A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SUB
akkor a bassbox 60 literrel nem hazudott.
viszont egy másik 672-es adatlapon xmax +-6 mm és a teljesítmény is kisebb mint ezen. akkor az egy másik mérés lenne?
Válaszol
Azok régebbi változatok, 1544-672 hangszóróra vonatkoztak, az már megszűnt, ez egy javított kiadás.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
ma felhívott az egyik viszonteladó ahol rendeltem, és szerintük nincs már gyártásban ez a hangszóró :/ ez tényleg így van? vagy lehet még kapni valahol?
Válaszol
A hangszórót csak én készítem.
Válaszol
áá értem Smile és így fórumon keresztül lehet rendelni vagy hogy működik a dolog?
Válaszol
Esetleg privát üzenetben, vagy e-mailben.
Válaszol
(2012. 06. 06., 17:30)shalafi66 Írta: A 670-es csak elírás, 672 rajzszámon volt 8 ohmos 25 centis mélyhangszóró, illetve 671-es számon ugyanez 4 ohmos névleges impedanciával.
Az ajánlott dobozméretek az adatlap alsó sorában találhatók:
http://revolte.hangszoro.net/25R672N.pdf

Apró-pók! :-) Nem találok a hangszóróhoz pontos méreteket, csak elszórt értékeket itt-ott. Pontos mélység, mágnes átmérő, külső átmérő és lukak távolsága érdekel. Köszönöm!
Válaszol
Ebben benne lesz a méretezés: http://h200.hangszoro.net/speaker/adat/672.pdf
Válaszol
(2012. 06. 16., 8:57)shalafi66 Írta: Ebben benne lesz a méretezés: http://h200.hangszoro.net/speaker/adat/672.pdf

Nagyszerű, ezt kerestem! Nekiállok a doboznak, mert alighanem a hangszóró is elkészül lassan, aztán pont lesz rá kis időm..
Válaszol
Üdvözlök mindenkit!
Az érdekelne hogy egy subwooferbe hova van értelme helyezni a reflexcsövet.

Gondoltam az előlapra.De akkor esetleg fázisfordításból eredő kioltások vagy emelések jöhetnek létre.
Ha hátulra akkor esetleges sarok effekt.
Szóval a legjobbnak maradt az oldalra beépítés.(most hogy így gondolkodtam 3d-be)
Vagy esetleg hogy lehetne?
Köszönöm!
Válaszol
édesmindegy, bárhova is teszed lesznek kioltások és emelések.
általában azt mondják az okosok hogy egy átmérőre legyen a belső és a külső vége is minimum mindentől , beleértve az oldallapokat, a hátfalat és a hangszórót.
ha hátra teszed akkor nem tolhatod tökig a falnak, de a faltól való távolsággal némi finom hangolást lehet eszközölni -bár ez.. nemtudom mennyire okos dolog-.

én maradnék annál hogy az elejére teszed.
Válaszol
Lenne egy más irányú kérdésem,akit megkérdeztem,még nem találkozott ilyen jelenséggel.
Adott egy hangszóró /sal 1320/ meg egy yamaha erősítő a hangot feltekerem úgy az 1/3-ig hibátlanul szól ahogy tovább tekerem elhallgat,és az erősítőt is kikapcsolja.(a többi hangszóróval nincs ez a jelenség)
Zárlatos lehet a hangszóró? Meg lehet,és érdemes-e megcsináltatni? Ha nem inkább kidobom,nehogy kárt tegyen az erősítőbe. Ez két párnak az egyik mélyközepe könnyebb lenne eladni egyben,azért kérdezem,hogy javítható-e?
Válaszol
Csak az egyik hangszóróval lép működésbe a védelem? Az egyenáramú ellenállás egyforma?

Én arra tippelnék, hogy gerjedés, a hangszóró magas impedanciaértékei miatt.
Válaszol
Lehet esetleg menetzárlat is a lengőtekercsben.
De az is javítható a lengőtekercs cseréjével.
Válaszol
Köszi a gyors válaszod.
A 4 egyforma hangszóróból,csak 1-el csinálja.
Még a kábel is ugyanaz volt amikor kipróbáltam őket egymás után.
Válaszol
shalafi!
A hangszóróid hogyan muzsikálnak mélynyomóként?
Válaszol
Talán kettőt használnak mélynek, 634 és 672, a korlátokat betartva (mechanikai és elektromos terhelhetőség), nincs baj egyikkel sem. Szubjektíve szeretni szokták, de inkább a finomságok, részletek, pontosság és nem a nagy hangnyomás miatt. :-) Ez az adatokból is látszik.
Vagy idézzek véleményeket?
Válaszol
Sziasztok! A DC2550A felújítása közben kaptam egy tanácsot miszerint jobban járnék ha csinálnék két kétutast és a mélyek terén kiegészíteném egy bandpass dobozzal.
http://kepfeltoltes.hu/140202/1055956827...es.hu_.jpg
Itt felmerült bennem egy kérdés. Ahhoz hogy egyenletes hangképet kapjak egy sztereó rendszerből (DC2550A) szükség van két magas, két közép és két mély hangszóróra. Ez itt is igaz? Tehát ha van két kis dobozom két magas és két mély-középpel akkor a mélynyomóból is kettő kell? Esetleg az előzőnek egy háromkamrás változata (két oldalon a zártban a hangszóró ami a középső dobozba dolgozik)?
Természetesen ehhez kell aktív szűrő és külön erősítő is. Valahol azt olvastam, hogy ha a szatelliteket 10W-al hajtjuk a mélynyomókat 100W-al kell. Ez igaz?
Válaszol
egy darab + erősítő kell, a subnak.
hogy darabszámra hány szub van az mindegy.
elég egy is, lehet kettő, három, négy, öt, 100.
aktív szűrő jó ötlet, de van hogy passzívval is megoldható.
maradjunk annyiban hogy szűrő, az kell.

hogy mit hány wattal kell meghajtani az a hangszórók érzékenységén múlik.
tegyük fel, a kis kétutasaid mm 88 dBL @ 1 watt /1 m et tudnak.
tehát egy wattal hajszolva, 1 méterről allgatva, 88 dBL hangerőt kapol.
Ha van egy szubod, ami mondjuk 85 dBL-t tud @ 1 watt /1 m körül, akkor azt kapod, hogy 2 wattal kellene ahhoz hajtani hogy ugyanolyan hangos legyen, mint egy kétutas, ugyanúgy 1 méterről, 1 wattal hajtva. De kettő van belőlük, így kellene 4 watt.
ha mind egyforma távolságra vannak ez így stimmelne nagyjából.
De, ha mondjuk ez a szub nem 85 dBL @ 1watt /1 m amit tud, hanem 91 dBL@ 1 watt /1 m, akkor ugyanúgy 1 wattal kell hajtani hogy ugyanolyan hangos legyen.

hangerőben akarjuk hogy egyezzenek, a hangerőt nem mérik wattban.

ami neked kell egy erősítő, ami jó esetben rendelkezik szűrővel, rosz esetben kénytelen vagy csinálni egy szűrőt.
aztán hangerőben akár fülre is össze tudod hozni, mert a szub erősítőjén is kellene lenni egy hangerő szabályzónak. észre fogod venni ha sok vagy kevés.
Válaszol
OK! Nem a Watt-ot hozzuk össze hanem a hangerőt, viszont nem szeretnék 3, 4, 5, 6 vagy akár hány hangerőszabályzót külön külön tekergetni ezért egy egytengelyes hármas hangerő szabályozóra lesz szükség, vagy még a szűrő előtt egy sztereó hangerő szabályozóra. A lényeg, ha egy gombot tekergetek akkor együtt kel futnia minden hangszóró hangerejének. A leírásod alapján akkor előbb a hangszórókat kell kiválogatni, (talán előbb meg is kellene építeni) és utána az erősítőt méretezni.
Egyenlőre még csak játszom a gondolattal mert a fúrást-faragást kint kellene végezni a szabadban, de ebben az időben biztos nem fogok hozzá.
Válaszol
a gondolatmeneted tökéletes.
előbb a hangszórókat kell válogatni.

sok erősítőnek van olyan kimenete aminek a hangereje szintén vezérelt.
nem ez a jó szó rá, de érted hova akarok kilukadni.
ha erre kötsz erősítőt, akkor csak egyszer kell hangerőt állítani a szubnak, utánna egütt fog futni a hangerőszabályzóval.

ha nem ilyen az erősítő akkor akár egy passzív potméter hálózattal is meglehet oldani.
nincsen akadálya. ha forrasztó pákával nincsen bajod, hamar kiderülhet hogy akár építhetsz aktív szűrőt és előerősítőt ami kezelheti a végfokokat. és talán végfokot is.
teszem hozzá semmi ördöngősség nincsen benne, az egyetlen drága dolog a trafó.
de erősítőt csak aztuán tudsz méretezni ha már a hangszórókészlet összeállt, s tudod mekkora teljesítményre van szükség.

szóval ott vagunk mint a hangváltós témában, elsőre hangszórók, majd hangváltók. aztán lépésenként tovább s tovább.

ha lelsz örömet az alkotásban magában akkor már az építés előtti tervezési folyamat is biztosan nagy örömet fog okozni.
Válaszol
"A gondolatmenet tökéletes" Smile némi iránymutatással és rávezetéssel.
Ha jól sikerül (legalábbis nekem tetsző hangúra) a 2550 felújítása akkor nem szedném szét, tehát másik hangszóró kellene a mélyhez. Ez estben nekem a HA31-422 tetszene, amihez régen volt is fent egy bandpass láda de mára nem elérhető. Bár az 2005-ben volt azóta lehet, hogy a hangszóró paraméterei is jelentősen változtak, ezt nem tudom. Most milyen láda lenne a legalkalmasabb ha ebből szeretnék sub-ot? Jó még hozzá az a bandpass, ha igen elérhetővé lehetni tenni a régi rajzot?

Közben találtam hozzá egy klassz dobozt, az Onken-félét. Smile
Elfeledtem, hogy a doboz méreténél a terhelhetőség is előtérbe kerül, de ez nem lesz számottevő. 10-20W-os erőlködőről megy majd, de a 30W-ot biztos nem fogja meghaladni. Attól függ, hogy a kis dobozokkal hogyan tudom majd összehangolni. Ha kell inkább a kicsik teljesítményét veszem visszább mint a mélyét feljebb ezért lesz 10-20W körül.
Válaszol
(2014. 02. 04., 10:52)Laci64 Írta: Ez estben nekem a HA31-422 tetszene, amihez régen volt is fent egy bandpass láda de mára nem elérhető. Bár az 2005-ben volt azóta lehet, hogy a hangszóró paraméterei is jelentősen változtak, ezt nem tudom. Most milyen láda lenne a legalkalmasabb ha ebből szeretnék sub-ot? Jó még hozzá az a bandpass, ha igen elérhetővé lehetni tenni a régi rajzot?

Szia!
Rádiótechnika 1998/4 167-170. oldal. Subwoofer II. Csak egy új vagy használt H2000-es HA 31-est szerezz hozzá, mert a régi Videoton félékből tandem (2 db) kellene, így olyanokat nem érdemes szerintem venni.
Az "eredeti" Subwoofer-hez az orion mélyekből is tandem kellett. (Az meg a 93/1-2 számokban van leírva.)
A régi Rádiotechnika számok a kiadónál megrendelhetőek.
http://www.radiovilag.hu/
Nekem is onnan vannak meg. Régebbi H2000-es 31-eseket használtan vettem (90-es évek második fele), csak peremeztetni kellett. A doboz épülőfélben, ha elkészült majd beszámolok róla.
Üdv.
Válaszol
maradnék a reflex nél, de csak mert konzervatív vagyok Big Grin
Válaszol
Szóval SUB esetén több lehetősége van az embernek. A tölcséres jobb hatásfokú, de nekem nagyon nem tetszenek azok a nagy nyílások a dobozon. Inkább a zárt ami bejön, de mivel jelenleg a lehető legmélyebb hang elérése a cél és minél kisebb nyílásokat szeretnék ezért a reflexnyílás a járható út. Így lehet a BP láda vagy a reflex. Az Onken-féle dobozt azért említettem mert ezen kevésbé tűnik "csúnyának" a nyílás.
Közben találtam még egy hangszórót ami 30Hz-től indul, fedőneve 25R672.
A kis dobozokba 17-18-as mély-közepet gondoltam ami kb. 100Hz-ig megy le (a kis zárt doboz miatt) és ehhez kellene a kiegészítő SUB.
Válaszol
had említsem meg, reflex nyílás lehet hátul is. ott nem látszik, úgy néz ki mintha zárt láda lenne. Ez igaz a bandpass-ra is.
Tölcséres mint sub pedig nemigazán szokott jó ötlet lenni mert valami nagyon otromba nagy lenne eleve. A tipikus hajtogatott W alakú dobozok felveszik méretben a versenyt egy nagy fekvő hűtőládával, mégsem mennek még elég mélyre ahhoz hogy szubnak hívjuk őket.
A reflex nem rosz megoldás, meglehet tervezni úgy is hogy ne lógjon ki a sorból.
szép ügyesen ha nekiáll az ember akkor megoldható az is hogy kvázi egybe legyen építve a kettő, ránézésre egy zárt, 3 utas hangfalat fogsz kapni.
Válaszol
A fentebb említett dobozt feltöltöttem, hátha mást is érdekel.
http://kepfeltoltes.hu/140206/doboz001_w...es.hu_.jpg
Műszaki adatok:
Névleges impedancia: 8ohm
Átviteli sáv: 26 - 138Hz (-3dB)
Érzékenység: 86dB/W/m
Rezonanciafrekvencia: 60Hz
Térfogatok: Vb=51L, Vf=33L
Alkalmazott hangszórótípus: HA31/1008
(fs=18Hz, Qts=0,33 Vas=410L)

És hogy meg is tudjuk hajtani néhány szűrővariáció:
Tranzisztoros:
http://kepfeltoltes.hu/140206/sz_r_001_w...es.hu_.jpg
IC-s:
http://kepfeltoltes.hu/140206/sz_r_002_w...es.hu_.jpg

Szia DMG!
Igaz. És ha az ember nem lefolyócsőből készíti a reflexnyílást hanem vesz kimondottan erre a célra való reflexcsövet akkor még jól is nézhet ki. Kérdés, hogy a 25-ös vagy a 31-esel járnék e jobban. Ha van mindkettőről tapasztalat, bevált doboz és csőméret azt szívesen olvasnám és megköszönném. Bár ha visszaolvasgatok akkor találok megoldásokat, csak ahogy látom időközben elég sokat változtak a hangszórók és ami 2006-ban íródott ma már nem igazán felel meg a valóságnak. A másik, hogy lassan haladok az olvasgatással mert kevés időm van vele foglalkozni.
Válaszol
Ahogy olvasgatok azt látom, hogy zenéhez nem igazán jó ötlet a 2.1-es rendszer. Viszont ha nem akarunk lemondani sem a magas, sem a mély hangokról akkor nem marad más mint a 3 utas, ezt viszont nehéz összehozni úgy, hogy szép, hallgatható legyen a hangja. Sad
Válaszol
tévedés, a 2.1 tökéletesen megfelel zenéhez.
a mélyhangok helyzetmeghatározására nemigen alkamas az emberi fül.
a 2.1 amúgysem jelenti hogy egy darab subot használsz.
hanem hogy egy csatornát.
a 2.1 3 cstornás rendszer, egy a bal, egy a jobb, és egy a mélyhangok csatornája.
annyiból az egy subos megoldást lehet támogatni hogy egy mélyhang forrás önmagával nem fog interferálni. a több subosat meg azért mert a szoba akkusztikát akár ki is átlagolhatja, cserében a sub-ok interferálnak egymással.
jó köztes megoldás lehet a sztereo hangfalak alá 1-1 sub, természetesen ez ugyanúgy 2.1 es rendszer.
hogy miben különbözne egy 3 utastól, ha csak két hangfal van, és mindkettőben van sub (mély) , mélyközép (mélyközép), és magas (magas) hangszóró?
hát abban hogy nem 2 csatornáról vannak hajszolva, és más a frekvencia határa a váltásoknak. a sztereo 3 út azt jelenti hogy 2 csatornát használsz, és egy csatorna jelét 3 sávra(útra) bontod (aktív vagy passzv módon, az már mindegy), a 2.1 2utas+sub azt jelenti hogy 2 csatornát csatornánként 2 fele vágod (2 utas leszen) , és a harmadik az egy képzett csatorna, amit csak mélyátvitelre használsz. Az adja a különbséget hogy a váltó tervezés sokkalta egyszerűbb, a sub (mély) hangszórót könyebb illeszteni 2.1 nél.

minőségét tekintve az egyszerűbb váltás miatt a 2.1 jobb zenehallgatásra mint a 3 utas.
sszóval fel a fejjel.
Válaszol
(2014. 02. 17., 18:35)DMG Írta: a mélyhangok helyzetmeghatározására nemigen alkamas az emberi fül.
Pedig már régóta úgy állapítjuk meg egy sztereó rendszer oldalhelyességét, hogy a nagybőgőknek jobbról kell szólniuk egy szimfonikus zenekari felvétel lejátszásakor. Smile
Válaszol
És akkor mi van ha fejhallgatóval akarnék zenét hallgatni ? Olyankor honnan jön a mély ? Azaz, illetve... hova tegyem a sub fejhallgatót ha mindkét fülem foglalt már ? Big GrinD
- VR
Válaszol
DMG!
Ebben az estben kell egy aktív kétutas hangváltó ami különválasztja a sub hangját a többitől és ezután két végfok (csatornánként) és a mély-közép és magas közé egy passzív hangváltó, ha jól értelmeztem.
Ha a két csatorna mély-hangját nem közösítem, hanem külön erősítem és külön dobozban és hangszórókon szólaltatom meg akkor már fdsa igényeinek is megfelel (most találtam fel a 2.2-t, ... vagy mégsem). Ráadásul így a dobozok kívülről lehetnek olyanok mint egy háromutas, csak belül egy külön kis kamra lesz kialakítva a mély-közép és a magas részére. Ez azért is jó, mert a háromutas látványterve már elkészült.
http://kepfeltoltes.hu/140218/h_romutas_...es.hu_.jpg Smile
Ha valaki sokat használ fejhallgatót akkor az aktív szűrőnek kikapcsolhatónak kell lennie, hogy Veszett Roka is megkapja az igényeinek megfelelő hangzást. Persze ehhez olyan fejhallgatót kell venni ami le is tudja adni a mélyeket.
Bár szerintem ha valaki két példányban megépíti a látványterven szereplő "dobozt" már nem fogja érdekelni a fejhallgató.
Válaszol
elsőre

Másodszorra pedig.. ezt a dobozt mennyire kell kitömni ? És hol, hogyan ?
- VR
Válaszol
kb van vagy 3 hang 100 hz alatt a nagybőgőn.
szóval 100hz es váltással még mindíg tökjól fogod hallani hogy hol kéne lennie a nagybőgőnek, de inkább a többi hangból amit kiad.Oktobasszus már érdekesebb lenne.
(azonkívül úgy rémlik hogy a nagyon mély hangokat a sztereo mindkét csatornájára felveszik, gyakorlatilag eleve mono-nak lehet mondani.)

a két sztereo hangfalnak nem kell feltétlen felüláteresztő szűrő.
hagyhatod teljes sávnak is, és ahhoz lehet illeszteni a sub-ot, aluláteresztő szűrővel.
rendzer függő, de eshet meg az is hogy egy darab kondival megoldható az erősítő bemeneténél.
Válaszol
(2014. 02. 18., 17:30)DMG Írta: kb van vagy 3 hang 100 hz alatt a nagybőgőn.
A nagybőgő legmélyebb hangja 41,2 Hz.
A félhangokkal együtt pontosan 16 hang van 100 Hz alatt a nagybőgőn. Úgy másfél oktáv.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 20 Vendég