Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
Ha van még, akkor HD6,5-493, ha nincs már, akkor HD8. Lényeg, hogy 14mm-es lengőcsévéje legyen. Másféle magashsz nem nagyon fér el az eredeti helyén.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
(2011. 01. 06., 1:34)shalafi66 Írta: Igazán jól semmiképp nem fog szólni, de emiatt váltót cserélni fölösleges, mert nincs mire cserélni, újat kellene tervezni az új hangszórókészlethez.
Amit egyszerűen lehet kivitelezni az annyi, hogy a magas- és középhangszóró érzékenységét egy soros ellenállással csökkented, a mélyközéppel nagyjából egy szintre hozod. Hi!
Kb. hány ohmos ellenállást kellene bekötni?
Értékelés:
1
2050? Annál eredeti magashangszóróval kb. 3,3...4,7R, a középnél 2,2R.
2011. 06. 26., 20:07
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2011. 06. 26., 20:09. Szerkesztette: Tóni.)
(2011. 06. 26., 20:03)shalafi66 Írta: 2050? Annál eredeti magashangszóróval kb. 3,3...4,7R, a középnél 2,2R.
Köszi a segítséget!
Ha csrélem a Magashsz-t, melyiket válasszam? a HD6,5-493-t vagy a HD6,5-462-t? És azokat mennyire kell csillapítani?
Értékelés:
1
Elviekben ezeknek csak az impedanciája különbözik (4R, 8R), de nem tudom, hogy van-e még ezekből a hangszórókból, helyettük a hasonló méretű PSS jelzésű magasat szokták adni az üzemben mostanában, vagy ha az eredetihez hasonló tulajdonságú kell, akkor a HD8-akat. Utána kell kérdezni, melyikből van készlet.
A soros ellenállás attól függ, hogy a magashangszóró mennyire érzékeny. A 14mm-es lengőcsévével készülő verziók 92dB@1W körüliek, a 16mm-esek ~90dB@1W, a PSS jelzésűekre 89-90dB@1W jellemző. A 3,3R utóbbiakhoz megfelelő.
(2011. 06. 26., 20:14)shalafi66 Írta: Elviekben ezeknek csak az impedanciája különbözik (4R, 8R), de nem tudom, hogy van-e még ezekből a hangszórókból, helyettük a hasonló méretű PSS jelzésű magasat szokták adni az üzemben mostanában, vagy ha az eredetihez hasonló tulajdonságú kell, akkor a HD8-akat. Utána kell kérdezni, melyikből van készlet.
A soros ellenállás attól függ, hogy a magashangszóró mennyire érzékeny. A 14mm-es lengőcsévével készülő verziók 92dB@1W körüliek, a 16mm-esek ~90dB@1W, a PSS jelzésűekre 89-90dB@1W jellemző. A 3,3R utóbbiakhoz megfelelő.
És a középhangszórónál a váltóban lévő ellenállás után kell kötni vagy ahelyett?
Értékelés:
1
Utána szoktuk. Viszont csöves erősítőnél ez a módszer nem működik (csak gondoltam jelzem, hátha arról van szó).
Üzenetek: 9
Témák: 0
Értékelés:
0
Sziasztok,
nekem van egy RA 6363-mas erositom egy par DC 2050 E hangfalal. A hangfalakban tervezem mind a 3 hangoszor cserejet. Nezegettem, hogy melykozepbol van 55 W-os es 80 W-s is. Van ertelme belerakni a 80 W-osat vagy maradjak az 55 W-snal?
Koszi elore is!
Üzenetek: 3
Értékelés:
0
Üdv Mindenkinek!
Abszolút újonc vagyok - itt a fórumon is és a hangtechnikában egyaránt, ezért számítanék némi önzetlen segítségre 
Nemrég vettem a fiamnak egy pár Videoton DC2550A hangfalat egy Yamaha A-500 erősítővel és egy Technics CD-playerrel (jobb híján a Tape 1-re kötöttem(?)). Olvastam itt a fórumon pár lesújtó véleményt ezekről a hangszórókról, de őszintén ez a cucc még így is ötször jobban szól, mint bármi, amivel eddig dolgom volt.
A segítséget ahhoz kérném, hogy
1. mennyire biztonságos ez a rendszer a hangfalak számára? Az erősítőhöz nincs papírom, de annyit kinyomoztam, hogy 2×70 wattot ad le 8 ohmon, a dobozok tábláin pedig 70/110 W olvasható.
2. Nem szól az egyik dóm. Mennyire valószínű, hogy ez a sugárzó hibája? Lehet baj máshol is a dobozban? Mert ha jól néztem 464-es van benne és a cseréje nem okozna gondot. Ha a dobozban van baj, ahhoz nem tudok hozzányúlni.
3. Az egyik mélyközépnek teljesen elporladt és megrepedt a széle. A hangzásban nem vettem észre semmit, de gondolom illene cserélni. A terméklistán a „membránszél osztrák alapanyagból – 250 mm – 590,-/db” alkatrészt találtam megfelelőnek, de nem tudom mennyire nehéz megcsinálni a cserét így, hogy még hasonlót se csináltam soha.
Minden infót előre köszönök.
Have a nice day...
Értékelés:
1
A magashangszóróban lehet pillét cserélni, de párban érdemes, a wattokkal nagyon nem kell foglalkozni, csak annyit kell figyelni, hogy az erősítőt ne vezéreljék torzításba, hacsak lehet. Ilyenkor ég el a magashangszóró is többek között.
Baj, az bárhol lehet, de egy multiméterrel, pl. szakadásvizsgálat módban ki tud derülni, hogy merre van a hiba.
Membránszélt cserélni elsőre biztos nem egyszerű, egyébként nagyrészt kézügyesség kérdése. Illetve ha értékesebb hangszóróról van szó, számítanak az apróságok is, mint pl. ragasztási mód, alapanyagok, stb. De itt elég, ha az esztétika, és a funkcionalitás rendben van.
Értékelés:
0
Nagyon köszi a válaszokat shalafi66! A multimeter jó ötlet, megnézem kap-e jelet a hangszóró.
Ha jól értem, kicserélhetem a pillét mindkét dómban - viszont ez nagyobb munka (=több szakértelem) és a két pille 1560 Ft,- míg ha kicserélem az egyiket komplett (2200,-) két forrasztással megúszom a dolgot.
Ami a teljesítményt illeti én is azt gondolnám, hogy amíg hallhatóan nem torzul a zene addig nem lehet baj, ha meg torzul felesleges hallgatni - viszont a gyerekem 14 éves...
Üzenetek: 1 153
Témák: 6
Értékelés:
1
"viszont a gyerekem 14 éves... "
Olyan korban meg főként az számít, hogy bömböljön a zene  A legtöbb Videoton vagy Orion torony kellékeit ez a korosztály amortizálja le.. amit apuka több havi fizetéséből megvett, azt a gyerek felfedezi, ráhefteli a PC hangkártyát a 250mV-os magnóbemenetre, jóól túlvezérli, széthajtja a cuccot, ráadásul szerinte vagányul, de amúgy ízlésficamosan még a külsejét is elrondítja. (tudom, hisz annó én is barbárkodtam.. manapság inkább restaurálok.. bár nekem nem volt tornyom, csak régi magnóim). A hangfalakról nem is beszélve. Én is egy ilyen hányatott sorsú erősítőt kaptam.. de azt még szépen rendbe tudtam hozni. Kell vagy 10 éve, mire az ember megtanulja ezeket értékelni.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális
Értékelés:
0
(2011. 06. 28., 8:18)keksz Írta: Sziasztok,
nekem van egy RA 6363-mas erositom egy par DC 2050 E hangfalal. A hangfalakban tervezem mind a 3 hangoszor cserejet. Nezegettem, hogy melykozepbol van 55 W-os es 80 W-s is. Van ertelme belerakni a 80 W-osat vagy maradjak az 55 W-snal?
Koszi elore is!
Üdv! Az 55 W-os (HA20-484) jobban hasonlít az eredetire, érdemes azt belerakni.
Értékelés:
1
(2011. 06. 28., 11:36)GeeTheKing Írta: Üdv Mindenkinek!
Abszolút újonc vagyok - itt a fórumon is és a hangtechnikában egyaránt, ezért számítanék némi önzetlen segítségre
Nemrég vettem a fiamnak egy pár Videoton DC2550A hangfalat egy Yamaha A-500 erősítővel és egy Technics CD-playerrel (jobb híján a Tape 1-re kötöttem(?)). Olvastam itt a fórumon pár lesújtó véleményt ezekről a hangszórókról, de őszintén ez a cucc még így is ötször jobban szól, mint bármi, amivel eddig dolgom volt.
A segítséget ahhoz kérném, hogy
1. mennyire biztonságos ez a rendszer a hangfalak számára? Az erősítőhöz nincs papírom, de annyit kinyomoztam, hogy 2×70 wattot ad le 8 ohmon, a dobozok tábláin pedig 70/110 W olvasható.
2. Nem szól az egyik dóm. Mennyire valószínű, hogy ez a sugárzó hibája? Lehet baj máshol is a dobozban? Mert ha jól néztem 464-es van benne és a cseréje nem okozna gondot. Ha a dobozban van baj, ahhoz nem tudok hozzányúlni.
3. Az egyik mélyközépnek teljesen elporladt és megrepedt a széle. A hangzásban nem vettem észre semmit, de gondolom illene cserélni. A terméklistán a „membránszél osztrák alapanyagból – 250 mm – 590,-/db” alkatrészt találtam megfelelőnek, de nem tudom mennyire nehéz megcsinálni a cserét így, hogy még hasonlót se csináltam soha.
Minden infót előre köszönök.
Have a nice day...
Amíg ésszel és füllel használod, nem veszélyes a nagyobb erősítő, sőt, megvan az az előnye, hogy azt a teljesítményt, amin egy kisebb erősítő már kicsit "rekedt", azaz a vágás határán dolgozik, ők torzítás nélkül leadják. És általában ezeknek a hangfalaknak a halálát legtöbbször a torz jel okozza, és nem a nagymértékű elektromos túlterhelés. Ha nem torz a jel, elektromosan szerintem úgy 20% túlterhelést is elviselnek, ha nem többet. Viszont egy "csak" 20W-os, de túlvezérelt erősítővel is meg lehet őket ölni.
Értékelés:
0
(2011. 06. 29., 15:34)zupp87 Írta: Amíg ésszel és füllel használod, nem veszélyes a nagyobb erősítő, sőt, megvan az az előnye, hogy azt a teljesítményt, amin egy kisebb erősítő már kicsit "rekedt", azaz a vágás határán dolgozik, ők torzítás nélkül leadják. És általában ezeknek a hangfalaknak a halálát legtöbbször a torz jel okozza, és nem a nagymértékű elektromos túlterhelés. Ha nem torz a jel, elektromosan szerintem úgy 20% túlterhelést is elviselnek, ha nem többet. Viszont egy "csak" 20W-os, de túlvezérelt erősítővel is meg lehet őket ölni.
Örülök azért, hogy a logika nem csak nálam logika. Mindig is úgy éreztem, hogy az az általánosan elterjedt vélemény, miszerint a hangfal legyen 2-szer akkora teljesítményű, mint az erősítő valahogy logikátlan. Mintha azt mondanám, hogy hajtsunk egy BMW-t Lada motorral, akkor tutira nem fogjuk összetörni magunkat benne...
Értékelés:
1
A Videoton EA6383S erősítőmre is rá van írva a gyár ajánlása, miszerint min. 50W-os hangfalat kössünk rá, holott névleges teljesítménye 30W az erősítőnek. Szerintem itt abban az értelemben van logika, hogy ha az emberfia megveszi az erősítőt, vesz egy magnót, ami 200mV-ot ad ki maximálisan, meg vesz egy 50W-os hangfalat.. összeköti a dolgokat, és persze műsoros kazettát hallgat, nyugodt szívvel csutkára tekerheti a hangerőt, a cucc egyik komponensének se lesz baja, max a szomszédok lesznek mérgesek. A baj ott kezdődik, amikot megörökli a cuccot a csemete, és erre a bemenetre ráhefteli a közel vonali jelszintű számítógép-hangkártyát... ami akárhogy is számolunk, max. hangerőállásnál legalább 3x-os túlvezérlés. Monduk szerintem ha nagyon muszáj, akár 40-45W-ot is kiprésel magából az az erősítő még vágás nélkül.. de gyári állapotában a 700mV körüli jel már sok neki.
Értékelés:
1
 Mechanikailag gondolták az 50W-ot, de a hangszóró inkább elektromosan ég le.
Üzenetek: 255
Témák: 1
Értékelés:
3
(2011. 06. 30., 11:22)zupp87 Írta: A baj ott kezdődik, amikot megörökli a cuccot a csemete, és erre a bemenetre ráhefteli a közel vonali jelszintű számítógép-hangkártyát... ami akárhogy is számolunk, max. hangerőállásnál legalább 3x-os túlvezérlés. Monduk szerintem ha nagyon muszáj, akár 40-45W-ot is kiprésel magából az az erősítő még vágás nélkül.. de gyári állapotában a 700mV körüli jel már sok neki.
Ezért jó a 7386S, azon van DIN és van vonalszintű bemenet is.
De aaaz ellen nem véééd...ha a műkörmöstől frissen hazatért hölgyike hangosan akarja nézni a Való világot, és a phono bemenetre köti rá a TV vonalkimenetét. Istenem, hát az volt a legközelebbi lyuk....oh.
- VR
Értékelés:
1
ejj, ezek az előítéletek
Értékelés:
3
(2011. 07. 01., 11:08)shalafi66 Írta: ejj, ezek az előítéletek
Ez nem előítélet, jelen voltam, megtörtént. Szerencsére működött a védelem, különben másfél évre elég műköröm ára lett volna az enyészeté.
- VR
Üzenetek: 15
Értékelés:
0
Sziasztok!
Nekem is van egy ilyen DC 2550-es hangfalam. Én már nagyon régóta használom, de azt kell mondjam, hogy tényleg rettentő gyenge a hangja ennek a cuccnak. Rettentően dinamikátlan az egész, nem hoz szinte semmi mélyet magából ki, még valamennyire hallgatható ha az erősítőn be van kapcsolva a Loudness, de így is nagyon Light-os. Valószínű előbb utóbb le kell cserélnem majd, mert akárhogy próbálom elhelyezni a szobában, sehogy sem akar szólni. Nagyon intenzív a közép, és a magasa. Én azt mondom, hogy ezzel a hangfallal egyszerűen nem érdemes foglalkozni még javítás terén sem. Nekem egy Vidi EA 6383-as erősítőm van, és hát ennek is meg vannak a hártányai keményen. Érezhető, hogy ezek a rendszerek fellett nagyon eljárt az idő. Nem rég vettem egy aktív mélyládát a rendszerbe, hát ez szól úgy hogy elfogadható. De, nagyon kitűnik a rendszer hibái.
Értékelés:
3
(2011. 08. 03., 11:37)kryst Írta: Sziasztok!
Nekem is van egy ilyen DC 2550-es hangfalam. Én már nagyon régóta használom, de azt kell mondjam, hogy tényleg rettentő gyenge a hangja ennek a cuccnak. Rettentően dinamikátlan az egész, nem hoz szinte semmi mélyet magából ki, még valamennyire hallgatható ha az erősítőn be van kapcsolva a Loudness, de így is nagyon Light-os. Valószínű előbb utóbb le kell cserélnem majd, mert akárhogy próbálom elhelyezni a szobában, sehogy sem akar szólni. Nagyon intenzív a közép, és a magasa. Én azt mondom, hogy ezzel a hangfallal egyszerűen nem érdemes foglalkozni még javítás terén sem. Nekem egy Vidi EA 6383-as erősítőm van, és hát ennek is meg vannak a hártányai keményen. Érezhető, hogy ezek a rendszerek fellett nagyon eljárt az idő. Nem rég vettem egy aktív mélyládát a rendszerbe, hát ez szól úgy hogy elfogadható. De, nagyon kitűnik a rendszer hibái.
:?
Köszönjük Emese.
- VR
Értékelés:
1
2011. 08. 04., 14:28
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2011. 08. 04., 14:37. Szerkesztette: zupp87.)
Úgy néz ki, a mai fiatalok körében az, hogy dinamikátlan, azt jelenti, hogy nem rázza az ablaküveget  Egyébként nagyon nem járt el felettük az idő.. hanem a fiatalság zenei ízlése változott. Én is szoktam "ritmizált zajokat" (by Vava) hallgatni, elismerem, hogy ritmikus progresszív house/trance jó kis testes mélyekkel az igazi. De próbálj végighallhatni modern cuccon könyökig tolt ludnesszel mondjuk egy Harcsa Veronika lemezt.. aztán kíváncsiságból próbáld meg ugyanezt, mindenféle eszeveszett mély/magastekergetés nélkül a két DC-vel.. szerintem te is észre fogod venni.
"Jó.. de ki hallgat Harcsa Veronikát?"  Teheted fel a kérdést.. akkor meg nem a cuccot kell szidni, hanem elajándékozni másnak, és beszerezni olyat, ami a te fülednek fekszik
Üzenetek: 57
Témák: 4
Értékelés:
0
Na igen, nem mindegy mit hallgatunk, min... például.a zene nemcsak a mélyhangokból áll, de tény és való, hogy a régi VT hangfalak nem kifejezetten az alsó frekvenciára mentek rá. EZ mondjuk nem is csoda, átlagban egy 25 Cm-es mélyet paszíroztak bele egy 25-30 literes dobozba, míg manapság ha jobban megnézzük egy kb 40 literes állóhangfalban maximum 20cm-nyi mélyhangszóróval találkozunk, de többségében csak 16 ossal. ettől valóban töblesz a mély, jobban rezeg az üveg, dehogy az valójában mennyire szép mély az más kérdés. És szerintem az sem elhanyagolható tényező, hogy annak idején, amikor ezeket tervezték, a műsorforrások is jóval másabbak voltak, akkoriban leginkább rádió-magnókazetta, vagy nagylemezt hallgathattunk, és a legutóbbit leszámítva egyiknek sem volt túl jó magas átvitele, ellentétben mélyközépben még hozták magukat úgyahogy.hát ezt igyekeztek kompenzálni gondolom valamennyire a hangfallal is, és amit arra terveztek, az kicsit máshogy reagál egy CD, vagy DVD minőségre (ezzel nem azt akarom mondani hogy rosszabb, csak azt hogy más  ) nembeszélve arról hogy igenis szépen szólnak, és erősítőtől is nagyon függ, főleg a mélytartomány.Nekünk van DCR2520A, és azt kell mondjam hogy igancsak jelentős külömbség van hangzásban, hogyha a technics, vagy a yamaha erősítő hajtja.utóbbival több a mély, az előbbihez képest elsőre szinte "ilyesztően". De az alsó frekiket leszámítva, igenis jó a dinamikájuk, szerintem szebben,tisztábban is szólnak ártásaikhoz képest.például egy 20 rudis jamo studio séria, vagy egy dc 2550 közül a jamónak több basszusa van, de a többi igencsak lemarad a vidihez képest.Már az én fülem szerint.
Üzenetek: 113
Értékelés:
0
Gyanítom nem 50nm-es szobában laksz, mert ott tényleg kevés lenne a basszus. Viszont ha egyszerű megoldást akarsz akkor rakd le a földre és told be a sarokba a hangfalaidat. Azon a helyen igen masszív mélyhang kiemelésed lesz és igen jól fogja mozgatni a levegőt is egy átlagos 20nm körüli szobában.
Értékelés:
0
hát a 2520A-k kb olyan 30nm en lehetnek, ugyan nem a földön, hanem szekrény tetején a sarokban, és azzal egyvonalban a másik sarokban. nem azt mondom hogy kevés, csak azt hogy nem olyan sok mint egy "mai" hangfal, és ott a technics hajtja.a yamahával nemvolt "gond" (?) abban a szobában.Nekem ennél kisebb a szobám, itt ülőhelyzetben van egyvonalban a füleddel a mélyhangszóró(hasonló hangfal), és a megoldás egy 25cm-es méllyel szerelt TL láda a sarokban  de tény, hogy nagyobb szobában, elhelyezéstől függően változik a mélytartomány, csakúgy mint a házfalának anyagától függően (faház, könnyűszerkezetes például kifejezetten hátrány) földre meg nemteszek max állóhnagfalat, mert könnyen berugódik a membrán, és a magasok sem hallhatóak csak messziről.
Értékelés:
1
Hát igen.. mélytartományban kialakulnak a szobától függően állóhullámok, és egyes helyeken erősítés van (amplitúdómaximum, ott "piszokjóabasszus"), máshol meg kioltás (sebességmaximum). Én akkor tapasztaltam legszemléletesebben, amikor a koleszban kitettük a hangfalakat a folyosóra, amikor több szoba együtt bulizott, és ahogy távoltodtam a folyosón a hangfalaktól (hosszú egyenes folyosó): sok mély-kevés mély-sok mély-kevés mély..
Értékelés:
0
ismerem a sulis folyosós-tantermes bulis effektust, valóban tanulságos  .bár az én suliban szerették az üveg elválasztókat, és ez sem a pozitív irányba viszi a hangfalak kínkeserves erőfeszítéseit
Értékelés:
0
2011. 08. 05., 9:05
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2011. 08. 05., 9:12. Szerkesztette: kryst.)
Természetesen én sem azt akarom, hogy a mély szét robbantsa a szobát, mert nekem sem az a célom a ládával. De, nagyon érezhető, hogy az alsó frekik nagyon hiányoznak a DC 2550-bő, és ez a zenére szerintem nem igazán van jó hatással. Szerintem akinek van egy kis hallása, az egy idő után rájön, hogy valami hiányzik a hangképből, és zavaróvá válik a dolog. Én a ládát úgy állítottam be, hogy az ne olyan legyen, hogy szét viszi a szobát a 60hz körüli freki, ha nem olyan mintha továbbra is a két hangfalból jönne a alsó freki, és kellemessé tegye a hangzást, ne idegesítővé. Én álltalában hallkan, vagy mérsékelten hangosan hallgatom, hogy még kellemes legyen hallgatni a zenét. Igazából egy ládának nem is az lenne a dolga, mint sokan használják, hogy fullra feltekeri a mélyet rajta, és csak a buhogást lehet hallani, a zenét meg elnyomja teljesen. A láda feladata szerintem annyi lenne, hogy mindig onnan vegye át a frekit, és segítsen be a rendszerbe, ahol már a sima hangfal már nem tudja leadni az alsó frekiket. Én mindig is egy ilyen egyenlő hangzást próbáltam elérni, hogy ott legyenek benne a hangok amik kellenek. És nem szét durvítva a mélyet. De, a DC 2550-nél a közép nagyon harsogóan tud szólni, és a magas is kb 10-12khz környékén emel, ami ezután követ egy nagy csökkenés is. Ez észrevehető eléggé. És gondolom a ea6383-as erősítőn is a Loudness, a 80-100hz környékén emeli a hangot, és érzésem szerint már 6khz-től egészen 12khz-ig emel elég szépen. Ezt még követi egy 10dB-es erősítés az egész freki skálán, amitől hangosabb, és ordítósabb lesz az egész hangzás. Nagyon látszik, hogy ez a DC 2550 és társai, ehez az erősítőhöz vannak tervezve mert igazából ezzel a hangfallal szól jó ez az erősítő. Ismerősöm Sony 100W-os hangfalát áthoztam, és nagyon rosszul szólt ezzel az erősítővel. Viszont ugyan ez megfigyelhető volt az ő Sony erősítőjén is, amikor az én VT hangfalamat próbáltam ki az övén. És most a mélyládával is ez a helyzet, mert Loudness nem jó hatással van a ládára. Nagyon sok olyan frekit emel, ami a ládának nem kellene. Így nagyon pattogós, rettentően ütős mély jelentkezik, ami hallgatásnál kellemetlenné teszi a zenét. Ez az erősítő és hangfal rendszer, tényleg a régi magnó, és LP-hez voltak jók, de a mai CD / DVD -hez már nem igazán alkalmasak.
(2011. 08. 04., 19:17)zupp87 Írta: Hát igen.. mélytartományban kialakulnak a szobától függően állóhullámok, és egyes helyeken erősítés van (amplitúdómaximum, ott "piszokjóabasszus"), máshol meg kioltás (sebességmaximum). Én akkor tapasztaltam legszemléletesebben, amikor a koleszban kitettük a hangfalakat a folyosóra, amikor több szoba együtt bulizott, és ahogy távoltodtam a folyosón a hangfalaktól (hosszú egyenes folyosó): sok mély-kevés mély-sok mély-kevés mély..
Na nekem pont ez a gondom a szobámba. Hogy ha felálok a székből eltűnnek a mélyek, vagy nem olyan mélyen szól mintha a fotelből hallgatnám. Nem is igazán tudom, hogy lenne jó elhelyezni, mert a ládát csak is a két hangfal alá, vagy csak elé tudom helyezni.
Értékelés:
3
(2011. 08. 05., 9:05)kryst Írta: Én mindig is egy ilyen egyenlő hangzást próbáltam elérni, hogy ott legyenek benne a hangok amik kellenek. És nem szét durvítva a mélyet. De, a DC 2550-nél a közép nagyon harsogóan tud szólni, és a magas is kb 10-12khz környékén emel, ami ezután követ egy nagy csökkenés is. Ez észrevehető eléggé. És gondolom a ea6383-as erősítőn is a Loudness, a 80-100hz környékén emeli a hangot, és érzésem szerint már 6khz-től egészen 12khz-ig emel elég szépen. Ezt még követi egy 10dB-es erősítés az egész freki skálán, amitől hangosabb, és ordítósabb lesz az egész hangzás. [...]
És most a mélyládával is ez a helyzet, mert Loudness nem jó hatással van a ládára. Nagyon sok olyan frekit emel, ami a ládának nem kellene. Így nagyon pattogós, rettentően ütős mély jelentkezik, ami hallgatásnál kellemetlenné teszi a zenét. Ez az erősítő és hangfal rendszer, tényleg a régi magnó, és LP-hez voltak jók, de a mai CD / DVD -hez már nem igazán alkalmasak.
Valóban, a 2550 nem a legjobb doboza a Vidinek, de azért nem is a legrosszabb. Olyan nincs, hogy egy erősítő csak valamilyen "hozzá tervezett" ládával szól jól, amelyik erősítő rendesen meg van csinálva, az minden rendesen megcsinált "hangfallal" jól fog szólni. És vica versa: a jó hangdoboz jól szól mindegyik rendes erősítővel.
A 6383 egy elég jó erősítő volt, és még ma is az. Persze voltak és vannak sokkal jobbak is nála, de ez nem jelenti azt hogy használhatatlan volna. Nekem is sokáig volt, sőt megvan ma is - van összehasonlítási alapom.
Az tévedés, hogy a mai digitális hangrögzítés más erősítést/hangládákat kíván. Egyszerűen a füled más hangzáson szocializálódott. Ezért érzed kevésnek a basszust (hacsak nem hibás a dobozod). A Loudnesst felejtsd el.
(2011. 08. 05., 9:05)kryst Írta: Na nekem pont ez a gondom a szobámba. Hogy ha felálok a székből eltűnnek a mélyek, vagy nem olyan mélyen szól mintha a fotelből hallgatnám. Nem is igazán tudom, hogy lenne jó elhelyezni, mert a ládát csak is a két hangfal alá, vagy csak elé tudom helyezni.
Itt ismét csak az a baj, hogy nem a megfelelő doboz van a megfelelő helyen. Nem tudom mekkora a szobád és hogyan van berendezve, de ökölszabályként pl emeld meg a Vidiket úgy, hogy a mélyközepek legyenek fülmagasságban.
És végül: mindezek nem a "hangfal" hibái (mondom, hacsak nem hibás vagy elbarmolt hangdobozokat kaptál).
- VR
Értékelés:
0
hát, azért az tény, hogy egy régi kazi, és egy CD/DVD között igencsak hallhatóan jelentős külömbség van közép, és magas tartományban. sőt, a kazikban igazából nem is nagyon van magas, ami meg van, az folyamatos sistergés kiséretében (nem véletlenül van a régi szerkókon a "high cut" gomb...)
a ludness, az tényleg felejtős, igazából azt kis hangerőre találták ki, amikor kevés a power hogy előhozza az összes hang dinamikáját, bizonyos készülékekben ez úgy van kialakítva, hogy a hangerő növelésével csökkenti a kiemelést, ezért is lehet hogy hangosítva elmásznak kishangerőn megfelelő hangtónusok.
kryst, te hogyan hajtod egészen pontosan a ládád?? csak mert ha nagyon kopog, akkor valószinűleg túl magas frekit kap, a lágy mélyek ilyen 40-80 Hz között vannak, 100-150 között pedig a kopogósak.
Értékelés:
0
2011. 08. 05., 22:04
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2011. 08. 05., 22:14. Szerkesztette: kryst.)
(2011. 08. 05., 10:57)Veszett Roka Írta: (2011. 08. 05., 9:05)kryst Írta: Én mindig is egy ilyen egyenlő hangzást próbáltam elérni, hogy ott legyenek benne a hangok amik kellenek. És nem szét durvítva a mélyet. De, a DC 2550-nél a közép nagyon harsogóan tud szólni, és a magas is kb 10-12khz környékén emel, ami ezután követ egy nagy csökkenés is. Ez észrevehető eléggé. És gondolom a ea6383-as erősítőn is a Loudness, a 80-100hz környékén emeli a hangot, és érzésem szerint már 6khz-től egészen 12khz-ig emel elég szépen. Ezt még követi egy 10dB-es erősítés az egész freki skálán, amitől hangosabb, és ordítósabb lesz az egész hangzás. [...]
És most a mélyládával is ez a helyzet, mert Loudness nem jó hatással van a ládára. Nagyon sok olyan frekit emel, ami a ládának nem kellene. Így nagyon pattogós, rettentően ütős mély jelentkezik, ami hallgatásnál kellemetlenné teszi a zenét. Ez az erősítő és hangfal rendszer, tényleg a régi magnó, és LP-hez voltak jók, de a mai CD / DVD -hez már nem igazán alkalmasak.
Valóban, a 2550 nem a legjobb doboza a Vidinek, de azért nem is a legrosszabb. Olyan nincs, hogy egy erősítő csak valamilyen "hozzá tervezett" ládával szól jól, amelyik erősítő rendesen meg van csinálva, az minden rendesen megcsinált "hangfallal" jól fog szólni. És vica versa: a jó hangdoboz jól szól mindegyik rendes erősítővel.
A 6383 egy elég jó erősítő volt, és még ma is az. Persze voltak és vannak sokkal jobbak is nála, de ez nem jelenti azt hogy használhatatlan volna. Nekem is sokáig volt, sőt megvan ma is - van összehasonlítási alapom.
Az tévedés, hogy a mai digitális hangrögzítés más erősítést/hangládákat kíván. Egyszerűen a füled más hangzáson szocializálódott. Ezért érzed kevésnek a basszust (hacsak nem hibás a dobozod). A Loudnesst felejtsd el.
(2011. 08. 05., 9:05)kryst Írta: Na nekem pont ez a gondom a szobámba. Hogy ha felálok a székből eltűnnek a mélyek, vagy nem olyan mélyen szól mintha a fotelből hallgatnám. Nem is igazán tudom, hogy lenne jó elhelyezni, mert a ládát csak is a két hangfal alá, vagy csak elé tudom helyezni.
Itt ismét csak az a baj, hogy nem a megfelelő doboz van a megfelelő helyen. Nem tudom mekkora a szobád és hogyan van berendezve, de ökölszabályként pl emeld meg a Vidiket úgy, hogy a mélyközepek legyenek fülmagasságban.
És végül: mindezek nem a "hangfal" hibái (mondom, hacsak nem hibás vagy elbarmolt hangdobozokat kaptál).
Nem mondom, hogy rossz a ea6383-as erősítő, mert már több mint 25éves, és azért hozza a formáját! Csak azért már érezhető, hogy már eljár felette az idő. De, szerintem még ma is megállja a helyét sok kommersz erősítő közt. Loudness-t így, hogy van láda, csak ritkán használom, tényleg csak akkor, ha olyan a felvétel is, ami már megkívánja. De, maga a láda szépen emeli az alsó frekiket. Egyébként fura, de Loudness nélkül, sokkal kellemesebb hallgatni hosszabb távon a zenét, mint vele. Loudnessel nekem pillanatnyilag jobb a hangja, viszont hosszabb távon nekem annyira nem kellemes. Végül is az lenne a lényeg, hogy mindenféle szinezés nélkül kellene hallgatni a zenét, nem Loudness és külön mély és magas kiemeléssel. Hát nekem a szoba össz vissz 12nm-es, nem tudom egyszerűen elhelyezni jól a hangfalakat, csak max a szekrény tetejére. De, ott is oldalára. Földre téve, max az egyik hangfalat csak is az ágyra tudom tenni, a másikat meg a sarok elé, mert ott meg egy kisebb szekrény van. Szóval a földön semmi lehetőség sincs elhelyezni. A mélyládát is max úgy tudom elhelyezni, hogy a sarokba a szekrény elé tudom tenni. De, ezzel is vannak bővel holtpontok. De, van egy hely, ahol jönnek a mélyek, ott szoktam hallgatni. Nem tagadom, tényleg rosszul tudom elhelyezni a cuccokat, de azért nem hinném, hogy ennyire gyengén szólna! A magasak azok nagyon nyomulnak, meg a közép is. Igazából magasat nem is kell tenni semmire sem, mert annyi van alapból is. Az az igazság, hogy Loudness nélkül szinte semmit sem szól a hangfal magában, csak ezzel.
(2011. 08. 05., 17:43)MelakH Írta: hát, azért az tény, hogy egy régi kazi, és egy CD/DVD között igencsak hallhatóan jelentős külömbség van közép, és magas tartományban. sőt, a kazikban igazából nem is nagyon van magas, ami meg van, az folyamatos sistergés kiséretében (nem véletlenül van a régi szerkókon a "high cut" gomb...)
a ludness, az tényleg felejtős, igazából azt kis hangerőre találták ki, amikor kevés a power hogy előhozza az összes hang dinamikáját, bizonyos készülékekben ez úgy van kialakítva, hogy a hangerő növelésével csökkenti a kiemelést, ezért is lehet hogy hangosítva elmásznak kishangerőn megfelelő hangtónusok.
kryst, te hogyan hajtod egészen pontosan a ládád?? csak mert ha nagyon kopog, akkor valószinűleg túl magas frekit kap, a lágy mélyek ilyen 40-80 Hz között vannak, 100-150 között pedig a kopogósak.
Hát olyan 80hz-re szoktam tenni, bár ez nincs feltüntetve, csak a legkisebb, meg a legnagyobb freki a potin.Én olyan negyed, és közép állás közé szoktam tenni. Kb szerintem ez olyan 75 és 80hz lehet. Ha hallkan hallgatom, akkor olyan 120hz körülire szoktam tenni, mert azok már szerintem nagyon hallkan jönnek elő a hangfalból. így eléggé kiegyenlíti a hangképet hallkan.
Esetleg kábelben nem tudtok valami tanácsot adni, hogy milyen lenne jó? Nem drágát akarnék, valami olcsóbbat ha lehetne. Már annyi mindent olvastam, de mindenki valami 1xxx ft /m-es kábeleket ajánlanak, hát erre nincs pénzem jelenleg. De, állítólag UTP kábellal is össze szokták kötni. Most én is kipróbáltam CAT5-ös kábellal a ládát. Most a két hangfal, 220v-os fehér, réz sodort kábellal van összekötve.
Értékelés:
0
hát. igazából ha adsz a dologra, akkor 2x2,5 transzparant(átlátszós szigetelés) hangfalkábelt használj, abból is a jobbminőségűt érdemes megvenni(nem ötvözet, hanem tiszta réz),ennél jobb szerintem nem kell(ígyis bőven hallható lesz a külömbség a jelenlegi kábelhez képest, részletgazdagabb lesz a zene).ez sem kifejezetten olcsó, de egyszeri beruházásnak megéri, hiszen akármit cserélsz a hifidben, a kábel maradhat  még 2x1,5 is lényegesen jobb mint a 220as kábelek, ha azt veszed, azzal sem lesz baj.De igazából a 2x2,5 a tuti, és abból is az ami minnél több szálból áll.ezt az UTP kábelt nem teljesen vágom, én maradnék az RCA nál 
Ja és egy észrevételem!! Ha PC ről hallgatsz zenét, akkor a számítógép hangerőszabályzóit húzd vissza 70-80% közé (mindegyiket), ugyanis nekem ha ennél följebb vannak, akkor dinamikátlan, hiányos hangképet kapok.
Értékelés:
0
(2011. 08. 06., 10:01)MelakH Írta: hát. igazából ha adsz a dologra, akkor 2x2,5 transzparant(átlátszós szigetelés) hangfalkábelt használj, abból is a jobbminőségűt érdemes megvenni(nem ötvözet, hanem tiszta réz),ennél jobb szerintem nem kell(ígyis bőven hallható lesz a külömbség a jelenlegi kábelhez képest, részletgazdagabb lesz a zene).ez sem kifejezetten olcsó, de egyszeri beruházásnak megéri, hiszen akármit cserélsz a hifidben, a kábel maradhat még 2x1,5 is lényegesen jobb mint a 220as kábelek, ha azt veszed, azzal sem lesz baj.De igazából a 2x2,5 a tuti, és abból is az ami minnél több szálból áll.ezt az UTP kábelt nem teljesen vágom, én maradnék az RCA nál 
Ja és egy észrevételem!! Ha PC ről hallgatsz zenét, akkor a számítógép hangerőszabályzóit húzd vissza 70-80% közé (mindegyiket), ugyanis nekem ha ennél följebb vannak, akkor dinamikátlan, hiányos hangképet kapok.
Igen! Már nézegettem a kábeleket, és találtam is egyet ami szerintem nem lehet rossz. Vatera . Viszont nézem, hogy nekem a hangfalba igazából 1,5-ös kábel megy bele pont. Így nem tudom mit csináljak, hogy vegyek-e 2,5-et, ha nem tudom beletenni majd! Vagy a csatlakozásnál elvékonyítva tegyem majd bele? Nem lenne ez hatással a hangra, ha a bemenetnél vékonyítanék a kábelen?
CD/DVD-ről szoktam hallgatni zenét, gépről nagyon ritkán! Ezt én is észrevettem, hogy ha nagyon ki van vezérelve, vagy hangosra van véve a gép hangereje, akkor dinamikátlanabb. Akkor ezt nem csak én vettem észre.
Értékelés:
0
elvékonyíthatod nyugodtan, igazából a teljess kábelhossznál van a lényeg, a végén az az 1 centi nem oszt nem szoroz. de amúgy a hangfalban sincs belül szerintem 0,75, vagy 1 es kábelnél vastagabb, mégis halani a 2,5 nél külömbséget.ha nem hosszúak a kábeleid, akkor a 1,5 es is simán jólehet, de én 2,5 est használok.
Ha 20 méter kell, akkor inkább 2,5-es.
|