A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coepto 17R626A+Vifa DX25
#1
Sziasztok!

Egy ideje már készülget ez a doboz, de csak most írok róla, mivel eldőlni látszik: nem lesz madáretető belőle. Smile
A hangszórókészlet: 17R626A és DX25TG-05-04
24,8 liter a doboz nyers nettó térfogata, ebből még lejön a merevítés, a reflexcső és a hangszóró térfogat-kiszorítása.
Belső méretek: 213 * 291 * 400 mm, anyaga 18mm-es rétegelt lemez. Csavarozva nincs, csak ragasztva, a ragasztási felületeket durva csiszolópapírral illettem, és a sarkokba rakott lécekkel kicsit megnöveltem.

- Az előlap elrendezésének próbálgatása:
   
- Pontosítás Photoshopban:
   
- Előlap marása:
   
- Második nekifutásra jó is lett…
   
- Ragasztás utolsó mozzanatai:
   
Válaszol
#2
- Belső merevítés. A koncepció az oldalfalak csillapításán túl az előlap és a hangszóró megtámasztása volt, bár utólag talán máshogy csinálnám. Lehet, hogy kap még egy seprűnyelet keresztbe a magas vonalában.
   
- Ezen többet már nem reszelek. (remélem… Smile) Hátra van még a csiszolás és felületkezelés:
   
- Közben le lett cserélve a mélyközép. Ami változott: porvédő, habszél, ragasztások. Simább lett a roll-off.
   
- A felületkezelésen még töprengek… Gondoltam tölgyet, diót vagy cseresznyét imitáló pácolásra, majd elbátortalanodva rábeszéltem magam a sima olaj+viasz kezelésre, de tetszik ez a fehéres szín is. Lehet hogy lúgozva és szappanozva lesz.
   
   
Válaszol
#3
- Ezt a részét csúfolom hangváltónak (első nekifutásra filléres alkatrészek, meg amit a fiókban találtam):
   
A magasat l-paddal és 4 uF-al illesztve hallgattam a dobozt jó darabig, 36 Hz-es (alá)hangolással. A mélytartománytól eltekintve +-3 dB-t mértem (1/3 oktávos simítással).
Jelenleg a méllyel sorosan 1,5 mH van benne (ez talán kicsit sok), a magas szekció 7 uF, 0,4 mH; l-pad: 2R I 10R; a hangolás kb. 41 Hz, ez még talán kicsit alacsony.
(Coepto v1.31)
Szimuláltam egy soros váltót is, de az odébb lesz még, előtte ezt kell finomítgatni.
Méréseket teszek fel később, most kölcsön adtam a hangkártyámat, egyelőre kalibrációs nehézségeim is vannak.

A hangjával kapcsolatban nem voltak meghatározott elvárásaim, de azokat túlteljesíti már most is. .hehe.
Ha mindenáron jellemezni kéne, akkor talán azt mondanám, hogy kiegyenlített, kellemes hangja van, nem izgága, de azért határozott. Oda tud csapni ha kell. Pillanatnyilag a laptopomról tudom csak hajtani, előfok sincs csak 4 méteres hosszabbító, úgyhogy bővebben nem részletezném...
Azért szerintem lehet ezen még szöszölni.

A mellette lévő dobozban most egy Hiraga lakik.
Válaszol
#4
Valamicskét tudtam ma haladni a dologgal.

Az impedancia mérést ennyire sikerült hitelesíteni, 10; 47; 100 Ohm, mérve 10,41, 47,28, 100,32 Ohm, a rövidzárat 0,36 Ohmnak mértem :
   
Nem tesz boldoggá a görbék kapacitív kókadása...

A hangszórók:
impedancia
   
átvitel azonos jelszinten
   
Érdekes, úgy tűnik nem nagyon kell a magasat visszafogni. Aki használt már DX25-öt, mit tapasztalt az érzékenységgel kapcsolatban?

Különböző induktivitások a méllyel sorosan: 0, 360, 600, 820, 1500 uH
   

Néhány variáció:
   
Azt hiszem most a narancssárgát tartom meg. (v 1.4)
Válaszol
#5
   
És egy impedancia a komplett dobozról:
   
Még semmilyen csillapító anyag nincsen benne, a belső méretek szépen látszanak a rezonanciákon.

A mérések 1 méterről történtek, 4,3*3,5*3 m-es szobában. (Az átvitel mérésekor a reflex nyílást dugóztam.)
Sajnos csak zajjal sikerült mérni, szinusszal általában valamiért lefagy a program win7 alatt.
Válaszol
#6
Kicsit finomítottam rajta, v 1.42:
626: 1,5 mH zobel: 10 uF 10 R
dx25: 6 uF 0,4 mH, sorosan 2 R

1 méterről:
   
A követező lépés a soros induktivitás csökkentése és a belső csillapítással való játék lesz. Az előre néző csövön kiszűrődő, 1 kHz körüli zajokat kell még valahogy megfognom. A két görbe azonos távolságról (kb 3 cm-ről) készült, külön a mélyközép és külön a reflex nyílás középvonalában, a kék görbe a zárt állapot.
   
A 626-os dobozban, közeltéri, 1,5 mH-vel és nélküle:
   
Válaszol
#7
Az utóbbi pár napban pl. zobel nélkül hallgatom, átvitelt mérve incuripincuri a különbség, hallgatva... hát meg nem mondom. Sok a változó mellékkörülmény, nyugalom sem adott sokszor. Az eddig használt kábelt kicseréltem, mert finoman szólva kifogásolható volt. (Vékony is hosszú is, sodrott is, oxidálódott is...) Most két félét próbálgatok, mindkettő 1,5mm^2, két méteres: tömör és sodrott réz. A tömör az első percekben rettenetes volt, de annyira, hogy leellenőriztem, hogy nincs-e elkötés, aztán átvitelt is mértem. De szép lassan kifinomult, most ezt preferálom. Szerzek csillapítóanyagot, aztán váltózok tovább, kisebb soros induktivitással.
Ami a mérésekből lejön: zobellal az impedancia csúcs a váltásnál egészen konszolidálttá válik, a fázis is egyenletesebb, cserébe magasabb frekiken lecsökken az impedancia…

Időközben megfüleltem a csillapítást, fél kiló bélésanyagot vettem a két dobozhoz, mert ezt tudom hajtogatni, nem esik össze, ott marad, ahova teszem, és mert ezt kaptam. Big Grin
A doboz aljába, hátuljára és tetejére tettem lazán, így a térfogatnak saccra harmadát teszi ki a csillapítás.
Az impedancia görbén nyom nélkül eltűntek a rezonanciák, mérve jobban kivehető a hangnyomásgörbe trendje, eltűntek a rezonáns jelegű dimbek-dombok. Van egy kis gödröm 350-900 Hz között, kisebb tekerccsel remélem, helyre jön majd. A magas is picit sok... Hallgatva viszont túl tompa, valahogy a levegősség, könnyedség tűnt el kicsit.
[attachment=242][attachment=244][attachment=243]
Sikerült valamivel jobb impedancia kalibrálást is mímelni, egy ócska kontaktus volt valószínűleg a ludas. Rövidzár, 10, 47, 100 Ohm, a mértért ékek a diagram alatt láthatók.
[attachment=245]


Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)
               
Válaszol
#8
Nos, úgy tűnik, célegyenesben vagyok a váltóval, sokat talán már nem kell faragni.
A mostani felállás:
mélyközép előtt 1,15 mH
magas előtt 5 uF, 0,47 mH, 3 R
„Végleges” helyén:
[attachment=246]
Mérés egy másik elrendezéssel:
[attachment=247]
Ami picit zavar (-ja inkább a szemem, mint a fülem) az az 5 kHz körüli történés, nevezetesen hogy az összegzett átvitel picit kevesebb, mint a magas önmagában. A hangváltót leszimulálva látszik, hogy a két hangszóró fázisa eltávolodik egymástól. Próbáltam a magassal párhuzamos tekercset csökkenteni (ez nem jött be), majd növelni, javult is a probléma, de lassacskán kezdett a frekiátvitel elcsúnyulni.
Ami még eszembe jutott a fázis kapcsán, az a mély hangszóró másodrendű váltása, de az nem tűnik (egykönnyen) összehozhatónak. Viszont ha egy kis értékű (kb. 1 uF) kondit tennék a hangszóróval párhuzamosan, az javítaná a fázisát (illetve csak közelebb vinné a másik hangszóróhoz), a frekiválsz jelentős módosulása nélkül.
[attachment=249]
Viszont kicsit el is rontaná a szűrő karakterisztikáját.
[attachment=248]

Hallgatva viszont sok verzió közül (kb. 10) ez a mostani tűnik a legkellemesebbnek. Bizonyos zenei részletek még jobban észre is vehetők, mint a fülesemmel (HD 555), szóval kellene valami új, jobb valami, amihez viszonyítva lehet finomítani.


Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)
               
Válaszol
#9
Magassugázró bekötése, mérve a mélyközép tengelyében, 0,3 méterről:
[attachment=250]
Vízsintes elforgatás 0º, 30º, 60º:
[attachment=251]
És egy kísérleti (öszvér)megoldás Smile:
[attachment=252]


Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)
           
Válaszol
#10
A jelenlegi, hosszabb ideje nem bolygatott, véglegesnek azonban (soha) nem nevezhető hangváltó főbb paraméterei:

mélyközép: 1,1 mH, Rdc: 0,3 Ohm
magas: 4,7 uF + 0,54 mH + (3 R)

reflex hangolás: 44 Hz
csillapítás: dobozonként 125 g lazán eloszlatva alul, hátul, felül
Válaszol
#11
Szerintem már így is csak ízléskülönbségekről lehet szó, ki milyen arányokhoz szokott, vagy mit kedvel jobban, az átvitel egyensúlya akkor is változik, ha élőzenét különböző helyszíneken hallgatunk. :-)

A váltás (félvezetős erősítővel, átlagos DF mellett) alapvetően jó, nem kell egyik hangszórónak sem olyat teljesíteni, amire ne lenne képes.

A mélytartomány meg elhelyezés- és helyiségfüggő. Lehet alacsonyabbra hangolni és az érzékenységből kompenzálni, vagy kicsit közelíteni a falhoz. A variációk száma végtelen.
.aha.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#12
Üdv!

Példás leírás, gyönyörű munka!

A váltóhoz nem mértél fázist? Én egy ugyanilyen kombóval játszom, de az általad leírt váltó, bár átvitelre nem vészes, a fázis szempontjából nem tűnik valami jónak, az 5k körüli történés is emiatt van.

Én az alábbi módon oldottam meg:
[attachment=318]
[attachment=319]
[attachment=320]

Ez sem tökéletes, de ennél többet már nem nagyon akarok vele vacakolni. A doboz amúgy szépen szól, de a tere, mélységre nem valami lenyűgöző, valamint hiányzik belőle a "dög", valahogy lassú, tompa, élettelen, főleg ütős hangszereken, miközben őrült mélyre lemegy. Valahogy élettelen a produkció, minden ott van, de valahogy fel kéne pezsdíteni. Gondolkozom rajta, hogy én is előre tegyem a csövet, hátha az ad neki egy kis extra felső basszust, de lehet hogy maga a hangszóró ilyen.


Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)
           
Válaszol
#13
Jól látom ,2kHz körül van a váltás ?
Válaszol
#14
(2014. 02. 28., 8:17)Mócsing Írta:  Jól látom ,2kHz körül van a váltás ?
.aha.
Válaszol
#15
Akkor ha van kedved ,próbáld ki 3-3,5kHz körül is . +a magassal soros kondenzátort állítsd össze kis címletekből .pl C219 1uF-okból .
A mélyeken nem fog változtatni ,csak följebb .
Válaszol
#16
Nekem sehogy máshogy nem sikerült tisztességesen összehozni a fázist racionális hangváltóval, csak ezzel a váltással. Megpróbálhatom feljebb, csak kérdés, hogy mi értelme, hiszen a mélyekkel van bajom. Mondjuk játéknak jó.
Válaszol
#17
Na jó, ezzel nekem nem sikerül dűlőre jutnom. A mély lassú, unalmas, maszat. Azt hiszem inkább megválok tőle, már ha valaki hajlandó megvenni.
Válaszol
#18
mekkora s milyen dobozban van amúgy?
lehet ám hogy onnan fújtat a szél.
s nem a váltótól ilyen.
Válaszol
#19
Egy 18 literesben is próbáltam és egy 27esben is. A 27essel még rosszabb a helyzet, mert több lett a brutál félelmetes mély, de még nagyobb maszat az egész. Egyébként úgy tűnik sikerült elpasszolnom a hangszórót...
Válaszol
#20
nagyszerű. de az hogy hány liter csak egy dolog. hova volt hangolva?
Válaszol
#21
Az hogy mit hozol össze egy programmal ,és mit hallasz az két különböző dolog . Szerintem a 2kH-es váltásnál nem csak a mélyekkel van gond .
Még csak mérni sem tudod azt csak hallani lehet . Nekem ez a véleményem a sok rossz váltó után ,amivel próbálkoztam .
Válaszol
#22
A 18 literes 42Hz-re volt hangolva, a 27 literes 40-re. Ezen nem múlhat. A váltáshoz: 1khzen már 20dBvel, fs-en 25dBvel van vágva. Szerintem ez már elég, főként, hogy torzítást is mértem, és nem mutatott problémát nagy hangerőn sem. Ez a DX25 elég robosztusnak tűnik, még ha a torzítása összességében nem is olyan kiváló. Persze mihez viszonyítva, 10 éve ez még csúcskategória lett volna Smile
Válaszol
#23
Te tudod .
Azt azért vedd figyelembe hogy sosem az átviteli görbét hallgatod hanem a hangszórókat ,a legszebb átvitel mellett is tudnak nagyon rosszul szólni .
Próbálkoztam ezzel ,SPL mérés segítségével egyengettem ki az az átvitelt ,a lehető legegyenesebbre . Büszke is voltam magamra nagyon ,amíg meg nem hallgattam .
Válaszol
#24
Én a mérés híve vagyok. A fülre hangolók nagyon el tudnak tévedni, a mérés az, amihez igazodni lehet, és onnantól finomhangolni.
Válaszol
#25
Akkor ebben nem értünk egyet .
Válaszol
#26
És ez nem is baj, ez a dolog szépsége. Szerintem régen a nagy gyártók sem jártak el sokkal másképp, a fülre próbálkozás volt a tervezés oroszlánrésze, ha hiteles amit a témában olvastam Smile
Válaszol
#27
Ősi kelet maláj közmondás szerint ,a Mennyországba vezető út ,rossz váltókkal van kikövezve .
Válaszol
#28
30 literben és 28 hz re hangolva.
ott jobbnak éreznéd a hangját.
50 hz nél 5 mS nyit "javul" a csoportkésése 27 liter 40 hz hangoldáshoz képpest.
nemcsodálom hogy annak nem jött be a hangja.
közel 11 mS @50 hz csoportkésés a lusta disznó kategória.

mivel elvileg eladtad a hangszórókat, legközelebb inkább olyat nézzél ki ami zártban műxik jól. a Te fülednek az a való.
Válaszol
#29
Nem a csoportfutás volt a gond. Lezártam a dobozt, és úgy is lusta disznó maradt. Na mindegy, megváltam tőle, küzdjön vele más, lehet hogy van aki ezt kedveli. Nekem meg anno a papírmembránost kellett volna vennem talán...
Válaszol
#30
Update a váltóhoz:
Hamar beláttam én is, hogy a kezdeti váltón még van mit reszelni. Tököltem is vele nem keveset, több irányba, majd vissza, néha nulláról kezdve.
A jelenlegi verzió:
626: 1mH + Zobel: 3,5 uF + 1R
dx25: azonos pol., l-pad (1,5RT4R) + 5,7 uF + 0,2 mH
Hangolás még mindig 44 Hz.

LSPlabom sajnos nincsen, fázis mérést így nem tudok elkövetni. Amit tenni tudok, hogy minden hangolásnál mérek a két hangszórón átvitelt külön-külön, majd azonos, illetve ellentétes polaritással is, ezeket a görbéket egymásra teszem...


Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)
   
Válaszol
#31
Artával is tudsz fázist mérni, csak be kell pipálni hogy show magn +phase és minimum phasere állítani.
Válaszol
#32
Köszi, legközelebbi méricske alkalmával megvizsgálom majd a kérdést.
Közben jut eszembe, rossz váltó leírást adtam meg fentebb.

Az aktuális:
626: 1mH, Zobel: 3,5uF + 1R
dx25: azonos pol., 3 uF + 0,37 mH + 4R sorosan
Válaszol
#33
Bevált a kondenzátor térplasztika ?
Válaszol
#34
.hehe. Fióktakarító kényszermegoldás volt, ennek ellenére nem volt rossz. Csak nehezen kezelhető. Aztán a homogén kondiblokkok ehhez képest mindig bevittek valami (néha fals, néha élvezetes) színt, karaktert a hangba.
A további váltózás miatt párhuzamosan kötöttem vagy 15 db 0,47uF-os kék ERO kondit, és az éppen kívánt értéket a megfelelő számú kondi ki és bekötésével állítottam be.
Vettem véglegesnek szánt Bennicet, de sajnos átvertem magam. A kondik valós kapacitása a használatuk elején picit kevesebb volt a névlegesnél. Így egyrészt használat közben "elállítodott" a váltó, másrészt túl nagy értéket vásároltam a Bennicből. Egyelőre maradtak az ERO-k. Ha lesz kedvem játszani, kipróbálom még a szürke Vishay MKP-t is ebben a potícióban.

A LIMP modullal mértem fázist, de az csak az impedancia fázisa. Ha megcserélem a dóm polaritását, ugyanazt a fázisgörbét mérhetem...
Sajnos nem mindig volt jobb a zenei produkció, amikor a fázisgörbét egyengettem.
Magam részéről "hiszek" abban, hogy minden területen létezik az az készletallokáció, ami mérve is hallgatva is optimális. Csak sokáig kell keresni! .amen.
Válaszol
#35
hát, lehet hogy igazad van, lehet hogy nem.
azt biztosra lehet venni hogy ha sikerülne is olyan átvitelt elérni ami egy viszintes vonal, azt nem akarnám hallgatni.
Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég