A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SUB
Nézd, ha mechanikailag jó, akkor némi bejáratás után semmi gond nem lehet vele.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
Dobozt úgy akarom, hogy 19-es mdf lapokból, és minden oldalra egy-egy + jelet, a közepén félig bevágva, így össze lehet tolni/ragasztani. A végeit 45fokban letörni, így illeszkedhetnek az egyes oldalak... Az elején, ahol a hangszóró is lesz, oda nem tudom mi legyen? Talán dupla fal... Azt meg lehet oldani, hogy 2 cső legyen benne, és akkor lehetne jobb fennt, bal alul, így lenne valami formája Big Grin Most építettem/ma/ egy aluláterezstő sub szűrőt, lehet állítani, hol vágjon, nekem persze maxon van Big Grin, és egyik házimozi Subunk van rajt, nagyon szép hangja van, ha lekapcsolom, szinte kopog a stereo basszusa... Most még csak 3*14W, de a subnak mindenképp akarok nagyobbat, a többi idő és pénz kérdése :? Még majd szeretnék h2000ből 2 frontot is, de azt majd inkább később, de akkor nagyot, ne kelljen később fejleszteni, egy 100w-ot tudjon, az egy darabig elég lesz Big Grin Majd 2 méllyel akarom, meg reflexszel. Valami c 100 vagy melyik láda volt hasonlo...
JA a hangszórót azt be kell mélyíteni? vagy maradhat simán a lapon? A hátulján, a vezeték tartót nem kell valamivel erősíteni, hiszen az eléggé nagy erőnek van kitéve, na meg nem is tul erősBig Grin Ide már kell az 1,5ös huzal is ugye, a 0,5 kevés, 4 ohmnál 80whoz
Válaszol
A 2.5-es madzag jobb volna sztem. Árban nem hatalmas a különbség.. A frontoknál meg felejtsd el a Wattokat. Még a reflexcsővel adós vagyok a subhoz, de nem vagyok gépközelben, amint lehet kiszámolom..
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
Mégsem 2 lyuk lesz..., nem akarok designt lopni monaudiotól, emlékeztem, hogy ilyet már valahol láttam, hát náluk...
Elég lesz egy reflex is, erre már van is egy elég designos és egyben hasznos tervem... A díszítés egyben merevítés leszSmile
/ha véletlen kiszámoltad kettőre is, azt is megnézném, mekkora eltérés van, talán még abból is kihozok valamitSmile/
Csak paír és ceruza..., na meg nyugalom Big Grin
A hangszórót honnan tudom, hány liternek vegyem .?.
Válaszol
KeserűCukor Írta:Dobozt úgy akarom, hogy 19-es mdf lapokból, és minden oldalra egy-egy + jelet, a közepén félig bevágva, így össze lehet tolni/ragasztani. A végeit 45fokban letörni, így illeszkedhetnek az egyes oldalak... Az elején, ahol a hangszóró is lesz, oda nem tudom mi legyen? Talán dupla fal...
...
JA a hangszórót azt be kell mélyíteni? vagy maradhat simán a lapon?

Ezt a + jel dolgot nem értem. Sad El tudnád jobban magyarázni?
A 45 fokos letörést felejtsd el, hacsak nem fűrészpor gyártás a cél. .sokk. Simán össze lehet rakni az oldalakat derékszögben is. Persze figyelni kell a méretekre az átfedések miatt.

Az előlap lehet dupla, ebben az esetben könnyen megoldható a besüllyesztés. (Jelentősége mélynyomónál amúgy csak esztétikai.)
Válaszol
Úgy értette, hogy az oldalakra belül egy + jel alakú merevítést tesz, ami a doboz oldaláig ér és a szomszédos oldal hasonló + alakú merevítőjének szárához 45 fokos illesztéssel kapcsolódik. A dobozban lesz egy 6 (pontosabban 5) kereszt oldalú doboz, vagy inkább rács.
Lex
Válaszol
OK, köszi, megértettem.
Így még rendben van a 45 fokos letörés, ennyi reszelést még ki lehet bírni.
Válaszol
Mivel a keresztet két "lécből" akarja össze illeszteni, így gondolom, annak kivájásához marót használ, így a 45 fokhoz is lehet.
Viszont nem javaslom a kereszt két darabból való elkészítését, mert nem lesz elég merev. Jobb egy darabból kivágni (ha MDF). Jobb a keményfa léc, mert merevebb és élével rakva még jobb.
Lex
Válaszol
Ha lesz rá olyan keret, akkor is be kell mélyíteni? azt mivel lehet? Felsőmaró?
Amúgy az oldalak + jelét mdf-ből gondoltam, élére állítva kb 5 cm magasat, és a közepén összekötve... Ezt ahogy értelmeztem az írást, ti nem így gondoltátok...
A hangláda eléjén sima egy lap lesz, de! lesz az elejére egy háromszög, aminek az alja akkora, mint a doboz alja, a tetején nem lesz csúcs, és ez lesz rátéve, ez elég merevítésnek? Tehát a hangládánál magasabb lenne a 3szög, így felfelé kilóg a csúcsa, de azt levágom, és a 2 hosszabb oldlat ívben lereszelem...
Tennék be képet, de nincs oldalam... Sad[/img] Ja a színek asszem fekete és mahagóni, természetesen a doboz és a 3szög... A3szög alján a hsz, tetjén a cső lenne, esetleg ha 2 cső, akkor a 2 kis háromszögben, ami az eredeti dobozon van...
Ez szép lesz nem:? .??.
Válaszol
Nos akkor az eleje tehát dupla lesz...
A cső számításánál ez számít?
A hsz az hány liter?
Annál nem kell nézni a dupla falat?
Válaszol
Az hogy lehet, hogy a hangszóró adatlapján 100W van, a sub meg csak 80 lesz?
Addig szól tisztán?
Válaszol
Azért, mert előbb éri el a maximális megengedett membránkitérést, mint az elektromos terhelés maximumát.
Válaszol
Hi
Csak a csőhosszban meg a hangszóró által kiszorított levegőben help pleasa!
Nem tudok így dolgozni...
Válaszol
Kedves Keserűcukor és Többiek!

Melyik hangszóród van?
Még a "nagy", 30cm-es jószágok sem szorítanak ki több levegőt, mint mondjuk 2-3l. Sokat nem jelent, mert nyilván a dobozba betett csillapítóanyag térfogatnövelő hatása kompenzálja ezt. A csőhossz, illetve a csőben rezgő levegőtömeg nem több 1l-nél, hasonló a helyzet. Ezen értékek kompenzálását a végső behangolással és méréssel lehet elvégezni.
Üdv! SMA
Válaszol
Én subládát építek, a hangszóró braun25...
A csőhossz és a hsz térfogata kellene csak, semmi más... Subba kell egyáltalán valami anyag?
Válaszol
Kb. 3-3,5 litert kell számolni a hangszóróra és a reflexcsőre. Reflexcsőnek pedig az itteni kínálatból én egy 67mm-es duplatölcsérest tudok ajánlani, kb. 185-190mm hosszú kell belőle. A honlapon ne keresd, még nincs fent.

Szerk: némi csillapítóanyag lehet, h. kell, ezt utólag (mérés híján) meghallgatással kell eldönteni, ahogy a reflexcső pontos hosszát is.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
Köszönöm!
Értem...
Ez a dupla cső, az milyen? Ha itt ilyen nincs, akkor más nem jó? Mondjuk simából, abból akkor mekkora?
Bemérni házilag nem lehet? Ha elviszem a viszonteladóhoz?
Válaszol
Van a cégnél ilyen cső, csak még nincs feldolgozva a készlet és a honlapon nem látszik, de rendelni lehet. Duplatölcséres, vagyis mindkét végén exponenciális. Az áramlás szempontjából jobb ez a cső.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
Helló!

@mindenki
Tök jó dolog a reflexcső; csak kár, hogy nem cső .nyil. tölcsér. Nincs is vele semmi baj, csak én nem tudom, hogy melyik keresztmetszeti méretével kell számolni (legkisebb átmérő... ?). El tudná ezt nekem vki magyarázni? Illetve mi a különbség az egyenes és az exponenciális reflexcsövek között (a számításnál és a hangzásnál)?

@Admin
Írtad pár topicban, hogy van 22 "új" reflexcső. Ezek mikor kerülnek fel az oldalra? /Azért érdeklődök, mert nekem úgy a 80-90 mm-es kategóriából kéne vmi hosszabb fajta; ilyet pedig sehol nem találok./
Válaszol
Konyhanyelven: Az exp. tölcséres csöveknél csökken a torkolati tényező, ezért rövidebbnek tűnik a cső. Átmérőnek az állandó belső átmérőt kell tekinteni. Ennek az exp. kialakításnak az az értelme, h. csökkenti a "szélzajt" ezért kisebb átmérőjű cső is elég lehet, mint amekkora egyenesből kellene. Szűkülő egyenes csöveknél pedig a kilépési átmérővel kell számolni. A többi cső is felkerül a lapra majd, de legalább egy hónap kel hozzá.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
eclipse_2004 Írta:Azért érdeklődök, mert nekem úgy a 80-90 mm-es kategóriából kéne vmi hosszabb fajta; ilyet pedig sehol nem találok.
Szia

66mm belső átmérő, max hossz asszem 250mm (állítható cső). Ez elég volna?
Üdv, Péter
Válaszol
Ha jól sejtem, akkor ez a SAL csöve. Végeztem újabb szimulációkat a HA31 frd-jével, így akár az is elég lenne, de akkor már ott az MNC-től a 69mm-es, mely 130mm hosszával 26Hz-re hangolja a tervezett 90L-es reflex dobozt.

UniBox-ban szimuláltam először a T/S paraméterek alapján, majd az frd figyelembevételével, mellyel legalább 2dB-lel kevesebb a hangnyomás minden tartományban.
Válaszol
A leghosszabb cső ebben a tartományban nálunk 67*244mm duplatölcséres. Álljunk meg egy kicsit, előszöris mekkora a doboz?
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
90 liter
Válaszol
Tudom, hogy Te az oldalon lévő BP dobozt favorizálod, de a szimuláció alapján nekem nem jött be:

Leszimuláltam az oldalon szereplő BP doboztervet a HA31 FRD-jével. Úgy már nem olyan rózsás a helyzet, mint az idealizált görbével, mert a két púp között 80Hz -> 35Hz 6dB-lel csöken a hangnyomás.

Láttam még, hogy van egy reflex terved is, szóval kipróbáltam azt is, de 90 literrel, mert annyim még pont van rá.

Ezen kívül reflexben egy 30 centis tányér fog arcon vágni, ahelyett, hogy bebörtönözném.
Válaszol
A mérőlapban mért átvitel 2-300Hz alatt nem igazán érvényesül a valóságban, mintha ott sem lenne. Teljesen doboz és T-S paraméter függő. Végülis elmegy reflexben a 422, de igazán szubank nem jó, 35-40Hz alatt nem szól, még viszonylag nagy dobozban sem. A 90 literrel meg csak egy baj van, kicsit sok, és ez a terhelhetőség rovására megy. Smile Szubnak ezért ajánlgatom a BP ládát, mer 27Hz től már elvileg szól, elég széles sávban, és a kb. 50 literes csillapított zárt dobozrész nagyobb terhelhetőséget engedélyez.
Vagy pedig a jobbik ötletem, nem a HA31-et kell választani. Smile Inkább a HA25 braunt.

Szerk: Bár a 31-essel sokkal pontosabb mélyhangokat kapsz... Ez is kompromisszum, mint minden, és nem is akarok beleszólni a döntésbe..
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
Megnéztem a braunt is. Kihoztam belőle, amit a lehetőségeim engednek, minden jó is, amíg rá nem nézek a membránkitérés diagramra. Hát az szörnyű!
- 90 literes reflex doboz, tömés nélkül
- 26 Hz-re hangolva 103 mm átm. 35 cm hosszú csővel
- F3 = 25 Hz
- a membránkitérés viszont csak 25W teljesítménynél marad elviselhető (100W-on meg 37Hz-en 11mm)

Ilyenkor mit lehet tenni ?
Válaszol
Doboz méret csökkentés. A braunnak 62 lityi környékén jók a dolgai, mint már több helyen is íródott.
Lex
Válaszol
eclipse_2004 Írta:Ha jól sejtem, akkor ez a SAL csöve.
Kikérem magamnak ezt a hozzászólást! Tongue .torz. .ut. .hehe. A cső gyártója Monacor.
Üdv, Péter
Válaszol
Kezdek kitérni a hitemből ... /vagy csak béna vagyok?/

Az UniBox helyett megnéztem Bass Box Pro 6-tal is.
Ugyanaz az eredmény! Vagy koppanik a lengőtekercs, vagy nincs mélyátvitel, meg terhelhetőség.
Válaszol
Tehát Vb=64 liter fb=28Hz f3=31,57Hz 80W-nál így alakul a kitérés: http://hangszoro.net/laci/forum/672cd.gif


(A cséve nem tud lekoppanni, ez fizikai képtelenség...)
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
Hi!
A cső, amit mondtál, a dupla, az mennyibe kerül?
Ha a hangszórón lesz keret, csak az a perem körbe, akkor az mennyire fog kilógni, szóval mennyire nő az átmérő? Ehhez a hangszórót be kell mélyíteni?
THX:
---ZoLee---
Válaszol
Ehhez mit szóltok ???
http://www.eclipse2004.tar.hu/HA31iso.png
Válaszol
A hangláda eleje dupla 19-es MDF lesz, és ugye ha25braun megy bele süllyesztés nélkül...
Láttam lexet, hogy körbe marta a h10-esnek...
Ennél nem zavar be ez a 4 cm-es cső valójában?
A hátsót max 25 vagy 26-osra tudom vágatni, az első meg ugye 22 a hangszóró miatt
Ez szükséges, vagy ennél van elég hely a levegőnek? Smile
Válaszol
Hali!
Elkezdtem szimulálgatni az oldalon találhato progikkal... Tök tuti!
A cső méreténél a belső vagy a külső átmérőt kell nézni?
Ha 2 csövet akarok, akkor egyszerűen felezem a hosszát vagy hogyan?
Ha azt akarom, hogy a dB-ek nulláról induljanak, akkor mit állítsak?
Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég