A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SUB
uu, ezt nem is tudtam.
akkor , az alsó másfél oktáv kivételével játszott hang alapján fogja majd hallani.
szerencsére minden szőrt el lehet hasítani.
Válaszol
Sziasztok.
Segítségek kérek,a meglévő hangdobozomat szeretném házimozihoz használni szub-ként.
A mérete 40 liter.Max 25 cm hangszóró fér bele,az is csak az oldalán,20 cm bárhol belefér.Kérdésem az,hogy reflex vagy zárt dobozt csináljak belőle,és milyen H2000 hangszórót és reflex csövet ajánltok?Nem kell egetverő teljesitmény kb 50-70 w erősitő hajtja.
Köszi
Válaszol
maradjon zárt.
http://hangszoro.net/index.php/uj-hangsz...k/25r672n-
ez elmegy bele.

//elmésebb lenne másik dobozt csinálni, inkább hangszóróhoz gyártunk dobozt semmint dobozba keresünk hangszórót.//
Válaszol
Reflexhez kicsi a doboz?
Válaszol
így van.
túlsokba a faanyag nem kerül, biztos vagyok benne hogy nem hangaszórót keresnék a dobozhoz, hanem vennék egy ilyen 25 ös hangszórót, majdan építenék hozzá dobozt.
ami kifogás szokott lenni:

-> nem vagyok asztalos
nem is kell annak lenni. csavart tekertél már be életedben.
->nincsen körfűrészem
nem is kell. anyagot leszabva kapod.
->nemtudom mekkora legyen a doboz
azért van a fórum.
-> ronda a bútorlap
vegyél natúrt, kárpitozni nem nehéz.
->nemtudok kárpitozni
dehogynem. csak még sose próbáltad.ezért van a fórum.
-> és ha elrontok valamit akkor mi lesz
de nem rontod el. ha 4 forrasztási pontot megtudsz csinálni ha betudsz pár csavart tekerni, ha feltudsz ragasztani egy arab szövetet fára, akkor már többet tudsz mint szükséges.
->mi a garancia
az , hogy ha dobozhoz keresel hangszórót garantált hogy nem lesz olyan jó mintha hangszóróhoz csinálnál dobozt.

röviden ennyi Big Grin
ha mégis nekiállnál, akkor azért majd a kész tervek közé mellékelj képeket az építésről, az eredményről, a rajzról ami alapján csinálod. Én cserébe segítek kihúgyozni, de meg nem csinálom helyetted, annyi biztos hogy örömöt fogsz benne fellelni.
meg az is aki majd lekoppintja.
Válaszol
Nincs baj az asztaloskodással,csak ha már van egy gyári Panasonic sub ládám,ami szép is,akkor inkább azt használnám fel dobozként.Másodsorban nem is van nagyobb hely a tv polc alatt.
Válaszol
mennyi hely van?
erőltetném hogy inkább építs.
a 25 ös elvan a meglevő dobozzal, de lehetne sokkal jobb is.
így f3l csak 40 hz.
Válaszol
Max 60 x 40 cm.Mélység max 30 cm, külméreteket értve.
Ehhez a dobozhoz tudnál adni hangszoró és reflex cső paramétert?
H2000 vagy SAL hangszóró is tervbe jöhet.
Köszi
Válaszol
kár hogy nincsen több hely, de ha ennyi van akkor ennyi van.
két felállás lehetséges, ugyanúgy

http://hangszoro.net/index.php/uj-hangsz...k/25r672n-

evvel.
egyik hoyg nem cifrázod, maximális méret ami befér 22 es bútorlapból, és marad zárt.
egy hangyafasznival jobban érezné magát, mint a 40 literes zárt ban.

másik felállás, ugyanúgy teljes térfogat,
ugyanaz a hangszóró,
de
http://logotech.hu/index.php?module=term...02&start=6
innét a 21 es számú csőből 2 darab.
ez lenne talán a leg elfogadhatóbb.
csövekből nem kell vágni, úgy jó ahogy van.
de ez sem igazán tökéletes ennek a hangszórónak, más hangszórókkal pedig inkább kevésbé lenne jó.

ha nem lenne hely hiány akkor
80 liter köré tenném 25 hz re hangolva.
de 80 liter elég sok, nemhiszem hogy be tudnád préselni Big Grin
jó nem mondom, az mélységben jelentene +15 centit talán.
F3l lenne 28 hz, az már inkább szubbasszus dobozka.

ennyit tudok segíteni, ha van esetleg ötlet máshol helyt találni neki akkor le kell mérni mit ad ki. hátha jobban jársz vele.

SAL-t ne is nézd, nem rosz az sem, de árához képpest keveset tud.
ha ingyen utánnad dobják akkor klafa, ha már pénzt kérnek érte akkor nem.
Válaszol
ok.Köszi
Válaszol
(2014. 02. 18., 20:05)fdsa Írta:
(2014. 02. 18., 17:30)DMG Írta: kb van vagy 3 hang 100 hz alatt a nagybőgőn.
A nagybőgő legmélyebb hangja 41,2 Hz.
A félhangokkal együtt pontosan 16 hang van 100 Hz alatt a nagybőgőn. Úgy másfél oktáv.

És nem ez a legrosszabb hír. Használják is ezeket a hangokat. Smile
Válaszol
ez tényleg rosz hír az összes mini-micro hifi tulajdonosnak.
meg még sokmindenkinek Big Grin
Válaszol
Ne veszekedjetek, ha verekedni is lehet. Smile
Egy teljesen laikus hozzáállás.
Szerintem a szakirodalommal van egy pici probléma. Ha hangról van szó az embert egy fülnek tekintik, pedig nem csak egy fülből van a hallgató. Próbáljunk meg az egyik dobozra 50Hz-es jelet engedni, csukjuk be a szemünk és hallgassuk. Mivel lábunk is van forduljunk lassan körbe. Észrevesszük, hogy mikor halljuk a jobb és mikor a bal fülünkkel jobban? Megtudjuk határozni nagyjából, hogy honnan jön a hang? Pedig a szakértők azt írják, hogy 150Hz-től nincs irányhallásunk. Egy másik példa az infrahangokról. Egyszer régen részese voltam egy földrengésnek amit igaz hogy nem halottam, de mivel nem csak fül vagyok, éreztem. Nem csak a fülünkkel érzékeljük a hangokat hanem a többi testrészünkkel, szerveinkkel is. Bár rég történt, nem vagyok benne biztos, hogy ha szabad téren közeledik felénk egy ilyen rengés nem fordulunk e arra, hogy mi a fene ez. Bár ez csak elmélet, hiszen ilyen hangokat a hangszereink sem adnak ki.
Válaszol
a pédád nem rosz csak kicsit még felületes.
ha földrengés van akkor azokat az alacsony rezgéseket ugyan nem füllel, de érzed.
ez stimmel.
fordgolódsz is hogy honnan jön, de igazából nem tudnád megmondani, ér egy érzéki csalódás, ugyanis a tárgyak rezonálni fognak a földrengés valamelyik felharmonikusán.
ha csak tiszta, modulálatlan szabályos szinusz rezgésről beszélünk nincsen irányérzeted.
a 150 hz izolált környezetben helytálló határ. a valóságban ettől lejebb kell menni.
ráadásul a fül is irányított karakterű vevő, természetesen ha a hang hallgatása közben forgatod a fejedet akkor másabbnak fogod hallani minden szögből. hallással irányérzetet be lehet lőni 150 hz alatt is ha változik a hangforrás és a fül relatív helyzete.
de ha nem, akkor nem.
ilyen érzéki csalódást lehet látással is csinálni,
http://www.youtube.com/watch?feature=pla...d-Uw#t=150
ez jó példa rá.

az pedig hogy a felvételeken nagyon sokszor a mélyhangok monóban vannak bevett gyakorlat, emiatt veszít a sztereo fantomkép valamelyest. részben emiatt is teljesen életképes a 2.1, meg a sok.1 rendszer. 100 hz alatti keresztezéssel nemigen van nem speciális eset amikor kiugrana hogy 2.1 vagy 2.0 szolna , feltételezve hogy ugyanazt a frekvencia tartományt fedik le mindketten.
Válaszol
Akkor lehet, hogy sikerült magam becsapni. Smile Én csak kíváncsi voltam rá, hogy tényleg nem hallom, hogy merről jön az 50Hz. A 2.1 jobban kivitelezhető mivel ha a teljes mély sávot hallani akarja az ember akkor egy bandpass dobozra lesz szüksége (legalábbis eddigi tanulmányaim alapján) ami tekintélyes méretekkel bír. Ha ebből kettőt kellene építeni akkor már egy külön helység kellene a zenehallgatáshoz. Járhatóbb út lesz azt hiszem amit pepetv-nek írtál 80L reflex a 672-es hangszórókkal.
Válaszol
valahogy úgy.
bandpas sem rosz megoldás, csak a megfelelő hangszóró kell hozzá.
nyilván adott hangszóróból nem elehet bármit kihozni, de ha adott milyen végeredmény amihez közelit akar az ember akkor már jobban lehet mozgolódni.
vannak megoldások arra is hogy kicsi, zárt doboz mély hangot adjon ki, de ott a hangszórónak nagyon nem mindegy mik a paraméterei.

de ha XY hangszóró adott s kérdés mit lehet vele kezdeni akkor nyilván a járható utakat kell néznem az adott hangszóróval. S a 80 literes doboz a 672-essel 28 hz es F3l-el szerintem roppant barátságos pédája annak hogyha valahova be lehet súvasztani akkor azért lehet nemdrágán is építkezni. összébb lehet húzni, isobar vagy push-pull konfiggal, csakhát akkor helyből 2 hangszóró kell, és 2x annyi erősítő teljesítmény ugyanahhoz az átvitelhez és hangnyomáshoz. de persze előnye is van, tulajdonképpen tisztábban fog szólni mint önmagában, és kevesebb helyet foglal.
Válaszol
Azt már kezdem észrevenni, hogy például a 672 nem igazán egy bandpas dobozba való, legalábbis nekem még nem sikerült az uniboxal jó dobozt szimulálnom hozzá. Vagy egy nagyon ronda púpot ad, vagy egy kis dombocskát ami elég szűk 21Hz-56Hz tartományban működik. Bár azt hiszem az unibox használatát még egyszer át kell tanulmányoznom. Melyik lenne jó bandpas hangszóró?
Az isobar és push-pull elrendezésről még csak olvastam, de a kísérletezésig még nem jutottam el.
Kis zárt dobozból igazán mély hangokat? Az milyen hangszóró lenne? Eddig még csak a H2000 és shalafi termékei közt (Új hangszórók) keresgéltem.
Egyenlőre sem a doboz, sem a hangszóró nem adott csak tervezgetek, így még bármi lehet. Bár ahogy most állnak a dolgok lehet, hogy még idén én leszek munkanélküli és akkor egyik megoldás sem lesz. Sad De még nyerhetek is a lottón és akkor mindegy, hogy hány hangszóró kell bele mert lesz rá keret. Smile
Válaszol
(2014. 02. 25., 20:34)DMG Írta: ha csak tiszta, modulálatlan szabályos szinusz rezgésről beszélünk nincsen irányérzeted.

Kipróbáltam tiszta, modulálatlan szinusszal. Teljesen rendben meg lehet különböztetni, hogy melyik csatorna szól 40 Hztől felfelé is, alatta a hszeim meghalnak. Lehet, hogy a visszaverődések vagy a felharmonikusok miatt, de egészen pontosan be lehet határolni a hang irányát. Meg kellene esetleg próbálni süketszobában is, de nekem most épp nincsen ilyenem.
- VR
Válaszol
határozottan pontosan a visszaverődések és a felharmonikusok miatt.
tökéletesen helytálló amit írsz. süketszobában kizárt hogy megmond honnan szól a 40 hz ha statikus a helyzeted a hangszóróhoz képpest. ott 150 hz a határ.

no lássuk, 672-es bandpass-ban.
4-ed rendűben
az F3L 30hz és F3H 80 hz lenne,
36,5 liter a zárt oldala, és a reflex meg 34 liter és 48 hz re hangolva.
6-od rendűben ez
27-73 hz közt lenne,
76 liter @22hz és 40 liter@50 hz es kamrákkal.

http://www.sound.westhost.com/project48.htm
emitten megtudhatod hogyn lehet kicsi zárt dobozból mély hangot elővarázsolni.

Push-pull dobozt nem nehéz csinálni, uggyanaz mintha csak egy hangszórót használnál, csak a doboz fele akkora legyen. ha reflex akkor a hangolás is egyezzen.
legjobb ha egymásnak mágnessel vannak fordítva a hangszórók, akkor kiegyenlítődik némi nemlineáris torzítás (mer kifele meg befele mozgáskor nem ugyanúgy viselkedik a hangszóró, próbáld meg szemből eldeformálni a tányért, meg próbáld hátulról. s így továb. vannak különbségek)
Válaszol
Most egy kicsit összekeveredtem. A push-pull az ugyan az mint az isobaric?
http://kepfeltoltes.hu/140228/isobarik_w...es.hu_.gif
És ebből te az "a" verziót javaslod?
Vagy egy doboz aminek a két oldalán (elején+hátulján) található egy-egy hangszóró?
http://kepfeltoltes.hu/140228/1696675612...es.hu_.jpg
A hangszórómembránok mind két esetben egy irányban, azaz amikor az egyik a kosárból kifelé akkor a másik befelé mozog.
Az előző példa alapján akkor a 672-es hangszóróhoz 40L-es doboz kellene és a csövek maradnának az eredetiek?
Válaszol
ebből az A verzió a legjobb.
nem a csövek maradnak, hanem a hangolási frekvencia.
mivel 40 liert kell hangolnod, nem 80 at.

http://kepfeltoltes.hu/140228/1696675612...es.hu_.jpg
ennek csak akkor van értelme ha egyszerre befele vagy kifele mozdulnak a hangszórók.
itt 160 literrel kellene számolni a 80 helyett.
Válaszol
Bocs! Már egy kicsit figyelmetlen voltam. Természetes, ha úgy mozognának a hangszórók a második képen ahogy írtam akkor akusztikai rövid-zárat készítenénk. És valóban a dobozt (40L) kell hangolni.
Ha jól számolgattam akkor a 40 literes dobozhoz egy 56 mm átmérőjű 20,5cm hosszú cső kellene. Jól számoltam? Ha jó akkor már csak az a kérdés, hogy milyen kapható csővel tudom megoldani.
Emlékeim szerint itt a fórumon volt valahol egy leírás az UniBox használatához, de ma nem sikerül rátalálnom.
Válaszol
szükséges hogy kapható cső legyen ?
lehet az akr szögletes is, amit simááán megtudsz ugyanúgy bútorlapból csinálni.
40 literhez 6*5 centis torok, 30 centi hosszan teljesen tök jó.
a 6*5 centi nem feltétlen kell pont ennyinek lenni, a lényeg hogy felületben 30 cm^2 legyen.
szóba jöhet pl. (javítva) 20*1,5 centi is.

ha naagyon ügyes akarsz lenni akkor ez a reflex cucc átmehet a két hangszórót közösítő kamrán, akkor nemsok fog belógni a 40 literes nettó térbe, így ahhoz nemkell majd túlsokat hozzáadni. kész csövet csak akkor veszek ha nem kell beleőle sem vágni, sem semmi egyebet csinálni csak bevágni a helyére. ami ritka. éppen ezért inkább én is a dobozzal együtt építem meg. s még olcsóbb is. tök állat.
Válaszol
(2014. 03. 01., 17:34)Laci64 Írta: Bocs! Már egy kicsit figyelmetlen voltam. Természetes, ha úgy mozognának a hangszórók a második képen ahogy írtam akkor akusztikai rövid-zárat készítenénk. És valóban a dobozt (40L) kell hangolni.
Ha jól számolgattam akkor a 40 literes dobozhoz egy 56 mm átmérőjű 20,5cm hosszú cső kellene. Jól számoltam? Ha jó akkor már csak az a kérdés, hogy milyen kapható csővel tudom megoldani.
Emlékeim szerint itt a fórumon volt valahol egy leírás az UniBox használatához, de ma nem sikerül rátalálnom.

Szerintem erre gondoltál.
Válaszol
Ariel!
Köszönöm, de mintha itt is lett volna róla egy leírás bár lehet, hogy rosszul emlékszem. Majd subvoice oldalát is áttanulmányozom.

DMG!
Ha 30 cm^2 kell legyen akkor 20*1,5 vagy 2db 10*1,5. Tényleg, ha kétfelé választom akkor a hossza, hogyan változik? (upsz! nekem duplájára nőtt a hossz)
Azért választanám inkább a kaphatót mert szerintem azzal a kis peremmel jobban mutat mintha csak egy lyuk lenne a dobozon, de ez már ízlések és pofonok kérdése. Ha maradok ennél a megoldásnál akkor 6,18 cm átmérőjű kellene.
Amennyire én tudom a két hangszórót közösítő kamrának a lehető legkisebbnek kellene lennie. Ezért úgy gondoltam akkorára kell csinálni amiben épphogy csak elfér a két hangszóró. Ebben az esetben viszont nem fér el a hangszórók mellett még a reflexcső is.
A reflexcső (vagy téglatest) teljesen mindegy, hogy hova kerül, lehet az egyik sarokban is?
Válaszol
hmm, jól vetted észre, elírtam, nem 10*1.5 hanem 20*1.5 Smile
na sebaj.

hát megcsinálhatod neki a peremet is, annyi hogy ahhoz kellene marógép.
a gondom az szokott lenni hogy a kapható csövek egyszerűen túl rövidek.
kár hogy az adatlapon nem szerepel a hangszóró pontos mérete..
de, felteszem ez sem "mélyebb" 12 centinél.

ha sarokba teszed a négyzet alakú reflex nyílást, akkor már mérni kell sokat.
mert ott más is belepofázik a hangolásba.
elméletileg 1 átmérőre kellene lennie mindentől ahhoz hogy jól modellezhető legyen.
de megoldható a sarokba rakás is, avval nincsen baj.
a 672-es push-pull ban pont az a ritka eset amikor nemtud szinte túl mélyre hangolni.
egyszóval mehet a sarokba is a szögletes nyílás.
valamelyest hoszabbnak fogja "érezni" a hangfal mint a valódi mérete, ez csak annyit tesz hogy mélyebbre leszen hangolva. de az nem baj, sőt tulajdonképpen az a 40 liter is lehet akár 50 liter is ha kényelmesebb. belefér még a hangszóró tudásába.
mingyán összekapom magam aztán rajzolok neked valami barátságos elrendezést ami akár le is gyártható. de csak mert über faszájosan ráérek még vagy egy órát.
Válaszol
Végül is így nem igazán lesz kisebb a doboz. Eredetileg arról volt szó, hogy 80 literes reflex kellene ennek a hangszórónak. Ha két hangszórót alkalmazunk akkor 40 liter, csakhogy ehhez hozzájön a reflexcső és a belső kis kamra mérete és így már 60 liter körül tartunk, ami méreteit tekintve nem sokkal kisebb a 80 literesnél. Ha ebből a rendszerből
a "C" jelűt építeném akkor valóban 40 liter lenne, de ki szeretne ilyen csúnyaságot? Mondjuk az ismerősök biztos csodájára járnának (-Nézd a hülye gyerek kifordította a hangfalat). Smile
Azt hiszem inkább maradok a 80 literes változatnál.
Válaszol
kocsiba próbált e már valaki h2000 ből subot?
ha igen ha nem, melyikek amiket ti ajánlanátok ?
Válaszol
A fehérvári hangszórók többnyire nem a szélsőséges hőmérséklet és páratartalom változásokhoz lettek kialakítva.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
az rendben is van.
ennek alapján egyik sem a legjobb, okés.

ha mindenképpen valamelyikből akarnék, melyikre mondanád hogy a legjobb erre a kínálatból ?
Válaszol
Mindegy, mert az alkatrészek nem ilyen szempontok szerint készülnek, az alapanyagok/gyártási módszerek nem eszerint lettek megválasztva. Ez maximum egyedi kérésre mehet. Smile
Válaszol
nem vagyok annak sem ellene.
rajta, mibe fáj, mik a paraméterei ?
Válaszol
Épp valamelyik nap kérdezték, egy 31-es nagy kitérésű textil szélű mélyhsz 16 000,- habszéllel 14.
Válaszol
jól hangzik.

T/S paraméterei ?
Válaszol
Variálható tetszés szerint, bizonyos kereteken belül. Smile A legutóbbi ilyen volt:

[2014.08.28. 20:12:54] L: Name: 31R421_Levi_félkész_1
Type: Standard one-way driver
Company: .egyéb
No. of Drivers = 1
Fs = 23.18 Hz
Qms = 2.724
Vas = 294.2 liters
Cms = 0.66 mm/N
Mms = 71.41 g
Rms = 3.817 kg/s
Xmax = 8.5 mm
Xmech = 15 mm
P-Dia = 267 mm
Sd = 560 sq.cm
P-Vd = 0.476 liters
Qes = 0.514
Re = 3.357 ohms
Z = 4 ohms
BL = 8.241 Tm
Qts = 0.432
no = 0.687 %
1-W SPL = 90.52 dB
2.83-V SPL = 94.29 dB
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 77 Vendég