shalafi66 Írta:Ha azonos fázisban, akkor 1-1,5k-nál van kioltás, ha fordítva, akkor meg magasabban, 3-5k körül, de az sem lényegtelen, hogy honnan hallgatod.
És eredetileg hogy kötötték? Fordítva vagy azonosan?
Olvasgattam a fórumot de mivel eléggé széthúznak a vélemények meg kell kérdeznem, mit mondotok.
Nekem van egy DC 2550 A hangfal párom.
Ezekben szeretném kicserélni az összes hangszórót.
Kértem erre egy ajánlatot a H2000-től, ami a következő lett:
"A hangváltót nem kell cserélni. A DC 2550 A hangszóróit is folyamatosan gyártjuk.
Mély HA25-451 6000Ft/db, közép HB10-427 2300Ft/db, dóm 2100Ft/db."
A kérdésem az volna, hogy szerintetek ez megállja-e a helyét. Pl.: nem kell hangváltó csere
Többen írtátok, hogy nem érdemes ezzel a hangfallal foglalkozni. Úgysem, hogy ezeket az új hangszórókat kapná?
shalafi66 Írta:Úgy emlékszem, azt szoktam írni, hogy a magas és középhsz cserélhető, a magasnál elég csak a pillét is akár, de ügyelni kell, hogy központos legyen.
A mélyhangszórót lehet javítani, vagy a kisebb, HA25-479-re cserélni, az eredetinek megfelelő 451-es rajzszámú ma már nem jó zárt dobozba.
A váltó a prelu B32 előtt egyik VT hangsugárzónál sem jó, de egy háromutasnál olyan bonyolultságú lenne rendbe tenni, hogy maximum soros ellenállásokkal szokás egy szintre hozni az érzékenységeket. http://forum.hangszoro.net/viewtopic.php?p=24070#24070
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Attilam Írta:A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.: Attila
Szia!
Elolvastam párszor a beírást, de nem igazán értem.
Én hiányolom az igazi kérdést, hogy mit is szeretnél igazán. Nem látom, hogy honnan indulunk és hova szeretnél érkezni.
1. Mi a kiindulási állapot? Van egy hibás/leégett/sérült/működő 2550 pár???
Ha működik, akkor mi a gondod vele? Mély/közép/magas tartomány vagy mi egyéb?
2. Ehhez szorosan kapcsolódna, hogy mit vársz el a módosítástól és mit vagy érte hajlandó kiadni.
Az egyetlen számomra kézzel fogható konkrétum az írásban a summ 20800 Ft az új hangszórókért, de hogy ezzel mi fog változni azt szerintem senki nem tudja most.
Én felújításpárti vagyok, de van teljesen átépített 2550-es párom is, de mivel ezt más csinálta, ezért csak annyit javasolnék, hogy az előttem hozzászóló shalafi tanácsaira figyelj. (Ő volt az a más, én pedig csak egy botfülű amatőr).
Ja és ennél kevesebb pénzért az express.hu-n Preludium B31-es pár is kapható, csak azért, hogy egy másik irányt is megnyissak.
És akkor lássuk a konkrét kérdést, hogy honnan és hová akarunk tartani.
Üdv.
Nekem van egy konkrét 2550-es párom amibe szeretnék új hangszórókat mert abba a hitben vagyok, hogy a H2000 hangszórók jobban fognak szólni, mint az esetleg felújított régiek.
A régieknek amúgy annyi bajuk vagy, hogy a gumi szél hiányzik a mélyből és a középből.
Igazából arra voltam kíváncsi, hogy ha kicserélem az összes hangszórót ú h2000-es típusokra akkor az szépen, jól fog szólni vagy nem. Illetve szükséges-e a gyári hangváltó cseréje.
Attilam Írta:A régieknek amúgy annyi bajuk vagy, hogy a gumi szél hiányzik a mélyből és a középből.
Ezeket szerintem inkább javítani kellene. Nem mindig érdemes komplett hangszórót cserélni és szerintem a 2550 pont ilyen. Mondjuk ebben én nem vagyok kompetens, mert nekem DC3011-esek vannak otthon. Azokban a hangszórócsere kifejezetten nagyot lendített a minőségen.
Szükségem lenne a Videoton DC 2050 E hangdoboz hangváltó kapcsolási illetve bekötési rajzára.
Előre is köszönöm.
Robi
Szia!
Gyorssegítségként egy általam kapott e-mailből kiemelve:
3db fekete vezeték, ezek a negatívok -
Piros, a mélyhangszóró pozitív szála +
Kék, a középhangszóró pozitív szála +
Sárga, a magashangszóró pozitív szála +
A váltóról képet és a fentieket ellenőrizni csak a hétvégén tudom, mert otthon van egy összeépítésre váró hangfalpár,
az itt működőt meg nem szedem szét.
Esetleg mások gyorsabbak és részletesebbek lesznek...
Mi történt a hangfalaiddal, hogy ilyen segítség szükséges?
Üdv.
Köszi a segitséget. Igy kaptam őket, hogy szét voltak barmolva. Szereztem bele hangszórókat, igaz nem videoton, de még nemlesz pénzem"eredeti" hangszórókra addig igy kell, hogy maradjon. Akkor a váltóról még annyit, hogy a sárga vezeték elött van egy ellenállás, akkor ő lenne a közép? Ha jól láttam akkor az egy 8.2MOhm 5 Watt Piros Remix ellenállás. Erre jön közvetlen sorban egy 4.7uF kondi, és a van egy tekercs is ami összeköti a kondi után a + és -polust. Szóval akkor ez a közép? A magasnál meg egy 2.2 uF kondi van. És semmi más. Ha igy jó akkor szerintem forditva kötöttem be. .forog.
Köszi a segitséget. Igy kaptam őket, hogy szét voltak barmolva. Szereztem bele hangszórókat, igaz nem videoton, de még nemlesz pénzem"eredeti" hangszórókra addig igy kell, hogy maradjon. Akkor a váltóról még annyit, hogy a sárga vezeték elött van egy ellenállás, akkor ő lenne a közép? Ha jól láttam akkor az egy 8.2MΩ 5 Watt Piros Remix ellenállás. Erre jön közvetlen sorban egy 4.7uF kondi, és a van egy tekercs is ami összeköti a kondi után a + és -polust. Szóval akkor ez a közép? A magasnál meg egy 2.2 uF kondi van. És semmi más. Ha igy jó akkor szerintem forditva kötöttem be. .forog.
(Utóirat: Akkor valami SAL-abb hangszórók vannak benne az eredetik helyett? A vaterán lehet találni néha eredetiket hozzá. Pl. most is vannak fent. Mély: HA 20-1018 8 Ohm; közép: HB 10-0818 8 Ohm; magas: HD 6,5-1018 8 Ohm)
Igen ezek azok. A mély az SAL SBV2020, a közép az Harman Audio, a magas is Harman Audio dóm. De ezek csak átmeneti hangszórók. De megnyugodtam mert akkor ezek szerint jól kötöttem be. Tennék fel róla képet, de mivel már csak a doboz Videoton, igy nem állja meg a helyét itt.
djrobaa Írta:Igen ezek azok. A mély az SAL SBV2020, a közép az Harman Audio, a magas is Harman Audio dóm. De ezek csak átmeneti hangszórók. De megnyugodtam mert akkor ezek szerint jól kötöttem be. Tennék fel róla képet, de mivel már csak a doboz Videoton, igy nem állja meg a helyét itt.
Szia!
Nekem is van otthon egy üres dobozpár, amihez már megvan a pótlás eredeti hangszórókészlet (peremezendő mélyekkel még).
De az összeszerelés előtt még Shalafitól ki kellene kunyerálni valahogyan az általa készített váltóMOD leírását. Valamelyik fórumban (nem itt) anno láttam egy általa felrakott átviteli görbét, ami egy váltómódosított DC2050-é volt. Az a közép és magas tartományban az általa átépített DC2050-em görbéje felett volt .sokk. (az egyforma mélyhangszóró miatt az alja az kb. megegyezett).
Az átviteli görbe képét lementettem, a fórum linkjét sajna nem. Azóta is piszkálja a fantáziámat az a görbe, mivel van még "gyári" DC2050 a családban, ami ezzel sokkal jobb lehetne... (pedig az átépítettben a váltómódosítás mellett a közép és a magas hangszóró is cserélve volt általa .?.).
Üdv.
[quote="GARFIELD13Szia!
Nekem is van otthon egy üres dobozpár, amihez már megvan a pótlás eredeti hangszórókészlet (peremezendő mélyekkel még).
De az összeszerelés előtt még Shalafitól ki kellene kunyerálni valahogyan az általa készített váltóMOD leírását. Valamelyik fórumban (nem itt) anno láttam egy általa felrakott átviteli görbét, ami egy váltómódosított DC2050-é volt. Az a közép és magas tartományban az általa átépített DC2050-em görbéje felett volt .sokk. (az egyforma mélyhangszóró miatt az alja az kb. megegyezett).
Az átviteli görbe képét lementettem, a fórum linkjét sajna nem. Azóta is piszkálja a fantáziámat az a görbe, mivel van még "gyári" DC2050 a családban, ami ezzel sokkal jobb lehetne... (pedig az átépítettben a váltómódosítás mellett a közép és a magas hangszóró is cserélve volt általa .?.).
Üdv.[/quote]
Nekem is az a célom, hogy eredeti állapotba hozzam a dobozokat. De ez pénz kérdése, ami most elég kevéske van ilyenre, de talán majd február elején már készen lesznek. Addig szólogat igy.
Alakulnak a dobozaim, már találtam bele gyári közép és magas hangszórót. HB10/0818 közép, HD6.5/0818 magas. Magasat már kicseréltem, és már igy szebbek a magas hangok, mint azzal ami benne volt eddig. Érdeklne engem, hogy Shala milyen módositásokat hajtott végre a váltón. Persze csak ha nem titok.
shalafi66 Írta:Igazából nem lényeges, mert az a váltó egy másik hangszórókészlethez lett kitalálva, így az eredetivel nem működne jól.
És azt megtudnád nekem mondani, hogy melyik kábel melyik hangszóróra megy? Kék és sárga? Garfield ugy irta, hogy a sárga megy a magasra, a kék a középre, de igy a magasnak elég fura hangja van, mintha közép lenne. Szerintem forditva kellene, de nemvagyok biztos benne. És akkor a magas elött csak egy kondi van, de ide nemkell egy tekercs a kondi után párhuzamba a +- polusra?
Nos az van, hogy akitől az információ származik, elfelejtette, hogy régen a VT-nél fordítva volt a színezés, és a közép kapta a sárga, a magas meg a kék/zöld madzagot.
Lehetne másodrendű szűréssel is használni a magasat, de akkor a váltó többi részén is igazítani kellene.
shalafi66 Írta:Nos az van, hogy akitől az információ származik, elfelejtette, hogy régen a VT-nél fordítva volt a színezés, és a közép kapta a sárga, a magas meg a kék/zöld madzagot.
Lehetne másodrendű szűréssel is használni a magasat, de akkor a váltó többi részén is igazítani kellene.
Üdv! Van egy Videoton DC 2050E hangfalpárom. Az lenne a kérdésem, ha az eredeti hangszórókat lecserélem H2000 hangszórókra, akkor érdemes-e a hangváltóhoz is hozzányúlni, vagy az eredetivel is jól fog szólni?
Igazán jól semmiképp nem fog szólni, de emiatt váltót cserélni fölösleges, mert nincs mire cserélni, újat kellene tervezni az új hangszórókészlethez.
Amit egyszerűen lehet kivitelezni az annyi, hogy a magas- és középhangszóró érzékenységét egy soros ellenállással csökkented, a mélyközéppel nagyjából egy szintre hozod.
Új vagyok ezen a fórumon.
Még 1982, ben vettem egy HiFi tornyot, amit darabonként válogattam ki. Akkor még nem voltak egy dobozból álló fél kilós HiFi berendezések
A tuner és az erősítő Videoton, a lemezjátszó Panasonic, a Magnó deck JVC. Ez egy igazi hifi torony. Ehhez vettem egy pár Videoton hangfalat. Ez egy DC2050E tipus. De már kb 20 éve nem használtam a tornyot.
65 éves fejjel nekikezdtem gitározni és erősítőnek a Videoton erősítőt és a hangfalakat fogtam be. De amikor beindítottam, nagyon erősen zörgő hangot hallottam. Levettem az előlapot és látom, hogy az alsó nagy hangszóró papírszéle hiányzik, az előlap aljában, szétmállva található.
A neten kutakodva találtam ezt a szervizet, ahol most javításon is van a hangszóró. Remélem javítás után ismét az eredeti, kitünő hangon fog szólni.
Olvasva a fórumot, látom, hogy ebben a dobozban nemcsak a három hangszóró van, hanem egyéb alkatrészek is. Mivel csak az alsó nagy hangszórót vettem ki és máskülönben is televan valami szöszös anyaggal a doboz, kérdem, hogy mit tartalmaz még?
Kösz
Rámtalált egy pár 2550a hangfal. Küllemre elég jó állapotban van, de vannak hibái. Szeretném rendbe tenni, ehhez kérem a segítségeteket. A magas hangszórók egyáltalán nem szólnak, a közép részen a habszél itt-ott kezd elválni. A mélyhangszórók egy fokkal jobb állapotúak, az egyiknek a peremén van egy repedés (nincs kétségem afelől, hogy rendszeres használat mellett ezek se fogják így sokáig húzni).
Mi az amit érdemes javíttatni vagy inkább cserélni? Shalafi66: kérhetek tőled javításra árakat (e-mailen), ahogy látom nálad jobban kevesen vannak képben?
Kösz előre is.
Membránszéleket lehet cserélni, és pillét is a magashangszórókban. A középnél ajánlott a csere, ha nincs már 100%-os állapotban az eredeti membrán vagy lengőcséve.
Shalafi66, kösz a gyors választ. Vállalod a javítását? Elküldeném a magasakat meg a közepeket is, ha látod, te jobban el tudod dönteni, hogy megéri-e javítani, vagy cserélni - rád hagyatkozom.
Ha ez így mehet, írd meg légyszives (akár magánban is), hogy hova kellene eljuttatnom a hangszórókat.
Sziasztok! Van egy pár DC 2050E hangfalam. Az egyiken a mély széle kezd porlani. Ahogy olvasgattam itt a fórumon, a dobozok jók, de a hangszórók nem érnek sokat. milyen hangszórókat ajánlotok belélyük? A hangváltó maradhat eredeti, vagy cseréljem inkább azt is a hangszórókkal együtt? Az erősítőjük egy Videoton EA 6383S.
Ezt örömmel hallom. A többi hangszórón nincs külsérelmi nyom, gondolom akkor azokat se kell bántani. A hangváltót érdemes átdolgozni, vagy maradhat az is eredeti?