tűnik az átvitel 100hz 1Khz van egy "domb" a program szerint
Válaszol
De ez csak a szűrők elektromos átvitele, konstans terheléssel nem?
Válaszol
Ez egy 3dB kiemelés,az említett sávban.Az hogy a program (x-over 3 pro)hogy nézi azt nem tudom.
Egyenlőre felteszem a kapott eredményt,és megnézem amit kérdeztél.
http://kepfeltoltes.hu/110510/269851818N...es.hu_.jpg
ha megváltoztatom a hangszóró paraméterit pl Fs-z akkor a görbe is változik,szerintem a hangszórók is benne vannak nem csak impedanciának veszi figyelembe.
Válaszol
Ez csak a szűrők elektromos átvitele, úgy, hogy a terhelőimpedanciát próbálja megsaccolni a program.
Válaszol
Ez lett a végeredmény:
http://kepfeltoltes.hu/110510/v_g_www.ke...es.hu_.jpg

Annyiban változott hogy a magasnál "Dx25" 8,2u 0,33mH soros 1 Ohm és a mélyközépnél 0,7mH zobel tag 8 Ohm és 2,2 u
Mit gondolsz érdemes ezen elindulni?
Válaszol
Azt gondolom, hogy nem.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 25 Vendég