A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SUB
Van, csak lehet, hogy foglalt, de majd rákérdezek e-mailben.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
(2012. 02. 21., 11:51)shalafi66 Írta: Van, csak lehet, hogy foglalt, de majd rákérdezek e-mailben.

beugranek erte du f4 korul ma ha szabad mert uton leszek hazafele az m3 on
Válaszol

Jó, egyet tudok adni most, ha megfelel.
Válaszol
Beszereltem a HA27-566 hsz-t, a dobozba. Most már a kompenzáló mágnessel. Sokat hozott érzékenységben, szerencsére a mélyből (fülre) nem vett el. Összességében azt hozta, amit szerettem volna (az eredetihez képest): 100Hz alatt komolyabb érzékenység, alsóbb frekvenciahatár. Nem bántam meg. Köszi a segítséget!
Válaszol
Shalafi, köszönöm a mai gyors "akciót". Tetszik a hsz. Mértem egy impedanciát és bejáratás nélkül stimmel az adatlappal. Smile Két külön alterantíván gondolkodom vele kapcsolatban.
Egyik, hogy egy-egy kiegészítő alsó szekciót kapna a két front, de még nem tudom, hogy tudnám illeszteni az alsót a felső kétúthoz. (Ezért kérdeztem, hogy van e még egy példány, ha úgy alakul...)
A második alteranitíva, hogy lesz egy szubláda belőle.
Köszi mégegyszer!
Válaszol
Redsky, örülök, ha jól sikerült.

Nagyon szívesen. Nem egyszerű a szub és a mélykiegészítés sem, így ránézésre nem is tudom, melyik járna kevesebb energiabefektetéssel. De ez a 25-ös mély elég jó középtartományban is, lehet magasabban is váltani, és akkor talán jobban kihasználhatóak a pozitív tulajdonságai.
Lehet még egyet belőle, van még.

Ez milyen mélyközép a DX 25 magas mellett?
Válaszol
A DX25 egy W170S8 al van párosítva. Doboz 20 liter zárt, váltó másodrendű alul-felül váltás 2khz-nél.

Az önálló szub egy szub erősítővel nekem egyszerűbbnek tűnik bár egy minőségi (pl. hypex) erősítő hozzá nem olcsó.

Nekem több kihívásnak tűnik a frontonkén kiegészítő mély.
Még olyan ötletem is felmerült, hogy a két mélyközép párhuzamosan, de ahhoz szinte lehetetlen lenne váltót fabrikálni. Ha sikerülne akkor repülhetne az L-pad a DX elöl és javul az érzékenység is.
A másik a normál 3 utas kötés, de mivel a W170S is jól lemegy, annak sok értelme nincs...

A fentit úgy gondoltam, hogy a 25ös külön reflex dobozban a már kész hangfal alatt.
Válaszol
Igen, a W170S Visaton még ki is emel mélyben, annak inkább középtartományban vannak nagyobb gondjai.

Az önálló szubbal az lesz a gond, hogy a két szélessávban működő hangsugárzót is vágni kell mélytartományban valamilyen módszerrel, és még a fázisnak is egyezni kellene nagyjából keresztezés környékén.

A kvázi 3 utas rendszer sem rossz ötlet, a hangszóró alkalmas rá, csak ahhoz kell még egy darab, és erre is rá kell szánni az időt a passzív váltás kitalálásához.
Válaszol
Idézet:...csak ahhoz kell még egy darab...
PÜ ment
Válaszol
Hello !
Segítséget szeretnék kérni, van egy HA31-422 típusú hangszóróm és mélyládát szeretnék építeni azt halottam hogy inkább MDF lapból mint bútorlapból legyen de más egyebet nem tudok. Hány literes láda kellene neki az mindegy-e hogy kocka vagy tégla alakú legyen-e rajta nyílás ha igen mekkora meg ilyesmikre lennék kíváncsi.
A segítséget előre is köszönöm.
Válaszol
(2012. 05. 15., 14:57)fishme Írta: van egy HA31-422 típusú hangszóróm és mélyládát szeretnék építeni

Szia, kutyafuttaban: MDF is jo, kb 60 liter, a kocka rosszabb (allohullamok miatt) legyen rajta nyilas. A tobbiek biztosan jobban leirjak majd, es elnezest a silusert, eppen csak beneztem.

- VR
Válaszol
Köszönöm a segítséget
Mekkora átmérőjű és milyen hosszú reflexcsövet tegyek bele ha a doboz méret 50*50*25 cm (SZ*Ma*Mé)
Válaszol
(2012. 05. 16., 12:37)fishme Írta: Köszönöm a segítséget
Mekkora átmérőjű és milyen hosszú reflexcsövet tegyek bele ha a doboz méret 50*50*25 cm (SZ*Ma*Mé)

8 cm átmérőjű csőből egy 20 centis darabot, ekkor 30 Hz-re lesz a dobozod hangolva.

Előre kivezetve némileg jobb lenne a reflexcső, de az 50*50-es méretből következtetve te hátrafelé gondoltad kivezetni. Lehet, hogy jobban járnál egy mélyebb dobozzal, mondjuk 35 centissel, akkor 10-12 cm reflexcső elég lenne.

Ha ragaszkodsz a 65 literhez, akkor inkább téglát csinálj, 40*65*25
(WinISD szerint)
- VR
Válaszol
Hali!

Szubnál a legjobb a rétegelt lemez szerintem, bár az mdf is jó, ha elég vastagból építed, meg jól kimerevíted belül.

A geometria itt nem számít, jó a kocka is, hiszen nem fogod 200hz felett használni.

üdv
Válaszol
(2012. 05. 15., 16:42)Veszett Roka Írta:
(2012. 05. 15., 14:57)fishme Írta: van egy HA31-422 típusú hangszóróm és mélyládát szeretnék építeni

Szia, kutyafuttaban: MDF is jo, kb 60 liter, a kocka rosszabb (allohullamok miatt) legyen rajta nyilas. A tobbiek biztosan jobban leirjak majd, es elnezest a silusert, eppen csak beneztem.

(2012. 05. 17., 9:55)Veszett Roka Írta:
(2012. 05. 16., 12:37)fishme Írta: Köszönöm a segítséget

8 cm átmérőjű csőből egy 20 centis darabot, ekkor 30 Hz-re lesz a dobozod hangolva.

Előre kivezetve némileg jobb lenne a reflexcső, de az 50*50-es méretből következtetve te hátrafelé gondoltad kivezetni. Lehet, hogy jobban járnál egy mélyebb dobozzal, mondjuk 35 centissel, akkor 10-12 cm reflexcső elég lenne.

Ha ragaszkodsz a 65 literhez, akkor inkább téglát csinálj, 40*65*25
(WinISD szerint)

Találtam egy reflexcső méretező oldalt és ott az lett a vége hogy ha 30 Hz-re akarom hangolni akkor egy 5,5 cm átmérőjű csőből (ilyenem van) 8,6 cm hosszú kell. Akkor ez rövid ? Az elejére szeretném tenni. Én 18mm vastag bútorlapra gondoltam.
Válaszol
Jobban jársz a nagyobb 500x500x350-es dobozzal, 65 literben még egy kicsit hullámos az átvitele.
Amit a találtál a neten a 65 literes változatra, az nem jó, amit Róka koma írt, az jó a 65 literre.
A reflexcső 9 centi átmérőjű és 14 centi hosszú a Bassbox szerint a nagyobbik dobozba.

Bútorlap inkább kisebb mélyközépnek jó szerintem, az előlap mindenképpen legyen valamilyen merevebb anyagból.
Válaszol
Ha precíz akarsz lenni, utólag úgy is be kell majd pontosan hangolni. A BassBox ugyanis egyrészt nem ismeri a hallgatási teret. Valamint a hangolási frekvencia is térfüggő. Annó nekem az R626-osokat 40Hz-re számolt csővel 38Hz-re sikerült behangolni, ami szobába jó volt, nagyobb térben viszont erőtlen. 1 centi minusz a csőből, és máris megjött az életkedve nagyobb helyiségben is. Egyébként utólag csillapítóanyaggal is lehet hangolni. Érdemes egyébként a hangolással kicsit utólag is kísérletezni.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Persze, a Bass box csak egy útmutatást ad, de legalább nem ír olyan hülyeségeket, mint a netes programok többségeSmile
A szobaakusztikára (room gain) én is gondoltam, de a végeredménybe az elhelyezés és hallgatási pozíció is beleszól, nehéz előre kalkulálni.
Válaszol
Tud segíteni vki abban , hogy a HA25-451 hangszóróhoz mekkora reflexcső kell, ha a doboz 50 literes, és 35-40hz-re akarom hangolni?

A Bassbox program szerint egy 70x115-ös jó lenne hozzá.
Lehet hagyatkozni erre a programra?

Köszönöm
Válaszol
(2012. 05. 18., 5:53)zupp87 Írta: Egyébként utólag csillapítóanyaggal is lehet hangolni. Érdemes egyébként a hangolással kicsit utólag is kísérletezni.

Ez engem is érdekelne, hogy csillapitó anyaggal hogy lehet javítani a mély hangon. Reflex csőbe is lehet tenni szivacsot? Mert van nekem egy MNC Subom, dupla reflex csöves és lehet hosszú benne a cső, viszont levágni nem akarok belőle. Azt próbáltam már, hogy egyik csövet letakartam, de úgy kevesebb lett a mély. A belsejét még sose láttam, de biztos van benne csillapító anyag.
Válaszol
Úgy kell használni, ahogyan egy hagyományos többutas reflex doboznál: az oldalfalakra ragasztani. Lehet a cső hosszával is kísérletezni, akinek ez egyszerűbb. Zárt szubládába is lehet tenni, ott akár lazán kitöltve. Mélyládánál nem a rezonanciák csillapítása a cél, mivel a használt tartományban a dobozon belül nem alakulnak ki állóhullámok, pusztán a doboz jósági tényezőjét lehet vele variálgatni, ezzel mélytartományban hangolni.

Ha az egyik csövet letakartad, azzal még mélyebbre hangoltad. Én úgy tudom, plusz csillapítóanyaggal is az eredetinél mélyebbre tudod hangolni, viszont ne tévesszen meg ez. Az alacsonyabb frekvenciára hangolás nem feltétlen egyenlő a jobb mélyátvitellel. Általában van egy olyan hangolási frekvencia minden doboznál, ami felé és aláhangolva is nő az alsó határfrekvencia.
Tehát a te esetedben mindenképp kurtítani kell a csövön, ha az túl hosszú. Én úgy csináltam, hogy mindig egy nyúlfarknyit, aztán hallgatózás. Ha két csöved van, akkor értelemszerűen ugyanannyit kell rövidíteni mindkettőn.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
A dobozba helyezett csillapítóanyag csak finomhangolásra jó, túl sokat nem változtat a mélyátvitelen. Az is lehet, hogy ezek a hangszórók nem reflexbe valók, de erről nem tudok nyilatkozni, mert az MNC-ket nem ismerem, csak a SAL régebbi hasonszőrű hangszóróit.
Még a reflexcsőbe rakott szivacs segíthet, bár ez is elhangolja a rendszert, de legalább csökkenti a cső és így az egész rendszer jóságát. Egy próbát megér.
Válaszol
(2012. 05. 22., 7:03)zupp87 Írta: Úgy kell használni, ahogyan egy hagyományos többutas reflex doboznál: az oldalfalakra ragasztani. Lehet a cső hosszával is kísérletezni, akinek ez egyszerűbb. Zárt szubládába is lehet tenni, ott akár lazán kitöltve. Mélyládánál nem a rezonanciák csillapítása a cél, mivel a használt tartományban a dobozon belül nem alakulnak ki állóhullámok, pusztán a doboz jósági tényezőjét lehet vele variálgatni, ezzel mélytartományban hangolni.

Ha az egyik csövet letakartad, azzal még mélyebbre hangoltad. Én úgy tudom, plusz csillapítóanyaggal is az eredetinél mélyebbre tudod hangolni, viszont ne tévesszen meg ez. Az alacsonyabb frekvenciára hangolás nem feltétlen egyenlő a jobb mélyátvitellel. Általában van egy olyan hangolási frekvencia minden doboznál, ami felé és aláhangolva is nő az alsó határfrekvencia.
Tehát a te esetedben mindenképp kurtítani kell a csövön, ha az túl hosszú. Én úgy csináltam, hogy mindig egy nyúlfarknyit, aztán hallgatózás. Ha két csöved van, akkor értelemszerűen ugyanannyit kell rövidíteni mindkettőn.

Reflex dobozba a doboz oldalaihoz kell ragasztani a csillapító anyagot ?
Ha csak beletömöm az nem jó ?
Válaszol
Tisztelt Urak!
Autóba szeretnék mély ládát. A kocsi hatchback típusú (Peugeot 205). A csomagtartó kicsi, a végfokozat a fejegység gyárija, 4 Ohmon folyamatosan olyan 25W körüli leadott értékkel (TDA7384 körüli végfok, normálisan bekábelezve az egész). Értelemszerűen nem a rozsda leverése a cél, hanem egy autós viszonyok között jó mély támogatás a közép-magasnak. Tudom, hogy ez nehéz feladat autóban, de szeretnék zárt ládát, vagy olyan "lukasat", ami szépen tud bánni a mélyekkel, mert az idétlenul puffogó, elkent mélyek nem hoznak lázba :-) . Hangszóró méretileg én ex has 250mm-ben gondolkozok nagyon maximum, a gond igazándiból az, hogy a doboznak a lehetőségekhez mérten kicsinek kellene maradnia (hasraütés: max. 30l). Van két végfokom a célra, tehát lehet két hangszóró, két kisebb láda (igen, tudom, ki is kéne férnie annak a mélynek a dobozból, amit hallani szeretnék :-) ), melynek mondjuk örülnék is, több helyem maradna középen, ha pl. két, oldalra került kisebb dobozom lenne. Egyelőre koncepciót, elképzelést keresek, vagy akár konkrét tervet is, ha létezik erre, pontos méreteket tudok írni majd.
Válaszol
Ebből http://revolte.hangszoro.net/25R672N.pdf egy 4 ohmos esetleg megfelelhet.

Vagy volt, aki két 170mm-es hangszórót használt hasonló célra, de ott a fejegységről szóltak, ezért kellett kettő.
Válaszol
(2012. 05. 30., 20:11)shalafi66 Írta: Ebből http://revolte.hangszoro.net/25R672N.pdf egy 4 ohmos esetleg megfelelhet.

Vagy volt, aki két 170mm-es hangszórót használt hasonló célra, de ott a fejegységről szóltak, ezért kellett kettő.

Pálinkával áldott szép estét!

A Braunt nem láttam az aktuális weboldalon, de akkor még gyártásban van? A 17-es verzió alatt melyiket réted, van azokból is braun esetleg? Nekem is ez lenne járhatóbb, fejegységről van egy négy csatornás végfok két ága.
Válaszol
Azt hiszem a HA18-595-t használták régen autós mélynek, de azt szem előtt kell tartani, hogy ugyan érzékeny, de 60Hz alatti alsó határfrekvencia nem lesz belőle 15 literben.

Ez a ráncfelvarrott verziója van a braun membrános mélynek, esetleg lehet duplacsévéset is készíteni, akkor megoldódik a két végfok problémája.
Válaszol
(2012. 05. 30., 21:02)shalafi66 Írta: Azt hiszem a HA18-595-t használták régen autós mélynek, de azt szem előtt kell tartani, hogy ugyan érzékeny, de 60Hz alatti alsó határfrekvencia nem lesz belőle 15 literben.

Ez a ráncfelvarrott verziója van a braun membrános mélynek, esetleg lehet duplacsévéset is készíteni, akkor megoldódik a két végfok problémája.
Hmm, nagyságrendileg milyen költségvetéssel járhat csak a hangszóró, ha 2x4 Ohm, dupla tekercses verziót gyártatok a műhellyel? És zárt dobozban akkor a körülbelül 30 (esetleg 40)l liter járható lehet?
Válaszol
Zárt dobozban maximum 30 liter. A hangszórót velem kell gyártatni, az alapváltozat 8500,-/db, de mivel a duplacsévéshez esztergálni kell a fedőlapon és újramágnesezni, az legalább + egy ezres.
Válaszol
(2012. 05. 30., 22:47)shalafi66 Írta: Zárt dobozban maximum 30 liter. A hangszórót velem kell gyártatni, az alapváltozat 8500,-/db, de mivel a duplacsévéshez esztergálni kell a fedőlapon és újramágnesezni, az legalább + egy ezres.
Nagyszerű. Dobozról milyen lényeges dolgot kell tudni? A méreteket ki tudom számolni, csak az érdekel, hogy mire kell tekintettel lenni, milyen formát válasszak (itt ugye a hátsó ülések döntése szól bele)?
Válaszol
A formák (szélsőséges esetektől eltekintve) lényegtelenek, ami fontos az a jó merevítés, és érdemes a dobozt úgy tervezni, hogy szükség esetén, ha kevés lenne a hangnyomás, egy reflexcső még elférjen rajta (mondjuk oldalt, vagy bárhol).
Válaszol
(2012. 05. 31., 8:11)shalafi66 Írta: A formák (szélsőséges esetektől eltekintve) lényegtelenek, ami fontos az a jó merevítés, és érdemes a dobozt úgy tervezni, hogy szükség esetén, ha kevés lenne a hangnyomás, egy reflexcső még elférjen rajta (mondjuk oldalt, vagy bárhol).

Köszönöm! Rendelést miképpen intézzem, telefon, vagy email? Azért kérdezem csak, hogy akivel beszélni fogok IRL, tudja majd, hogy miről beszéltünk :-)
Válaszol
Én mindenképp emlékezni fogok, e-mailben és telefonon is. Smile
Válaszol
Üdv!

sub tervezésre adtam a fejem, viszont még nem vagyok egy veterán hangdoboz építő. nem ez lesz az első hangfalam, de az első subom Smile így szeretném a segítségeteket kérni. Reflex lenne jó, vagy bandpass. Legjobb választásnak a HA-670 Braun tűnik viszont ilyet nem találtam sehol Sad (árulnak még valahol?) 672-est viszont találtam, ehhez szeretnék kérni véleményeket, tapasztalatokat milyen ládába érdemes építeni.
Válaszol
A 670-es csak elírás, 672 rajzszámon volt 8 ohmos 25 centis mélyhangszóró, illetve 671-es számon ugyanez 4 ohmos névleges impedanciával.
Az ajánlott dobozméretek az adatlap alsó sorában találhatók:
http://revolte.hangszoro.net/25R672N.pdf
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 25 Vendég