A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SUB
Én még szubnál nem láttam, de nem is értem, miért kéne a középtartományt körbesugározni.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Megérteni nekem se sikerült. Csinált valaki egy pírleszt valamelyik fórumon, a hasonló kialakítású Yamahája helyett, ott láttam.. Na mind1, akkor nem foglalkozom vele.
Válaszol
Elkészült a doboz nagyjából, de a reflexcsövet természetesen elrontottam Smile
Az aljára tettem, és a kijárat előtt egyből megtörve, majd úgy halad az előlapon belül felfelé.
Beleraktam egy 200-as hangszórót, a csőátmérő jóval nagyobb a szükségesnél (150x35 mm), a szélei le is vannak törve, de borzalmas szélzaj van.

Jól sejtem, hogy át kellene építeni úgy, hogy a megtörés minél távolabb legyen a kijárattól?

Így néz ki, valamiért nem megy a képfeltöltés ide.
Válaszol
Érdekes, én most töltöttem fel képet egy-két perce.

Erről meg kéne kérdezni fdsa-t, ő könnyebben vágja rá a megoldást sztem, de elképzelhető, hogy a forduló miatt zajong.
Válaszol
(2011. 04. 18., 17:00)shalafi66 Írta: Erről meg kéne kérdezni fdsa-t, ő könnyebben vágja rá a megoldást sztem, de elképzelhető, hogy a forduló miatt zajong.
Szinte biztos, hogy a forduló miatt zajong.
A függőleges csőszakasz felező magasságában lesz az egyik sebességmaximum, oda merőlegesen be kellene erősíteni egy lécet, hogy a keresztmetszet kb. a felére csökkenjen abban a síkban.
A másik veszélyes pont a kilépőnyílás, annak is a felső, belső éle. Ez elé az él elé kellene egy másik léc, vagy pedig a kilépőnyílással szemben elhelyezett 45 fokos terelőlemezt jelentősen meg kellene növelni, hogy még a kilépőnyílás magassága fölött elkezdje csökkenteni a cső keresztmetszetét.
Válaszol
Egészen biztos, hogy a forduló miatt zajongott, ugyanis a kevesebb gondolkodást igénylő megoldást választottam: átraktam a csövet, hogy félúton legyen az egyetlen megtörés.

(2011. 04. 18., 22:52)fdsa Írta: A függőleges csőszakasz felező magasságában lesz az egyik sebességmaximum

Akkor valamit rosszul tudok.
Középen nem nyomásmaximum van, ami miatt megengedett csökkenteni a keresztmetszetet?
Válaszol
(2011. 04. 19., 8:43)Szász László Írta: Akkor valamit rosszul tudok.
Középen nem nyomásmaximum van, ami miatt megengedett csökkenteni a keresztmetszetet?
A cső mindkét végén keresztmetszet-ugrás, tehát reflexiós pont van. Az általánosan elfogadott rezgési mód mellett kialakulnak olyan módok is, amikor a nyitott végről olyan fázisban verődik vissza a hullám, mintha a cső vége zárt lenne. Ez a belső geometria és a gerjesztő hullám függvénye.

Valószínűleg nálad a teljes cső hosszában csökkenteni kellene a jósági tényezőt a csőfalra ragasztott filcréteggel vagy a teljes keresztmetszetet elfoglaló szivacsbetéttel. Köztes megoldásként próbálkozhatsz "tojástartószivaccsal".
Válaszol
(2011. 04. 19., 8:43)Szász László Írta: Egészen biztos, hogy a forduló miatt zajongott, ugyanis a kevesebb gondolkodást igénylő megoldást választottam: átraktam a csövet, hogy félúton legyen az egyetlen megtörés.

(2011. 04. 18., 22:52)fdsa Írta: A függőleges csőszakasz felező magasságában lesz az egyik sebességmaximum

Akkor valamit rosszul tudok.
Igaz, hogy az előbb csak a hozzászólásod felét olvastam el alaposan, de nincs valami rajzod vagy fényképed a jelenlegi állapotról?

A p=F/A képlet miatt szerintem nem érdemes a nagy nyomású helyeken csökkenteni a keresztmetszetet, mert csak még erőszakosabb rezonanciákat kapunk -> szoba sarkai, táguló TL.

Válaszol
És az is gond lehet, hogy a hangszórónak meg kell a minél magasabb reflexcső jóság a minél kisebb kitéréshez hangolás környékén.
Válaszol
(2011. 04. 19., 21:04)fdsa Írta: nincs valami rajzod vagy fényképed a jelenlegi állapotról?
A hsz alul lesz, természetesen lesz a doboznak teteje is, ami nincs a képen.
Eddig lent volt a cső (a javítás látszik) és az előlapon futott fel, majd ismét meg kellett volna törnie és a tető oldalon folytatódnia. Kép.
Majd átkerült felülre.
Így csak egy megtörés szükséges.

"kialakulnak olyan módok is, amikor a nyitott végről olyan fázisban verődik vissza a hullám, mintha a cső vége zárt lenne"
Gondolom akkor a tényleg cső, kör keresztmetszettel, törés nélkül lenne a közel ideális, mert ott nem verődik vissza semmi. Már ha valódi felületről való visszaverődést értettél.

"nálad a teljes cső hosszában csökkenteni kellene a jósági tényezőt"
Lehet, ez az esetemben nem lenne jó megoldás, mert pl 25-30 Hz-en (is) lényegében a legkisebb hangerőn is hallható volt a zaj. Vagyis kb zárt dobozt kellett volna csinálni belőle.

Válaszol
Ma tudtam meg, hogy van még 180mm-es mágnes az SBX 4060-adra, nemrég került vissza fehérvárra, de csak egy pár darab maradt. Ha esetleg mégis kellene, akkor szólj nekik holnap.
Válaszol
(2011. 04. 18., 16:57)Szász László Írta: Elkészült a doboz nagyjából, de a reflexcsövet természetesen elrontottam Smile
Az aljára tettem, és a kijárat előtt egyből megtörve, majd úgy halad az előlapon belül felfelé.
Beleraktam egy 200-as hangszórót, a csőátmérő jóval nagyobb a szükségesnél (150x35 mm), a szélei le is vannak törve, de borzalmas szélzaj van.
Gondolkodtam egy kicsit a dolgon. A 30 literes doboz elég kicsi ahhoz, hogy 25 Hz-en nyomáskamrának legyen tekinthető.
A membrán hatásos felülete 229 cm^2, a csőé 52,5 cm^2, a doboz így sebességtranszformátorként viselkedik. A csőben mozgó levegő sebessége a cső hangszóró felőli végén 4,36-szorosa a membrán által generált sebességnek, de elképzelhető, hogy a kilépési ponton ennél is nagyobb.

A vízszintes rés nem a legszerencsésebb hallgatási szempontból, mert a hangot függőlegesen teríti, vízszintesen pedig nyalábolja.
Válaszol
(2011. 04. 21., 21:33)shalafi66 Írta: Ma tudtam meg, hogy van még 180mm-es mágnes az SBX 4060-adra, nemrég került vissza fehérvárra, de csak egy pár darab maradt. Ha esetleg mégis kellene, akkor szólj nekik holnap.
Köszi, de már letettem róla, egy 20 centis Easttech is képes elég mélyet szolgáltatni, szóval csak nem lesz gond a braunnal. Remélem.

fdsa: amelyik hsz jelenleg benne van próbából, azzal így viselkedik. Elvileg a hangolás ennél is 30 Hz-re esik.
25 Hz-en még előjön a probléma, de minimálisan. Itt hatalmas a membránmozgás, +-20 mm, ami kb meg is van. Sebesség 25 m/s fölötti picit.
A kilépő nyílás le van törve, kb 1.5 centi mélyről indulva, 16.5 x 5 cm (82.5 cm2).
Remélem, a végleges hsz-el nem lesznek gondok, ha meg igen, megcsinálom amiket javasoltál.
Elvileg a levegő sebesség 17.3 m/s alatt marad vele.
A kijárat előtt megtörve jött elő már minden hangerőn, ezért is nem tudtam mit kezdeni a problémával.

Teríti vagy nyalábolja a hangot. Ez a gyakorlatban mit is jelent?
Válaszol
(2011. 04. 22., 7:27)Szász László Írta: Teríti vagy nyalábolja a hangot. Ez a gyakorlatban mit is jelent?
Teríti: a függőleges síkban (fél)kör alakú az irányjelleg-görbéje, fölfelé és lefelé ugyanakkorát szól, mint előre.
Nyalábolja: ha vízszintesen mozogsz, akkor azt észleled, hogy a hangszóró tengelyvonalától távolodva csökken a hangerő.
Huyghens elve szerint a nyalábolásnak ilyen résméretek mellett 30-40 Hz-en nem szabadna működnie, de már a Karlson-doboz is ezért lett népszerű a hangosítók körében: a vízszintes síkban egyenletesen szólt, a függőleges síkban pedig szinte csak a hallgatóság füle magasságában.
Válaszol
sziasztok!

aktív sub-ot hogy érdemes csinálni? milyen erősítőt érdemes bele tenni?
pl.: SEA 100/PRO ?
Válaszol
"pl.: SEA 100/PRO ?"

Szia,
csak az MNC 200 Wattos (az a nagyobbik) szub erősítőjét ismerem. 8 ohmon szinuszos 60 Watt, 4 ohmon majdnem 120 W. Torzítást nem mértem.
Külsőre a SAL dupla árú erősítője is hasonlónak látszott, mint ez.
Válaszol
Erre gondoltál? http://www.molnarcomputer.hu/audio/suberosito.html (itt az egycsatornás)
vagy esetleg máshol tudsz beszerzési lehetőséghet?

mert most van vaterán SEA 100/PRO 14eFt-ért.

köszi
Válaszol
Igen, a felső az. 1-2 hónapja még volt eladó, nem is egy..
Ilyen a táp része, 20 ezer körüli áráért nem rossz.

A régi SEA 100-at nem fogtam kézben, csak az utódait. Van ma szintén ilyen néven, na ez külsőre (ami persze nem garancia) egyenértékűnek tűnt a fele annyiba kerülő mnc-vel. Hasonló borda, hasonló táp, kondikra meg nem emlékszem.
A kisebb SAL akkora bordával, mint a régi SEA 100 elég gyengének tűnt. Szóval ennek fényében tuti nem venném meg a vaterásat, míg nem találok róla mérést.
Válaszol
Sziasztok!

Beyma 18LX60-nak szeretnék építeni valami ütős sub ládát, korábban már építettem egy tölcsért(speaker plans.org) de azt nem igen szerette a hangszóró.

Most b-reflex vagy zárt doboz építésén gondolkozom a cél az lenne hogy minél mélyebbre tudjak menni, elsősorban filmezésre használnám meg azért zenét is szeretnék hallgatni rajta.

Win ISD-vel már meg is terveztem a dobozokat csak nem tudom melyik rendszerű lenne nekem a megfelelőbb de az tisztán látszik a grafikonokon, hogy a reflex-el mélyebb frekikre tudnék menni, csak a doboz méret amit kiadott "kissé" nagy, mondjuk helyem az van bőven szóval a mérete nem száámít meg a tölcséres doboz sem volt kicsi de az a szobában eléggé killer víolt Big Grin (RIP szomszédok )

Amúgy egy házimozi erősítő sub pre out kimenetére kötött végfokról lesz hajtva

Előre is köszönöm a válaszokat.
Válaszol
Szia!
Azt neked kell eldönteni, mire van szükséged.
Az, hogy "mit ad ki a win isd", egy dolog. Nem az alapján kell megépíteni, az csak megmutatja, mit várhatsz jó eséllyel az adott dobozban.
Mennyire akarsz mélyre menni? Terhelhetőség?
Válaszol
Illetve mekkora helyiségben használnád, és pontosabban milyen erősítővel?
Válaszol
(2011. 05. 02., 13:56)shalafi66 Írta: Illetve mekkora helyiségben használnád, és pontosabban milyen erősítővel?

25nm a szoba és 1200es ágota erősítő.
Válaszol
Elnézve a T-S-t, linkwitz nélkül nem fogsz túl mélyre menni (40-50 Hz) és mindenképp nagy doboz kell neki. De érzékeny és terhelhető azért, +-9 mm-el szép hangerőre képes.
Esetleg bandpass? Úgyis érzékeny, de az tuti nem lesz kicsi.
Válaszol
(2011. 05. 03., 7:10)Szász László Írta: Elnézve a T-S-t, linkwitz nélkül nem fogsz túl mélyre menni (40-50 Hz) és mindenképp nagy doboz kell neki. De érzékeny és terhelhető azért, +-9 mm-el szép hangerőre képes.
Esetleg bandpass? Úgyis érzékeny, de az tuti nem lesz kicsi.

Mi az a linkwitz ? Smile

a T-S értékekkel vigyázz mert lehet amit te néztél az a 18LX60V2 lehetett és annak valóban másabb a T-s értékei.

pl az enyémnek 27hz-re írja az Fs-t az újnak meg már 35 szerepel ...

bandpasson még nem gondolkoztam , fontolóra veszem azt is .
szerinted azzal hozható ki a legmélyebb hang?
Válaszol
Smile És az adatlap impedanciamenetéből leolvasható egy harmadik T-S adatsor is, ami más mint az előző kettő. Ilyenkor érdemes utánamérni kicsit, hogy pontosan milyen is lehet az megvásárolt példány.

Egy ekkora szobába biztos, hogy túl sok egy ilyen mélyhangszóró, és nagyon mást nem lehet kitalálni, mint amit a gyártó ajánl, zárt dobozként 100 liter, b-reflexként 180-300 liter. Utóbbinál 30Hz körüli az alsó határ (ettől alacsonyabb nem is kell), de kevesebb a terhelhetőség, mint a kisebb dobozzal. Én a 250 mellett maradnék szerintem, ez tűnik a középútnak minden szempontból.
Válaszol
Linkwitz "transzformátor": lényegében egy equalizátor alacsony frekvenciára, a "trükk" az, hogy ahol az átvitel esni kezd, ott fog nagyobb amplitudójó jelet kapni a hangsugárzó. Ezáltal lejjebb kerül az alsó határfrekvencia.

Hát igen, jó lenne akkor megmérni. Biztos, hogy jó lesz neked ez otthoni szubnak?
Válaszol
Eddig is nagy szub volt itthon igaz a hangerővel óvatosan bánok. meg néha nem árt a nagy szub ha buli is van . mérni sajna nem tudom de azt tudom hogy nekem a sima 18LX60 van és ha lehet hinni a TS adatoknak akkor jó Smile
Válaszol
Épp ez az, nem biztos, hogy hihetünk neki. Legalább egy impedancia menet mérést jó lenne látni. Így kell, ha nincs dobozod, azt a részt kihagyhatod. Mérés nélkül félig-meddig csak találomra lehet, ennyi befektetést megérne.

A választást csak azért kérdeztem, mert ugye egy akkora láda amellett hogy nagy, baromi sok anyagot felemészt ám, főleg mire kimerevíted rendesen. Persze ha megcsinálod jól, elég komoly darab lesz.
Válaszol
Meg a terhelhetőség miatt arról is dönteni kell, hogy csak szobában fog-e majd szólni, vagy néha azért eredeti céljának megfelelően is használod. Smile Dobozméret szempontjából nem mindegy.
Válaszol
(2011. 05. 05., 9:18)shalafi66 Írta: Meg a terhelhetőség miatt arról is dönteni kell, hogy csak szobában fog-e majd szólni, vagy néha azért eredeti céljának megfelelően is használod. Smile Dobozméret szempontjából nem mindegy.

Leginkább szobában fog szólni meg esetleg kisebb bulikat is meglátogat majd ilyen házibuli jellegűeket szóval lehet mondani hogy nem party láda lesz. Az impedancia mérést akkor majd megcsinálom rajta és megnézem mennyivel különbözik a gyáritól.

A dobozt meg tudom itthon csinálni , minden szerszám rendelkezésre áll meg már már építettem tölcséreses hangfalat tudom hogy nagyon ki kell merevíteni egy ekkora dögnek Smile
Válaszol
sziasztok!
Azon tanakodtam egészen eddig,hogy 2.0 avagy 2.1-et építsek de a 2.1 mellett döntöttem
remélem nem volt túl rossz döntés.
Lényegében azért esett erre a választásom mivel szeretnék egy izmos subot(filtert megcsináltam már és rendelkezésre áll egy tda 7293-as is) építeni ,aminek nem az a lényege ,hogy le vigye a fejem(persze nem hátrány az sem)Big Grin
de inkább a gyönyörű lágy mély hangzást szeretném elérni!
Ebben lennék a véleményetekre kíváncsi,ez a gyártó mennyire felelhet meg az elvárásaimnak és melyik hangszóró lenne a legideálisabb(doboztérfogatra is kíváncsi vagyok a hangszóró pedig 25 centi körüli már kielégítő)
köszönöm előre is!
Üdv:Krisz
Válaszol
Szia,

ha zenére kell, szvsz jobb egy rendes sztereó pár. Főleg, ha nem az a cél, hogy levigye a fejed a mély.
Pontosan mit értesz lágy mélyek alatt?
Eldöntötted már, milyen alsó határfrekvenciát szeretnél, és hogy legfeljebb mekkora dobozban?
Válaszol
Lágy mélyek alatt azt értem,hogy legyen igazi szép mély hangzása, menjen le jó mélyre.
Szeretnék mindenképpen egy sztereo hangfalpárt amit a JLH-val fogok meghajtani(roppant szép hangú erősítő)de eme hangfalakat kicsire tervezem maximum 15 centis mélyközéppel,ezért kellene a szub kiegészítésnek.
A doboz mérete pedig mindegy csak ne legyen irreálisBig Grin

http://h2000.hangszoro.net/speaker/adat/422.pdf ez a hangszóró mennyire lenne ideális választás?
Válaszol
Egy kicsit nagyobb mélyközepekkel elég jó mélyet lehet már csinálni.
Hogyha a mélyeket egészében a szub kelljen kiadja, nem lesz egy túl jó rendszer. Mondhatnám úgy is, hogy nem lesz egyszerű összelőni.

63 liter, 30 Hz-es hangolás, 39 Hz-es alsó határfrekvencia. De lesz egy 3 dB-es kiemelése 64 Hz-nél.
Szerintem jobban járnál a HA17-634-el vagy a HA25-672-vel. Egyik sem kapható már, Shalafitól kell kérni.

Ha szabad kérdeznem, milyen rendszereid voltak eddig, hogy ennyire ragaszkodsz a nagy szubhangszóró meglétéhez?
Válaszol
volt két monitom ami beyma hsz-ból volt építve azoknak gyönyörű hangzásuk volt ,ott a mélyközép egy 13-as hsz volt,tényleg eszméletlen szépen tudott szólni de nagyon keveseltem a mélyet (eléggé mély párti vagyok,hozzá tartozik,hogy a klasszikus zene mellett sok progressive-t is hallgatok és ezért gondoltam egy subbal rásegítek a leendő rendszeremre)
néztem a ha25-672-őt korrekt így adatok alapján és szép is Smile
tudnál nekem ide is mondani egy ideális doboztérfogatot?
(persze reflexdobozra számolva)
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 57 Vendég