Én megpróbálnék átdugni két vezetéket egy lyukon, vagy egy négyes hangfalcsatlakozóval (olyasmivel, ami az erősítőkön van) kivezetném egyenként a hangszórókat.
Ilyenkor a hangváltó kívül van a hangdoboz hátára csavarozva. Aztán ha végleges, a hátfalat lebontva bele lehet szerelni - de sokan kívül hagyják.
Köszi az ötleteket, nagyjából beigazolódott akkor a gyanúm... Akkor a saját elképzelésem lessz megvalósítva, de erről majd késöbb. Nemsokára (remélem) beszámolok az elkészült dobozról, úgyis lapos mostanában kicsit a fórum.
Akkor ismertetném első, saját, kísérleti jellegű hangdobozom készítésének menetét, aminek neve is innen következik szép magyar szóval Experiment I Saját weblapom vagy hasonló nincs, ezért itt gondoltam megosztani tapasztalataimat, hátha a többi, hozzám hasonló kezdő, lelkes amatőr kedvet kap, vagy ötletet merít. Hosszú hozzászólás következik sok képpel, szóval mindenki dőljön hátra egy hűvös itallal a kezében.
Kb egy éve olvasgatom ezt a fórumot és a többi anyagot a neten amit találtam. Elsőre nagyon sok volt az infó, össze is zavarodtam és túl bonyolultnak találtam az egészet. Hozzátenném a villamosságtan nem az erősségem, de valamilyen sejtésem van a dolgokról. Aztán jött egy kis szünet, a sok infó leülepedett és most megint elővettem a témát, és úgy döntöttem belevágok. Elsőnek olcsó dologgal szerettem volna kezdeni, hogy legalább a hangváltó építésről legyen némi tapasztalat, mielött komolyabba fogok. A cél nem egy tökéletes hangsugárzó megépítése, hanem gyakorlás. Először a legnagyobb akadályt számomra a mérőműszerek jelentették. Ezt sikerült leküzdeni, és beszereztem ill megépítettem ezeket (erről a mérés topicban is van néhány szó). Szóval ennek megfelelően legolcsóbban úgy gondoltam a Sony 134-es hsz-el jövök ki legjobban, amit sikerült beszerezni. 900 azaz kilencszáz forintért nincsenek vele kapcsolatban nagy elvárásaim. Hogy ezt az egészet még tetézzem, a magasnak egy SAL DTF20-at sikerült vásárolni (igazából környékemben sokkal jobbat nem is nagyon lehet beszerezni...) Tehát elkezdtem méricskélni, whitefül weblapján található képletekkel kiszámítottam egy saccolós T-S paramétereket a Sony-nak, ami alapján zárt dobozba lenne ideális, JBL programmal 9L jött ki kb megfelelőnek. A doboz méreteihez az fdsa által is használt 1:1,2599:1:587 arányokat használtam, ezzel esnek a rezonanciafrekvenciák a lehető legmesszebb egymástól. Az itthon található dolgokból akartam elkészíteni a dobozt, hogy minél kevesebbet kelljen költeni rá. Volt 2cm vastag bútorlap itthon elegendő mennyiségben, így azt választottam. A doboz elkészítése csavarmentesen, ragasztással történt. Subvoice oldalán láttam a kiváló megoldást, lécekből készítettem keretet, ehhez vannak a bútorlapok hozzáragaszva, majd ezeket lekerekítettem. A hsz-eknek dekopírral és körvágóval vágtam ki a lyukakat. A Bútorlapokat szintén dekopírral vágtam, majd lecsiszoltam.
A ragasztás után a dobozt belülről kigletteltem, autó kasznihoz használatos 2 komponensű glettel. Ennek előnye hogy bárhol megtapad, repedésmentesen keményre köt. Hátránya hogy gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar szárad (kb 3-5 perc). Ezuzán kicsiszoltam, majd ráragasztottam az utolsó oldalát is a doboznak, azt is kigletteltem és csiszoltam.
A végén a teljes dobozt átcsiszoltam és lekerekítettem, 2 élt leszámítva, a hátsó két vízszintest. A mélyközép hangszorót nem sűlyesztettem de a magasat igen. Mivel felsőmaróm nincs, ezért valami más módszer kellett. Elöször is kivágtam egy akkora lyukat a körvágóval, amiben elfér a dóm mágnese. Ezután beletettem a lyukba, és a peremét körberajzoltam. Ezt a peremet pedig lombfűrésszel körbevágtam, így fél órával és 1 fűrészlappal késöbb egy gyűrűt kaptam. Ezt tökéletesen vissza lehet illeszetni, olyan mélységben ahogy csak akarom. Ez a módszer csak keskeny előlapnál működik sajna.
Nem akartam meg nem is tudtam volna hangszoró csatlakozókat venni, így más megoldást találtam ki. Volt egy sárgaréz rudam, erre menetet vágtam (M4), az egyik végére ráforrasztottam a hsz kábelét, anyát, alátétet, gumigyűrűt húztam rá, a dobozon hátul lyukat fúrtam és kidugtam. A gumigyűrű a szigetelést óhajtott megoldani, hogy a zárt dobozból véletlenül se szökjön ki levegő. Itt jött a hangváltós dilemmám, hogy akkor 2 hsz-hez hogyan. Végül egyszerűen oldottam meg a kérdést, azokat is csavaron keresztül vezettem ki, de nem réz, hanem sima horganyzott. Addíg kibírja amig tesztelem a hangváltót a végén meg úgyis be lessz építve és nem lessz használva, de akár benne is maradhat.
Ezután nedves rongyal áttöröltem, majd felragasztottam rá a tapétát.
A dobozt szigeteléshez használt tervolinnal béleltem ki (ez volt itthon). 2db téglalap elég is volt, kicsit széthúzkodtam hogy minél lazább legyen.
Ezután pedig előfúrtam, majd becsavaroztam a hsz-eket. A dóm alá a tervolinból kis hurkát gyúrtam, és szigetelésképp alátettem, de a Sony-t csak simán csavaroztam.
Legközelebb folytatom majd a mérésekkel. Addíg biztosan lesz néhány kérdésem is.
Énis a keskenyebb, de mélyebb kivitelezést szívlelem, a lécből készült keretet is mellőztem volna, inkábbcsak oldal lapok süllyesztett pozdorja csavarral meg ragasztóval való összefogatása, majd gittelés, és tapétázás vagy festés. Bár tény hogy így lekerekítve, könyebb a fával dolgzni, és a bútorlap "éle" eléggé nehézkesen kezelhető felület. Első munkának szerintem is kiválló kíváncsi vagyok a folytatásra, ugyanis érdekel a Sony 134 es működése
Köszönöm az észrevételeket és a bíztató szavakat, szívesen meghallgatok mindent. Először én is úgy terveztem hogy a keskenyebbik oldalra fogom a sugárzókat feltenni, de mikor levágtam a lapokat és összetámasztottam őket, akkor láttam hogy kicsit kevés a hely. Éppen hogy elfértek volna egymás mellett a hsz-k. Aztán úgy döntöttem inkább a hoszabb oldalra rakom őket, és nem bántam meg, jobban el is lehet így helyezni és a valóságban egyébként jobban mutat mint a fotón. A lécezés miatt 2 dolog szólt. Az egyik hogy a bútorlapokat nem tudom egymáshoz ragasztani, a vágott felületet a laminált felülethez szerintem nem érdemes, viszont a vágott felület fához jobb ragad. A másik ok pedig a jóval könyebb és szebb lekerekítés. Csavarozni semmiképp nem szerettem volna. A 134-be meg bele-bele hallgattam már, vegyesek a tapasztalatok. Nagyjából azt tudja amennyibe kerül, csodák nincsenek, legnagyobb hátránya a pocsék érzékenység, ami 80dba alatt van... kb 76 környékén, gondolom ez indokolja az alacsony árat is. De ettől eltekintve egész tűrhető. Többit majd késöbb.
(2011. 09. 08., 17:41)WD40-PhoeNIX Írta: Arányaiba nem tetszik doboz megjelenése.
A jelenlegi oldalán sokkal szebben festett volna a front.
Mondjon bárki bármit.
De ahhoz képest, hogy első hangfal tetszik a folyamat, a kivételezés meg majd idővel javulni fog, bár írásod alapján ez most nem is arról szólt.
Tehát csak így tovább.
Viszont így talán egy kicsit kevésbé jelentkezik a baffle-step
A kőzetgyapot nem túl sűrű tömésnek ? Én vatelint használtam eddig, vagy egyszerű vattát. Amúgy csatlakoznék az előttem szólókhoz: én is a keskenyebbik oldalra tettem volna a hszeket.
szerk: most olvasom, hogy széjjelszedegettd. Hogy ez eddig miért kerülte el a figyelmem ?
Igen, bár ahhoz elő is kéne állítani azokat a mély hangokat amiket aztán a Baffle leszed... .forog.
A tervolin meg szerintem jó, kicsit réteges, szal mikor húzod szét akkor kicsit el kell egyengetni, de utánna olyan mint a vatta. A legnagyobb hátránya hogy ha csak hozzáérsz nagyon viszket tőle az ember bőre...
énis ilyet szoktam jobbhíjján használni, bár én teljesen cafatokra tépem. De állítólag nem jó, mert az "üvegszál" darabok beleállnak a membrán hátuljába, és ez káros...
Én mégegy hátrány tudok az üveggyapotra.Egyik ismerősőm is üveggyapotot rakott hangfalba,viszont a reflexcsövön kiáramló apró kis üvegszálak elég kellemetlen köhögést okoztak.
Hát jönnek a gondok a váltótervezés közben. A magassal küzdök, a legnagyobb az, hogy nem igazán az történik, amire számítok. Mivel elég brutálisan szintezni kellett a magasat a sony-hoz, így kapott egy L padot, 6,5Ωsorosan, 1,5Ω párhuzamban. Ezzel sikerült is szépen leszintezni, és az impedancia menet is teljesen kisimult, 7.3Ω értékre állva. Egy egyszerű példa, kísérletképpen betettem egy 2.5uF kondit sorba (2.2 bipoláris, kimérve 2.5-öt mutatott a műszer), az L-pad után, ekkora impedanciánál 9k környékén kéne vágnia, de nem ez történik, jóval feljebb vág, és 9k-nál már -6dba esés van. Tippeket kérnék mit csinálok rosszul?
(érték 10-el szorzandó)
A kék menet a dómot mutatja, L-paddal, mélyközép nincs, zöldnél már bent van a mélyközép és a kondi. A mérés 1cm-ről készült
tudtommal az L-padnak a kondi után kéne jönnie, ha jó oldalról nézzük a dolgokat
Szóval: Hangfalcsati, kondi, majd Lpad,Magashsz. Vagy nem jó az impedancia értéked adott frekin. például egy 4,7 es kondi 4 ohmra számolva 8,5Knaggyából, de ha ezt 3,5 ohm körülire számoltam, akkormár inkább 10K körül van. Persze nem vagyok SZAKI, énis csak mostanság kezdtem ilyeneket számolgatni, mindenféle utólagos mérés nélkül
Igen igazatok van, itt volt a bibi, a sorrend nem jó. Megcseréltem és így már kijön nagyjából a jó vágás. De azt már látom hogy ezeket a bipoláris elkókat lehetőleg kerülni kell. Az értékeik messze nem annyik mint amennyi rá van írva...
HIVI magasakkal volt már valakinek dolga? adatai alapján elég jónak tűnik az átvitel, 2kHz körülről elég egyenletesen mennek 20k fölöttig,csak mert ha összejönne rá a pénzem, akkor lehet megpróbálnám összepárosítani egy HA22 vel (2 utasban)
Üdv!
Át szeretnék építeni egy hangfalat amiben a következő hangszórók vannak
Tesla Arn 188-05 8 Ohm
Tesla Arv 104 04 8 ohm
összeálításból 35 L- es dobozba (basszreflex)
A reflexcső 120x95- ös. A hangváltó egy kommersz gyári SAL cucc
Ebben a jelenlegi összeállításban teljesen rosszul szól a hangdoboz tehát át kell építeni mindenképp.
A Mélysugárzót nem mértem be hanem a közreadott paraméterek alapján a Winisd és a Unibox segítségével 112 illetve 116 L- es reflex dobozt 228x100 mm- es csővel.
elég monumentális építmény lenne főleg figyelembe véve hogy a közreadott T/S paraméterek nem fedik a valóságot különösen egy ilyen termékkategória esetén.
Ha meg fedi akkor nem íjesztő a Qes értéke (0,69) Qms:4,92
Tehát már az is határeset hgoy jó e reflex dobozba
Tehát egy szó mint 100, érdekelne a véleményetek erről a hangszóróról, mert direkt olyan típust vettem anno 6 éve amiről azt reméltem hogy nem ilyen kocsibömböltető kivitel, hanem elfogadható hifi minőséget szolgáltat
Kérdés:a fenyőlap 18mm mennyire jó hangfal építéshez?
Csak a fele lenne abból mivel nagyon szép fa munkát lehetne csinálni vele.
Az előlap,tető és oldal lapok készülnének fenyőből,a többi bútorlap.
Olvasgattam vissza és azt találtam hogy a ha15-ös nem igazán jó hangszórók.De mi a hibája?
Egy HA17 634 (elvileg nem 17-es hanem 18-as széria) és egy Cabasse DOM36TV vel építkeznék, van valakinek ötlete hogy milyen hangváltót építsek hozzá?
A dobozt már egy éve megépítettem, de aztán félbemaradt a projekt, lassan be kéne fejezni.
Kérdés:a fenyőlap 18mm mennyire jó hangfal építéshez?
Csak a fele lenne abból mivel nagyon szép fa munkát lehetne csinálni vele.
Az előlap,tető és oldal lapok készülnének fenyőből,a többi bútorlap.
Olvasgattam vissza és azt találtam hogy a ha15-ös nem igazán jó hangszórók.De mi a hibája?
Szerintem a fenyő hangdoboz semmivel nem lesz rosszabb mint az MDF - ha kicsi. Gondolom jobban rezonál mint a keményfa, ezért én valószínűleg nem párhuzamos oldalú dobozt építenék belőle. De tapasztalatom még nincsen vele, eddig legpuhább dobozom nyírfafunérból készült.
A HA15-nek legnagyobb problémája az 1k fölötti erős rezonancia, illetve a viszonylag alacsony érzékenység. Én inkább a HA17-et használnám helyette
Így lett két 17-es kerül bele,a hangfal is kész van lassan már csak hangváltó kell!
Két db 17-es, és egy hd-8-as megy egy dobozba,31.5 literes és van benne 63mm átmérőjű reflexcső 20cm(elsőre),a doboz mélység 25cm.A két mély közre fogja a magast d'appolito!
800*200*286---magas*széles*mély
Nem tudom ez elég-e a hangváltóhoz,de előre is kösz a segítséget.
(2011. 11. 09., 17:43)germinator2 Írta: Két db 17-es, és egy hd-8-as megy egy dobozba,31.5 literes és van benne 63mm átmérőjű reflexcső 20cm(elsőre),a doboz mélység 25cm.A két mély közre fogja a magast d'appolito!
Ez valami center lesz ? Minek kell bele a két mélyközép ?
Hát ezt már másodszor kérdezik tőlem,NEM lesz center.Egyéb megfontolásból két kisebb mélyközépet használok az ÁLLÓ hangfalakba.
Eddig szimpla méllyel és dóm magassal építettem,most változtatok.Ha nem tetszik majd lecserélem az előlapot és kész.
Még mindig érdekelne hangváltóra ötlet!
(2011. 11. 09., 19:06)germinator2 Írta: Hát ezt már másodszor kérdezik tőlem,NEM lesz center.Egyéb megfontolásból két kisebb mélyközépet használok az ÁLLÓ hangfalakba.
Eddig szimpla méllyel és dóm magassal építettem,most változtatok.Ha nem tetszik majd lecserélem az előlapot és kész.
Még mindig érdekelne hangváltóra ötlet!
Gondolom nem véletlenül kérdezték. Ugyanis a két mélyközép sokkal hangosabb lesz mint a magas (azonosak az érzékenységeik), aztán nem mindegy az sem hogy hogyan akarod kötni őket, sorosan vagy párhuzamosan...Ennyi adatból a hangváltóra csak annyit lehet mondani, hogy valahol 2.5-3 körül kellene váltani. Kisérletezz, elsőre megfelel egy egyszerű kondi is, aztán szépen sorban a többi.
Köszi a választ,én 3.5-4kHz körül gondoltam,ha ez a magas gyengének minősül majd cserélem dómra azok érzékenyebbek.
A gondolat engem is babrál,hogy milyen kötés legyen soros,vagy párhuzamos,szerencsére az erősítő 4-16ohmig tolerálja a hangszórókat,így két 8ohmos mélyet rendeltem,aztán szerintem párhuzammal kezdek.Olvastam erről Subvoice oldalán és talán ez a kedvezőbb megoldás.
(2011. 11. 10., 14:00)germinator2 Írta: Köszi a választ,én 3.5-4kHz körül gondoltam,ha ez a magas gyengének minősül majd cserélem dómra azok érzékenyebbek.
A gondolat engem is babrál,hogy milyen kötés legyen soros,vagy párhuzamos,szerencsére az erősítő 4-16ohmig tolerálja a hangszórókat,így két 8ohmos mélyet rendeltem,aztán szerintem párhuzammal kezdek.Olvastam erről Subvoice oldalán és talán ez a kedvezőbb megoldás.
Igen, akár 3.5k is lehet...Ez úgyis a próbálgatások során dől el. Én azért váltanék alacsonyabban, hogy a mélyközepek még besegítsenek kicsit 2-5k között, de lehet hogy neked van igazad és már sok lesz a középtartomány. Majd meglátod.
Üdv!
Na hát kész lett a remekmű,sajna nem tudom hogy kell feltölteni a képet.Ha valaki segít bemutatom az építés lépéseit.
Sajnos(még mindig) az eredő impedancia párhuzamos kötéssel 3ohm alatt van és ezt nem bírja az erősítő,így csak a mélynyomók sorba kötése maradt ez nem tudom mit fog befolyásolni.A váltó is elég jó lett:magas-0.6mH,2.2uF,mélyközép-1.6mH,4.7uF
Szerintem ez a soros kötéshez kevés lesz.
Az eddigi sal-mnc hangfalhoz képest nagyon érzékeny,tiszta és nagyon érős mélyei vannak,a kis magas is nagyon hozza a formáját és a d'appolio is érdekes hangzást eredményez.
Na most megyek és átrendezem sorba a két mélyközepet,ja és végzek a külső munkákkal.
Sziasztok! Tudnátok mondani néhány olyan könyvet, esetleg folyóiratot, amiben hangszórók mérésével, hangváltó tervezéssel foglalkoznak? Leginkább hangszóró méréses téma érdekelne (írnék pár oldalt erről a témáról a suliban, ezért forrást is meg kellene jelölnöm).
(2011. 11. 12., 11:14)germinator2 Írta: Üdv!
Na hát kész lett a remekmű,sajna nem tudom hogy kell feltölteni a képet.Ha valaki segít bemutatom az építés lépéseit.
Sajnos(még mindig) az eredő impedancia párhuzamos kötéssel 3ohm alatt van és ezt nem bírja az erősítő,így csak a mélynyomók sorba kötése maradt ez nem tudom mit fog befolyásolni.A váltó is elég jó lett:magas-0.6mH,2.2uF,mélyközép-1.6mH,4.7uF
Szerintem ez a soros kötéshez kevés lesz.
Az eddigi sal-mnc hangfalhoz képest nagyon érzékeny,tiszta és nagyon érős mélyei vannak,a kis magas is nagyon hozza a formáját és a d'appolio is érdekes hangzást eredményez.
Na most megyek és átrendezem sorba a két mélyközepet,ja és végzek a külső munkákkal.
Tedd fel a kepeket a kepesseg rovatba. Bocsanat az ekezetek hianyaert.