Tankönyvi módszerrel, azonos keresztezesi frekvenciával nem lehet a két hangszórót váltani, a mélyközépnél legalább egy 1.5mH induktivitású kis ellenállású tekercs kell, a magashoz kb. 3.3uF x 330uH szűrőre, és minimum 3.3R soros ellenállásra van szükség.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
(2012. 01. 15., 21:48)shalafi66 Írta: Tankönyvi módszerrel, azonos keresztezesi frekvenciával nem lehet a két hangszórót váltani, a mélyközépnél legalább egy 1.5mH induktivitású kis ellenállású tekercs kell, a magashoz kb. 3.3uF x 330uH szűrőre, és minimum 3.3R soros ellenállásra van szükség.
Értem, köszi!
Az sima 1,5 mH-s tekerccsel hol lenne az átvitel -3 -dB-es pontja?
És mi a véleményed arról, ha a magas ágban 6,8 uF kondit és 270uH -s tekercset tennék ( még ilyen értékű alkatrészekből van normális minőségű nekem) érzékenységet belőném az ellenállással és a tekercsen kívül a mélyközéppel párhuzamosan egy kb 3 uF körüli kondit is tennék?
Azért ezeket az értékeket írtam, mert ilyen alkatrészeim vannak elég jó minőségben, és ha a számításaim nem tévesek, akkor így a magas kb 3,7 kHz nél lenne a -3 -as pont. A mélynél meg az 1,5 mH-s tekerccsel és a 3uF körüli kondival 2,3 - 2,5kHz lenne. Van egy elég durva kiemelése a mélyközépnek és nem tudom, hogy a valóságban hova tolódik az elméletileg ~3 kHz -es középfrekvencia.
Nincs lehetőségem mérni az a probléma, csak a számításokra meg a fülemre támaszkodhatok..
Leírtam, hogy nagyjából hogyan lesz jó. Itt nem feltétlenül az alkatrészek minősége a lényeges, az értékük sokkal fontosabb. Bármelyik fóliakondenzátor megfelel a célnak.
A 6,8uF × 270uH nem jó, túl alacsonyra kerül a töréspont, és mellé még egy nagy kiemelés is társul töréspont fölött.
Mit gondoltok arról,hogy a belső oldalarányok számolgatása helyett a hangdoboz belső felülete íves lenne persze a megfelelő térfogat mellett.
És vajon az mennyire fontos hogy kívül is íves legyen ,vagy elég az élek lekerekítése?
Az előlap kiemelései íves külső esetén is előfordulnak?
Megnéztem a rétegelt lemezes megoldást is ,de így is kb 50 ezer forintra jönne ki összesen a két doboz + munkadíj ami most nem fér bele.
Inkább tervezek valami nem párhuzamos belső falú dobozt.
köszi
Shalafi tudod esetleg, hogy a HV211A-ban milyen induktivitású tekercsek vannak? Hangszoroshop-os rendelésemet visszamondtam, mert heteket mondtak a megérkezésre...komolytalan. Most ebben a hangváltóban lévő elkókat cserélném le, de csak 4,7uF-es fóliakondim van a magas helyére, a gyáriban pedig 3,3-mas van. Mennyivel engedné ez lejjebb a magasat, és milyen hatással lenne a DTF12 hangképére?
A hangképére semmilyennel, de alacsonyabb frekvenciákon is szólna a dóm. Kb. 3-4kHz közötti töréspont várható, de ez a hangszóró aktuális állapotától is függ.
Valami elképesztően undorító tolakodó taknyos közepek jöttek elő a 4,7-es kondi + DTF12 kombóval. Muszáj leszek kisebb értéket szerezni, a közepek így is szépen előjöttek a bolgár mélyközéppel.
Különbőző kapacitású kondikat is összeköthetek a kívánt végeredmény (3,3-3uF)érdekében?
DTF12-vel nem lehet megváltani a világot, de valami rendesebb váltóval lehet, hogy hallgathatóvá tehető. Persze akkor a mélyebb, rezonanciaközeli részeket le kell vagdosni nagyobb meredekséggel.
2db 4,7-es MKT fóliakondi sorbakötve (2,35uF) adja eddig a legjobb minőséget, ezért beszereztem még 2db-ot a másik oldalhoz. Az elkóhoz képest ég és föld a hangja. A mágnes / teljesen új HV kicsit még várat magára anyagi okok miatt.
Én rosszabbra, számítottam tőlük ... így kellemes meglepetés ért, amikor megszólalt a kisebb páros. Ami érdekes, hogy a centernek egyenesebbnek tűnik az átvitele, mégis a hátterek hangja tetszik jobban. Vagy talán dominálni akar az erősítő azon kimenete... nem tudom ... kicsit soknak érzem. ...De momentán sokkal nagyobb probléma, a hangfalak jó elhelyezésének helyhiánya ....
Üdv mindenkinek!
Abban szeretném a segítséget kérni,hogy van 2db HA 13/13 K,és 2 db HG 2,5/14 K hangszóróm amit cserélni szeretnék.Találtam is eredeti videotont,de az utolsó két szám nem stimmel nem 13,ill.14 K hanem egy 3 jegyű szám.és nem tudom,hogy mi alapján párosítsam őket,mert kezdő vagyok.Továbbá még azt kérdezném,hogy a fentiekhez használt hangváltó(eredeti) jó lesz-e az ujjakhoz is? Lehet,hogy ez butaság,de van két dóm sugárzóm még nem hallottam szólni,de be van rajta horpadva a selyem.Használható-e így?
Válaszotokat előre is köszönöm.
Ezek nagyon régi hangszórók még a '70-es években készültek, csak javítani lehet mindkettőt, a most gyártottak másfélék, nem igazán cserélhetőek, kivéve, ha vészhelyzetről van szó.
A membrán akkor jó, ha a geometriája az eredeti állapottal egyezik. Érvényes ez selyemre, papírra, bármire.
Lehet,hogy én nem írtan le érthetően.
Az üres dobozba amibe ezek voltak szeretnék másik 2 pár videoton hangsugárzót tenni,csak nem tudom hogyan lennének párban a mélyközép,és a magas,és hogy a meglévő hangváltó jó lenne-e hozzájuk?
Köszi
A mostani hangszórók másfélék, nincs olyan, ami megegyezne az eredetivel, ezért biztosan másképp fog szólni, mint a régiek ugyanabban a dobozban ugyanazzal a váltóval.
A most gyártásban lévő hasonló méretű hangszórók a HA13-478 és HG2,5-464, de ezeknek a külső méretei is mások, lehet, hogy kicsit alakítani kell a dobozon ahhoz, hogy beférjenek.
Igen vannak,amiket kiszedtem a dobozból,amit az előzőekben leírtam,csak el van porladva a pereme,a másiknak meg gyűrött a selyem,ezért kérdeztem,hogy milyennel helyettesítsem. A dobozra ez van írva:GB II. TWO WAY Port loaded loudspeaker. és a hangszórók tulajdonságai vannak feltüntetve amiket leírtam.Az angol elnevezés ellenére az is rajta van,hogy Made In Hungary.a doboz méretei:25x25x50 cm. A hangszórók kivágásának átmérője 10,és 13 cm.Egy utolsó kérdésem lenne még ,most hogy már tudom milyet vegyek bele,érdemes-e a régieket javítani? Segítségedet köszönöm.
topaz45
bocsi,kimaradt van benne még egy 5cm reflexcső.
Van még egy utolsó-utolsó kérdésem,az általad ajánlott hangszórókhoz milyen hangváltót vegyek?
Köszi.
Mi lehet a probléma, ha a hangdoboz mély hangjai elég búgósak? A doboz zárt, nettó térfogat kb 32 liter, keresztmerevítők minden irányból, HA20-484 es mélyközép, elötte 1,5 mH. A doboz sima vattával van lazán feltöltve. Mit lehet tenni?
Akkor nem volt olcsó, 3000,-ért egy darab tekercset megvenni. :-)
A csillapítás is változtat rajta természetesen, a mélytartomány jósági tényezőit módosítja (több csillapítóanyaggal csökkennek a jóságok).
Az erősítő milyen?
Tekerni akartam a tekercset, de elég nehezen jutottam volna zománcozott 1-es vezetékhez. Németeknél végül vettem egyet, itt egy kicsit másképp számolják ezeket a cuccokat
Az erősítő Etalon Essence típusú.
Azt hiszem játszadozok kicsit a töltő anyaggal.
A szobában való elhelyezéssel nagyon nem tudok játszani. Most rá van tolva a falra. Ha nem tolom rá, akkor meg eltűnnek a mélyek...