A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Videoton DC2050E, Videoton DC2550A, Videoton DC3011A
Írtam a fórumtársnak. Köszönöm, hogy szóltál Garfield13. Én belátom, hogy bármennyire szeretném, nem férne el nálam ez a két hangfal a szobában, meg legközelebb nyáron lenne időm felújítani.
Válaszol
Sziasztok!
Kérésem-kérdésem lenne...
Olvasgattam a fórumot, de teljesen összezavarodtam. Adott egy hozzá nemértő ember, a személyemben, /csak forrasztani tudok, ha megmondják, mit hová./ Nagyon kevés pénz!
És harmadsorban egy pár DC 2550 hangfal, melyből az egyikben szól a mély és a magas hangszóró, közép nincs. A másik hangfal "halott". Küllemre nagyon rendben vannak, szeretnék ezekből valami hallgathatót összehozni.
Első nekifutásra egyszerűnek tünt a dolog,mert a tipusszámok alapján, láttam, hogy rendelhetőek a hangszórók, és így kb. 15k-ból renben lenne a dolog.
Ezután olvasgattam a fórumot és olvastam, hogy nem így működik a dolog,mert nem teljesen kompatibilisek a H2000 "videoton" szórók a régiekkel stb.
A tanácsotokat szeretném kérni, mit tegyek, mit javasoltok. A dobozt szeretném megtartani, szeretnék kb ugyanekkora teljesítményt megtartani, és lehetőleg mindezt a legkisebb költségvetéssel. Magyarul milyen hangszórókat tegyek a DC 2550 dobozaimba, és milyen egyéb kütyüt, vagy stb... Minden megoldás érdekel, csak fizikából örökösen felmentett parasztgyerek vagyok.... úgyhogy csak, amolyan "szájbarágós" magyarázatokat tudok a tettek mezejére vezetni.
Előre is köszönöm a segítséget!
Mellékelek egy képet, arról a kütyüről, ami a hangládákban még vannak, nem tom ezek gyáriak-e...
Link:
http://kepfeltoltes.hu/view/111002/40592...es.hu_.jpg
Folyt:
Ami megvan, képekben:

üres doboz:
http://kepfeltoltes.hu/view/111002/24529...es.hu_.jpg

rossz 25 cm mély:
http://kepfeltoltes.hu/view/111002/70059...es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/111002/12115...es.hu_.jpg

Működőképes doboz, mély magas:

http://kepfeltoltes.hu/view/111002/40870...es.hu_.jpg
Válaszol
(2011. 10. 02., 18:37)lacca007 Írta: Mellékelek egy képet, arról a kütyüről, ami a hangládákban még vannak, nem tom ezek gyáriak-e...
Link:
http://kepfeltoltes.hu/view/111002/40592...es.hu_.jpg

Szia!
Kezdjük az első képnél, az a váltó Angry ... helye. A deszkán látható a három tekercs ragasztós helye és a két Renix kondi "ragasztógyurmás" helye a lefogó papírszalag letűzött maradékaival. Helyette valaki odatette azt a ... "valamit" ,hogy legyen ez a hangváltó. :?
Na ehelyett kellene először is egy rendes 2550-es váltó. Elméletileg alaktrészeiből is összerakható, ha egyben nem sikerül venni. Otthon megvan az alkatrészlista, a H2000-nél meg meg lehet venni, forrasztani, meg megtudod.

Ezután(ezzel együtt) első körben én a mélyek javításra történő leadását tartanám célravezetőnek. A habszél helyett a harmonikaperem már örök élet de a "jó" is megérdemel egy normálisan felragasztott porvédőt hogy ne jusson be a kosz a légrésbe, a másik meg alapból javítandó. A honlapon van két alternatíva is árakkal.

A továbblépés előtti kérdés: mit szeretnél, eredeti állapotot, vagy új hangszórókat?
Ha az első, akkor használtan vadászni eredeti közép hangszórókat, és magasat is (erről Shalafi biztosan lebeszélne:-D). Ha a második út, akkor H2000 "csereközép" és a meglévő magas mellé pár (a kép alapján már fekete előlapos, nem ezüst, így az már nem eredeti, valamint ekkor kell csillapítani ellenállásokkal a közép és a magas előtt, ahogy ezt nálam okosabbak korábban írták már, olvass vissza).
A közép díszperemek is megvannak? Ha nem akkor olyanokat is venni kell (Most van pl. a vaterán ilyen 10 cm-es).
Így lehet egy "minimáláras" hallgatható hangfalad. (új "cserehangszórókkal" gyorsabban és egy magas árával kevesebbért)
Jó szerelést.
Üdv.
Válaszol
Köszi a választ, és a segítő szándékot!

Először is kiegészíteném a "képgalériát", nem tudom ez mennyire bír jelentőséggel,de magasból/mármint hangszóróból/ van nem működő példány, 2 db is. Nem tudom, hogy gyárilag ezek voltak-e benne, HG 2,5 1628. Nem tudom ezek javíthatóak-e? Meg hát ahogy olvastam, itt a fórumon, ezek a magasak a gyenge pontjai a rendszernek.?
http://kepfeltoltes.hu/view/111003/006_w...es.hu_.jpg

A mélyek tipusszáma az HA 25 1038.

Közben megfogadom a tanácsod, és nézelődök a vaterán.
A kérdésedre a válasz: Igazából nem ragaszkodom egyik változathoz sem,10 körömmel.
Ahogy a fórumot olvastam, vannak érvek-ellenérvek az új és a régi szórók mellett is.
Jelenleg bármely irányba befolyásolható vagyok.
Néztem a javítási árakat. Nem tudom, hogy a teljesen besz@rt mély javítása, az mennyit kóstálhat.
Ami a forrasztást illeti, látom, hogy bízol bennem... no, kézügyességem az nem rossz, csak tudásom nem sok van. A + - jelek,meg szín után tudok tájékozódni csak. Smile

Ui: Arra a bizbaszra a dobozban, akkor jól ráéreztem, hogy nemigen frankó...
Válaszol
(2011. 10. 03., 12:36)lacca007 Írta: Köszi a választ, és a segítő szándékot!

Először is kiegészíteném a "képgalériát", nem tudom ez mennyire bír jelentőséggel,de magasból/mármint hangszóróból/ van nem működő példány, 2 db is. Nem tudom, hogy gyárilag ezek voltak-e benne, HG 2,5 1628. Nem tudom ezek javíthatóak-e?

Ui: Arra a bizbaszra a dobozban, akkor jól ráéreztem, hogy nemigen frankó...

Szia!
Hát a gyári magas az 1638, így ezekre fel kell forrasztanod egy-egy tízest, hogy jók legyenek :-D. komolyra fordítva akkor csak pillét kell ezekben cserélni és mehetnek bele, majd nálam nagyobb "szagértő" (Shalafi hol vagy?) elmagyarázza a 28-38 közötti differenciát.
Pandaboy a 634-es hozzászólásban képet is tett be és saját egyéni tapasztalatát megosztotta.

Az a teljesen besz@rt mély szerintem nem vészes, a képek lapján egészen egyben van, valószínűleg a tekercs lett elfüstölve ha nem szól, a "lengőcséve, pille sérült hangszóró javítása" alatt keresd a rá vonatkozó árat.

Akkor a javítások mellett már csak a középhangszóró és a váltók pótlására van szükség. Ha kell a váltóhoz tudok alkatrészjegyzéket (3 tekercs + 2 kondenzátor, csak meg kell otthon keresni a firkálásaimat, mert nincs még gépen.

Azt a bizbaszt meg egy másik szagértő kimérhetné, hogy mit is tud, mert biztos érdekes eredmény lenne.
Engem most pl. egy Preludium B32 "mély" kapcsán akasztottak ki teljesen. Nagy az isten állatkertje az tény...
Üdv.
Válaszol
Szia!

Köszi a segítséget, újfent!
Váltó ügyben annyi előremozdulás történt, hogy a vaterán éppen az előbb "ütöttem le" egy párat, reményeim szerint pár nap és kézben lesz. Az eladó bekötési segédletet is igért/rajz/.
Az eredeti közép után kutattam eleget, de nem találtam, úgyhogy abból valószínűleg újat kell vegyek.
Annak nagyon megörültem, hogy a magasokban a pillecsere menthetővé teszi a dolgokat, csak nem tudom, hogy azt saját kezűleg bevállalhatom-e, hisz még sosem csináltam.... úgyhogy inkább elküldöm javításra a mélyekkel együtt.
Azt a "bizbazt" majd kiszedem, de nem ismerek senki okosat akivel bemérethetném, kicsi faluban lakom, a "világ végén".
Még egy képet kihagytam. A mély szórókra voltak, /illetve a még működő dobozban lévőn rajta is van/ ezek a bizbaszok ráforrasztva. Gyári dolog vagy nem, azt nem tudom.
Link:
http://kepfeltoltes.hu/view/111004/007_w...es.hu_.jpg

megtaláltam pandaboy 1628 ról szóló hozzászólását, köszi. kicsit kutakodni kellett, mertnem 634hsz, hanem 364-es, de meglett.
Végül is ő dicséri az 1638-al szemben...
Válaszol
(2011. 10. 04., 12:50)lacca007 Írta: Szia!

Még egy képet kihagytam. A mély szórókra voltak, /illetve a még működő dobozban lévőn rajta is van/ ezek a bizbaszok ráforrasztva. Gyári dolog vagy nem, azt nem tudom.
Link:
http://kepfeltoltes.hu/view/111004/007_w...es.hu_.jpg

megtaláltam pandaboy 1628 ról szóló hozzászólását, köszi. kicsit kutakodni kellett, mertnem 634hsz, hanem 364-es, de meglett.
Végül is ő dicséri az 1638-al szemben...

Szia!
Az egy házi gyártmányú bipoláris elko az is a "bizbasz" váltó része.

Akkor a hsz számát jól becseheltem, így legalább rendesen meg kellett dolgozni érte:-D
Üdv.
Válaszol
No, fejlemények:
Megjött a vaterán vásárolt hangváltó pár, bekötési segédlettel.
A hangszórók/mélyek-magasak/ javításra elküldve Fehérvárra, valamint rendeltem 2db új közepet.
Valami jótanács van-e még, amire ügyelnem kell, vagy csak forrasztanom és csavaroznom kell, ha megjönnek a szórók.... Kell-e valamit még módosítani stb. ??
Válaszol
(2011. 10. 06., 17:06)lacca007 Írta: No, fejlemények:
Megjött a vaterán vásárolt hangváltó pár, bekötési segédlettel.
A hangszórók/mélyek-magasak/ javításra elküldve Fehérvárra, valamint rendeltem 2db új közepet.
Valami jótanács van-e még, amire ügyelnem kell, vagy csak forrasztanom és csavaroznom kell, ha megjönnek a szórók.... Kell-e valamit még módosítani stb. ??

Figyelj a polaritásokra (fázis), és tömíts a hangszórók alatt. Fideka a legjobb, eredetileg is az van a hszek alatt.
- VR
Válaszol
Sziasztok!

Valaki esetleg erre?

Köszi!

(2011. 09. 18., 13:59)DSG Írta: Sziasztok!

Van két DC2050E hangfalam. Teljesen elégedett vagyok velük. De a szokásos habszél probléma a mélyeknél itt is fennáll. Az eredeti mélyek már 1x cserélve voltak, most ezeknél a cseredaraboknál is "elszállt" a habszél. A cserehangszórókat a Hajós utcai Videoton hangszóróboltban vettem jópár éve.
Egyáltalán létezik még az a hangszóróbolt vagy már nem? Mire lenne érdemes kicserélni a mélyhangszórókat, melyik az a típus amelyik ugyanigy belemegy és minden működőképes marad? Javittatással nem igazán szeretnék foglalkozni, több idő meg nagyobb macera. Vennék bele megfelelő hangszórókat és egyszerűen kicserélném.
Ezt leszámitva a hangdoboz teljesen eredeti állapotában van, a közép és magas hangszórók még eredetiek. Még a hangfalkábel lett kicserélve egy jobb minőségű vastagabbra.

Köszi a segítséget.

Válaszol
(2011. 10. 09., 20:02)DSG Írta: Sziasztok!

Valaki esetleg erre?

Köszi!

Szia!
Nem tudom mikor és mire lett cserélve az eredeti, de ha visszaolvasol Shalafi mindenhol azt írja, hogy maradjon az eredeti HA20-1018 8 Ohm, mert a mostaniak nem zártba valók. Az általa átépített ilyen hangfalpáromban is maradt az eredeti mély, csak habszél került rá.

Nekem már az is furcsa kérdés, hogy a habszél elöregedésénél miért kell az egész hangszórót cserélni. (Főleg annak a fényében, hogy milyen hárombetűs csodák szoktak belekerülni gyakran szegény DC2050-be, de ez itt most nem igaz természetesen).
Javaslatom: Keress egy peremezésre szoruló eredetit, javíttasd meg és azt tedd bele. Hol van az első csere során kiszedett eredeti HA20-1018 pár? Ha az megvan, csak perem és javító mester (mindkettőből normális) kell.

Nem tudom, hogy Magyarország mely pontján volt/van az a "Hajós utca", de a viszonteladók fent vannak a honlapon, ott nézd meg (de nála nem valószínű, hogy van javításra váró HA20-1018 8 Ohm.
Üdv. És jó zenehallgatást a visszajavított hangfalpárral.
Válaszol

"megtaláltam pandaboy 1628 ról szóló hozzászólását, köszi...
Végül is ő dicséri az 1638-al szemben... "

Azóta is ajánlom a 1628-ast, szebben szól és kisebb hangerőn is jobban hallani a magas hangokat. Szerintem az eredeti csak fele ilyen jól szól.
Az egy hibája a gyári hangváltó miatt kb évente kisül a pille és cserélni kell.
Válaszol
(2011. 10. 11., 16:56)Pandaboy Írta: Az egy hibája a gyári hangváltó miatt kb évente kisül a pille és cserélni kell.
Szia!
Azért én még megkérdezném a szomszédokat is, hogy biztosan csak a váltó miatt megy ki az a magas? :-D
Üdv.
Válaszol
(2011. 10. 12., 7:17)GARFIELD13 Írta:
(2011. 10. 11., 16:56)Pandaboy Írta: Az egy hibája a gyári hangváltó miatt kb évente kisül a pille és cserélni kell.
Szia!
Azért én még megkérdezném a szomszédokat is, hogy biztosan csak a váltó miatt megy ki az a magas? :-D
Üdv.

Nem te vagy a szomszédom?:d Valóban hangoskodni szoktam vele, a szomszédok tudnának mesélni. Egyébként ehhez a dómsugárzóhoz igazítani kéne a váltót is. Mert egy bizonyos frekvencián van kiemelés.
Válaszol
No, megvannak a felújított hangszórók+ az új közepek is. Fehérváron, a H2000-nél megcsinálták szépen. Most már csak össze kell raknom a hangfalakat...
Ez a dómsugárzóhoz való váltóigazítás, nekem magas. Még ha autóról lenne szó, nem is okozna gondot. De az elektronika....
Válaszol
(2011. 10. 17., 20:02)lacca007 Írta: Ez a dómsugárzóhoz való váltóigazítás, nekem magas. Még ha autóról lenne szó, nem is okozna gondot. De az elektronika....

Kérdezd shalafit, ő ért a legjobban hozzá, hogy kell egy váltót igazítani a hangszóróhoz. Házilag úgy lehet megcsinálni, kell egy mérő mikrofon + program ami kimutatja a freki menetet, hol vannak a gödrök, púpok. Azt a képet elküldeni shalafinak, ő megmondja milyen kondikból kell össze rakni, vagy csináltatsz vele váltót. Még én sem csináltam ilyet, de nekem is kellene.

Válaszol
(2011. 10. 17., 20:02)lacca007 Írta: No, megvannak a felújított hangszórók+ az új közepek is. Fehérváron, a H2000-nél megcsinálták szépen. Most már csak össze kell raknom a hangfalakat...
Ez a dómsugárzóhoz való váltóigazítás, nekem magas. Még ha autóról lenne szó, nem is okozna gondot. De az elektronika....

Szia!
Csatlakozva az előttem szólóhoz a hangszórók alá a fideka tömítést ne feledd. A dobozban volt csillapítóanyag? Ha igen, akkor javasolt ellenőrizni a mennyiségeket egy konyhai mérleggel, mert én pl. most tapasztaltam, hogy 2050-es párban 95g és 175g ??? volt "gyárilag". Most, hogy visszakerültek a peremezett mélyek, az ellenőrzés után már 135-135g van bennük.
Ha nincs csillapítóanyag, akkor azt is kell szerezni bele, a mennyiséget az eddigi tapasztalataim alapján tippelni se merem, mennyinek is kellene lennie benne "gyárilag".
Autó?
Egy renault 5 alpine turbo NG5-ös váltó javítása esetleg? :-D erőteljesen szinkronhiányos a lelkem. (Második tartalék lenne az autóhoz, ha egyszer végre sikerül majd azt is feltámasztani)

A gyári hangváltóval, csak akkor kell izgulnod szerintem, ha kihegyezett magas hangszínnel közelebb jársz a végtelenhez, mint a 0-hoz a hangerőskálán 8)
Válaszol
sziasztok!

Köszönöm a tanácsokat!
Tehát összefoglalva:
-hangszórókat tömíteni faszául,
- +-t nem keverni
-csillapítóanyag megfelelő menyiségben
- és ha nem erőszakoskodom, akkor a gyári váltóval nem lehet gondom.

off:
Ami a Renault 5 váltót illeti, olyan még nem volt a kezeim közt, most jelenleg a saját, 1200 Lada-m/mer, hogy retro vagyok/ 5-ös váltójával szenvedek, szintén szinkronos. Ha nagyon elkúrom, most úgy hallom elég magas az alu ára, majd leadom, mint a helyi szinesfém kommandó a telefonkábeleket....
Válaszol
Érdeklődnék, hogy a Hg2.5-463-as magashangszóró pilléje cserélhető-e a 464-esére, mivel az egyik 4 a másik 8 ohmos.
Válaszol
(2011. 11. 17., 9:20)SSwift2 Írta: Érdeklődnék, hogy a Hg2.5-463-as magashangszóró pilléje cserélhető-e a 464-esére, mivel az egyik 4 a másik 8 ohmos.

Igen cserélhető. Mivel ugyanolyan hangszórók csak a teljesítményük más. Az Ohm sem számít.
Pilléből pedig csak egy féle van. Smile
Válaszol
(2011. 11. 18., 1:56)Pandaboy Írta:
(2011. 11. 17., 9:20)SSwift2 Írta: Érdeklődnék, hogy a Hg2.5-463-as magashangszóró pilléje cserélhető-e a 464-esére, mivel az egyik 4 a másik 8 ohmos.

Igen cserélhető. Mivel ugyanolyan hangszórók csak a teljesítményük más. Az Ohm sem számít.
Pilléből pedig csak egy féle van. Smile

Köszönöm a választ! Smile
Viszont lenne még egy kérdésem. DC2550A hangfalam van. A magas HG2.5-464, a közép HB10-427, a mély HA25-479. Olvasgattam itt a fórumot és az jött le, hogy ehhez a kombóhoz módosítani kell a gyári váltót.
Valaki leírná nekem, hogy mit kell változtatni vagy küldene nekem egy rajzot?
Válaszol
(2011. 11. 18., 15:31)SSwift2 Írta: Köszönöm a választ! Smile
Viszont lenne még egy kérdésem. DC2550A hangfalam van. A magas HG2.5-464, a közép HB10-427, a mély HA25-479. Olvasgattam itt a fórumot és az jött le, hogy ehhez a kombóhoz módosítani kell a gyári váltót.

Válasz: 2011. 10. 17., 20:27 Üzenet: #681
Válaszol
(2011. 11. 18., 15:45)Pandaboy Írta:
(2011. 11. 18., 15:31)SSwift2 Írta: Köszönöm a választ! Smile

Válasz: 2011. 10. 17., 20:27 Üzenet: #681

Igen, régebben írtam neki, de nem jött válasz. Ezért kérdeztem hátha tud más is váltót hozzá.
Válaszol
Uraim,

mivel most a H2000 honlapról ideiglenesen eltüntek az adatlapok, kénytelen vagyok hozzátok fordulni. Nem tudtam még a fórumot végigolvasni, nem tudom volt-e válasz ebben a témában. Ha volt, akkor .oh. bocs.

Adott egy gyári 2550-es doboz. A mélyek javíthatóak, a közepek legjobb esetben is kétesélyesek, de közelebb a kidobáshoz. Magasakkal nincs probléma. Tehát közepet keresek. Emlékeim szerint HB10-586 vagy HB10-427 jó bele, de megerősítést várok tőletek.
- VR
Válaszol
A 427 van benne eredetileg.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
(2012. 01. 24., 18:43)shalafi66 Írta: A 427 van benne eredetileg.

Köszi !
- VR
Válaszol
Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra!
A következő a problémám:

Van nekem egy videoton DC 2550A tip hangfalpárom.

Sajnos mostanra már egy magas szól csak benne és lövésem sincs, hogy miért.....

Egyikben sem szól a középső hangszóró már egy ideje, de most észrevettem, hogy az egyikben már a legfelsó dóm sem szól.

Pár éve a mélyeket SAL-ra cseréltem, és a középsőket is, tehát ezek szvsz új hangszórók. Csak a legfelső dómok az eredetiek már.

Megnéztem bennt a hangváltót, van rajta 4 tekercs, két remix kondi meg egy remix ellenállás.
Gondolom a tekercsek nem lehetnek rosszak....

Merrefele induljak el, mit kellene kicseréljek, hogy újra szóljon minden hangszóró?
Persze a vezetékeket megnéztem, egyik sem lógott, mind be vannak forrasztva.

totál szomorú lettem Sad(
Válaszol
Gyakorlatilag bármi lehet hibás, szépen sorban ellenőrizni kell az összes alkatrészt és hangszórót.
Válaszol
(2012. 01. 27., 23:27)shalafi66 Írta: Gyakorlatilag bármi lehet hibás, szépen sorban ellenőrizni kell az összes alkatrészt és hangszórót.

Ok, neki fogok esni, megmérni a hangszórókat.
a hangváltóban van 4db huzaltekercs, azok elvileg nem lehetnek hibásak ugye?

Válaszol
Ha nem látsz külsérelmi nyomot akkor nem, de néha szét szoktak olvadni azok is.
Válaszol
(2012. 01. 28., 20:12)shalafi66 Írta: Ha nem látsz külsérelmi nyomot akkor nem, de néha szét szoktak olvadni azok is.

Úgy néz ki az egyikben a magas dóm szakadt nem mutat semmit a multi ha rámérek.
lehet ha ezt kicserélem, megszólal a középső is?
mert elvileg függenek a hangszórók egymástól ugye?

Válaszol
Függenek igen, de a magas szakadása ellenére még szólna a közép, szóval nem ott lesz a probléma.
Válaszol
Sziasztok!

Kaptam egy pár DC2050E hangdobozt. Meg tudná nekem mondani, hogy milyen hangváltó van benne? Milyen értékűek a tekercsek? Előre is köszi!
Válaszol
Van épp nálam, jövőhéten meg tudom nézni.
Válaszol
Üdv Zaturek!

(+) Remix C223 2,2uF M 250V S0 -> Magas
(+) Remix C223 4,7uF M 100V T7 -> Remix R615 8R2M 5W U6 (a másik U7) -> Közép
Az ellenállás előtt még a negatív ágon van egy tekercs és az ellenállás és kondi közé kapcsolódik.
(+) tekercs -> Mély

Sorry a tekercseknél még én is kutatom, hogy lehet lemérni... :?

[attachment=116]

Műszerem nincs se kondihoz, se tekercshez. Sad
Shala a 111 és 112 a tekercs oldalán mit jelenthet? Menetszám? Cikkszám?

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 49 Vendég