A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Videoton DC2050E, Videoton DC2550A, Videoton DC3011A
Köszönöm a gyors válaszokat! Shalafi, akkor várom az eredményeket. Smile
Válaszol
A két tekercs 680 és 820uH értékű.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Szuper! Köszönöm! Smile
Közben szétkaptam a dobozt, kiderült, hogy a SAL csodával van helyettesítve a mélysugárzó..:S
A tekercseken 111 és 112 -es feliratot találtam.
Válaszol
Akkor valószínű, hogy az a váltó, amit fotóztam (asztalon, nemrég Vateráztam Smile), nekem 2 kondi volt benne csak, eredetileg.
Hol lehet a vágása? Találtam kalkulátorokat, csak azok a váltót számolják, nem a váltóból a vágást... Tud valaki segíteni?

Amint megjön a Panasonic WM61 lemérem mit tud, ami nekem van, a hallásom elég szubjektív napi szinten mást hallok Smile
OFF: Gondolom a megfázás miatt most tompábban...
Válaszol
Találkozott már valaki Danube márkájú dobozokkal? Kaptam egy párat. A pontos típusát nem tudom. 3 utas, és ugyanaz a közép és magas sugárzók van benne, mint a Videoton dc2050 -ben. A mélysugárzó viszont kisebb. A hangváltó rendkívül bonyolult. 2 db kondi..Smile
Válaszol
(2012. 03. 04., 11:19)VPeti Írta: a hallásom elég szubjektív napi szinten mást hallok Smile
OFF: Gondolom a megfázás miatt most tompábban...

Akkor fújd ki a füledet Smile
- VR
Válaszol
(2012. 03. 04., 21:35)Zaturek Írta: Találkozott már valaki Danube márkájú dobozokkal? Kaptam egy párat. A pontos típusát nem tudom. 3 utas, és ugyanaz a közép és magas sugárzók van benne, mint a Videoton dc2050 -ben. A mélysugárzó viszont kisebb. A hangváltó rendkívül bonyolult. 2 db kondi..Smile

Tegyél fel képeket a dobozokról a "Képesség" topikba. Kíváncsi vagyok rájuk.
Én meg olyan dobozt láttam a vaterán, hogy a DC2050-ben alul Boschmann márkájú mély van.
Válaszol
Tüzetesebben megvizsgáltam a fent említett Danube dobozokat.

Következő hangszórók vannak benne:
HD 6,5/1118
HB 10/0318 (0818? olvashatatlan)
HA 16/1008

Mindegyik 8 Ohmos.

A doboz kb 18 liter.

A hangváltó:
a mély előtt nincs semmi.
a magasak előtt sorban egy 3,3 Ohmos, 2,2uF, 3,3uF.

Kérdésem az lenne a Videoton hangszórók ismerőitől, hogy érdemes ebből kezdeni valamit?
Arra gondoltam, hogy esetleg kétutasra átalakítani HG2,5-tel és egy HA 16-os mélyközéppel. A kicsi magasnyomó helyén meg ki lehetne alakítani a reflexnyílást.

Vélememény? Smile
Válaszol
A 10 centis közép mindenképp 0818, az első két számjegy fix, a légrésindukciót jelöli. Valószínűleg a doboztérfogat csak zártként elég a hangszórónak.
Válaszol
Félreérthetően írtam.
Szóval HG2,5-ös magassal és H2000-es, 16-os mélyközéppel gondoltam. Úgy is csak zártként működne jól?
Válaszol
Úgy meg zártnak nem jó, mert a hangszóró nem alkalmas rá, de reflexes megoldásként meg kell legalább nettó 18 liter. Adatlap alján ott a dobozajánlás. Van ekkora térfogata a doboznak? Mert a VT-nél a 200-as hangszórókhoz mértek ennyit zártban.
Válaszol
Egészen szép DC3010, lemásolt dobozzal a retronomon panblue-nál:
[Kép: vidi%20kész%202.JPG]
Válaszol
Sziasztok!
Megcsináltam a 2050 E-nek a dobozát 18-as pozdorjából. Mondjuk ennek nem sok köze van a kérdésemhez.
Szóval az van, hogy felújítattam a teljes hangszóró készletet is hozzá. Összeraktam és ma próbálgattam.
Az a helyzet, hogy nem nagyon tetszik a hangja. Szívem szerint tennék bele más magasat de nem tudom jó ötlet e, és ha igen hogy áljak neki. (elméletileg van egy pár monacor alumembrános 10 cm-es középhangszóróm is, de szerintem azt kár lenne ebbe...)
Elég szerencsétlen módon egy JBL Atx20-as kétutas dobozpárral hansonlítgatom össze, de szinte minden tekintetben felülmúlja a vidit. Tudom nem egy kategória, főleg merthogy a Jbl reflex rendszerű, de szerintem leginkább a magashangszórók és a váltó miatt vérzik így el a videoton.(szük sztereó, hiányzó tompa magasak, megmég mittudomén mi) Javítsatok ki kérlek, ha tévedek.
Van esetleg valami bevált módosítás a hangváltón, vagy a hangsugárzókon? Beleértve hangszóró cserét is?
Köszi előre is a válaszokat.
Válaszol
Ekkora baromságot kérdeztem, vagy nem járt itt senki azóta?
Válaszol
Nem hülyeség, csak látatlanban senki nem tudja megmondani, mi is lenne a helyes lépés. Annyit szoktam ajánlani, hogy a magassal sorosan egy 3,3R ellenállás kerüljön be, mert kicsit emelkedik az átvitel a frekvencia függvényében. Ami viszont ettől sokkal zavaróbb az a mélyközép ordibálása 3500Hz-nél, ezt sem kezelték a váltóban, viszont ide már egy másodrendű szűrőt kellene méretezni a kezeléshez, de ez látatlanban nem megy még nekem sem.
https://picasaweb.google.com/10330171120...8621923314
Válaszol
Azt én is észrevettem amikor a mélyközép ordibál. Mostanában a kis hangfalamon nem hallom azokat a zavaró kiemeléseket. De érdekes korábban a hangváltó módosításáról amikor írtak itt a fórumban, mindig csak a közép és a magas korrigálását emlitették.
Válaszol
Hát mert első hallásra talán az a legzavaróbb. Mihelyt lesz egy kis szabadidőm kipróbálom a magas csillapítását shalafi66 ajánlásával. Mondjuk én pont fordítva gondoltam, mármint hogy a közepet csillapítani, a magasat meg hagyni kicsit jobban kibontakozni, de gondolom egyrészt nem tudná a papír magas azt a tartományt leadni, másrészt meg még nem igazán volt alkalmam meghajtani itt a panelba a hangfalat, és gondolom a mélyközép ordibilása is nagy hangerőn válik zavaróvá. Az ellenállást a gyárin felül gondoltátok ugye? Kondi tekecs ellenállás után vagy elé kellene beiktatni?
Válaszol
Gyárilag a közép előtt van egy nagyobb értékű ellenállás, azt már nem kell csillapítani, a magas viszont kicsit hangos.
A mélyközép szűrését kellene még másodrendűvé tenni, a hangszóróval párhuzamos (2,2R + 10uF) RC taggal, de nem tudom, hogy ezután hogy alakul a fázis keresztezés környékén. Valószínűleg meg kell fordítani a mélyhangszóró bekötését, de ehhez mérni kellene.
Válaszol
Sziasztok! Kaptam egy pár DC 2550 A hangfalat, még az alukosaras sorozatból. Azt olvastam itt, hogy érdemes lenne a magas hsz-ban pillét cserélni és L-padot rakni a magas és a közép elé (bár utóbbit nem értem, mert a középtartományt kicsit gyengének érzem.) Kérdésem az, hogy az L-padoknak milyen értékűnek kell lenniük, és hogy ezeken kívül van-e még valamilyen módosítás, amitől elviselhetőbb lesz a hangja.
A válaszokat előre is köszönöm.
Válaszol
Az érzékenységcsökkentésre elég egy soros ellenállás, a magasnál legalább 3,3 a középnél 1-1,5R. És valószínűleg a középhangszóró fázisán is fordítani kell. Elnézve a méréseket a keresztezéseknél tapasztalható kioltások miatt hiányos középen, ha nem sérült a hangszóró (nincs megégve, nem gyengült nagyon a mágnes, stb.).
Válaszol
És akkor pillecsere nem feltétlenül kell a magasban?
Válaszol
Nem árthat, valamit az is finomít-tompít a felső oktáv kiemelésén.
Válaszol
Ok. Köszi szépen a választ Smile
Válaszol
Nincs mit, nagyon szívesen.
Válaszol
Sziasztok!

Kaptam nemrég egy pár Videoton DC3011A hangfal párt. Az előző tulaj vagy 10 éve nem használta, azonban az unokái kicsit megdolgozták őket. A mélyek peremei már elporladtak, azok tudom hogy javíthatóak. Azonban a gyerekek meggyűrték a mélyek membránjait, valamint az egyik mélyközép membránját teljesen kis is tépték. Szerintetek a membrán javítható, vagy cserélhető-e a mély, illetve a mély közép hangszórókon?

Van még egy olyan kérdésem, hogy ez a doboz már elvileg reflex rendszerű, de mégis teljesen ki van tömve. Érdemes-e kiszedni, vagy csökkenteni a tömést benne?

Előre is köszi a választ!
Üdv Zsolti
Válaszol
(2012. 09. 16., 13:52)solt Írta: A mélyek peremei már elporladtak, azok tudom hogy javíthatóak. Azonban a gyerekek meggyűrték a mélyek membránjait, valamint az egyik mélyközép membránját teljesen kis is tépték. Szerintetek a membrán javítható, vagy cserélhető-e a mély, illetve a mély közép hangszórókon?

Van még egy olyan kérdésem, hogy ez a doboz már elvileg reflex rendszerű, de mégis teljesen ki van tömve. Érdemes-e kiszedni, vagy csökkenteni a tömést benne?

Szia,

Ebben a dobozban minden hsz cserélhető. Azt nem egészen értem, hogy a mélyközép (30cm) vagy a közép (12,5cm) hangszórókból tépték-e ki a membránt, de egyébként mindegy - bármelyik javítható, csak az a kérdés, megéri-e.

A jelenleg gyártott, belevaló hangszórók:
mélyközép HA31-422 ; közép HB12,5-326 ; magas HG2,5-463

Az eredeti (1544) mélyet már nem gyártják, a közép ugyanaz, a magas jobb mint az eredeti.

A gyári doboz nincs teljesen kitömve, kb a doboz egynegyedében van tömőanyag, valami vattaszerű. Ha új hszeket veszel, akkor érdemes kiszedni a tömésből, de akkor a reflexcsövet meg kellene hosszabbítani kb. 10 centivel. Ha eredeti hszt akarsz visszatenni bele (azaz ha kicserélteted/kicseréled rajtuk a peremet) akkor viszont érdemes lenne a reflexcsövet betömni.

Itt kérdezném meg Shalafit, nem lehetne valahogy az új 422-esek 2k körüli kiemelését kilapítani valahogy ?

- VR
Válaszol
Lehetne, de kicsit bonyolult. A régi is 422 volt, Smile csak ott a típusszámot írták rá. http://oldsp.hangszoro.net/ha31-1008.jpg

Válaszol
Sziasztok!

Vásároltam egy pár DC2550-et. A problémám az vele, hogy a mély tartománya szánalmasan alulmarad a DC2050-es páromhoz képest. A régi alukosaras mélyek vannak benne (HA 25/10 KS), de már nagy porvédő van rajta és valamilyen gumi membránszél. Sad Okozhatja ez a szél azt, hogy ilyen gyenge a mély tartomány? Vagy más hiba lehet?
(A+B kimenetű erősítővel hajtom őket, ugyanolyan beállítások mellett)

Shalafi! Valahol régen olvastam, hogy vannak méréseid, illetve módosított hangváltó rajzod ehhez a hangsugárzóhoz. Valamilyen L pad beépítés is rémlik, de az ég világon nem találom meg, hogy hol olvastam... Tudnál erről valamilyen dokumentációt adni? Előre is köszönöm!
Válaszol
Szia. A 2550 borzasztó erős volt mélyben, főleg a kis 20 centis zárt dobozosokhoz képest. Ha most nem így van, akkor valami nincs a helyén valószínűleg. Hogy mi okozza, azt így messziről nehéz kideríteni, akár a javítás is lehet, de más is befolyásolja a mélytartományt, erősítő, váltó, többi hangszóró, elhelyezés, a szoba hatásai, stb.

A 2550-et átépítettem egyszer régen tényleg, de az eredeti hangszórókhoz nincs váltótervem. Csak annyi, amit itt a fórumban is szoktam írni, soros ellenállások a magas és a közép elé.
Válaszol
Egymás mellett vannak a hangsugárzók és mint mondtam, ugyanaz az erősítő hajtja őket (próbáltam cserélni őket A-ról B-re és fordítva de ugyanaz)
Első körben kicserélem majd a széleket akkor. Jövő héten talán sikerül membránszélt vennem.
Válaszol
(2012. 09. 29., 17:07)sohadani Írta: Egymás mellett vannak a hangsugárzók és mint mondtam, ugyanaz az erősítő hajtja őket (próbáltam cserélni őket A-ról B-re és fordítva de ugyanaz)
Első körben kicserélem majd a széleket akkor. Jövő héten talán sikerül membránszélt vennem.

Szia!
Végigolvasva a történetet, azok a mélyek igen érdekesek így.
A hangfalba építve pont úgy lehet megismerni a alukosarast, hogy a kis porvédő mellett láthatók egymással szemben a membránon a tekercskivezetések.
Én azt tippelném, hogy esetleg valaki újra is tekerte azokat a szegény mélyeket, csak nem valami jól. Vagy még kérdés lehet, hogy a váltó az eredeti a dobozban? Az alukosarasokban még rendes nyákon volt, nem "deszkán" más felépítésű váltó (van alukosarasom is). De pl. valaki tett már ide be korábban képet vásárolt 2550-ről, amiben váltó helyett valami "igen-igen érdekes dolog" volt.
Ha a váltó rendben van, akkor szerintem a két mélyet kellene eljuttatni a megfelelő személyhez rendberakásra az újraperemezés helyett.
Üdv.
Ja és az az átépített 2550-es jól zenél.Wink
Válaszol
Biztos, hogy hozzányúltak már a mélyekhez. Jobban megnézve szerintem a membrán is cserélve lett, de erre nem esküdnék meg. Igényes munkának tűnik, persze nem látok bele.
A váltó deszkán van, nem néz ki "gányoltnak". Csinálok pár képet és felrakom őket, hátha láttok rajta valami hibát.
Itt vannak a képek. A mélyek eleje amúgy feketére van lefestve. Gondolom nem volt meg a díszkeret hozzá és hogy ne üssön el vagy nem tudom miért.

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol
Aha, ha jól látom, ez a TVM-es gumiszél, őrzök ebből egy darabot, de az engedékenysége nagyon alacsony, 40-50Hz körüli lehet a rezonancia pont ezzel javítva. Az a kivezetés is igen érdekesen lett megoldva. Smile
Válaszol
Szerinted akkor érdemes lenne megpróbálnom a szél cseréjét H2000-által gyártottra? Vagy a tekercs miatt is lehet gyenge?
Válaszol
Meg lehet próbálni, a többit nem tudom, mérés nélkül nehéz pontos diagnózist adni.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 16 Vendég