A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hangsugárzó-állvány
#36
Helló, üdvözlet mindenkinek.
A Hifi Barlangban (Bp. Szondi utca) tegnap vettem egy jó állványt, 10e Ft-tal olcsóbban adták, 19. 000.- volt. Tannoy márkájú, a srác mondta, hogy megegyezik az Atacama állványával, az utolsó csavarig. Ma megnéztem a honlapjukat, tényleg igaz. Még egy darab volt tegnap nekik ezen az áron. Erről van szó:
http://www.atacama-audio.co.uk/nexus.htm

http://img291.imageshack.us/my.php?image=atacamallvnysn4.jpg

Tegnap és ma próbálgattam, nagyon szépen szól. Ez a típus a gyurmás-bluetack-os megoldást kedveli.[/img]
Üdv: Cirrus

Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.
Válaszol
#37
Én meg visszaszereztem az Alkomax Monitor 80 eredeti állványát (egyik fiamtól Smile), mert az könnyű üreges fa állvány, és az Alkomax, amiben alul 7,7 kg ólom van a dupla 19-es bútorlapon, azt szereti.
Üdv., Pagrus
---
Isten őrei lassan mormolnak.
Válaszol
#38
Ezt a kezdődő zárójel mögötti részt nem értem. Fejtsd már ki bővebben :-)
Üdv, Péter
Válaszol
#39
topeti Írta:Ezt a kezdődő zárójel mögötti részt nem értem. Fejtsd már ki bővebben :-)
Pótoltam a zárózárójelet.
Üdv., Pagrus
---
Isten őrei lassan mormolnak.
Válaszol
#40
.ir. .kopp.
Üdv, Péter
Válaszol
#41
Most néztem egy pár kis Genelec monitort. Valami különlegesen lágy gumi lábazata volt Big Grin

http://www.sweetwater.com/store/detail/8040A/#anchor ilyen volt
Válaszol
#42
Szerintem, minden hangsugárzóhoz megkell találni a megfelelő alátámasztást. Csináltam már egy pár álványt, doboz ill. készülékek alá. Alucsőből homokkal töltve, alu-fölül alulemez melyben acéltüskéken állt a doboz. A néhai HIFI magazin-os tönköt 30x30-as zártszelvényből, amely homokkal töltve nekem jobban tetszett, stabilabb és megfogottabb basszust eredményezett. Pozdorjából is csináltam, egy "H" betűt formázó váz alul-fölül egy lappal+tüskével, biztos más hangja van mint a fémállványoknak, nekem nem tetszett. Gyári állványok közül a Heybrook S1 állvány-t próbáltam .ful. , és homokkal feltöltve nagyon dinamikus, tiszta hangja van. Persze próbáltam még sokfajta alátétet, tüskét, a gyurmától a rajzszögig, csempe darabokat is érdekes hangot produkálnak, most utoljára a puha, légpárnás alátámasztásokkal próbálkoztam, eddig az tartott vissza, hogy olyasfajta véleményeket olvastam miszerint elviszi a dinamikát, és mesterséges teret csinál .no. . Na hát nálam nagyon bevált, sokkal nagyobb dinamikacsúcsok vannak, és a tér zengőbbé vált hosszabb lecsengésekkel nekem tetszik, igaz mindig úgy volt a legjobb, ha a készülék alja közvetlenül érinkezett a légpárnával, ha közbeiktattam valamilyen lapot akkor mindig romlott a hang. Kísérletezett már valaki hasonló légpárnás (biciklibelsős) állvánnyal? Ja és a Lybrát próbálta már valaki?
Üdv, Néhai!
Válaszol
#43
Sziasztok!

Új vagyok itt a fórumon és szeretném az állvány problémát egy kicsit felhozni a süllyesztőből.

Előzmények: Mostanában családi változások miatt áttelepítettem a rendszerem egy nagyobb lehallgató helyiségbe (nappali szoba). A hangfalam egy Preludium B32. Jobb híján egy régi nagy Orionra tettem rá és alá raktam hangszóró gyurmát. Hallgattam, hallgattam és sokat játszottam az elrendezéssel is. Rá kellett jönnöm, hogy bizony ennek a hangsugárzónak nincs túl sok mélye. Gondoltam, hogy készítek hozzá egy sub-ot, de szerencsére nem fogtam bele teljesen.

Az "állványom": A sok variálás során kipróbáltam a következőt: volt egy régi házi készítésű mély doboznak indult hangsugárzóm: kb. 40 literes doboz, bútorlapból egy HA25-ös videoton mély hangszóróval és vatta belső csillapítással. Rátettem a tetejére a Preludiumot és csodák csodája megjöttek a hiányzó mélyhangok! A 30 Hz-es jel még jól hallható a rendszeren.

Mi lehet a magyarázata a jelenségnek?
Gondolom a doboz és a hangszóró membránja mint egy üreg rezonátor felerősíti a mélyhangokat és pont abban a tartományban, amire szükségem van. Jól gondolom? Létezik hasonló gyári megoldás? Mert eddig néztem az állványokat és nem találtam semmi hasonlót a mélyhang átvitel javítására.
Válaszol
#44
Üdv!

Nekem is ilyen hangdobozaim vannak,természetesen állványon.
A szobámban (kb 16m2) nagyon jól szépen szólnak.
Mihez képest volt kevés a mély?
Az állványokat házilag építettem, 80mm-es pvc cső+bútorlap,menetes szárral jól összeszorítva.
Előtte nekem két régebbi vidi dobozon voltak,de most sokkal(szubjektív) szebben muzsikálnak.
Abban talán lehet valami,h. megmozgatja a mélysugárzó membránját,ez egyszerűen ellenőrizhető,vagy halkan hallgatva,vagy le kell fogni annak membránját,lesz-e változás "mély" téren.
Biztos vagyok benne,h. a Föld körül 2345m magasan 1 pár rendörcsizma kering,csak persze meg kell tudni azt keresni.
Válaszol
#45
Fész Írta:Üdv!


Abban talán lehet valami,h. megmozgatja a mélysugárzó membránját,ez egyszerűen ellenőrizhető,vagy halkan hallgatva,vagy le kell fogni annak membránját,lesz-e változás "mély" téren.

Bizony megmozgatja! Ha lefogom a membránt, akkor érzem a lüktetését és a mélyhang visszaadás is változik.

Tovább kísérleteztem: rátettem a Preludiumokra egy-egy 10 kg-os súlyzó tárcsát és a mélyhang átvitel változott: még mélyebbre ment és a felső basszus visszafogottabb lett. A különbség mérőjelek hallgatásával is észlelhető. Olyan, mintha egy sokkal nagyobb doboz szólna. .ok.
Válaszol
#46
Bufla Írta:Az "állványom": A sok variálás során kipróbáltam a következőt: volt egy régi házi készítésű mély doboznak indult hangsugárzóm: kb. 40 literes doboz, bútorlapból egy HA25-ös videoton mély hangszóróval és vatta belső csillapítással. Rátettem a tetejére a Preludiumot és csodák csodája megjöttek a hiányzó mélyhangok! A 30 Hz-es jel még jól hallható a rendszeren.

Csináltál magadnak egy kellemes passziv membránt. És egy kicsit visszavettél a baffle stepből.
- VR
Válaszol
#47
Veszett Roka Írta:Csináltál magadnak egy kellemes passziv membránt. És egy kicsit visszavettél a baffle stepből.

Hát, azért az nekem nem egyértelmű, hogy a passzív membrán itt miért ennyire hatékony. Ugye a dobozok csak egymáson vannak, nincs közöttük levegő átjárás. Csak az a rezgés van, amit a Preludium alja átvisz.
Mitől működik mégis ennyire hatékonyan? Nem jövök rá. :?
Válaszol
#48
Nehéz kitalálni merés nélkül, de biztosan összefüggésben van az elhelyezéssel és a helyiség-szoba kiemeléseivel.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#49
Üdvözlet!

Szeretnék egy pár jó hangú, de nem drága hangdobozállványt... Az a helyzet, hogy ahova költöztem, valahogy nem váltak be a fali polcok a hangdobozaimnak, talán ez nem is véletlen.... Valahogy minden vérszegényen, basszushiányosan szól és minden hangdobozommal és minden erősítőmmel, CD-játszómmal, stb... egyformán ezt tapasztalom. (Pedig tettem a hangdobozok és a fali polcok közé gumilábat, kavicsokat stb., de azt hiszem, ez zsákutca, úgyhogy többé nem kellenek a fali polcok...) A szoba méretei: 5,75 X 4 X 2,8 m (alapterület és belmagasság), parkettás, szőnyeg nem sok van (én nem szeretem) és sok bútor van benne. Valami jó állvány lenne jó... Lehet, hogy hülye a kérdés, de pl. ezekről mi lenne a véleményetek?

http://www.hifibarlang.hu/index.nfo?tPath=/hifi_barlang/allvanyok/apollo&prk=452962081277

- Mivel ezek nem annyira vészesen drágák, de ha nem igazán jók, akkor inkább néznék valami mást. Bevallom, barkácsolni nem szeretnék, ha nem muszáj, maximum olyasmire lennék hajlandó, hogy laminált lapokból és valamilyen lábakból vagy talán tüskékből valamit összeeszkábálnék.... - Ez nagyon gáz vagy használható ötlet? - Viszont milyen méretekkel, mert a magasságon kívül sok ötletem nincs a további méretekre vonatkozóan. Előre is köszi minden segítséget vagy ötletet.
Lehet, hogy most megválaszolom a saját kérdésemet :--))) Ugyanis egy másik fórumban olvastam ezt és eléggé meggyőzőnek tűnik, tehát lehet, hogy mégis belefognék állvány-készítésbe. Kicsit rövidítve az eredeti hozzászólást:

"Két bútorlapból kivágott négyzet a teteje és alja, közte az oszlop pedig 110-es PVC cső. A talpra és a tetőre rácsavaroztam 1-1 bútorlap korongot, ami éppen belemegy a PVC csőbe. A PVC csövet lefestettem, majd PALMA ragasztóval ráragasztottam a talpra. A PVC csövet feltöltöttem száraz homokkal, majd bele/ráragasztottam a felső bútorlapot. Az aljára 4 gumilapot ragasztottam láb és távtartó gyanánt.

Az eredmény egy olyan állvány lett, ami nem rezonál, stabilan tart.
"

- Jó lehet ez? Ha mégsem és/vagy valakinek lenne valami jó, jobb ötlete, azt köszi.
Válaszol
#50
Szia Ákos,

először tudni kellene milyen dobozaid vannak. Ökölszabály, hogy hallgatási magasságba kell(ene) emelni a hangsugárzót, de ezen túl rengeteg paraméter van még, amit ki kell kisérletezned. A dobozok távolsága egymástól és a faltól, netán a parkettától ami elég jól visszaveri a hangot (interferenciák és állóhullámok), stb. Én először két bármilyen oszlopon (pl. könyvek tetején) ezeket végigjátszanám, aztán építenék egy ugyanakkora lábat. Bármelyik lapszabászat levágja a szükséges bútorlapot, összecsavarozni meg nem ördöngősség. Én személyesen láttam-hallottam olyan épített állványt, amiben az "oszlop" két V alakban álló bútorlap "csík" - úgy, hogy a V hegyes vége mutat a hallgató felé, és a V szárai között van egy kis hézag.
- VR
Válaszol
#51
Szia!

Köszi a tanácsokat. Elsősorban a módosított HS 40-eseimhez szeretném (itt-ott írtam róluk a kanyarban...). Ez elég nagy doboz, tehát az állvány nem is lenne magas, kb. a Heybrook HB1-hez való állvány magassága már megfelelő lenne. A dobozok kb. 3 m távolságra lennének egymástól és én is a dobozoktól (az egyenlő oldalú, 3 m-es szabálynak eleget téve...). A fal közelsége lehet, hogy gondot jelent, mivel nagyon nem tudom elhúzni tőle a dobozokat, mert akkor már akadályozna a közlekedésben. Lehet, hogy kellene hátra valami csillapító anyag? - Még ezen kell gondolkodni és kísérletezni... Egyébként Heybrook-állványokkal próbálgattuk már, sokkal jobb volt, mint a fali polcok és a fal közelségére nem is figyeltünk fel; meg is vettem volna a haveromtól, de nem adja el, így marad a barkácsolás. Talán nem is baj, mert a azoknál azért komolyabbat szeretnék. Egyébként van mindenem kéznél, kivéve PVC cső, de szerintem azt az építkezésből maradt 60 X 60 mm-es, 3 mm vastagságú zárt szelvény-csöveim is helyettesíthetik, amelyeket feltöltenék homokkal és van laminált bútorlapom is, többféle vastagságban (20 és 35 mm) - ezeket csak levágatni kellene és élfóliáztatni, így pár 100 Ft-ból már meg is lennék.... A falra visszatérve, van 30 mm-es vastagságú szivacs-táblám is, amelyeket szükség esetén mögé tennék; nem tudom, ez használ-e, de... az elég ordenárén nézne ki, úgyhogy akkor be kellene valamivel vonni, vagy ilyesmi, úgyhogy tényleg ki kell próbálni, hogy egyáltalán kell-e, jobb-e vagy pedig egyáltalán nem is kell...
Válaszol
#52
Elkészültem az állványokkal. Meghallgatni még nem tudtam, de remélem, nem lesznek rosszak. Abból készült, ami van, ami maradt (garázstető-építés után, persze, 1-2 dolgot még azért hozzá kellett vásárolnom: néhány csavart és a szürke fújós festéket...)

A lapok 240 x 240 x 19-es élfóliázott, bükk lamináltak, az oszlopok 420 x 60 x 60 x 3-as zártszelvények, az L-idomok 30 x 30 x 2-esek, a hatlapfejű csavarok 15 x 6-os, illetve 30 x 6-osak, a kapupánt-csavarok szintén 30 x 6-osak, tüskék gyanánt a fekete, beállító-csavarok (alul és felül) facsavarok mind 30 X 4-esek, de a hegyüket gömbölyűre, 2 mm-t leköszörültem belőlük, hogy ne fúródjanak se a hangdobozokba, se a padlóba; mint ahogy látszik is, a felső lapon beljebb elhelyeztem további 4 fekete facsavart is, amelyekből 4 mm-t köszörültem le, hogy kisebb hangdobozzal is használható legyen az állvány, de eredetileg 60 cm magas hangdobozokhoz készült... (A fekete, beállító-csavarokkal a padló esetleges egyenetlenségei is könnyedén kiküszöbölhetők...) Kellenek még hozzá 6-os alátétek, rugós alátétek, fakötésű alátétek és anyák. Ami nem látszik: a laminált lapok közepére, amelyek a zártszelvény-oszloppal érintkeznek, a kapupánt-csavarokkal ráerősítettem egy 54 x 54 x 10-es lapot, ez bemegy a zártszelvénybe, ezeknek a széleit F.BS ragasztóval kikentem, hogy az oszlopot kisütött homokkal feltöltsem és ne folyjon ki belőle.

Kár, hogy ide nem lehet képeket feltenni, de akinek van regije a testvéroldalra, ott lehet látni (alul): http://www.diyaudio.hu/forum/viewtopic.php?f=52&t=429
Válaszol
#53
(2011. 11. 20., 0:41)dollerakos Írta:  Kár, hogy ide nem lehet képeket feltenni, de akinek van regije a testvéroldalra, ott lehet látni (alul): http://www.diyaudio.hu/forum/viewtopic.php?f=52&t=429

Ide is lehet feltölteni, alul (új csatolás)
- VR
Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég