A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Keresztváltó alkatrészek (kondik, tekercsek, ellenállás
Feltehetően, 0,129/2 nem egyenlő 0,004-del. Tehát vagy a két kondenzátor nem egyforma, vagy a mérés nem mérés, vagy egyszerre mindkettő.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
"
Feltehetően, 0,129/2 nem egyenlő 0,004-del. Tehát vagy a két kondenzátor nem egyforma, vagy a mérés nem mérés, vagy egyszerre mindkettő."

Ezt viszonylag kevéssé értem .
A 0,129 ESR , 1 db 2,2uF-os C219 -re vonatkozik . /A Bennic 2,2uF 0,014 /
A 0,004 ESR , 2db 2,2uF +1db 330 nF párhuzamos kapcsolásának az eredő ESR-e . /Bennic 4,7uF 0,0045 /
Válaszol
nincs mit nem érteni, azt hitte hogy csak két kondi van párhuzamosan. nem pediglen 3 Big Grin
Válaszol
Gondolod ?
Válaszol
Gondolom, hogy a 2,2 és a 0,33uF ESR értéke sosem lesz egyenlő, sőt, gondolom, hogy ha a párhuzamos 2,2uF-ok együtt 0,0645 ohmot kell, hogy mutassanak, akkor a 0,33uF sosem lesz 0,0043 ohm, hogy hárman együtt párhuzamosan elérjék a 0,004 ezred ohmot.

Goldolkodjon más is már. Wink Én elfáradtam.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Ezen könnyű segíteni .
Neked jobb műszereid vannak mint nekem .
Ismételd meg a mérést , az enyém valószínű inkább csak összehasonlításra alkalmas .
Válaszol
Mócsing!Smile
Attól miért lesz jobb egy kondi, ha az ESR értéke 0,014 Ohm, nem pedig 0,13? Főleg ha elé kötsz egy L-pad kapcsolást, aminek a kimeneti ellenállása általában 2-3 Ohm körül van.
Válaszol
Kérlek szépen , én ezt nem tudom .
De azt igen hogy sz**ul szól a nagy ESR-el megáldott kondenzátorral épített váltó .
Pontosabban a magassal sorba kötött kondenzátor szól bele nagyon a hangzásba .
Próbáld ki . Köss a magassal sorba egy Remix kocka kondenzátort ,majd cseréld ki
kis címletekből összeállított hasonló értékűre . /Azért hivatkozok a C219-re ,mert nekem olyanok vannak. /
Válaszol
Pontosan melyik Remix-et? Érdekes mert papírforma szerint pont a C219 a "legrosszabb" a Remix-ek között, tehát nem javítana...

A szórások miatt az eredő kapacitást is meg kell ilyenkor mérni, hogy stimmel-e a helyettesítendő kondenzátor kapacitásával.

Évekkel ezelőtt én is sok kondit meghallgattam (Remix-ek, Ero-k, Siemens-ek) de nem tapasztaltam semmi különöset (torzításfélét). De az biztos, hogy nem az ESR a lényeg (legalább is annak extrém kis értéke nem fontos).

Régebben végeztem noname kondikkal (2U2,100v és 3U3 250V sárga, tekercselt) intermodulációs és harmonikus torzítás tesztet, 20V-os amplitúdójú jellel, 8 ohm-os műterheléssel. A konklúzió az volt, hogy nem volt konklúzió, nem volt semmilyen torzítás (vagy ha volt is, 80dB-el a jel szintje alatt volt, azt már nem tudtam mérni).
Válaszol
Pl. C243
A C219 szerintem sem egy jó kondenzátor . Viszont a párhuzamos kapcsolás folytán sokat javul a hangja ./ Gondolom ez más kondikra is érvényes ./
Nem egy zseniális ötlet folytán jöttem rá . 13 mirot kellett összerakni . Mivel ezek voltak ,
így 1-2 uF-ok ból raktam össze . Akár egész nap lehetett hallgatni . A dobozaimat megépítette egy fórumtárs ,az övét viszont lehetetlen volt 10 percnél tovább elviselni .Annyira fárasztó volt a hangja . Az összes különbség annyi hogy ő 10uF és 3,3uF-ból válogatta össze ,C219 ből .
A tekercselés folytán van a kondenzátoroknak egy induktív összetevőjük is . Lehet hogy a párhuzamos kapcsolás miatt ,ez csökken le ? Érdekes lenne megmérni .
Válaszol
1. Hangszórókat megmértétek vagy ellenőriztétek valahogyan, hogy nincs köztük különbség?
2. Az eredő kapacitás is meg lett mérve?

Ha ezek nem történtek meg, akkor nem igazán lehet mit mondani... Egyedi esetből pedig elég nehéz valamilyen általános szabályt vagy következtetést levonni.
Válaszol
1. A hangszórókat nem mértük ,egyszerűen átettük az én térplasztikámat/mármint a kondenzátor kompozíciót / .És lőn világosság .
2. Az eredő kapacitásokat természetesen mértük .
A sok váltókísérletből azért nekem sikerült egy saját külön bejáratú szabályt felállítani .
A váltó legalább annyira fontos ,mint a doboz és a hangszóró . Másképp ,nincs az a jó hangszóró amelyik hangját egy rossz váltóval el ne lehetne rontani .
Ha van olyan dobozod amelyiken tudsz kísérletezni ,próbáld ki . A kondenzátorok összehasonlítására ,relés átkapcsolót szoktam használni .
Válaszol
Közben kísérleteztem és olvastam egy keveset .
A kondenzátoroknak vannak járulékos paraméterei . Ezek közül speciális áramköröknél kettővel érdemes számolni .
1. ESR ,ez jó minőségű kondenzátoroknál kicsi . A párhuzamos kapcsolásnál ugyan úgy csökken ,mint az egyszerű ellenállásoknál .
2. Ls , a kondenzátor tekercseléséből adódó induktivitás . Helyettesítő képben , a kondenzátorral sorba kötött induktivitásként jelentkezik . Ez nagymértékben befolyásolja a kondenzátor nagyfrekvenciás működését . Párhuzamos kapcsolás esetén az ESR-hez hasonlóan csökken .
Valószínű az Ls és nem az ESR csökkenésének van jótékony hatása a hangra .
/ Aztán ,lehet hogy tévedek ./
Válaszol
nem tévedés.
a kondenzátor ESR-je elhanyagolhatóan alacsony a kábelekhez és a hangszóró tekercseléshez képpest.
Ls viszont egy frekvencia függő dolog.
alapvetően azt szeretnénk ha egy kondi csak kondi lenne.
a valóságban egy kondi helyettesítő képe magában foglalja a kapacitását, a soros ellenállást, a soros induktivitást, és egy párhuzamos ellenállatot is.
ennek a párhuzamos ellenállatnak az értéke nagybmértékben a fegyverzetek közti szigetelőn múlik az értéke.

sok a vita a kondik körül, vannak akik vélnek hallani különbséget.
mert kicseréltek egy kondit és jobb lett a hangfal.
rendben, de hány éves kondit cseréltek ki, milyen a toleranciája, stb...
ezek nem túl objektív tesztek.
a fül jó műszer a tulajdonosának. ha neki úgy jobb hát legyen.

természetesen azt a kondenzátort kell előnyben részesíteni amelyiknek a kapacitív összetevője a legnagyobb a többi összetevőhöz képpest.
de van egy szint amikor ennek nemigen van jelentősége.
Q faktora van a kodiknak is. jó Q faktor szebb hangot adhat, illetve kisebb mértékben tartalmaz freqvenciafüggő -és ezáltal nehezen modellezhető/számbavehető - nem kapacitív összetevőket. Q faktort freqvenciháoz kötik.
hallható hangról beszélünk, illetve felvett hangról. 20hz - 20Khz tartományban le lehet mérni és grafikonon rögzíteni a Q faktort. ez segíthet a megfelelő választásban.

de, van egy szint amikor már jelentéktelen a különbség két kondi közt.
Válaszol
"
sok a vita a kondik körül, vannak akik vélnek hallani különbséget.
mert kicseréltek egy kondit és jobb lett a hangfal."
Te is meghallod a különbséget .
Válaszol
a helyzet az hogy jártam arra, én is csináltam, olyan pólót is kaptam,
de a verdikt az lett hogy csak szélsőséges esetekben halottam bármi különbséget is.
értem ezalatt hogy direkt 2 elektrolit egymással anti-paralell vs fólia kondi.
de arra sem mondanám hogy "tönkretette" volna a hangzást.
ha nem száradnának ki a kondik idővel és nem mászna el az értékük jelentősen kizárt hogy kicseréltem volna.
de ez én vagyok.
másoknak meg ottan van a Wima, vagy másik ami "jobb". vagy nem az, de az se baj.
kinek a pap, kinek a papné Big Grin
Válaszol
Váltsad a kondikat relével ,a gyors kapcsolás miatt nem felejted el az előző hangzást .
Ehhez persze jó erősítő kell . Ja ,és az Fx is módfelett beleszól .
Most Tannoy Reveal váltóval kísérletezek ,tanulságos .
Válaszol
én meg evvel:

http://sourceforge.net/p/equalizerapo/wi...n-tutorial

és nincsen kondi.
se tekercs.
csatoló kondikat is kivettem.
Válaszol
Igen csak hálás lennék ,ha elárulnád mit is látok tulajdonképpen .
Válaszol
uu, egy plugin win7 alá.
egy pici txt fileban betudod neki írni mit csináljon a hanggal, mielőtt a kimenetekre kerülne.
van benne EQ is, közép frekit kér, csillapítást/erősítést dBL ben, meg Q faktort.
Meg vann benne 6 ,12, dBL / dekád meredekségű szűrő.
oda állítod ahova éppen akarod (a hangkártya határain belül)
csatornánként asszem max 100 sort kezel.
lehet késleltetést is állítani, szintén csatornánként.

igazán hasznos. digitális formában történik a jel manipuláció.
ameddig 1+1 az kettő addig nincsen vele baj.
Válaszol
A francba !
Én meg leragadtam a csöves erősítőnél ,meg a bakelit gyűjtésnél .

Ja tényleg ,és mire való ?
Válaszol
EQ nak lehet használni,
meg digitális keresztváltónak.
elégsokmindent meglehet vele csinálni, amit műv.erősítőkkel körülményes, passzív váltóval pedig méginkább.
kísérletezni nagyon egyszerű vele.
Válaszol
Elmondhatnád néhány mondatban ,hogyan működik ,hogyan kell használni .
Csak egyszerűen ,mintha egy cserregő nádiposzátának magyaráznád .
Válaszol
igazából le van írva minden...
telepíted ezt a kütyüt.
nekem ide telepítette magát:

C:\Program Files\EqualizerAPO\
ebben van egy config nevű mappa .txt fájlokkal.

ebből neked a config.txt amelyik fontos.
ez gyárilag ígyen néz ki:

Preamp: 0 dB
Include: example.txt

na.
fogod magad és kitörölsz belőle mindent.
ebbe a fileba fogod írni hogy mit csináljon ez a remek kis program.

péda:

Filter 1: ON PK Fc 50,0 Hz Gain 2,0 dB Q 2,0

ezt pontosan így beírod neki, és amint elmentetted a file-t, minden ami kijön hang a számítógépből azon lesz egy 2 dBL es kiemelés 50 hz középfreqvenciával, 2 -es Q faktorral.

a demo.txt file-ban az összes fajta szűrőre és parancsra amit ismer ez a kütyü látsz példát. meg a megfelelő formázásra is, hogy értse is hogy mit akarsz tőle.
a multichannel.txt meg megmutatja hogyan tudod a csatornákat külön kezelni.
így lehet olyat hogy 2 csatornán csak egy másodrendű alulátereztő van, másik kettőn meg másodrendű felüláteresztő.

nem vagyok ebben a műfajban jó, de szerintem a .txt file-ok tartalma adja magát.
Válaszol
A telepítést majd inkább a fiammal beszélem meg , amit én telepítettem abból még jó nem származott .
Válaszol
"Kondenzátorok hangminősége mérnöki szemmel "
Ezt találtam a témával kapcsolatban .

http://www.bartimexaudio.hu/index.php/ci...ki-szemmel

A végén van egy link ,a Claricap vizsgálódásairól . Angolul sajnos .
Válaszol
nembaj, meglehetősen jól beszélek angliusul.
szerintük a "zaj" forrása egy kondibólmechanikai indíttatású.
a vak teszteken több mint 70%-a a hallgatóknak jobbnak vélte ha olyan kondi van a gépezetben amiben a mechanikai zaj kissebb.
úgy írja hoy a kondi fegyverzetei feltöltve taszítják egymást, kisütve meg nem, és ez a rezgés az, ami olyan nagyon befolyásolja a hangot.
szóval intermoduláció lép fel mert rezegnek a kondi fegyverzetei.

Nincsen bajom a sci-fi vel, de azért a túl elvontakat se szeretem Big Grin
Válaszol
http://www.elektroncso.hu/cikkek/alkatreszek.php
Ez is hasonló téma .
Válaszol
Ajjajjajj......

Mechanikai rezonancia csak bizonyos kerámiakondiknál jelentkezik, ami úgy sincs hangváltóban. Ez az egész Claricap ugyanúgy csak egy beetetés, mint a többi: eladni valamit jó drágán és aki megveszi, azt hiszi jól járt....
Az alkatrészek saját zaja csak ott fontos szempont, ahol igen nagy erősítés történik.
Válaszol
ez a másik cikk is egy agylövés Smile

de egyvalamiben egyet kell értenem...
ha elhitetné velem valaki, hogy XY kondenzátor sokkal jobb mert az interfrasztikus paraméterei sokkal kompuktatívak mint a többié, és ezt annyira el is hinném hogy már én magam is hallanám a különbséget, akkor valóban, attól független hogy semmi de semmi nem változott, csak az elme játszik velem , nekem valóban jobb lenne a hangja annak a kondinak.

alapvetően azt kell tisztázni hogy mitől érzékeli valaki jobbnak egyik kondi hangját a másikétól. a kondi valós tulajdonságai miatt, vagy pszihés okból.
mind a két esetban ugyanaz az eredmény, csak az ok nem mindegy.
mert ha nem a kondi tulajdonsága miatt , akkor bizony csak a hívőknek jó az a kondi.

" de én mondom, mert elhiheted nekem, mert hallom" --> erre főleg nem szabad alapozni.
azt hallod ami hangzik + amit az elméd hozzátesz vagy elvesz belőle.
s nem tudhatod hogy milyen arányban.
Válaszol
Ahhoz hogy a rossz kondenzátor hangot felismerd ,a többi komponensnek jónak kell lennie .
Ha pl az erősítő gyenge ,nehéz megállapítani mi nem jó .
Tételezzük fel hogy hogy az erősítő kellően jól szól ,és jó anyaggal van meghajtva .
A rossz kondenzátor hang egyszerűen felismerhető ,fárasztó hallgatni . Az apró részletek hiánya miatt színtelen ,fakó tompa a hang .
Eddig négy olyan dologgal találkoztam ami ilyen kellemetlen hatással volt a hangra .
A kondenzátor volt az egyik ,aztán a váltás frekvenciája , a váltó kapcsolása , nálam még a gagyi összekötő kábel is hasonlót produkált . Kondenzátorokat úgy teszteltem hogy relékkel váltottam őket ,a gyerekek csak kapcsolgattak nem tudták mi történik ,úgy mondtak véleményt . Építettem 2 A4-es méretű próbapanelt ,azon raktam össze a váltókat ,így derült ki mennyire fontos az hogy hol váltunk . Sőt komplett váltókat tudtam fölváltva bekapcsolni .
A Tannoy váltó átvitelét mivel lehetne modelezni ?
Válaszol
http://www.bit-tech.net/news/hardware/20...lver-sata/

neked is ez kéne.
ezüst SATA kábel, audiofil felhasználóknak.
bazi sokat javul tőle a zene Smile

amúgy ha csak távolról igazad lenne akkor Bob Carver sose csinált volna karriert.
mert felismerhetőek lettek volna az erősítői Smile
de nem voltak azok, emiatt lett híres.
olyannyira jól sikerült a klónozás, hogy topológia független rá bírta venni a saját erősítőjét hogy annyira leutánozza bármelyik másik erősítő hangját, hogy senki a világon nem bírt különbséget tenni.
mindezt úgy hogy a másolandó erősítőről semmit nemtudott,
sem topológiát, sem egyebet. mérni mérhetett a kivezetéseken, meg küldhetett rá jelet.
semmi egyébb.
72 óra alatt egy igen neves erősítőt is "leklónozott" így.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Carver#...r_modeling

olvass utánna.

http://www.apiguide.net/04actu/04musik/A...ctions.pdf
Válaszol
"
neked is ez kéne.
ezüst SATA kábel, audiofil felhasználóknak.
bazi sokat javul tőle a zene ."
Speciel ezt nem nagyon értem . Én egy gagyi kábelról beszéltem .
A gagyi kábel :aranyozott RCA dugók ,dögös vastag kábel , kimondottan szépnek mondható , és másfél méter hosszú .
Aztán kettévágtam mert kellett még egy .Akkor láttam hogy maga a lényegi része kb 3mm vastag ,csak jó vastag műanyag réteg borítja .
Később Whitefülnél olvastam , kipróbáltak egy ezüstkábelt . Ellenfélként pedig egy RG59 koaxból aplikáltat . Úgy jellemezte az eredményt ,ha az ezüst 40 000 ft ,akkor az RG59 a hangja alapján 20 000-et ér ... Azóta ilyet használok ,és elégedett vagyok vele .

Bob Carver és az erősítője előtt megemelem a kalapom !
Csak azt nem értem ,mi köze a váltók és kondenzátorok hangjához .
Válaszol
az, hogyha a hangváltóban levő kondi "hangját" észre lehet venni, akkor az erősítőben levőkét méginkább, főleg ha bemenő jel útjában van. Mert akkor az erősítő teszi a dolgát és erősít.
mégis, csodák csodája, Carver Úr erősítői nem buktak meg.
senki se tudta sem műszerrel, sem füllel megmondani melyik az eredeti melyik Carver.
és bizton állíthatjuk, nem használt ugyanolyan kondikat mint az eredeti.
tehát a hangjában kellett volna lenni különbségnek.
de nem volt.
na pont ennyi a lényege.

meg amit már írtam.
lehet hogy te vagy más kifejezetten hallja a különbséget,
de ez nem jelenti azt hogy van is bármi különbség.
Válaszol
A hangváltó ,és a csatoló kondikat nem lehet összehasonlítani .A hangváltóban áram folyik ,
az erősítő csatoló kondenzátorán szinte semmi . Kapacitás értékben is nagy az eltérés .
Pl erősítőben nagyon jó az olaj-papir ,hangváltóban kevésbé .
Jó ,akkor kezdjük az elején .
Milyen erősítőt használsz ,és milyet építettél ?
Milyen dobozt használsz ,milyet építettél ?
Milyen hangváltóval kísérleteztél ,tapasztalat ?
Milyen rendszert hallgatsz ?
stb
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 8 Vendég