Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
Mócsing ez a mérés most nem mérés.  Nem sok használható infó szűrhető le belőle.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Értékelés:
1
fdsa Írta:Egymás mellett, 62 vagy 63 Hz körül az egyik és 66 Hz körül a másik. Háát, ha nem mérési hiba, akkor akár lehet is.
Üzenetek: 804
Témák: 2
Értékelés:
0
Mócsing Írta:Bennem azért továbbra is erős kételyek találhatóak . Egy szobában végzett mérés 200 Hz alatti tartománya bennem is kétségeket ébreszt. A határoló felületektől való távolság függvényében nagy kiemelések és hatalmas kioltások lehetnek a mérési eredményben.
Jav.: kemelés -> kiemelés
Üzenetek: 2 277
Témák: 3
Értékelés:
0
Ez a mérés nem a világ közepe az tény .
Nem is olyan céllal készült .
A zöld vonal az az állapot mikor nincs kompenzálómágnes . A fehér mikor a két mágnes vonza egymást .
A kék viszont mikor taszítják egymást , ahogy a kompenzálómágneseknek illik .
Tehát a kompenzálómágnes csökkentette a dobozrezonanciát ?
Az a nagy beszakadás folyton kóborol ,attól függően milyen távolságból mérek .
Értékelés:
0
shalafi66 Írta:fdsa Írta:Egymás mellett, 62 vagy 63 Hz körül az egyik és 66 Hz körül a másik. Háát, ha nem mérési hiba, akkor akár lehet is.
Kb. egy évvel ezelőtt, 2008. október 2-án ezt írtam:
Idézet:Lesz egy félhullámú rezonancia a zárt csővég és a válaszfal vége közt, ez egy F4 körüli érték.
Lesz egy további félhullámú rezonancia a zárt vég és a fordulóban a zárt véggel párhuzamos tető- (vagy alj-) lemez távolsága által meghatározott frekvencián, ez nagyon közel esik a válaszfal által okozott F4 körüli frekvenciához, de kicsit alacsonyabb nála.
Mócsing dobozánál a második forduló újabb rezonancia-kettősséget okoz, amihez még hozzájárul a kilépőnyílás miatti kettőződés. Azt hiszem, ez az oka a 2^3=8 megszámolható rezonanciapúp meglétének.
A 300 Hz alatti rezonanciasorozat a membrán külső és belső oldala közti teljes körüljárási út leghosszabb és legrövidebb szakaszainak az eredőjét mutatja, a magasabb frekvenciatartományban pedig az egyes szakaszok önálló rezonanciái láthatók.
Értékelés:
0
Akkor a kompenzálómágnes mit csökkentett ?
Értékelés:
1
Az a T-S-t alakítja, laposabban esik tőle mélytartományban az átvitel. Persze lehet, hogy épp valamelyik rezonanciát is egyengeti a cső keresztmetszetének csökkentése miatt.
Értékelés:
0
Amiatt nem csökkenti . Mert alig van különbség a mágnes nélküli , és a vonzással feltett mérés között .
Értékelés:
1
Hja tényleg, ezt én is néztem múltkor. Akkor több variáció nem lévén, marad az első megoldás.
Értékelés:
0
Hogyan lehetne mérni hogy az a púp Fs ,vagy rezonancia ?
Már arra gondoltam , leveszem az oldalát . Mérem az impedanciát ,és szép lassan helyezem vissza . Akkor folyamatában lenne látható a változás .
Értékelés:
0
Mócsing, az Fs is rezonancia, ezért nehéz válaszolni a kérdésedre.
Az Fs ráadásul igazából a hangszóró beépítetlenül mérhető tulajdonsága.
Ha valamennyire ragaszkodni akarsz a definíciókhoz, akkor mondhatjuk azt, hogy Fs alatt elkezd esni a leadott hangnyomás. Ennek a vizsgálatához még műszer sem kell, csak egy egyszerű szoftveres szinuszgenerátor. Múltkor adtam egy linket egy generátorra, most adok még egyet, ezen beállíthatod, hogy mekkora lépésközzel lépteted a frekvenciát, akár tized Hz-enként, de ha akarod, akkor logaritmikusan:
http://www.daqarta.com/
Értékelés:
0
Az impedanciameneted alapján valahol 35 Hz körül lenne a hangolási frekvenciád. Ott lenne a cső végén a legnagyobb hangnyomás.
Ha egyenes lenne a csöved. De nem egyenes.
Mérhetnél e cső szájánál hangnyomást szinuszos meghajtással. És valószínűleg 62-63 Hz körül lenne a maximumod. De ezt csak Te tudod megmérni mostanában. Az eredmény viszont engem is érdekelne.
Értékelés:
0
Értékelés:
0
Értékelés:
0
![[Kép: splnylsfehrkb15cmreanyl.th.png]](http://img402.imageshack.us/img402/6285/splnylsfehrkb15cmreanyl.th.png)
Ez lenne az . Csak a felirat pont rossz helyen van ...
Értékelés:
0
A fehér vonal kb. 15 centire a nyílásban .
Zöld - a nyílással egyvonalban
Kék -nyílással egyvonalban , + vatta a nyílásban .
Értékelés:
1
told el a szinteket, akkor nem zavar majd a felirat.
Értékelés:
0
Mócsing Írta:Ez lenne az . Csak a felirat pont rossz helyen van ... Tehát 60 Hz-en van a maximumod. Én meg 62-63 Hz-et írtam néhány sorral feljebb. Kicsit tévedtem
Értékelés:
0
Igen ott van a maximum , kb. 15 centivel beljebb a kijárattól ./ ennyire volt bedugva a mikrofon / Ebben tévedtél .
A zöld lenne a mérvadó , csak pont takarásban van a lényeg .
Ha jól emlékszem hasonlatos a kékhez , csak följebb van valamivel . Mivel nincs vatta a kijárat előtt .
Értékelés:
0
Mócsing Írta:Igen ott van a maximum , kb. 15 centivel beljebb a kijárattól ./ ennyire volt bedugva a mikrofon / Ebben tévedtél . Nem, nem tévedtem, hiszen azt állítottam, hogy a dobozon belül van a maximum, a membrán elejét a hátoldalával összekötő út felénél. Az pedig oda esik, ahova a mérésed elárulja, kb. az alsó 90 fokos kanyar környékére.
Az elméletileg elképzelt cső (vagyis a zárt végtől a kijáratig) csak nagyon laza csatolásban van a gerjesztő membránnal, így azon a frekvencián nincs olyan erős rezonancia, mint amit várnánk.
Értékelés:
0
A kanyar és a kijárat között , a kijárathoz közelebb .
Értékelés:
0
A természet még mindig jobban tudja a fizikát, mint mi.
Üzenetek: 47
Témák: 0
Értékelés:
0
Na mi a véleményetek a "fordulókról"?
http://www.youtube.com/watch?v=683FoCDilOE
1:06-tól látjátok a lényeget.
Értékelés:
0
Ugyanilyen konstrukciót már évekkel ezelőtt belinkelt Lancelot is, de az elvet már a múlt század 50-es éveiben is használták.
A hanghullám a membrán mögötti agyoncsillapított labirintusban szépen elhal, csekély mértékű a visszaverődés, ezért a membrán akusztikailag jól terhelten viselkedik, kis kitéréssel működik, emiatt kicsi a torzítása.
A megoldás közismert neve: "akusztikus mocsár".
Ettől függetlenül nekem túl rövidnek tűnik az össz-csőhossz is és az egyes szakaszok hossza is.
A fordulók kidolgozatlansága miatt a legelső csőszakaszban 1 kHz körüli tartományban elég csúf reflexiók lehetnek.
Szerk.: sőt http://www.pmc-speakers.com/downloads/St...P2Xe5AoLQc
Értékelés:
0
Igen, erről az elrendezésről már olvastam, nem is ez volt a lényeg. (bár nem figyeltem rendesen és tl-nek néztem, de hát zárt a vége a csőnek...) Csak ugye éppen a fordulók kidolgozatlansága tűnt fel nekem is. Apropó, elkészítettem félig-meddig egy TL dobozt. Amiről itt irkáltam már. HA15-618 + HG2,5-639 lesz ha befejezem. (csak összecsavaroztam, de a ragasztás, hangváltó és a magas sugárzók még hiányoznak egyenlőre) Esetleg tudnátok kezdetleges hangváltó alkatrész értékeket ajánlani? Csak azért vagyok tanácstalan, mert ugye keresztezési frekvenciára én is ki tudok számolni tekercset, kondit, de ahogy észrevettem, a valóságban eltérő értékekkel lesz hallgathatóbb a doboz. Ha tévedtem, javítsatok ki.
Üzenetek: 703
Témák: 12
Értékelés:
0
Sajnos ezt senki sem tudja megjósolni.... :S
Én úgy csináltam a váltó alkatrész rendelést hogy a logotechtől minden második tekercsből kondiból és ellenállásból rendeltem 1-1 db-ot. Sajnos sok pénz de csak egyszer kell megfizetni. Aztán legközelebb rendeltem a másik felét mikor megint lett pénzem. Aztán harmadikra a gyakrabban szükséges értékekből. És persze ha rájöttem milyen váltó kell ahhoz megint csak megrendeltem a megfelelő értékeket h a kísérletezőkészlet mindig egész legyen....
sajnos ez ilyen hobbi :S
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Értékelés:
0
Hmm. Most lehet, hogy csúnyát fogok mondani, de akkor inkább aktív váltással fogok próbálkozni. Dupla annyi elektronika, de talán nem kell annyit próbálgatni. De ez már egy másik történet lesz...
Üzenetek: 31
Értékelés:
0
Egy rosszabb pillanatomban eszembe jutott, hogy mi lenne, ha építenék csövet a meglévő hangszórómhoz. Lefolyócsőből. AZ ötlet innen származik: http://www.t-linespeakers.org/projects/s...index.html
A hangszóró ez lenne:
Sony 134
Fs:69Hz
Qms:3,79
Vas:10,3 Liter
Cms:0,9 mm/N
Mms:5,9 g
Xmax:4 mm
Qes:0,76
Re:6,2 Ohm
Z:8 Ohm
Qt:0,63
SPL 1W:88,5dB
SPL 2,8V:89,6dB
Pe:30W
EBP:91
Kb 12 cm átmérő
Ez milyen lenne egy szimpla PVC csőben? Esetleg egy könyökkel a tetején?
Értékelés:
0
Láttam olyan verziót ,ahol papírcsövet használtak. Alighanem a padlószőnyeget szokták olyanra feltekerni .Szerintem jobb mint a műanyagcső ,és valószínű ingyen megkapod .
A TL-re írták hogy mindenevő ,nem háklis a hangszóróval kapcsolatban .
Értékelés:
0
Hogyan kell kiszámolni a hosszt?
Ahogy nézegettem a kalkulátorok rezonancia frekvenciához tartozó negyedhullám hosszám veszik. Esetemben 69 Hz-hez.
A mély átvitel hogyan esik TL doboznál? Milyen F3 pontra számíthatok?
Ezt a papírcsövet megkérdezem. A műanyag viszont kerti partira jobb lehet.
Értékelés:
0
A TL jellemzője hogy a Fs alá lehet méretezni , és a hullámhossz negyedével kell számolni .
Kísérletezni jó lesz a papír . A hangszóró paramétereiből lehet valahogy kiszámítani az optimális csőátmérőt .
Értékelés:
0
Mennyire lehet az Fs alá menni. A terhelhetőség hogyan változik?
F3 hogyan függ az Fs-től és cső hangolásától?
Értékelés:
0
Csak a sajátomról beszélhetek . A 620-nak alighanem 47Hz az Fs.e ,és 30 Hz-re méreteztem .
Terhelhetőség ,35W-al hajtva /csöves 35W/ nem volt probléma .
Mi is az F3 ?
Értékelés:
0
Ez a 620 ez melyik hangszóró?
F3: Alsó határfrekvencia (-3 dB)
Értékelés:
0
HA18-620
Sokan ódákat zengenek az egyutas dobozokról .Rendeltem HC17-580 -t 180-as kosárral .így csereszabatos lett a 620-al .Nagyon vérszegény volt a kétutashoz képest .
Aztán nemrég építettem CanAmp füles erősítőt . Nagyon jó hangja van ,ezért menten elhatároztam hogy hangszóróval is kipróbálom . Évekkel ezelőtt vettem H0816-488 szélessávúkat ,ezt aplikáltam be egy farostlemez közdarab segítségével . Sokkal jobban szerepelt mint a HC ,pedig csak egy tv hangszóró . A 109 Hz Fs ellenére a mély hangokkal se volt különösebb probléma . A CanAmp szerény teljesítménye miatt csak esti ,csendes zenehallgatásra alkalmas a "rendszer" .
|