A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SUB
Maximum nettó 63 literbe javasolják, 30 Hz-es hangolási - és határfrekvencia. Lehet kisebb is, olyan nt 30, de inkább 35 liter a minimum hozzá.
A rendes vágás lesz a nehéz, hogy illeszkedjen a 2.0-hoz.
Válaszol
egy cirka 50 literes dobozzal kielégítő eredményt kaphatok?
miért lesz nehéz illeszteni a 2.0-hoz?
Válaszol
Azt neked kell tudni, kb 34 Hz-es f3 pont várható úgy. Valamilyen doboztervezőnek meg kellene tanulni a használatát, hogy lásd, mit várhatsz az adott hangszórótól.

Mert nem lehet olyan pont, ahol elnyomja a szub a frontokat, illetve nem produkál elég hangnyomást egyik sem.
A zárt doboz felülátersztő szűrőként viselkedik, alapesetben 12 dB/oktávval vág, a reflex pedig 24-el. Persze a valóságban nem, ezért kellene a doboztervező. Ehhez kell illeszkednie a szubnak.
Plusz a fázisviszonyoknak is illene találkozni, különben szintén kioltják egymást.
Szvsz jobb lenne szub nélkülit építened, jobb eredményt kaphatsz úgy. A 2.1 az olcsó rendszerek kényszerű megoldása.
Válaszol
Igen lehetséges jobb lenne de 2.0 rendszerem nem tervezem nagyobbra mint max 13-as hangszórokból és ahhoz pedig kellene még mély meg kicsit alacsonyabb freki mint amit azok tudnak,
nem beszélve arról,hogy mennyivel nagyobb anyagköltség lenne 2 db 3 utas hangfal...
a subot végülis az alsó frekikre használnám és a leendő 2.0 rendszert pedig e fölött váltom majd el.
Jbl progival tudom megnézni mekkora térfogatot ír.
Válaszol
A VT-nek volt annakidején, a vége felé, egy 2.1-egy rendszere, hát abban a HA31 volt.

Először a lehallgató helyiség hatásait kell legalább nagyjából kitalálni, azután lehet dobozméretben-hangolásban gondolkodni. Mekkora szobában hallgatod majd?
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
egy panellakás nagyszobája 6x3,5 m(21m2)
Te milyennek ítéled meg a 2.1-es rendszert?
és a kiszemelt 25-ös (672-es)hangszórót?
Válaszol
Ha fontos a jó alsó határ, akkor ez a legkönnyebb módja a mélytartomány kiterjesztésének, a háromutas váltási nehézségeit elkerülve. Ezen a 21m^2-en még határeset egy külön szub, némi csillapítóanyaggal laposítva a mélytartományt jó lehet.

A 25R672N, ami most elérhető még, a saját felhasználási céljaira (háromutas mélyhangszórója, vagy közepes terhelhetőségű szub) kifejezetten jó választás, a jó alsó határ (30Hz) és a 6000Hz-ig rezonanciamentes középtartomány miatt.

A 31-es 50 literben zártként lenne jó, vagy esetleg túlcsillapítva egy reflexcsővel, de akkor már mérni kell a hangolást és az átvitelt mélyben.
Válaszol
rendben akkor maradok inkább a 25-ös hangszóró mellett annak hány litert javasolsz?
Válaszol
Ott is legalább 50 liter kell, és egy kb. 30Hz-es hangolás.
Válaszol
oké köszönöm szépen!

25R672N ezt a hangszórót nem találtam meg a honlapon ,a HA25-672 ugyanezt a hangszórót takarja?
Láttam,hogy Pécsen is van viszonteladó,holnap meg is veszem szerintemSmile
egy körülbelül ideális doboztérfogatot írnál nekem irányadónak? és annyi segédlet még,hogy legyen elrendezve(elöl ,lent ,oldalt) a hangszóró+ reflexnyílás (és ezek száma)?
köszönöm!!!
Válaszol
Nem arról volt szó, hogy a 672-nek 35-63 liter között illik lennie, ha reflex?
Válaszol
de csak shalafi legalább 50 litert írt vagyis ezt egy minimum kritériumnak vettemSmile
beleteszem egy 70 literes dobozba majd.
az elektronika lehet egy légtérben hsz-val vagy ekkora membránnál már ajánlatos elválasztani?(és a többi kérdésemre is válaszoljatok légyszi)Smile
köszönöm!
Válaszol
Épp tőle kérdezem én is.

70 sok lesz a HA25-nek.
Ha az elektronika nem zörög, akkor nem hinném, hogy szükséges elválasztani. Meg persze ne eresszen bordánál, potiknál, nem egyszerű azt megoldani.
Úgy tudom, ha alul van a hangszóró, kevésbé lesz érzékeny a doboz az elhelyezésre.
A cső meg ha minden igaz, egy darabra kellene törekedni. Ha lefele néz, akkor legalább egy átmérőnyi magasságra kell lennie a talajtól. Ha a fal felé, akkor nem szabad rátolni, de azt már úgyis fülre.
Válaszol
okéSmile pedig,ha elöl lenne akkor látszana is mi rezegteti a lakástSmile
várjuk akkor shalatól a választSmile
Válaszol
Ha elöl van, akkor nincs ilyen szabály, azért is nem írtam. Akárcsak a csőnél.
Válaszol
(2011. 05. 15., 18:53)Szász László Írta: Nem arról volt szó, hogy a 672-nek 35-63 liter között illik lennie, ha reflex?

Igen, ezért írtam ötvenet, kisebb térfogatban nem hangolható elég mélyre, ettől több meg a szoba miatt nem hiszem, hogy kell.

HA25-672 nincs már, ami szóba jöhet az kicsit más. [attachment=25]

Csatolt fájl(ok)
.pdf   25R672N.pdf (Méret: 106,52 KB / Letöltések: 623)
Válaszol
rendben köszönöm szépen az adott hangszóró akkor már nem is kapható(672)?vagy még lehet találok raktáron(pécsen majd megnézem holnap)
köszi az adatlapot korrektnek tűnikSmile
Válaszol
Készülget a 25R672N, braunnal szerelt szub.
Valamiért egy bizonyos (100 Watt alatti) teljesítményen kiugrik a membrán. Szinte minden frekin csinálta, de a csövet egy kicsit csillapítottam, így ahol még beleszólása van, megoldódott a helyzet.
Feljebb azonban, a videón konkrétan 50 Hz-en, nem sikerül megoldani a problémát. Mi lehet az oka?

Amit még kérdezni szeretnék, hogy ki szabad lukasztani a porvédőt? 15-20 mm-re gondoltam, tennék oda egy ekkora (15-20 mm-es) textil porvédőt.
A hűtő lukak zörögnek, ezt meg kell oldani.

Jelenleg a tervezettnél lejjebb van hangolva a doboz, ugyanis a szükségesnél kisebb csövet kellett használnom (30 mm2), ennél pedig a portzaj csökkentése érdekében 23 Hz-es a hangolás. Egy keveset növekszik a membránkitérés, de határon marad, az átvitel pedig javul. Nettó 48-50 liter ezzel a csővel.

[Kép: 162932_hosszu.jpg]
Válaszol
Mivel jóval alacsonyabbra hangolod, ezért nő a kitérés hangolási freki fölött. Nem véletlen a 30Hz.
A csövet csillapítva csak nő a kitérés, mivel csökken a rezonátor jósága.

Érdekes ötlet, még nem volt még példa ilyen igényre eddig. Big Grin De vagdalni nem lehet, a teljes pv-t kell cserélni, ha csak szubnak használod a hangszórót. Elvileg megoldható sérülésmentesen, de ahhoz én kellek. Smile
Válaszol
A kitéréssel nincs baj, ha bezárom, akkor is a +-15 mm-en belül marad.
Mint látható, kiugrik a membrán. Gondolom, hosszú távon nem díjazza a hangszóró.
Így viselkedik a hangerő emelkedésével. Zárt és akárhova hangolt reflexnél is. A középvonal a nyugalmi állapot.

[Kép: 162932_img_4638.jpg]

Nekem lenne rá igényem, mozi alatt egyenesen használhatatlan, esetenként annyira hangos.
A kivágás csak nehezen megoldható, vagy egyéb problémákat okoz?
Válaszol
Persze hogy kiugrik, ha mélyebbre van hangolva. Smile
[attachment=52]

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol
De zártnál is kiugrik. 32 Hz-es hangolásnál szintén. Ráadásul 50 Hz, amiről most szó van.
Válaszol
Ha csökkented a hangolási frekvenciát, akkor nő a kitérés fölötte, 50Hz-nél is. Ezt próbáltam jelezni.

Ez a hangszóró egyébként nem SBX4060, nem is autós szub, itt nem 0,1-es engedékenységű a lengőrendszer, 0,7-0,8mm/N körüli, ha az erősítő hibázik (és általában az ilyen aszimmetria onnan ered), az is könnyebben érzékelhető rajta. Az igényeket előre jelezni kell, ha tudom, hogy mire van szükség, akkor SBX-esítem neked már korábban. Smile
Válaszol
Azt látom, de 50 Hz-en úgy +-5 mm után kiugrik, míg mondjuk 20-40 Hz-en +-15 mm-el sincs gondja. Engem nem zavar, de gondolom a lengőrendszert igen.

Másik erősítővel is pont így viselkedik, a hiba utána van. Tanácstalan vagyok, merre fele kellene változtatni, mivel 32 Hz-es hanglással is ezt produkálja.
Válaszol
Azt biztosan nem zavarja, mert az már nem sokat változik, ezek ilyen bejáratásmentes anyagok, de egyébként nem kifejezetten normális hogy így viselkedik. Nem tudom, hol lehet a hiba, mert ilyen visszajelzést senki mástól nem kaptam még, a régi, évekkel ezelőtti 3-4mm-es lin. kitérésű hangszórókról sem.
Válaszol
Ha nem teszi tönkre, akkor nem baj.

Ha egy ilyen építenék be, mi romlana el? A megjelenést leszámítva Smile

[Kép: 162932_img_4639.jpg]

Ui.: csak én nem veszem észre, vagy tényleg eltűnt a képfeltöltés? Ki akartam pedig próbálni.
Válaszol
Nyugalom, nem eszik olyan forrón, majd elkezdek kicsit gondolkodni, másnak sem szokott megártani. Smile Aztán szerintem találok megoldást.

Szokták alkalmazni, de esetedben nem járható út, ahogy írtam már, ahhoz be kell zárni a porvédő alatti szellőző lyukakat.

Nem tűnt sehova. Smile
Válaszol
(2011. 07. 07., 12:39)Szász László Írta: A kitéréssel nincs baj, ha bezárom, akkor is a +-15 mm-en belül marad.
Mint látható, kiugrik a membrán. Gondolom, hosszú távon nem díjazza a hangszóró.
Így viselkedik a hangerő emelkedésével. Zárt és akárhova hangolt reflexnél is. A középvonal a nyugalmi állapot.

Nekem lenne rá igényem, mozi alatt egyenesen használhatatlan, esetenként annyira hangos.
A kivágás csak nehezen megoldható, vagy egyéb problémákat okoz?
Olyan, mintha kivezérlés hatására elmozdulna a végfok egyenszintje. Ez mérhető lenne egyszerű műszerrel is.
Ellenpróbaként meg kellene cserélni a hangszóró polaritását. Ha akkor befelé mozdulna, akkor valami erős másodfokú torzítást hoz létre a hangszóró. Vagy dióda van benne+ Smile

Válaszol
Másik erősítővel is csinálja, ráadásul pont ilyen szinteknél.
Az erősítőt egyébként kimértem LspLAB szkópjával, igaz, csak műterheléssel. Nem volt vele gond.
Válaszol
Nagy DF mellett nem jelentkezik a dolog, csak kisebb 100 körüli értékeknél.

De írtam msnen is, h. tudunk változtatni a hangszórón, lehet a mozgórészeket úgy alakítani, hogy kevésbé számítson az erősítő
Válaszol
(2011. 07. 07., 18:18)fdsa Írta: Ellenpróbaként meg kellene cserélni a hangszóró polaritását. Ha akkor befelé mozdulna, akkor valami erős másodfokú torzítást hoz létre a hangszóró. Vagy dióda van benne Smile
Ezt el...tam Sad. Ti meg nem figyeltek. Pont fordítva: ha polaritáscserével is kifelé mászik, akkor van valami másodfokú nemlinearitás benne. Például egy szelep a dobozon vagy magán a hangszórón, ami befelé jobban engedi a levegőt, mint kifelé. Például egy átfúrt vasmag, aminek kicsit nekiszorul a dobozon belül a csillapítóanyag.

Válaszol
Hm, ez így már elképzelhető, eszembe juttatja, hogy a régi VT-s hangszórótervező anyagokban is találtam utalást erre, a fúrt vasmagú vagy porvédő mögött szellőztetett hangszóróknál. Megnézem amint legközelebb ilyen hszt rakok össze.
Válaszol
(2011. 07. 07., 21:22)fdsa Írta: Például egy szelep a dobozon vagy magán a hangszórón, ami befelé jobban engedi a levegőt, mint kifelé. Például egy átfúrt vasmag, aminek kicsit nekiszorul a dobozon belül a csillapítóanyag.

Vagy egy átlukasztott membrán, szellőzés céljából, ami simán lehet egy szelep. Egyik légtér a cséve körüli rész, másik a doboz. Azt hiszem, ma leszedem a porvédőt, akkor kiderül.
Válaszol
Smile És annak is van egy hangolási frekvenciája. Elvileg. Szellőzés mindenképp kell a pv. mögé, de csökkenteni kéne a jóságot.
Válaszol
Levettem a porvédőt. A szellőző lukakat (szerintem túlzottan) elfedte, ez is rásegített a borzalmas zaj kialakulásában. A membrán kiugrását nem ez okozza.
Textil porvédőre cserélés után a zaj megszűnt. Ugyan nem teljesen hangtalan működés közben, de elfogadható.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 42 Vendég