A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OFF-tanoda
Smile A libák ilyen szempontból szerény, és megbízható lények.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Löszdombos falunkban megkérdeztem a szomszédomat, hol lehet homokot vásárolni az építkezéshez.
- Felső*-ön az emberek nem vásárolnak homokot - hangzott a válasz.

Ugyanezt mondták, amikor hangmódosító szoftverek forrása után érdeklődtem.
Tükrömet kérdezzem? Vagy a libákat?
Válaszol
Big Grin Hát ugye ha gonosz lennék most írhatnám, hogy a nehéz kérdéseket mindig annak tesszük fel, akivel legbensőségesebb a v-iszony. Big Grin De mit akarunk egy olyan világban, ahol a libák szerények, a tükrök megbízhatóak, és egyikük sem tudja a választ. Big Grin
Válaszol
(2012. 07. 13., 20:54)fdsa Írta: Löszdombos falunkban megkérdeztem a szomszédomat, hol lehet homokot vásárolni az építkezéshez.
- Felső*-ön az emberek nem vásárolnak homokot - hangzott a válasz.

Ugyanezt mondták, amikor hangmódosító szoftverek forrása után érdeklődtem.
Tükrömet kérdezzem? Vagy a libákat?

A mi falunkban meg sokan foglalkoznak mezőgazdasággal.. és valaki a saját szántójáról akart hazavinni egy kocsi földet, és a rendőr útközben felvilágosította, hogy ezért most jól megbüntetheti. Merthogy a termőföld az állam tulajdona, a tulajdonos úgymond csak örökös használója.. és ha elviszünk onnan akár csak egy talicska földet is, az már bányászati tevékenységnek minősül, ami nem fér bele abba, amit a szántóval tenni szabad. Végül nem büntették meg, de ez elég érdekes dolog..
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Az este a Lidl-ben jártam, lehet kapni akciósan beszélő mérleget. És akkor bevillant, hogy ezek a Grimm testvérek hogy meglátták a jövőt a beszélő tükrükkel.

- Szép vagy, szép vagy, szebb a Napnál, de Hófehérke csak 43 kiló! :-DTongue:-D
Válaszol
:-D
Válaszol
(2012. 07. 16., 10:17)zupp87 Írta: Merthogy a termőföld az állam tulajdona, a tulajdonos úgymond csak örökös használója.. és ha elviszünk onnan akár csak egy talicska földet is, az már bányászati tevékenységnek minősül, ami nem fér bele abba, amit a szántóval tenni szabad. Végül nem büntették meg, de ez elég érdekes dolog..

De hiszen nem is kibányászta azt a földet, hanem csak használni vitte haza. Épít rá egy kertet meg egy kutyaházat ami az övé, és majd ha a kertet már nem használja, akkor a földet szépen visszafuvarozza.
- VR
Válaszol
Ha nem viszi ki az országból, csak leteszi egy más helyre, ott ugyanúgy az állam tulajdona marad.
Válaszol
http://audiocentrum.hu/spd/unas_965723/B...belbeegeto vérbeli hájendeseknek!
Válaszol
Ez egy nélkülözhetetlen eszköz! Mindenkinek kell otthon vagy három is.. (avagy hová szarjak hogy el ne lopják?) :-D
Válaszol
Milyen sebességgel kell haladnia egy hangforrásnak ahhoz, hogy távolodásakor pontosan egy oktávval halljuk mélyebbnek a hangját, mint közeledésekor?
Válaszol
nahát ez a földes sztori kikészítő, mit csináljon aki szántani volt?
mossa le a traktort a föld közepén?

na ezért kellene a kollektív adómegtagadás Smile
egyszerűen semmi értelmét nem látom az adófizetésnek, a rendőr határozottan káros dolog /nekem sose segített hogy létezik ilyen, ugyanakkor kárt okozott bőnyállal/ , a közegészségügy semmit sem ér (ha olyan bajom van akkor csak magánorvos, másban nem bízom) , energetika és egyébb területek meg már magánkézben.
Honvédség meg golyófogónak is kevés.

Vannak egyébbként más furcsaságok is, pl. vettem egy 2.5 hektáros erdőt, és képtelenség lenne elérni hogy letermelhessem hivatalosan. Azt értem és támogatom hogy ültessek másikat, de hogy nem termelhetem ki, az már kemény..
De természetesen megsem próbálom vágás engedély nélkül, inkább álljon benne minden pénzem. Illetve hagyom hogy ellopják. (akácos, ez eleget mond)
Válaszol
(2012. 08. 08., 22:48)DMG Írta: nahát ez a földes sztori kikészítő, mit csináljon aki szántani volt?
mossa le a traktort a föld közepén?

Traktormosókat kell építeni minden földút - szilárd burkolatú út kereszteződésébe. Meglenne mindjárt az egymillió új munkahely is.

Válaszol
(2012. 08. 08., 18:55)fdsa Írta: Milyen sebességgel kell haladnia egy hangforrásnak ahhoz, hogy távolodásakor pontosan egy oktávval halljuk mélyebbnek a hangját, mint közeledésekor?
Egyszerű esetben hangsebességgel, 343m/s. Wink Nem?

Szerk: biztosan nem, egyharmad hangsebesség lesz a jó. :-)
Válaszol
(2012. 08. 09., 12:40)shalafi66 Írta:
(2012. 08. 08., 18:55)fdsa Írta: Milyen sebességgel kell haladnia egy hangforrásnak ahhoz, hogy távolodásakor pontosan egy oktávval halljuk mélyebbnek a hangját, mint közeledésekor?
Egyszerű esetben hangsebességgel, 343m/s. Wink Nem?

Szerk: biztosan nem, egyharmad hangsebesség lesz a jó. :-)

Egyharmad ? Egy oktáv, ha fele a freki, azaz duplája a hullámhossz. Tipp szerint fél hangsebesség.
- VR
Válaszol
Annyi az, csak nem tudok egyenletet rendezni itt lányos zavaromban. Smile Ha százalékozunk a kisugárzott frekvenciához (f) viszonyítva a közeledő hangforrást 1,5-szer (+50%) magasabb frekvenciájúnak kell érzékelni, a távolodót pedig 0,75-ször alacsonyabbnak(-25%), ekkor lesz igaz, hogy 1*fközeledő=2*ftávolodóval. Wink Ilyen eset meg akkor áll fenn, ha vf=1/3c
Válaszol
Nekem 1/3 hangsebesség jött ki.
λ=c/f
λ1=(c+v)/f
λ2=(c-v)/f
λ1=2*λ2 (f kiesik)
c+v=2c-2v
v=c/3
Válaszol
(2012. 08. 09., 16:47)shalafi66 Írta: Annyi az, csak nem tudok egyenletet rendezni itt lányos zavaromban. Smile Ha százalékozunk a kisugárzott frekvenciához (f) viszonyítva a közeledő hangforrást 1,5-szer (+50%) magasabb frekvenciájúnak kell érzékelni, a távolodót pedig 0,75-ször alacsonyabbnak(-25%), ekkor lesz igaz, hogy 1*fközeledő=2*ftávolodóval. Wink Ilyen eset meg akkor áll fenn, ha vf=1/3c

Igazad (igazatok) van. Én nem számoltam, hanem tippeltem, de nem kaluláltam bele a sugárzott frekit.
- VR
Válaszol
:-D Hullámhosszal számolva kicsit könnyebb, mint frekvenciával.
Válaszol
Zeneértő családtagom 400 és 500 km/h közöttire saccolta a dolgot, annak alapján, hogy a Forma 1-es versenyautók Doppler-effektusát quart hangköznek találta a célegyenesben, ahol kicsit 200 km/h fölött jönnek/mennek.
(A hangsebesség 1/3-a 114,666 m/s, azaz 412,8 km/h.)
Válaszol
Persze, annakidején Doppler is így bizonyította a jelenséget, csak ott rézfúvósok ültek a vonaton.
Válaszol
Traktor: legyen a traktoros olyan kedves és szedje le (nem mosásról beszélek) a sarat a traktor kerekeiről. Egyszerű ez.

Hang: hogyan megy lassabban a hang? Mármint nagyon lassan hogyan megy?
Válaszol
(2012. 08. 10., 14:21)Wagnerur Írta: Hang: hogyan megy lassabban a hang? Mármint nagyon lassan hogyan megy?
Nem megy. Viszik. Ezt hívják Doppler-effektusnak.

Lassabban pedig például a hangsugárzó belsejébe tett csillapító anyagban halad. Ezért növekszik meg a doboz látszólagos térfogata, ha lágy csillapítóanyagot teszünk bele. Ha kemény fahasábokat teszünk bele, akkor viszont a logikánknak megfelelően csökken a látszólagos térfogat is.

Válaszol
Az rendben, hogy viszik. Tongue Akkor megy mert kell. Smile
A nagyon lassan alatt a tényleg alacsony sebességet értem. Mondjuk 10km/h. Tud egyáltalán ilyen lassan menni?
Válaszol
Vannak mindenféle táblázatok ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Hangsebess%C3%A9g , http://www.muszeroldal.hu/assistance/hangterjedes.html ), de a lágy anyagokra nem találtam adatot.
A táblázatokból látható, hogy a merev anyagokban a hang terjedhet longitudinálisan és transzverzálisan is. A hangszórómembrán kúpossága nem csak egyszerűen merevséget ad, hanem a terjedési sebességkülönbségek miatt megnövelhető az azonos fázisban sugárzó felület.

Úgy emlékeztem, hogy MJK megfigyelései szerint a TL csövébe tett csillapítóanyag lefelé hangolja a cső rezonanciáját, de újraolvasva nem találtam erre semmiféle utalást, a csillapítóanyag csak a rezonátor jósági tényezőjét rontja le.

Zárt dobozok esetén voltak olyan informátorok, akik már találkoztak olyan emberrel, akinek a sógora személyesen mérte a virtuális térfogatnövekedést.

MJK viszont személyesen mérte, hogy a szűkülő TL-ben mintha tényleg lassabban terjedne a hanghullám: 10:1 szűkülés esetén a cső rezonanciája megegyezik egy 63%-kal hosszabb párhuzamos falú cső rezonanciájával. Ez azonban még mindig csak 61%-os hangsebességet jelent, ami a 10 km/h-tól még nagyon messze van.

Válaszol
Hogy a zárt, vagy b-reflex dobozokban alacsonyabb lesz fc és fb csillapítóanyaggal együtt, azt egészen biztosan megmértük már néhányan. Smile
Válaszol
Értem én, de itt http://www.quarter-wave.com/TLs/Alignment_Tables.pdf a 36. oldaltól a végéig mutatkoznia kellene valami hatásnak, és mégse...
Válaszol
Az lehet,hogy a modellezéseken nem látszik tökéletesen, de nagyjából valami azért kivehető az impmenetekben, nem kell itt nagy változásra gondolni, csak pár Hz-ekre.
Válaszol
Valamiért úgy rémlett, hogy a csillapítással is lehet hozni akár 30%-ot a hangolási frekvencián... Sad

Az is igaz, hogy nemrég egy TQWT-ben sehol nem láttam a tágulás MJK-nál leírt hatását.
Válaszol
Rejtélyes dolgok ezek. Wink De holnap épp zárt dobozt csillapítóanyagozok, majd megmérem a hatását.
Válaszol
Csak nem sikerült megmérnem, de majd legközelebb.

Viszont rég szórakoztam ilyen jól:
http://www.avforum.hu/index.php?showtopic=11319

Turul-audió csehszlovák hangszórókkal, avagy mi születik a cseh-kínai vegyesházasságból. Big Grin

És ami még ettől is jobb:
"Tervezőjük Halasy Gábor hangmérnök úr volt, aki élete tapasztalatát tette ezekbe a dobozokba."

Feltehetőleg a győri illetőségből következtetve az a Halasy Gábor, aki a Kínából tonnaszámra idehozott SAL/Somogyi hangszórókat méregette szorgosan vagy 6-7 éven keresztül, míg el nem küldték, mondván, hogy szükségtelen megmérni, anélkül is eladható lesz az. :-D :-D
Aztán ebből az élettapasztalatból megszületett a Turulaudió.

"Víztisztább hangja van"
Válaszol
"Az álló hanghullámokon túl, semmilyen káros rezonanciával nem találkozni." - Épp elég az...

"Ez nem egy "hülyegyerek hangfal" lehet hangosan hallgatni, de őt az egyéniségéért, és a hangjáért kell szeretni. Amennyiben a 200eFt-os árat vesszük most alapul, akkor egy alsó kategóriás hangfalat kapnánk érte, amivel ha összehasonlítjuk, akkor másfélszer annyi, és akkora hangot kapunk. Ezt köszönhetjük a sok hangszóró által garantált nagyobb érzékenységnek. Az erősítőnket is kevésbé terheljük le ezáltal.

A megadott ár párban értendő, és személyes átvétellel, és meghallgatással érhető el, mivel doboza nincs. A méretére, és a súlyára

Van belőle egy valódi cseresznye fafurnérral bevont verzió, és egy pár lakk-fekete is."

Miért ugrik be nekem erről az elektromos csellentyűcske??? http://rianna.blog.hu/2008/12/16/elektro...lentyucske
Válaszol
Hjajj elfelejtettem lementeni az oldalt. Big Grin :-D Borzasztó. De nagyon jól szórakozom. :-D

Ne felejtsük el, öt évvel ezelőtt a Dynaudió vezérigazgatója is megmondta, hogy ők megszüntették a hangsugárzó ÖSSZES rezonanciáját. Big Grin
http://www.youtube.com/watch?v=t-dLuJ34Wlc#t=348s
Már csak az a kérdés, hogy ha ez igaz, akkor mi szól a bemenőfeszültség hatására?
Válaszol
Hábammeg. A zelektronyok sem rézegnek tovább tovább tovább. . . . megmondta F.E. Lugosi, miközben elbűvöl, hogy folyamatos vagyok, önismerkedem.
Válaszol
(2012. 08. 13., 19:30)shalafi66 Írta: Turul-audió csehszlovák hangszórókkal, avagy mi születik a cseh-kínai vegyesházasságból. Big Grin

"Tervezőjük Halasy Gábor hangmérnök úr volt, aki élete tapasztalatát tette ezekbe a dobozokba."
Aztán ebből az élettapasztalatból megszületett a Turulaudió.

Nekem ez a mondat tetszik:

"Az árából kivehető, hogy milyen kategóriát képvisel. Persze a neves gyártók építési költségeit figyelembe véve."

Mondjuk én is sokat tapasztaltam eddigi életem során. Pl. voltam kanyarós és skarlátos is gyerekkoromban. A szüleim 18 évig vártak telefonra, és megtapasztaltam azt is, milyen mikor a fölöttünk lakó szomszéd mosógépe elárasztja a mi lakásunkat. És egyetemista koromban többször is nagyon berúgtam.
Ezeket az élettapasztalatokat mind beleraktam a RókAudió cégbe. Nálam egy hangfal 280 ezernél kezdődik, és ebből adódóan láthatóan! jól szól. Mind. Kivétel nélkül. Persze a neves gyártók építési költségeit figyelembe véve...
.zzz.
- VR
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 154 Vendég