A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hangszóró-, hangdobozjavítás, kérdések
#71
Hi!

Most kaptam 1 pár régi videotont, de nem nagyon találtam az adatpalját meg a fényképét sem a galériában...ez a 2. pár ilyenem, mert az első teljesen szétbombáztam .zold. (akkor még kicsit sem értettem az ilyen dolgokhoz). Szeretnék több info-t kapni erről Saphir 1, ja meg bővíteném a galériát mert csináltam róla képeket...
Válaszol
#72
Szerintem a mélynyomó alu kosaras HA20/12K a magas pedig HD10/... , és mindkettő van a H2000-nél.
De azért utána nézek pontosan.
Válaszol
#73
Igen valóban azok az eredetiek. Ismerem a dobozt. De jobban jár, ha helyettesít más hangszóróval. HA20-484 és HG2,5-464-el (csak mintha a 484 kosara nehezen férne el, úgy emlékszem).
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#74
Ugye nem baj, hogy csináltam ilyet? Ahogy néztem még nincs.
Gondolom az elporladt habszélt mindenki ismeri itt, nekem is ezzel van bajom. Már megjöttek az újak, kösz shalafi!
Két db a 1018-hoz és 2 db a 10-560-hoz ami az autóba való. Nekem az egyik 10-560-al van bajom. Már leszedtem az elporladt habszélt,de előtte is meg most is ha megnyomom a bal felét nem megy be a membrán,míg a jobb szélnél bemegy.Tehát olyan,mintha deformálódott lenne belül.A mágneséből is van lepattanva egy kicsi,mintha leesett volna valamikor. Vajon ezt meg lehet javítani az új habszéllel?

Hogyan folyik a javítása egy ilyesminek? Mivel impregnálhatom? Lefújjam festékkel? Talán másokat is érint a téma remélem kapok jó ötleteket.

///szerk: shalafi66
Válaszol
#75
Mivel még nem csináltam ilyet, és sikerült, ezért gondoltam megosztom veletek.
Két 1018-ast javítottam habszélcserével és egy kisebb 10-560-ast (autóboxba valót).
A 10-es kis mélyközepet kissé aszimmetrikusan kellett megragasztanom, így lett jó. Legalábbis hallásra teljesen jó.
Valahogy el volt deformálódva a dolog. A régi habszél főleg a kosáron van elporladva a fémperemen, innen egyszerű az eltávolítása. A membránról is könnyen leszakadt viszonylag, de íves olló jól jöhet! Sajnos a maradékot a membrán hátáról nem tudtam leszedni, a tehetetlen tömeget biztosan növeli.
A 1018-asokról teljesen lejött a 20 éves ragasztás szerencsére. Lehet, hogy kis alkohol vagy nitro segített volna, hogy ne kenjek össze mindent, de nem volt. Ragasztónak shalafi ajánlása szerint kétkomponensű epoxit használtam, nagyon erős, és jól lehet vele dolgozni. Száradás után átlátszó marad. Nemtudom a nagyok hogyan ragasztanak, de én felhelyeztem a habszélt először, és középen benyomtam a membránt, és addig igazgattam, amíg ugye a levegőn kívül mással nem érintkezett. Ekkor a membránhoz ragasztottam 4 helyen. Ha ezután is jó volt, végigragasztottam a membránt, majd a kosárhoz ugyanígy. Lehet hogy úgy is megoldható, hogy először ragasztóval megkeni az ember a habszélt és rápozícionálja a membránra,de féltem, hogy összekenem.
Az eredményt csak mobillal fényképeztem,de szerintem egész jó .kiraly.
Mérni nem tudom sajna.

[Kép: 1018kiscsapos.jpg]
Válaszol
#76
Impregnáltam mindkettőt fekete spray-el, most már nem fakóak. Shalafi szerinted 21 L-es doboz jó neki? 2 utasban kondolkozom.
Válaszol
#77
Igen, 20-25literes zárt dobozban biztos jól érzi magát. De ha kétutasban gondolkozol, lehet, hogy kár volt megjavítani. Smile
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#78
Ok Tongue
Legyen 3 utas, az anyag már megvan hozzá, CF lap (cement-fa) ami nehéz, könnyen megmunkálható de törékeny és tűzálló Big Grin
Akkor viszont lehet ugyanekkora a doboz? Vagy az már a klasszikus Vidis 2050 méret lenne?
Válaszol
#79
Félre ne érts, de akkoris kár volt javítani, ha háromutas. Smile A mérés topikban most mutattam egy új HA20-at ami szándékosan kicsit eltér a sorozattól, annak a minőségét egy régi hangszóró sehogysem éri el. DC2050 átalalkításához van egy tervem, de nem vagyok benne biztos, hogy az most itt használható, mert más anyagból készíted a dobozt. Inkább maradj a kétutasnál mégis. Kevesebb a gond és elrontani is nehezebb. Majd megpróbálok segíteni váltás-ügyben.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#80
Na tudom nem lesz ez thx, és köszi a segítséget!
Mivel magashangszóróm még nincs, HG 2,5 mehet hozzá? Valami jópofa váltóval. A doboz 1 cm falvastagságú és nemigazán rezonál. A fánál jóval sűrübb. A váltó azért is lenne fontos, mert van egy ilyen pár falam már, ugyanilyen mélyekkel- csak azok újak- , meg tölcséres magassal.Abban nincs hangváltó csak egy tekercs a mély előtt meg egy kondi a magas előtt,de iszonyat jó puha mélye van (21 L) és a magas is szép, a közepet viszont azon nem érzem. Ha a váltó betalálna, akkor abból lehet 4 is kellene.
Válaszol
#81
Üdvözlök minden Forumozót!

Két kérdéssel fordulok hozzátok!

Van a hangszóró 2000 termékpalettáján olyan membrán, pille+lengőcséve amivel javíthatnám egy ITT hangszórómat? ( a lengőcséve+pille+membrán tönkrement )
A hangadó mechanikai paraméterei az alábbiak: - membrán átmérője 185mm, -lengőcséve átmérő 37mm, -a membrán peremétől számítva a pille helyzete 50mm, -a pillétől számítva a tekercs helyzete 10mm (a tekercs 2soros, és 23mm széles). Az egész magassága 76mm. A kosárban a légrés 1,2-1,3 mm.

A másik kérdésem hogy milyen kis tételben is beszerezhető ragasztóval érdemes habszélet ragasztani a hangszórón?
Válaszol
#82
Szerintem azzal jársz a legjobban, ha elküldöd shalafinak a hangszórókat, és Ő javítja meg Neked. Van hozzá spec ragasztója, ami drága és kis tételben lehetetlen megszerezni. Gyönyörűen javít, meg leszel elégedve! Wink
Üdv: spexcel!
Válaszol
#83
Köszönöm a tippet spexcel!

Ha nem találok megfelelő membránt, és lengőcsévét+pillét akkor feltétlen megkérem shalafi-t a javításra. De ha van rá remény hogy én javíthassam, akkor szeretném én elkövetni. Persze nincs nagy gyakorlatom, és nem kérdéses hogy a hangszóró is jobban járna ha shalafi javítaná, de szeretek én is ilyen babra munkákkal foglalkozni. (úgyis közelednek a hűvös téli éjszakák..)
Úgyhogy a két kérdés továbbra is fennáll!

Én eddig palmatex ragasztót használtam! Van esetleg valakinek más ötlete?
Válaszol
#84
Sziasztok!

Nemrégiben hozzájutottam egy pár dc2050-eshez. Sajnos az idő vasfoga megette a mélynyomó peremét. Mit javasoltok, milyen hangszórót építsek a helyére?

A válaszokat előre is köszönöm.

Laca
Válaszol
#85
Szervusztok!

Ajánlom Aubeck Ferencet a Múzeum körúton (tel: 3376566), a Hangszóró 2000 kft-t vagy a Bp. Bajcsy 41-et (régi VT bolt).

Zsolt .udv.
Válaszol
#86
VT_Zsolt Írta:Szervusztok! Ajánlom Aubeck Ferencet a Múzeum körúton vagy a Bp. Bajcsy 41-et (régi VT bolt). Zsolt .udv.
Én pedig nem ajánlom, főleg az utóbbit nem. Ez van. .pia.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#87
shalafi66 Írta:Az 558 az eredeti változat, azt rendelésre elkészítik az üzemben. Ezt egyelőre nem tudom, hogy meg fogják-e tudni csinálni. Az ára, mivel egyedi gyártás, 30%-kal több mint a standard változat.

buék mindenkinek....

a következőket olvastam.... In Reply to: 10 Best Speakers-What do you think posted by Bold Eagle on January 10, 2002 at 12:40:07:

Don't know if I'll get to ten, but here goes:
Ohm A -full range Walsh driver, needed a big Phase Linear or McIntosh amp to drive them. Blew everything else that I heard away, up to that point in time. I think it was about 1970.
JBL L100 Century -amazing bang for the buck, the best rock speaker that any teenager could realistically aspire to financially. Heard them at the start of the '70s, bought a pair of JBL 4311 Control Monitors 7 years later.

Videoton D132E -tiny acoustic suspension bookshelf speaker with a 3 1/2" paper cone tweeter and a 4" paper woofer and a die-cast woofer frame. I first heard these as part of a wall of speakers at a discount "hi-fi" shop on Yonge Street in Toronto. They sounded better than speakers 5 times the price. Amazing bass, too. $64.95 a pair, plus tax in '74. These produced a major cult following in Britain, with all sorts of tweaks being done.

http://db.audioasylum.com/cgi/m.mpl?forum=speakers&n=72043&highlight=videoton&session=
Speaker Asylum

...és mint csilicsala bácsi elő is varázsoltam a pinyóból két darab piros és hosszú mágneses hangszórót...kinai membránnal és kevés ragasztóval megszólaltattam-csodásan brummog...
,de csak kis hangerőn.a pontatlanságok miatt....

kérdésem: tudnak é hozzá komplett hangkeltető egységet csinálni...pillétől gumiszélig....?...
pia nyer
Válaszol
#88
Látod shala, a nemzetközi piac meghódítható, elég ha kapni lehet kint... Smile Wink
Üdv: spexcel!
Válaszol
#89
Látom, csak azt szeretném tudni pionyertől, mire is van szüksége, és mihez, mert ez eddig nekem nem derült ki.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#90
shalafi66 Írta:Látom, csak azt szeretném tudni pionyertől, mire is van szüksége, és mihez, mert ez eddig nekem nem derült ki.

elnézést...ezek szerint nem vagyok könnyű eset....

...a hangszóró tipusát nem tudom...
a mágnes 7cm átmérőjű,és 6 cm hosszú....a csavarokkal rögzített alu kosár 4,5 cm magas...

a kosár átmérő 12 cm...

a kérdés lehet é ehhez szerelt membránt...tekerccsel,pillével,gumiszéllel komplett rendelni...

kettö db van , és jelenleg philips feliratu bassreflex dobozokba beragasztva brummognak...ugyanis

nincs rajtuk felfogató fül.
pia nyer
Válaszol
#91
Előre szerelt lengőrendszert valószínűleg nem (bár nem tudom h. milyen hangszóró és így nehéz), de biztosan javítható valamilyen trükkel.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#92
shalafi66 Írta:Előre szerelt lengőrendszert valószínűleg nem (bár nem tudom h. milyen hangszóró és így nehéz), de biztosan javítható valamilyen trükkel.


a videoton tranzisztoros erősítőjű,csöves sztereó rádiójának minimax dobozában serénykedett,mig el nem porladt a széle
szép lakkozott fából volt mind a három egység...alkatrészenként is érdekel a felujitás lehetősége...
...nézést el....
pia nyer
Válaszol
#93
Na így már ismerem a hangszórót. De csak saccolni tudom milyen alkatrészek kellenek hozzá, nem biztos, hogy pontos lesz.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#94
shalafi66 Írta:Na így már ismerem a hangszórót. De csak saccolni tudom milyen alkatrészek kellenek hozzá, nem biztos, hogy pontos lesz.

köszönöm a segitséget...
a jelenlegi körülollózott kinai gyüröttgumiszélűnél csak jobb lehet...
így is naponta elájulok a hangjától...pedig semmilyen szabványnak nem felel meg...igaz a füleim sem...
pia nyer
Válaszol
#95
Ha a D132E-ről van szó, akkor annak a mélysugárzója HA13/13K. Azt hiszem a minimax II-é is ez a típus volt, vagy valami nagyon hasonló. Shalafi, a dobozról bővebb infót a Magnósok Évkönyve 1972-es kötetében találsz. Wink Még a váltó kapcsolása is megtalálható benne! Smile

Szerk.: a D132 Minimax-é is ugyanez a típus, lásd Magnósok Évkönyve '77
Üdv: spexcel!
Válaszol
#96
Minimax 2 és 3-ról van dokumentációm, a mélyközép HA13/1008 sima papír membránnal fényes PE porvédővel. A magas pedig hg1,9/1328.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#97
Igen, a minimaxra és a D132 E-re jók az infóim. Az E-sben HD6,5/10K, a D132-ben HD10/8K volt. A kettő között meg eltelt cirka 5év. Érdekes, hogy milyen jó hírük volt nyugaton... Smile Külsőre mondjuk szimpatikus kisdobozok.
Üdv: spexcel!
Válaszol
#98
shalafi66 Írta:Minimax 2 és 3-ról van dokumentációm, a mélyközép HA13/1008 sima papír membránnal fényes PE porvédővel. A magas pedig hg1,9/1328.

...sikerült még visszakapaszkodnom a netre....

uj korában kifejezetten szép-esztétikus-volt...ha lefeszegette az ember a fekete műanyag szövevényt....

de a végső kérdések az izgalmasak...mit,és hogyan rendelhetek hozzá?...
pia nyer
Válaszol
#99
Mondjuk alkatrészeket a mélyközéphez. Nálam e-mailben.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
helo! a regi vidi dobozok kepei kozt talalhato egy dc2002 tipus, nekem egy dc2003/E parom van, csak mar nem az eredeti hangszorokkal. a 2002 ranezesre ugyanolyan cuccokbol lehet, ami erdekel, hogy olyan kozep es magas hsz. ami a 2002-ben van, lehet -e meg kapni? gondolkodom rajta hogy majd valamikor visszaallitom az eredeti allapotat (igaz a melyek javitva lettek, de mint kiderult az egyik korabban cserelve is, nem teljesen egyformak |)
Válaszol
Olyat nem lehet kapni, videoton hangszóróink nincsenek (egy-két visszamaradt darabtól eltekintve).
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
shalafi66 Írta:Mondjuk alkatrészeket a mélyközéphez. Nálam e-mailben.

-----------------------------------------------------------------
...megköszönve az eddigieket,ez így jó lesz...?


tegnap nálam az oldalon lévő emil nem működött....pedig oda van írva,hogy MOST...
------------------------------------

lengőcséve és pille Ø100 mm hangszóróhoz Ø25mm ...2 db ...csak 4 ohm-os van....?

membrán Ø100 mm hangszóróhoz...2db

papír porvédő 2 db

hangszóró szegély osztrák alapanyagból:Ø 100mm mély vagy középhangszóróhoz, hab 2 db

kivezetőszál 4 db

tip.- mélyközép HA13/1008
pia nyer
Válaszol
shalafi66@hangszoro.net (az e-mail gomra kattintva is ez érhető el Katona Klári lemezborítója mellett...)
Ha a fórum működik, ez is fog. Vagy privát üzenetben add meg legalább a címedet, ahova postázhatok.

Nem a 130mm-es minimaxos mélyközéphangszóróhoz kell az alkatrész? Csak mert mindenütt 100mm-t írtál... .??.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
shalafi66 Írta:shalafi66@hangszoro.net (az e-mail gomra kattintva is ez érhető el Katona Klári lemezborítója mellett...)
Ha a fórum működik, ez is fog. Vagy privát üzenetben add meg legalább a címedet, ahova postázhatok.

Nem a 130mm-es minimaxos mélyközéphangszóróhoz kell az alkatrész? Csak mert mindenütt 100mm-t írtál... .??.

...remélem ment a mélem.....

....a papir 100 mm-es és azon túl van a membrán....

ezt úgy monták,hogy hosszulöketü hangszóró.......6 cm - es a mágnes mélysége...

azóta is ritkaság az ilyen....
pia nyer
Válaszol
.hehe. Képzelem miféle mágnes lehet az. .zold. A mágnes magassága ilyen méretű hangszórónál nem nagyon befolyásolja mekkora a maximális kitérés, legfeljebb esztétikai értékkel bír. Méretekre viszatérve, tehát a membrán külső átmérője 100mm, és azon túl van a habszél (120mm). Még valami, a cséve és a pille külső illetve belső átmérője és magassága mekkora?

Mert mostmár aztán fogalmam sincs, melyik hangszóró ez. Big Grin

(a privit a címmel megkaptam)
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég