Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
 A poliészter csillapító, példul amit a cég is árul, vagy vatta is lehetne, de az bonyolultabb. A jelenlegi dobozméret megfelel szerintem, elég jó kompromisszum lenne. 10-15 literrel lehet esetleg több, de sok változást ez nem hoz az átvitelben.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Üzenetek: 81
Témák: 0
Értékelés:
0
Növelni tudom kicsit a belső térfogatot. Méghozzá ha kiszedem a reflexnyílás terelőlapját. Az még plusz 1,2l kb. Ha számít valamit, akkor kiszedhetem. És ezt a csillapítót hogy kell elhelyezni, és mennyi kell bele? Valahogy rögzíteni is kéne.
Üzenetek: 564
Témák: 10
Értékelés:
0
Csillapító az anyag vastagságában a falakra (hátsó fal (főleg a hangsugárzó mögött) elsősorban, illetve oldalfalak, előlap nem feltétlenül szükséges), az az 1L meg nem oszt/nem szoroz. Legfeljebb minimálisan lejjebb tolja a hangolási frekit. Ezt könnyebben elérheted a hangolócső változtatásával, ha szükséges egyáltalán.
Üdv: spexcel!
Értékelés:
0
Most ott tart a dolog, hogy nem lehet kivenni a reflex nyílás terelő lapját, mivel az egy merevítést is szolgál. Egy faléc lesz beragasztva a reflexnyílás helyére.
Akkor megy rá a csillapító (ugye ez: Rezgéscsillapító hangfal belsejébe 950x500x38mm) oldalra meg hátra. A reflex nyílás terelő lapját is befedjem vele? Az pont a hangszóró alatt van, és elég közel hozzá.
Ez akkor kb milyen frekire lenne hangolva, ha zárt dobozba hagynám (61,6l)? (ez az amibe mértem)
Az erősítőmben jelenleg 18Hz-nél van a -3dB-es pont. Mert akkor ezt lehet odébb kéne tennem.
Értékelés:
0
Télleg...most látom csak...zárt doboz.  Nem olvastam, hogy ez már egy mod 2. Akkor csak pakold bele a dobozba.
Ja, de ha ez szub (és az), akkor nem is kell bele feltétlenül az a csillapítóanyag. Ilyen frekiken (<100Hz) nem alakulnak ki állóhullámok, mert (főleg autóban) nem lesz akkora oldala a doboznak. Legmélyebbre zárt doboz valszeg csillapítóanyaggal megy, bár ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Hallgass shalára, és próbálkozz.
Értékelés:
1
Az elhelyezés végülis mindegy, mivel zárt a doboz. Rögzítheted is, ha úgy gondolod, de nem kötelező az oldalfalakra ragasztani. A mennyiségét meg neked kell eltalálni, tulajdonképp ezzel tudod "hangolni" a dobozt. Kitömni nem kell sztem, lefeljebb lazán feltölteni kb. felét 1/3-át. De autós témában vannak tőlem sokkal többet tapsztaltabbak is itt a fórumon.  .monokli.
A doboz -3dB-es pontja ebben a zárt dobozban csillapítástól függően (valamennyi mindenképp kell) 25-27Hz, kb. 35-38Hz-re hangolódik (Fc), de ez most igazán nem számít.
Értékelés:
0
Csak így alulról elkezdem feltölteni az anyaggal, és kész? Nem gáz az ha belelóg a hangszóróba a csillapító anyag?
Úgy kb-ra mennyi éne bele? Hány ilyet tömjek bele:950x500x38mm? Gondolom erre gondoltál amit lehet kapni nálatok.
Értékelés:
0
Pont én is ilyesmit kérdeztem a múlt héten.  Azt a "lapot" szét kell húzni, és úgy beletenni, lazán, ahogy shala írta. Ha többet veszel, jobbak a kísérletezéshez a lehetőségeid. .ful. -ózz!
Értékelés:
0
16 csavar tartja azt a 15kg-os dögöt. Nem szeretném sokszor ki be tenni, mert sérvet kapok 
Meg az én hallásomra nem alapoznék
Értékelés:
0
Akkor válaszd az arany középutat: pakold bele a shala által ajánlott mennyiséget (1/3) lazán, aztán egyszerűen felejts el az egészet. Állóhullámok szempontjából nem fontos, alsó határfrekire meg marginális hatással van (néhány Hz).
Értékelés:
0
Úgy lesz. Akor a volt reflex nyílást is teletömöm. Szóval akkor szét kell húznom azokat a dögöket.
Hány ilyen tábla kell bele kb? 1-ből kijön?
Értékelés:
1
Azér ne teletömni, csak finoman.  Itt a csillapítás nem is az állóhullámok miatt kell, az f3 pont is csak feljebb kúszik ettől, de a naggyon magas Qtc-ből lehet így lefaragni, azért lehet jó. 1-1,5 táblából ki kell jönni sztem az 1/3-nak.
Értékelés:
0
Köszönöm a segítségeteket!
Akkor megpróbálom ezzel a megoldással!
Majd írok a fejleményekről.
Üzenetek: 3
Értékelés:
0
Üdv Mindenkinek!
Nem kétutas téma-bocs, de sürgősen infóra lenne szükségem!
Szeretnék SUB-ként használni egy HA 25 braun/1534-671 tipusu hszórót.
Adatai nem elérhetőek a terméklistán, ezért szeretném ha valak, aki ismeri az leírná, hogy
mekkora nettó térfogatot igényel, és reflex vagy zárt dobozt?
Nagyon megköszönöm a segítséget.
Üdv!
B .kv.
Értékelés:
1
Van topik subnak, ha arról van szó, oda kell írni.  .??.
Kicsit kisebb Qts Qes értékei vannak a 4 Ohmos braunnak, kicsit érzékenyebb is, kicsit kisebb dobozba kell tenni. De nincs róla mérés, ígY hajszálpontosan nem tudom megmodani....
Üzenetek: 3
Értékelés:
0
Köszi!
A kisebb doboz jó hír, mert kevés a hely.
Egyébként szinte csak zenére kellene,(kiegészíteni egy pár kis dobozt),
ezért zárt dobozra gondoltam.
Elég lenne egy tipp is(mondjuk 35l) kiindulási alapnak, csak el tudjam kezdeni az építgetést!
Tényleg!
A 35 liter jó ötlet zárt braunnak?
üdv
b .?.
Értékelés:
1
Jó ötlet a 8 Ohmoshoz. A 4Ohmos mégkevésbé jó zártban.
Üzenetek: 1
Értékelés:
0
hali mindenki. lenne egy hatalmas problémám!!!! a HA31 es 180W-os mélynyomónak hány literes láda kell. mélyládád szeretnék építeni. légyszi vki segítsen. icewater@freemail.hu (ide írjatok) a válszokat előre is köszönöm. hali
Értékelés:
1
CSak szub? Mire használnád?
És mikori HA31? (a gyártás időpontja hátul a vasmagon a kis címkén olvasható)
Értékelés:
0
Na lezártam a dobozt, és jól megtömtem csillapítóval.
Most már jobban szól. Szebben viszi a mélyebb hangokat, és nem pusztul ki a kis frekis hangokra amitől eddig nagy kitérése volt. A kitérése viszont még így is jelentős 800W al hajtva. Szerintem már közel a végét járja. 1KW-nál többet nem mernék ráereszteni, bár ki tudja.. Most csak 1 tekercset támadtam meg a 2-ből. Nem tudom hogy lenne-e valami jelentős eltérés, ha mind a 2 tekercsét használnám párhuzamosan.
Újabb probléma merült fel viszont. Valahol úgy kiszelel belőle a levegő.. És nagyon úgy tűnik nekem, hogy a gumiperem mellett. Csak így tudtam leírni  Nah akkor világosabban. A membránhoz illeszkedik a gumi perem, és ez a gumiperem meg a hangszóró kosarához. A kosár meg csavarokkal van felrögzítve a dobozra. Becsavaroozásnál a csavar felfeszítette a gumiperemet. Eleresztett a ragasztása... Nem függőlegesen megy bele a csavar a dobozba, hanem valami iszonyat ferdén. Azért tudta feltolni a gumiperemet. Ez lehet az egyik szelelési hely.
A másik ilyen hely pedig a láda és a hangszóró találkozása. A láda be van kárpitozva, és erre jön a hangszóró.. Tehát a láda és a hangszóró között ott van a kárpit. Ott is szökik ki a levegő. Kívülről van rácsavarozva a hangszóró a ládára.
Üzenetek: 1 290
Témák: 3
Értékelés:
0
Benya Írta:kiszelel belőle a levegő.. És nagyon úgy tűnik nekem, hogy a gumiperem mellett. Csak így tudtam leírni Nah akkor világosabban. A membránhoz illeszkedik a gumi perem, és ez a gumiperem meg a hangszóró kosarához. A kosár meg csavarokkal van felrögzítve a dobozra. Becsavaroozásnál a csavar felfeszítette a gumiperemet. Eleresztett a ragasztása... Nem függőlegesen megy bele a csavar a dobozba, hanem valami iszonyat ferdén. Azért tudta feltolni a gumiperemet. Ez lehet az egyik szelelési hely.
A másik ilyen hely pedig a láda és a hangszóró találkozása. A láda be van kárpitozva, és erre jön a hangszóró.. Tehát a láda és a hangszóró között ott van a kárpit. Ott is szökik ki a levegő. Kívülről van rácsavarozva a hangszóró a ládára. 1.
Biztos, hogy a hangszórónak vágott lyuk mérete megfelelő? Ha igen akkor jön a 2.-es pont.
2.
Talán kezd azzal, hogy óvatosan körbevágod linókéssel a hangszóró peremét, és a hangszóró alá szorult kárpitot kihajítod a francba.
Oda nem szabad ilyet tenni, a levegő ott szökik, simán el tudom képzelni, hogy ezért van az a nagy kilengés...
De most a csavar alulról belelóg a gumiperem alá ?? Ha igen, akkor hamarosan kiszakítja...
Üdv, Péter
Értékelés:
1
Mindkét lengőcséve-részt használni kell, akkor működik normálisan a hangszóró. Utána a kitérés is csökken valamennyit, mert nő az elektromos csillapítás.
A hangszóró alatt tömíteni érdemes, mondjuk a fideka-plast nevű anyaggal, mert ez később könnyen bontható. A gumiszélre meg vigyázni kéne, ha felszakadt, pedig visszaragasztani.  Ezek mind olyan magától értetődő dolgok,  neem?
Értékelés:
0
topeti Írta:2.
Talán kezd azzal, hogy óvatosan körbevágod linókéssel a hangszóró peremét, és a hangszóró alá szorult kárpitot kihajítod a francba.
Oda nem szabad ilyet tenni, a levegő ott szökik, simán el tudom képzelni, hogy ezért van az a nagy kilengés...
De most a csavar alulról belelóg a gumiperem alá ?? Ha igen, akkor hamarosan kiszakítja...
Én is a körbevágáson gondolkodtam, csak akkor meg a fém és a fa fog találkozni. Az se lesz egy légmentes valami. Be kéne tenni valami tömítést. Sahalfi írta, ezt a fideka plastot. Azt pesten be lehet szerezni valahol?
Igen néhol belóg a csavar a gumiperem alá.. Elég gány megoldás. A gumiperemet meg nem tudom mivel kéne visszaragasztani. Én szilóra gondoltam.
Értékelés:
0
Benya Írta:Én is a körbevágáson gondolkodtam, csak akkor meg a fém és a fa fog találkozni. Az se lesz egy légmentes valami. Be kéne tenni valami tömítést. Sahalfi írta, ezt a fideka plastot. Azt pesten be lehet szerezni valahol? És azzal mi baj ha fém+fa találkozik? Az én hangszóróim igy vannak beszerelve 
Ha akarsz tömitést, a H2000-nél van polifoam tömítőanyag. Erre találták ki.
Benya Írta:Igen néhol belóg a csavar a gumiperem alá.. Elég gány megoldás.
De ez hogy a jóégbe? Fényképet tudsz készíteni? Esetleg fúróval fúrj elő merőleges lyukat a csavarnak,
és rögzítsd meg szépen. Vagy már tul kicsi a perem, hogy normálba bemenjen a csavar???
Küld el Shalafinak a hangszórót, majd ő megjavíccsa  .hehe. .ut.
Üdv, Péter
Értékelés:
1
Az nem jó, ha a fém, meg a fa találkozik. Vagy lehet jó, de nem légmentes.  Ekkora méretben nincs polifoam előre sütve. Csak a fideka marad. Pesten a viszonteladók többségénél van ilyen sztem. Reálpress, Árwill, fejből több nem megy. Meg kell kérdezni.
Én megragasztom, de félek csak ezért Benya nem hozza el nekem. Mondjuk lemérhetném pontosan a T-S paramétereit is.
Értékelés:
0
Fotót majd megpróbálok feldobni róla. Bár van nekem fotóm róla. Abból talán ki tudjátok találni hogy megy be alá a csavar 
Én vinném szívesen, de nincs kocsim, szal úgy nehéz ügy lesz. Én mivel tudnám visszaragasztani a gumiperemet a kosárra? Sziló az nem jó megoldás?
Itt vannak a képek:
http://kep.tar.hu/benyascorner
Értékelés:
1
.hm. szóval elég kicsi a ragasztott felület a csavaroknál, talán ezért. Palmatexel sztem jó visszaragasztani.
Üzenetek: 558
Témák: 2
Értékelés:
0
Kedves Mindenki!
Küldtem topeti barátunknak egy szubfilter rajzot, nem tudom, be tudja-e tenni, hogy bárki hozzáférhessen és megépítse, ha szüksége van rá.
Ha hozzáférhető, akkor OK!
Sok sikert a kis kapcsoláshoz.
Üdv! SMA
Értékelés:
0
SMA Írta:Kedves Mindenki!
Küldtem topeti barátunknak egy szubfilter rajzot, nem tudom, be tudja-e tenni, hogy bárki hozzáférhessen és megépítse, ha szüksége van rá.
Ha hozzáférhető, akkor OK!
Sok sikert a kis kapcsoláshoz.
Üdv! SMA Kedves SMA !
Topeti barátod betudja tenni... .hehe. Csak legyen egy kis szabad idöm ! 
Délután igérem feltöltöm a tárhelyre a képet és belinkelem a fórumokra.
.zold.
Üdv, Péter
Értékelés:
0
Sziasztok!
SMA, feltöltöttem a webre a két rajzot, amit küldtél, íme:
http://topeti.uw.hu/sma.html
Üdv, Péter
Üzenetek: 12
Értékelés:
0
szasztok!
22Literes zárt dobozba tudnátok ajánlani vmi mélynyomót? eddig vmi 20cmes darab volt benne, de már nincs meg szobai szubnak szánnám, és nem feltétlen vidi szórót szeretnék bele!
Értékelés:
1
Vidit nem is fogsz találni, itt sem.
Üzenetek: 64
Értékelés:
0
Hali!
Én egy SUB ládát szeretnék építeni, házilag...
Lehetőleg minél profibb és dögösebb legyen! Very Happy
Most éppen egy 2,1-es házi tda2030-as rendszerem van Very Happy, készülőben a hidalt verzió, később 200Wos darlingtonon gondolkodom, tehát hosszótávra kellene.../ha valakinek kell segítség, nyákrajz stb tda2030-hoz szoljon, már nem egyet építettem, sokat tapasztaltam, persze nem vagyok profi még, ha tudok, segítek/
Nekem valójában csak elméleti segítség kellene:
-mekkor, milyen doboz...
-milyen hangszóró
-milyen anyagú doboz
-design esetleg
-cső bele
/ezzel a a hangdobozépítős versennyel lehet valamit nyerni, vagy valami "rang"-ot elérni?/
THX:
---ZoLee---
Üzenetek: 133
Értékelés:
0
KeserűCukor Írta:Hali!
Én egy SUB ládát szeretnék építeni, házilag...
Lehetőleg minél profibb és dögösebb legyen! Very Happy
...
THX:
---ZoLee---
Először a szokásos kérdések:
- zenére vagy házimozira?
- hangminőség a lényeg, vagy hogy üssön?
- költségvetés?
- méretkorlátok?
.ir.
A műszaki részletek csak ezután jönnek.
Üzenetek: 858
Témák: 12
Értékelés:
0
Úgy vettem észre, hogy szubnak a nagyobb terhelés miatt 4 Ohmosat szoktak használni. Persze ez csak az én meglátásom. Pl. A Yamahákban 5 Ohmosak vannak.
Lex
|