Üzenetek: 255
Témák: 1
Értékelés:
3
(2011. 08. 07., 22:23)kryst Írta: Viszont nézem, hogy nekem a hangfalba igazából 1,5-ös kábel megy bele pont. Így nem tudom mit csináljak, hogy vegyek-e 2,5-et, ha nem tudom beletenni majd! Vagy a csatlakozásnál elvékonyítva tegyem majd bele? Nem lenne ez hatással a hangra, ha a bemenetnél vékonyítanék a kábelen?
CD/DVD-ről szoktam hallgatni zenét, gépről nagyon ritkán! Ezt én is észrevettem, hogy ha nagyon ki van vezérelve, vagy hangosra van véve a gép hangereje, akkor dinamikátlanabb. Akkor ezt nem csak én vettem észre. 
Nos teljesen mindegy hol vékonyítasz rajta, mert a többi szál úgyis feleslegesen lesz becsomagolva a PVC szigetelésbe. Azaz akárhol vékonyítod el, lesz egy szép 1.5 mm2 átmérőjű vezetéked. De szerintem ez nem az a szint, ahol vezetékeket kellene cserélgetned. Én kipróbáltam - a sima 220-as vezeték pont ugyanolyan jó mint a hangfalkábel (réz az is). Ugyanis teljesen mindegy, mivel vezeted oda a 'hangot' a hangdobozhoz, ha utána a hang elveszik a szekrény teteje és a foteled között. Hidd el, többet javulna a hangzás, ha rendesen elraknád a dobozokat.
- VR
Üzenetek: 15
Témák: 0
Értékelés:
0
(2011. 08. 08., 9:48)Veszett Roka Írta: (2011. 08. 07., 22:23)kryst Írta: Viszont nézem, hogy nekem a hangfalba igazából 1,5-ös kábel megy bele pont. Így nem tudom mit csináljak, hogy vegyek-e 2,5-et, ha nem tudom beletenni majd! Vagy a csatlakozásnál elvékonyítva tegyem majd bele? Nem lenne ez hatással a hangra, ha a bemenetnél vékonyítanék a kábelen?
CD/DVD-ről szoktam hallgatni zenét, gépről nagyon ritkán! Ezt én is észrevettem, hogy ha nagyon ki van vezérelve, vagy hangosra van véve a gép hangereje, akkor dinamikátlanabb. Akkor ezt nem csak én vettem észre. 
Nos teljesen mindegy hol vékonyítasz rajta, mert a többi szál úgyis feleslegesen lesz becsomagolva a PVC szigetelésbe. Azaz akárhol vékonyítod el, lesz egy szép 1.5 mm2 átmérőjű vezetéked. De szerintem ez nem az a szint, ahol vezetékeket kellene cserélgetned. Én kipróbáltam - a sima 220-as vezeték pont ugyanolyan jó mint a hangfalkábel (réz az is). Ugyanis teljesen mindegy, mivel vezeted oda a 'hangot' a hangdobozhoz, ha utána a hang elveszik a szekrény teteje és a foteled között. Hidd el, többet javulna a hangzás, ha rendesen elraknád a dobozokat.
Hát igazából azért is szeretnék cserélni már, valami olcsóbb hangfalkábelra, mert ez a 220v-os vezeték, szerintem van már vagy 25éves, még akkor lett hozzá véve, mikor az ea6383-as erősítőt megvettem. Ennyi idő után gondolom, már az olcsóbb hangfalkábeleknek is sokkal kisebb lett az ellenálása, mint ezelőtt 20-25évvel ezelőttieknek! Meg már össze vissza van toldozva, foltozva, persze nem mindenféle kábelekből összetéve, ha nem elvágva, utánna újra össze lett kötve. Igazából csak ez miatt akartam volna cserélni. Ha meg így a hangfalba max 1,5-ös vezetéket tudok csak tenni, akkor nem lenne jobb egy 1,5-ös kábel hozzá? Viszont a mélyládának nem a vastagabb lenne a jobb?
Üzenetek: 72
Értékelés:
0
Mérd meg az ellenállást, meg fogsz lepődni! Ha nincs ilyen érzékeny műszered, erősítőt műterhelésre kötöd, és méred, mekkora feszültség esik a kábelen.
(Arról nem is beszélve, hogy egyesek szerint egy 20-25 éves kábel igen jól be van már járatódva.)
Üzenetek: 1 153
Témák: 6
Értékelés:
1
2011. 08. 08., 14:46
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2011. 08. 08., 14:47. Szerkesztette: zupp87.)
Azért egy réz kábel ilyen gyorsan nem öregszik szerintem. Másrészt: igaz, 25 éve még nem volt hi-tech a technika, nem volt MP3 meg USB flash disk, de rézkábeleket azért elég jókat tudtak már akkor is gyártani
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális
Értékelés:
0
Ilyen olcsó dolgoknál nálam ellenállásban egyedül a CAT kábel volt jobb (fele keresztmetszetben, keresztáram nélkül) a zománchuzalnál. Oké, az nem 230-as drót.
A CAT pedig igen magas réz-minőséget képvisel tudomásom szerint.
Értékelés:
3
(2011. 08. 08., 15:11)Szász László Írta: Ilyen olcsó dolgoknál nálam ellenállásban egyedül a CAT kábel volt jobb (fele keresztmetszetben, keresztáram nélkül) a zománchuzalnál. Oké, az nem 230-as drót.
A CAT pedig igen magas réz-minőséget képvisel tudomásom szerint.
Jól tudod. A Cat5 (sodrott érpáras) vezeték hossza ~220 m lehet, ezen a hosszon a +5v max. 0.3 v eltéréssel meg kell jelenjen bárhol. Nem beszélve arról, hogy a 100Mbites ethernet (azaz a Cat5) lényegesen magasabb frekvenciákon dolgozik.
- VR
Üzenetek: 57
Témák: 4
Értékelés:
0
tehát akkor nem kell 2,5 es kábel, a csengődrótot is nyugodtan lehet high-end célra használni? Nyilván azt is bebeszéltem magamnak, amikor a 220 as 0,75 helyett bekerült a 2,5 es hangszórókábel, és máshogyan szólt a zene, tisztábbak, hallhatóbbak lettek a magashangok.mellesleg, az hogy a végén el van vékonyítva, az valóban pont olyan, mintha 1,5 ös menne bele, viszont a hangfalcsatlakozóig legalább eltud menni a delej vígan. amúgy a ezek a rézkábelek nincsenek szálanként szigetelve, ezért ha egy szál megvan szakadva/szakítva, akkor azon még ugyanúgy megy áram, ha mind2 vége hozzáér egy másikhoz.nagy hosszban minnél magasabb keresztmetszet ajánlott, legalábbis nekem mindenhol ezt tanították elektró órán.Ha egy kondenzátor minősége számít, vagy egy tekercsé, akkor szerintem a kábelen is múlik, főleg 10 méter hosszban.más kérdés, hogy a rossz hangfal elhelyezés, és a meghajtóelekronikán sokkal több múlik...az én tapasztalataim a retró rész kábelekkel az, hogy inkább durungok voltak, vagyis vastag szálakból készültek, anyagukat tekintve viszont jobbak voltak mint a mai ötvözött "kakik". De úgy tudom, hogy a részecskék nem a vezeték belső felében megy mint egy csőben, hanem a szálak külső részén, ezért a minnél apróbbszálú vezeték jó ilyen célra. Nem okoskodom, csak én így tudtam, ezeknek megfelelően próbáltam tanácsot adni
Értékelés:
0
(2011. 08. 08., 12:27)Szász László Írta: Mérd meg az ellenállást, meg fogsz lepődni! Ha nincs ilyen érzékeny műszered, erősítőt műterhelésre kötöd, és méred, mekkora feszültség esik a kábelen.
(Arról nem is beszélve, hogy egyesek szerint egy 20-25 éves kábel igen jól be van már járatódva.) Hát én erről nem hallottam soha, hogy miként kell műterhelést csinálni egy erősítővel! Erről írnál valamit esetleg?
Ezt a kábel bejáratást is írták már sokan. Hogy járódik be egy kábel nem igazán értem ezt!
Értékelés:
1
Legegyszerűbb műterhelés az, ha pl. 8 db 1 ohm/5W ellenállást kapcsolsz sorba.. lesz egy 40W-os 8 ohmos terhelésed.. ezt akkor kell, ha nem bízol a masinádban annyira, vagy magadban. Én mondjuk, amikor a damping faktorát mértem az erősítőmnek, 0,47 ohmmal zártam le a kimenetét  És 0,5V-ra vezéreltem ki. Ha nagyon bátor vagy, rövidzárral is lehet játszani, azonban olyankor a tápfesznek és az áramnak a szorzatából adódó teljesítményt a végtranyók fűtik el. Ennek tudatában kell tekerni felfelé a potit.
Értékelés:
3
(2011. 08. 09., 18:04)MelakH Írta: tehát akkor nem kell 2,5 es kábel, a csengődrótot is nyugodtan lehet high-end célra használni? Nyilván azt is bebeszéltem magamnak, amikor a 220 as 0,75 helyett bekerült a 2,5 es hangszórókábel, és máshogyan szólt a zene, tisztábbak, hallhatóbbak lettek a magashangok.mellesleg, az hogy a végén el van vékonyítva, az valóban pont olyan, mintha 1,5 ös menne bele, viszont a hangfalcsatlakozóig legalább eltud menni a delej vígan. amúgy a ezek a rézkábelek nincsenek szálanként szigetelve, ezért ha egy szál megvan szakadva/szakítva, akkor azon még ugyanúgy megy áram, ha mind2 vége hozzáér egy másikhoz.nagy hosszban minnél magasabb keresztmetszet ajánlott, legalábbis nekem mindenhol ezt tanították elektró órán.Ha egy kondenzátor minősége számít, vagy egy tekercsé, akkor szerintem a kábelen is múlik, főleg 10 méter hosszban.más kérdés, hogy a rossz hangfal elhelyezés, és a meghajtóelekronikán sokkal több múlik...az én tapasztalataim a retró rész kábelekkel az, hogy inkább durungok voltak, vagyis vastag szálakból készültek, anyagukat tekintve viszont jobbak voltak mint a mai ötvözött "kakik". De úgy tudom, hogy a részecskék nem a vezeték belső felében megy mint egy csőben, hanem a szálak külső részén, ezért a minnél apróbbszálú vezeték jó ilyen célra. Nem okoskodom, csak én így tudtam, ezeknek megfelelően próbáltam tanácsot adni 
Ne keverd a gizikét a gőzekével. A skinhatás csak magas frekvenciákon jelentkezik, messze a hangfrekis tartomány fölött. Nagy hosszban azért ajánlott a nagyobb keresztmetszet, mert így nagyobb árammal tudod meghajtani a vezetékedet, kevesebb fajlagos veszteséggel (ami tulajdonképpen csak melegíti a légkört). De a nagyobb távolság nem 2-4 métert jelenti, én még nem láttam ennél messzebbre tenni HiFi hangfalat az erősítőtől. Főleg nem 10 méterre ahogy írod, de még ott se nagyon számít. Kíváncsi lennék mit hallanál ha kicserélnéd a kábeleidet tömör ezüst kábelekre (ami a legjobb vezető a ma ismert nem szupravezetők között, csak egyéb tulajdonságai pl. oxidáció,keménység,ár miatt nem használják erre a célra). Valószínűleg tényleg csak bebeszéled magadnak hogy szebbek a magasak, elméletileg ez azért lehet elképzelhető mert ugyanaz az erősítő nagyobb árammal tudja meghajtani a hszek motorjait.
A tekercsek és a kondik minősége a szórás miatt számít. Jobb anyagokból pontosabb alkatrészeket lehet gyártani, amik pl. melegedés hatására nem változtatják a névleges kapacitásukat/induktivitásukat/ellenállásukat. De hangsúlyozom, a Videoton nem ebben a ligában játszik.
- VR
Értékelés:
0
Kryst,
mondjuk fölöttem írták már. Szóval van egy mondjuk 0.08 ohmos madzagod (reális), akkor teszel rá egy 8 ohmos terhelést (hangszórót). Az erősítőt vegyük ideálisnak, tehát nulla belső ellenállásúnak. Tehát 8/0.08= 100. Tehát 100 lesz a damping faktor. Ha a drót csak 0.04 ohm, már mindjárt 200-as DF lesz.
Konkrétan a kérdésedre, így megtudod, hogy viselkedik az erősítőd, mert annak is van belső ellenállása. 0.47 ohmot nem javasolnék, felesleges és tönkreteheti csak az erősítőt (ha nem valami speciálisabb). A hangszóró impedanciája körül érdemes méregetni, belső ellenállásra ugyan annyi kell kijöjjön, bármivel is terheled.
Ezen a linken van két hozzászólásom, pár drótot megmértem. Kicsit kusza, mert más hosszok, de a végén megpróbáltam összefoglalni.
A bejáratódást nem tudom. Volt mikor biztos voltam benne, hogy változik a hang. Sok elmélet van rá, de ami kezdetben pocsék, nem hinném, hogy később jó lesz.
Értékelés:
0
Akkor végsősoron számít is, meg nem is a kábel..  a 10 métert onnan szedtem, hogy amit a kérdező mutatott linket, oda írta hogy neki 20méter kábel kellene.Ha már kábel, akkor vesézzük ki rendesen, mit tudtok mondani arról a kábelről, illetve jelenségről, hogy a kábelen megvan jelölve a "haladási" irány, mondván nem mindegy milyen irányból haladnak benne az elektronok. Ezt egyenáramnál még meg is érteném, de a váltóáram jelensége miatt nem teljesen tiszta a kép, hiszen ott egyszer erről jön, utána meg amalró
Értékelés:
3
2011. 08. 10., 14:28
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2011. 08. 10., 14:45. Szerkesztette: Veszett Roka.)
(2011. 08. 10., 11:27)Szász László Írta: Kryst,
mondjuk fölöttem írták már. Szóval van egy mondjuk 0.08 ohmos madzagod (reális), akkor teszel rá egy 8 ohmos terhelést (hangszórót). Az erősítőt vegyük ideálisnak, tehát nulla belső ellenállásúnak. Tehát 8/0.08= 100. Tehát 100 lesz a damping faktor. Ha a drót csak 0.04 ohm, már mindjárt 200-as DF lesz.
Konkrétan a kérdésedre, így megtudod, hogy viselkedik az erősítőd, mert annak is van belső ellenállása. 0.47 ohmot nem javasolnék, felesleges és tönkreteheti csak az erősítőt (ha nem valami speciálisabb). A hangszóró impedanciája körül érdemes méregetni, belső ellenállásra ugyan annyi kell kijöjjön, bármivel is terheled.
Ezen a linken van két hozzászólásom, pár drótot megmértem. Kicsit kusza, mert más hosszok, de a végén megpróbáltam összefoglalni.
A bejáratódást nem tudom. Volt mikor biztos voltam benne, hogy változik a hang. Sok elmélet van rá, de ami kezdetben pocsék, nem hinném, hogy később jó lesz.
Jó példa ez ? Valós életben ugyebár a DF az erősítő belső ellenállása és a rákötött terhelés közötti arányt mutatja - ezen nem sokat fog javítani vagy rontani az a pár század/tized ohm. Amit te leírtál az a vezeték és a terhelő ellenállás közötti arányt méri, ez valóban szignifikánsan változik.
Amúgy mennyi az EA 6386 belső ellenállása ? Ha elég nagy a DF akkor ugyebár kicsinek kell lennie a kimenő impedanciának. Ha most a vezetéket a hsz felől nézzük akkor az rontja (emeli) a kimenő impedanciát, azaz csökkenti a dampingot (mivel mindkettő kicsi, nagyon le tudja rontani). Viszont ha az erősítő szempontjából mérek (hiszen neki kell elnyelnie hogy a hsz visszaszól a kimenetre), akkor emeli a terhelést, azaz épp javítja a DF-et. :?
Szóval még mindig nem hiszem, hogy a Vidihez adott vezeték bármiben is rontana. A valós ellenállása körülbelül néhányszor 10 milliohm lehet, ez talán felére csökkenthet egy vacak DF-et - mondjuk 50-es DF lecsökken 25-re...De mondom, nem tudom mennyi a Vidi DFje. Zupp majd megméri :-D
De ha tényleg vesézzük a vezetékeket, akor ne felejtsük el a vezeték kapacitását se. Ismerek olyan szakit aki a 300 Ohmos antennakábelre esküszik (régebbi neve dipol vezeték). Mégpedig mindenhova, a hangfalba belülre is, hogy ne maradjon gyenge láncszem.
- VR
Értékelés:
1
De szerintem igen is ronthat.. az én végfokom (nagyon rövid, vastag vezetékekkel mérve) kb. ~20mOhm belső ellenállású. Ha ez után kötök 2 szál 40mOhm-os vezetéket, máris ötödöltem a damping faktort...
Értékelés:
3
2011. 08. 10., 18:45
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2011. 08. 11., 7:53. Szerkesztette: Veszett Roka.)
(2011. 08. 10., 17:00)zupp87 Írta: De szerintem igen is ronthat.. az én végfokom (nagyon rövid, vastag vezetékekkel mérve) kb. ~20mOhm belső ellenállású. Ha ez után kötök 2 szál 40mOhm-os vezetéket, máris ötödöltem a damping faktort... Ötödölted, de ez nem feltétlenül hallatszik meg a hangján. És ha van egy 500-as DF, akkor lesz belőle 100 ami még mindig elég jó. Aztán ha úgy számolom a dampingot ahogy én tudom ( feszültségekkel) akkor egyből nem lesz akkora a különbség, mert nem esik rajta akkora feszültség.
- VR
Értékelés:
3
No, nem voltam rest, előszedtem az EA6383-hoz adott vezetéket. A hangfalcsatlakozó eléggé oxidálódott már, ezzel együtt a 260cm hosszú vezeték ellenállása a kéziműszerem méréshatára körül volt, azaz 1 milliohm alatt, de ez már a mérési hibahatáron belül van, szóval legyen mondjuk 10 milliohm. Ugyanígy nem tudom mérni a jelenlegi hangfalkábeleim ellenállását sem, ezek kb. 2m hosszúak. Ha valakinek van kedve, mérjen meg egy normál 230voltos vezetéket, milyen hosszú kell belőle hogy 50 milliohm legyen az ellenállása, én 10-15 méterre saccolom.
- VR
Értékelés:
0
Veszett Roka,
szerintem félreértjük egymást.
Egy jobb erősítő látszólagos belső ellenállása mondjuk lehet 10 mOhm körüli. Ha nem lenne vezeték, akkor 8 ohmos műterheléssel a DF 800.
Ha kap egy kábelt, amit nem tudom, te hogy mértél, akkor az simán lehet 100 mOhm. A DF mindjárt esik 73-ra a 800-ról. Ezt bizony hallani.
Egyébként ki tudod számolni a fajlagos ellenállásból, viszonyításképp csak:
rho=R*(l/A) -> R=(rho*l)/A
l=hossz méterben, A=keresztmetszet mm2-ben
Igen, a kapacitást talán még fontosabb szem előtt tartani. Létezik ugye a CAT csodafonat, szvsz borzasztó a hangja egy gyengébb erősítővel, hiszen nem tud vele mit kezdeni, és durván növeli a TIM-et. Ismerősömnél így "javítottuk meg" egyszer a magas hiányos rendszert.
Értékelés:
3
(2011. 08. 11., 14:22)Szász László Írta: Veszett Roka,
szerintem félreértjük egymást.
Egy jobb erősítő látszólagos belső ellenállása mondjuk lehet 10 mOhm körüli. Ha nem lenne vezeték, akkor 8 ohmos műterheléssel a DF 800.
Ha kap egy kábelt, amit nem tudom, te hogy mértél, akkor az simán lehet 100 mOhm. A DF mindjárt esik 73-ra a 800-ról. Ezt bizony hallani.
Egyébként ki tudod számolni a fajlagos ellenállásból, viszonyításképp csak:
rho=R*(l/A) -> R=(rho*l)/A
l=hossz méterben, A=keresztmetszet mm2-ben
Igen, a kapacitást talán még fontosabb szem előtt tartani. Létezik ugye a CAT csodafonat, szvsz borzasztó a hangja egy gyengébb erősítővel, hiszen nem tud vele mit kezdeni, és durván növeli a TIM-et. Ismerősömnél így "javítottuk meg" egyszer a magas hiányos rendszert.
Igen, te a Rt/Rbe alapján számolsz. Így érthető miért egymás mellett lövöldözünk  Viszont a rezisztivitáshoz rossz a képlet:
rho=R*(A/l) ahol A=keresztmetszet, m2-ben, l (kis L)= hossz, méterben.
azaz
R=rho*(l/A).
A réznek 16.78 nohmm a rezisztivitása (20 celsius fokon), számolva egy 1000 méteres, 2,5 mm2-es vezeték ellenállása 6,7 ohm. Azaz egy 10 méteres kábelnek lenne 0,067 ohm. 2 méteren ez 0,013 ami kb megegyezik azzal amit mértem. Persze ez tömör, nem ötvözött rézre vonatkozik, de gondolom a kis hossz, keresztmetszet miatt ez ilyen egyszerű módszerekkel nem mérhető a mi vezetékeinken - amik ráadásul ötvözött rézből készülnek...
A vezetéket simán multiméterrel mértem, egyszerűen nincs más kéznél. Legkisebb méréshatár 2 ohm - de írtam feljebb is hogy nem tudom mekkora a tűrése. Csak közelítésnek gondolom az eredményt.
- VR
Értékelés:
0
2011. 08. 11., 20:26
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2011. 08. 11., 20:27. Szerkesztette: Szász László.)
Hoppá, a képletet tényleg elírtam..
Azért mondtam, mert ha jól vettem ki a szavaidból, azt állítod, itt nem számít a vezeték ellenállása. Nehogy valaki általánosítson, és mondjuk bekösse cérnával a szubját vagy hasonló.
A gyakorlatban fontos "DF" (így már nem tudom, mi a neve) meg ugye úgyis a hangszóró kapcsaitól mért belső ellenállás (vezetékestül, mindenestül) terheléshez viszonyított aránya. Erre akartam felhívni a figyelmet.
Értékelés:
3
(2011. 08. 11., 20:26)Szász László Írta: Azért mondtam, mert ha jól vettem ki a szavaidból, azt állítod, itt nem számít a vezeték ellenállása. Nehogy valaki általánosítson, és mondjuk bekösse cérnával a szubját vagy hasonló.
Egyetértünk! Persze hogy jobb a vastagabb és jobb minőségű kábel. De azt most is tartom, hogy nem hallani meg a Vidi erősítő és a 2550 doboz hangján hogy 220-as vagy 'speckó hangfalkábel' van közöttük. Érdemes lenne egyszer egy ilyet is mérni, valószínűleg ugyanabból a rézből csinálják, és csak azért hangfalkábel, mert az egyik ér jelölt.
(2011. 08. 11., 20:26)Szász László Írta: A gyakorlatban fontos "DF" (így már nem tudom, mi a neve) meg ugye úgyis a hangszóró kapcsaitól mért belső ellenállás (vezetékestül, mindenestül) terheléshez viszonyított aránya. Erre akartam felhívni a figyelmet.
Ismét csak egyetértünk. Most már jól eltértünk az eredeti témától is :-D
- VR
Üzenetek: 3
Értékelés:
0
Üdvözlök mindenkit!
segítséget kérnék... van egy pár 2050E hangfalam amit egy iskolából mentettem ki, mert ki akarták dobni és én elhoztam. Szóval Az lenne a probléma, hogy valami kókler a mély helyébe egy MNC mélyet rakott és ezt szeretném kicserélni eredeti vidire csak nem találom melyik típusú mély kell és az egyik hangváltó az nincs meg az alkatrészek egy részét megtaláltam de ha tud valaki ebben is segíteni akkor nagy köszönet jár neki.
És volt szerencsém még egy vidire szert tenni egy 3011A-ra de ebből csak egy van meg és szeretnék egy párt de ebből a magas hiányzik ha ezt is tudja valaki akkor ezt is megköszönném. Ja és hol tudnám beszerezni ennek a tekerős hangváltóját?
Köszönet előre is Norbi
Értékelés:
3
(2011. 08. 12., 23:04)littlekonacrew Írta: És volt szerencsém még egy vidire szert tenni egy 3011A-ra de ebből csak egy van meg és szeretnék egy párt de ebből a magas hiányzik ha ezt is tudja valaki akkor ezt is megköszönném. Ja és hol tudnám beszerezni ennek a tekerős hangváltóját?
Nekem 3011A dobozok vannak itthon, de módosított váltóval és teljesen új hsz készlettel. Eredetileg a magas a HG2.5-464. Potmétert újat nem kapsz manapság, de vehetsz esetleg leharcolt dobozokat, akár hangszórók nélkül is - ebben benne lesz. Láttam már külön is bontott darabokat. Nézz körül a neten.
- VR
Értékelés:
0
(2011. 08. 13., 11:14)Veszett Roka Írta: (2011. 08. 12., 23:04)littlekonacrew Írta: És volt szerencsém még egy vidire szert tenni egy 3011A-ra de ebből csak egy van meg és szeretnék egy párt de ebből a magas hiányzik ha ezt is tudja valaki akkor ezt is megköszönném. Ja és hol tudnám beszerezni ennek a tekerős hangváltóját?
Nekem 3011A dobozok vannak itthon, de módosított váltóval és teljesen új hsz készlettel. Eredetileg a magas a HG2.5-464. Potmétert újat nem kapsz manapság, de vehetsz esetleg leharcolt dobozokat, akár hangszórók nélkül is - ebben benne lesz. Láttam már külön is bontott darabokat. Nézz körül a neten.
köszönöm szépen nézegetek de nagyon nehéz szerezni ilyen ritka és régi motyókat.
Üzenetek: 376
Témák: 8
Értékelés:
2
(2011. 08. 12., 23:04)littlekonacrew Írta: Üdvözlök mindenkit!
segítséget kérnék... Köszönet előre is Norbi
Szia!
DC2050E
HA20-1018 8 Ohm hangszórók vannak benne eredetileg. Vatera, Teszvesz, retronom.hu, itt néha felbukkan. Peremezendőt vegyél (olcsóbb) és H2000 peremmel kell megcsináltatni. Ha kész van, csere és add el az MNC-ket.
Milyen váltód van "deszka" vagy nyák alapra szerelt?
Ha deszka, akkor két tekercsnak kell lennie 111 és 112 számmal a papíron, két kondenzátornak: REMIX C223 2u2M 250V és 4u7M 100V (ahol u=mikro), valamint egy bordós ellenállás Remix R615 V9 (én 4,3 Ohm-nak mértem, nincs rajta sajna érték).
Ha nem ilyen, hanem nyák alapon van, akkor itt van egy a vaterán pl.:
http://elektronika.vatera.hu/hangfal_han...27822.html
(Bár én ilyet még DC2050e-ben nem láttam, de ez még nem jelenti azt, hogy nincs ilyennel szerelt).
Ha még van kérdés, akkor írj.
Üdv.
Értékelés:
0
(2011. 08. 13., 17:34)GARFIELD13 Írta: (2011. 08. 12., 23:04)littlekonacrew Írta: Üdvözlök mindenkit!
segítséget kérnék... Köszönet előre is Norbi
Szia!
DC2050E
HA20-1018 8 Ohm hangszórók vannak benne eredetileg. Vatera, Teszvesz, retronom.hu, itt néha felbukkan. Peremezendőt vegyél (olcsóbb) és H2000 peremmel kell megcsináltatni. Ha kész van, csere és add el az MNC-ket.
Milyen váltód van "deszka" vagy nyák alapra szerelt?
Ha deszka, akkor két tekercsnak kell lennie 111 és 112 számmal a papíron, két kondenzátornak: REMIX C223 2u2M 250V és 4u7M 100V (ahol u=mikro), valamint egy bordós ellenállás Remix R615 V9 (én 4,3 Ohm-nak mértem, nincs rajta sajna érték).
Ha nem ilyen, hanem nyák alapon van, akkor itt van egy a vaterán pl.:
http://elektronika.vatera.hu/hangfal_han...27822.html
(Bár én ilyet még DC2050e-ben nem láttam, de ez még nem jelenti azt, hogy nincs ilyennel szerelt).
Ha még van kérdés, akkor írj.
Üdv.
Hello
Nekem deszka váltóm van amibe egy tekercs van nem tudom írtam-e esetleg... ez az az infó amikre szükségem volt az eredetit azért szétbontottam és megkuksiztam de a tekercseket azt nem tudtam azonosítani úgy, hogy köszi a vaterán nézegettem de főként komplett hangfalat hogy egyen minden sarokba 1 
most nézem retronomon van is 5 pár peremezendő úgy néz ki ez előtt elment a szemem a hirdetés felett.
Mindent be tudok Szombathelyen szerezni mivel itt van "videotonos viszont eladó".
Szépen megcsinálom és majd képet is csinálok róla... És a 3011A-ról tudsz infó morzsákkal meghinteni, mert jó lenne, ha már lehetek olyan szemtelen és telhetetlen
még egyszer köszönöm és szép napot: Norbi
Értékelés:
3
2011. 08. 15., 13:08
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2011. 08. 15., 13:10. Szerkesztette: Veszett Roka.)
(2011. 08. 14., 22:16)littlekonacrew Írta: És a 3011A-ról tudsz infó morzsákkal meghinteni, mert jó lenne, ha már lehetek olyan szemtelen és telhetetlen 
Milyen info kellene róla ? hsz készlet:
HG 2,5 1544-424
HB 12,5 1544-326
HA 31 1544-422 --- Vigyázat, a mai 422-es hsz más mint a régi !
A váltót nem tudom fejből, vissza kellene nézni az eredetit. Ha régi, eredeti ládát akarsz akkor nekem van két peremezendő RÉGI mélyközép és egy vadi új közép, ezeket esetleg megveheted. De jobban jársz, ha 2 teljes új készletet rendelsz fehérvárról és újraépíted a dobozokat. Egy kifejezetten jó minőségű hangdobozt lehet így összehozni.
- VR
Értékelés:
0
Köszi mindenkinek a segítséget, és válaszokat! Egy olyan kérdésem lenne, elképzelhető az, hogy egy szobában egy kisebb hangfal, vagy rendszer jobban szólna, mint egy nagy hangfal, és erős rendszer? Csak azért kérdezem, mert nekem van egy 2.1-es rendszerem a sz.géphez, és sokkal jobban hallom a mélyeket az egész szobában, mint a 80W-os aktiv mélyládával, és a két Vidi hangfallal. Tehát a 2.1-es kis rendszerrel szinte nagyon pici lyukakat vélek felfedezni a zene hangképében, ami szinte épp hogy észrevehető, szinte semmi, még a Vidi hangfalakkal, és az aktív mélyládával, ami 80W-os, csak bizonyos helyeken szól rettentő mélyen, viszont vannak olyan helyek, ahol alig érzékelhető. Ezért is kérdezem, hogy egy kisebb láda és teljesítményű rendszer, egy szobában szólhat-e jobban mint egy nagyobb. 14nm2-es a szoba.
Értékelés:
3
(2011. 08. 16., 12:03)kryst Írta: Köszi mindenkinek a segítséget, és válaszokat! Egy olyan kérdésem lenne, elképzelhető az, hogy egy szobában egy kisebb hangfal, vagy rendszer jobban szólna, mint egy nagy hangfal, és erős rendszer? Csak azért kérdezem, mert nekem van egy 2.1-es rendszerem a sz.géphez, és sokkal jobban hallom a mélyeket az egész szobában, mint a 80W-os aktiv mélyládával, és a két Vidi hangfallal. Tehát a 2.1-es kis rendszerrel szinte nagyon pici lyukakat vélek felfedezni a zene hangképében, ami szinte épp hogy észrevehető, szinte semmi, még a Vidi hangfalakkal, és az aktív mélyládával, ami 80W-os, csak bizonyos helyeken szól rettentő mélyen, viszont vannak olyan helyek, ahol alig érzékelhető. Ezért is kérdezem, hogy egy kisebb láda és teljesítményű rendszer, egy szobában szólhat-e jobban mint egy nagyobb. 14nm2-es a szoba.
Persze hogy szólhat másként, de hogy az jobb-e ? Ne feledd, hogy a 2.1 rendszered a lábadnál van, vagy az asztalodon - egész másként fogod hallani a hangokat mint a szekrény tetején lévő vidikből. Rezonanciák, visszaverődések és interferenciák...összehasonlítani legfeljebb süketszobában lehetne. Innen csak találgatni lehet, azt meg nem érdemes.
- VR
Értékelés:
0
tapasztalatom hasonlókkal. Nyaralónk, faház, kis szoba, olyan 10-14nm lehet. felvittem a 2db 25 ös méllyel szerelt hangfalam, plusz a 25-ös méllyel szerelt TL ládát, ehez a mondjuk 5x80wattos yamaha házimozi erősítőm széles sávra, és a 2x30 watt (deprez műszer szerint) sanyo erősítőt mélyre. Ez az itthoni cuccom, itt teljesen jól szól, lágy, naggyon mély mélyekkel. Na a faházban semmi mélytartomány, csak közép, és magas. Legközelebb nem cuccoltam fölöslegesen, felvittem a kis sanyo erősítőt, régről maradt sony minihifi hangfalakkal, amikben 16cm es mély van. hát meglepődés volt, ugyanis a második felállás sokkal ütősebb, erőteljesebb mélyeket produkált, nemhogy volt mély, hanem még azt is el lehet érni hogy sok legyen (most hogy ez mennyire volt jó mély, azt haggyuk, a lényeg hogy "döngött").... szóval,szerintem igen, van ilyen
Értékelés:
0
(2011. 08. 16., 19:56)MelakH Írta: tapasztalatom hasonlókkal. Nyaralónk, faház, kis szoba, olyan 10-14nm lehet. felvittem a 2db 25 ös méllyel szerelt hangfalam, plusz a 25-ös méllyel szerelt TL ládát, ehez a mondjuk 5x80wattos yamaha házimozi erősítőm széles sávra, és a 2x30 watt (deprez műszer szerint) sanyo erősítőt mélyre. Ez az itthoni cuccom, itt teljesen jól szól, lágy, naggyon mély mélyekkel. Na a faházban semmi mélytartomány, csak közép, és magas. Legközelebb nem cuccoltam fölöslegesen, felvittem a kis sanyo erősítőt, régről maradt sony minihifi hangfalakkal, amikben 16cm es mély van. hát meglepődés volt, ugyanis a második felállás sokkal ütősebb, erőteljesebb mélyeket produkált, nemhogy volt mély, hanem még azt is el lehet érni hogy sok legyen (most hogy ez mennyire volt jó mély, azt haggyuk, a lényeg hogy "döngött").... szóval,szerintem igen, van ilyen 
Na akkor nem csak nekem van ilyen tapasztalatom! Szerintem valami olyasmi lehet, hogy minden szobának meg kell lennie a megfelelő hangfalaknak. Nem biztos, hogy egy 14nm2-es szobába egy 120W-os rendszer fog jól szólni, ha nem pl. egy 40-50W-os. Megpróbálom majd az egész hifi-t átvinni a másik szobába, ami olyan 21-22nm2-es lehet, régen ott volt, és emlékezetem szerint, ott jól szól. Bár akkor még nem volt láda mellette.
Értékelés:
1
Mit számt hány wattos, mikor kb. ugyanolyan teljesítményen hallgatod mindkettőt  Mivel gondolom reflex dobozaitok vannak, annak hangolási frekvenciájának beállításánál egyik szempont a lehallgató tér nagysága, milyensége, mennyire van/nincs közel fal, satöbbi. Zárt doboznál is számít, hogy eredendően mekkora a Qb jóság. Faháznál meg szerintem az volt a gond, hogy mivel a deszka-fal nem túl merev, lehet, hogy azokon a szép testes mély frekvenciákon volt közel a rezonanciájához (ha nem is remegett látszólag), és így ellenfázisban igyekezet kioltani a mély hangokat. Kb. hasonló a helyzet ahoz, amikor nem megfelelően merev a doboz fala. A "dübögős" minihifi 80-100Hz körüli kiemeléseire már valószínűleg nem reagált akkora amplitúdóval, így az ott jobban szólt.
Értékelés:
0
(2011. 08. 18., 7:18)zupp87 Írta: Mit számt hány wattos, mikor kb. ugyanolyan teljesítményen hallgatod mindkettőt Mivel gondolom reflex dobozaitok vannak, annak hangolási frekvenciájának beállításánál egyik szempont a lehallgató tér nagysága, milyensége, mennyire van/nincs közel fal, satöbbi. Zárt doboznál is számít, hogy eredendően mekkora a Qb jóság. Faháznál meg szerintem az volt a gond, hogy mivel a deszka-fal nem túl merev, lehet, hogy azokon a szép testes mély frekvenciákon volt közel a rezonanciájához (ha nem is remegett látszólag), és így ellenfázisban igyekezet kioltani a mély hangokat. Kb. hasonló a helyzet ahoz, amikor nem megfelelően merev a doboz fala. A "dübögős" minihifi 80-100Hz körüli kiemeléseire már valószínűleg nem reagált akkora amplitúdóval, így az ott jobban szólt.
Ebben biztos igazad van, meg jobban is értesz hozzá, viszont azt mivel magyarázod, hogy a 21-23nm2-es szobában a 80W-os aktiv láda, dübörög rendesen, és jönnek szépen a lágy mélyek is. És a szoba szinte minden pontján érezhető. Még a 14nm2-es szobában, egyszerűen alig van mély, és csak pont helyeken van mély, ami annyit jelent, hogy átlóban van csak mély ha pl a szoba bal felső sarkába teszem a ládát, akkor a szoba jobb alsó sarkában van mély. Viszont a 25W-os kis Pc szettemnél, az egész szobában lehet érezni az erőteljes mélyet, és szobán kívül is. Még a 80W-os ládát helyezhetem mindenhová, nem tudok ilyen mélyet kicsikarni belőle. Nekem a két hangfal nem reflex, ha nem zárt, viszont a ládán elől van a cső, úgy mint a Pc-és mélyládánál is. Amúgy egy Logitech x-230-as a Pc-és hangfalam.
Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
Két oldala van, egyrészt a hangsugárzó mélyátvitelét igazítani kell a helyiség mélytartománybeli hatásaihoz, másrészt a kisebb szobában magasabb frekvenciákon jelentkeznek az alap félhullámú rezonanciák, és az ezzel járó helyzetfüggő nyomásmaximum-sebességmaximum pontok, ahol az adott frekvencián kiemelés, vagy épp kioltás tapasztalható. A PC-s rendszernek valószínűleg valódi mélyhangjai nincsenek, így a lesugárzott tartomány nem éri el a kis szoba állóhullámok szempontjából veszélyesebb 50Hz körüli-alatti részét, ezért akadálytalanul megszólal, másrészt valószínűleg a hamarabb eső mélyátvitel miatt jobb helyen találkozik a szoba kiemeléseivel.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Üzenetek: 134
Értékelés:
0
Sziasztok!!
Régen jártam itt, több mint másfél éve. (2009. 12. 03., 19:00)
Szóval az lenne a kérdésem, lehet kapni porvédő sapkát 25 cm-es Vidi hangszóróra? Mert enyém be van horpadva teljesen, nem lehet vissza húzni tűvel sem, mert ahogy behorpadt, szét van gyűrve a közepe.
Ja és azt kérdezném a HB134 - 539 középsugárzó melyik típusú Vidi hangfalban volt benne eredetileg?
Értékelés:
0
(2011. 08. 20., 1:59)shalafi66 Írta: Két oldala van, egyrészt a hangsugárzó mélyátvitelét igazítani kell a helyiség mélytartománybeli hatásaihoz, másrészt a kisebb szobában magasabb frekvenciákon jelentkeznek az alap félhullámú rezonanciák, és az ezzel járó helyzetfüggő nyomásmaximum-sebességmaximum pontok, ahol az adott frekvencián kiemelés, vagy épp kioltás tapasztalható. A PC-s rendszernek valószínűleg valódi mélyhangjai nincsenek, így a lesugárzott tartomány nem éri el a kis szoba állóhullámok szempontjából veszélyesebb 50Hz körüli-alatti részét, ezért akadálytalanul megszólal, másrészt valószínűleg a hamarabb eső mélyátvitel miatt jobb helyen találkozik a szoba kiemeléseivel.
De, akkor ezek szerint még is jobb egy kisebb szobába egy kisebb rendszer, mint egy nagy nem? Ahogy le is írtad! Viszont ez a kis rendszer szerintem meg tudja szólaltatni a 40-50hz is, mert le teszteltem, és ha egy 50hz-es hangot engedek rá, szépen brummog, és nem afféle zúgásról van szó, ha nem rendes telt mélyet nyom. A 80W-os ládát átvittem a 23nm2-es szobába, és ott viszont összehasonlíthatatlanul megváltozott a hangja, és fura, mert szinte minden pontján a szobának, meg voltak az erőteljes mélyei. Meglepő volt számomra is ez. Igaz, inkább ez a nagyszoba téglalap alakú, még a 14nm2-es szoba kocka forma inkább. És ebbe nem szól jól a láda.
|