A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
(2011. 07. 28., 21:02)shalafi66 Írta:
(2011. 07. 28., 19:28)CraMur Írta: Nem megfelelő hozzá a SAL hangváltó?

A magasat érdemes eltolni kicsit a középvonalhoz képest.

Azaz mondjuk feltenni a jobb felső sarokba?
Válaszol
Nem kell a sarokba, csak vízszintesen eltolni legalább pár centivel.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Értem. Ez miért szükséges?
Válaszol
Diffrakciók hatása miatt, így valamivel kevésbé érvényesül az előlap magashangszóró átvitelére gyakorolt hatása (emelés 1k körül, és letörések magasban).
Válaszol
Music 
Itt lenne a tervem:
http://kepfeltoltes.hu/view/110729/Orion...es.hu_.jpg
Kinek, hogy tetszik? Vélemény?
Válaszol
Nem rossz, csak ne kövesd el a hibát, amit én is elkövettem: ne legyenek a középvonalban a hangszórók.. told el a középvonaltól picit vízszintesen.. főleg a magasat.. de szerintem az sem árt, ha mindkettő el van tolva. (A kis képemen láthatod is, hogy nekem bizony középen vannak Tongue )
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Köszönöm! : )
1-2 cm is elég, mivel a mélynek nem sok helye van mozogni, vagy tervezzem át a dobozt, hogy nagyobb legyen az eleje?
Még egyszer a hangszórók: Orion LB 1031, SAL DT-6, hangváltó: SAL HV211A.
Jó neki a terv? : P
Belülre milyen csillapítást rakjak? Zárt legyen a doboz?
Ha nyitott akkor mekkora hosszú/átmérőjű reflexcső kell?

Ja igen azt elfelejtettem mondani, hogy ezek a tervek külső méretek, ha 2cm-es bútorlapból lesz a hangfal : )
Válaszol
Azt a váltónak nevezett valamit biztosan el lehet dobni, ha már a magashsz somogyi féle marad.
A doboz csak zárt lehet, csillapítóanyag a szokásos fehér szálas PE, lazán kitöltve a dobozt.
Válaszol
Rendben! : )
Gondolom, az aljába és a tetejébe nem kell csillapítás, se a hangszóró felőli oldalra.(?)
Köszönöm a sok, hasznos tanácsot! Smile Ha kész lesz, felteszek pár képet!

Viktor
Válaszol
Lazán ki kell vele tömni a dobozt.. szóval ebben az esetben nincs ilyen, hogy aljába-tetejébe-hangszóró felőli oldalra.
Válaszol
Köszi Zupp.
Válaszol
OK Köszi!
Válaszol
Sziasztok!

Van egy mélynyomóm külön, ehhez szeretnék külön 2 kicsi hangfalat készíteni. A lényege annyi lenne, hogy magas és a közép hangon muzsikáljon. Nem tudom van e értelme úgy építeni 2 utas rendszert, hogy Magas(Pl.: HG2,5-639) és Közép(Pl.: HB10-427)? Ugye ennek a 2 hangszórónak nem kell térfogat, mert ha jól tudom a közép sugárzó zárt házban van és így csak annyi helyet igényelnek amekkora dobozban elférnek kényelmesen egy hangváltóval.
Válaszol
Annak, amit leírtál, nincs értelme. Ha mélyládád van, az kb. 150-200Hz-ig kell, működjön. A mellé pedig két teljes értékű, teljes sávot (de legalább 100Hz-től fölfelé) átfogó, lehetőleg zárt hangdoboz kell. Pl. a kisebb HA-k, és a HG. A HB középhangszórók általában kb. 1kHz fölött élnek. Azok háromutas rendszerhez lettek kitalálva, ott pedig eltér a mély-közép-magas szavak jelenntése.. de szerintem ezt ma értelmezik rosszul. Igazából egy háromutas rendszerben van:
- mélyközép: ~20-700..800Hz-ig
- közép: 800-8..10kHz-ig
-magas: 8..10kHz-20kHz-ig
Manapság pedig mélynek a mélynyomót értik sokan, ami kb. 120-150Hz-ig él. Amellé pedig mindenképp kell egy mélyközép. A subwoofer eredeti célja a mélytartomály kiterjesztése (szerintem), így amellé kell még egy teljes értékű hangfal. Nem mindegy..
Válaszol
Értem mire gondolsz, ezt el is felejtettem bele kalkulálni, hogy így kimarad egy nagyobb frekvencia tartomány a mély és a közép között.
Köszönöm a választ.
Igazad van, rosszul is használtam a szavakat, pedig tisztába vagyok a fogalmukkal. Big Grin
Akkor mit szóltok így ehhez?
Magas (HG2,5-639) és Mély-középnek (HA15-618)
BassBox Pro-val számoltam 290*180*110(magas*széles*mély) 5,5 liter.
f3= 33 Hz és zárt lenne a láda. Ez így megfelelő lenne?
Ha igen akkor 1 segítségre lenne még szükségem, még pedig az az lenne, hogy milyen alkatrészek szerepeljenek a hangváltóba vagy mivel lehet kiszámolni az értékeit?
Nem akarok hangváltót venni, mert gondolom, jobb, ha a hangszóróhoz méretezzük, mint a dobozt is.
Válaszol
És ezt a dobozt 16mm vastag faanyaggal terveztem.
Válaszol
Dobozméretet Shalafi tud mondani, bár a HA15 szerintem nem épp zártba való.. Majd ő alkot erről véleményt, jól ismeri a hangszórót. Azonban tuti az is benne lesz az ajánlásában, hogy nem a legjobb H2000 tipus.. Tongue Bár kétségtelen jobban jársz vele szerintem, mint egy SAL vagy MNC mélyközéppel. Ha általános célú, nem túl nagy igényű felhasználásra lesz, akkor reméljük fog segíteni. Váltóban is ő tud segíteni legtöbbet.
Válaszol
Persze, de ennyi pénzért csak Sal-t lehet kapni vagy kicsit drágábban MNC-t mind2-vel befaragtam eddig, de sajnos nagyban "játszani" nem merek(Pl.: Peerless, Visaton, Seas...) Meg az az igazság pénzem sincs. A régi videotonok hangját imádom, ezek a típusok meg jobbak elvileg. Akkor megvárom a válaszát, sajnos türelmetlen vagyok, de kivárom.
A pár hangfalnak amit szeretnék velük készíteni annyi lenne a lényege, hogy kicsi legyen, de kiegészítsék a subwooferemet és szépen muzsikáljanak.
Válaszol
Inkább a 100 vagy 170mm-es hangszórókkal érdemes hangsugárzót építeni, a 130-150-esek kevésbé jól sikerültek.
Válaszol
Meg lett az újabb méricske!
Magas(HG2,5-639) és mély (HA17-582)
Vb: 8,881 liter
(eredetileg a program 6,1 litert ajánlott, de át kellett méreteznem)
Total: 9,311 liter
Külső méret(External):374*220*180 mm(H*W*D) 19mm-es mdf lap
Fb: 58,03 Hz F3: 35,76 Hz
(1db)Reflexcső méretei: 47 mm átmérő Hossz: 127,6 mm
(Reflex cső, ilyenbe gondolkodtam)

A kérdésem akkor a következő, hogy ez így már megfelelő párosítás mérés? Mit szóltok hozzá? A reflex terveim szerint úgy fér, hogy a magas mögött lesz. Vagy helyezzem át máshova?
Ha minden rendben, akkor Shalafi tudnál segíteni a mély-középnek a hangváltó részében?

Köszönöm!
Válaszol
Találtam egy régebbi írásodban, remélem még jó ez a hangváltó a HA17-esnek.
1,3mH soros tekerccsel × (6,8u + 4,7R) imp. kompenzálás
Ha igen akkor ezzel nem kell bajlódnod, csak véglegesen annyi érdekelne, hogy a méretek jók lesznek e és reflex nyílás is a magas mögött hártafele nézve.

Megfogalmazódott bennem egy másik kérdés, láttam egy srác csinált 2006-ban egy hangfalat, de nem értem, hogy mik azok a felcsavarozott lécek a doboz belsejében. Példa

A hangszórók árnyékoltatását külön kérnem kell rendeléskor? Még mindig 500Ft plusz költség?
Válaszol
Nagyjából jó lesz ez a szűrő, viszont a 8-10 liter körüli doboz reflexként elég kevés, 15-22 között szokott lenni az ajánlott térfogat ennél a hangszórónál.

Árnyékolt mágneskört kérni persze külön kell, a mágneses árnyékolás mindig utólag történik, ha szükséges.
Válaszol
Subwoofer mellé viszont nehezen lesz illeszthető szerintem, pláne, hogy 22 literben az 582 kb. 47..50Hz körüli F3-at tud.. ami sokszor vetekszik egy olcsó szubvúferrel Tongue De végülis.. szerintem ha megcsinálja 20-22 literben, lehet megtetszik neki.. szobába szerintem zenehallgatásra bőven megteszi a pár szub nélkül (tapasztalatból mondom, nekem is volt 582 /ezt shala jól tudja Big Grin de más nem biztos/.. bár az még 2008-as, de olyan rengeteget sztem nem változott).
Válaszol
Tudom mire gondolsz Zupp, Én ezeket nem ismerem, csak a Videoton DCR3090-es hangfalát. Az erősítőn (videoton RA 6363 S) a mély kiemelést alap helyzetben hagyom akkor tökéletesen meg fog felelni egy 73Literes B-reflexes ládában a HA31-422-vel.

De végül is meglátom, mi lesz 582-est láttam a legjobb választásnak a 2utas dobozomba. Csak jó lesz újra méreteztem mindent 45hz-re és 22 liter lesz a dobozza.
Válaszol
anno ....

BC 25 & HA17 582

[Kép: bc25ha17582.th.png]

Válaszol
1,3mH-vel több lesz kicsit mélyben

Azt nem is figyeltem, hogy lesz még szub is, akkor talán jobb az 1,0mH-s szűrőváltozat, és 10-12 liter körüli zárt doboz, és így a kis méret is megmarad.

A 22l fb=45Hz önálló hangsugárzóként, vagy mozis frontként alkalmazható.
Válaszol
hmm, igen nem is említettem eleinte, nem gondoltam, hogy nem férne össze a dolog. Akkor a váltó amit a 2 hózzászólással ezelőtt képben illusztráltak az jó, maradjon 1,0 mH és legyen pl 12 literes a doboz.
A mélysugárzós kérdéseket, meg majd idővel felteszem a subos témában is a hangszóró most már biztos hogy HA31-422-es lesz, mert amiket olvastam a 20-25ösökről hogy subnak nem a legjobbak.

Én úgy gondoltam, hogy szól a 2 kis hangfal elől, a subwoofer meg kiegészíti és "leszedi a gatyádat" Big Grin
Válaszol
A 250mm-es hangszórók mechanikailag kicsit jobban túlterhelhetőek, mint a 31-es, viszont az mélyebbről indul valamivel, de nagyobb dobozra is van szükség hozzá.
Kivétel ez alól a német membránnal készülő 672-es rajzszámú mély, az jobb alsó határral jobban terhelhető, mint a ha31.
Válaszol
Akkor érdemes lenne próbálkoznom a 672-esel? Bár ennek az érzékenysége gyengébb. Árban az mennyi, mert látom nincs kiírva. és B-reflexként neki mennyi az ajánlott térfogat, mert látom régi az adatlap ott meg nincs feltüntetve. Végül is melyiket ajánlanád subnak?
Válaszol
Mélytartományban jobb a 31-esnél. Ára azért nincs, mert már csak ~15 darab készül belőle, egy új verzióban, új adatlappal: http://revolte.hangszoro.net/25R672N.pdf Ennek 8500,-/db az ára. Térfogatok az adatlap alján.
Válaszol
Sziasztok!

Nem biztos hogy ez a megfelelő téma, de talán elfér. Szóval próbálkozom első kísérleti jellegű hangdobozom megépítésével. Egy Sony 134 mélyközép fog teljesíteni benne. Olvasgattam a besűlyesztésről, és hogy mindenképp javasolt, stb. Ennek a hsz-nak a pereme sima lemez, ha jól tudom nem mindegyik mélyközép ilyen, hanem vastagabb, ezért kell sűlyeszteni főként. Na most a kérdésem az lenne hogy az ilyen jellegű hsz-t is érdemes sűlyeszteni, vagy elég felcsavarozni az előlapra? Van 1-2 kép:

[Kép: 04170001.jpg]

[Kép: 04170004.jpg]

Üdv.
Válaszol
Itt gyakorlatilag nincs mit süllyeszteni, meg maga a hangszóró sem olyan szintű, hogy ezen bukna el a kész hangsugárzó.

Egyébként is, inkább a dóm magasaknál lényeges a süllyesztés a letörések, és az átvitel torzulása miatt.
Válaszol
Köszönöm a választ, én is erre gondoltam. Igen a magasaknál mindenképp szeretnék, ott kb 2-3 mm szükséges.

Üdv.
Válaszol
Sziasztok!

Megint én. Lassan elkészül a doboz, glett szárad benne, kis csiszolás és már csak egy kis csavarozás vár rá. Viszont egy valami gondolkodtatott el. Bass-reflex dobozoknál láttam, hogy a csövön szoktátok kivezetni a hangszoró kábeleket, hogy a hangváltó szabadon legyen és könyebben lehessen módosítani. Zárt doboznál hogy oldjátok ezt meg? Lesz persze egy dupla kivezetés a hangdoboz hátulján, de ha azt használom max 1 hangszorót tudok rákötni. Egyenlőre 1 valami jut csak eszembe, hogy 2 csatlakozó aljzat kell, külön-külön a hsz-eknek, és vagy benne hagyni vagy a helyét eltűntetni, de reménykedek, hátha van valakinek okosabb megoldása.
Válaszol
(2011. 09. 06., 15:01)madsnail Írta: Sziasztok!

Megint én. Lassan elkészül a doboz, glett szárad benne, kis csiszolás és már csak egy kis csavarozás vár rá. Viszont egy valami gondolkodtatott el. Bass-reflex dobozoknál láttam, hogy a csövön szoktátok kivezetni a hangszoró kábeleket, hogy a hangváltó szabadon legyen és könyebben lehessen módosítani. Zárt doboznál hogy oldjátok ezt meg? Lesz persze egy dupla kivezetés a hangdoboz hátulján, de ha azt használom max 1 hangszorót tudok rákötni. Egyenlőre 1 valami jut csak eszembe, hogy 2 csatlakozó aljzat kell, külön-külön a hsz-eknek, és vagy benne hagyni vagy a helyét eltűntetni, de reménykedek, hátha van valakinek okosabb megoldása.

Én megpróbálnék átdugni két vezetéket egy lyukon, vagy egy négyes hangfalcsatlakozóval (olyasmivel, ami az erősítőkön van) kivezetném egyenként a hangszórókat. Esetleg, ha majd végleges lesz a hangváltó, akkor egyszerűen össze lehet kötni a két pirosat és a két feketét és a négyes csatlakozó is maradhat.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 140 Vendég