A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OFF-tanoda
Hát ez elóel! Smile Csillagtalan ihászgábor leszek és költ-Ő! Smile
Válaszol
anno az lcd és a crt is prototípusként kezdte az életét.
ez még nem ok semmire.
válságok is voltak mindíg, hol mesterséges (kilincsorr) vagy valós.

ha sok pénzem lenne vennék poénból 1920x1080 tricolor 3mm es ledet, és összebűvészkedném nagy tévének. Smile (forrasztást nem vállalom, sem a vezérlés elkészítését)
kb. 6.5 méter képátló, yeah..
fogyasztana vagy.. 0.02*3*1920*1080 = sok wattot csak maga a sok led.
tuti sikere lenne a sznobok körében is Smile
bőven elég drága és pazarló lenne.

Válaszol
Így is van. A nagy gyártók is ezt csinálják csak nem mondják ki. Közben szerkesztettem az előző írásomat is. Big Grin
Azt is halkan mondom, hogy már 10 éve az alacsony élettartammal szenvednek az OLED kapcsán.
Válaszol
Nem hagyott nyugodni a vérem, kerestem nézhető ledes lcd-t. Találtam is. A nézhető alatt a nem a monitoron nézhetőre céloztam, hanem amit élőben meg tudok tapogatni. Egy szép 60"-os samuval kerültem közelebbi ismeretségbe. Mondjuk úgy 5 méterről már elviselhető volt számomra, ergo a nappaliba éppen nagy lenne. Big Grin Nem baj, nézem sarokból a sarokba tett lapot. Big Grin Szóval ez még bizony nem jó. Mert ott volt mellette a 50-es pana plazma és már el is szálltak az esélyei. Mindkettőn néztünk házi HD-t (ZF-Eger vizilabda felvétel yeaaaah!) és gyári kéksugarast is, de a plazma alap beállítással is jobb volt. Mondjuk a két tv egy árban volt. (~600e; UE60D6500/TX-P55STW50)
Válaszol
Ilyen drága TV-t én be sem kapcsolnék. :O
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Smile bele lehet kötni a verdiktbe.
ha akarok.
ugyanakkor barakuk most azt mondaná ..
annyi oroszlánt lehet meggyőzni az édes füge jó ízéről, ahány zebrát a sült bárány jó ízéről.

oh, majd elfelejtettem, Salafi, kb. ugyanazt érzem amit Te a tévék ára láttán amikor 6-7000 forintos magashangszórókat ajánlanak nekem.
Válaszol
Sztem egy nullát lehagytál. :-D 60-70 000,-res magasat akartál te írni.
Válaszol
Én is egy nullával kevesebbért simán vittem volna a nekem ízlő darabot. Halkan jegyzem meg, hogy mindkét tv megrendelésre érkezett. Szóval vanittpénz.
Válaszol
sala, nemhiszem.
az a 6 vagy talán 7 ezer pénz a lélektani határ.
teljesen lényegtelen mit tud, ha annál többet akarnak érte kapni akkor szerencsére más palimadarat kell találniuk.
akár azt is mondhatnám hogyha nem sikerül ennyiért jót gyártani, akkor nem értenek hozzá.
az meg nem kell.
Válaszol
Smile A hangszórógyártás is olyan, mint a foci és a gazdaság. Mindenki ért hozzá, vagy legalábbis úgy hiszi.
Válaszol
(2012. 11. 29., 21:59)DMG Írta: akár azt is mondhatnám hogyha nem sikerül ennyiért jót gyártani, akkor nem értenek hozzá.
az meg nem kell.

Dehogynem, nagyon is értenek hozzá. a 60 000-ből 6000 az anyagköltség, fejlesztés, villanyszámla stb. a többi pedig a haszon. A kellően sznob emberek bármennyi pénzt képesek beáldozni erre a célra.
Ha neked is lesz megfelelő tőkéd, akor alapíts egy hangszórógyártó céget, és építs saját dobozokat saját motorokkal. Majd hintsd el az igét felemelt orral, hogy te NEM gyártasz akárkinek, csakis EGYEDI igények kielégítésére, kizárólag válogatott vásárlóknak. Minden darab a vevő kívánságának megfelelően készül, hónapokat kell rá várni, mert egyébként rózsaszín majomkenyérfa-gyökérből készülnek az illesztékek illetve a hangszórókat is sivatagi pattanóbogár-bajusszal kenegeted mielőtt beszereled. Add el 350 000-ért párját, és kész a business.
- VR
Válaszol
Inkább onnan kell közelíteni, hogy valós igények esetén ezek az árazások a hangszórók használati értékét próbálják megjeleníteni, nem (csak) a mögötte rejlő gyártási költségeket.

Különbségek pedig bőven vannak 6000,- és 60 000,- között, csak nem mindenkinek lényegesek ezek a finom apró részletek, arányaiban nagyon kevesen áldoznak erre pénzt, és pontosan ez az oka, amiért ennyibe kerül.

A 350 000,- sztem még nagyon alacsony költségvetés lesz. Smile
Válaszol
350e egy kiváló, egyedi ízlés(telenség) kívánság szerinti izé? Mondjuk egy nulla még kell hozzá, hogy ne tudja minden kis üzletkötő meg igazgató megvenni? Viccelsz. Ha igazán egyedit szeretnél adni már 2 nulla kell utána. Jobb nem lesz és garancia is csak korlátozott, de nagylelkűen élettartam garancia vásárolható hozzá szerény 30%-ért. Na innen már nincs visszaút, bekerülsz a köztudatba úgy 10 év alatt, adhatod izzadt munkd gyümölcsét a pár kreténnek miközben röhögni tudsz rajtuk. Vagy sírni.
Válaszol
Ha igazán egyedit akarsz, és igazán nagy pénzekért, akkor kell már a hókuszpókusz is.
Helyszíni kiszállással, megbeszélésekkel, ajánlásokkal. Aztán felméred a dobozok helyét, a hely akusztikáját, ajánlásokat teszel a hallgatási pozícióra és a függöny színére vonatkozóan (esetleg kissé lefitymálod a falon lógó Van Gogh-ot), ilyesmik.
Aztán legyártod jó minőségű funérozott deszkából (az OBI-ban 6000/nm) és miután elkészült kiviszed a megrendelőhöz. A helyszínen még egyszer megméred, hazaviszed, kicserélsz a váltóban egy 3.3uf kondit 3.6uf-ra és rávésed az egyedi aranyozott gyártási számot: 001. Belapátolod a furgonba a mérőműszereidet és a 10 milkát, aztán fütyörészve hazavezetsz.
- VR
Válaszol
Túl nagy a cinizmus, de egyébként abszolút igaz, normálisan csak akkor fog szólni a rendszer, ha az adott helyiséghez lett igazítva (esetleg ami még fontosabb, a helyiség is a zenehallgatáshoz.).
Na jó, persze ez már nem a Videoton DC-k és üzletben kapható mai (elv)társaik színvonala. Smile
Válaszol
Azért az is elgondolkodtató, hogy egyesek az 50W vagy max 100W-os csuda hangdobozukra még az otthoni audiofil cuccaikra annyi pénzt költenek, amiből egy klub élő zenei hangosítását is meg lehetne oldani. Erről csak Ford Fairlane népszerű mondása jut eszembe....Smile

Szerintem egy jó PA hangdoboz többet ér, mint egy hiperdrága audiofil hifi csoda. Van olyan ismerősöm, aki Wharfedale PA-n hallgat zenét, persze nem hobbiból tartja őket.Smile
Sosem értettem, hogy miért nem alkalmazzák a Hifi dobozoknál azokat az alapelveket, amelyek a PA-nál kulcsfontosságúak. Bár mostanában kezd megtörni a jég....

Válaszol
Arra az elvre gondolsz, ami a PA hangszóróknál ma egyeduralkodó, hogy nem számít hogyan szól, csak hangos legyen? :-D
Válaszol
Nem, nem erre az elvre gondoltam. Nem is a diszkós hangdobozokra, meg a piezzós cuccokra, ezek teljesen érdektelenek. Diszkóban nem fontos a hangminőség, de van olyan hely, ahol igen. Színházakban, jobb mozikban (nem multiplex), meg igényesebb koncerttermekben, ahol játszanak élőzenét. (igényeset, hangszereset, nem Padödö-t)
Ha tényleg csapnivaló lenne az összes PA, akkor az (igényes) élőzene halott lenne vagy meg se született volna.
(Nyilván sokat számít a helyiség akusztikája is).
Válaszol
Smile Nem tudom, ezek nem releváns infók, én ezekkel nem foglalkozom. Maguk a hangszórók kb. 92%-ban az elviselhetetlen és a borzalmas között ingadoznak. Vagy netán valahol valaki látott üdítő kivételt?
Az pl. fix, hogy a Wharfikhoz képest egy 40 éves Minimax is audiofil. Big Grin
Válaszol
(2012. 12. 01., 19:04)shalafi66 Írta: Smile Nem tudom, ezek nem releváns infók, én ezekkel nem foglalkozom. Maguk a hangszórók kb. 92%-ban az elviselhetetlen és a borzalmas között ingadoznak. Vagy netán valahol valaki látott üdítő kivételt?
Múltkor véletlenül észrevettem a MÜPÁ-ban, hogy kétoldalt egy-egy fürt vonalsugárzó lóg a mennyezetről. Szulák Andrea énekelt belőle egész élethűen. Üdítően hangzott, mert előtte a karmester konferált a nyakkendőjére csíptetett gagyi drótnélkülivel. Na, az borzalmas volt Sad
A line array-eket korábban nem vettem észre, vagy szembesütött a reflektor, de bennfentes információk szerint állítólag a nyitás óta ott vannak.

Válaszol
Vagy, van jobb ötletem. Az egyik már ki volt EQ-zva, DSP-zve, míg a másik nem, mert úgyis csak fél percig szól.
Válaszol
Lehet hogy ki volt EQ-zva, ami a terem + a távolságok miatt is szükséges.
10 éve én is utáltam a PA-s cuccokat, fujj... De szerintem nem lehet az egészet egy kalap alá venni. A Hifi hangszórók nagy része is a hallgathatatlan kategóriába tartozik.

Válaszol
Én nem szeretem a kategóriákat. Nincs olyan, hogy HiFi, vagy PA, vagy Audiofil, vagy Hájend, rossz hangszórók és jó hangszórók vannak (amik vagy megfelelnek az adott feladatra, vagy nem).

Aztán hogy ezekből milyen hangsugárzók készülnek, az már teljesen más kérdés, de a hangszórók alap hibáit úgysem lehet eltüntetni, sem aktív, sem passzív, sem DSP eszközökkel.
Hangosítási céloknál, ahogy haladunk előre időben és árban, úgy foglalkoznak egyre kevesebbet a hangszórók és hangsugárzók problémáival, mert egyre szélesebb eszköztár áll rendelkezésre a kompenzálásokra. Ezért az egyetlen fontos tulajdonság a maximális hangnyomás maradt, vagyis a nagy terhelhetőség, és érzékenység kombinációja. Maga az iparág nem igényli már a klasszikus értelemben vett jó és jól tervezett hangszórókat.
Kb. ennyiben össze is lehet foglalni az egészet. Smile Érzelmi szálakat meg végképp nem kell belekeverni.
Válaszol
Zongorahúrt is sokkal kevesebb cég gyárt, mint ahányan zongorát.
Tehát ugyanabból a zongorahúrból igen eltérő tulajdonságú (és árszintű) zongorákat lehet készíteni.
Válaszol
:-D Mindig imádtam ezeket az analógiákat. Végülis a szakadt zongorahúr is kikompenzálható a megfelelő digitális effekttel. Kb. így van ez az elrontott hangszórókkal is.
Válaszol
jó persze.
ki van DSP-zve, meg EQ-zva.

na és akkor melyik sarokba kell sz@rni?
lehet így is, meg úgy is.

ha teljesíti ugyanazt, akkor nem teljesen mindegy hogyan van megoldva?
2*2 is négy, meg 2+2 is.
Válaszol
Azzal egyetértek, hogy nincs értelme kategóriákról beszélni, van jó és rossz hangsugárzó.
Ami viszont nem tetszik, az a hókuszpókusz, ami a hiend, meg audiofil termékek köré építenek. Amiről Veszett Róka is írt feljebb, cinikusan, de mégis a valóságot ábrázolva.

Abban is egyetértek, hogy a hangsugárzók főbb hibáit nem lehet sima eq-val tökéletesen korrigálni. Bár nem teljesen értem, hogy most lehet kompenzálni vagy sem? Itt egy pici ellentmondást érzek, mert azt írtad, hogy lehet, aztán meg hogy mégsem.

(2012. 12. 02., 12:34)shalafi66 Írta: Aztán hogy ezekből milyen hangsugárzók készülnek, az már teljesen más kérdés, de a hangszórók alap hibáit úgysem lehet eltüntetni, sem aktív, sem passzív, sem DSP eszközökkel.
Hangosítási céloknál, ahogy haladunk előre időben és árban, úgy foglalkoznak egyre kevesebbet a hangszórók és hangsugárzók problémáival, mert egyre szélesebb eszköztár áll rendelkezésre a kompenzálásokra.

Végül ha maradunk az EQ-nál, akkor is a legtöbb profi keverőpulton minden csatornához max. egy 3 sávos Eq tartozik. Tehát olyan sok EQ-zási lehetőség nincsen.
Nem hinném, hogy van olyan hangtechnikus, aki nekiáll hangsugárzót méregetni, majd egy igazi 10-20 sávos Eq-val a hibákat kompenzálni.
Ha tényleg nagy hibákról beszélünk, akkor fülre lehetetlen beállítani (szerintem) esetleg járható út egy etalonhoz "kalibrálni"....
Jobb helyeken (pl. Müpa) holtbiztos, hogy méréssel kalibrálják az egész rendszert.

Zongorahúr ide vagy oda...Smile Rosszabb minőségű hangszórókból is lehet jó hangsugárzót építeni DSP effektek nélkül. Persze macerás meg vannak minimális (vagy inkább triviális) kritériumok. De legyenek a hsz-ek inkább jók.Smile

Válaszol
(2012. 12. 02., 13:45)DMG Írta: 2*2 is négy, meg 2+2 is.
Tessék végigolvasni. Sosem teljesíti. Smile

A trágárságokat pedig kérném beszüntetni. Ez itt nem kocsma.
Válaszol
(2012. 12. 02., 13:54)csabesz Írta: az a hókuszpókusz
A tudatlan ember mindig természetfölötti hókuszpókusznak tartotta a hozzáértők eljárásait.

Válaszol
Hm... csak, hogy ezt a hozzáértést nem nagyon látom/hallom az audiofil termékekben....Inkább sokszor az ellenkezőjét.

Ha a PA a hangerőről szól (szerinted), akkor az audiofil arról, hogy az egyik cég terméke minél inkább különbözzön a többitől...(szerintem)

Mi a hozzáértés pl. egy 2m magas egyutas tölcsérben. Nem a tölcsér méretezésre gondolok, hanem arra, amikor valaki azt gondolja, vagy próbálja elhitetni, hogy ez az egyedüli út a nirvanába. Lehet, hogy jól van méretezve, jó a hangszóró, csak az alapkoncepció hülyeség. Vagy ott van a döntött előlap, az akusztikai középpont meg az elsőrendű hangváltó misztériuma, amire cégek épülnek.... És mire jó ez?
Kb. olyan mintha, valaki nyolckerekű lánctalpas autót akarna nekem eladni... Jó-jó kereket cserélni biztos nem kell, de van értelme?
Vagy az open baffle, meg az omnidirekcionális szörnyűségek. A legjobb az amikor látok egy méregdrága magassugárzót egy doboz tetején csücsülve, szabadon, mert így omnidirekcionális.
Persze van kivétel is, szolidabbak, de valami "gikszer" vagy ködösítés mindig van.

Válaszol
Nem tudom, ezzel én nem foglalkozom. Egyébként nem kötelező megvenni.

Erről jut eszembe. fdsa, ha jól tudom, stúdió szinten a BEAG-nál már 25 éve is alapvető volt a 14 csatornás teremkorrektor, nemde? Smile
Persze ezzel sem a hangszórók hibáit korrigálták. Big Grin
Válaszol
(2012. 12. 02., 15:19)shalafi66 Írta: Nem tudom, ezzel én nem foglalkozom. Egyébként nem kötelező megvenni.

Erről jut eszembe. fdsa, ha jól tudom, stúdió szinten a BEAG-nál már 25 éve is alapvető volt a 14 csatornás teremkorrektor, nemde? Smile
Persze ezzel sem a hangszórók hibáit korrigálták. Big Grin
Nem 25, hanem 35, nem 14, csak 10, és nem osztogatják Smile

Válaszol
Én a KYE 271-re gondoltam, az a későbbi, és 14 csatornás. Smile

[attachment=188]

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol
(2012. 12. 02., 16:52)shalafi66 Írta: Én a KYE 271-re gondoltam, az a későbbi, és 14 csatornás. Smile
Csak az nem stúdió kategória.
A HEC-11 stúdiómonitor teremkorrektorára gondoltam, de szerintem a HEC-90-be is került valami olyasmi.

Válaszol
Igen, sejtem, hogy amire gondolsz a HEC-11, 12 korabeli lehet.

Érdekes, hogy ez is 14 csatornás.
[attachment=189]

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 161 Vendég