Üzenetek: 1 465
Témák: 3
Értékelés:
0
Mócsing hangkártya cseréje kapcsán merült fel pár kérdés Méricske ügyben, amit feltettem a fejlesztő Gilszkilabornak.
Ilyen például, a különböző gyártmányú-minőségű hangkártyák vonal ki-bemenetének frekvencia átvitele, hiszen ez a mérés eredményét lényegesen befolyásolja. Legalábbis ezt hittük, de mint kiderült, nem így van.
Hozzájárulásával idézem válaszát.
> A jelzett hangkártyát nem ismerem, de ez lényegtelen. Az sem igazán
> számít, ha kissé hepe-hupás az átvitele. A következő két tesztet
> ajánlom, amivel el lehet dönteni, hogy alkalmas-e a feladatra:
>
> - Rövidrezárt bemeneteknél megnézni a Sound Forge segítségével,
> hogy mennyire zajos. Ha az alapzaj -60 dB alatti, az már igen jó. Ha -
> 60..-40 dB, még elmegy. De ha -40 dB-t sem tud, akkor az egy ótvar.
>
> - Összekötni a line bemenet melegpontjait, és meghajtani zajjal.
> Transfer méréskor, ha a hangkártya jó, akkor a valami osztva
> önmagával, 1-et erdményez. Nálam a "mejne GUS" század(!) dB-nyi
> hibát vét, az ALS120 is csak tized dB-nyit. Esetleg érdemes még
> megnézni -10 és -20 dB meghajtással, hátha alig romlik le a
> szimmetria.
>
> Summa summarum, nem az abszolút átvitel a lényeg, hanem, a
> szimmetria! Én éppen ezért favorizálom a kétcsatornás mérést...
- Ajándékot hoztam, malájok fejedelme. Aquamarinkék.
- Az ajándék szép, de ilyet már ettem.
Üzenetek: 564
Témák: 10
Értékelés:
0
Hát, minden kötekedés nélkül, ez a soundforge-os megoldás legfeljebb egy amatőr módszer... .forog.
Annyi helyen emlegettem már az RMAA-t... Próbáljátok már ki: ingyenes! 
Az is igaz, hogy kétcsatornás méréseknél nem nagyonszámít a frekiátvitel, lévén, hogy a rendszer viszonyításokkal dolgozik. Azért pl. egy akusztikus mérésnél nagyon nem gond, ha egyenletes az átvitel... Túl sok kompenzáció kellene már: line out átvitel, mikrofon átvitel, előerősítő átvitel, line in átvitel... .forog.
Én azt mondom, hogy egy középkategóriás, de nem gagyi kártya kell a jó méréshez. Pl. egy Live! már tökéletesen megfelel.
Üdv: spexcel!
Üzenetek: 858
Témák: 12
Értékelés:
0
Sziasztok!
Tudna valaki mondani egy tranzisztor típust a Méricske zajgenerátorához, amit lehet is kapni? Köszönöm.
Lex
Üzenetek: 558
Témák: 2
Értékelés:
0
Kedves Lex és Többiek!
BC107B, mezei tranzisztor, ez a legjobb, esetleg elfekvő KC507-vagy hasonlók.
Nézd meg a rajzon, amit küldtem neked, ott is ez van.
A beinduláshoz kell néhány másodperc, mire a zaj valóban megjelenik a kimeneten.
Üdv! SMA
Értékelés:
0
És mekkora a végfok kimenetén a teszt hangszóróval sorosan hidegpontra kötött ellenállás?
A kapcsolási rajzon ennyi van: 50m (méter? valószínűtlen)
A beültetési rajzon: 2 db 0R1 (ha jól látom)
Értékelés:
0
0R1=0,1 Ω (Ohm). Kettő párhuzamosan: 0,05 Ω, azaz 50 mΩ. Nem méter, hanem mili.
Lex
Értékelés:
0
Máraszittem illen méjre van elázsva... .hehe.
Üzenetek: 2 277
Értékelés:
0
Lex Írta:Tudna valaki mondani egy tranzisztor típust a Méricske zajgenerátorához, amit lehet is kapni? Próbáld meg a ZTX 302-t .
Értékelés:
0
ZTX 302-t nem kaptam, már nem forgalmazzák. Viszont BC107B-t kaptam 340-410-ig terjedő hFE-vel. De van itthon 1 db maradék is 215-ös hFE-vel. Egyformát rakjak be, vagy jobb az eltérő paraméterű?
Van néhány germániumos tranyóm is (OC1074, AF106, AC125, GC116, SFT 322) Ezek nem jók?
Lex
Értékelés:
0
Kedves Lex és Többiek!
Jó az vegyesen is, itt a zajkeltés a lényeg. 
Üdv! SMA
Értékelés:
0
No akkor egy kis beszámoló: jó a BC107-es is.
És úgy néz ki, a Méricskét is sikerült jól összerakni, mert működik. Igaz még kell egy jó hangszóró kábel, meg egy jack-jack kábel a gépbe. Kipróbáltam a HA16-ossal és 2-3 másodperc éledés után nyomta a zajt. Nem tudom, mekkora hangerőnek kell lenni, de feltekerve nem túl bántó. Szóval a zajgenerátor és az erősítő működik.
Ha a J4-re ráteszem a jumpert, akkor a membrán láthatóan rángatózik, azaz az alacsony frekvenciás jelek is rámennek.
Következő teszt: kimenetek. Mivel nincs még kábelem, ezért a PC hangdobozra kötöttem rá. Mindkét oldalon zaj jött ki, a bal oldalon a J9-J15-tel, míg a jobb oldalon a J5-J8-cal tudtam a hangerőt változtatni.
Eddig minden OK. .cool.
Megyek a MM-ba, hozok kábeleket és a Spectraval megpróbálok impedanciát mérni. Az SPL-hez még nincs mikrofonom. Az impedanciához, gondolom, kellene egy pontos ellenállás, ami terhelhető is. Ezt keresni kell.
Majd teszek fel képeket, az oldalamra.
Lex
Értékelés:
0
Kedves Lex és Többiek!
Örülök, hogy sikerélményed van, a továbbiakat se siesd el, akkor még több lesz.
Csak nyugodtan, nem szalad el a cucc, kontrollálva kell az élesztését végezni.
Mikrofonnak az MCE2000-et már régen is ajánlottam, most is jó, vagy az MCE200 is alkalmazható. Minden Monacor cuccot áruló helyen megrendelhető.
Üdv! SMA
Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
SMA, MCE 2000 nincs a monacornál már. És ahogy a másik topikban olvastam azt is kompenzálni kell 10 kiló fölött.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Értékelés:
0
Kedves shalafi66 és Többiek!
Elvileg létezik, de ha mégsem, ott az MCE-4000!
Olcsó és egész jó az átvitele, kellően nagy a kimeneti jelszintje is.
Üdv! SMA
Üzenetek: 564
Témák: 10
Értékelés:
0
Ajánlanám mindenkinek a WM-61A-t, amit Józsi testvérünk szerzett be nekünk. .szia.
Az MCE-2000 = WM-60A, és amiben a 61 jobb, az az hogy SOKKAL (!!!) érzékenyebb. Minden más ebből fakad: nagyobb jel/zaj viszony, kisebb teljesítményen mérhető a hsz esetleg előerősítő nélkül is. (persze ehhez tisztességes mic in kell, tehát egy jobb hangkártya)
Üdv: spexcel!
Értékelés:
0
Legalább ne ríkatnál! Ez a tudat, millen ékszerektől fosztottak meg... .zsepi. BRÜHÜHÜHÜ....
Értékelés:
0
Próbálom kitatálni, hogy elég kakaót ad-e le a zajgenerátor az erősítőnek. Az erősítőre ha rákötök egy HA16-542-őt, akkor a kapcsain max. hangerőn 9,2 V-ot mérek multiméterrel váltófesz.-en. Tudom, hogy hangfrekiben nem jól mér. Lehetséges ez? Ha egy 7 Ohmos ellenállásra nyomom rá, akkor 9V-ot mérek. Ez 11,6W. Hol a hiba? Ráadásul a TDA2003-as 4 Ohmon 6 W-ot ad le THD 10%-nál. ???? 8 Ohmon még ennyit se.
Lex
Értékelés:
0
Kedves Lex és Többiek!
Lehetséges.
Mekkorát szól?
Ha nagyot, akkor nincs különösebb gond, a multiméter csal.
Inkább valamilyen analóg műszerrel lehet a jelszintet jól mérni, a zaj-jel megbolondítja a DMM-et, többet mutathat. Hangfrekvenciás csővoltmérő, vagy millivoltmérő lenne jobb, vagy pláne! True-RMS mérő-millivoltmérő. Az analóg műszerek mutatója is kileng, mozog, mert a zaj, az véletlenszerű eloszlású jel, oszcilloszkóppal sem jobb a "mérése", nagyon ugrál.
Ha az általad megadottak felét elfogadjuk, az nagyjából jónak mondható.
Üdv! SMA
Értékelés:
0
Kedves SMA!
Sajnos a "Ha az általad megadottak felét elfogadjuk" kategória kívül esik az általam kedvelt pontosságon.  Ha volna, mérném én megfelelő műszerrel, de nincs "csak" 3 digit. multiméterem. :?
Esetleg az általad is közölt kivezérlésmérővel jobban lehet mérni a jel nagyságát. Csak finomabb felbontású skála kellene. Majd utánanézek.
Lex
Üzenetek: 1 290
Értékelés:
0
Mit szarakodtok?  Hangnyomásmérő ide a megoldás. .hehe.
Üdv, Péter
Értékelés:
0
Kábelbeszerzés és bekötés utáni problémák:
1. Mivel érdemes a kimenő jel nagyságát ellenőrizni? Azaz, hogy tudjam, mikor jó a jumperelés.
2. Megpróbáltam egy 7 Ohmos ellenállást kalibrálni. Az a furcsa, hogy a hangerő poti kb. 20%-os állásánál tudok egyenes (nem cikk-cakkos) vonalat előállítani. Ha feljebb tekerem, akkor egyrészt erősen szőrösödik a vonal, másrészt elmászik függőlegesen. Ez mitől van?
3. Az alacsony frekinél nagyon ugrál a görbe. A magasabb frekiknél (100-200 Hz felett) stabil.
4. Az alacsony frekiknél nagyon durva a felbontás, így hsz. méréskor a rezonancia frekinél nem szépen görbül, hanem ugráló cikk-cakk van. Nem sikerült finomítani, hiába emeltem a 4096-os értéket.
5. Néha átvált a mérés és pl. a 7 Ohmot 5-nek méri, vagy invertálódik a görbe. Ez a Spectra hibája, mert ha stop/Start-olok, akkor helyreáll.
Egyenlőre ennyi, mert nem tudok normális impedancia görbét mérni, mert pont a lényeg nem stabil. Segítsetek! Köszi.
Lex
Értékelés:
0
Kedves Lex és Többiek!
A mérés pontossága nekem is igen fontos, pláne a profi-cuccok hangbeállításai miatt. Én örülnék, ha már 0,1dB-es, vagy 0,1%-os pontosságot tudnánk produkálni, de rajtunk kívűl álló okok miatt ez nem lehetséges.
Igen, a zaj-jel ilyen, ugrálós, főleg a mély hangok tartományában.
Ezen lehet segíteni, az úgynevezett átlagolással, ami a legegyszerűbben úgy kivitelezhető, ha legalább két(!) zajgenerátort építünk és azok kimeneti jelét összegezzük. Csökken a hullámosság, ugrálás kisebb lesz. Persze, drágább lesz a mérőberendezés.
Szoftveresen is az átlagolási idő növelésével ( lassú, vagy Slow-módot kell választani ) lehet ezen segíteni, de szűk határok között. A szoftveres mérés közben gyakran kell leállítani-újraindítani a mérést, illetve "resetelni", előlről kezdeni a mérést. Ez van, ez az egyszerű mérőeszközök és szoftverek hibája, de a drágák is kényesek.
Valószínűleg túlvezérlési jelenség miatt van ez a probléma nálad, a vonal-elmászás lehet IC-melegedés miatt is. Esetleg a mérési összeállítás nem elég jó, valahogy másképp kell elrendezni a vezetékeket, messzebb kell tenni a dolgokat egymástól.
Jobb lenne, már a "mérés" miatt is az egész áramkört stabil tápról működtetni.
Szintkijelzőnek nagyon jó lenne itt a NSC-által gyártott LM3914-es lineáris (%-os) skálájú, LED kijelző IC-je, kalibrálva pontos mérések végezhetők akkor. A gyári ajánlást kell megépíteni, az a legjobb.
Remélem, sikerül mérni. 
Üdv! SMA
Értékelés:
0
Na, valahogy sikerült beállítani a Méricskét és a Spectrat. Azt nem értem, hogy miért ilyen alacsony hangerőn ad kielégítő eredményt.
Megmértem a HG2,5-464-est: Fs=1034 Hz. SAL YD103 100 mm-es szélessávú Fs=175 Hz. HA16-542 Fs= ~46 Hz. Sajnos 50 Hz-nél kissé rángatózik a görbe, főleg ha a környéken van az Fs. Ez elvileg brumm lenne, de gyakorlatilag a Greatz híd miatt 100 Hz-en kellene lennie. Igaz, a trafó 10 centire van tőle, de ha egybeépítem, akkor még közelebb lesz. Ha a T2 tranyó fejét megfogom (collector), akkor jelentősen csökken a hullámzás. Mit tegyek ezzel?
Lex
Értékelés:
0
Kedves Lex és Többiek!
Semmit, a brummot kell megszűntetni, mert az minden mérést zavar és befolyásolja az eredményét. A brumm az 50Hz-en jelentkezik, a földhurok az a 100Hz-es búgás, együtt nagyon szépek. 
Nagyobb dobozban kell elhelyezni a "Méricske" adaptert, hogy elférjen minden kényelmesen és a táptrafó se szórja meg az áramkört. A táp-testvezetéket célszerű a TDA IC-nél, annak kimeneti testpontjánál egy pontban kivitelezni. A bemenetre csatlakozó vezetékek értelemszerűen a csatlakozási pontokba kötendők. A zajgenerátor kimeneti szintértéke függ a félvezetőktől, hogy mennyire zajosak. Esetleg ennek a kimenetére utólag be kell tenni egy trimmert, amivel a zajszint állítható, függetlenül mástól, így kalibrálható lesz.
Üdv! SMA
Értékelés:
0
Fogjad amíg mérsz  .hehe. Árnyékold le a tápot, hátha segít rajta.
Üdv, Péter
Értékelés:
0
Kedves SMA és Peti!
Gondolom tudjátok, hogy a Gilszki féle Méricskéről van szó. Link
Itt a kapcsolás és főleg a panel adott. Ez alapján építettem. Ez már a Gilszki által kikísérletezett kapcsolás.
Hidegítő kondi annyi van, amennyit a kapcsoláson látsz. Ráadásul az ős-Méricskéhez képest 100nF-ról 330-ra van megemelve a táp résznél, de van benne másutt is. Igaz, mivel nem volt 330-as kerámia, ezért fóliát raktam bele. Remélem ez nem hiba.
Gilszki a hűtő mögé javasolta a trafót és Mócsingnak is így van és nem írt brummról és más ilyen problémáról.
A zajgenerátor kimenetén van a 10k-s poti, amivel a jelszintet lehet állítani. Ezzel így nincs baj, csak azzal, hogy a hangerő kb. 20%-ánál tudom normálisan használni. Ennyire erős zajt állítana elő a BC107-es?
Majd megpróbálom a trafót jó messzire vezetni, hátha úgy jobb.
Lex
Értékelés:
0
Szia Lex !
Nagyon jól tudjuk, hogy a Gilszkilabor-féle méricskéről van szó.
Tényleg SMA, te már megcsináltad a nyák-ot?
Hidegítő kondiból talán 3 darab lehet, már rég volt a kezembe a nyák. .oh.
Olvastam olyat is, hogy a puffer konit növelte meg valaki, és ugy jobb lett.
De én nem értek a lovakhoz... Vagy keresd fel fdsamano-t
Üdv, Péter
Értékelés:
0
SMA-nak én gyártok NYÁK-okat, de még nem készültem el. .oh.
Bár Méricske NYÁK-ot nem kért. Gondolom, azért, mert SMA a profi műszerek híve. Főleg, hogy van is Neki.
Ezt a lovas részt nem értem. :?
Lex
Értékelés:
0
Kedves Lex és Többiek!
A nyákkészítésre rá sem merek kérdezni. .pszt.
Igen, különálló műszerekkel mérek.
Jó ez a "Méricske", de Én változtatnék rajta, stabil táp, messzeb tett egyenirányító és pufi kondik, különálló zajkeltő egység.
Ha már "műszer", akkor legyen stabil és megbízható.
Az NE5534-et kompenzálni kell, kb. 5-10pF a 5-8 lábai közé.
Vegyük figyelembe, hogy a TDA2003-as 100-szorosat erősít, tehát érzékeny!
50mV-nagyságú jel már teljesen kivezérli, ha a zaj kb. 200mV, az már feltekerve igen sok neki. Tegyünk be a potival sorba, a kondik felé, egy 2-10k-os ellenállást, ami csökkenti a jelet, ha szükséges.
Sok sikert!
Üdv! SMA
Értékelés:
0
"De én nem értek a lovakhoz..." = Kapcsoláshoz nem értek, tippet nem tudok adni mit hogyan
kellene változtatni, hogy jó legyen, majd az ad ötletet aki ért hozzá. Ezt akartam vele kifejezni.
Üdv, Péter
Értékelés:
0
Kedves SMA!
A NYÁK-okat igyekszem a jövő hétre elkészíteni. Lehet, hogy nem lesz kész mind, de ezekkel is bíbelődhetsz egy darabig. Esetleg mailben írd meg, milyen sorrendben szeretnéd a NYÁK-okat.
Az NE5534-es 5-8-as lába közé 22 pF-os kondi van rakva, ahogy a gyári leírás és Gilszki oldala is ajánlja. A poti nekem elég szabályozáshoz. Ha csak ennyi jel kell a TDA-nak, hát legyen.
Lex
Értékelés:
0
Kedves Lex és Többiek!
Izgatottan várom, mindegy milyen sorrendben, egyszerre is jó.
A szoftverekhez nem értek, sajnos.
Üdv! SMA
Értékelés:
0
Úgy néz ki, a Méricskével és a Spectrával is sikerült dűlőre jutnom.
Az 50 Hz-es brummot nem tudtam megszüntetni csak ha megfogom a tranyó vagy a 100uF-os kondi tetejét. A trafót 2,5 m-es pórázra raktam, de a jelenség továbbra is fenn áll.
A trafó és a Méricske közé bekötöttem az erősítőhöz készített tápom 7812-vel stabilizált kimenetét, de így is 50 Hz-en vibrál.
Mi lehet ez?
Lex
Üzenetek: 2 277
Értékelés:
0
Lex .
Próbáld meg a trafót hosszabb dróttal bekötni , és jó messze elhelyezni .
Esetleg elfordítani . Ha megszűnik az 50 Hz-es brumm , akkor a trafó szórása okozta . Egyébként nekem is van egy kicsi , azért árnyékoltam a trafót . Dobozt mindenképp nagyobbat csináljatok az enyémnél.
Jópofa , de nagyon macerás .
Értékelés:
0
Mócsing!
Írtam, hogy 2,5 m-es kábelre raktam a trafót, azaz ilyen messze a Méricskétől, de úgy is brummog. Inkább az érdekelne, hogy a kezemmel való tranyó kollektor tapogatást milyen elektronikával tudom helyettesítenem?
És két probléma a Spectrrában:
1. Hogyan tudom a függőleges skála rácsozását sűrűbbre állítani, illetve
2. Hogy tudom függőlegesen is kinagyítani az ábra egy részét? A plot range ki van szürkítve és nem lehet állítani.
Lex
|