A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SUB
Hát azt meg kell mérni, de valószínűleg nagyobb torzítások nélkül 50-nél többet nem. És a DF sem biztos, hogy szub hangszóróhoz való.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Igazából sokat nem értek hozzá. A lényeg az, hogy érdemes e belőle mélyládát építeni, ha igen, akkor milyen hangszórót rakjak bele. Szobába lenne, sztereo rendszerhez.

Mi az a DF?
Válaszol
Damping Faktor, minél magasabb, annál pontosabban követi az erősítő kimenőjelét a hangszóró.

Hogy érdemes-e használni, az az árától is függ, hangszórót pedig valami olyat kell mellé választani, aminek az 50W max. leadott teljesítmény elég lesz. Tehát valami érzékenyebb példányt kell kinézni.
Válaszol
Valamelyik SAL vagy MNC mélysugárzóra gondoltam. 88-91 érzékenységűek. Az elég érzékeny? Ha igen 200mm-es vagy 250mm-es legyen?
Válaszol
Szerintem rosszfelé gondolkodsz. A SAL vagy MNC hszek nem érik meg azt az árat sem, amit belefektetsz megvételkor.
Válaszol
Akkor mit tanácsolsz? Az erősítő már megvan.
Válaszol
Mekkora helyiségben használnád, és mekkora lehet a legnagyobb doboztérfogat, ami elfér?
Válaszol
A helyiség kb 20-25 négyzetméter, a láda ne legyen nagyobb 45-50 l-nél.
Válaszol
Pl. a HA31-es mélyhangszóró elmegy 60 literes térfogatban, 30Hz-re hangolva, egész jó érzékenységgel, és mélyátvitellel.
Válaszol
shalafi66 Írta:Pl. a HA31-es mélyhangszóró elmegy 60 literes térfogatban, 30Hz-re hangolva, egész jó érzékenységgel, és mélyátvitellel.

erről jut eszembe.. Shalafi, szerinted egy régi 422-est zárt 60literes dobozban el lehetne váltani 2k körül ? Az a 8-10dB-es kiemelés nekem soknak tünik, de két úthoz esetleg még jól jöhet...Nem terveztem még semmit, csak gondolkodom. Ha nem éri meg új dobozt készíteni nekik akkor mennek a subba.
- VR
Válaszol
Ez a hangszóró ebben a formájában nem kétutas.
Válaszol
Ha jól értem ez a HA 31-422 -es. Kell e bele reflexcső és valamilyen hangcsillapító anyag?
Válaszol
Lemértem a szobát és csak 15m2.
Válaszol
Melyik Programot érdemesebb használni hangfal méretezéshez ?

A WinISD-et vagy a BassBox-ot ?

Csak mert ugyanazzal a (nettó literrel és hz-re hangolással) tervel, eltér a reflexcső hossz 23 mm-el.
Válaszol
Leginkább az impedanciamérést.

Az eltérés azért lehet, mert a hangolás nem csak a térfogattól és a cső méreteitől függ, hanem a csillapítóanyag mennyiségétől, a cső dobozon belüli elhelyezésétől, végső esetben a doboz légmentes lezárásától is (pl. hangszórókosaraknál).
Válaszol
Abban biztos vagyok, hogy vannak környezeti hatások de az már kész végeredménykor jön elő nemde ?
Úgy gondolom tervezési státuszba egyugyanazon adatokból egyugyanazon paramétereket kellene kapni, hiszen ezek képletek, és ugyanazon számokkal dolgozunk, tehát nem valóságos, nincs is mi befolyásolja még ebben a fázisban.

....vagy bezavarhat a döntött hangfalelő, az így eltérő tizedek.

Az tény ,hogy a bassbox kicsit részletesebben kikérdez a dobozról,
és megadja a vég szög kalkulált méreteket is a doboznál.
És ha beleveszem azt, hogy dupla előlap miatt keletkezik plussz 18 mm anyagvastagság, tehát a csőhossz is változik így már csak 7mm marad nekem kérdőjelnek, amit szerintem lenyelek.
És lehet hogy a fenti kérdésem itt már feleslegesé is vállik. Smile
Válaszol
Idézet:...így már csak 7mm marad nekem kérdőjelnek, amit szerintem lenyelek

Csőhosszról annyit, hogy én anno a kiszámolt 40Hz-es hangoláshoz kiszámolt 100mm-es csőhosszt alkalmaztam, mérve ez 38Hz-es hangolást okozott a csillapítóanyag eltérése miatt. Szobában kellemes hangja volt, viszont nagyobb téren, kolifolyosón, ahol bulik alkalmával hangoskodtak, erőtlenek voltak a mélyei. Nosza, leszedtem a csövekből 10mm-t.. eredmény: szobában kicsit talán túl dögös, 60 körül picit kiemelt mélyek, viszont nagyobb térben a folyosón meg megjött az ereje, pontos lett, és egyenletes. Tehát bármit számol a program optimális hangolásra, azt a hallgatási tér, nameg az elhelyezés szabja igazán meg. És bár jó támpontot adnak a programok, azért a kész dobozon mindíg van mit alakítani Smile
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
WD, épp most írtam, hogy nem ugyanazok a bemenőadatok, ezért nem ugyanaz a végeredmény. A WinISD-ben biztosan nem ugyanaz a csillapítás van megadva (ha egyáltalán számol ezzel).
Válaszol
Sziasztok!

25-672-es Braun mit szólna egy nt 30 literes dobozhoz, 30 Hz-es hangolással?
F3= 42 Hz, szerintem inkább 45, ha a szubtartomány kiemeléséből veszek el 3 dB-t.
Ez 60-80 Hz-nél így 89 dB/W, amúgy 88. Nem rossz ez egy ilyen kis doboztól.
[attachment=4]

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol
Épp határeset, de működik, csak vigyázni kell a hangolásra, ilyen kis dobozban nehezen érhető el a ~30Hz.
Válaszol
Azt félek megkérdezni, miért nincs neki ára. Netán elfogyott?
Válaszol
Igen, elfogyott, nálam van még az utolsó 24 darab egy átgondoltabb változatban összerakva.
Válaszol
Szabad belőle kérni? Majd nemsokára, ha lesz rá pénz..
Válaszol
Persze. Mindent szabad. Big Grin
Válaszol
Csak nem kapok, mi? Smile
T-S szinten van lényeges változás, vagy "csak" a kitérése nagyobb?
Válaszol
:-D

T-S hasonló maradt, dobozigény ugyanaz, csak az átvitel lett középtartományban kiigazítva, a lineáris tartomány több, és egy kicsit össze van kenve a membrán, de ez ránézésre nem látszik.
Válaszol
Jó lesz az, valszeg lefele fog nézni. Mi pénz?
Válaszol
Hja nem úgy értem, h. esztétikailag probléma lenne, Big Grin és ne lehetne ránézni, csak abból a szempontból írtam le, hogy kicsit változtattam utólag a membránszerkezeten egy impregnálással, de ez nem a megszokott fényes, felületi kezelés.
Ár ment privátban, csak h. kipróbáljam, működik-e.
Válaszol
Szokásos kosárban várható? Kívül 256 mm, beépítési 220. Csinálok neki valami dobozt, már van is egy remek ötletem, hogy nézzen ki Smile

Rájöttem, akármit teszek ebbe a szobába, olyan kiemelése van, hogy úgysem én döntöm el, mit fogok hallani..
Válaszol
:-D Akkor fölösleges is a szub. A kosár az, mint volt, de a kivágás előtt inkább várd meg, hogy kezedben legyen a hangszóró, régebben nem volt tökéletes az adatlapon a méretezés, és nem tudom, hogy javítottam-e.
Válaszol
A szub sosem felesleges! :-D
Milyen távolságot illene tartani a hangszóró és a talaj között? Külön lap lesz alatta.
Válaszol
Na ez jó kérdés, ha reflexcső nincs az alsó lapon, akkor 4-5 centi biztos elég, ha nagyon alacsonyak a lábai, akkor valamilyen szinten aluláteresztő szűrőként viselkedik majd a doboz.
Válaszol
Nem, oldalt lesz a cső. Ilyen hangterelő vagy mi lehet az, amit ilyenkor a hangszóró közepéhez tesznek, a legalsó lapra, szükséges? Vagy az csak arra van, ha túl nagyot mozdulna, kilukassza a porvédőt? Smile
Válaszol
Mire is gondolsz most?
Válaszol
Mikor a hsz lefele néz, és alatta van egy ilyen kúp-féle. Egyszer láttam ilyet épített doboznál.

[attachment=5]

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 67 Vendég