Hát itt van! Sok idő után, de kész lett!
Nagyon szépen köszönöm, Mindenkinek aki segített megtervezni : ).
Elnézést a rossz képminőségért, beállításért.
Sziasztok!
először is boldog újévet mindenkinek! új vagyok még itt de máris szeretnék némi segítséget kérni. A terv a következő lenne: 2 utas láda lehetőleg reflex kivitel 4ohm-os 310mm-es mélyközéppel és ehhez valószinüleg mnc nagy dóm sugárzó.. persze 1 ehhez illeszkedő hangváltóval..
nos a kérdés az milyen láda lenne a legoptimálisabb ehhez, a felhasználás jellege 2 irányú többségben a szobámban használnám, de hétvégente nem kizárt a házi bulis felhasználás tehát kisebb fajta hangosítás..
1 cascone cpa300b- erősítővel lenne hajtva a leendő láda pár..
szerintetek egyáltalán elképzelhető ezekből a hangszórókból ilyen jellegű ládákat építeni vagy nem lesz elég hangnyomása hozzá?
nézegettem mnc/sal sugárzókat de nem valami meggyőző hangjuk van üvölt inkább mint szól
tehát lehet-e ezekből a hangszórókból ilyen jellegű ládát építeni és ha igen milyen hangszóró és milyen láda illene hozzá..
előre is köszönök minden hasznos tanácsot és esetleg élménybeszámolót..
Üdv.: Molnár Attila
A 8 ohmos hangszóró adatlapján közölt dobozméretezés nagyjából megfelel a 4-esnek is, annyi kitétellel, hogy zártban nem ajánlott használni.
Kétutasként az a probléma, hogy olyan magas kellene, ami nagyjából 1,5kHz-től használható, az pedig mindenképp tölcséres, és drágább, mint a mélyhangszóró. Ha csak hangoskodni kell, akkor megengedhető magasabb váltási frekvencia is, 2,5-3kHz körül, de dómmal párosítani elég merész vállalkozás.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
tehát ha jól értelmezem, 3 utas kivitel felé kellene elindulni..
nos oké de itt lép életbe 1 hülye kérdés mekkora hangerőre hangnyomásra lehet számítani 1 ilyen hsz-tól?
házi bulis célra jó lesz? és nem lesz kissé sok a 2*160w rms 4Ohm végerősítő hozzá?
leegyszerűsítve pl szól akkorát mint pl 1 somogyi vagy esetleg mnc kevlár stb mély hsz?
A kínai hangszórókhoz képest biztosan hangosabb, a 160W-tal pedig úgy áll a helyzet, hogy nem kell a potenciométert maximumra tekerni.
Nem kifejezetten bulis célokra való, arra inkább a HA25(27)-451-es, vagy a 31-es gitárhangszóró (422G) a jobb, de ha Fehérvárról rendeled, mindkettőt dupla pillével érdemes kérni. Az árát nem befolyásolja, viszont a terhelhetősége egy kicsit több lesz.
köszönöm a megvilágosítást egyébként van 2 gyári ládám 4 utas hifi célú 250mm-es mélyekkel nos nem éppen bot hangú csak ugyebár a bulis célra kicsit kevés hangnyomással bír..
így inkább nagyobb átmérővel szimpatizálok..
lehet tőled is vételezni ilyen mélyeket esetleg?
Videoton 2 utas hangdobozt (Saphir I. kb 15 liter nettó) újítottam fel DTF-12 magassal és a somogyi 20 centis videoton hangszóróival (SBV-2020/4), HV211A hangváltóval.
Szerintem ennek a hangszórónak kicsi a láda (ergo gagyi a hangszóró), idegesítően búg néhány frekvencián és pontatlannak érzem a hangzását, ezért szeretném cserélni egy jobb paraméterekkel rendelkezőre. A költségvetésem elég szűkös, ezért jelenleg egy pár Orion HS hangszórót (LB 1031) szemeltem ki mélyközépnek.
Kérdésem, hogy miként fog szólni szerintetek ebben a dobozban, ezzel a hangváltóval?
shalafi és nálad mennyibe kerülne 2 db módosított ha 31es 4 Ohm-os kivitelben és ehhez mekkora reflex dobozt ajánlanál optimális hangoláshoz? 3 utas kivitel...
esetleg ehhez illeszkedő hangváltó...
jah és ha lehet ezt is dupla széllel az jól jönne.. aztán később kerül mellé 2db 15-18"-os mély úgyis azzal járok bulizni haverommal közösbe
előre is köszönöm válaszod és a tervet....
Vasskos, majdnem mindegy, mert a bolgár hangszóró LB1031 majdnem olyan rossz T-S paramétereiben és a mágnes gyengeségében, mint a Somogyi, csak középtartományban finomabb kicsit. Az eredeti hangszórók egészen másfélék voltak. Legalább egy kompenzáló mágnest fel kell ragasztani a vasmag alsó fedőlapjára (ha nem domború), az javít egy kicsit a helyzeten. A váltó biztosan nem jó semmire, egyrészt az univerzális váltók, mivel minden hangszóróhoz jónak árulják egyikhez sem jók igazán, másrészt a SAL váltók elég hülye értékekkel készülnek, fölöslegesen kiemelgetnek középtartományban, és az erősítőt gyilkoló impedanciaminimumokat hoznak be.
atex, nálam a textilszélű 31-es mélyközép 14000,-/db, a doboza általános felhasználásnál 50-60liter, 40Hz-re hangolva. Kb. annyit tud, mint egy Eminence Beta 12".
A pontos tervhez mindenképp mérni kellene a hangszórókat a végleges dobozban, és a háromutasat nehézsége meg a költségei miatt nem ajánlom, egy ilyen érzékenységű mélyhez kellene egy hasonló érzékenységű középhangszóró is, 93dB@1W körüli, jó terhelhetőséggel, az pedig még az optimista számítások szerint is +11 000,-Ft. Magasnak talán még kétútban is elmegy kompromisszumokkal egy ASD 1001, tölcsérrel a végén, háromutasnál pl. az Eminence APT magasai közül lehet válogatni.
Köszönöm a válaszodat, gondoltam, hogy sokkal jobb nem lesz, de remélem, hogy középtartományban tényleg észrevehető lesz valami, ugyanis az ének-gitár hangok nem igazán jöttek át a somogyin.
A kompenzáló mágnes mire való, eddig nem találkoztam vele. Illetve, hol tudnék beszerezni megfelelő hangváltót, ami nem káros az erőlködőre nézve?
A mágnessel az indukció növelhető, ezzel csökkennek a jóságok, és a kiemelés mélytartományban.
Váltót beszerezni egyben nem egyszerű, főleg olyat, ami pont megfelel a hangszóróidhoz, de így első ránézésre 820uH körüli soros induktivitás kellene a mélyközéphez, és a magashoz 3,3R soros ellenállás, aztán egy 4,7u × 330uH másodrendű szűrő. Ehhez eléggé hasonlít a H2000-nél kapható Duo 8/70-es váltó, csak ott a magasnál hiányzik a soros ellenállás, és a kondenzátor értéke 2,2uF.
Értem. És a duo 8/70 szerinted minőségi előrelépés lenne a SAL hangváltóhoz képest, úgy is ha nem pont az általad emltett értékű alkatrészekből áll? Érdemes lenne beszereznem a mostani helyett? Elnézést a sok kérdésért de ennyire nem ástam még bele magam a témába, és szívesen veszek minden tanácsot.
Mindenképp kevésbé veszélyes a DUO váltó. Egy kondenzátort kicserélni benne nem nagy feladat, de meg kell nézni, hogyan jársz jobban, ha alkatrészenként megveszed, vagy ha a kész 8/70-es váltót alakítod tovább. Esetleg a HV211-ben is vannak hasznosítható alkatrészek. Meg kell nézni.
Vannak itthon alkatrészeim, azzal nincs gond, forrasztottam már be 1-2 dolgot. Valszínűleg találok itthon az általad említett kondit is. A HV211-ben mindössze 2 tekercs és 2db 50V 3,3uF kondi van. A soros ellenállást pontosan hova kellene forrasztanom? 3,3"R" az pontosan mit jelent? Ohm?
Már minden világos, meg is rendeltem a duo hangváltót. És utólag (talán) azt is megértettem, hogy miért ajánlotta az eladó a 4 ohmos mélyközepet a 8 ohmos magashoz: mivel a 2 hangszóró érzékenység különbsége kb így volt szintezve. (beépített soros ellenállás híján) Szólj ha nagy badarságot írtam.
Na az lehet, hogy nem tudta, de tény, hogy működött és nem harsogott a magas.
Melyik lenne az a 20cm hangszóró a jelenlegi H2000 kínálatból ami egy ilyen kicsi (15l nettó) ládában jól szólna szerinted?
És ugye a DUO hangváltóban nem elkók vannak, hanem fóliák?
Jól szólni nem fog egyik sem, mert amelyiknek erősebb a mágnese, az ugyan érzékenyebb lesz, és nem emel ki mélyben, de cserébe az alsó határ is magasabb lesz. A kis zárt dobozokba HA20-484-et érdemes használni, de ide másféle váltó kell, legalább 1,5mH soros induktivitással. Ide már a DUO 70 váltó nem lesz jó, azt még az LB-hez ajánlottam.
Igen, az a rosszabbik vasmag, a széteső változat. Mágnesek itt találhatók: http://logotech.hu/index.php?module=term...3&csid=111
Amekkora ráfér. A jelenlegi mágnes átmérőjétől ne legyen nagyobb, mert azt fölöslegesen teszed rá.
Rápróbáltam, az M6-os mágnes jó lesz rá, a váltó maradhat, csak annyi változik, hogy emelkedik a mélyközép érzékenysége, és nem emel majd ki annyit mélytartományban, jobban hasonlít majd a HA20-hoz.
Én nem látok számottevő eltérést, azon kívül, hogy a SAL kicsit mélyebben emel ki. Nem tudom ennek függvényében mennyire érdemes a mágnesbe bonyolódni. :?
Az SPL ablakban nekem is ezt mutatja, a Gain ablak úgy vettem észre csak a plusz kiemelésre összpontosít az alap érzékenységhez képest.
Tény, hogy SPL módban jobban látszanak a hangszórók egymáshoz viszonyított érzékenységei. http://kepfeltoltes.hu/view/120111/Hsz2_...es.hu_.jpg
Szeretném a legjobbat kihozni ezekből a hangszórókból és dobozból, de azon még elgondolkozok, hogy megéri-e a mágnes a befektetést. (Sajnos a postaköltség dobja meg nagyon.)
Pontosan mit változtat a hangképen ha a 2,2uF kondit 4,7-re cserélem a DUO 70-ben? A vágást módosítja? Erre nem találtam pontos választ még. Válaszodat előre is köszönöm.
HA20-484-ből és HG2,5-639 -ből építettem zárt hangdobozt. A kersztezési frekvenciát 3kH körülire választottam, de lett ezen a frekvencián egy kis púp az átvitelben. Az lenne a kérdésem, hogy mi lenne a jobb választás, a mélyközepet lentebb vágni, vagy a magast feljebbről indítani?