A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Videoton DC2050E, Videoton DC2550A, Videoton DC3011A
A méréshez mennyire kellenek stúdió körülmények? El lehet ezt végezni itthon is, vagy komolyabb eszközök szükségesek?
Nem szeretnék hiába dolgozni, csak azért kérdezem.
A mérés elvégzéséhez mennyire van szükség stúdió körülményekre? El lehetne itthon is végezni?
Nem akarom feleslegesen kicserélni...
Válaszol
Impedanciát kellene tudni mérni pontosan 0,1-50 ohmig.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
(2012. 10. 01., 13:01)sohadani Írta: Biztos, hogy hozzányúltak már a mélyekhez. Jobban megnézve szerintem a membrán is cserélve lett, de erre nem esküdnék meg. Igényes munkának tűnik, persze nem látok bele.
A váltó deszkán van, nem néz ki "gányoltnak". Csinálok pár képet és felrakom őket, hátha láttok rajta valami hibát.
Itt vannak a képek. A mélyek eleje amúgy feketére van lefestve. Gondolom nem volt meg a díszkeret hozzá és hogy ne üssön el vagy nem tudom miért.

Szia!
Ez a lemezkosaras mélyhez való váltó, az alukosarasban nem ilyen van. A kettő közötti eltérésről a másik válaszadó tud nyilatkozni. :d Ilyen kivezetőszálhoz vajon milyen tekercs tartozhat? Angry
Én felesleges pazarlásnak tartanám erre másik perem felragasztását, inkább egy teljes javítás jelentheti a megnyugtató megoldást szerintem a mély esetében, a váltóval kapcsolatban meg a szagértő tud nyilatkozni.
Üdv.
Válaszol
Ilyenkor kérdezem én, hogy Big Grin ugyan nem mindegy, amikor gyárilag a középhangszóró ellenfázisban szólt a mélyhez és magashoz képest? Legalábbis a HFM által tesztelt alukosaras verzióban.

A kosarak értékéből persze ez nem von le, azok masszív darabok. Smile
Válaszol
Multiméterem van csak. Gondolom azzal nem igazán lehet pontosan.
Válaszol
Kicsit nehézkes, és kell még mellé egy hanggenerátor.
Válaszol
Üdv!

A 25-ös mélyeken valami torz hangot hallok a mély hangoknál. Főleg nagy hangerőnél. Mi lehet ennek az oka? Meg van szorulva a tekercs? Pl. ha lefogom egy ponton a membránt akkor megszűnik.
Válaszol
Hát ezt messziről nehéz eldönteni, de inkább a porvédő mögötti üregbe zárt levegő kompressziója ez a sima HA25-nél, ha kézzel mozgatva a membránt központos, és nem ér hozzá semmihez a cséve.
Válaszol
Pc-s hanggenerátorom van. Tud szinusz, négyszöget, háromszöget is és elég széles freki tartományban. Leírnád, hogy mit és hogyan kéne mérnem? Vasárnap lesz időm foglalkozni vele.
Válaszol
(2012. 10. 03., 13:56)shalafi66 Írta: Hát ezt messziről nehéz eldönteni, de inkább a porvédő mögötti üregbe zárt levegő kompressziója ez a sima HA25-nél, ha kézzel mozgatva a membránt központos, és nem ér hozzá semmihez a cséve.

De érdekes, korábban ezt sosem tapasztaltam. Gondolom a porvédő mögötti részbe zárt levegőt nem lehet onnét megszüntetni. Mindenesetre zavaró kicsit.
Válaszol
Lehet,hogy régen nem mozgott ennyit a membrán. Smile Ki lehet szellőztetni, akkor megszűnik a zaj, de a VT hangszóróknál ez nem volt szokás.
Válaszol
A DC2580-as hangfalba való mélyek ( HA25/1128 ) miben tér el a DC2550-be való ( HA25/1038 )-tól? Ha ilyet raknék a 2550-be módosítani kéne a váltón?
Válaszol
Elég nagy különbségek vannak. A mostaniak közül a -479 és a -451-es adatlapján figyelhető meg.
Válaszol
Sziasztok Videoton DC2550A hangfalaim vannak, mit tegyek, hogy a maximumot hozzam ki belőle? A választ előre is köszönöm.
Válaszol
(2012. 10. 09., 17:53)kerekgyartorichard Írta: Sziasztok Videoton DC2550A hangfalaim vannak, mit tegyek, hogy a maximumot hozzam ki belőle? A választ előre is köszönöm.

A hangerőpotit ütközésig tekered. :-D
Majd megismerkedsz a barátságos szomszédokkal. :-D
Kicsit konkrétabban kellene megfogalmazni, hogy mi probléma velük. :?
Bocs, de ez olyan magas labda volt, hogy kénytelen voltam lecsapni. :d
Válaszol
A hangerőpotit ütközésig tekered. :-D
Majd megismerkedsz a barátságos szomszédokkal. :-D
Kicsit konkrétabban kellene megfogalmazni, hogy mi probléma velük. :?
Bocs, de ez olyan magas labda volt, hogy kénytelen voltam lecsapni. :d
[/quote]

Annyi, hogy nem rég vettem és teljesen elvannak öregedve benne a hangszórók, ezért inkább ahelyett, hogy mindig cserélném azt ami elromlott arra gondoltam, hogy teljesen felújítom, és gondoltam megkérdezek itt egy szakit, hogy milyen összeállítást ajánl ami a legjobb teljesítményt/minőséget adja.

Válaszol
(2012. 10. 10., 6:53)kerekgyartorichard Írta: Annyi, hogy nem rég vettem és teljesen elvannak öregedve benne a hangszórók, ezért inkább ahelyett, hogy mindig cserélném azt ami elromlott arra gondoltam, hogy teljesen felújítom, és gondoltam megkérdezek itt egy szakit, hogy milyen összeállítást ajánl ami a legjobb teljesítményt/minőséget adja.

Szia!
Tessék kicsit visszaolvasni. Ha csak egy lapot visszalépsz és a 719-722 hsz. elolvasod már jóval előrébb vagy, de érdemes még olvasgatni visszafelé csipegetni az információkat.
Induljunk lentről:
Mély. Elöregedni a habszél szokott, ha a membrán OK, akkor csak habszélcsere kell.
http://hangszoro.net/index.php/javitas
Itt látod, hogy hol és mennyiért lehet.
A középre inkább cserét javasolnak más hozzáértőbbek, nem a habszélcserét (én az eredetiket tartottam meg, de ízlések és pofonok). A cseredarabot visszaolvasva megtalálod és a javasolt ellenállásértéket is hozzá.
A magasban elég lehet egy pillecsere ha nem szól, de erre cserét is javasolnak + ellenállás beépítését.
Röviden ennyi. És jó zenehallgatást kívánok majd vele.
Üdv.
Válaszol
Shalafi tudnál segíteni abban, hogy hogy mérjem ki a mély hangszóróimat, amikről korábban beszéltünk? A hétvégén van időm velük foglalkozni.
Válaszol
Elég nehéz részletesen leírni egy impedanciamérés menetét ide a fórumba, a legegyszerűbb verzió az, hogy sorba kapcsolsz egy ellenállást a hangszóróval, és a hanggenerátor frekvenciájának emelése mellett nézed egy multiméterrel a hangszóró kapcsain eső feszültséget. Ahol ez a legnagyobb mélytartományban, ott van az alaprezonancia, ennek a frekvenciája első körben elég is lesz.
Válaszol
Kicsit átdolgoztam egy DC 2550 párt, a kiindulási állapotból végül egészen szép eredmény született (persze a hangszórókhoz mérten):

Alapállapot égett magassal, eredeti, de javított középpel és méllyel:
[attachment=176]

Újraváltózva H2000 pillével:
[attachment=177]

Még egy kis módosítással és saját gyártású pillével:
[attachment=178]

Végül apró módosításokkal csak sikerült elérni oda, hogy az lett a valós átvitele, mint amit annakidején rárajzoltak a címkére a Videotonnál. Big Grin
[attachment=179]

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol
(2012. 10. 27., 20:39)shalafi66 Írta: Egyébként viszonylag egyszerűen kezelhető a DC 2550, 3-4 alkatrészbe került elérni a fentieket.

Akkor most több korában érdeklődő nevében is szeretném kérni ugyanezt a DC2050E-hez. :-D
Bár ott nehezebb lesz a pillecsere:-)))
Válaszol
Hát valóban, ennek több akadálya is van. Smile Az első és legfontosabb, hogy nincs DC 2050-em (sem). Smile Ez a 2550 is csak javításra került hozzám.
A 2050-nél egyébként annyiféle a változat mélyre (eredeti javított, kínai habszélű, HA20-484-re cserélt, stb.) és magasra (eredeti, vagy valahogyan javított, H2000 magas, PSS, stb.), hogy nem is tudom, hogy lehetne valami egységesen használható váltót kitalálni. Most melyikhez méretezzem? Smile
Válaszol
Nekem van 2050-em. És így neked is. Gyári kivitelben.
Válaszol
Micsoda szerencse. Smile Akkor majd ránézek egyszer.
Válaszol
Csak egy kicsit autózunk hozzá. Smile
Válaszol
2050 nekem is van.
de egyikben a mély másikban a magas megdöglött.
kb vagy 3 éve áll a garázsban, megnemtudom mondani miért nem dobtam ki vagy tüzeltem el.
Van egyébként ebbe való hangszóró készlet?
Mármint mély, magas és közép ami a meglevő dobozba a meglevő váltóval működik ?esett már meg hogy megvették volna, ha rendesen működne.
kiváncsi vagyok mennyiből lehet-ha lehet- pótolni a hangsugárzókat benne, még a végén kiderülhet hogy nyerészkedhetek is rajta.
Válaszol
Méretben azonosak vannak, webáruházban megtalálhatók. Illetve ez eredeti hangszórókat meg lehet javítani, ha szimpatikusabb a 25 évvel ezelőtti állapota. Smile A váltó annakidején sem volt egy kritikus pont.
Válaszol
(2012. 10. 27., 14:29)shalafi66 Írta: Elég nehéz részletesen leírni egy impedanciamérés menetét ide a fórumba, a legegyszerűbb verzió az, hogy sorba kapcsolsz egy ellenállást a hangszóróval, és a hanggenerátor frekvenciájának emelése mellett nézed egy multiméterrel a hangszóró kapcsain eső feszültséget. Ahol ez a legnagyobb mélytartományban, ott van az alaprezonancia, ennek a frekvenciája első körben elég is lesz.
Köszönöm! Szerdán megyek haza és kipróbálom. Az általad készített váltó módosításai publikusak? Ha igen, kérlek mutasd be.
Válaszol
A váltó nem titkos, csak a gyártás eltérésein múlik, hogy ilyen lesz-e. Más hangszórókkal valószínűleg másképp fog működni.
Válaszol
Nem sikerült megmérnem az alaprezonanciát...
Ennek ellenére próbaképpen mégis kicseréltem a membránszélt H2000 által gyártottra és láss csodát, megjöttek a mély hangok is. Jövő héten megvezem a másik oldalra is.
Köszönöm a segítő hozzászólásokat! Smile
Válaszol
Megtudná valaki mondani, hogy az alábbi tekercsek videoton hangfalból milyen értéket képviselnek?
110
112
125

Elvileg a 112. 820mh találtam a többire is kíváncsi lennék!
köszönöm!
Válaszol
560, 820, 390uH Nem milli, hanem mikro.
Válaszol
Üdvözlet mindenkinek.

Nemrégiben lettem tulajdonosa egy párDC2550A-nak. Szokásos mély és közép szétrohadt szélekkel, illetve az egyik magas is le volt égve. H2000 ből rendeltem széleket és magashoz tekercset. Egy barátomnak ugyan ilyen tipusú hangfalai vannak, azokat is én javítottam ugyan ezekkel a hibákkal. A problémám a következő.
Az én hangfalaim hangja az övéhez képes elviselhetetlen. Üvölt a közép az övéhez képest, talán a mélyek is kicsitt gyengébnek tűnnek. (Természetesen egymás mellé rakva ugyan abban a szobában, nem külön helyen halgatva.) Ami nekem furcsa volt a hangfalamban az az, hogy a hangszórók nagyon vékony merev vezetékkel voltak bekötve a hangváltóba. Nem tetszettek ezért vezetékeztem. Kérdésem az lenne, hogy minden hangszóró azonos polaritással volt e gyárilag bekötve, mert arra az egyre nem figyeltem. Esetleg lehet e más baj, vagy ellenállás bekötéssel kellene gyengítenem a közepen?
Válaszol
Az eredeti váltó nem meghatározó, azzal inkább csak erősödtek a hangszórók hibái.
Válaszol
Shalafi.
Ennek az átdolgozott dc2550 váltójának kapcsolási rajzát elkérhetném vagy James Bond szintű titkosítás jellemzi (ha elárulod akkor meg kell, hogy ölj Big Grin ) ?

Hangfal jellemzői:
Mély gyári h2000 széllel felújítva, közép és magas teljesen újak szintén h2000től, kb 2 éve lett vásárolva.
Mit követsz el a magassal, hogy ilyen szép lesz a vége?
Köszi.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 5 Vendég