A téma értékelése:
  • 1 szavazat - átlag 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hangszórók
Az hajszál pontosan bruttó 50 liter. *

Mínusz a merevítők anyagvastagság. *

Mert 1000 mm -nél a 16 os alapanyag nagyon rezodáns lehet ha nincs megfelelően kimerevítve.

....

Shalfi:

Köszi a gyors választ.
Sajnos az erősítőm a ludas, kis tesztelgetés után kiderült, hogy ő torzítja el magát csúnyán. (Digitál)

Tudnál nekem mondani némi infót a HA27-566 -ről.
FS, átvitel allul, ajánlott láda esetleg.
Nagyon jól jönne némi adat... sajnos semmit nem találtam róla.

Válaszol
Smile sokszor írtam, hogy ugyanaz, mint a 250mm-es, vagyis a 479.

Én ~35 liternek látom a dobozt belül, de nem tudom melyikre hasonlít a SÁL füzetből, mert ott majdnem mind max. 90cm magas.

Az erősítő is lehet, ha belép az áramkorlát.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Igen ott kilencven magasak de ez nagyobbra sikerult kicsitBig Grin de az nem baj sztem ..35 L kb sztem is..
Válaszol
Thumbs Up 
Valóban 35, nem írtam be anyagvastagságot .oh.
Válaszol
Akkor a láda jó lesz 220 cm h2000 mélyközéphez meg 1 magashangszóróhoz?Hangváltó?
Válaszol
Persze, a 35-40 liter megfelel a hangszórónak. Váltónak valót akkor lehet kitalálni, ha megvan a magashsz.
Válaszol
Magas hangszórónak milyet ajánlatok? H2000 jó? nekem szép hangú kell nem ami csak hangos...
http://h2000.hangszoro.net/speaker/adat/493.pdf

Mi a különbség a hangszórók névleges és zenei teljesítménye között? ha zeneit nézem, összeadom 80 w+80w akkor az 160 vagyis kell a 200W váltó.Na most 4 vagy 8 ohm? Ha a két hangszórót sorba kötöm akkor ugye az 4 Ohm lesz...de gondolom a hangváltót az érdekli hogy a hangszórók milyenek,egyenként , vagyis akkor 8 Ohmos hangváltó kell? 200W, kétutas,2500-3000 a keresztezési frek.
Hangolni a dobozt a reflex cső méretével lehet ? De hogy számoljam ki ogy milyen hosszú és milyen átmérőjű kell?
Válaszol
=> http://subvoice.hu/?temakor=hangdobozepites
Válaszol
Megtaláltam ezt az oldalt régebben, most meg végig is olvastam kb. az összes cikketSmile De még mindig nem értem hogy a frekvencia váltónál , a hangszoró ellenállását hogy illesztjuk. Ha jól érte maz irást akkor mindegy hogy milyen a hangszoró egyszerűen korrigáljuk az impedenciát a hangváltóban és a hangváltóval határozzuk meg hogy milyen ellenállása lesz a doboznak az erősítő felé?
Válaszol
Akkor át kéne olvasni megint Wink
A hangsugárzó végleges ellenállását alapvetően az alkalmazott mély illetve mélyközép hangszóró határozza meg. Ezen a hangváltó nem sokat változtat, legfeljebb csökkenteni fogja itt-ott, ha el van rontva.
Válaszol
Először talán azt kellene megtudni mivel hajtod majd meg a készülő rendszert.

Ha az ohm-ok nem tiszták Smile
Válaszol
Az ohmok tiszták, az erősítő meg a hangszoró között..azt nem értem, akkor elmondom mégegyszer, hogy pl. ' frekvencia váltó ha mondjuk 8 Ohmos akkor arra 8 Ohmos hangszorókat lehet rákötni? És ha mondjuk én építem meg, akkor hogy tudom 8 vagy 4 ohmosra építeni? Látom hogy miket és hogy kell összekötni és értem az egészet, főleg subvoice leirása utan, csak ezt nem vágom hogy most akkor 4 ohmos lesz vagy 8 ohmos vagy ha összevissza rakom össze akkor lehet más érték is? Hogy tudom biztosan h amit építek az hány ohmos lesz? Összeadom az éllenállás értékeket a hangváltóban.Ellenálások,tekercsek és kondik ellenállásának összege? bocs tényleg nem értem ezt...
Válaszol
A váltónak nincs olyanja, hogy hány ohmos. Az univerzálisnak hazudott ócskaságokra rámondják, hogy mondjuk 4 - vagy 8 ohmos hangszórókhoz valóak. De maga a váltó nem rendelkezik ilyen mérőszámmal.

Az adott hangszórót kell megvizsgálni, hogy épp hol kell váltani. Ez és a hangszóró impedancia értéke alapján (4 v. 8 ohm mondjuk) lehet kiszámolni egy nagyon durván közelítő értéket.
Erre van szkript az ajánlott oldalon is, de számolhatod magad is. Törésponti frekvencia= 1/(2pí*R*C). Tekercsnél pedig 2pí*L*C.
Ha nem elsőrendű, hanem másod- vagy harmad-, akkor a képlet változik, és még inkább csak durva közelítésre jó.

C és L a bizonyos frekvencia fölött illetve alatt hangszóróra jutó feszültséget szabályozó elem, tehát ami váltani fog.
R a hangszóró impedanciája lenne, amit valójában Z-vel jelölnek, de innét is látszik, mennyire pontatlan ez a számítás.
Válaszol
Azonkívül megeshet, hogy a mélyközéphangszóró impedanciája a vágási frekvencián már rég nem 8 ohm az induktivitása miatt, hanem több, és az uni-váltó máris nem ott fog váltani, ahol azt mi szeretnénk. Ilyenkor persze egyből a jó öreg Zobel-hez nyúl mindenki.. de ki lehet használni az emelkedő impedanciamenetet, és úgy tervezni a váltót. Nem pedig először jópár ellenállással és kondival linearizálni a hangszóró impedanciamenetét, és utána váltani tankönyvi módon.. többet árt sokszor, mint használ. Speciel a sok induktív és kapacitív összetevő igencsak megtekergeti feleslegesen a fázisokat, amiket a hangszóró, és még sok minden amúgy is megtekergetnek.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Szerintem jó az imp korrekció, pont, hogy inkább rendbe teszi a dolgokat. Sok TDA pl kattogni kezd, ha nincs ilyen tag.
Más félvezetős dolgoknál nem tudom, mi a helyzet, ahhoz te jobban értesz.
Válaszol
Most aztán tényleg összezavarodtam. Esetleg akkor valakine kvan valami működő kapcsolása hangváltóra, úgy hogy a végén 4 ohmot kapjak az az erősítő irányába?
Válaszol
Ha gyakorlati szempontból nézzük, szükség van egy aluláteresztő szűrőre a mélyközép és egy felüláteresztőre a magas előtt. Ez legegyszerűbb esetben egy tekercs, és egy kondenzátor, amiket a hangszórókkal sorosan kapcsolunk, majd a szűrők bemeneteit párhuzamosan. Jó esetben ilyenkor a névleges impedancia nem változik, marad a mélyközéppel és magassal megegyező, 599 esetében pl. 8R.
Más megoldások is léteznek, de egy db 8R mélyközépnél sosem lehet váltóval 4R eredő impedanciát elérni.
Válaszol
De ugye a hangszorókat leeht párzhuzamosan illetve sorosan kötni. Na most ha váltót alkalmazok akkor erre nincs lehetőség? Evvel nem tudom befolyásolni a végső, erősítőre érkező impedenciát?
Válaszol
Smile ha két 8R mélyközéphangszórót használsz akkor tudsz 4R rendszert építeni. A váltónak egyik lényege, hogy az impedancia növelésével keresztezés alatt és fölött, azonos frekvenciatartományban nem engedi érvényesülni a mély és magashangszórót, ezért az eredő imp. sehol nem lesz alacsonyabb a mélyközép névleges impedanciájától.
Válaszol
De 1 mélyből ami 8 és magasból ami 8 Ohm nem tudok 4R építeni? Smile
Válaszol
Nem.
Válaszol
Miért? Akkor 2db magasból és 1 mélyből?
Válaszol
Smile Fordítva, két 8R mély, 1 magas. Mindig a mélytartomány impedanciája a meghatározó, ahhoz illesztjük a közepet-magasat.

Hogy miért nem, azt leírtam az előbb, azért mert két különböző tulajdonságú hangszórót nem tudsz egyszerűen párhuzamosan kapcsolni, a mélyközép még csak elműködik teljes sávban, de a magashszek (típusfüggően) 3-4-5kHz alatt nem használhatók, le kell vágni a mélyebb tartományokba eső jeleket, és emiatt mélyebb frekvenciákon nem érvényesül a magashangszóró 8R impedanciája, ott csak a mély-mélyközéphangszóróé a meghatározó.

Smile Érdemes lenne kicsit utánaolvasni az alkatrészeknek, jellemző impedanciájuknak, megérteni a soros-párhuzamos kapcsolást, stb.

Vagy nem megérteni, és akkor csak követni egy megoldási javaslatot, amit kapsz a többiektől, vagy tőlem.
Válaszol
Akkor nem lehetne 3 utas ládát építeni hogy az 4 Ohmos legyen? Váltó?
Válaszol
(2011. 07. 05., 16:19)radocroli Írta: Akkor nem lehetne 3 utas ládát építeni hogy az 4 Ohmos legyen? Váltó?

DE! Akkor ha a méylközép eredője 4R=4Ohm./ez jelenthet 1db 4Ohm-os méylközepet, 2db 8Ohm-osat párhuzamban stb./
A lényeg magas, közép tök mindegy az eredő ellenálás/impedancia/ tekintetében.
Válaszol
Az impedanciamenetet nem csak a mélyközép határozza meg. Sőt, ha mindhárom hangszóró 8 ohmos is, a közép- és a magas útjába csillapítás terén is be szoktunk avatkozni, mivel azok rendszerint érzékenyebbek. Soros ellenállat helyett ezért van a feszosztó (LPAD), ami megfelelően csillapít, és részben megtartja a kívánatos impedanciát.. impedancia-púpokra pedig ott a Notch, a rezonancia-púpokra meg a Zobel /közben kijavítom magam: emelkedő impedanciamenetre a Zobel-tag, rezonanciapúpra a Notch-filter való/.. És vannak olyan erősítők, melyek jobban szeretik a konstans impedanciát a teljes frekisávban, ezért eme hókuszpókuszok.

Persze.. ha DC ellenállást mérsz, a közép sávszűrője meg a magas felüláteresztője úgyszólván szakadás az egyenáramnak. Viszont gondolj bele: kiordít neked az erősítőből egy 5kHz-es jel jó nagy feszültségszinten, ráadásul 8 ohmhoz szokott erősítőből, és szembetalálkozik egy 4 ohmos középpel.. pláne, ha nincs csillapítva sem.. ekkor már a sávszűrő szépen átengedi a hangfrekvenciás feszültséget.. sem a hangszórónak, sem az erősítőnek nem tesz jót hosszú távon a találkozás.. a fület meg kifejezetten sérti.

Összegzésképpen: az eredő DC (egyenáramú) ellenállás tekintetében tényleg lényegtelen a közép és a magas. Azonban az impedancia egy olyan komplex mennyiség, mely függ a frekvenciától, ellenállások, és kapacitív ill. induktív reaktanciák összege. És köztudott, hogy a reaktanciák alapvetően függenek a frekvenciától:

omega=2*pi*f
X_L=omega*L [ohm]
X_C=1/(omega*C)

És összességében az impedancia:
Z=gyök(R^2+(X_L-X_c)^2)

És most képzelj magad elé 3 hangszóró helyettesítőképét dobozzal, reflexcsővel, és egy komplett 3 utas váltóval, és számold össze, hogy az az eredő impedancia mennyi rezisztív, kapacitív és induktív elemből tevődik össze. Nem 5 perces feladat Smile
Válaszol
Akkor most mi legyen?Smile Tud valaki megfelelő hangváltót? Rajz?
Válaszol
Attól függ, mi a megfelelő. Ha csak azt akarod, hogy szóljon kb. akárhogy, és menő 3 utas legyen, akkor rákeresel neten, hogy 3 way crossover, vagy kalkuátorok is vannak: www.lalena.com/audio.
Ha meg azt akarod, hogy igazán jó legyen, akkor felkeresel valakit a közeledben, aki tud átvitelt mérni, és ért a váltókhoz, és hosszú órákon át méregetitek-alakítjátok a váltót, míg olyan nem lesz, amilyennek lennie kell. Egy háromutast jól megcsinálni nem egyszerű feladat.
Vagy: bemész a boltba, és veszel egy háromutas váltót. Nincs vele macera.. cserébe úgy fog szólni, ahogy..
Válaszol
zupp, ne haragudj meg, de a "zobelnek" nevezett RC tag az emelkedő impedanciát kompenzálja (azon kívül, hogy formázza a szűrő átvitelét is), rezonanciákhoz nem sok köze van.

Egyébként sztem nem kéne ennyire bonyolítani a helyzetet, ez az információáradat kicsit fölösleges, és csak összezavarja azt, aki most olvas először a témában. Big Grin Jelenleg az a gond, hogy 4R hangsugárzót szeretne a kérdező, de egy darab 8R mélyközéppel, ami semmilyen formában nem lehetséges, sem két sem háromútban. A többi, hogy általánosságban a hangsugárzó impedanciája teljes sávban mitől függ, vagy hogy az univerzális váltók milyenek, egyelőre, itt, most, nekünk nem számít.

Közelítően megfelelő váltót bármikor lehet neki ajánlani, ha ismert a két hangszóró. De olyat nem lehet, ami értelmes módszerrel (párhuzamos ellenállás kizárva) 8 ohmos névleges impedanciából négyet csinál. azt lengőcséve cserének, vagy transzformátornak hívják, nem hangváltónak.

Egyedül a 2,5 utas megoldás ilyen, de ott az alapfeltétel szintén két egyforma 8R mélyközép.
Válaszol
Beleegyezek a 2 db mélyközépbe, legfejebb kisebbeket rakok bele...Smile Meg 1 magas? Én jó hangváltót szeretnék,. megépítem csak kellene 1 rajz....
Válaszol
De ha még nincs meg a mélyközép hangszóró, akkor lehet egy darab 4 ohmos is. Smile Pl. 599 helyett az 594 rajzszámú.
Válaszol
Megint badarságokat beszélek.. rezonanciára a notch van... asszem Big Grin Igazad van.. A Zobel-tag meg tényleg az emelkedő impedanciamenetet korrigálja.
Korrigáltam a hozzászólásom..
(Tényleg van velem mostanság valami.. ezelőtt nem engedtem ki ilyen hülyeségeket....)
Válaszol
Shocked 
Vagyis akkor 1 db 4 ohmos mély és 1 db 8 Ohmos magas? Így? Smile És akkor a váltó hozzá?? .oh.
Válaszol
Ha 4R hangsugárzót szeretnél, akkor igen, így.

A magas már mindegy, lehet 4-6-8, 15R. Smile Ott inkább az számít, hogy biztonságosan működjön 3000 körül, és a felső oktávban is szóljon.

Ha megvan a konkrét hangszórótípus, akkor lehet váltón gondolkodni.
Válaszol
HA22-594 lenne a mélyközép, és a magas http://h2000.hangszoro.net/speaker/adat/493.pdf vagy inkább ez ? http://h2000.hangszoro.net/speaker/adat/597.pdf ? vagy ezeken kívül??
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 130 Vendég