A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Mivel van a probléma ,és te mivel próbálnád?
Válaszol
Még mindig ugyanaz, nem veszed figyelembe a hangszórók és a doboz akusztikus tulajdonságait. Hogy mit próbálnék, azt már írtam korábban.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Igazad van, amiatt nem veszem figyelembe mert nem tudok mit figyelembe venni mert nincsen benne semmi tapasztalatom Sad
Válaszol
Egy része ott van az adatlapon, másik része modellezhető az előlap méretei, és a hangszóróelhelyezés ismeretében az edge nevű programmal.
Válaszol
megnézem ezt a progit..

köszi
tudsz valami pontosabbat erről a programról ,mert így nem találom
megvan Smile
Válaszol
(2011. 04. 11., 20:17)hobbi-zene Írta:
shalafi66 Írta:Ha17-626 mindig volt. 634 még alkatrészhiány miatt nincs.
biztos csak eddig nem vettem észre a listában.

a 634 "mutáció" már rég óta parkol :?

Na elindult végre, reggel öt körül készen volt az első két darab.
[attachment=24]

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol
stp-nek 634 átvitel
[attachment=29]

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol
hello shalafi66!

játszom az edge nevű programmal,lenne egy két kérdésem:
- a mikrofon helyzete "mic distance" elég ha a legnagyobb oldal távolságában van,vagy hallgatói pozícióban kell lennie?
-viszont a vizszintes és a függőleges helyzetről nincs ötletem....

az edge response: ablakban meg a doboz vagyis előlap kiemelését látom a frekvencia függvényében ,és a lényeg hogy ne legyen sehol sem kiemelés jól gondolom?

Válaszol
Általában 1m-ről szokás nézni. A függőleges ~fülmagasság, a vízszintes meg lehetséges hallgatási pozíciókból követezik. De elég általában csak szemből nézni, nem kell a túlzott tökéletesség.

Az előlap hatásait látod diffrakciók, és baffle step szempontjából, a cél, hogy minél kevésbé emeljen rá középtartományban, és minél kevesebb letörés legyen magasban.
Válaszol
köszönöm, már nézem is:d
Válaszol
Sziasztok! Hangládába csillapító anyagnak pontosan mi a szerepe???
Válaszol
Szia, hát az, hogy csillapítson Smile Megakadályozza az állóhullámok létrejöttét, valamint virtuálisan növeli a térfogatot. Utóbbival lehet hangolni még a dobozt.
Válaszol
Hangolni? Azt hogy? Én hegedülök azt tudom hogy kell hangolni..de egy dobozt? Big Grin
Válaszol
Itt leírja.
A csillapítóanyaggal is tudsz még ezen változtatni, figyelembe kell venni azt is.
Válaszol
De hogy? minél többet rakok bele annál mélyebb lesz vagy mi??
Válaszol
A zárt doboz, és a cső -mondhatni így is- egy rezonátort alkot, aminek van egy rezonancia-frekvenciája, ez a hangolási frekvencia. Ezen frekvencia alatt a hangnyomás 18...24dB/oktávval esni kezd. Minden hangszóróhoz az ajánlott doboztérfogat mellett ajánlható egy kompromisszumos hangolási frekvencia, bár az attól is függ, mekkora a szoba, és hol van a doboz elhelyezve.. meg még sokmindentől. A doboztérfogat ugye adott.. a cső hosszával lehet játszani, azzal lehet módosítani a hangolási frekvenciát. Ellenőrizni pedig impedanciamenet-méréssel lehet: egy görbe lesz az eredmény, 2 csúcsponttal, és a két csúcspont közötti minimum helyhez tartozó frekvencia a hangolási frekvencia. Továbbá a csillapítóanyag mennyiségével is lehet egy dobozt hangolni.
(2011. 06. 29., 11:28)radocroli Írta: De hogy? minél többet rakok bele annál mélyebb lesz vagy mi??

Ez nem ilyen egyszerű. Mint ahogy a cső esete sem. A dolog nem úgy működik, hogy minél mélyebb hangolod, annál mélyebb lesz. Van egy optimuma a hangolási frekinek, amikor a legalacsonyabb az alsó határfreki. Ha ezen frekvencia alá vagy felé hangolod, mindkét esetben nőni fog, tehát romlani fog a mélyátvitel. Föléhangolásnál kiemelések lehetnek, aláhangolásnál pedig csökkenő mechanikai terhelhetőség, rossz impulzusválasz.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Ez így ok de ogy tudom meghatározni a megfelelő hangolást? és hogy hatarozom meg a megfelelő reflex cső hosszát pl.? Van valami képlet?Smile
Válaszol
Azt meg itt írja.
Válaszol
Kösz ezt nem láttam.
Válaszol
Sziasztok!

Hangdoboz építésre adtam a fejem..
Hosszas tervezgetés után a HA20-484-es mélyközép és HG2,5-639 -es magas mellett döntöttem. Az ajánlás után ~32 literes zárt dobozba rakom őket. A dobozok már majdnem készen vannak, most következik majd a doboz " lelke", a hangváltó. Egy két kérdésem akadt ezzel kapcsolatban.

Először is nem tudom, hogy a dobozokat kitömjem e valamennyire, vagy majd a tesztelés közben meglátom?
A hangváltó 6/12db/okt, a mélyközép elött egy 1,3 mH-is tekercs lesz, a magas előtt 6,8uF-os kondi lesz és egy 270uH-os tekercs. Amit nem tudok: Jobb ha a kondik párhuzamos kapcsolásából rakom ki a 6,8 uF-ot, így jobb eredő ESR értéket kapok? A magassal párhuzamosan 3 Ohm körüli l-padet gondoltam, de ha a 270uH -s tekercsnek 2 Ohm körüli a soros ellenállása, akkor az gondolom elég csúnyán beleszól a dolgokba...
Ami még kérdésem akadt: Sok helyen azt olvastam, hogy a mélyközép előtti tekercs akkor jó ha légmagos, mert a vasmag torzításokat visz be. Ezzel nem értek teljesen egyet, mivel ha elég nagy a vasmag, akkor nem telítődik, és hiszterézis ide vagy oda, nincs torzítás, viszont kevesebb menetszám is elég, ezzel kisebb a soros ellenállás. Mi van akkor a magas ágban az tekercs vasmagos? Ott kisebb a teljesítmény, viszont nagyobb a frekvencia..
Nem tudom eldönteni mi lenne a helyes megoldás..Mi a véleményetek erről?
Üdv
Zaturek
Válaszol
Kevés az 1,3mH legalább 1,5 kell, ferrites nyugodtan lehet. Jobb, mit a lemezes vasmagos.

L-pad az feszültségosztó, két tagból áll, egy párhuzamos 3 ohmos ellenállás még csak az impedanciát változtatja, soros tag nélkül a hangnyomást nem csökkenti. Pedig arra is szükség van, nagyjából 86-87dB@1W-ra kell csökkenteni, kb. ez lesz az a szint, ami a mélytartományból megmarad zárt dobozban.

270uH-nek kb. 0,4R körüli a DC ellenállása 1,0-ás huzalból.
Válaszol

Oké, köszi!
Változtatok akkor rajta.

Zaturek

Válaszol

Lenne egy kérdésem még az L-pad-del kapcsolatban.
Ha 3dB-t akarok csökkenteni a magassugárzó érzékenységén, mi határozza meg, hogy a feszosztóban mekkora ellenállások legyenek? Itt arra gondolok, hogy elméletileg végtelen lehetőség van a 0.707/1 arány eléréséhez.
Válaszol
Én úgy tudom, úgy csinálják, hogy az LPAD-ozott ereső DC ellenállás megegyezzen a hangszóró eredeti DC ellenállásával. Tehát R1+(R2XRHSZDC)=RHSZDC. A komplex impedancia ennél kicsit már bonyolultabb helyzet.. Azon kívül figyelembe kell venni azt is, hogy a soros ill. párhuzamos ellenállások a magashsz jóságába is belenyúlnak.

http://subvoice.hu/hangdobozepites/elmelet/hangvalto2/

Itt Subvoice szépen leírja, mit kell tudni az LPAD méretezését illetően, nameg egyéb hasznos dolgokat.
Válaszol

Hmm...ez teljesen logikusan hangzik! Smile
Hogy erre én miért nem gondoltam!? Big Grin
Köszi az infót!

Zaturek

Válaszol
Elkészültek végre a dobozok. Hát hogy is mondjam..elég vegyesek az érzéseim. Első hallgatásra jobb volt, mint amire számítottam, de miután összehasonlítottam a hangjukat egy etalon essence 10-zel kicsit elkenődtem.. Rogers Waters úgy szól rajta, mint ha totál taknyos lenne...Vagy nem is tudom, mintha a víz alól énekelne..Valami nem kóser Smile
Asszem lesz még mit reszelnem rajta.. Smile
Válaszol

Sziasztok!

Meg tudná nekem mondani valaki, hogy a HG2,5-639-es magashangszóróm miért nem akarja megszólaltatni rendesen a 14-15 kHz feletti frekvenciákat?
Mi lehet a baj? Hangszórókábel? Kondi? A hangszóró szinte új, lehet h be kell még járódnia?

Üdv
Zaturek

Válaszol
Elvileg nem sokat változtat az átvitelen a bejáratás, főleg nem a felső oktáv végén. Az átvitel biztosan esik magasban 15k fölött, de régen mértem már, nem tudom, mi az aktuális állapot.
Válaszol
Üdv!
Mivel új vagyok a fórumban, nem tudom, hogy jó helyen járok a tanács-kérésben.
Szeretnék építeni egy 2 utas állóhangfalat.
Van egy pár Orion lb 1031-em 8 ohm 40 watt ha jól tudom.
Van még egy pár SAL DT 6 magassugárzó és SAL HV 211 A hangváltó.
Lehet valami értelmeset összedobni belőlük?
Előre is köszönöm!

Viktor
Válaszol
Ha a magas központosan szerelt, és nincs más szokásos problémája akkor valószínűleg. De nem lesz könnyű, mert a hangszóró ismeretlen, és használható adatokat nem közölnek a SAL-nál. A bolgár mélyközépnél is kérdéses, hogy milyen állapotban van, esetleg javították-e már.
Válaszol
Eléggé jó állapotban van, és biztosan nem javított, mivel olyan helyről szereztem, ahol dobozban állt.
Van egy SAL terv, az húszas méllyel van szerelve, de az 3 utas. 2utas terv meg csak 16-os méllyel van.
Esetleg egy doboztervet nem tudna valaki mutatni?
Shalafi66! Köszönöm a választ!
Válaszol
A SAL "tervek" nem használhatóak, valódi tervezés nincs mögöttük. A doboz egyszerű, ennél a hangszórónál 30 liter nettó hasznos térfogat kell, jól csillapítva. De a doboz önmagában még semmi. Smile A lényeg inkább a váltónál lesz.
Válaszol
Szóval mindegy, hogy az magas lesz, vagy inkább szélesebb és alacsonyabb, de a térfogata 30 liter legyen?
Nem megfelelő hozzá a SAL hangváltó?
Válaszol
Azért annyira nem mindegy.. az oldalarányokra is érdemes figyelni, hogy az oldalfalak rezonanciái minél távolabb legyenek egymástól.
Válaszol
(2011. 07. 28., 19:28)CraMur Írta: Nem megfelelő hozzá a SAL hangváltó?

Az semmihez nem megfelelő.

Kevesebb múlik az oldalarányokon, mint a hangszórón a térfogaton, vagy a váltón, de azért azok is fontosak. Ebben az esetben annyi bőven elég, hogy egyik oldal se legyen a másik egész számú többszöröse, a hangszórók legyenek minél közelebb egymáshoz, és a magasat érdemes eltolni kicsit a középvonalhoz képest. Természetesen a 30 litert megtartva érvényes mindez.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 146 Vendég