A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OFF-tanoda
A digit mikrofon végül is egy hagyományos mikrofon analóg digitális átalakítóval meg soros interfésszel. Kapszulában pont nemrég láttam ilyet, de már kiesett a fejemből, hogy hol is láttam. Szerintem a legtöbb cég (pl. Panasonic) gyárt ilyen kapszulát, de a google tartalmazza a részleteket.Smile

Elég nagy hangerőnél előbb-utóbb minden hangszóró digitálissá válik.Smile

// Grat. a 100. hozzászóláshoz. Smile
Válaszol
Nincs ott AD-konverter, mindenhol egybites delta-szigma átalakítóról írnak, ahhoz meg elég egy D-tároló és egy komparátor. Az órajelet kívülről kapja, hogy ne kelljen még egy kvarcot is beleintegrálni a kapszulába, hiszen egyből háromszor akkora kapszula kellene.
Egy becsületes AD-konverter elé kellene egy mintavevő-tartó áramkör, az elé meg egy legalább ötödfokú aluláteresztő szűrő.
Válaszol
--------------------------
Nem a delta-szigma átalakítást akartam leszólni, mert volt olyan, hogy munkaidőben egy 16 bites késleltető-zengető AD-DA konverterét fejlesztettem, munkaidő után pedig a konyhaasztal sarkán ugyanezt hefteltem delta-szigma modulátor/demodulátorral. Hangilag az utóbbi nekem jobban tetszett, bár a másik is korrekt volt.
Válaszol
Nem hisztek nekem brühühü! Van digitális hangszóró, olvastam neten brühühü! Van a két x300 és a meridan m6. Mindkettőt digitális hangszórónak nevezik mert (üljetek le mert ez most durva lesz) usb-ről hajtható! Big Grin Na mindegy, ez egy ilyen szakma. Mindig érik a zembert meglepetések. Wink
Válaszol
Újságírók írták, mi? Azt meg Darvas László óta tuggyuk...
Válaszol
Smile Akkor jól fogalmazott, azóta a világ legjobb tördelője lett. Big Grin
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Van ez az új tudomány ami olyan mint az atomtudósoké csak ez nem a atommagok hasadásával hanem a tudatéval foglalkozik .... Szeretem mert a harmadik csimpánz lassan bukik és ennek fényes bizonyítéka az újságírói szakma, annak állapota.
Válaszol
(2012. 12. 10., 23:33)Wagnerur Írta: Nem hisztek nekem brühühü! Van digitális hangszóró, olvastam neten brühühü! Van a két x300 és a meridan m6. Mindkettőt digitális hangszórónak nevezik mert (üljetek le mert ez most durva lesz) usb-ről hajtható! Big Grin Na mindegy, ez egy ilyen szakma. Mindig érik a zembert meglepetések. Wink

http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_speakers

hmmm..
.angyal.
Válaszol
Sziréna-zümmer. Szól-nem szól.
Válaszol
Van azért mit finomítani ezen a gyakorlatilag nem létező dolgon:

Idézet:Intractable problems

The complexity and thus cost are both high compared to standard moving coil speakers.

The efficiency of speakers operated at ultrasonic frequencies is low, wiping out any efficiency gain in the amplifier.

Practical speakers demand production of fairly high volumes from fairly small cabinets, a combination that is difficult to achieve using ultrasonic speaker drivers.

Full removal of ultrasonic output is impractical.

The large number of required speaker and amplifier elements reduces system reliability significantly

Other more modern approaches to high efficiency, particularly class D amplification, work much better and at much lower cost than digital speakers.
Kicsit hasonlít a Wankel motor fájdalmára csak az kicsit reálisabb.
Jobb lenne csak szar. Működhetne de csak kicsit. Hatékonyabb csak az előállítása nem az. Ojjjanez mint a perpétummobile.
Válaszol
de.. mi a baj a wankel motorral??

Válaszol
Én nem értek a motorokhoz, de ebbe mintha be lennének építve az időzített megállás okai. Big Grin
Válaszol
nem bevásárlókocsiba lett kitalálva.
ott ahova való jól teljesít.
Válaszol
Már 30 évvel ezelőtt (meg a régi görögök is) digitális hangszórót építettek a digitális órákba, ami aztán igazán digitális volt.
Hangerő csak 1 vagy 0, viszont pontosan ébresztett.
A családom, mert én nem ébredtem fel rá.
Hogy kapcsoljammáki, mer ők nemtuggyák!
Válaszol
Talán rossz volt a kommunikációs csatorna. De a cél teljesült, nemde? Smile És ha már egy bit megvan, a többi 15 csak elszántság kérdése. :-D

(2012. 12. 13., 23:04)DMG Írta: nem bevásárlókocsiba lett kitalálva.ott ahova való jól teljesít.
Talán ezért álltak le a gyártásával. Big Grin Sokat fogyaszt, megbízhatatlan, és hamar eléri a vég. Tökéletes kombináció, csak sok volt mellé a garancia. A gyártónak.
Válaszol
tévedés.
audi is fejleszti őket, a hibrid autóikba akarják tenni.
a1-etron. ez a neve a tütünek.
megbízahtóság, 91 ben a Le Amns 24 órás versenyen nyertek vele.
sok dugattyús motornak nemigen sikerül a táv.

a helyzet az hogy a belsőégésű motorokat fejlesztik kb. 1890 (? ponosan nem emlékszem) óta, ehhez képpest a wnakelt pedig talán valamikor 1920-30 közt találták még csak ki.
nem volt értelme nagyon erőlétetni a dugattyús motorok mellett, főleg a diesel trend óta.
így sokkal kevesebbet foglalkoztak vele.
ennek ellenére modern anyagokkal az élettartama egy wankel motornak hoszabb lehet mint egy dugattyús motornak. És sokkal egyszerűbb a gyártása is, kevesebb alkatrészt tartalmaz. Nincs vezérmű, nincsen vezérműtengely sem. Nincsen összekötő rudazat sem.
Fogyasztás terén nem muzsikál jól, legalábbis a mazda fejlesztésere ez biztos igaz.
ugyanakkor már a 70 es években a rolls royce (http://www.flickr.com/photos/retromotori...otostream/) próbálkozott diesel üzemű wankel motorokkal.
közel sem kizárt, sőt igazából roppant valószínű hogy lesz még élettere a wnakel motoroknak.
a mazda sem állt le a fejlesztéssel amúgy.
http://www.telegraph.co.uk/motoring/news...gines.html
éppenséggel kisfogyasztású motorokat fognak belőlük csinálni.
Reális elképzelés, a wankel motor nemcsak belsőégésű motorként működhet, hanem külső égésűként is. Megkockáztatom hogy idővel a hidrogénüzemű motorok úttörője lesz, külsőégésű motorként.
Válaszol
Lehet, sokan tévednek, naponta többször is. :-D
Válaszol
(2012. 12. 14., 21:49)shalafi66 Írta: Lehet, sokan tévednek, naponta többször is. :-D
Itt van például ez a sündisznó...
Válaszol
"A tető ötvened része számít egy monitornak, amely 2,1 millió izzóból állt. Négy izzó adott egy színes képpontot. Az utcán végig hangszórók ontották a zenét. 32 független számítógép irányította az egészet. Érdekesség, hogy egyedi fejlesztésű, speciális szoftverrel torzítják a vetített képet, hogy az emberek lentről síknak és tűélesnek lássák.

2001-ben felújították a hangrendszert, és 220 hangszóróból 550 000 watt teljesítménnyel szól a kísérőzene. Az izzók állandó karbantartást igényeltek (a legdrágább cseréje 15 dollárba került darabonként), és sokat is fogyasztottak. Ezért 2004-ben az LG az egészet lecserélte 12,5 millió LED-re, amely nagyobb színfelbontást is lehetővé tesz. Ezeket már csak 10 komputer vezérli egy központi helyről. A fejlesztés 17 millió dollárba került."

http://toochee.postr.hu/a-vilag-legnagyobb-kepernyoje/

bakker, még a végén kiderül hogy a spontán hülye ötleteim mind léteznek a valóságban.
na ha valami, akkor ez elborzasztó. Big Grin
Válaszol
"Négy izzó adott egy színes képpontot."

R, G, B - és mi a negyedik? Fekete? Mert abból a 3-ból kikeveredik a fehér Smile
Válaszol
neeem, sárga.
http://en.wikipedia.org/wiki/Quattron

rossz az elképzelés, nem azért találták ki hogy a színhűség jobb legyen.
huzzál paintben egymás alá függőlegesen 3 vonalat.
pirosat, kéket, ződet.
a legvékonyabb vonalat használd.
azt fogod látni hogy sose fognak egyvonalban lenni, sem sima crt sem lcd sem plazma készüléken. Elvileg a sárga csatorna segít abban hogy ez a fajta torzulás enyhüljön a nem "tiszta" alapszínek esetében. (nyilván ry gy by 1:1 nél a legjobb a hatás amíg teli r g b nél nincsen jelentősége).
Válaszol
Működik, ha nem a szemem káprázik. (Miután letisztítottam a laptop képernyőjét, úgy látszik néha nem árt.Smile) Minél nagyobb a különbség a két szín között, annál nagyobb a látható differencia.
Mondjuk a +1 színpixel miatt rosszabb lesz a felbontás, ha a pixelek mérete nem változik.
Meg olyasmit ír a wikipédiás oldal, hogy az RGBY jobban tükrözi az emberi színlátás sajátosságait, de ezt nem értem, mivel csak 3 féle színérzékelő sejt van az emberi szemben, ami pont az RGB.
Válaszol
Nekem pl. az A59-es PHI CRT is sok már néha. Kellene a fenének ekkora felületű megjelenítő.

Nem is beszélve az 550k-t 220-szal elosztva darabonként 2500W-os "hangszórókról". Big Grin Jobbfajta grillezős mikrók sem fogyasztanak ennyit.
Válaszol
kb úgy műxik mint az anti-aliasing.
ha lenne sugározva ilyen adás akkor szavaznék rá, de nincsen.
gondolom nekik azért kellett mert dögnagyok a pixelek és ez a hiba durván kiütközne nagy felületen. egészséges kompromisszumnak hívnám nagy kijelzőknél.
a szem pedig rejt még titkokat, pl. van nekem is olyan ismerősöm aki érzékel infravörös fényt. távkapcsoló ledjét ládja villogni. Pediglen az infra.
nem ritka dolog.
durván 1% a az embereknek tudna az említett hiba kiszűrésén kívül egyébb előnyös dolgot látni a 4 vagy 6 szines képaloktásban.

RGB az elfogadott monitorok és tévék körében, CMY+k pedig nyomtatásban.
de volt hexachrome is , szintén a nyomdás iparban.
nem esküszöm meg rá de lehetséges hogy volt monitorban is CMY+k.
Válaszol
(2012. 12. 14., 22:11)DMG Írta: bakker, még a végén kiderül hogy a spontán hülye ötleteim mind léteznek a valóságban.
na ha valami, akkor ez elborzasztó. Big Grin
Szerintem a spontán hülye ötletek viszik előre a világot. Néha működnek néha pedig rávilágítanak olyan megoldásokra melyek jobbá tesznek dolgokat. Az ötlettelen emberek akik fékezik a világot. Wink
A Wankel egy jó ötlet, de jelenlegi eszközökkel nem lehet tömeges létjogosultsága. Anyaghasználata drága ezért a fajlagos költsége a jobb hatásfok ellenére is rossz. A gyártása valójában veszteséges, erről a Mazda is több alkalommal nyilatkozott. Természetesen az RX széria sikere (ami nem kis mértékben felfújt lufi) kétségtelen. Ha valós áron adná a Mazda senkinek sem kellene mert azért a pénzért nagyobb hype-al rendelkező vasakat lehet kapni. Szóval JELENLEG bukta a Wankel.
Nem azt állítottam, hogy soha nem lesz digitális hangszóró, hanem azt, hogy jelenleg nincs, és megfelelő technológia sincs hozzá.
Válaszol
Nem jó a wankeles hasonlat, az legalább a gyakorlatban létezik, míg a digitális hangszóró csak a wiki lapjain, ami még elméletnek se tekinthető (bell lab ide vagy oda).
Érdekes az egyik legnagyobb problémájára nem tér ki az oldal: hanghullámokat összegezni térben nem ugyanaz, mint elektromosan valamilyen DA átalakítóval összeadni a biteket. Max. egy pontban lehetne előállítani így a kívánt hangot, de a tér nagy részében biztos nem.
Persze lehet rá technológiát kitalálni, de ez már nagyon a ló túlsó oldala. Ennél az is egyszerűbb, ha valaki agyhullámok segítségével hallgat zenét.Smile
Válaszol
Végülis elvileg létező volt az 5.1-es hangszórópanel is 254db hangszóróval, és megfelelő irányítottsággal a helyiség visszaverődéseit használva, hasonlított egy kicsit az 5db hangsugárzóra. Smile
Válaszol
(2012. 12. 15., 12:54)Wagnerur Írta: Nem azt állítottam, hogy soha nem lesz digitális hangszóró, hanem azt, hogy jelenleg nincs, és megfelelő technológia sincs hozzá.
Pedig nem ügy: 16 vagy 24 lengőtekercset föltekersz egy csévére, és kész is. Smile
Válaszol
Ez már egy egészségesebb lépés a digitális hangszóró felé. Persze azért a helyi értékek szerint kikalkulálni a tekercsek paramétereit.... B*L alapján + plusz a tekercseknek ugyanolyan legyen a relatív impedanciamenete (frekvenciaátvitel megegyezzen), meg ott vannak a fránya elektromágneses csatolások a tekercsek között...Smile
Válaszol
Naigen, mágnes nélkül az a tekercs nem szól. Viszont manapság még egy lengőcséve és egy mágneskör is képes gondokat okozni a hangszórógyártóknak. Smile
Válaszol
http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/suli/3581/keziras

WTF faktor megvolt.
fekszem az ágyon a drágámmal, nézzük a Dextert.
hatodik évad, elég jó sorozat.
A rész végén vágta hozzám ezt a linket.

Teljesen ki van borulva, szerinte ez abnormális, mi lesz ha valami oknál fogva nem lesz min gépelni? elveszik az írás örökre?

én nem vagyok sietős ember, a következő rész alatt azon gondolkoztam mit feleljek neki.
aztán...
mondom neki,
gondold el, nem is olyan régen még kőtáblákra véstek.
Szerinted mekkora ehetett a felháborodás amikor kőtábla vésés helyett ..
papiruszra írtak tintával?
Biztosan akkor volt egy pár, olyan mint mi, akik egy szép este alkalmával éppen NEM laptopon sorozatot hanem élőben mondjuk egy jó vasárnapi (haha, nem is volt akkor még vasárnap) kivégzést néztek, és azon tanakodtak mi lesz most hogy nem tanítják a kőtáblába vésést, csak a papiruszra írást tintával.

megállapodás az ha két -általában de nem feltétlen ellentétes- vélemény eljut egy olyan pontra ami nagyjából félúton van a kettő közt s ott megállapodik.
na mi abban állapodtunk meg hogy kezdünk mi ehhez túl öregek lenni.
Válaszol
Amikor még kőtáblára, meg papiruszra írtak, az emberek 99%-a teljesen analfabéta volt, szóval nem lett volna túl nagy az ellenállás. Smile
De nem értem az amerikaikat. Nem a touchpad a jövő, amire (vagy amin) írni is lehet? Inkább pont az írást kéne tanítani, gépelést meg egyedül is meg lehet tanulni, ahhoz nem kell tanári segítség.
Biztos valami lobbi van a háttérben. Big Grin
Válaszol
ez igaz lehetne az akkor papirusz gyártókra is Big Grin

gondolkodtam ezen a dolgon amúgy.
kb 10 éve amit kézzel írtam az mind aláírás volt.
azonkívül mindent gépeltem , és vagy 5 éve csak szerződést és adópapírt láttam nyomtatva, abból sem mindet.
Továbbmegyek, sok könyvem van és vásárolok is könyveket, de.. ami megvan azt is letöltöm és általában monitorról olvasok.

igazából majdnem minden idegszálam azt mondja hogy hülyék ezek az amcsik, másrészt a gyakorlati tapasztalatom azt mutatja hogy lassan tényleg eléggé felesleges írni kézzel.
van egy traktorom amihez a gépkönyvet vellanyos formában adták, elektronikus a robbantott rajz is. teljesen 3d, pörgethető forgatható, széthúzható, stb.
egyszerű gépelemeket amiket pótolni kell vagy 3 éve számítógéppel rajzolom meg a fiúknak akik az alapján gyártják le. (erdőben nincsen olyan ami ne törne el, mindennapos hogy valami elpattanik. beleértve a 20-as acéldrótköteleket.)

nemtudom mit kezdjek ezzel, zavaró hogy nemtudok egyoldalúan érvelni sem ellene, sem mellette. persze, akik nem állnak jól anyagilag honnan szerezzenek laptopot az iskolás kölöknek. de.. ha a tankönyveket is elektromos formában kapják, és gépelve adnak be mindent nem kizárt hogy megtérülő befektetés mire a lurkó kijárja az iskolát.
de kérdés az hogy szükséges tudás e a kézzel írás, vagy nem ?
én nem vagyok elégedett az iskolákkal.
nem jártam ki a technikumot, egy év után rájöttem hogy értelmetlen.
főiskola szintén zenész.
abban látom a problémát hogy.. a tananyag túl szétszórt.
ha elmegy valaki szakmát tanulni ahogy énis tettem egy rakás teljesen anyagidegen dolgot is a nyakába varnak. Műszaki infós voltam főiskolán. Minek nekem makro meg mikro ökonómia, meg még sorolhatnám.
ugyanígy, érettségi alatt szabadon választott írót kellett bemutatnom.
nosza bátran Rejtő Úrra esett volna a választásom de az nem volt nekik jó, mást kellett előkapnom. Amit mai napig sem értek, ikonikus figura. Most meg Terry Potter a kötelező.
Jó persze a páluccai fiuk förmedvénynél minden jobb. a gittegylet ami azért volt nagyszerű mert semmi de semmi értelme nem volt, az őr aki éjjel lövészárkot ás hogy a betolakodók mégjobban érezzék magukat, mindezt úgy hogy neki az állása az lett volna hogy kívül tartson mindenkit.. a kimagasló magyar nyelvhasználat (a "grund" nagyon szép magyar szó ami semmiféle sváb befolyást nem mondhat magáénak)..
szóval vannak bajok, változtatni kell a tananyagon én úgy látom.
gyakorlatiasabb oktatás az álmom.
ebből a szemszögből a kézzel írás valóban mellőzhető is lehet lassan,
de.. annyi minden más van ami felesleges. (kalapácsfej reszelés, alátét gyártás hidegvágóval.. wtf...)
de hogy az usákok miért pont az írással kezdik ezt a folyamatot, és nálunk miért a terry potterrel, azt nem értem.
Válaszol
.fail.
Válaszol
(2012. 12. 15., 21:27)DMG Írta: megállapodás az ha két -általában de nem feltétlen ellentétes- vélemény eljut egy olyan pontra ami nagyjából félúton van a kettő közt s ott megállapodik.
na mi abban állapodtunk meg hogy kezdünk mi ehhez túl öregek lenni.

Így hirtelen a link megtekintése nélkül csak egy nagy pirospont ezért az utolsó gondolatmenetért. Mondjuk ne írjuk le magunkat teljesen, a tapasztalatot át lehet adni a fijataloknak. z írás még nagyon sokáig élni fog, remélem. Bár elég ronda a kézírásom. Lehet nekem nem kellene ilyet örökül hagynom az utókorra. Big Grin
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 37 Vendég