A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Keresztváltó alkatrészek (kondik, tekercsek, ellenállás
Csak azért mondtam, így mert olyanokat kérdezel, amik le vannak írva subvoice honlapján .oh. .oh.
Válaszol
Az egyik mélyközép csak mélytartományban szól, a baffle-step kompenzálása miatt. Ez a 2,5 út.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Hali!

Lenne egy elég furcsa kérdésem. Hangváltót építenék, de azt nem tudom eldönteni, hogy érdemes-e nyákra építeni. Nem tudom, hogy a rézfólia vékonysága káros-e a hangzásra vagy ilyesmi. Vagy valami más problémát nem jelent-e? Egyszóval építhetem a váltót nyugodtan nyák lemezre vagy inkább valami egyéb szerelést válasszak? Segítsetek ebben nekem. Köszi előre is!
Válaszol
A legnagyobbak is építik nyáklemezre(pl.CANTON)és fa lapra is(pl.BÖSENDORFER). A Preludiumot is fára szerelték.
Válaszol
Hello!
Az lenne a kérdésem (mivel nem értek a hangváltókhoz) hogy egy 8 Ohm impedanciájú hangváltóra kapcsolhatok-e 4 Ohm-os hangsugárzókat?
A konkrét elképzelésem a SAL HV328 hangváltója, és a nemrég piacra dobott mágnesesen árnyékolt fekete kevlár hangszóróik (SBK 1620/MS mély, SBK 1320/MS közép, és ADT 12/MS magas) párosítása lenne.
Előre is kösz a válasz(oka)t!
Válaszol
A válasz nem.
Még 4 ohm-hoz készített váltó sem biztos, hogy hozza a megfelelő színvonalat.

Minden ízlés kérdése, de én ezzel az összeállítással nem foglalkoznék.
Válaszol
Sziasztok.
Most regiztem és máris lenne egy alapvető kérdésem,ha lehet.
Tanulmányoztam különböző oldalakat ahol hangváltókkal foglalkoznak (subvoice, Whitefül stb...)
Ám egyetlen oldalon sem találtam meg arra a választ,hogy mi is az alpvető különbség pl: a 6-12-18 dB/okt meredekségű keresztváltók között.
Már kezdem átlátni a méretezési dolgokat de ez még nem világos.
Ha valaki érez rá késztetést, legyen szíves egy-két mondatban írjon valamit róla mert eléggé aggaszt ez a nagy szürke felhő.
Ígazából a lényegi különbség érdekelne.
Előre is köszönöm.
Üdv. gus

Big Grin
Válaszol
Az alapvető különbséget ezek között a dekadikus skálával lehet legegyszerűbben elmagyarázni. Ehhez tudni kell, hogy mit jelent a dekád. 1 és 10Hz között 1 dekád van, 10 és 100Hz között szintén egy dekád, 100 és 1000 Hz között szintén 1 dekád, és így tovább. A 6/12/18dB/oktáv meredekség azt mutatja meg, hogy a vágási frekvencia fölött ill. alatt, attól függően, hogy alul vagy felüláteresztő szűrőről van szó, oktávonként hány dB-t esik a jelszint. Az oktáv és a dekád skálázás átváltható egymásba: 6dB/oktáv vágási meredekség = 20dB/dekád, 12dB/oktáv = 40dB/dekád, 18dB/oktáv = 60dB/dekád, 24dB/oktáv = 80dB/dekád.
Butterworth szűrők esetén tudni kell továbbá, hogy a vágási frekvencia az a frekvencia, ahol a normál értékhez képest 3dB-lel kisebb a jelszint.
Tegyük fel tehát, hogy van egy másodfokú aluláteresztő szűrőnk, amely egy hangdobozban a mélyhangszóró előtt van. Tegyük fel, hogy a vágási frekvencia 1000Hz, és e fölött 12dB/oktáv (azaz 40dB/dekád) meredekséggel vág. Ebben az esetben a mélyebb frekvenciákon csillapítás nélkül engedi át a jelet a szűrő, 1000Hz-en a csillapítása 3dB lesz, egy dekáddal feljebb, 10000Hz-en pedig 43dB, 100000Hz-en pedig 83dB. Nagyobb ill. kisebbfokú szűrőkre ezek a csillapítási értékek az előző gondolatmenetem alapján kiszámíthatók. (az a 3dB-es vágás úgy emlékszem nem tekinthető érvényesnek akárhányfokú szűrőkre.. ha speciel másodfokúnál sem így lenne.. valaki javítson ki. Most jut eszembe szerkesztés közben, hogy talán másodfokúnál -6dB, de ebben sem vagyok biztos).
Remélem sikerült akár egy kicsit is érthetően elmagyaráznom a lényeget, és nem voltam túlságosan kusza.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Köszönöm a leírást.
Így első nekifutásra is elég érthető.A számításokba annyira nem akarok belemenni erre vannak megfelelő progik.De amire kiváncsi voltam azt sikerült megvilágítanod.
Ezer hála.
Szép napot.
Üdv:
gus
Big Grin
Válaszol
Műterheléssel, ellenállással kb. így van. Hangszórókkal már nem.
Válaszol
Ez így igaz. De jobbnak láttam így elmagyarázni. Mivel az illető hozzászólásából arra jöttem rá, hogy nem igazán jártas ezekben a dolgokban. De szerintem az egésznek a lényege ez, Ha ezt érti, akkor jöhet majd valamikor a töbi dolog is. Szerintem. Egyébként vártam erre a hozzászólásodra Smile
Válaszol
Szia zupp87.
Vettem ma egy könyvet, a hangtechnikáról szól.
Azt hiszem jobban belemerülök a témába mert el kezdett jobban érdekelni a dolog.

u.i:Érdekes módon amennyivel többet olvasok a témával kapcsolatban annál bonyolultabbnak tűnik ez az egész.Ki érti ezt ?
Nekem már az is gyanús ha érti ezt az egészet egyáltalán valaki!
.haha.
Válaszol
guspike Írta:u.i:Érdekes módon amennyivel többet olvasok a témával kapcsolatban annál bonyolultabbnak tűnik ez az egész.Ki érti ezt ?

Ismerős Smile Milyen könyvet vettél?
Válaszol
Jákó Péter :
Digitális hangtechnika.
Ám nehéz olvasmánynak bizonyult úgyhogy kértem kölcsön egy barátomtól
Csabai Dániel :
Hangtechnika amatőröknek című könyvét.
Igaz,hogy régi(pont annyi idős mint én) de egész jó.
Válaszol
Remix kondikról hol lehet bővebb infót szerezni? Vettem c2233-as kondikat (nagyon elégedett vagyok velük), de azt se tudom mi fán terem... Pl. PP vagy PE fólia? A c219/223/243 típusokkal találkoztam eddig.
Válaszol
Lényegében az is 223 csak valamilyen kisebb eltérés van.
Válaszol
Csináltam ma néhány ESR összehasonlító mérést .
Viszonyítási alapként Bennic kondenzátorokat használtam .
C219-ekből összeállítva még kicsivel jobb ESR is elérhető .
Majd leírom az eredményeket .
Válaszol
Üdv! Remélem jó témában kérdezősködök. : )
Vettem egy kisebb autós mély ládát, de beüzemelésnél fura hangja volt. Adta mélyet normálisan, de nem tisztán. Gondoltam a hangváltónak lehet baja. Hát igen. Hatalmas hangváltó, de nincs rákötve a hangszóró, csak a csíptetőre. Sebaj gondoltam átkötöm. Nem-nem, ilyen egyszerűen nem fog menni. Próbáltam a kimenetre kötni. Még kevesebb mélyet kapott.
Mellékelek pár képet, hátha valaki meg tudja mondani, mégis milyen hangváltó ez.

Én arra gondoltam, hogy mivel autós mély láda talán úgy lenne megoldva, hogy a bemeneten jön a jel az rá van kötve a mélyre (ami így mély középként szolgál), a kimeneten amit levált a hangváltó pedig csak magas jön melyet a magas sugárzóra lehet kötni?

Ebből a hangváltóból, egy kis átalakítással nem lehetne valahogy mély hangváltót eszkábálni? Igazából szobában használnám és nekem csak a mély kéne.

Ui.: Az egyik képen maga a hangszóró látható. Valaki tudna hozzá mondani paramétereket, esetleg márkát? (Semmi adat nincs, se a hangszóró, se a ládán.)

Viktor
http://kepfeltoltes.hu/110810/2011-08-10...es.hu_.jpg
Válaszol
Hát én nem jutok sokra képről, de a hangváltó úgy vált, hogy a kimenetéről kell levenni azt amit hallani szeretnénk. szóval, ha ez fixen össze van kötve a hangfalcsatlakozóval, akkor az output + és - ról kell levenni a hangszóró jelét(ha találsz ilyet rajta).De biztos segítenek majd a többiek, bár így képről nem túl átlátható, hogy mi hova van kötve.
Válaszol
Subwoofer-hez nem igazán éri meg passzív váltóval kísérletezni. A végfok elé érdemes egy aktív sub-filtert beszerezni vagy építeni. Passzív szubszűrő esetén viszonylag nagy kapacitások és induktivitások szükségesek, melyeknek a vesztesége is több. Gyanítom, hogy a tiéd egy szubszűrő, viszont alapból van valamennyi vesztesége (csillapítása), ezért is hallassz kevesebb mélyet.
Válaszol
MelakH! Igen, mivel 4 csatlakozós (bal ki-be, jobb ki-be).
Az a probléma, hogy a kimeneten magasat ad. Ha csak simán a bemenetre kötöm akkor sokkal jobban hallatszik a mély, mint a kimeneten.

Zupp87! Szerintem azért van "belelökve" egy ilyen hangváltó, vagy szűrő, mivel szerintem házilag épített a láda, és ezek szerint az előző gazdája nem értett az ilyenekhez.
Egy sima mély hangváltó nem oldaná meg a problémát? Semmi adat nincs rajta, ezért nem tudom, hogy milyen hangváltó kéne bele. Nem lehet esetleg ezeket a kondikat felhasználni egy mély-váltó építéséhez? Tekercselni még éppen tudnék is, de kondit nem tudok igazából honnan beszerezni.

Köszönöm a segítséget ! : )
Válaszol
Szóval a váltó kimenetén mély nem jön ki, csak a közép és a magas. Ahham.. ezzel megerősítetted a gyanúmat, hogy ez egy harmadfokú felüláteresztő (két kondi egy tekercs - igen, két kondi, ugyanis a 3 bipol elkóból 2 gyanús, hogy párhuzamosan van kötve). Szerintem olyan cuccban lehetett, amiven volt egy subwoofer, az megkapta a teljes sávot, ezen a szűrőn keresztül meg ment egy kétutas dolog, vagy esetleg egy koaxiális hangszóró. De ez csak egy sejtés.
Egyébként ha saját passzív szubszűrő építésére adod a fejed, bipol elkót készíthetsz úgy is (persze ha nincsenek túl nagy minőségi követelmények), hogy szembefordítassz 2 sima elkót. A tekercs nagyobb falat, ugyanis akkora induktivitást, ami kb. 150Hz-es keresztezést fog eredményezni, légmagosan macerás megvalósítani. Vasmagos tekerccsel növelhető az induktivitás-méret arány.

http://wapedia.mobi/thumb/ebe1506/en/fix...format=jpg

Így néz ki egy harmadfokú felüláteresztő.. ennél kisebb fokszámmal szerintem kevés a meredekség, viszont így már nagyobbak a veszteségek. De ha mindenképp csak a passzív jöhet szóba.. Az így fog kinézni. A generátor az erősítő, az ellenállás a hangszórót jelképezi.
Válaszol
Sziasztok!

Az elmúlt napokban volt szerencsém összehasonlítani egy pár kondi hangját.
A meghallgatott típusok Bennic, Remix kondi, és a Peagy-s féle kondi.
Véleményem szerint az én rendszeremben a Bennic veri az összeset.
A Remix C2233 megközelíti, a Peagy C249-eket hallgatva "valami hiányzik" érzésem volt.
A közeljövőben kipróbálom még a C219-es kondit és egy Monacor MKT kondit. A monacorra nagyon kíváncsi vagyok SmileHa valakit érdekel az eredmény, akkor megosztom Smile

Vannak még elfekvőben ősrégi citromsárga, lekerekített élű téglatest (vagy inkább lapított henger? ) alakú remix kondenzátoraim. Tud azokról a fajtákról valaki valami infót?

Üdv
Zaturek
Válaszol
A remixes C250 C249 és C243-ak szoktak olyan jók lenni, mint a Bennic. Kicsit gyengébb a C2233, még gyengébb a C219. A Monacor belül valami olcsó kínai kondi lesz szépen feliratozva.

Hogy a mostanában gyártott szombathelyi PEAGY milyen, azt nem tudhatom.
Válaszol
A Remix C2233 - 2uO M jelzésü kondenzátor mennyire jó?

Ez jobb mint az eredeti régi váltó a DC 2550A-ban? Mert ezt a Remix váltót most eladtam.
Válaszol
Ez csak egy kondenzátor, felüláteresztő szűrőben használható, de többnyire nem önmagában. 2,0uF, M tűrés, +-20%, nem a legjobb, de kommersz hangtechnikai célokra jó, jobb, mint az olcsó Wimák.
Válaszol
Remixnél a J jelzésűt érdemes használni, az +-5 % tűrésű. Jobb még a K is, az +-10% .
Válaszol
2,0u-ból van fehérváron G tűrésű is, 2%-os. Ettől pontosabb kereskedelmi forgalomba ritkán kerül.
Válaszol
Szeretnék kérdezni:

JPW hangfalamban lévő gyári kondik jelölése számomra nem egyértelmű. Egyik 2.7J 160V , másik 685K 100V. Ezek valójában hány uF-nak felelnek meg?
Köszi!
Válaszol
2,7 és 6,8
Válaszol
(2012. 02. 08., 2:12)shalafi66 Írta: Ez csak egy kondenzátor, felüláteresztő szűrőben használható, de többnyire nem önmagában. 2,0uF, M tűrés, +-20%, nem a legjobb, de kommersz hangtechnikai célokra jó, jobb, mint az olcsó Wimák.

Egy komplett hangváltóban van ez a kondi, Trio-Ton 8/70, H2000-es. Ezért kérdeztem ez jobb-e mint a régi váltó, ami eredetileg a DC2550-ben van.
Amúgy nem értek hozzá, hogy melyik kondi a jó, én az eredeti vidi váltót használom. Régen kipróbáltam a H2000-es váltóval a hangfalamat, de persze nem vettem észre különbséget.

Válaszol
(2012. 02. 07., 23:07)Zaturek Írta: Sziasztok!

Az elmúlt napokban volt szerencsém összehasonlítani egy pár kondi hangját.
A meghallgatott típusok Bennic, Remix kondi, és a Peagy-s féle kondi.
Véleményem szerint az én rendszeremben a Bennic veri az összeset.
A Remix C2233 megközelíti, a Peagy C249-eket hallgatva "valami hiányzik" érzésem volt.
A közeljövőben kipróbálom még a C219-es kondit és egy Monacor MKT kondit. A monacorra nagyon kíváncsi vagyok SmileHa valakit érdekel az eredmény, akkor megosztom Smile

Vannak még elfekvőben ősrégi citromsárga, lekerekített élű téglatest (vagy inkább lapított henger? ) alakú remix kondenzátoraim. Tud azokról a fajtákról valaki valami infót?

Meghalgattam a cuccost a Monacor MKT 3uF és Remix C243 560nF párossal. Sajnos nem tudtam külön-külön is kipróbálni őket, mert nem voltak megfelelő értékűek. Pozitívan csalódtam. Nagyon szépek a magasak, sokkal tisztább, több, apróbb részlet hallatszik, mint a Peagy-s kondikkal. Azt nem tudtam eldönteni, hogy ezzel a párossal vagy a Bennic -kel jobb-e, hasonlóan szólnak, viszont a Monacor-Remix páros előnye, hogy sokkal olcsóbb. Legalábbis a németeknél gombokért cserébe adták a Monacor kondikat Smile
Válaszol
Egyébként sem drágák ezek az alkatrészek, csak a név miatt tudják kipréselni a vásárlókból az érték többszörösét.

Esetleg meg lehetne próbálni csak kisebb kapacitású remixes kondikbol összepakolni a szükséges értéket.
Válaszol
Szép napot mindenkinek!
Milyen ellenállásokat ajánlotok egy régi High-End hangfalba?
Felújítok!
A MOX-ot kinéztem magamnak.
Úgy döntöttem hogy kondinak meg építek egy rakással a régi tesla és orosz metál-papírból.
Kiváló kis doboz(nekem nagyon tetszik.sokk.)Ez az első ilyen minőségű szóróm.
Egy Magnat Magnasphere Lambda 5-ről van szó.
A véleményetek várom!
Válaszol
A kondenzátorokról inkább itt illik elmélkedni .
Kezembe kerültek a régebbi méréseim . Metex kézi műszerrel mértem ,így valószínű inkább csak összehasonlító mérésnek nevezhető .
Bennic 2,2 uF
ESR - 0,014
C219 2,2 uF
ESR-0,129
Ebből látszik hogy a C219 finoman szólva ,sokkal gyengébb mint a Bennic .
Bennic 4,7 uF
ESR-0,00451
C219 -2db 2,2 uF,+1db 330 nF párhuzamosan
ESR- 0,0040
Ebből meg az látszik ,hogy a párhuzamos kapcsolás jótékonyan hatott az ESR-re .
Feltehetően az induktív összetevők is csökkentek . /ezt nem tudom mérni /
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 8 Vendég