A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Hát itt van! Sok idő után, de kész lett!
Nagyon szépen köszönöm, Mindenkinek aki segített megtervezni : ).
Elnézést a rossz képminőségért, beállításért.

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol
Sziasztok!
először is boldog újévet mindenkinek! új vagyok még itt de máris szeretnék némi segítséget kérni. A terv a következő lenne: 2 utas láda lehetőleg reflex kivitel 4ohm-os 310mm-es mélyközéppel és ehhez valószinüleg mnc nagy dóm sugárzó.. persze 1 ehhez illeszkedő hangváltóval..
nos a kérdés az milyen láda lenne a legoptimálisabb ehhez, a felhasználás jellege 2 irányú többségben a szobámban használnám, de hétvégente nem kizárt a házi bulis felhasználás tehát kisebb fajta hangosítás..
1 cascone cpa300b- erősítővel lenne hajtva a leendő láda pár..
szerintetek egyáltalán elképzelhető ezekből a hangszórókból ilyen jellegű ládákat építeni vagy nem lesz elég hangnyomása hozzá?
nézegettem mnc/sal sugárzókat de nem valami meggyőző hangjuk van üvölt inkább mint szólSmile
tehát lehet-e ezekből a hangszórókból ilyen jellegű ládát építeni és ha igen milyen hangszóró és milyen láda illene hozzá..
előre is köszönök minden hasznos tanácsot és esetleg élménybeszámolót..
Üdv.: Molnár Attila
Válaszol
A 8 ohmos hangszóró adatlapján közölt dobozméretezés nagyjából megfelel a 4-esnek is, annyi kitétellel, hogy zártban nem ajánlott használni.
Kétutasként az a probléma, hogy olyan magas kellene, ami nagyjából 1,5kHz-től használható, az pedig mindenképp tölcséres, és drágább, mint a mélyhangszóró. Ha csak hangoskodni kell, akkor megengedhető magasabb váltási frekvencia is, 2,5-3kHz körül, de dómmal párosítani elég merész vállalkozás.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
tehát ha jól értelmezem, 3 utas kivitel felé kellene elindulni..
nos oké de itt lép életbe 1 hülye kérdés mekkora hangerőre hangnyomásra lehet számítani 1 ilyen hsz-tól?
házi bulis célra jó lesz? és nem lesz kissé sok a 2*160w rms 4Ohm végerősítő hozzá?
leegyszerűsítve pl szól akkorát mint pl 1 somogyi vagy esetleg mnc kevlár stb mély hsz?
Válaszol
A kínai hangszórókhoz képest biztosan hangosabb, a 160W-tal pedig úgy áll a helyzet, hogy nem kell a potenciométert maximumra tekerni. Smile
Nem kifejezetten bulis célokra való, arra inkább a HA25(27)-451-es, vagy a 31-es gitárhangszóró (422G) a jobb, de ha Fehérvárról rendeled, mindkettőt dupla pillével érdemes kérni. Az árát nem befolyásolja, viszont a terhelhetősége egy kicsit több lesz.
Válaszol
na ez már számomra is érthetőSmile

köszönöm a megvilágosítástSmile egyébként van 2 gyári ládám 4 utas hifi célú 250mm-es mélyekkel nos nem éppen bot hangú csak ugyebár a bulis célra kicsit kevés hangnyomással bír..
így inkább nagyobb átmérővel szimpatizálok..
lehet tőled is vételezni ilyen mélyeket esetleg?
Válaszol
Smile Nekem ilyenek nincsenek, csak egy hangosabb 31-eset szoktam készíteni, 94dB@1W érzékenységgel.
Válaszol
Sziasztok!

Tanácsot / megerősítést szeretnék kérni Tőletek.

Videoton 2 utas hangdobozt (Saphir I. kb 15 liter nettó) újítottam fel DTF-12 magassal és a somogyi 20 centis videoton hangszóróival (SBV-2020/4), HV211A hangváltóval.
Szerintem ennek a hangszórónak kicsi a láda (ergo gagyi a hangszóró), idegesítően búg néhány frekvencián és pontatlannak érzem a hangzását, ezért szeretném cserélni egy jobb paraméterekkel rendelkezőre. A költségvetésem elég szűkös, ezért jelenleg egy pár Orion HS hangszórót (LB 1031) szemeltem ki mélyközépnek.

Kérdésem, hogy miként fog szólni szerintetek ebben a dobozban, ezzel a hangváltóval?
Válaszol
shalafi és nálad mennyibe kerülne 2 db módosított ha 31es 4 Ohm-os kivitelben és ehhez mekkora reflex dobozt ajánlanál optimális hangoláshoz? 3 utas kivitel...
esetleg ehhez illeszkedő hangváltó...
jah és ha lehet ezt is dupla széllel az jól jönne.. aztán később kerül mellé 2db 15-18"-os mélySmile úgyis azzal járok bulizni haverommal közösbeSmile
előre is köszönöm válaszod és a tervet....
Válaszol
Vasskos, majdnem mindegy, mert a bolgár hangszóró LB1031 majdnem olyan rossz T-S paramétereiben és a mágnes gyengeségében, mint a Somogyi, csak középtartományban finomabb kicsit. Az eredeti hangszórók egészen másfélék voltak. Legalább egy kompenzáló mágnest fel kell ragasztani a vasmag alsó fedőlapjára (ha nem domború), az javít egy kicsit a helyzeten. A váltó biztosan nem jó semmire, egyrészt az univerzális váltók, mivel minden hangszóróhoz jónak árulják egyikhez sem jók igazán, másrészt a SAL váltók elég hülye értékekkel készülnek, fölöslegesen kiemelgetnek középtartományban, és az erősítőt gyilkoló impedanciaminimumokat hoznak be.

atex, nálam a textilszélű 31-es mélyközép 14000,-/db, a doboza általános felhasználásnál 50-60liter, 40Hz-re hangolva. Kb. annyit tud, mint egy Eminence Beta 12".
A pontos tervhez mindenképp mérni kellene a hangszórókat a végleges dobozban, és a háromutasat nehézsége meg a költségei miatt nem ajánlom, egy ilyen érzékenységű mélyhez kellene egy hasonló érzékenységű középhangszóró is, 93dB@1W körüli, jó terhelhetőséggel, az pedig még az optimista számítások szerint is +11 000,-Ft. Magasnak talán még kétútban is elmegy kompromisszumokkal egy ASD 1001, tölcsérrel a végén, háromutasnál pl. az Eminence APT magasai közül lehet válogatni.
Válaszol
Köszönöm a válaszodat, gondoltam, hogy sokkal jobb nem lesz, de remélem, hogy középtartományban tényleg észrevehető lesz valami, ugyanis az ének-gitár hangok nem igazán jöttek át a somogyin.
A kompenzáló mágnes mire való, eddig nem találkoztam vele. Illetve, hol tudnék beszerezni megfelelő hangváltót, ami nem káros az erőlködőre nézve?
Válaszol
A mágnessel az indukció növelhető, ezzel csökkennek a jóságok, és a kiemelés mélytartományban.
Váltót beszerezni egyben nem egyszerű, főleg olyat, ami pont megfelel a hangszóróidhoz, de így első ránézésre 820uH körüli soros induktivitás kellene a mélyközéphez, és a magashoz 3,3R soros ellenállás, aztán egy 4,7u × 330uH másodrendű szűrő. Ehhez eléggé hasonlít a H2000-nél kapható Duo 8/70-es váltó, csak ott a magasnál hiányzik a soros ellenállás, és a kondenzátor értéke 2,2uF.
Válaszol
Értem. És a duo 8/70 szerinted minőségi előrelépés lenne a SAL hangváltóhoz képest, úgy is ha nem pont az általad emltett értékű alkatrészekből áll? Érdemes lenne beszereznem a mostani helyett? Elnézést a sok kérdésért de ennyire nem ástam még bele magam a témába, és szívesen veszek minden tanácsot.
Válaszol
Mindenképp kevésbé veszélyes a DUO váltó. Egy kondenzátort kicserélni benne nem nagy feladat, de meg kell nézni, hogyan jársz jobban, ha alkatrészenként megveszed, vagy ha a kész 8/70-es váltót alakítod tovább. Esetleg a HV211-ben is vannak hasznosítható alkatrészek. Meg kell nézni.
Válaszol
Vannak itthon alkatrészeim, azzal nincs gond, forrasztottam már be 1-2 dolgot. Smile Valszínűleg találok itthon az általad említett kondit is. A HV211-ben mindössze 2 tekercs és 2db 50V 3,3uF kondi van. A soros ellenállást pontosan hova kellene forrasztanom? 3,3"R" az pontosan mit jelent? Ohm?
Válaszol
Persze 3,3 ohm, a soros ellenállást a magashangszóróval sorosan, a szűrő mögé, a hangszóró elé.
Válaszol
Már minden világos, meg is rendeltem a duo hangváltót. És utólag (talán) azt is megértettem, hogy miért ajánlotta az eladó a 4 ohmos mélyközepet a 8 ohmos magashoz: mivel a 2 hangszóró érzékenység különbsége kb így volt szintezve. (beépített soros ellenállás híján) Szólj ha nagy badarságot írtam. Smile
Válaszol
Arról nem lennék meggyőződve, hogy ezt az eladó is tudta. Big Grin Meg a HV211 4 ohmos hangszóróval még kevésbé működik jól.
Válaszol
Na az lehet, hogy nem tudta, de tény, hogy működött és nem harsogott a magas.
Melyik lenne az a 20cm hangszóró a jelenlegi H2000 kínálatból ami egy ilyen kicsi (15l nettó) ládában jól szólna szerinted?
És ugye a DUO hangváltóban nem elkók vannak, hanem fóliák?
Válaszol
Jól szólni nem fog egyik sem, mert amelyiknek erősebb a mágnese, az ugyan érzékenyebb lesz, és nem emel ki mélyben, de cserébe az alsó határ is magasabb lesz. A kis zárt dobozokba HA20-484-et érdemes használni, de ide másféle váltó kell, legalább 1,5mH soros induktivitással. Ide már a DUO 70 váltó nem lesz jó, azt még az LB-hez ajánlottam.
Válaszol
Rendben, az LB is lesz benne, inkább csak érdekelt ha esetleg továbbfejleszteném.
Válaszol
Továbbfejlesztésnek elég egy mágnes a vasmag hátára. Smile
Válaszol
Mekkora és milyen mágnes? Sajnos domború a vasmag háta. Sad
Válaszol
Igen, az a rosszabbik vasmag, a széteső változat. Mágnesek itt találhatók: http://logotech.hu/index.php?module=term...3&csid=111
Amekkora ráfér. A jelenlegi mágnes átmérőjétől ne legyen nagyobb, mert azt fölöslegesen teszed rá.
Válaszol
Aham, és miben fog ez változtatni? Az általad ajánlott hangváltó maradhat ugyanaz? (Módosított DUO 70)

http://logotech.hu/index.php?module=term...11&start=6

Innen M3-M5 lenne jó rá, bár nem feküdne fel teljesen mert kicsi a belső átmérő a doborulathoz képest.
Válaszol
Rápróbáltam, az M6-os mágnes jó lesz rá, a váltó maradhat, csak annyi változik, hogy emelkedik a mélyközép érzékenysége, és nem emel majd ki annyit mélytartományban, jobban hasonlít majd a HA20-hoz.
Válaszol
Köszi, hogy megnézted.

Ilyen képet mutat egyébként a 3 hangszóró ebben a dobozban:
http://kepfeltoltes.hu/120111/Hsz_www.ke...es.hu_.jpg

Én nem látok számottevő eltérést, azon kívül, hogy a SAL kicsit mélyebben emel ki. Nem tudom ennek függvényében mennyire érdemes a mágnesbe bonyolódni. :?
Válaszol
Nana, azért nem igazán így néz ki a dolog. Smile

[attachment=98]
(kék a 484, lila a bolgár Orion, piros a SAL)

A mágnesnek mindenképp van értelme, attól függ, hogy megér-e neked annyit még ez a hangsugárzó.

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol
Az SPL ablakban nekem is ezt mutatja, a Gain ablak úgy vettem észre csak a plusz kiemelésre összpontosít az alap érzékenységhez képest.
Tény, hogy SPL módban jobban látszanak a hangszórók egymáshoz viszonyított érzékenységei.
http://kepfeltoltes.hu/view/120111/Hsz2_...es.hu_.jpg

Szeretném a legjobbat kihozni ezekből a hangszórókból és dobozból, de azon még elgondolkozok, hogy megéri-e a mágnes a befektetést. (Sajnos a postaköltség dobja meg nagyon.)

Közben ráakadtam egy megfelelő kondira:
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_al...67097.html

Jól tudom, hogy minden fóliakondi unipoláris?
Válaszol
Fehérváron még valószínűleg van olcsón SIE 4,7u/100V PP kondi, az biztosan jobb.

A hangszóróknál nem csak az érzékenységek a lényegesek, hanem a doboz+hangszóró teljes jósága is számít, ezen tud változtatni egy kompenzálómágnes.
Válaszol
Igen ám csak 1000Ft postakölséget kérnek 2db kondiért is, ami bőven nem éri meg.
Válaszol
Igen, az ajánlott és utánvétes levelek ennyibe kerülnek.
Válaszol
Pontosan mit változtat a hangképen ha a 2,2uF kondit 4,7-re cserélem a DUO 70-ben? A vágást módosítja? Erre nem találtam pontos választ még. Válaszodat előre is köszönöm.
Válaszol
Persze változik a keresztezes frekvenciája, alacsonyabbra kerül.
Válaszol
Sziasztok!

HA20-484-ből és HG2,5-639 -ből építettem zárt hangdobozt. A kersztezési frekvenciát 3kH körülire választottam, de lett ezen a frekvencián egy kis púp az átvitelben. Az lenne a kérdésem, hogy mi lenne a jobb választás, a mélyközepet lentebb vágni, vagy a magast feljebbről indítani?

Üdvözlet
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 161 Vendég