A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Nekem az igazán dögös mélyek hiányoznak .
Ha jazz hallgatás közben magam elé képzelem a zenekart , akkor viszont
úgy érzem egyensúlyban van az egész , kb. élőben is ilyenek lennének az arányok .
Fiam a fülesével hasonlitja össze , ahhoz képest kevestelli a mélyeket .
/Szégyenlem de nem tudom mi az a " baffle step". /
Válaszol
A baffle step az a hatás, hogy a hangszóró - mint tudjuk - bizonyos frekvencia alatt (ami a doboztól függ) 360fokban sugároz, tehát a hang kvázi "megkerüli" a dobozt. E frekvencia fölött azonban 2*pi-re (azaz a tér felére) alakul, egyre irányítottabbá válik a karakterisztika. (Tehát egyre inkább "előre" sugároz.)

Mivel a teljesítmény adott, ezért nyílvánvaló, hogy ez - szemből hallgatva a dobozt - valamilyen gyengülést okoz az alsó frekvenciatartományban ("Kevesebb hang jut előre..."). Konkrétabban egy 6db-es esésről (vagy növekedésről, attól függ honnan nézzük Smile )beszélhetünk a baffle step frekvenciáján, ami - mint már írtam - a doboz, konkrétabban az előlap méreteitől függ.

Azt azért gyorsan hozzáteszem, hogy én nem alapoznék egy fülhallgatóval való összehasonlításra. .forog. Én is tapasztaltam már (lásd feljebbi hszaim, képek), hogy milyen anomáliákat okozhat a szoba a doboz mélyátvitelében. Egyébként milyen típusú fülesről van szó? Néhány gyártó szereti kifejezetten "bass-heavy"-vé építeni a termékeit. :?
Hát ha ez kell a tisztelt vásárlóközönségnek... :|

Remélem segítettem! .szia.
Üdv: spexcel!
Válaszol
Hogyne segítettél volna !
Pont a lényeget írtad le .

Hllgató : AKG K.66

Valamikor rászánom magam és kompenzációs filével újra mérem az átvitelt .
Válaszol
Ezt az AKG típust nem ismerem, így nem is akarok róla nyilatkozni. Sajnos a gyártó oldalán sem találtam átviteli görbét vagy hasonlót. A szobaakusztikai jellemzők miatt azonban én - emiatt legalábbis - biztosan nem nyúlnék hozzá, ha egyébként tetszik a hangja.

Jó ötlet viszont újra megmérni...mérnél egy farfieldet, onnan, ahonnan hallgatni szoktad? És persze közelebbről is, meg mindenhogy, ahogyan csak tudsz. Big Grin

A baffle step egyszerűbben is eltűntethető, mint 2,5 út. Ha látom a frekiátvitelt és esetleg az impedanciamenetet is, tudok segíteni. .otlet.
Üdv: spexcel!
Válaszol
A mérések alighanem akác virágzás utánnra maradnak . Jelentkezem mikor aktuálissá válik .
Előre is köszönöm a segítséget !
Válaszol
Spexcel.
Bogarászás közben egész nap azon gondolkodtam , hogyan lehet a bafflét kiküszöbölni egy kész dobozon ? eredmény 0 .
Mondanál róla valamit ? Furdal a kiváncsiság . . .kopp.
Válaszol
Nagyobb induktivitású szűrővel kell váltani a mélyet, és a magasat jobban csillapítani.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
Mócsing Írta:Spexcel.
Bogarászás közben egész nap azon gondolkodtam , hogyan lehet a bafflét kiküszöbölni egy kész dobozon ? eredmény 0 .
Mondanál róla valamit ? Furdal a kiváncsiság . . .kopp.

Mondok! Ha megadod, mekkora az előlap, hol van rajta és mekkora a hangszóró, mekkora az érzékenysége, akkor konkrétan megmondom, hogy milyen alkatrészeket tegyél bele. Ahogy shalala is írta, ez azzal jár együtt, hogy gyakorlatilag komplette át lehet tervezni a váltót. :?

Én egyet nem értek: ha - mint írtad - minden a helyén van, és az arányok is jók, minek kínlódsz itt azért, hogy valami szubos hangzást érj el? .?. Hoppá! Lehet, hogy most ki is mondtam a varázsszót? .otlet. Mert biza lehet, hogy érdemesebb egy braunos szubbal próbálkozni... Lehet hogy a szumma hajtépkedés kevesebb lesz! .zold.
Üdv: spexcel!
Válaszol
A TL topicban az első oldalon , Márrc. 03 , van róla link .
Minden rajta van . Hangszórók : 620 , 639 .
Kíváncsi vagyok , a váltóval hogyan lehet baffletlanítani ?
Válaszol
Na, modelleztem egyet. Feltételeztem, hogy a mérési magasság "on axis", tehát 0 fok, a dóm magasságában van. (Tehát ez a hallgatási magasság is.)
A baffle step olyan 600Hz körül látható, de nézd meg magad is, kb. ezt tudja ez az előlap:

[Kép: mcsingtlbafflestep0rd.jpg]

A kompenzáció lehetséges "váltóból", de az a rendszer érzékenységéből való áldozattal jár. Mint az az előző képen is látszik, ez 7db, ha maximális linearitásra hajtasz, ezt azonban nem ajánlanám. Inkább egy arany középút jellegű 3-4db lenne sztem jó kompromisszum.

A kapcsolás az alábbi:

[Kép: mcsingtlbafflestepkapcsi3ep.jpg]

Gondold meg, én tényleg nem nyúlnék hozzá. Ha mégis, akkor tedd el ezt a - szerinted is - jó váltót, és építs teljesen újat, hátha jobban sikerül. .!.

Örülök, ha segíthettem. Big Grin
Üdv: spexcel!
Válaszol
Köszönöm hogy foglalkozol a kérdéssel !
Segíts egy kicsit értelmezni a látottakat légyszíves . Megnéztem a régebbi méréseimet , de azokon sem a frekvenciamenetben , sem az impedancia görbén nem lehet látni 600Hz környékén , nagyobb eltérést .
Válaszol
Kb. annyit jelent, hogy a doboz ~50Hz és ~600Hz között egy ~6db-lel emelkedő karakterisztikát mutat, ill. 1kiló környékén van egy szélesebb púp az átvitelen. Ezek persze csak teljesen szabadtéri (értsd pl. szoba közepe) méréseknél jelentkeznek (mert pl. falhoz tolás csökkenti ezt a hatást), és ez a szimuláció csak akkor érvényes, ha a magashsz tengelyéből mérsz. .ir.
Kb. ezt a görbét úgy kell értelmezni, hogy ezzel a karakterisztikával modulálja az előlap a hangszóró eredeti átvitelét. Mindjárt felteszek egy mérésemet, ahol látszik ez a hatás. Keresem... .kv. Wink

(szerk.)
Megvannak:

[Kép: ha20dobozbanbafflestep2lu.jpg]

Ez egy régi Videoton (nem H2000) HA20 mérése 30L zárt dobozban, farfield, 238mm X 700mm előlap.
Jól látható az emelkedő karakter ~1,1kilóig. Onnantól már egyenletes az átvitel (viszonylag .zold. )... Lentebb is vannak kiugrások eddig a szintig, de azok valszeg szobarezonanciák. A 100-200Hz környékén található beszakadáés szintén szoba, hhhhjjjaa, hát ez van. Minden hangfal produkálja itt nálam. Trendileg próbáld követni az emelkedést... .foghijas.
Trendileg...khmmm... Milyen szaknyelvet alkotok? .kopp. .ordog.
Üdv: spexcel!
Válaszol
Közben gondolkodtam a méréseimen . Alighanem rossz helyen mérek .
A galériánk trapéz alaku , némi túlzással úgy néz ki mintha a dobozt egy parabola fókuszában helyezném el. A mélyek szempontjából biztos rossz eredményt kapok . Leviszem majd a gépet a nappaliba és az eredeti helyén mérek .
Válaszol
Igen, ezt írtam én is: ahhoz, hogy lásd is, hogy mit hallasz, ott kell mérni, ahol hallgatod... Wink
Komolyan elgondolkodtam már egy nootbook beszerzésén, hasznos lenne. :?
Üdv: spexcel!
Válaszol
Hozzáfogtam a kétutas összerakásához. Mindjárt rakok fel képeket. Amit szeretnék kérdezni elsősorban Shalafitól: Ugyebár HA16-542+HG2,5-464-esből építem. Te már összeraktál egy váltót hozzá. Teszteléshez elég az, ha a magas elé kötök egy 3,3 uF-os kondit és egy 1,5 Ohm-os ellenállást, váltó és l-pad gyanánt?

PS: Pár kép az előlapról: Link 3. sor végétől.
Lex
Válaszol
Kedves Lex és Többiek!

Remélem, tükör-szimmetrikusan építed a hangsugárzókat, tehát a balosban balra van a dóm, a jobbosban jobbra. Esetleg fordítva, más-más lesz a térérzet, a sztereo kép.
Üdv! SMA
Válaszol
Szia SMA!

És mennyiben lesz más, ha tükör szimmetrikus, ill. ha egyforma elrendezésű?
Lex
Válaszol
A project leírása:

mély/közép: 1544-484 mod (papír porvédő)
magas: 1544-639 /4ohm mod
30L zárt doboz, 700X240X280mm
dobozrezonanciák: 160, 260, 382, 722, 747, 860Hz

A dómon a következő modot hajtottam eddig végre: a pólusvasra egy hangelnyelő filcet ragasztottam (dóm alakú, kb. 2mm távolságból követi a selymet), ezzel simult a 3-10kilós tartomány, ill. a 14kiló körüli esés is feljebb tolódott, és kisebb lett a meredeksége. 8)

A dobozba épített hsz-kon végzett mérések, ill. a dobozban való elhelyezkedés alapján modelleztem:
[Kép: h2000mod16dy.jpg]

MAGAS
[Kép: h2000mod1magas1gp.jpg]

MÉLY
[Kép: h2000mod1mly7kg.jpg]

Kíváncsian várom a valós eredményeket, illetve a hozzászólásokat... Wink Smile

szerk: ezek szobai, farfield mérések, tehát a nagy beszakadások a szobarezonanciák, illetve a doboz eredménye... .hm.
A baffle step korrigált már a modellben.
Üdv: spexcel!
Válaszol
Kedves Lex és Többiek!

Stabilabb színpad, jobb sztereo térérzet. Ha a két magas távolabb van egymástól, akkor szélesebb a térérzet, ha közelebb egymáshoz, akkor viszont kisebb, szűkebb teret éreztet.
Az aszimmetrikus kivitel eltolódott hangzást produkál, vagy a magas, vagy a középtartomány lesz hepe-hupásabb és ezért rosszabb a térérzete, "kóválygós" lehet a sztereója. Fázishibák nagyobbak, rosszabb hangzás, összességében.
Üdv! SMA
Válaszol
Meg aztán randa is az egyforma .
Válaszol
Szomorúan hallom. Kénytelen leszek még egy előlapot készíteni, mert ugyan tükrözöttre akartam készíteni, de a marásra koncentráltam, meg minden másra és mindkettőt egyformára vágtam. .kopp. Pedig már körbe is martam. Legfeljebb 4-et készítek. Tongue
Lex
Válaszol
Kedves Lex és Többiek!

Hidd el, megéri átalakítani tükör-szimmetrikusra.
Más hangzásvilág fog létrejönni, mindenben javulás lesz tapasztalható.
Sok sikert hozzá!
Üdv! SMA
Válaszol
A doboz egyik fele elkészült: Link 4. sor közepétől. A mélyre nincs rátéve a keret. Úgy pofásabb.
Lex
Válaszol
Hali!
Egy elég kezdő kérdésem lenne, de a későbbi tévedések elkerülése érdekében tisztázni szeretném....
Mi ez hogy a dobozt x Hz-re hangolom? Mit hangolok egy dobozon?
Na meg ez a kis-nagycsapos dolog.. Mik azok a csapok?
THX .forog.
Válaszol
A hangolás a reflex dobozra vonatkozik. Mégpedig a reflex cső hosszával lehet, mert ez a rezonátor. A csövet egy adott frekvenciára hangolva, azon a frekin kiemel. Ezt a frekit oda szokták hangolni, ahol a hsz. kezd kifulladni, azaz a mélyek felé el kezd esni a görbéje. Persze ezt nem szemre, hanem célszerű egy programmal kikísérletezni, de számolni is lehet (kézzel). Ettől a kiemeléstől lesz a reflex doboznak mélyebbre menő hangja. Persze ez némileg a minőség rovására megy (értsd: a zárt doboznak szebb hangja van általában).
A kis, meg a nagy csap a hsz mágneskörébe és csévéjébe benyúló vascsapra vonatkozik, ami a vasmag része. A nagycsaposnak nagyobb ennek az átmérője és így a cséve is nagyobb. A nagycsapos hsz-ek, általában erősebbek. Nézd meg a hsz-k felépítését az oldalon: Link
Lex
Válaszol
.taps. Naháát, csak ámulok. Lassan szabadságra mehetek tényleg.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
Mondtam már, hogy OK. Megyek a barlangodba mérni. Tongue Nem véletlen teszek fel annyi idegesítő kérdést.
Lex
Válaszol
Lex Írta:A hangolás a reflex dobozra vonatkozik. Mégpedig a reflex cső hosszával lehet, mert ez a rezonátor. A csövet egy adott frekvenciára hangolva, azon a frekin kiemel. Ezt a frekit oda szokták hangolni, ahol a hsz. kezd kifulladni, azaz a mélyek felé el kezd esni a görbéje. Persze ezt nem szemre, hanem célszerű egy programmal kikísérletezni, de számolni is lehet (kézzel). Ettől a kiemeléstől lesz a reflex doboznak mélyebbre menő hangja. Persze ez némileg a minőség rovására megy (értsd: a zárt doboznak szebb hangja van általában).
A kis, meg a nagy csap a hsz mágneskörébe és csévéjébe benyúló vascsapra vonatkozik, ami a vasmag része. A nagycsaposnak nagyobb ennek az átmérője és így a cséve is nagyobb. A nagycsapos hsz-ek, általában erősebbek. Nézd meg a hsz-k felépítését az oldalon: Link

Kössz!
Végre egy kielégítő válasz!
Nem halandzsa... Nem szeretem mikor olyan irogat, aki maga sincs tisztában a dologgal Big Grin
Az a hsz. az micsoda? .forog.
Válaszol
hangszóró. Big Grin Érdemes végig futni a fórum-on, mert sok mindent lehet tanulni belőle.
Lex
Válaszol
Lex Írta:hangszóró. Big Grin Érdemes végig futni a fórum-on, mert sok mindent lehet tanulni belőle.
HehBig Grin
Ilyenre nem is gondoltam... Smile
Válaszol
A szobai hangdobozokat milyen impedenciával szokás készíteni?
Válaszol
4 - 6 - 8 Big Grin
Lex
Válaszol
Lex Írta:4 - 6 - 8 Big Grin
Rosszul tettem fel a kérdést...
Úgy akartam, hogy melyik a legjobb?
Szerintem 4 jo, mert lehet hajtani, de nem minden erősítő szereti, meg a 8 a megszokott nem?
Vagy mi a mai "divat"? Asszem én maradok a 4nél, mert házi erősítőknél sokat dob a teljesítményen...
Válaszol
Nagyjából mindegy. Mindegyiknek megvan a maga hátránya.
Válaszol
Lex Írta:A doboz egyik fele elkészült: Link 4. sor közepétől. A mélyre nincs rátéve a keret. Úgy pofásabb.

Én a négyesre szavaztam volna. Talán úgy a legkönnyebb váltót építeni hozzá... Smile
Persze - mint mindig - SZVSZ...
Viszont felsőmaró-technika órára jelentkeznék Hozzád... .oh.
Üdv: spexcel!
Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 7 Vendég